Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2015 22:59 - Свалянето на СУ-24 ще има трагични последици...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 4543 Коментари: 13 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Путин: Свалянето на Су-24 ще има трагични последици за руско-турските отношения Руският президент подчерта, че голямо количество петрол и петролни продукти пристигат в Турция от превзети от „Ислямска държава“ територии  24 ноември 2015, 15:23, oбновена в 17:48   image Владимир Путин   Източник: БГНЕС Още по темата
  • image

    Турция свали руски бомбардировач край сирийската граница
    Преди 7 часа

  • image

    Туск призова за хладнокръвни реакции след сваления руски самолет
    Преди 1 час

Атаката срещу руския Су-24 ще има трагични последствия за руско-турските отношения, заяви руският президент Владимир Путин.

По думите му руският изтребител е свален на сирийска територия, на 4 км от турската граница

Путин посочи, че руският самолет е свален с ракета въздух-въздух от турски изтребител Ф-16 и определи случилото се като "удар в гърба".

Той подчерта, че бойният самолет не е заплашвал Турция.

„При всички положения, нашите летци, нашият самолет по никакъв начин не са заплашвали Турската република. Това е очевидно.

Те са провеждали операция срещу терористите от „Ислямска държава“,

каза още Путин, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че руският боен самолет е действал в планинската част на северна Латакия, „където са концентрирани бойци, които по произход са от Русия“.

„И в този смисъл летците са изпълнявали своята основна задача“, каза още Путин, уточнявайки, че става дума за превантивни удари по терористите, които във всеки един момент могат да се върнат в Русия.

Той подчерта, че големи количества петрол от екстремистите в Сирия отиват в Турция.

„Ние отдавна сме отбелязали факта, че на територията на Турция пристига голямо количество петрол и петролни продукти от превзети от „Ислямска държава“ територии. Това осигурява на терористичните групировки голяма финансова подкрепа“, заяви Путин.

Нападението ще има трагични последици за руско-турските отношения

„Ние внимателно ще анализираме всичко, което се е случило. Днешните трагични събития ще имат сериозни последици за руско-турските отношения“, каза той.

Путин подчерта, че Русия винаги се е отнасяла към Турция не просто като към близък съсед, а като към приятелска държава.

„Не знам на кого беше нужно това, което беше извършено днес. Във всеки случай не на нас“, заключи руският президент.

„Обръщението на Турция към НАТО след нападението на турските ВВС срещу руския Су-24, който участва в борбата срещу терористите в Сирия, изглежда като

опит да се постави Северноатлантическия алианс в служба на терористите“,

каза руският президент.

Той отбеляза, че след инцидента с бомбардировача „вместо незабавно да се установи контакт с Русия, доколкото е известно, турската страна се е обърнала към своите партньори от НАТО за обсъждане на инцидента“. „Все едно ние сме свалили турски самолет, а не те наш“, изрази своето недоумение Путин.

„Те искат да поставят НАТО на служба на „Ислямска държава“, добави той.

Русия няма да търпи такива престъпления като нападението срещу руския Су-24.

„Разбирам, че всяка държава има своите регионални интереси и ние винаги сме се отнасяли към тях с уважение. Но ние никога няма да търпим да се извършват такива престъпления като днешното“, добави руският президент.

Той се надява, че международната общност все пак ще намери в сили, за да се сплоти в борбата с общото зло – тероризма.

www.vesti.bg/sviat/putin-svalianeto-na-su-24-shte-ima-tragichni-posledici-6046032





Гласувай:
17


Вълнообразно


1. mt46 - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133648
24.11.2015 23:01
Заради свален Су-24 Турция и Русия пред война (обзор)

Сподели
24.11.2015 19:59; 24 часа; 27508; 16;
Горящият руски самолет пада към земята, след като е ударен от турски F-16.

НАТО се събра спешно

Oпасността от трета световна война стана реалност, след като във вторник турски военни свалиха руски бомбардировач. Отношенията между Москва и Анкара се обтегнаха до безпрецедентно ниво, предадоха световните агенции.

Москва обяви, че ударената машина е Су-24. Според нея самолетът

през цялото време

се е намирал над

Сирия,

което тя можела да докаже неоспоримо чрез навигационната система. Според президента Владимир Путин бомбардировачът е паднал в Сирия, на 4 км от турската граница.

Информациите за съдбата на пилотите е противоречива - според някои източници единият е мъртъв, а вторият - пленен от сирийци. Други сочат, че и двамата са мъртви. Турция съобщи късно снощи, че вероятно са живи и опитва да ги освободи от ръцете на бунтовниците. Имаше информации, че е свален и руски хеликоптер, отишъл да търси летците.

По искане на Анкара НАТО насрочи спешна среща за обсъждане на инцидента, а турският президент Реджеп Ердоган свика Съвета за национална сигурност. Тъй като Турция е член на Североатлантическия договор, според чийто чл. 5 атаката срещу един член е атака срещу всички, то какъвто и било конфликт с Русия би могъл да доведе до трета световна война, пише британският в. “Дейли стар”.

Кремъл определи случилото се като “много сериозен инцидент”, а президентът Путин прогнозира трагични последици за руско-турските отношения.

Турция твърди, че два нейни F16 са ударили руския самолет, след като

били отправени 10

предупреждения

в рамките на 5 минути. “Данните, които имаме, са много ясни. Два самолета се приближиха до границата ни, ние ги предупредихме, че са твърде близо”, заявиха военни източници, според които турското въздушно пространство било нарушено съвсем съзнателно.

Самолетът е летял изцяло над сирийска земя, контрира руското отбранително ведомство. Той се намирал на 6000 м височина. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че не могат да бъдат правени по-нататъшни коментари, без да бъде събрана цялата информация по случая. В началото руската страна твърдеше, че Су-24 е бил ударен от земята, но по-късно се коригира.

За първи път от 50-те г. държава от НАТО сваля руски самолет и това

буди големи

страхове за

ескалация на

конфликта

между бившите врагове от студената война. Това съсипва надеждите, че е възможно сближаване между Русия и Запада в борбата срещу тероризма, коментира Ройтерс.

В началото бе съобщено, че двамата пилоти са успели да катапултират и единият е пленен от сирийските бунтовници туркмени, които издирвали и другия.

Клип, излъчен по турски тв канал, показва горящия самолет, който пада и се върти във вуздуха. На друг клип, показан от Анадолската агенция, се вижда как двамата пилоти скачат с парашути преди разбиването на самолета. Машината паднала от сирийската страна на границата в местността Туркменски планини. Според Турция на тази територия не действа “Ислямска държава”. Медии в Анкара пуснаха карта, съставена от военни, която показва полета на Су-24, съобщи Нюзру. Тя била направена по данни от радари, показващи навлизане в турска територия.

Единият пилот, чието име е Сергей Румянцев, е мъртъв според видео, изпратено от сирийски бунтовници до Ройтерс. То

показва лежащ

на земята

безжизнен

военен,

заобиколен от местни бойци. Чува се: “Руски пилот” и “Аллах Акбар”. Според в. “Дейли мейл” местните бунтовници заявили, че пилотът умрял от контузии и изгаряния и че никой от сирийските бойци не е стрелял по него.

Кадър от видео на бунтовниците от Свободната сирийска армия показва окървавен и обгорен руски пилот.
Бил е убит във въздуха от стрелба на бунтовници, докато опитвал да насочи парашута си към територия под контрола на правителството, обявил говорител на сирийска бунтовническа група. “Скай нюз” твърди, че и двамата летци са мъртви. Късно снощи Турция съобщи, че може да са живи.

В опит да спасят пилотите два руски военни хеликоптера били пратени за издирването им. По-късно Ройтерс съобщи, че единият от тях също бил свален от бунтовниците с противотанкова ракета, но не се е разбил, а кацнал аварийно. Официално потвърждение на информацията няма.

Само ден преди свалянето на Су-24 Анкара поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради руските удари в Сирия по етническите турци, известни като туркмени. Турското външно министерство привика руския посланик на 20 ноември, за да бъде изразен протест срещу интензивните руски бомбардировки срещу туркмените, принудили 1700 цивилни да напуснат домовете си за 3 дни.

Медиите посочват, че Турция и Русия искат различен край на сирийския конфликт, като Москва настоява за запазването на режима на Асад, а Анкара иска смяната му. Те припомнят още, че преди месец Турция свали смятан за руски безпилотен самолет край границите си. Властите в страната твърдят също, че само между 3 и 10 октомври е имало 13 случая на “опасна близост” между руски и турски самолети близо до границата със Сирия.
Путин: Това е удар в гърба от страна на Анкара

“Това е удар в гърба от онези, които помагат на терористите.” Така руският президент Владимир Путин коментира инцидента със свалянето на руския бомбардировач Су-24 от страна на турските военни. Според него

инцидентът ще има

“трагични последици”

върху руско-турските

отношения

Путин направи изявлението си на среща с краля на Йордания Абдула Втори в Сочи.

По думите на руския държавен глава самолетът е бил ударен с ракета “въздух-въздух”, пусната от турските изтребители F-16. Той бил уцелен на 1 км от турската граница, а паднал на 4 км от нея. Су-24 по никакъв начин не е заплашвал Турция, а е провеждал операция срещу джихадистите, каза президентът.

“Самолетите ни участваха в операция срещу терористичната организация “Ислямска държава” в северната част на провинция Латакия - това е планинска част, където са съсредоточени бойци с руски произход. В този смисъл самолетите изпълняваха прякото си задължение за нанасяне на превантивни удари по терористите”, заяви Путин, цитиран от Интерфакс. “Свалянето на Су-24 излиза извън рамките на обичайната борба с тероризма - това е удар, който бе нанесен в гърба на Русия от помагачите на терористите”, каза още руският президент. Той бе категоричен, че Москва няма да търпи такива престъпления като атаката срещу руския самолет.

По думите му Турция си сътрудничи с терористите. “Неотдавна забелязахме, че към територията на Турция се насочва голямо количество петрол и петролни продукти от завзетите територии в Сирия. Оттам следват и по-големи парични потоци, по-голямо парично захранване на бандитските групировки, а сега ни се нанася и удар в гърба, удар по самолетите ни, които се борят с терористите. И това се случва, при положение че ние с американските ни партньори подписахме споразумение за предупреждение, за да се избягват инциденти във въздуха - подчерта Путин. - Както е известно, Турция е в редиците на онези, които обявиха, че воюват с тероризма в състава на американската коалиция.”

Стопанинът на Кремъл коментира и спешното заседание на НАТО, свикано от Турция. Според него това изглежда като опит на Анкара да постави алианса в служба на терористите. “Вместо да влезе веднага в контакт с нас, турската страна се обърна към партньорите си от НАТО.

Сякаш ние сме свалили

турски самолет,

а не те - наш”,

изрази недоумение президентът.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров си отмени визита в Турция за разговори за Сирия в сряда, насрочена преди инцидента. Турският президент Реджеп Ердоган има планирана визита в Москва в края на декември, която не е ясно дали ще се състои.
Бойко Борисов: Последствията няма да са приятни

Последствията от този случай няма да са приятни. Това обяви в коментар премиерът Бойко Борисов по повод сваления от Турция руски изтребител Су-24.

Сега се вижда какви огромни дипломатически усилия положихме заедно с външния министър Даниел Митов и военния Николай Ненчев, за да направим така, че в нашето въздушно пространство да няма провокации.

Борисов коментира свалянето на руския самолет от Турция в Китай, където е на официално посещение.

НАТО и Русия да си противодействат, не е въобще приятно, каза още Борисов. И това се случва, когато всички полагаме огромни усилия и Балканите, и България да са стабилни и да се развиват, допълни той.

В неделя Борисов ще бъде в Брюксел, където ще има извънреден съвет на лидерите от ЕС с турския премиер Ахмет Давутоглу, за да бъдат информирани държави от съюза за действията на Турция.

България няма да изрази позиция по случая, докато не станат ясни всички подробности по инцидента, каза пък външният ни министър Даниел Митов. Той очаква подробностите да бъдат изяснени тази вечер на извънредното заседание на НАТО, което е поискала Турция.
цитирай
2. mt46 - http://bultimes.com/v-darzhavna-duma-na-rusiya-obsazhdat-skasvane-na-diplomaticheskite-otnosheniya-s-turtsiya/
24.11.2015 23:03

В Държавната дума на Русия обсъждат скъсване на дипломатическите отношения с Турция
Публикувано на 24.11.2015 в Свят


Първият заместник-председател на комисията по международни въпроси на руската Държавна дума Леонид Калашников предложи прекратяване на дипломатическите отношения с Турция заради сваления руски изтребител, предаде ТАСС. „Икономическите отношения с Турция незабавно да се замразят, а може би и дипломатическите отношения трябва да се прекратят за известно време“, заяви той.

Като начало депутатът предложи руското външно министерство да извика турския посланик за обяснение и незабавно да извика руския посланик за консултации в Москва. Според Калашников Турция е свалила самолета в деня на срещата на Барак Обама с Франсоа Оланд, за да попречат за конструктивно решение в миротворческата операция в Сирия.

Самолет на руските въздушно-космически сили бе свален днес с ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Руската страна твърди, че в този момент самолетът се е намирал на височина 6 километра и на разстояние 1 километър от турската граница над територията на Сирия. Според генералния щаб на Турция обаче руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и е бил свален, след като са му отправили 10 предупреждения.

източник: Frog News

*(заглавието е на bultimes)
цитирай
3. mt46 - http://www.segabg.com/article.php?sid=2015112400019985031#.VlS8ki7GAnQ.facebook
24.11.2015 23:06
Турция: Не знаехме, че самолетите са руски
Су-24 са били в турското небе 17 секунди
Турция не е знаела, че самолетът, който нарушава въздушното й пространство е руски - това пише в писмото, което Турция изпрати до 5-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН.
Два Су-24, чиято националност не е известна, са се появили на 24 ноември сутринта близо до турското въздушно пространство в близост до населените места Яйладаги и Хатай, се посочва в писмото. Анкара повтаря, че пилотите за пет минути са били предупредени 10 пъти. Казано им е било да променят посоката и да се обърнат на юг.
Според писмото, руските самолети са останали във въздушното пространство на Турция 17 секунди, започвайки от 09:24 местно време и са проникнали на територията на страната съответно на 2.14 km и 1.85 km. Единият руски самолет е успял да напусне турското въздушно пространство, а другия е бил ударен от F-16, а след това паднал на сирийска територия.
цитирай
4. kvg55 - Вратата за световна война е вече ...
25.11.2015 00:19
Вратата за световна война е вече открехната.
И то защото Турция не може да устои на напрежението,
че изпуска нефта от Ислямска държава.
И преди се знаеше, че Турция подкрепя ИД.
Сега представи доказателство.
цитирай
5. pando - Заради бакшиша си
25.11.2015 09:42
Глупавите турци ще разпалят световен конфликт.Предполагах ,че са тъпи паразити ,но това сега ме надминава....
цитирай
6. leonleonovpom2 - Не е ясно едно!
25.11.2015 10:56
Защо така усърдно турците бранят въздушните си граници, а сухопътните -не?
Милиони" бежанци" преминават свободно през тях, прекосяват цяла Турция!
Да не би тези от въздуха ,да пречат на предвижването им?
Затова да свалят самолети
Май лъсна ролята на несправящата се Турция в "миграциятя"!
Поздрави ,Марине!
цитирай
7. mt46 - http://glasove.com/categories/novini/news/sasht-ruskiyat-samolet-e-svalen-v-sirijskoto-nebe
25.11.2015 13:11

САЩ смятат, че руският самолет е бил свален от Турция във вторник в сирийското въздушно пространство, след кратко навлизане в турското въздушно пространство. Това заяви пред "Ройтерс" американски служител, пожелал анонимност .





Руският бомбардировач Су-24 бе свален от два турски изтребителя Ф-16 и се разби в северозападната част на Сирия, северно от Латакия, където се водят ожесточени сражения между сирийската армия, подкрепяна от руската авиация, и бунтовнически групировки, посочва АФП.

Двамата руски пилоти са успели да скочат с парашут преди да се разбие самолета, но единият е загинал преди да стигне до земята, съобщиха от руския Генерален щаб, потвърждавайки информацията на източници, близки до сирийската опозиция.

"Единият от пилотите е загинал във въздуха, когато е бил обстрелван от земята", заяви генерал Сергей Рудской от руския Генщаб.

Москва очаква позицията на НАТО за вчерашния инцидент. Говорителят на Кремъл Дмитрий Петков, заяви, че Анкара още не е предоставила доказателства, с които да аргументира действията си, съобщи кореспондентът на БНР в Москва.

Руските военни анализатори са категорични, че турските части са свалили руския самолет в сирийското въздушно пространство.

Инцидентът предизвика ескалация на напрежението с Москва и гнева на президента Владимир Путин. Той нарече свалянето на руския самолет от Турция "удар с нож в гърба".
цитирай
8. zaw12929 - международната общност все пак ще ...
25.11.2015 13:23
международната общност все пак ще намери в сили, за да се сплоти в борбата с общото зло – тероризма.
Ако утре Оланд отиде в Москва ще е добър знак
цитирай
9. mt46 - http://www.memoriabg.com/2015/11/25/ankara-ostava-sama-sas-usa/
25.11.2015 18:09

Свалянето на СУ-24 е директно предизвикателство към Русия. Анкара остава сама със САЩ

от Пьотр Акопов в Избор на редактора · 25/11/2015 · 14:11

Akopov_a

Има изобилие от знаци за това, че Турция умишлено предприе провокация с унищожаването на руския бомбардировач. Трябва да се има предвид, че „ножа в гърба“, както президентът Путин нарече инцидента, беше получен от Русия по време на битка от много по-голям мащаб, отколкото са отношенията ни с Турция. Защо беше нужно това на Ердоган и какви ще бъдат последиците?

Руската армия претърпя първата си загуба в сирийския кампания – във вторник сутринта в северната част на Сирия беше ударен бомбардировач Су-24, чиито двама пилоти, по предварителни данни, са били убити (б.ред. статията е публикувана преди да бъде обявена информацията, че е спасен вторият пилот). Самолетът ни беше унищожен не от терорист, не от отрядите на Ислямска държава или от други антиправителствени групировки, а от турските ВВС. Това е първият случай на унищожаване на руски самолет от вражески изтребител в продължение на десетилетия, от времето на Корейската война.

Турция, разбира се, заявава, че Су-24 е бил атакуван на турска територия, и то след многобройни предупреждения. Но на картата на района може да се види, че една малка издатина от Турция се вклинява в границите на Сирия – и дори ако самолетът ни по невнимание е пресякъл турската границата за няколко секунди, това не може да се квалифицира като умишлено нахлуване в турското въздушно пространство. Още повече, че за същото говореше самият Ердоган през 2012 г. Тогава сирийците свалиха над своя територия турски F-4 и Ердоган изрази своето възмущение за унищожаването на самолета (който, според него, е извършвал тренировъчна мисия) заради това, че „краткосрочно нарушение на въздушната граница никога не може да бъде повод за атака.“

Както каза Владимир Путин: „В никакъв случай нашите пилоти и нашият самолет не са заплашвали Република Турция.“ Русия провежда военна операции в Сирия и предлагаше на Турция да се координират, за да се избегнат инциденти във въздуха . Анкара не се съгласи на това и няколко пъти декларира за нарушаване на въздушното пространство от страна на руските самолети. Но всички разбираха, че те не са никаква заплаха за Турция и водят бойни действияна сирийска територия.

erdoganСмятахме, че при отсъствието на авиацията и ПВО у антиправителствените сили, за нашите пилоти не съществува никаква заплаха във въздуха. Но ударът дойде откъдето не очаквахме. Турция ни нанесе удар в гърба – и Владимир Путин беше абсолютно прав, когато описа по този начин действията на нашия съсед.

Анкара предприе съзнателна провокация – и то на няколко нива. Двата основни въпроса са – Защо беше нужно това на Ердоган и какви ще бъдат последиците?

Няколко са причините за подобно поведение на турския президент.

Във вътрешен план Ердоган би затвърдил позициите си – също във вторник беше сформирано новото турско правителство, базирано на парламентарното мнозинство на неговата партия. Но местата в парламента не са достатъчни за реформи в конституцията (в посока на президентска република) и противниците на Ердоган са подкрепяни от половината избиратели. Да, тези противници са различни и разединени – това са и част от ислямистите (привърженици на неговия враг, емигрантът Гюлен), и кюрдите, и про-западната част от обществото, и кемалистите (привърженици на светската държава. Те са много , той е един.

Ердоган има нужда да бъде основният защитник на турците – а през последните дни Анкара квалифицираше всячески руските въздушните удари срещу етнически родствените й сирийски тюркмени. На фона на общото недоволство в Турция от руската операция, Ердоган реши да покаже, че няма да се спре пред нищо, за да защити националните интереси. Даже и пред конфронтация с Русия.

Но, разбира се, вътрешнополитическият аспект минава на заден план пред външнополитическите сметки.

Турция се смята за регионална сила в целия Близък изток (значителна част от който преди сто години беше част от Османската империя), и затова е крайно обезпокоена от войната в съседна Сирия. Ердоган направи опит за сваляне на режима на Асад – но той е притеснен не толкова от режима в Дамаск, колкото от живеещите по протежение на сирийско-турската граница кюрди. В случай на разпад на Сирия и формирането на кюрдска държава, това ще бъде второто кюрдско образувание по турската граница – в допълнение към съществуващия полуавтономен Иракски Кюрдистан. Възможното им обединение в независима държава е абсолютно неприемливо за Анкара. Независим Кюрдистан ще повлияе вдъхновяващо на милионите кюрди в Турция.

В този смисъл, целта на Ердоган е не толкова свалянето на Асад, колкото да не допусне подсилването на кюрдите. Сега кюрдите в Сирия воюват сами за себе си – но с тях активно работят американците, които разчитат на тях като жива сила в борбата срещу „халифата“. Разбира се, за Ердоган нито „халифата“, нито другите антиасадовски бунтовници са съюзници – но те са врагове на кюрдите, а това значи, че „врагът на моя враг е мой приятел“. Именно до тази логика стигна Анкара – и следването й я доведе до настоящата безизходица.

Доведе я до това, което Путин нарече подпомагане на терористи. Макар да беше само подпомагане – закупуване на петрол от Ислямска държава, небрежност към пресичащите границата й „халифат”-бойци, тя можеше да се опита поне да го „замие” някак си. Но с началото на руските операции в Сирия и активизирането на работата на американците с кюрдите в Сирия и Ирак, в Анкара осъзнаха, че при уреждането на бъдещето на Сирия гласът им няма да е от решаващо значение. Освен това, като не се присъединява нито към Русия, нито към САЩ, Турция остава без нищо. Тя много пъти заплашваше с пълномащабна военна операция в Сирия, но и на това не се реши. дори хипотетичната заплаха от обща коалиция между Русия и Запада, която става все по-вероятна след терористичните нападения в Париж – както се и очакваше, разгневи Анкара.

За да осуети дори хипотетичните планове за създаване на голям алианс и да увеличи собствената си роля в сирийската игра, Ердоган реши да свали руски самолет. Турция е член на НАТО и унищожаването на Су-24 ще се счита за конфликт между Русия и този военен блок. Ако Турция не беше член на алианса, нямаше да има никакъв смисъл в тази провокация, да не говорим за това, че рискът от ответен удар би бил огромен.

Сега, от военна гледна точка, Турция не рискува нищо – Москва няма да започне война заради сваления самолет. Но от гледна точка на националните интереси – а премиерът Ахмет Давутоглу каза, че сваляйки руския бомбардировач, Анкара е изпълнила своя „национален дълг“ – Турция нанесе сама на себе си сериозни щети. Защото ударът е не само по двустранните отношения с Русия, но също и по позициите на Турция в сирийската игра и по геополитическата й тежест.

Според мен, турската роля сега до голяма степен ще бъде пасивна – и за това Ердоган не бива да вини никой друг, освен себе си. Отсичайки връзките си с Русия, а преди това – разстройвайки отношенията си с арабския свят, на когото претендираше да представлява интересите, той в голяма степет лишава Турция от маневреност, която й е така необходима в периода на геополитическа турбулентност. Американците нямат доверие на Ердоган. Турция е достатъчно силна държава, но дали точно сега беше нужно Ердоган да изпитва нейната сила?

Свалянето на самолета е директно предизвикателство към Русия – и именно като такова беше видяно както от Кремъл, така и от нашето общество. Двойно по-отвратително изглежда това предизвикателство заради това, че не го очаквахме от Турция – думите на Путин, че се отнасяхме с нея като с приятелска държава, не са преувеличени.

putin-erdogan

Огромният туристически поток от Русия към Турция, присъствието на турския бизнес в Русия, огромен потенциал за икономическо и търговско сътрудничество. Плюс голямата геополитическа игра, която Русия предложи на Турция в рамките на газовия „Турски поток“. Различията по отношение на Сирия не би трябвало да оказват влияние върху реализацията на взаимноизгодни стратегически отношения, още повече, че Русия не е имала намерение да използва нито сирийската, нито кюрдската карта срещу Турция. Но разбирането на всичко това се оказа недостатъчно, за да се удържи от авантюри. За съжаление, Ердоган реши, че с един удар и може да увеличи геополитическата тежест на Турция и да принуди Русия да направи отстъпки за Сирия.

Как трябва да реагира Русия сега?

На първо място, трябва да е ясно, че няма да се откажем от нашите цели в Сирия – напротив, сега позицията на Русия ще стане още по-твърда.

На второ място, в случай, че липсва извинение от Ердоган, двустранните отношения ще бъдат практически замразени. Не прекъснати, не отрязани – но замразени във времето.

Визитата на Лавров в Турция вече е отменена, няма да се състои и планираната за следващия месец среща между Путин и Ердоган в Русия. Ще бъдат преустановени преговорите за „Турски поток“ и други бъдещи проекти. След заявлението на Лавров, че е нежелателно руските граждани да пътуват за Турция, ще спре и потокът от наши туристи към турските курорти. Всички тези мерки ще бъдат временни – до момента, в който Анкара не поднесе официално извинение и въпросът не се реши на ниво Путин и Ердоган.

На трето място, вероятно Турция ще бъде официално предупредена за бъдещи ответни мерки – тоест, за това, че руските самолети (и ПВО-системата) в Сирия ще откриват унищожителен огън в случай на заплаха от страна на турските ВВС.

За никакво обявяване на война, разбира се, не може да става дума. И не е нужно някой да се оплаква, че “ на Русия й се изплюха лицето, а тя се избърса”. „Унижението на една велика сила“, „Русия беше поставена на мястото си“ – всичките тези лозунги на вътрешна пета колона и на външни геополитически противници трябва да им бъдат оставени за собствено ползване. Русия не възнамерява и не иска да се бори с НАТО – точно както и НАТО не иска война с Русия.

Турската провокация е основана само на твърдата вяра в безнаказаността за своите действия. Във военен и пропагандистки план Анкара действително спечели за миг. Но по този начин тя няма да компенсира нито за всички изгубени турско-руски войни, нито предстоящите загуби, които очакват Турция заради ракетата, изстреляна от F-16. Настройвайки Росия против себе си, Турция не получава враг – тя губи перспективен и надежден партньор. Русия няма да тръгне да отмъщава – макар да е ясно, че на възмутеното народно чувство му се иска това. Но в геополитиката няма място за емоции – тук важен е само националният интерес. И Путин добре разбира това.

Русия хвърли открито предизвикателство към американския световен ред – вече две години има глобална конфронтация между нас и атлантиците. На различни фронтове – украински, финансов, сирийски, близкоизточен, европейски, идеологически. Този конфликт от своя страна е част от глобалния конфликт между атлантическия проект и нежелаещата да се впише в него цивилизация. От способността на Русия да организира и координира различни силови центрове (а между тях, разбира се, също има противоречия) с цел противопоставяне на атлантизма, от способността ни да маневрираме в борбата със значително превъзхождащ ни по сила противник, зависи много. Много страни, включително такива държави-цивилизации, каквато е Турция, осъзнават мащаба на случващото се и се опитват да заемат най-печеливша позиция. И правейки го, се опитват да седнат на няколко стола едновременно. Но това е опасна игра.

В последния половин век Турция направи редица грешки с геополитическата си ориентация. Отначало дълго я водиха за носа с европейската й интеграция и трябваше да минат 40 години, за да се разбере пълната безперспективност, а най-важното – и ненужност за самата Турция на този проект. През 90-те години, след разпадането на Съветския съюз, Турция поиска да бъде лидер на всички тюркоезични държави – но и това не се случи. По-късно Ердоган пожела да направи Турция знаменосец на ислямския свят – но „Арабската пролет“ се превърна в загуба, а не в придобиване на позиции в бившите провинции на османския халифат. Имаше и политика на „нулеви проблеми със съседите“ – заключаваща се в това, че почти не останаха съседи, с които да няма проблеми.

Основното изключение беше Русия, с която на Ердоган лесно му се получаваше да изгражда добри отношения. Сега Анкара ще остане сама със Щатите, на които им е нужен не само Ердоган, но и силна Турция. Все още има шанс Ердоган бързо да осъзнае грешката си и да се опита да поправи отношенията с Русия. В които, обаче, вече ще липсва един много важен елемент – доверието между двамата лидери.

su24-aВпрочем, за възстановяване на отношенията сега е рано дори да се говори – все още не е ясно нивото, до което ще пропаднат. Сега е важно само това, че Русия допусна удар в гърба от Турция и ще му отговори. Но не бива и да забравяме, че ударът беше получен по време на битка от много по-голям мащаб, отколкото са отношенията ни с Турция. Битка, в която залозите са огромни и върху чийто изход Турция не може да окаже сериозно влияние.

В хода на тази битка ще има победи и поражения, настъпления и отстъпления, печалби и загуби. Това е война – слава Богу, че досега беше пролята малко човешка кръв. Двамата летци-герои, разстреляни по време на приземяването си след катапултирането от унищожения Су-24, чиито тела още дълго ще издирваме сред терористите, няма да бъдат забравени и простени. Но главната ни цел сега е операцията в Сирия – и тя ще продължи.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Взгляд
цитирай
10. mt46 - Благодаря ви!... Трябва да е ясно кой е срещу ИДИЛ и кой подкрепя ислямистките фундаменталисти...
25.11.2015 18:24
4. kvg55 - Вратата за световна война е вече ...
00:19
Вратата за световна война е вече открехната.
И то защото Турция не може да устои на напрежението,
че изпуска нефта от Ислямска държава.
И преди се знаеше, че Турция подкрепя ИД.
Сега представи доказателство.
цитирай

Изтрий
5. pando - Заради бакшиша си
09:42
Глупавите турци ще разпалят световен конфликт.Предполагах ,че са тъпи паразити ,но това сега ме надминава....
цитирай

Изтрий
6. leonleonovpom2 - Не е ясно едно!
10:56
Защо така усърдно турците бранят въздушните си граници, а сухопътните -не?
Милиони" бежанци" преминават свободно през тях, прекосяват цяла Турция!
Да не би тези от въздуха ,да пречат на предвижването им?
Затова да свалят самолети
Май лъсна ролята на несправящата се Турция в "миграциятя"!
Поздрави ,Марине!
цитирай
11. mt46 - Зависи какво са се разбрали Обама и Оланд...
25.11.2015 18:26
zaw12929 написа:
международната общност все пак ще намери в сили, за да се сплоти в борбата с общото зло – тероризма.
Ако утре Оланд отиде в Москва ще е добър знак

цитирай
12. mt46 - https://www.youtube.com/watch?v=OrZfpHO6efU
25.11.2015 21:41
Нямаше никакви предупреждения от турска страна, каза оцелелият от сваления руски самолет пилот Константин Мурахтин, предаде РИА Новости. Спасеният авиатор заяви, че той не е получавал никакви сигнали, нито радио, нито звукови, нито визуални преди изтребителят Су-24 да бъде ударен от от самолети на турските военновъздушни сили. По този начин той опроверга твърденията на военните в Анкара. Турските власти заявиха, че са отправяли най-малко десет предупреждения към екипа на сваления летателен апарат. "Ракетата ни удари отзад", разказа още Мурахтин. "Ние се намирахме над Сирия, когато ни взеха на мушка", допълни капитанът от руската армия, като отрече, че самолетът е нарушил въздушното простраство на Турция. Той заяви от базата на въоръжените сили на страната си край сирийското пристанище Латакия, че операцията по издирването му е продължила 12 часа. Оцелелият също заяви, че знае какво е станало с тялото на загиналия му колега Сергей Румянцев.

http://www.novini/news/319364-спасеният-руски-летец-турците-не-ни-предупреждаваха.html
цитирай
13. mt46 - Коментар във ФБ -
25.11.2015 22:56
Ani Angels
5 часа · Stara Zagora ·

В много кофти ситуация е двуличния ЕС. Макар да е най-потърпевш от войната в Сирия, не може да се надява на подкрепа от никъде, просто защото цялата му военна мощ е съсредоточена в ръцете точно на онези две държави, които: първо, са извън неговото предели чисто географски, второ - чиито интереси коренно се различават от неговите и трето - не само се различават, а интересите на Европа грубо биват потъпквани заради интересите на САЩ и Турция. Шибана еврогейска ситуация е положението.

За извратен акцент пък, единствената държава, с която военно-анемичния еврогейски съюз има общи интереси и която има мощта да се противопостави на ИДИЛ, има наложени икономически санкции от същия този безпомощен ЕС, чиято цялост и цивилизация са застрашени от Ислямска държава.

Евро-ибриците се радват на факта, че Русия им пази толерантните задници от ИДИЛ и навярно й стискат палци нощем под юргана за операциите в Сирия с ясното съзнание, че би било пагубно открито да я подкрепят, без одобрението на големия световен гамен.
Шах и мат за евромекотелите.

Най-ясно си проличаха тези зависимости след свалянето на руския самолет над Сирия, когато цяла Европа се снижи, оставяйки на заден план атентатите в париж и призивите след тях на лидерите си за общ фронт срещу ИДИЛ, начело с Русия и САЩ, изчаквайки в ъгъла първо САЩ да изкажат своята позиция.

Права е Нюланд - fuck the EU, гордо разчекнат от Босфора до Атлантика.

Очевидно е, че Русия не само ще е сама в тази битка, но дори и за елементарно съчувствие за загиналите за свободата на Европа руски граждани няма да може да се надява.
Защото жу-суитата не са Русия и никога няма да могат да бъдат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19159096
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148916
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031