Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 20:10 - Кой стои зад "Ислямска държава"?...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 3449 Коментари: 5 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.
.
.
Халифат, ти, роден наш 11.09.2014 08:55; Георги Милков; 4803; 10; image

Кой стои зад “Ислямска държава” в Ирак и Сирия? Сбърканата политика на Запада или пък вездесъщите му интереси?

Имаше един човек с брада и бял тюрбан на главата. Олицетворение на световното зло. Казваше се Осама бен Ладен. Не знам обаче дали някой все още го помни, защото той умря много отдавна. През 2011 г. Когато цели три години не те показват по телевизиите и не пишат за теб по вестниците, всички те забравят. Колко тъжно! След повече от десетилетие вярна служба Бен Ладен бе пенсиониран по особено груб начин от позицията на световно плашило. Хвърлен зад борда. (В пряк и преносен смисъл.) Наследникът му Зауахири явно се оказа прекалено невзрачен,
изнервящо
колеблив,
на моменти
твърде мекушав
и лишен от каквато и да било бойна харизма. Зад дебелите рамки на очилата си той изглежда повече като старомоден разказвач на приказки, отколкото като вдъхновител на главорезите по цял свят.

Затова и вече имаме по-млад и напорист кандидат за позицията “световна лошотия номер едно”. С всички медийни салтанати в туй кресло бе поставен да седне Абу Бакр ал Багдади – халифът на “Ислямска държава”. Както винаги и навсякъде по света (включително и в България), когато се появи някой нов силен на деня, всички започват да говорят. Питат се кой стои зад него и чий проект е той? Как е възможно бивш партиец, обичащ да рита топка в работно време, да стигне толкова високо в управлението и да се превърне в медийна звезда? Говоря за Багдади. Но във всички случаи подобни въпроси са закъснели с поне няколко години.

Историята на така наречената “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), от която се пръкна още по-така нареченият халифат не започва от тия дни, в които се търкулнаха двете отрязани американски глави.

Както всички знаят, през 2003 г. САЩ нахлуха в Ирак с два фалшиви мотива. Първият бе, че това е наложително от гледна точка на всеобхватната борба с тероризма, започнала след 11 септември 2001 г. Създадена и наложена бе илюзията, че след режима на талибаните в Афганистан гостоприемство на “Ал Кайда” вече оказват и иракските власти. Вторият мотив бе, че Саддам има оръжия за масово поразяване, а е близо и до създаването на своя атомна бомба.

И първото, и
второто бяха
най-откровени
лъжи,
но всички се убедиха в това чак когато слонът бе влязъл в стъкларския магазин.
“Ал Кайда” наистина се появи в Ирак, но чак след като американците свалиха Саддам, разпуснаха армията му и целия апарат за сигурност. Предадоха тотално властта в ръцете на шиитите, и то по един откровено нечестен и безскрупулен начин.

Така не оставиха никакъв друг шанс на сунитските шейхове, средния и висшия ешелон на партията “Баас” и разпъдените офицери на Саддам, освен да минат на вражески позиции. Уви,
няма държава,
направила повече
за възхода на
ИДИЛ, от САЩ
И това все повече американски наблюдатели са склонни да признаят.

Както неотдавна “Уолстрийт джърнъл” отбеляза, част от висшето ръководство на ИДИЛ, включително и самият Абу Бакър ал Багдади са бивши баасисти, минали през центровете за задържане на американските окупационни войски. Двама от военните ръководители на халифата - Абу Али ал Анбари и Абу Муслим ал Туркмани, са били високопоставени офицери в армията на Саддам.

Пламенни баасисти навремето, които днес се придържат убедено към шериатското право с меч в ръка. Метаморфоза, която са преживели мнозина, преминали през американските центрове за задържане.

Всички помним онези “мили” фотографии, в които заловените иракчани бяха събличани голи, заплашвани с кучета, с увъртени около гениталиите електроди и чували на главите. Американски сержанти си играеха с тези унизени хора на човешки тетрис, принуждавайки ги да се катерят един върху друг.

Само в затвора, където е бил държан Багдади, са минали още 20 хил. души като него. Днес много от тях са в армията на халифата. Останалите са сирийци, чеченци, саудити, йеменци и всякакви други. Дори стотина американци има според контраразузнавателните служби на САЩ.

Освен това голяма част от фронта “Нусра” – най-злостните военни противници на режима на Башар Асад в Сирия – вече положи клетва за вярност към багдадския халиф. Тези бойци преминаха към редиците на ИДИЛ заедно с оръжието и парите, които им бяха предоставени от САЩ и техните съюзници в Европа и Персийския залив. Днес армията на Багдади почти няма нужда от външно спонсорство, защото разполага с достатъчно и най-разнообразни средста за финансиране и въоръжаване.

От рекет и конфискация на имущество през банкови офиси и рафинерии, превзети без бой. Но нека да не забравяме, че всички ние
имаме акции в
холдинга, наречен
халифат
Разбира се, някои страни са с по-голямо и солидно участие. България е със скромна дан в тези дела. Но все пак има.

Преди 2 г. тогавашният шеф на българската дипломация убедено твърдеше, че трябва да подпомагаме “умерената опозиция” срещу режима в Дамаск. Включително и с малко оръжие, купено и доставено през външни фирми посредници. Това бе американска идея. Обама даже поиска от Конгреса едни 500 млн. за тази цел. Само дето се оказа, че “умерени” бойци в Сирия всъщност няма и ние всички финансираме, подкрепяме и въоръжаваме бъдещите поданици на халиф Абу Бакр ал Багдади.

В случая няма как да прехвърлим вината за това на Иран или руснаците. Вярно е, че подкрепяният от тях режим в Сирия също участва във възхода на радикалните ислямисти. Но по чисто тактически причини. Отстъпвайки им територии по периферията на страната и отказвайки да ги бомбардира, правейки дори бизнес с тях на по-късен етап, Асад се възползва от случая, за да демонстрира на свои и чужди, че алтернативата на неговото управление е много по-лош вариант.

От друга страна, през последните 3 г. ИДИЛ никога не показа никакъв интерес да атакува американски цели! И изведнъж две отрязани американски глави за по-малко от месец - отговор на американските бомбардировки по позиции на халифата. Но всъщност кога американците чукнаха лекичко халифата? Когато бойците на Абу Бакр ал Багдади тръгнаха към териториите на кюрдите – едни от стратегическите партньори на САЩ в района. А кога халифатът реши да тръгне към кюрдите?

Малко след като те заговориха, че ще правят независима държава въпреки отреденото им от американците място. Може и да е само съвпадение. Но все пак е интересно съвпадение. Защото сега никой в Кюрдистан не говори за независима държава. Нормално е, в Ербил са притеснени дали бойците на халифата няма да се появят пак пред вратите им в най-скоро време.

Нещо като у нас в началото на 90-те. Искаш да почнеш независим частен бизнес и
на другия ден
идват мутрите
с бухалките
Да се чудиш кой ти ги е изпратил. Разбира се, това звучи опростенчески, но американските бомбардировки по позиции на халифата изглеждаха само като нарочно, но не много силно шляпване през пръстите на своенравно детенце, което протяга ръчица към чужда паничка. Ако наистина искаха да бомбардират ИДИЛ, САЩ можеха да постигнат далеч по-големи успехи с военната и техническата мощ, с която разполагат.

Няма нужда да си експерт, за да ти направят впечатление някои неща. Дори тираджиите знаят на каква равна територия се е разпрострял халифатът. Хората на Багдади контролират едни шосета насред нищото. А в сирийската пустиня дори няма дюни, зад които да залегнеш. Няма джунгли, няма пещери. Равно каменисто поле. От сателитите се вижда дали имаш ключодържател в малкия си джоб.

Какво остава за конвои с хора и оръжие?! Рака в Сирия и Мосул в Ирак са най-големите населени места, в които административната и военна мощ на халифата се подвизава. Останалото са села и паланки. Никой не може да ме убеди, че няма как една група хайвани с калашници и миномети да бъде неутрализирана.

Мисля си, че дори след клането на двамата американски журналисти волята за такова противодействие е по-малка от явния интерес подобно зло да се шири на границите на няколко държави. Не бих се учудил ако бойците на халифата в един момент тръгнат на поход към свещените Мека и Медина. Защото има ли по-логично и изконно право от това един халиф, предводител на правоверните, да е и пазител на ислямските светини? Тогава саудитите ще помолят американците да ги спасят от тази зловредна напаст, разписвайки поредния чек с много нули.

Както стана заради Саддам през 1991 г. Тогава иракският диктатор беше лошото момче на света. Осама и Багдади още ги нямаше. Ако всичко това, на което сме свидетели през последните години в Близкия изток не е следствие на преследването на точно определени интереси, бих си помислил, че става дума за една ужасяващо сбъркана политика.

www.24chasa.bg/Article.asp



Гласувай:
17


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - Много интересна статия и звучи л...
17.09.2014 21:18
Много интересна статия и звучи логично. Поздрави!!
цитирай
2. mt46 - Благодаря!...
17.09.2014 22:33
kasnaprolet9999 написа:
Много интересна статия и звучи логично. Поздрави!!

Световната политика е доста сложна, особено в съвремието ни...
цитирай
3. stela50 - Интересни и точни анализи на сложни проблеми...
20.09.2014 00:13
сполучливи съпоставки и сравнения, хубава статия.
Поздрави !
цитирай
4. demograph - "Забравил" си да споменеш доста други случайни съвпадения...
20.09.2014 01:58
"В случая няма как да прехвърлим вината за това на Иран или руснаците. Вярно е, че подкрепяният от тях режим в Сирия също участва във възхода на радикалните ислямисти." - Макар да отричаш, в същност с това по-горе казваш истината.
да ти припомня ли съвпаденията които си "забравил"?
Но може и да не си ги забравил, а просто да не можеш да ги видиш.
Това прави цялото ти писание много лековато.
Може да ти ръкопляскат само лаици.
Ето какво не си видял:
1. Тези бандити са отгледани от руснаците в Сирия.
2. Те бяха създадени:
- за да компроментират "умерената" опозиция срещу Асад. Успяха.
- за да се намесят в Ирак след изтеглянето на американците. Успяха.
- като резервна сила в ръцете на Путин, за случаи като Украйна
3. Те бяха и са финансирани от Путин. Не набърквай Иран защото е глупаво! Иран няма нищо против някой да прави мръсно на САЩ, но не и на самият Иран.
4. Задействани бяха спешно, когато Путин се набута в Украйна за да отклонят вниманието и силите на САЩ и НАТО от Украйна.
5. Използват се като изкуствен аргумент за да се докаже на света, че Асад е по-малкото зло.
6. Те са подбрани, тренирани и екипирани от руските служби в Сирия, и тактиката им за действие е копие на зелените човечета, с тази разлика, че зелените човечета не заклаха публично няколко души.Което не значи че не са го правили.
А в Чечня руските служби вече използваха този прийом - създадоха запис на подобно заколване, който разпространиха с пропагандна цел.
7. Съставът на "идилците" е типично по руски - бивши БААС-систи/комунисти. Точно както т.н. опълченци в Южна Украйна - бивши военни и спецназ.
8. Първото си публично изявление с по-"сериозно" значение бе "заплаха" срещу Путин..?? - Типично пикане пред вятъра за заблуда на глупаците.
9. Вчера вече си показаха езичето - заплашиха Обама, който е главната им цел за сплашване.
10 "Идил-ците" халифатаджии бяха подкрепени емоционално от пропутинките по света и особено глупашката от българските такива. Точно както подкрепиха Асад. Което е знак кои са.
цитирай
5. mt46 - http://desinfowar.wordpress.com/2014/09/17/3/
20.09.2014 08:43
Генерал Демпси, който е с най-висшия военен чин в американската армия, беше запитан от сенатор Линдзи Греъм: “Знаете ли за някой наш арабски съюзник, който e в добри отношения с ИДИЛ?”

Неговият отговор беше: “Знам за един основен наш съюзник, който ги финансира.”

“Да, но дали са в приятелски отношения?” Отвърна Греъм. “Те ги финансират, защото Свободната Сирийска Армия не може да се бори с Асад. Те се опитват да победят Асад. Мисля, че осъзнават своето безумие.”

Всъщност, подобно “безумие” ще продължи след като US президента Барак Обама обяви нов план за въоръжаване и обучаване на сирийски бунтовници, въпреки факта, че така наречените “умерени” бунтовници се вливат в редиците на Ислямска Държава, борят се редом с тях и им предават получените от САЩ оръжия.

Има примери, че подкрепяните от Вашингтон бойци от Сирийската Свободна Армия и джихадистите от ИДИЛ затоплят своите отношения, като миналата седмица те дори сключиха пакт за ненападение.

През юли излезе новината, че “няколко групировки в Сирийската Свободна Армия, включително Ал Атар и Ибин Каим”, са предали големи количества от своите оръжия на Ислямска Държава и са се заклели във вярност към ИДИЛ.

Трима от висшите командири на сирийските бунтовници съобщиха още през миналия декември, че прекъсват своите връзки с Върховния съвет на ССА, за да се присъединят към ИДИЛ.

Боецът от Ислямска Държава, Абу Атер заяви пред Ал Джазира: “Ние купуваме оръжия от ССА. Ние закупихме от тях 200 ракети земя-въздух и противотанкови оръжия. Имаме добри отношения с нашите братя от ССА. За нас, неверниците са тия които си сътрудничат със Запада, за да се бият срещу исляма.”

Ново проучване показва, за бойците от Ислямска Държава са се снабдили с доставени от САЩ оръжия, включително автомати М-16, които са били прекарани през Йордан и предадени на така наречените “умерени” бунтовници от ССА.

Терористите от ИДИЛ са се снабдили и с ракети М79, които са били предадени на ССА от Саудитска Арабия. Тези ракети “са били част от военни пратки от Хърватия и са били предназначени за Свободната Сирийска Армия. Тези оръжия са или заловени или получени от ИДИЛ, когато бивши бойци от ССА са се присъедили към тях.”, съобщава LJR Preview.

Както отбелязва Джош Рогин от Daily Beast: “Ислямска държава Ирак и Леванта, която сега заплашва Багдад, е спонсорирана от години от богати донори в Кувейт, Катар и Саудитска Арабия, и трите държави са американски съюзници, които играят двойна игра във войната срещу терора.”

Не само, че бойците от ИДИЛ получават обучение и оръжие от най-близките партньори на САЩ, но групировката също така се снабди с оръжие и при атаката срещу американското консулство в Бенгази през септември 2012г.

По-рано този месец, генерал Томас Макирни потвърди, че САЩ са “помогнали да се създаде ИДИЛ”, като резултат от подкрепата на Обама за “грешните хора” в Сирия.

Аарон Клейн твърди, че е получил информация от властите в Йордан, че много бъдещи бойци от ИДИЛ са били обучени там, като част от тайната помощ на САЩ за милициите, борещи се срещу Башар Асад в Сирия.

И след всички тези неща, Обама най-официално иска да продължи и увеличи своята подкрепа за въоръжаване и обучаване на ислямистите в Сирия, които изграждат все по-тесни връзки с ИДИЛ. Това само ще задълбочи проблема, създаден именно от политиката на Вашингтон, ще спомогне за увеличаване на влиянието на ИДИЛ и дестабилизирането на региона.

източник: http://www.infowars.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19172739
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031