Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2015 22:36 - 70 г. от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 4174 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Хирошима – истината за бомбардировките август 05, 2015    

 

 Навършват се  70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

image

 

Една статия на д-р Кейт Хъдсън

В 08:15 часа сутринта на 6 август 1945 г., американски самолет пусна  атомна бомба на центъра на Хирошима – оживен жилищен и бизнес район, пълен с хора, тръгнали за  работа.

В епицентъра  на експлозията температура стига няколко милиона градуса по Целзий. Хората буквално са се изпарили. Всичко, което е останало от тях, се сенките им върху обгорените каменни стени. Извън центъра на взрива, хората са били убити от доменните вълни, или от срутените и обхванати в пламъци сгради. В този район смъртността достига над 90%. Огнената стихия се разпространява от вятър с ураганна сила. Почти 63 % от сградите на Хирошима са напълно унищожени, останалите са разрушени или повредени от взрива. Трудно е  да се установи броя на убитите, но най-малко 75 000  са загинали в първите часове след бомбата. До месец декември  цифрата достига около 140 000 души. Броят на загиналите вследствие на уврежданията от ядрения  достигна  200 000 до края на 1950 г.

image

Много от тези, които оцелели след взрива, по-късно умират от фатални изгаряния.  В рамките на два или три дни,  жертвите на радиационното облъчване страдат от  гадене, повръщат кръв, губят косите си. Повечето умират в рамките на една седмица.

Оцелелите бременни жени са изправени пред допълнителен ужас – ужасните поражения върху плода. Много деца се раждат мъртви, а други умират в ранна детска възраст. През 1960 г. се отбелязва завишаване на рака на  щитовидната жлеза,  на гърдата, на белия дроб и слюнчените жлези.

image

Правителството на САЩ оправдава бомбардировките над Хирошима и Нагасаки с необходимост от по-бързо приключване на войната и спасяването на човешки животи. Дори днес много хора наистина вярват, че бомбата е била необходима за японската капитулация и за да се избегне необходимостта САЩ да нахлуе в Япония, което би довело до стотици хиляди жертви и високи  разходи.

Но това просто не е вярно.

По времето, когато бомбата е приготвена за употреба, Япония е готова да се предаде. Както казва генерал Дуайт Айзенхауер, „Япония в този момент търси някакъв начин да се предаде с минимална загуба за страната. Не беше необходимо да ги ударим с това ужасно нещо”.

Ако Япония е била готов да капитулира, защо бяха пуснати атомните бомби над Хирошима и Нагасаки?

Една от причините е намерението на САЩ да установи господство в региона след края на войната. Плановете за следвоенната ситуация включват окупация на Япония, с постоянно военно присъствие и създаване на удобна политическа и икономическа система за доминация в Тихоокеанския регион, без страх от японска съпротива.

Но японската съпротива не е основната грижа на САЩ. Главната им грижа е Съветският съюз.

Съветският съюз е съюзник на Съединените щати във войната срещу Германия. Но Америка иска пълен достъп до световната икономика, в това число  и в страни, които търсят алтернатива на западния икономическия модел.  Чрез атомните бомби САЩ решава да демонстрира военна сила, за да постигне политическо и дипломатическо предимство пред Съветския съюз в следвоенна Азия и Европа.

 

                                                    ЛЪЖАТА

Много от водещите американски политици, дипломати и военни смятат,  че не е необходимо да се бомбардира Япония, но групата около президента Труман  настоява за обратното.

На американците се казва, че Хирошима и Нагасаки са били предупредени какво предстои да се случи – разпръснати са литовки с призив да се евакуират. Но това не е вярно. Доказателствата сочат, че решението за бомбардировките е взето на най-високо ниво, без да включва предварително предупреждение. Пуснати са листовки над японските градове едва след атомните бомбардировки, и с предупреждение, че съпротивата е безполезна.

Също така бе заявено, че Хирошима и Нагасаки са легитимни военни цели. И това не е вярно. В Хирошима се е намирал командния център на Генералния щаб на Втора японска армия, но  преди всичко това е един голям град, с голям брой цивилно население.

Само 10 000 от общо 200 000 загинали в Хирошима са военнослужещи. В Нагасаки  загиналите военни са 150.

Другата причина за използване на атомните бомби е възможността за тестване на ядрените бомби върху човешки същества, установяване на въздействието им върху сгради и други твърди материали. С тях САЩ си осигури възможност да наблюдава последиците от радиацията върху хората, което не би било невъзможно по друг начин.

При хвърлянето на двете бомби – едната от уран, а другата от плутоний, са тествани различните физически измерения на пораженията.

image

Колкото и години да ни отдалечават от това ужасно военно престъпление, ние никога не трябва да забравяме какво точно са случи заради  циничния и варварски опортюнизма на САЩ. Нека помним Хирошима и да се борим за ядреното разоръжаване, както тук във Великобритания – така и  в световен мащаб, да настояваме за гаранции, че те никога няма бъдат използвани отново.

 

image

…………

Д-р Кейт Хъдсън  е главен секретар на Организацията за ядрено разоръжаване. Тя е една от водещите фигури в анти ядрените и антивоенни кампании във Великобритания и в света

mejdu-redovete.com/%D1%85%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82/

ПП: Това е едно от великите американски престъпления! Мнозина осъждат комунизма и нацизма. А нима американизмът /"третият тоталитаризъм"/ е по-малко жесток, по-малко престъпен?!...

Подобна статия -
www.segabg.com/article.php




Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tryn - Думите са слаби пред тези факти...
06.08.2015 09:03
Дано никога да не се повтори това безумие!
цитирай
2. lion1234 - Не велико,
06.08.2015 11:22
а най-чудовищното и ужасяващо престъпление на раковото образувание, наречено ,,американски военно-промишлен комплекс''. За едната печалба тия изверги са готови да затрият целия свят. Престъпленията им във Виетнам, в Близкия Изток, в Африка, в Латинска Америка нямат край. Те предизвикаха на времето Карибската криза и изправиха на нокти целия свят, сега пък ни ,,сервираха'' арабски пролети, океан от имигранти и съвременното чудовище ,,ислямския тероризъм'', обърнало се по ирония на съдбата и срещу бившите си покровители. Защото няма какво да се лъжем: тъкмо ВПК си купуват президента, правителството, те диктуват американската политка, дневния ред, благодарение на натрупаните чрез описаните по-горе ужасяващи престъпления несметни богатства. За щастие, светът е многополюсен, колкото и да не им се иска на ,,дрънкачите на оръжие'' и рано или късно Законът на Нютон ще ги настигне и ще се стовари в/у главите им със страшна сила.
цитирай
3. zaw12929 - да казваш че нивите жадуват за гр...
06.08.2015 17:30
да казваш че нивите жадуват за градушка , а хората за унищожителни земетресения…и атомни бомби, като тези в Хирошима и Нагазаки САМО БОЛНИ МОЗЪЦИ ГО ИЗМИСЛЯТ И РАЗПРОСТРАНЯВАТ. БЕЗ СРАМ ЗАЯВЯВАТ ЧЕ ПРАВОСЛАВИЕТО Е ВРАГ НА ЕВРОПА. МОЛЯ??!!
цитирай
4. mt46 - Безумците ще измислят нещо ново /ако все още не са го измислили/...
06.08.2015 19:19
tryn написа:
Дано никога да не се повтори това безумие!

цитирай
5. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8_%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%
06.08.2015 19:32
zaw12929 написа:
да казваш че нивите жадуват за градушка , а хората за унищожителни земетресения…и атомни бомби, като тези в Хирошима и Нагазаки САМО БОЛНИ МОЗЪЦИ ГО ИЗМИСЛЯТ И РАЗПРОСТРАНЯВАТ. БЕЗ СРАМ ЗАЯВЯВАТ ЧЕ ПРАВОСЛАВИЕТО Е ВРАГ НА ЕВРОПА. МОЛЯ??!!

"Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу японските градове Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 година, по време на Втората световна война.

В утрото на 6 август 1945 година, американския бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс[1]) хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ (в превод от английски език - „малчуган“). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

Съединените щати, ползвайки се с поддръжката на Великобритания и Канада, проектират и построяват първите атомни бомби в рамките на така наречения Манхатънски проект. Първоначално проектът бил започнат по инициатива на учени — бежанци от Европа и американски учени, които се съмняват, че Нацистка Германия също разработва проект за атомна бомба (както по-късно става ясно (Мисия "Алсос")[2], германската програма не е толкова мащабна и напреднала както американската). Проект „Манхатън“, в пика на своето развитие, е разработван от около 130 000 души, от 30 учреждения в САЩ, и струва приблизително 2 милиарда щатски долара (приблизително 22 млрд. долара в днешни дни), което го прави една от най-крупните и скъпи изследователски програми в историята.
Карта на Япония и разположението на бомбардираните градове.

Първата ядрена бомба, наричана просто с наименованието „Устройство“ (на английски: Gadget), била взривена в рамките на изпитанията на „Тринити“ (на английски: Trinity в превод - св. Троица) близо до Аламогордо в щат Ню Мексико, на 16 юли 1945 година. В Хирошима и Нагасаки били взривени втората и третата ядрени бомби, което и до днешни дни се явява единственото бойно използване на ядрено оръжие.

По време на Втората световна война както съюзниците, така и страните от Оста, активно използват стратегическите бомбардировки и разрушаване на гражданска инфраструктура. В повечето случаи тази стратегия води до множество жертви сред мирното население, и използването било спорно. В хода на Втората световна война само в Япония са почти унищожени 60 града, а бомбардировките на Токио и Кобе отнемат живота на повече от 100,000 души.
Макет на ураниевата бомба "Little Boy", взривена над Хирошима.

След три и половина години пряко участие на САЩ във Втората световна война страната дава около 400,000 жертви, като почти половината от тях стават жертви на военни действия срещу Япония. Няколко месеца преди бомбардировката над Хирошима и Нагасаки, се провежда тежката битка за остров Окинава, в която само жертвите сред населението са между 50,000 и 140,000 души[3], японската армия дава около 100-125,000 а американската около 72,000 жертви.

В двумесечната битка за най-малкия японски остров гарнизонът се бие до последния човек и нанася тежки загуби на американците. Американците считат, че навлизането в Япония би било съпроводено с милиони жертви.

Президентът на САЩ Хари Труман, който не знае за разработката на ядрено оръжие по проекта „Манхатън“ до смъртта на Франклин Рузвелт, взема решение с военните ръководители на страната да използват ядрено оръжие срещу Япония.

На 26 юли 1945 година, Труман и другите лидери на антихитлеристката коалиция, изказват позиция на Потсдамската среща, която е отразена в декларация - ултиматум към империята за капитулация.

Труман казва в изявление на конференцията:

„Пълното обединение на нашите военни сили, подкрепени от нашата решимост, означава неизбежно и окончателно унищожение на японските въоръжени сили, дори с цената на пълното опустошение на японските градове… Ние призоваваме Правителството на Япония да провъзгласи веднага безусловна капитулация на всички японски въоръжени сили и да даде надеждни и достатъчни доказателства за своите добри намерения за това. Иначе Япония я очаква бърз и унищожителен разгром.“

В декларацията не се споменава нищо за ядрено оръжие. То все още се пази в строга тайна.

На следващия ден, японските вестници съобщават, че декларацията, текста на която е излъчен по радиото и разпръснат в листовки от самолети, е отхвърлена. Правителството на Япония не проявява желание да приеме ултиматума.

На 28 юли премиер-министъра Кантаро Судзуки заявява на пресконференция, че Потсдамската декларация не е нищо повече от старите доводи, декларирани на конференцията в Кайро.

Император Хирохито, очакващ отговор от СССР на уклончивите дипломатически ходове на японците, не променя решенията на правителството. На 31 юли в разговори дава да се разбере, че императорската власт трябва да се защити на всяка цена.

Същевременно към юли 1945 разузнаването на САЩ е разполагало с достатъчно данни, че всяка отстъпка от изискването за "безусловна" капитулация би била достатъчен повод за императора и висшето военно командване на японската армия да приемат капитулацията.[4].
Избор на целите

Комитет по избиране на целите, които да бъдат подложени на бомбардиране, разположен в Лос Аламос, предлага като възможни цели градовете Киото, Хирошима, Йокохама и арсенала в Кокура. Комитетът отхвърля идеята за използване на ядрени бомби само срещу военни цели, тъй като при сравнително малка цел, която не е обкръжена от обширен населен район съществува голяма вероятност от пропуск. Психологическият ефект върху населението на Япония бил важен за членовете на комитета. Също така стигат до заключението, че първата използвана бомба трябва да е достатъчна за международното признание на оръжието. Членовете изтъкват, че в Киото (интелектуален център на страната), населението „най-добре ще оцени значението на оръжието“. Хирошима е избрана по-късно като цел, най-вече поради големия брой жители и поради факта, че там са разположени важни военни центрове, а и града е обкръжен от хълмове, което ще „фокусира“ ефекта от бомбата.

Министърът на отбраната на САЩ Хенри Стимсън зачерква Киото от списъка на целите, поради неговото културно значение, въпреки съпротивата на генерал Лесли Гроувс (началник на проекта „Манхатън“). По думите на професор Едуин О. Райшауер, „Стимсън знае и цени Киото от времето на неговия меден месец там, десетилетия по-рано“.

На 25 юли генерал Карл Спаац получава заповед да бомбардира една от следните цели: Хирошима, Кокуру, Ниигату или Нагасаки, на дата след 3 август, когато позволяват метеорологичните условия.Target Committee, Los Alamos, May 10-11, 1945


В дните преди бомбардировката, Хирошима е град с развита тежка промишленост, с военно значение. Във и около града са разположени няколко военни лагера и щаба на Пета дивизия и Втора основна армия на фелдмаршал Сунроку Хата, командващ защитата на южна Япония. Освен това Хирошима е и важна продоволствена база за армията, важен транспортен и сборен възел. Той е един от няколкото града, при които бомбардировката би дала идеална представа за действието на новото оръжие. По други сведения, генерал Спаац съобщава пред комитета по избор на целите, че Хирошима е единствения от целите, в който няма лагер за военнопленници, което кара Вашингтон да даде на целта най-висок приоритет.

В центъра на града имало няколко здания от железобетон и тухлени леки постройки. Зоната извън центъра била гъсто застроена от дървени постройки. В покрайнините били разположени големи заводи.

Населението на Хирошима достига максимум 381,000 жители, в ранните години на войната. В хода на войната населението намалява значително, най-вече поради систематичната евакуация на населението, по нареждане на правителството, поради опасността от бомбардировки. По време на бомбардировката, населението на града е приблизително 255,000 жители (тази оценка за броя на пребиваващите е основана на регистрацията на населението, допълнителните работници и военни, но данните може и да са неточни).


Хирошима била основна цел (резервни били Кокура и Нагасаки) на първата американска мисия за атомно бомбардиране на 6 август 1945 година. В бомбардировача B-29 Enola Gay, предназначен за изпълнение на задачата, командир и пилот бил командира на 509-та обединена ескадрила полковник Пол Тибетс. Той излита от военната авиобаза Норд Фийлд, разположена на остров Тиниан, в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. При излитането времето било добро, екипажа и оборудването работели изправно. Флотския капитан Уилям Парсънс поставя детонатора малко преди излитането на самолета.

Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се отправят в посока южна Япония. Била обявена тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Самолетите приближавали към крайбрежието на много голяма височина. Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че броя на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование с цел икономия на гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, „ако врага атакува, но това не се очаква“. Не е проведено каквото и да е проучване на самолетите.

Трите самолета B-29, нанасящи удара, били: Енола Гей (главен самолет, кръстен на майката на полковник Тибетс), „The Great Artiste“ (носещ измервателни прибори) и неназован тогава B-29 (по-късно кръстен „Necessary Evil“, в превод от английски -„необходимото зло“), носещ фотоапаратура.

В 08:15 часа местно време „Enola Gay“ хвърля ядрената бомба, назована „малчуган“ - 50 килограмово ядро от уран-235 с взривен еквивалент от около 13 килотона тротил в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80,000 души. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени."
цитирай
6. mt46 - Така е...
06.08.2015 19:36
lion1234 написа:
а най-чудовищното и ужасяващо престъпление на раковото образувание, наречено ,,американски военно-промишлен комплекс''. За едната печалба тия изверги са готови да затрият целия свят. Престъпленията им във Виетнам, в Близкия Изток, в Африка, в Латинска Америка нямат край. Те предизвикаха на времето Карибската криза и изправиха на нокти целия свят, сега пък ни ,,сервираха'' арабски пролети, океан от имигранти и съвременното чудовище ,,ислямския тероризъм'', обърнало се по ирония на съдбата и срещу бившите си покровители. Защото няма какво да се лъжем: тъкмо ВПК си купуват президента, правителството, те диктуват американската политка, дневния ред, благодарение на натрупаните чрез описаните по-горе ужасяващи престъпления несметни богатства. За щастие, светът е многополюсен, колкото и да не им се иска на ,,дрънкачите на оръжие'' и рано или късно Законът на Нютон ще ги настигне и ще се стовари в/у главите им със страшна сила.

Няма как да контролират лудостта и алчността си...
цитирай
7. mt46 - И гениите може да са грешни...
06.08.2015 22:38
http://www.manager/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%89%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%B4%D0%BE-%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0
Писмото на Айнщайн до Рузвелт за атомната бомба
11.10.2013 г., 09:22

На 11. октомври 1939 г. група учени, състояща се от Енрико Ферми, Лео Силард, Юджин Вигнер и Алберт Айнщайн, връчват на американския президент Франклин Рузвелт предупредително писмо, в което излагат опасността от разработваната в нацистка Германия атомна бомба.

На 2. август 1939 г. Алберт Айнщайн пише първото си писмо до американския президент Рузвелт, с което му разкрива възможността за създаването на атомна бомба от германците и го увещава Америка да предприеме по-нататъшни действия, които да стимулират разработките. Няколко години по-късно Айнщайн съзнава ролята си в този исторически момент и започва дълбоко да съжалява за позицията, която е изразил.

Военните действия станали причина за ускоряване на всички военни разработки, а накрая атомната бомба била изпробвана на практика за първи път, поразявайки Хирошима и Нагасаки.

Връзката на Айнщайн със стратегията на атомната бомба е добре известна. Той подписва прочутото писмо до президента Франклин Рузвелт, принудило Съединените щати да приемат идеята сериозно, а после се ангажира в следвоенните усилия за предотвратяване на атомната война. Но това не са просто отделни действия на учен, въвлечен в световната политика. Животът на Айнщайн, да си послужим с неговите собствени думи, „е разделен между политиката и уравненията“.

След години Айнщайн оплаква ролята, която изиграл в разработването на такова разрушително оръжие: "Аз направих най-голямата грешка в живота си, когато написах писмото до президента Рузвелт, в което препоръчвах да се направи атомна бомба." казва той на Линус Полунг, друг забележителен учен.

Ето какво гласи първото писмо на Айнщайн:

Сър,

Част от последната работа на Е.Ферми и Л.Силард, която беше сведена до знанието ми посредством ръкопис, ме кара да предполагам, че елементът уран може да се превърне в нов и важен източник на енергия в най-близко бъдеще. Някои възникнали аспекти на ситуацията предполагат бдителност и при необходимост – бързи действия от страна на Администрацията. Ето защо смятам, че е мой дълг да привлека вниманието Ви към следните факти и препоръки.

В хода на последните четири месеца се стигна до тази вероятност чрез работата на Жолио във Франция, както и на Ферми и Силард в Америка, че може би е възможно да се изгради верижна ядрена реакция с голяма маса уран, чрез който огромна мощност и големи количества нови елементи, подобни на радий, ще бъдат произведени. Сега вече е почти сигурно, че това ще бъде осъществено в най-скоро време.

Този нов феномен ще доведе и до изобретяването на бомби, а можем да допуснем, макар и с по-малка сигурност, че извънредно мощни бомби от този вид могат да бъдат направени по този начин. Една единствена бомба от този вид, пренесена от кораб и взривена на пристанище, може убедително да разруши цялото пристанище заедно с някои прилежащи територии. Така или иначе, такива бомби може да се окажат твърде тежки за транспортиране по въздух.

Съединените Американски Щати притежават само бедни уранови руди в ограничени количества. Има добра руда в Канада и Чехословакия, но най-важният източник на уран е в Белгийско Конго.

Предвид тази ситуация може да помислите за желателно да се поддържа постоянен контакт между Администрацията и групата физици, работещи по верижните реакции в Америка. Един от възможните варианти за Вас би бил да възложите задачата на човек, който има доверието Ви и който вероятно би могъл да съдейства като неформален фактор. Задачата му би могла да съдържа следното:

а) да стигне до правителствените департаменти, които да държи в течение за по-нататъшното развитие и да придвижи напред препоръките за правителствено действие, отделяйки специално внимание на проблема за опазването на доставената за САЩ уранова руда.

б) да се засили експерименталната работа, която понастоящем е провеждана в рамките на бюджетите на университетските лаборатории, чрез набиране на средства, ако такива са необходими, посредством неговите контакти с частни лица, които желаят да направят своя принос за каузата и може би също като получи съдействие от индустриални лаборатории, които разполагат с необходимото оборудване.

Разбирам, че Германия всъщност е спряла покупката на уран от Чехословашките мини, които е завзела. От това, че Германия е трябвало да предприеме толкова ранно действие може да се подразбере, че синът на германския зам.-министър на външните работи фон Вайцзекер е прикачен към института Кайзер-Вилхелм в Берлин, където част от американската работа по урана е подновена.

Искрено ваш,

Алберт Айнщайн
цитирай
8. mt46 - Ето как манипулират днешните ученици -
07.08.2015 13:46
http://www.cross/kolev-istoriya-bulgarski-1476203.html#axzz3i7ArvnUh

НАЧАЛО / БЪЛГАРИЯ
Доц. В. Колев: Трагедията в Хирошима е описана цинично и расистки в български учебник по история

06 Август 2015 | 14:59
Прочетено

12843
Доц. В. Колев: Трагедията в Хирошима е описана цинично и расистки в български учебник по история

/КРОСС/„Тъй като днес е годишнината от втората американска атомна бомбардировка над Япония, да погледнем как тя е отразена в български учебник, който трябва да образова и да възпитава българските деца".

Това пише на страницата си във фейсбук специалистът по най-нова история доц. Валери Колев, илюстрирайки коментара си с текст от български учебник по история, „обясняващ" бомбардирането на Хирошима и последствията от него.

"Хирошима през 1945 г. е един от главните политико-административни и социално-икономически центрове на Японската империя. По време на атомната бомбардировка загиват и около 2000 американци, учили в града и останали като са се интегрирали към местната култура.

Вследствие последиците от взрива загиват и хиляди американски военнопленници." - пише в учебника.

В общи линии, какво друго трябва да знаят ученицете? - пита доц. Колев в социалната мрежа и продължава: Аз обаче бих обвинил автора на този текст и екипът на МОН, който го е одобрил, не само в манипулация, стигаща до преднамерена лъжа, но и в най-долен и отвартителен расизъм, защото колкото и стотици пъти в повече да са японските жертви, те са просто някакви "жълтури", нали?

Така се получава, когато догмата на политическата коректност и стремежът да се харесаме на новия Биг брадър вземе връх над професионализма. Нещо като "Криворазбраната цивилизация", коментира за "Гласове" доц. Валери Колев.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross/kolev-istoriya-bulgarski-1476203.html#ixzz3i7o98Jpn
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164307
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031