Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2015 13:29 - Кризата в Македония и "Турски поток"
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 4424 Коментари: 14 Гласове:
17

Последна промяна: 08.05.2015 13:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Кризата в Македония: "екстремалната балканизация" срещу "Турски поток"? imageЧетвъртък, 30 Април 2015 09:46 | imageНаписано от Уейн МЕДСЪН* 

Както изглежда, стратегията, която Барак Обама и Джордж Сорос се опитват са реализират в Македония, цели свалянето на правителството на премиера Никола Груевски с помощта на голословни обвинения, че е забъркано в незаконното подслушване и следене на двайсет хиляди македонски граждани, включително водачите на местната опозиция.

За източник на записите на подслушаните разговори е нарочен бившият ръководител на Управлението за държавна сигурност и контраразузнаване на Република Македония Зоран Верушевски, като се твърди, че за осъществяването им той е получил съдействие от своите приятели от британското, германското и американското разузнаване. Както е известно, въпросните записи бяха използвани от водача на социалдемократическата опозиция Зоран Заев, известен с тесните си връзки с Джордж Сорос и САЩ, за да обвини Груевски в незаконно подслушване на водените от опозицията преговори. Не е ясно, как точно Заев е получил копията от записаните разговори, които използва за да атакува и дискредитира правителството.

Впрочем, според експертите, подслушването на 20 хиляди "обекта" очевидно надхвърля техническия капацитет на македонските специални служби. Те биха могли да се справят с подобна задача само с помощта на американската Агенция за национална сигурност (NSA) и формирания след Втората световна война алианс на разузнавателните служби на Канада, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ, известен като "Five Eyes" или FVEY (1). Както става ясно от публикациите в Der Spiegel и Die Zeit, германското разузнаване (BND) се е съгласило да осъществи подслушването на 800 000 европейски граждани (най-вече бизнесмени и политици), в интерес на NSA (2), като сред тях вероятно са били и 20-те хиляди подслушвани македонски граждани. Възможно е именно тези записи да са били предоставени на Заев и колегите му в Скопие. Всичко това е ставало в рамките на общата програма на NSA и BND. Така, NSA e предоставила на BND огромно количество данни, включително имейл адреси, IPO-адреси, номера на мобилни телефони и друга информация, касаеща стотици хиляди европейски политици, бизнесмени, инженери и други. Системите на NSA, включително PRISM, PRINTAURA и UPSTREAM, са били използвани за прослушване на подбрани комуникации, представляващи интерес за Агенцията и сътрудничещите с нея аналитични центрове.

Ако редактирана версия на тази подслушана информация действително е била предоставена на Заев и другите водачи на македонската опозиция, това ще означава, че американската разузнавателна общност се е ориентирала към нова тактика: предоставяне на метаданни с цел последващия шантаж на едно или друго легитимно правителство.

 

Стратегията за дестабилизация на Балканите

Стратегията за дестабилизация на балканския регион се проявява и в ръста на националистическия иредентизъм в граничния район на Македония с Косово и Албания. Свидетелство за това беще скорошното нападение срещу граничния македонски полицейски пост в село Гошинце, осъществено от 40 въоръжени мъже, носещи отличителните знаци на някогашната Армия за освобождение на Косово (АОК). То беше осъществена по същото време, когато външният министър на Косово Хашим Тачи се опита да игнорира заплахата на сръбските власти, че ще го арестуват по обвинение в тероризъм (предявено му още през 1997), ако пристигне в Белград за да участва в конференция, организирана от финансираната от Сорос неправителствена организация "Младежки форум за образование". Провелата се на 24 април конференция беше под надслов "Европейската интеграция на Западните Балкани - заедно ще успеем". Освен Тачи, за участие в нея бяха поканени външните министри на Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина. Евентуалният арест на косовския външен министър, който трябваше да провокира тази покана за участие на конференцията, би могъл да доведе до нова конфронтация между НАТО/ЕС и Сърбия, която е ключов партньор не само в проекта за газопровода "Турски поток", но и във финансираното от Китай (в рамките на проекта за "Новия път на коприната") изграждане на скоростна жп линия от гръцкото пристанище Пирея до Будапеща, през Македония и Сърбия.

Нападението на АОК срещу граничния македонски пост, по време на което полицаите в него бяха взети за кратко за заложници, трудно би могло да се осъществи без знанието на военните покровители на Косово, в лицето на САЩ и НАТО, разполагащи в тази страна с най-голямата си военна база Camp Bondsteel. Тук е мястото да напомня, че през 2001, когато силите на АОК, съвместно с албанските националисти в Македония, се сражаваха с македонската армия в района на Арачиново, служители на частната американска военна компания «Military Professional Resources, Inc» (MPRI) бяха ангажирани в този конфликт, при това и от двете страни. Споразуменията, подписани тогава от македонското правителство (т.нар. Охридско споразумение от 13 август 2001 - б.р.), предоставиха широки автономни права на албанското население в страната с цел да се избегне разпространяването на насилието от Косово и Босна в сравнително спокойната дотогава Македония.

Последните опити на мрежата от организации на Сорос да провокират насилие вътре в общността на македонските албанци очевидно целяха да накарат албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), начело с Али Ахмети, да напусне коалиционното правителство на Груевски. На свой ред американският посланик в Македония Джес Бейли предизвика скандал в Скопие, публично подкрепяйки призива за бунт на бившия социалдемократически премиер и президент на страната Бранко Цървенковски, който между другото е роден в Сараево.

Както е известно, Цървенковски призова младите хора и студентите да излязат на улиците в Скопие и да устроят своеобразна "цветна революция" срещу демократично избраното правителство на Груевски. Всичко това силно напомня сценария на украинската т.нар. "февруарска революция", важна роля в която изигра посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят.

Заигравайки със стремежа на опозицията да осъществи подобна "цветна революция" в Македония, посланик Бейли всъщност си играе с огъня като паралелно раздухва конфликта с албанските националисти. Подобна комбинация може да провокира началото на кръвопролитна гражданска война, като тази между правителството в Киев и рускоезичното население в Източна Украйна. Македонските и сръбските славяни, които са настроени против албанците в Македония, Косово и другаде, могат не само да започнат нова война на Балканския полуостров, но и да сложат кръст на проекта за газопровода "Турски поток" през територията на Балканите, както и на изграждането на скоростната железопътна линия от Гърция към Унгария. Истината е, че Балканите си остават "фронтова зона" на НАТО, намираща се под пълния контрол на САЩ и ЕС. Албанските политически лидери, като премиера Еди Рама и бившия премиер Сали Бериша, публично пропагандират идеята за т.нар. "Велика Албания", включваща Албания, Косово, Западна Македония, както и части от Сърбия, Черна гора и Гърция. Това е съвсем ясно послание към балканските държави, че ако продължат да подкрепят плановете за изграждането на тръбопровода "Турски поток" и китайския железопътен проект, албанците ще провокират безредици и гражданска война за да защитят доминацията на НАТО и ЕС на полуострова. Между другото, да не забравяме, че навремето великоалбанските националисти са били сред най-верните привърженици на нацистката политика в региона.

След ареста на Верушевски и пресичането на опитите на Заев да напусне Македония, финансираните от Сорос организатори на македонската "цветна революция" промениха тактиката си и се ориентираха към провокиране на конфликт с албанското етническо малцинство, което е около една трета от населението на страната. Днес Македония е на ръба на възобновяването на етническото насилие, а Виктория Нюланд и нейните войнствено настроени неоконсервативни приятели, нетърпеливо очакват новата експлозия на Балканите.

 

 

Бележки:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Five_Eyes

2. Glyn Moody, NSA spied on EU politicians and companies with help from German intelligence

http://arstechnica.com/tech-policy/2015/04/24/nsa-spied-on-eu-politicians-and-companies-with-help-from-german-intelligence/

* Авторът е американски разследващ журналист. Бивш офицер от Военноморския флот на САЩ, по-късно работи за специалните служби във Вашингтон Автор на няколко книги за външната политика на Съединените щати.

geopolitica.eu/actualno/1742-krizata-v-makedoniya-qekstremalnata-balkanizatsiyaq-sreshtu-qturski-potokq


www.blitz.bg/news/article/335285

ПП: Още ли се съмнявате, че американските фашизоидни демонични сили са най-големите спецове по разпалване на войни, революции, майдани... в чужди страни - заради своите геополитически интереси?... Помислете - не си ли клатят фесовете нашите антинародни управници според американските интереси?...
М. Тачков





Гласувай:
17


Вълнообразно


1. alchemist - Разделяй и владей!
08.05.2015 15:09
Ако не беше подкрепена доктрината за Велика Албания от запада - САЩ и някои страни от ЕС - шиптърите отдавна щяха да са бити и мразени дори и от своите.
Ето това е лошото на великите сили; те не могат да съществуват без да тормозят по-малките и по-слабите държави и да сеят раздори между тях. Те понастоящем са настоящи и бивши империи, прекрасно владеещи езикът на дипломацията и политиката.
цитирай
2. syrmaepon - Не че съм защитник на Сорос и него...
08.05.2015 18:21
Не че съм защитник на Сорос и неговата мрежа, Боже упази. Обаче като чета подобни текстове и се чудя да се смея ли да плача ли. Първо мрежата на Сорос лови там, където има глад и вместо истерично да пищят, политиците просто трябва да нахранят хората. Пък и излиза, мрежите на Сорос са къде по- здрави щом успяват да искарат толкоз народ, а хората около Волен могат да се съберат с него под масата.
цитирай
3. tryn - Вечната драма на малките държави..
08.05.2015 19:16
Поздравления и благодарности, Марин - за актуалните материали, които публикуваш!
цитирай
4. tota - Поздрави, Марине!
08.05.2015 19:39
Няма да спрат, скоро. Дано не се стигне до етнически конфликт, защото ще запалят целите Балкани.
цитирай
5. mt46 - А малко ли е - да налива масло в огъня?!...
08.05.2015 20:43
syrmaepon написа:
Не че съм защитник на Сорос и неговата мрежа, Боже упази. Обаче като чета подобни текстове и се чудя да се смея ли да плача ли. Първо мрежата на Сорос лови там, където има глад и вместо истерично да пищят, политиците просто трябва да нахранят хората. Пък и излиза, мрежите на Сорос са къде по- здрави щом успяват да искарат толкоз народ, а хората около Волен могат да се съберат с него под масата.

Освен това не е само Сорос. Намесват се и посланици, тайни служби...
цитирай
6. mt46 - Да, такава е политиката им...
08.05.2015 21:03
alchemist написа:
Ако не беше подкрепена доктрината за Велика Албания от запада - САЩ и някои страни от ЕС - шиптърите отдавна щяха да са бити и мразени дори и от своите.
Ето това е лошото на великите сили; те не могат да съществуват без да тормозят по-малките и по-слабите държави и да сеят раздори между тях. Те понастоящем са настоящи и бивши империи, прекрасно владеещи езикът на дипломацията и политиката.

Драго им е другите да се избиват...
цитирай
7. mt46 - Мисля, че е по-добре да знаем, отколкото обратното...
08.05.2015 21:11
tryn написа:
Поздравления и благодарности, Марин - за актуалните материали, които публикуваш!

"Още тази вечер може има изстрели в Скопие, каза Божидар Димитров по БНТ. С тези думи директорът на Националния исторически музей (НИМ) предрече какво може да бъде развитието на събитията в Македония. Според него неизвестни снайперисти ще открият огън и ще се предизвика кръвопролитие, което ще повиши напрежението. "Очаквам до 3-4 дни правителството на Никола Груевски, което е прикрита диктатура, да падне", каза още историкът. Той също посочи, че е знаел за подготвяните демонстрации от водачи на опозиционната социалдемократическа партия. "Казаха ми, че са имали помощ от САЩ", допълни шефът на НИМ..."
http://m.blitz.bg/news/article/335340
цитирай
8. mt46 - Как да се спрат? Това е като лавина...
08.05.2015 21:14
tota написа:
Няма да спрат, скоро. Дано не се стигне до етнически конфликт, защото ще запалят целите Балкани.

Ето още едно мнение:
"Трябва да си много ограничен човек или платен от "Америка за България" протестър, за да твърдиш, че случващото се в Македония било "спонтанна проява на морално възмутеното гражданско общество". Нищо подобно. Това, което става там, е поредната акция, инспирарана от американските агенти, чиято цел е удивително проста - да бъдат парирани и най-малките опити за минаването на "Турски поток" през територията на Македония. Съвсем не между другото, един от основните американски агенти на влияние по тукашните земи Иван Кръстев и служителите му от години върлуват в Македония уж "в подкрепа на гражданското общество". Целта им винаги е била друга - да подготвят "умни и красиви" хора, които да скочат да бранят "свободата" при първия подаден от Вашингтон сигнал. Толкова е елементарно, че чак е обидно да го обясняваме." /П. Волгин/
цитирай
9. planinitenabulgaria - Това са външните признаци на един процес, който тече в Македония от години.
08.05.2015 22:46
Не след 50 а след много по-малко години Македония ще бъде разделена на две, като това разделение вече е сторено. Границата ще бъде Вардара и на север и изток от нея ще има албанска държава, но не пръкнала се с война, както в Косово, а поради глупостта на нашите братя, македонците. Те се жертва на сръбската пропаганда и политика. Има само един човек, който е запознат напълно с този въпрос - Иван Николов. Но не този от Босилград.
Сърбия е подложена на натиск от Путин, напомням че Русия сега е точно в положението на Югославия от 90-те. Украйна е начало на процеса на разпадане на руската империя. Следващите държави ще са от Кавказ, мюсюлманските. Много общо има във външната и вътрешната политика на Сърбия и Русия, и в двете страни комунизЪма култивира примати, с които сега оправяне няма. Народ да ограби държава, това направиха сърбите. За кражбата на нашите територии Господ ще ги накаже.
На времето имаше трима независими - Тито, Насър и Бен Бела, тиая номера вече не вървят. А "Турският поток" - вероятно няма да го има и ще се мине на стария вариант, а а ко се осъществи той ще работи за Турция - евтин газ, претенции и т. н.
Процесите между албанци и македонци са предизвикани от Албания, която набира мощ. Албанците работят и благгоденствието на македонците идва от техния труд. Идва края на това време, както то дойде в Югославия. Никаква опастност няма за Балканите.
Писалият статията е поръчков писач, представлява айран без кисело мляко. Въобще не му е ясно какво става тук. Ако се интересува оот този казус да дойде на сбирка на Кръг "Слово", когато лекция изнася Иван Николов.
Аз съм по-наясно от него по това, което става на Балканите и понеже съм добре възпитан, няма да го нарека глупак.
Не Барак Обама или пък Делян Пеевски, македонците са си виновни за всичко, което ще ги сполети скоро. Не може такава грандомания и такава омраза да просъществува дълго.
цитирай
10. syrmaepon - Ами намесват се я, гледата политиката, ама ако народът е сит нито ще го купят, нито ще излиза на улицита. Въпросът е че не си гледаме държавите
09.05.2015 10:10
mt46 написа:
syrmaepon написа:
Не че съм защитник на Сорос и неговата мрежа, Боже упази. Обаче като чета подобни текстове и се чудя да се смея ли да плача ли. Първо мрежата на Сорос лови там, където има глад и вместо истерично да пищят, политиците просто трябва да нахранят хората. Пък и излиза, мрежите на Сорос са къде по- здрави щом успяват да искарат толкоз народ, а хората около Волен могат да се съберат с него под масата.

Освен това не е само Сорос. Намесват се и посланици, тайни служби...


да си оправим, ами виним други че ние не сме си свършили работата.
цитирай
11. mt46 - Народът е разнороден... Особено когато липсва обединяваща национална идея...
09.05.2015 12:57
10. syrmaepon - Ами намесват се я, гледата политиката, ама ако народът е сит нито ще го купят, нито ще излиза на улицита. Въпросът е че не си гледаме държавите
10:10
mt46 написа:
syrmaepon написа:
Не че съм защитник на Сорос и неговата мрежа, Боже упази. Обаче като чета подобни текстове и се чудя да се смея ли да плача ли. Първо мрежата на Сорос лови там, където има глад и вместо истерично да пищят, политиците просто трябва да нахранят хората. Пък и излиза, мрежите на Сорос са къде по- здрави щом успяват да искарат толкоз народ, а хората около Волен могат да се съберат с него под масата.

Освен това не е само Сорос. Намесват се и посланици, тайни служби...


да си оправим, ами виним други че ние не сме си свършили работата.

Нали нашите протестъри бяха сити, богати? Защо протестираха? За да върнат Боко и кликата му на власт. За да се уредят и те във властта...
Народът на Украйна ли свали Янукович, или шепа въоръжени и платени неонацисти?...
цитирай
12. apostapostoloff - Турски поток никога няма да има!
11.05.2015 18:44
Не е важно какво иска Москва; важни са законите на пазарната икономика. А най- важният закон е законът за търсенето и предлагането. Турция има предостатъчно ирански и азерски газ и НЕ ТЪРСИ допълнителни количества. Туй то. Толкоз!
цитирай
13. mt46 - Това е просто бизнес...
11.05.2015 21:41
apostapostoloff написа:
Не е важно какво иска Москва; важни са законите на пазарната икономика. А най- важният закон е законът за търсенето и предлагането. Турция има предостатъчно ирански и азерски газ и НЕ ТЪРСИ допълнителни количества. Туй то. Толкоз!

Турция може да няма нужда от руска газ, но какво пречи да печели пари от нея?...
цитирай
14. metlichina - абсолютно съм съгласна...
11.05.2015 21:42
от първата до последната дума.. истинско и вярно
за жалост..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156296
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031