Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2015 21:53 - Какво правим, ако пламне пожар, господа?...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 3130 Коментари: 11 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Доган: ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам, казва Сокола
image
 
Уважаеми дами и господа!

По традиция всяка година политическият елит на ДПС се събира, за да направи равносметка на изминалата година и да проспектира следващата година.

Най-характерното за този цикъл на политическото време е ускореният му темпоритъм и дълбинния му рефлекс върху всички сфери на живота.

Основни причини за ускорената вътрешна пулсация на времето, според мен, е тенденцията за прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред.

За първи път съм притеснен.., въпреки че по природа съм оптимист...Тревожно е, че Европейският съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат "да се освободят" от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това. ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си. Всичко се прави инерциално. ЕС няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс.Не са добре нещата и на равнище властови капацитет, за да се направи следваща крачка. Което означава формално съществуване, формално инвестиране във формална супер-общност. Създадена е политическа илюзия за ЕС, която ще бъде, дай Боже, ако не първият, то поне вторият субект в планетарен мащаб. Но това не става. И в близките 10 години това няма да се случи. Бюджетът на ЕС (за интеграция) е около 120-130 млрд, а военния бюджет на САЩ е 600-650 млрд. ... Тоест, съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, не цялостно, разбира се, дали ще има изобщо Европейски съюз. До сега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб. Например, има различни конфликти по света, по отношение на които европейската позиция се свежда до самооправдание, защото ЕС е джудже във военно-политическо отношение...

Но, уважаеми колеги, кризата, която започна преди 6-7 години се задълбочава и то много сериозно, придобивайки много странни форми, вече извън сферата на финансите и икономиката. Според мен, кризата мимикрира и се развива към политическа криза в планетарен мащаб. Защото тя поражда, задава и продуцира условия, които поставят под съмнение политическия ред в света. Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО - адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят.

С други думи, световният ред с един геополитически полюс е на път да се преобразува много сериозно. Вероятно ще бъде многополюсен. Но в този контекст ЕС е в състояние "заспи" и се чуди какво да прави и къде да се закачи. Симптоматиката за политическа криза започва с криза на толерантността. Кризата на толерантността създава условия за събуждане на различни национализми.


Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо. Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика. Защото големите, дълбоките пластове на геополитиката се разместват, главно от гледна точка на полюсите и ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране, и като адекватно действие. Светът не върви на добре. Това за мен е факт, а не предположение. В този контекст, гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България.

В региона, освен Русия, Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа. Изобщо новото препозициониране в целия регион е толкова сложен и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб. Това е моето усещане. И когато говорим за политическо време, за национално политическо време, ние трябва да си сверим часовниците с това общо геополитическо време, ако не изцяло, поне с европейското политическо време. За съжаление това европейско политическо време, поне на този етап, сериозно изостава. Европейският съюз не е на ясно със себе си като идентичност, какво иска всъщност. ЕС все още няма идентичност, това е само проект на идентичност. И именно заради това ние се намираме в такава ситуация на разкрачен стоеж.

Затова, от гледна точка на тази ускорена пулсация на политическото време партията трябва да се реформира с ясен проспект на развитие. А един модел за развитие във всички случаи трябва да включва рисковите параметри за развитие на Колективното тяло. За голямо съжаление аз не виждам приоритетно мислене за Колективното тяло. И това е най-важният въпрос, който ние като че ли не поставяме, а го подменяме с текущи проблеми на политиката.

Понятието за "Колективното тяло" ползваме само като метафора. Но Колективното тяло има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване... В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам.

Не може едно колективно тяло, или цялото, да не си дава сметка за това, каква колективна пулсация произвежда и излъчва. Пулсацията на колективното тяло е феномен. Ако не се култивира, някой ще го овладее. Колективното тяло има вътрешен живот, който включва съзнаваното и несъзнаваното от гледна точка на оцеляването.

Да, кризата дава възможност, но кризата и отнема възможности. Би трябвало да сме доволни, че българският политически елит се научи да управлява кризисните ситуации, но този факт не трябва да ни приспива.

Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика. Аз харесвам музиката, обаче не съм компетентен да я оценявам . Хора, които са без понятие за политика, да правят политика - с това не съм съгласен. Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Така е устроен светът...

Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави.....

Искам много сериозно да погледнем на този въпрос. Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намирме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа...Ние сме в периметъра на потенциални военни действия...Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък.....

Затова с известна тъга искам да ви кажа, че времето е много сложно. Защото вибрира негативно в различните си пластове. Пожелавам ви да потърсите основите в себе си, от гледна точка на най-важното за нас, стабилността и сигурността на региона. Всяка концепция, всяка идея, всяка стратегия, която поставя нашата сигурност под въпрос - не трябва да се поощрява. Уточнявам - всички страни са заинтересовани от етносите, които са в съседните страни. Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства, господа. Много пъти сме говорили за това. При една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства. Много важно! Но затова трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст. Защото тези генериращи тревожност реалности изкривяват и ускоряват политическото време. И политическият разум основателно се изкушава да организира и конструира света, в който живеем, по същата матрица.

Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в парламента няма връзка и със световна политика, европейска политика , регионална политика и т.н.

Информационната епоха фундаментално се отрази в самото битие на политиката. В политиката вече всичко е във всичко, така да се каже онлайн.

Няма изолирани действия. Всичко е във всичко. Дори когато правим нещо несъзнателно ние подпомагаме или захранваме процеси, които са извън нас, но рефлектират непосредствено и върху нашето съзнание, нашата държава, нашия свят...

Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!
Накрая ви призовавам да направим обща молитва за новата 2016 г.: Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса.



Речта е произнесена в 0:00 ч. на 17 декември в Боянските сараи

www.segabg.com/article.php

ПП: Възможно ли е Доган да е по-умен, по-прозорлив от останалите ни политици?...


Тагове:   Какво,   Доган,   ако,   пожар,   Ахмед,   правим,   пламне,


Гласувай:
23


Вълнообразно


1. kvg55 - Доган си е мъдрец, все пак философия ...
22.12.2015 22:03
Доган си е мъдрец, все пак философия е учил. Глупаво беше от местанова страна да защитава Турция за инцидента със самолета от трибуната на Народното събрание.
цитирай
2. mt46 - Ето някои коментари:
22.12.2015 22:22

СЕГА Форум - Мнения:
88
Видими
аменеменема
22 Декември 2015 17:26
Както винаги – единственият български политик, който видимо е в час. И речта, разбира се, съвсем не е към ДПС или електората им.
widenow
22 Декември 2015 17:28
Бай Хасане, евала на твоя Сокол!
noooo
22 Декември 2015 17:29
Нещо, като намазване на кънките на Местан. Коалицията БОСТАН е в опасност.
БатВаню
22 Декември 2015 17:30
Не разбрах как точно Местан е настъпил мотиката
raven707bg
22 Декември 2015 17:30
СЕГА??? Заглавието??? Подзаглавието???
Slava
22 Декември 2015 17:32
Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам.

Летяща чиния ли щеше да си купува?
Iezuit
22 Декември 2015 17:33
Защото големите, дълбоките пластове на геополитиката се разместват, главно от гледна точка на полюсите


ЗИПе, тоа те краде! И то бездарно!

Butch
22 Декември 2015 17:34
Вижда се, че и А. Доган чете форума на "Сега".
Banshee
22 Декември 2015 17:34
Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема.

Не е зле. И като се има предвид кой го казва.
Butch
22 Декември 2015 17:38
Iezuit
22 Дек 2015 17:33


Писали сме по едно време. Изпреварил си ме.
Boev
22 Декември 2015 17:42
Ще кажа още в началото - не съм харесвал Доган поради МНОГО причини.
Но това, което прочетох тука и СЕГА е единственото смислено нещо, казано от българско официално лице в последните 25 години.
Ловкия
22 Декември 2015 17:44
Хе-хе, само Мето чакам сега да дигне палче на бай Ахмед.
Анонимен3
22 Декември 2015 17:45
Пулсацията на колективното тяло е феномен.

Колективният феномен е пулсация на тялото.
Феноменалната пулсация е колективно тяло.
Тялото е пулсиращ феноменален колектив.
Колективът е тяло на феноменалната пулсация.
Феноменът "колективна пулсация" е тяло.
Готов съм за журналист, къде да си подам сивито?
Stern
22 Декември 2015 17:45
За който успял да го разбере - бие големия шут на Лютвито. Но по Догановски, не веднага, а след време, когато всички си мислят, че е отшумяло.
Обаче и Баце е индиректно на мушката.
Очевидно Доган е замислил нов БоСтан, с нови тикви в него.
А той ще дърпа конците, както и досега. Накрая само предупреждава тези, които са си повярвали, че се е оттеглил и че като не под светлините, си гледа старините.
Истинска политическа реч. Колкото и да е неприятно, трябва да се признае.
kramar
22 Декември 2015 17:45
Последното изречение за Дебелян ли се отнася?
Kanavaro
22 Декември 2015 17:48
Фундаментално слово, с много дълбок философски поглед към глобалните процеси в света и очевидно предшестващо дълбоки размествания на политическите пластове в България в скоро време. Речта му рисува мрачната картина на бъдещето за всички.
Село_
22 Декември 2015 17:50
Пожелавам ви да потърсите основите в себе си, от гледна точка на най-важното за нас, стабилността и сигурността на региона. Всяка концепция, всяка идея, всяка стратегия, която поставя нашата сигурност под въпрос - не трябва да се поощрява.




И за всичко останало също

Ловкия
22 Декември 2015 17:51
Банда, ама наистина ли му вярвате на този?
ЗИП
22 Декември 2015 17:54
Много мъдър анализ на тов. Доган.

Който не забелязва, че "света се намира в 1938г" значи е сляп. Който не чувства с фибрите си, че "предстои ново раздаване на геополитическите карти" значи няма сетива.....

Дано конфликтът отмине нашата България наистина. В Турция има 50 американски ядрени бомби с "двоен ключ". Положението е много сериозно дами и господа. Много сериозно......

бонго-бонго
22 Декември 2015 17:54
Доган предупреждава ДПС да се готви да взема завоя, а Местан, че ще изхвърчи в хода на тази маневра.
цитирай
3. mt46 - Мда... Но проблемът не е само в тази издънка на Местан...
22.12.2015 22:29
kvg55 написа:
Доган си е мъдрец, все пак философия е учил. Глупаво беше от местанова страна да защитава Турция за инцидента със самолета от трибуната на Народното събрание.

Преди малко прочетох, че Местан си е подал оставката /или че ще я подаде/... Какво ли предстои?...
цитирай
4. kvg55 - Форумът на в-к "Сега" е ...
22.12.2015 22:35
Форумът на в-к "Сега" е ярко цветист.
цитирай
5. ivanna4ev - Доган се упражнява в политическа ...
22.12.2015 23:17
Доган се упражнява в политическа аналитичност, което е усвоил добре, но в контекста на настоящето и бъдещето на една политическа партия с твърде спрна съпричастност към изконните български национални интереси. Не е неоправдано разбира се - създател и неин реален лидер е.
цитирай
6. mt46 - Да... Има интересни, цветисти коментари...
22.12.2015 23:24
kvg55 написа:
Форумът на в-к "Сега" е ярко цветист.

Доган е хитър политик. Струва ми се, че "иззевма" говоренето на националистите... Възможни са предсрочни избори през 2016 г. Дали ще се коалират ГЕРБ, ДПС, АБВ?...
цитирай
7. mt46 - И все пак Доган не е протурски настроен...
23.12.2015 08:06
ivanna4ev написа:
Доган се упражнява в политическа аналитичност, което е усвоил добре, но в контекста на настоящето и бъдещето на една политическа партия с твърде спрна съпричастност към изконните български национални интереси. Не е неоправдано разбира се - създател и неин реален лидер е.

цитирай
8. vishnichka - От коментарите ми хареса това:
23.12.2015 17:01
"Фундаментално слово, с много дълбок философски поглед към глобалните процеси в света и очевидно предшестващо дълбоки размествания на политическите пластове в България в скоро време. Речта му рисува мрачната картина на бъдещето за всички."

Кандидат снахата му ми е много симпатична. Сигурно я познаваш - Гери Малкоданска от Нова ТВ, представя прогнозите за времето...
:)
цитирай
9. mt46 - Благодаря!... Е, не я познавам лично... :)
23.12.2015 18:14
vishnichka написа:
"Фундаментално слово, с много дълбок философски поглед към глобалните процеси в света и очевидно предшестващо дълбоки размествания на политическите пластове в България в скоро време. Речта му рисува мрачната картина на бъдещето за всички."

Кандидат снахата му ми е много симпатична. Сигурно я познаваш - Гери Малкоданска от Нова ТВ, представя прогнозите за времето...
:)

цитирай
10. krumbelosvet - Слава Богу. Тая линия на Доган не е нова за него.
23.12.2015 19:54
Философите не стават за управленци по дефиниция. Доган просто е интелект, въпреки че ползва и философска терминология. Не е за вярване, но я ползва успешно. Трябва да отчетем, че на българските политици им е много по-трудно. Български политик от класата на Доган, отдавна да е унищожен политически, ако не физически. Май има такива, и май не един, и май Симеон между тях. За другите - да не разлайваме кучетата.
цитирай
11. mt46 - http://www.memoriabg.com/2015/12/23/dano-dogan-bude-razbran/
23.12.2015 23:53

Дано Доган бъде правилно разбран

от Людмил Георгиев в Актуално от Мемория · 23/12/2015 · 21:22

liusi-final

Г-н Георгиев, защо Ахмед Доган излезе на светло след 3 години? Какъв е вашият прочит на тази внезапна поява?

Най-вероятно му е писнало от глупостите на целия български т.нар. „политически елит“ като цяло и този на ДПС в частност. Честно да си кажа, лично аз очаквах подобно завръщане и се надявам лидерите и партиите в страната да разберат какво им казва. Има и нещо друго – Ахмед Доган винаги е преживявал една дълбока лична тъга, защото обществото някак си му отказа признание за безспорния личен принос за запазване на етническия мир в страната непосредствено след 1989 год. Да, това може да e билo сделка между Държавна сигурност и него, с която са му дадени възможности за бизнес и личен контрол върху определени региони, но в крайна сметка в политиката всичко се плаща – цената е етническият мир. Може ли някой да определи каква е цената на този мир? Защото ако тази сделка не беше сключена, вие представяте ли си какво щеше да стане с България?! Тъкмо България стартира прехода от 1989 г. с наличието на обективна етническа конфликтност, породена от Възродителния процес 1984-1985 г. и от „голямата екскурзия“ от 1989 г. В Югославия нямаше такава предпоставка и усилията бяха съсредоточени в България. Сега за втори път Доган се опитва да спре гибелната за държавата посока, в която я вкараха днешните политици. Дано този път наистина бъде правилно разбран.

В словото му правят впечатление няколко момента: ЕС е илюзорен субект, САЩ губят световната си хегемония, Русия се възражда в един нов многополюсен свят, а Турция може да предизвика криза в региона. Като капак на всичко Местан беше публично детрониран заради протурската си ориентация. Какво всъщност каза Доган?!

Доган каза това, което мнозина интелектуалци и в България, и в Европа, и в Русия говорят и пишат отдавна. Първо, че Европейският съюз е все още проект, който не е сигурно, че ще се реализира. Става дума за онова противоречие, което повтарям непрекъснато – че ЕС няма как да се превърне в държавен, наднационален субект, тъй като европейските нации са ситуирани по начин, твърде различен от този на американската нация.

С други думи – от една страна ЕС се опитва да се полага като единен държавен субект, но по същество исторически, традиционно и цивилизационно тази субектност е невъзможна. Второ, светът вече не е еднополюсен и САЩ не са световният хегемон, с когото всички трябва да се съобразяват – появиха се световни играчи като Русия и Китай, които са естествена бариера пред претенциите на САЩ за глобален и единствен лидер. Трето, неоимперските амбиции на тандема Ердоган-Давутоглу заплашват не само кемалистката светска същност на Турция, те заплашват и самите им западни съюзници в лицето на НАТО и страните от ЕС.

За мен е показателно, че преди няколко дни живеещият в САЩ най-голям опонент на Ердоган – Фетулах Гюлен, излезе публично с една фундаментална статия във в-к „Монд“ относно необходимата роля на мюсюлманите и исляма в борбата срещу варварщината на „Ислямска държава“. Това е знак, че американците го изкарват на светло, тъй като Ердоган започва да става непредсказуем и да пречи реално на западната цивилизация. В случая Ахмед Доган надскача измеренията на един местен или балкански политик, превръщайки се в политик от световен мащаб. Така става лесно обясним шамарът, който той удари на Лютви Местан.

Доган използва израза „пушечно месо“, визирайки евентуален конфликт между Турция и Русия, като дори изказа предположение, че ние, българите, можем да бъдем жертвани. Вашият коментар?

Никога не съм се съмнявал в русофилските настроения на Доган, да не казвам, че при него те са подчинени всъщност на българския национален интерес. В този смисъл настояването му да бъдат възстановени отношенията на България с Русия е повече от естествено и си мисля, че много българи споделят такава теза.

Разбира се, това е опасение, че може да има военен конфликт между Русия и Турция, което прави повече от естествена загрижеността за България. Но тандемът Ердоган-Давутоглу е в голяма степен достатъчно страхлив, за да се опитва да играе такава игра. Всъщност този модел е само рекетьорски, подобно на модела на Борисов, и няма никакво политическо бъдеще.

И накрая – чували ли сте български държавник в последните години да говори на политически език? Питам ви, защото независимо какви са истинските цели на нарушаването на мълчанието от страна на Ахмед Доган, направи впечатление, че те бяха произнесени на език, отдавна забравен в българското политическо пространство.

Сигурен съм, че истинските цели на речта на Ахмед Доган са пред очите ни, в думите – да бъде предотвратена пагубната за държавата политика на днешните партийни и държавни босове, да бъде преосмислено бъдещето на България, но не до следващите избори, а за десетки години напред. И то бъдеще, съобразено с новите геополитически реалности, които трябва да бъдат осмислени и после операционализирани в конкретни действия. В този смисъл е повече от очевидно, че анализите на Ахмед Доган са твърде различни от кръчмарските бръщолевения на сегашните твърде глупави политици. Вижте как говори Доган и го сравнете Бойко Борисов, който даже за втори път е министър-председател на държавата. Определено може да се каже, че словото на Ахмед Доган липсваше в тази сива и твърде посредствена среда на политическо и медийно присъствие на едни твърде елементарни хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19246170
Постинги: 3708
Коментари: 45239
Гласове: 149387
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930