Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2014 18:24 - Кой сваля българските правителства и защо...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 5179 Коментари: 14 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
?
?
?
Автор: Петър Волгин 07.06.2014 |  Видяна 7138 пъти Кой сваля българските правителства?        

/Поглед.инфо/ От няколко дни чета и слушам нефелните изречения на всевъзможни български политици, които се упражняват по темите "политическа криза" и "предсрочни избори". Тези хора наистина живеят в някакъв свой измислен свят. Май наистина си вярват, че огромната им интелектуална и политическа мощ е в състояние да сваля и качва правителства. Че е достатъчно едно малко тяхно движение, за да бъде прекроен по коренен начин обществено-политическата картина в страната. Истината, разбира се, няма нищо общо с с представите на обсебените от идеята за собственото си величие бг-политици. Дали правителството ще падне, кога точно ще падне, кога ще има нови избори - това изобщо не зависи от тях. Отговорите на тези въпроси не се дават в София, а във Вашингтон, Брюксел и Москва.

Правителството ще си отиде не защото ГЕРБ е потигнал някаква чутовна победа на евроизборите, не защото ДПС изведнъж е станала някаква свръхмощна организация или защото онази смешна петпартийна дясна коалиция е вкарала един евродепутат. Правителството ще си отиде, защото не се отказа от строежа на "Южен поток". И от Вашингтон и от Брюксел достатъчно ясно казаха на нашите управляващи, че могат да останат на власт само в случай, че сложат кръст на проекта. Е, нашите продължаваха да упорстват и сега съвсем естествено ще си заминат. Да, ние имаме полза от този газопровод, европейските държави също имат полза от него, най-малкото защото това е един допълнителен маршрут за доставка на газ, а и няма да сме така глупаво зависими от онези непредсказуеми украинци. Само че Вашингтон не мисли така. Във Вашингтон искат да ограничат колкото се може повече доставките на руски природен газ за Европа. Така ще постигнат с един удар три цели - ще минимизират влиянието на Русия, ще ни продават собствения си газ и ще увеличат неимоверо печалбите на компании, които ще почнат да дупчат цяла Европа в търсене на шистов газ.

Eто това е положението и никакви Местан, Станишев, Орешарски, Борисов, за по-дребния политпланктон да не говорим, нямат значение. Не те решават дали ще има избори или не. Решават го американските ни приятели, както и другите ни приятели от Еврокомисията, които са просто едно продължение на американската воля. Ето, сега почват да ни спират еврофондовете. Оставаше и да не ни ги спрат. Предполагам сте обърнали внимание на факта, че колкото повече българските управляващи заявяват, че ще строим "Южен поток", толкова повече нарушения откриват в Брюксел по европроектите. Бъдете сигурни, че ако бяхме стопирали проекта, европарите щяха да си текат безпроблемно. В случая изобщо не става дума за спазване на принципи и правила. Става дума за това, че ако слушкаш, ще ти позволят да управляваш, ако не слушкаш, ти спретват един майдан, една цветна революцийка, и падаш от власт. Местни желаещи да участват в подобна бутафория, да се изживяват като революционери и говорители на гражданското общество, винаги ще се намерят - било срещу заплащане, било от чиста глупост.

Няма смисъл да говорим за никакъв национален суверенитет. Кой ще управлява, какви политики ще се провеждат - всичко това го решават американските и брюкселските чиновници, а националната власт е просто един фигурант, на когото му е позволено единствено да надува бузи, опитвайки се да изглежда важен, като предводителят на дворянството Иполит Матвеевич. Между другото, не само в България е така. Подобно е ситуацията и в други европейски държави. И именно защото диктатът на Брюксел и Вашингтон върху тях става все по-безпардонен, националистически, евроскептични, крайно десни или радикално леви партии печелят все по-голяма популярност. Найджъл Фараж и Марин Льо Пен спечелиха евроизборите, защото много британци и французи искат да решават съдбата си сами, а не да я поверяват на някакви загладени, безлични евробюрократи, неизбрани от никого. В Гърция спечели радикално лявата Сириза, в Испания значителен успех постигна създадената само преди четири месеца лява партия Подемос, защото хората осъзнават, че налаганите от Брюксел политики на съкращаване на разходите, на орязвания на заплати и пенсии водят не до излизане от кризата, а до нейното задълбочаване. Политиката на остеритет спасява банките и доходите на елита, но води до все по-голямо обедняване на обикновените граждани. Докато чиновниците в лъскавите брюкселски офиси упражняват неразбираемия за непосветените евроговор и бдят да няма някъде по-голям бюджетен дефицит от заложения в техните формуляри, бомбата на неравенството цъка все по-заплашително. Детонацията е въпрос на време.

 

Деконструкция - БНР


Прочети цялата статия тук: Кой сваля българските правителства? - Петър Волгин - Поглед Инфо
avtorski.pogled.info/article/55470/Koi-svalya-balgarskite-pravitelstva

vevesti.bg/mejdunarodni/5585-euractiv-iujen-potok-zaplashva-da-svali-bylgarskoto-pravitelstvo

vevesti.bg/mejdunarodni/5530-jozef-dol-vreme-e-da-se-smeni-pravitelstvoto-v-bylgariq

ПП: Това е положението... САЩ продължават да се месят нагло във вътрешните ни работи... ДПС, понеже е проевропейска партия и защото няма интерес от "Южен поток", се обяви за предсрочни избори... Избори, които няма да променят статуквото, нито ще подобрят състоянието на страната и народа ни...



Гласувай:
30


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Преливаме си от пусто в празно
08.06.2014 18:46
и отникъде взорът надежда не види...
цитирай
2. merlin68 - Чудесна статия!
08.06.2014 18:55
Ще си позволя да репликирам г-н Волгин само за едно. Той пише, че спирайки руския газопровод, САЩ ще осигурят продажбата на своята газ. Такава обаче те нямат! Набуко се провали защото Казахстан, Иран и други страни имащи газ отказаха да го дарят на американците, та те да го продават на европейците. Сега САЩ под предлога, че Европа трябва да е независима от руския газ, се опитват да лансират своите фирми за добив на шистов газ. Европа трябва да отрови земята си за да угоди на американците в стремежът им да унищожат Русия. Остава да видим, толкова ли е глупава Европа? Не мисля! Виж, за това, че нашите политици в слугинажа си са съвсем способни да отровят земята ни, осигурявайки печалби за американските компании, за това не се съмнявам - тези (ако има такива) които не са готови ще бъдат сменени. Прав е Волгин.
цитирай
3. mt46 - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4125098
08.06.2014 19:04
Съединените щати ще наложат санкции на всички български фирми, които работят съвместно със "Стройтрансгаз" (Русия) по изграждането на "Южен поток". Това става ясно от изявление на посланик Марси Рийс, публикувана на страницата на посолството във фейсбук преди минути.

Ето и целия текст:

В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати включиха Стройтрансгаз и нейните клонове в Списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със Стройтрансгаз и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати.

Санкциите са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода „Южен поток“ на Стройтрансгаз.

Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин.

Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на Стройстрансгаз, могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.

Важно е Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия.
цитирай
4. mt46 - http://avtorski.pogled.info/article/55460/Da-izdarpat-ushite-na-vlastta
08.06.2014 19:09
Автор: Калина Андролова 07.06.2014 | Видяна 1222 пъти
Да издърпат ушите на властта

/Поглед.инфо/ Не е никаква тайна за никого, че в постмодерния глобален ред на рисков капитализъм богатите и силни държави се разпореждат с останалите по-бедни държави както намерят за добре, тъй като последните са длъжници и са принудени да се задоволяват със сенчести практики и квазидемокрация. В частност, когато става дума за Европа, професорът по социология Улрих Бек, преподавател в Мюнхенския и Харвардския университет, а също в Париж и в Лондон, нарича групата от второстепенни държави „новата подчинена класа в Европейския съюз” и уточнява, че съдбата им далеч не е просто интеграция, за каквато непрекъснато се говори, а в най-добрия случай – особен вид неравностоен федерализъм, но в по-лошия случай – неоколониализъм.

Светът се дели на държави, които ползват спасителни фондове и на държави, които финансират фондовете. От друга страна, това съвсем не е единствения разрез на доминация. Основният фактор все пак си остава военната мощ, на базата на която днес имаме една объркана, агресивна и самовлюбена Америка, която иска да обхване всяка точка на света, не допускайки, че това е невъзможно.

Ето, у нас пристигат трима американски сенатори, емблемата на републиканските ястреби Джон Маккейн, още Рон Джонсън и демократът Крис Мърфи. Първите двама са от сенатската комисия по външна политика, а Крис е председател на подкомисията за Европа. Тримата идват да разпоредят какво да се прави, да издърпат ушите на властта, да променят възгледите на правителството, ако не са в правилната посока. Имаме много неразбории – Южен поток, шистовия газ, отношението към Украйна, колебанията за Русия и т.н. Но преди всичко Южен поток. Срещата между президента Плевнелиев и сенаторите със сигурност ще е достойна за карикатура. И за да придобие българският народ представа за същността на държавната ни власт, би било прекрасно подобна среща да бъде видяна отстрани. Поклоните, подскачанията, умилкванията, унизителните фрази и т.н. За съжаление подобни пиршества на злополучието и унизяването на страната ни за интелигентния избирател остават закрити. Би трябвало президентите да се избират по това дали имат достойство, но това е трудно измеримо в предизборните кампании. Най-вече достойнството се вижда, когато един човек заеме поста, тогава се получава някак от-само-себе-си едно умаляване на размера на човека спрямо стола, на който е седнал.

Разбира се, предвид робската психика на нашите управници и политици, те не биха си и помислили да възразяват за каквото и да ена господа сенаторите. Но подобни примери могат да бъдат дадени с почти всички страни, банално е да припомним прякора на Тони Блеър „пуделът на Буш”, един британски премиер, който беше разпитван от комисия за личните му разговори с Буш и как така е бил убеден от САЩ да подкрепи войната в Ирак. Или пък един съвсем скорошен пример от тази седмица. Отчаян да не обиди нито един от двамата ненавиждащи се един друг официални гости, на френския президент Франсоа Оланд му се наложи да предприеме необичайна стъпка за държавен глава: той трябваше да вечеря два пъти в една и съща вечер. Първо, с президента на САЩ Барак Обама в Chiberta, луксозен ресторант до Триумфалната арка, след това, с президента на Русия Владимир Путин – в Елисейския дворец. Хю Скофийлд, кореспондентът на BBC в Париж, разказва изключително иронично историята с двете вечери. Като подчертава, че когато си непопулярен у дома, като Оланд, ти се налага да търсиш помощ отвън. Но въпросът е: докъде трябва да стигат поклоните и дали от един момент нататък непремерено ниските поклони не застрашават националния интерес на държавата, управлявана от държавен глава без достойнство. Защото, когато един държавник е умен, дори да ръководи малка държава, той ще бъде уважаван заради смелостта си. А когато е глупак, дори да ръководи френската културна империя, той ще бъде унижаван от хегемона.

Колкото до Америка, едностранчивите вмешателства на силна Америка започнаха да дотягат на целия останал свят, включително и на партньорска Европа. Както казва Бжежински: „Нищо не е по-лошо за Америка от това американската политика да се възприема повсеместно като арогантно имперска в една постимперска епоха, като върнала се отново към колониалните похвати в едно постколониално време. По този начин кризата на американската суперсила ще се окаже смъртоносна”.

Разбира се, съветниците и умните глави на Америка си говорят, керванът на замъгленото съзнание от световната власт си върви. „Катастрофалното лидерство”, както нарича Бжежински поведението на днешна Америка, ще повлече след себе си възмездие. Защото, пак по неговите думи, арогантността и възмездието вървят ръка за ръка. Просто защото такава е историческата логика на света, измислена и подредена от Главния архитект на Вселената.

Прочети цялата статия тук: Да издърпат ушите на властта - Калина Андролова - Поглед Инфо
цитирай
5. freeoldmen - Калина Андролова е изключителен професионалист!
08.06.2014 19:28
Интервенцията на сенаторите даде резултат, кекавите ни политици спряха "Южен поток".
Срам и гнус.
цитирай
6. mt46 - Да...
08.06.2014 21:17
freeoldmen написа:
Интервенцията на сенаторите даде резултат, кекавите ни политици спряха "Южен поток".
Срам и гнус.

Орешарски се подчини на рекетьорите...
http://www.blitz.bg/news/article/272337
„Българският премиер разпореди спиране на работата по „Южен поток“ - с такива заглавия руските медии съобщиха решението на Пламен Орешарски, което стана ясно днес. Те изтъкват, че то е взето заради консултациите, които трябва да се проведат с Европейската комисия. Европейската комисия счита, че двустранните договори на европейските транзитни страни – Австрия, България, Унгария, Словения, нарушават законодателството на ЕС. В началото на юни Европейската комисия предложи спиране на строителството на „Южен поток“ дотогава, докато проектът не бъде приведен в съответствие с Третия енергиен пакет, припомня „РИА Новости“. „Има искане от страна на Европейската комисия и ние ще спрем по-нататъшната работа по проекта във връзка с това искане и в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение“, цитира агенцията думите на българския премиер.

От ИТАР-ТАСС пък го цитират в отговор на техен въпрос: „Да, фактически разпоредих спиране на строителните работи, по-точно на работата, тъй като строителството на проекта още не е започнало, до уточняване на по-нататъшните процедури с Брюксел.

„Интерфакс“ също изтъква искането на Европейската комисия, постъпило по-рано във връзка с „Южен поток“. Посочва се, от България е изискано да уточни отношенията си са ЕС и да приведе проекта в синхрон с европейското законодателство. /БЛИЦ
цитирай
7. mt46 - А кой ще санкционира САЩ за многобройните им престъпления?...
08.06.2014 21:42
merlin68 написа:
Ще си позволя да репликирам г-н Волгин само за едно. Той пише, че спирайки руския газопровод, САЩ ще осигурят продажбата на своята газ. Такава обаче те нямат! Набуко се провали защото Казахстан, Иран и други страни имащи газ отказаха да го дарят на американците, та те да го продават на европейците. Сега САЩ под предлога, че Европа трябва да е независима от руския газ, се опитват да лансират своите фирми за добив на шистов газ. Европа трябва да отрови земята си за да угоди на американците в стремежът им да унищожат Русия. Остава да видим, толкова ли е глупава Европа? Не мисля! Виж, за това, че нашите политици в слугинажа си са съвсем способни да отровят земята ни, осигурявайки печалби за американските компании, за това не се съмнявам - тези (ако има такива) които не са готови ще бъдат сменени. Прав е Волгин.

цитирай
8. gosho568 - Дай боже да има вече някаква промяна ...
08.06.2014 21:57
Дай боже да има вече някаква промяна в положителна насока и да престанат да идват лумпени и кретени на власт! Поздрави!
цитирай
9. rustam - Изключително точни
08.06.2014 22:33
до убийственост анализи на Волгин и Андролова. Супер текстчета!
цитирай
10. mt46 - ...
08.06.2014 23:16
gosho568 написа:
Дай боже да има вече някаква промяна в положителна насока и да престанат да идват лумпени и кретени на власт! Поздрави!

Промяна може да има само при масов бунт на народа срещу цялата ни продажна политическа класа... Поздрави!...
цитирай
11. mt46 - Да...
08.06.2014 23:24
rustam написа:
до убийственост анализи на Волгин и Андролова. Супер текстчета!

Цитирам коментарче от сайта на анонимните: "Станахме пак за смях пред Австрия, Унгария Сърбия , Бай Ганьо си дири отново дисагите из Европата в ужас за простотиите му.Ами те сатанчетата американски знаят къде да си изакат лайнцето , там , където най-лесно ще си заврат носовете българските им слуги в него да го душат и лижат.Какво излезе , че Австрия , да не говорим за Орбан в Унгария , че и Сърбия са по-глупави от нас да се сдушват с Русия ли? Да , ама НЕ."
цитирай
12. stela50 - Много хубава статия...
09.06.2014 18:09
Поздрави !
цитирай
13. mt46 - Благодаря!...
09.06.2014 20:08
stela50 написа:
Поздрави !

цитирай
14. mt46 - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4133660
12.06.2014 21:56
Автор Валери Найденов
Кога ще бъдат изборите? Забравете кое е най-подходящо за държавата. Важното е къде се пресичат личните интереси на основните играчи. Според мен това е датата 7 септември. Резервни варианти - 14 и 21 септември.

Основните играчи вече са Станишев и Плевнелиев, който решава колко ще трае мандатът на служебното правителство. Станишев иска да е кратък, но Плевнелиев ще отлага. Борисов и Местан също могат да отложат датата общо с 2 седмици.

За да разберем логиката на играта, първо да видим защо Станишев така внезапно се разбърза. В понеделник обясних, че за него месец ноември е сакрален - тогава се излъчва еврокомисар.* Това автоматически

задрасква от

календара

октомври,

ноември и

декември

Защото два месеца преди изборите и вероятно десетина - двайсет дни след изборите България ще се управлява от служебен премиер, назначен от Плевнелиев. Тогава шансовете за еврокомисарство са нула.

Но при евентуален следизборен коалиционен кабинет шансовете са поне 50 на сто. Ако се проектира резултатът от евроизборите, то една коалиция от БСП, ДПС и ББЦ е напълно възможна. Както и коалиция от ГЕРБ и БСП. Най-малко вероятно е управление на ГЕРБ и РБ. Поне засега така стоят нещата.

Остава кратък прозорец - септември. Но за Станишев и това е късно. Защото той е едновременно и български депутат, и евродепутат. Не може дълго да седи и на двата стола. Рискува се скандал в Европарламента и в ПЕС. Може и да се стигне до Конституционния съд. Но ако парламентът се разпусне незабавно - тогава двусмислието отпада и Станишев спокойно ще запази евродепутатството до изборите, когато и да са те. И то без да се отказва от лидерското място в 2 листи на БСП. С един куршум - три заека!

От своя страна, ГЕРБ и Плевнелиев имат нужда от цели два месеца служебното правителство, за да разположат верни кадри в полицията по места. Защото,

който държи

полицията, той

решава кой може

да купува

гласове,

без да си докара неприятности. А само това преразпределя 3-4 на сто от резултата.

Според мен нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес от избори през август или юли. Тогава активността ще е ниска, гражданите са в отпуск, а селяните - на полето. За ДПС 27 юли е още по-неподходяща дата, защото точно тогава електоратът му нощува на нивата. Краят на юли е също така отпускарски, както и краят на август. Но има известна социална разлика - през август обикновено почива началството. Елитът ще трябва да се лиши от един “Евксиноград” .

Затова и Борисов, и Местан имат интерес да мотаят проучвателните си мандати по 7 дни, а Плевнелиев - да проточи процедурите колкото може. Това ще им даде общо около 20 дни. БСП в крайна сметка ще отстъпи, защото е на зор - Станишев трябва бързо да се отърве от едното депутатство и да не допуска парламентът да излезе в отпуск, преди да се разпусне. Пресечната точка за разпускане на парламента е някъде в началото или средата на юли.

Вярно, един професор политолог веднага ще каже, че сметките ми са твърде лични и лековати. Къде остават геополитиката, националните интереси, партийните стратегии? Отговарям - човек никога не може да подцени интелекта на партийните елити. Там вътре геополитиката обслужва личната кариера, а не обратното. Защото

БСП очевидно е

патримониална

партия

Това ще рече, че в нея постовете са наследствен семеен капитал. Ако родът ти е свързан с ЦК на БКП, ако си почивал като дете я в “Евксиноград”, я във Велинград, това ти осигурява партийна рента под формата на пост. Затова БСП е партията с най-слаба социална мобилност. Чака се като на светофар. За да мръднеш напред, първо трябва да мръдне първият.

Представете си как тези лидери още от деца са играли заедно на индианци, а като пубери са се натискали в евксиноградските сенки. Много ясно, че като зрели политици те се обособяват в херметичен кадрови резерв.

Това обяснява и възхода на ГЕРБ - той е нов социален ансансьор, където могат да се качат низовите бивши активисти на БКП, комсомола и милицията. ГЕРБ засмуква бившата социална база на БСП, защото тя също иска да се храни и да напредва. Същото важи и за ДПС - всеки ще признае, че движението дава добри възможности за кариера на всякакви хора и е сериозен търговски партньор за всякакви вероизповедания.

А какво да кажем за ББЦ? Там стана като в супермаркета, когато отворят още една каса - всички хукват да прескочат опашката! България има нужда от нови и нови каси, нови социални ансансьори, защото всеки иска да се пререди в този живот.

Тази патримониалност в БСП подчинява кариерата на всички на кариерата на един. И както във феодалните общества царете разполагат с по 10, 20, 200 наложници, така в патримониалната партия лидерът може да държи опциите за 3, 4, 5, 10 поста едновременно и безкрайно. Чисто психологически следващите в йерархията също щипят тези наложници и заемат тези постове, но чрез своя лидер.

Като наближат изборите, ще видим, че Станишев ще води 2 листи. По принцип ще се откаже от единия мандат. Но ако задържи евродепутатството, ще се откаже и от двата. Или може да се откаже от евродепутатството и да запази единия български мандат? И това е вариант, ако реши все пак да си остане вожд на БСП и на ПЕС. Или ако стане комисар, ще се откаже и от трите мандата плюс ПЕС? Всички козове си остават в ръцете му, плюс още някои, за които е рано да се каже.

Затова аз му свалям шапка - експресните избори са точният ход в точното време. С един удар на меча се разсича целият гордиев възел. И всичките знайни и незнайни кариерни опции остават открити още поне 3 месеца.

Вярно, лятната почивка отива на кино. Друг един гений на оцеляването, наварският крал АнриІІІ, казал на 25 юли: “Париж си струва една литургия”. И от хугенот станал католик, получил френската корона и ново име - Анри ІV. Велика личност!

Подобно на наварския крал, сега Станишев казва: “Брюксел си струва един Евксиноград”. Дребна, но прежалима жертва от страна на левия електорат, който всяко лято почива на “Евксиноград” чрез своя лидер...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19160022
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031