Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2016 21:56 - Пълен разпад
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 1999 Коментари: 7 Гласове:
21

Последна промяна: 16.02.2016 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Пълен разпад  

/Поглед.инфо/ Интервю на Калина Андролова с Владимир Константинов, дългогодишен дипломат от Министерството на външните работи и офицер от българското разузнаване

- Господин Константинов, вие сте били дълги години дипломат в българското посолство в Рим, включително по времето, когато обвиниха Сергей Антонов, че е участвал в атентата срещу папата. Кого обслужи тази провокация тогава? Днес отново „Сивите вълци” са намесени при свалянето на руския самолет.

- България през 80-те беше един мост между Изтока и Запада. Между Москва, Рим и Вашингтон. Винаги съм твърдял, че изолацията на Русия няма да доведе до нищо добро. Едни от добрите отношения с Русия бяха, когато беше създаден Съветът Русия–НАТО, когато Русия беше наблюдател и беше запознавана с част от решенията на алианса. Русия е паролата и за двете провокации, тази с опита за покушение срещу папата и тази със сваления от турците руски самолет.

- Защо се случи набеждаването на Сергей Антонов?

- Никога не бива да се изключват и икономическите отношения. По онова време Италия беше на второ място в нашия стокообмен. Италия имаше много добро отношение към нас, както и ние към тях. Но тук има едно голямо НО. През 1974 г. беше разбита италианската резидентура в България. Това беше страхотен удар за италианците. Така наречената „Резидентура Д”. Псевдонимите на всички техни агенти тук, в България, започваха с буквата Д. Тогава посланик беше Франц Канчеларио д’Алена, един благородник, дълги години работил в НАТО, политик. В залеза на своята кариера той беше изпратен в България. Д’Алена просто припадна, когато му съобщихме във външно министерство, че е била реализирана (разкрита) резидентурата на италианските специални служби у нас. И ние знаехме, че ще има ответни удари.

- Смятате, че това може да бъде причина за въвличането на Сергей Антонов в покушението срещу папата?

- И това. Но за това никой не говори и никой не пише. Фарсети и Травезин, и двамата са заловени със снимките край Атия. Арестуваха ги, осъдиха ги. Това са факти един след друг. И ответните мерки не закъсняха. Във вид на провокации, които набираха сила. Като една лавина. За да се ударят тогава Съветският съюз и Андропов, се използва случаят с папата, където организацията беше „дадена” на Москва, а изпълнението на България. Без грам доказателства. Нееднократно съм говорил със съдия-следователя Иларио Мартела, който водеше следствието, както и с прокурора Марини. Доказателствата им бяха смешни. Казах им: „Господа, недейте да се излагате с това!”.

- Какви им бяха доказателствата?

- При обиска на Антонов намериха едно тефтерче. Неговото лично тефтерче. Те твърдяха, че това е тефтерчето с кодове и шифри. Всеки един, който е работил в гражданската авиация, може да разчете тези кодове. Тъй като Сергей Антонов не беше толкова сведущ във въздухоплавателните дела, си беше написал тези обозначения, за да може да попълва билетите и формулярите.

- Сергей Антонов какво всъщност работеше в Италия?

- Както италианците го наричат, капо скало, или стейшън мениджър, това е шеф на стълбата. Това е фактически обслужващият персонал, когато пристигне нашият самолет в Рим, помага на екипажа, дясната ръка на представителя на „Балкан”. Това е момчето, изпълнител за всичко.

- Бил ли е разузнавач?

- Не. Абсолютно не. Самият факт, че подбират точно него, е интересен. Защо го подбират него? Той е изучаван много дълго време. Това не е операция, която е замислена днес и е проведена утре. Това е операция, подготвяна с месеци. Неговият начин на живот е бил наблюдаван, неговото общуване. Изучаван е като психика. Италианците всичко знаеха. Но не предвидиха едно-единствено нещо. Че той беше голям инат. Такъв балкански български инат аз не съм срещал! Това не можаха да пречупят в него. Иначе знаеха наистина много за него включително и отношенията със съпругата му.

- И какви са били отношенията им?

- Лоши. Знаете ли, провокациите, за които започнахме да говорим, понякога се сблъскват с някои специфични неща от народопсихологията. Давам пример. Агджа казва, че е бил в дома на Антонов и той се обръщал към жена си с обръщението „Росенце” и „Роси”. Питат го Агджа кога е било това? Той отговаря: еди-кога си. Проверяваме ние в посолството дали на тази дата Росица е била при Антонов, защото тя е идвала в Рим за по няколко седмици и се е връщала в България, тя си работеше тук в университета. Оказва се, че точно по времето, което Агджа посочва, Росица си е била в България, даже си е водила занятия със студентите. Но ето какво се случва. Изтича й италианската виза и тя дава паспорта си на колега на Сергей тук на летището в България, той изпраща паспорта й в Рим, Антонов взема паспорта й от самолета, донася ни го на нас на следващия ден, ние пускаме една нота за продължаване валидността на визата на съпругата на капо скало Сергей Антонов и италианците смятат, че тя е в Италия. Те не могат да допуснат, че може да си е изпратила паспорта със самолета. После как Антонов ще отиде да работи в Рим? С връзки, разбира се. Аз съм се опитвал да обясня и на съдия-следователя, и на прокурора, и на нашите адвокати защитници как така Антонов не знае никакъв език. А това е основното. На какъв език са контактували Агджа и Антонов?! Просто такъв език няма, защото той не знае никакъв език. Агджа за по малко от година научи перфектно италиански в затвора. Един мафиот го подготвяше и едно падре, агент на ЦРУ. Двама души. Агджа започна да говори брилянтен италиански език, флорентински, най-чистия език. Не го разбираха някои от заседателите. А нашият – нищо. Как Антонов би могъл да даде указания и да контактува с Агджа? Никак. Ето тези нюанси показват несъстоятелността на това обвинение и белите конци, с които беше съшита тази провокация.

- Да се върнем на „Сивите вълци”.

- Връщам се на сваления руски самолет. Турция не може да реши да свали руския самолет на своя глава. Турците колко пъти нарушаваха въздушното пространство на Гърция? И сега казват, че едва ли не това е било отбрана от страна на групата на земята.

- Въпросът е, че се появяват „Сивите вълци” отново като една организация, която е удобна на правителствата на Турция за провеждане на разни операции, за мръсните поръчки на властта.

- Ама, разбира се. Беше ли унищожена организацията „Сивите вълци” след процеса в Рим? Не. При откриването на процеса „Сивите вълци” пристигнаха от Германия. Подредени един до друг, с подстригани нула номер глави, облечени в черни костюми, бели ризи, черни вратовръзки, черни обувки, всички еднакви. Виждаш ги, че току-що са облекли дрехите и са обули обувките, чисто нови. Минаваха покрай Агджа и го гледаха много стръвно, казвайки му: „Да внимаваш, че от тук няма да излезеш!”.

- Явно заплаха да не говори.

- Да, защото и там бяха съшити нещата. Тази организация „Сивите вълци” се появи, за да се обяви на света: „Ето, виждате ли кого ангажират българите, една екстремистка организация!”. Но нека да отидем още по-навътре. Кой стреля срещу папата де факто? Защо никъде нищо не се каза за вътрешните конфликти в Католическата църква, за противниците на папата?

- Винаги съм смятала, че това е една провокация в контекста на Студената война и противопоставянето САЩ–СССР.

 

- Да, но има и други интереси във всичко това. Конклавът на кардиналите. На тях им беше разпоредено да бъде избран папа, който е поляк. И те, мислите, че ще приемат просто така някой, дошъл от Изтока, да стане папа?! Те не могат и до ден днешен да го преглътнат. Имаше един чудесен виц. „1945 г. Краков. Германците отстъпват и германски войник е подкарал един поляк да го разстрелва. Но както зарежда автомата, изведнъж един ангел кацнал на лявото му рамо. Казал му: „Войниче, не стреляй по този човек!”. Но германецът се строснал: „Аз съм германец”. И тъкмо пак да зареди, и, хоп, ангелът кацнал на дясното му рамо. „Човече, недей да убиваш този поляк!”. Германецът отвърнал: „Изпълнявам заповед”. „Човече, недей, недей!” „Добре де, и защо да не го убивам?”. „Не мога да ти кажа” , прошепнал ангелът. „Ми тогава ще го разстрелям”, казал войникът. „Ще ти изпълня едно желание”, опитал се да го подкупи ангелът. „Ти ще ми изпълниш желание, но преди това ще ми кажеш защо не трябва да го разстрелвам”, рязко отвърнал германецът. „Ами защото това е бъдещият папа”, отговорил ангелът. Тогава германецът казал: „При това положение желанието ми е аз да му бъда наследник”. Рацингер беше при Войтила председател на конгрегацията по вероизповеданията. Което означава идеологическият инструмент на Ватикана. Германец! Ред и дисциплина. Защо дойде Рацингер на мястото на Войтила? За да ги подреди. Защото пък, от друга страна, папа Войтила върна с векове Католическата църква назад.

 

- Така ли мислите? В какъв смисъл?

- Със своите енциклики. (Енцикликата е папски документ, с който се дава насока на политиката на вероизповеданието. Как да се провежда, по какъв начин – бел.ред.) Войтила скова Църквата. Той я вкара в едни рамки, в едни граници.

- Не изглеждаше такъв, а тъкмо обратното, беше много дружелюбен с външния свят. Войтила беше един папа звезда.

- Не е важно какво показваш. А какво провеждаш. Войтила беше най-големият консерватор. Рацингер не беше толкова, колкото той. Една от задачите ми още когато заминах първия път в Рим, беше да осъществя контакт с папа Войтила (Йоан Павел II). Много трудно стигнах до него. През иглени уши минах. Но накрая намерих подход. Прие ме в личната си библиотека. Там, откъдето той произнася словата си в неделя. Най-горният етаж, вторият прозорец отдясно наляво. А той, когато се вълнуваше, понеже знаеше много езици, правеше една салата от тях. Започваме да говорим и аз всъщност не разбирам какво ми отговаря. Защото започва изречението на италиански, минава през английски и френски и го завършва на полски. Ставаше една каша, когато е развълнуван. И аз тогава не бях говорил полски 28 години, но всичко ми се върна в главата.

 

- Знаете полски?

- Да. Аз след втория си мандат в Италия работих по-късно в посолството ни във Варшава по времето на Лех Валенса и Александер Квашневски. Много интересен период от развитието на Нова Европа след 1989 година. Но когато бях с папата, не бях говорил полски отдавна, обаче му предложих: „Свети отец, нека да преминем на майчиния Ви език!”. Той ме погледна учудено и каза: „Вие, полски… как… защо…?!”. Казвам: „Не случайно съм тук при Вас”. И започнахме да говорим за Краков, за Ягелонския университет, за Варшавското въстание… Бавно, бавно, аз подведох разговора, докато стигнах до това да му кажа: „Вие нали не вярвате, че българин и турчин могат да направят завера срещу Вас?!”. Той седеше зад бюрото си и тогава се изправи, хвана ме под ръка и ме отведе до прозореца. И започнахме да си говорим за съвсем друго нещо. Срещата беше планирана за 10 минути, но продължи 45 минути. И когато си тръгвах първия път от Рим, отидох да се сбогувам с него. Казах му: „Свети отец, аз си тръгвам, но се надявам, че един ден ще дойда и ще Ви намеря в добро здраве”, и т.н. протоколните слова за такива случаи. Казвам: „И дано от Вашия прозорец пред площад „Сан Пиетро” не видя, когато се върна, някоя джамия отсреща!”. При което той се стресна и каза: „Сине мой, ти знаеш нещо”. Казвам: „Да, знам, че в Рим се предвижда да се построи най-голямата джамия в Европа. И то точно тук, срещу Ватикана”. Тогава той си наведе главата. Връщам се след три години, Калина, и виждам джамията отсреща. Най-голямата джамия в Европа, построена от Саудитска Арабия.

- Е, кой им е разрешил такова нещо?

- Парите. Нали си говорим за провокации. Но провокации с какво се правят? С пари. В сърцето на Рим, на католическа Италия. Джамия! Разкошна, с фонтаните, с градините, със стъклописите, с мозайките…

- Споменахте Лех Валенса. Общувала съм с хора, които са лежали години из комунистическите затвори, нито един от тях не таеше гняв, злоба, чувство за мъст, русофобия. А днешната психодесница, съставена от синчетата на комунистическата номенклатура, се изживява като сбор от истерична омраза, страшен антикомунизъм, болезнена русофобия, някаква ужасна параноя. Гузност ли е това, що ли?

- Не, първо, те са адски невежи. И прикриват своето невежество с един див антикомунизъм. Прикриват своето чувство за малоценност с изява „срещу”, винаги им е виновна Държавна сигурност. Чакайте, ние сме вече пенсионери от толкова години. 25 години са минали от тогава. Това е цяло едно поколение след нас. Аз съм водил Желю при Лех Валенса. Обяснявал съм му как да направи фондация по примера на Валенса. Но тогава му казах: „Не ми се сърдете, господин Желев, но между Вас и Валенса има огромна, голяма разлика”. На Лех Валенса за час лекция в някой американски университет му се плащаха 70 хиляди долара. Така че тази фондация можеше да се пълни с пари. Което при нас няма как да се получи. Защото дори най-запалените полски дисиденти, с които аз се познавам, казваха, че в България дисидентство никога не е имало. Те са търсили връзки с български дисиденти, но такива не е имало.

- Много ми е важен този въпрос. Подмяната на разговора за Държавна сигурност. Превръщането на ДС в някакво извънредно чудовище. Дебатът за ДС беше изкривен. Защо се случи това. Защо вие, разузнавачите, не реагирахте на омаскаряването на цялата служба и поставянето под един знаменател на разузнавачи и обикновени доносници…

- Преди да отговоря защо се случи, ще дам два примера. Първият е свързан с един дебат. По полската телевизия се срещат президентът Лех Валенса и кандидатът за президент Александер Квашневски, който идва от бившата компартия. Квашневски по времето на социализма е бил председател на Комитета за спорта, но е един изключително начетен млад човек. Започва диспут между двамата. Ясно се откроява единият, начетеният, и другият, простоватият работник, който няма аргументи, няма знания. И в даден момент Лех Валенса стигна до безизходица. Тогава се обърна към Квашневски и каза: „Зад вас стои бившата Държавна сигурност!”. Квашневски се усмихна и каза: „Стига сте измисляли духове!”. И вторият пример е, че картата на България с черепите и костите костваше президентството на Петър Дертлиев. Той щеше да бъде президент на България, а не Желю Желев. Дертлиев беше един прагматик, а не философ.

- ДС се размахва като едно плашило. Направо вече става смешен този трик.

- Обществената енергия, която се насъбира против едно или друго решение, трябва да бъде направлявана. Как? Като ти направят проблем с ракийцата, дето се вари, със сланинката, с дворчето, накрая отклоняват вниманието, като хвърлят една бомба, че Държавна сигурност е виновна за всичко и тя е причина ние да сме в това състояние.

- БСП е най-виновна за изкривяването на дебата за ДС. Защото, за да спаси себе си, стовари цялата вина за комунизма върху ДС, което е смешно. ДС е просто инструмент на комунистическата власт. Властта, номенклатурата е виновна, а не ДС.

- Те смятаха, че по такъв начин, хвърляйки ни нас в устата на лъвовете, ще запазят своите кресла. Нищо подобно, още тогава им го обяснявахме. Ние се деполитизирахме през 1990 г., както е редно, всеки държавен служител да бъде деполитизиран. Аз няма да забравя думите на полския министър на вътрешните работи Анджей Милчановски. Той е човек, който е адвокат, защитавал дисидентите от „Солидарност” и хвърлените в затвора, докато и него накрая не го вкарват в затвора. Когато излиза от затвора и става министър на вътрешните работи, у него няма никаква злоба и яд. И най-важното този човек не разформирова бившата полска Държавна сигурност. Затова Полша има тези огромни крачки напред в момента. Защото службите са една смазана машина. Може да се направи реорганизация, да се подменят някои хора в управлението, могат да се махнат партийните секретари, но професионалистите трябваше останат!

- Под лозунга за реформи службите у нас бяха унищожени. И в момента държавността, която трябва да се крепи на нещо, няма на какво.

- Да, службите бяха унищожени. На кое да се крепи държавата? На социоложката министър на вътрешните работи ли? Или на тези момчета, които не знаят, не могат?! Преди известен брой години ме поканиха в Академията на МВР да изнеса лекция за безлична връзка с агентура. Това е много специфична материя. Това е курс за преподготовка от майор нагоре. Явявам се пред тях на дъската. Срещу мен над 100 човека от всички управления на МВР в цяла България. И казвам: „Господа офицери, предвид на това, че не знам вашето ниво, записвам на дъската темата „Безлична връзка с агентура” и много ви моля, кажете ми какво знаете по темата, за да знам, откъде да започна”. Седят като първокласници и си гледат върховете на обувките. Започвам да обяснявам, да говоря, след което им давам практическо задание, най-елементарното. И когато ми донесоха документацията по това задание, аз отидох при началника на академията и му казах, че не мога да поема този грях в сърцето си и в душата си. А на тъпунгерите им казах: „Вие утре ще изпращате млади момчета на заколение”.

- Американците създадоха западногерманското разузнаване от нацистките професионалисти и експерти. Тоест професионализмът не беше изхвърлен заради идеологията. Напротив, американците отстраниха именно върхушката и номенклатурата на Третия райх, а оставиха експертите, професионалистите, в това число и разузнавачите… У нас след комунизма се случи тъкмо обратното.

- Дори през 1944 г. тези, които слязоха от гората с каскетите, и те не махнаха всичко. Разузнавателните отдели на предишната царска власт продължават да работят още доста години след установяването на комунистическата власт у нас.

- Смениха се враговете и съюзниците. По време на Студената война имаше ясно очертани врагове и съюзници. Днес няма идеологически врагове, но виждаме, че суверенитетът и държавността се рушат, каква е причината?

- Нима суверенитет и държавност съществуват изобщо? Аз имам една фраза, която доста мои приятели я цитират: „Това не е държава, а територия”. И още една: „Това не е народ, а е население”.

- Имаме за стратегически съюзници най-мощната държава САЩ, както и ЕС, в същото време имаме и пълен разпад на сектора на национална сигурност – като армия и специални служби. Партньорските служби ли ни казват какво да правим и кои са заплахите? Оня ден един изпосталял десен драскач беше написал, че ако имало заплаха за нас от страна на Турция, партньорските служби щели да ни кажат…

- Не е така, Калина. Аз съм работил и с английските, и с италианските служби, и с американските служби, и с германските, и прочее. Разбирате ли, те се хванаха за главата, когато всичко беше разбито. Те също разчитаха на нас, на нашите източници. Какво значи агентура? Ние унищожихме нашата агентура. Защо имаме разпад на сигурността? Ако например ти си зъболекар, аз идвам и казвам: „Калина, я, мойто момиче, излез навън, от днес аз започвам да правя зъбите”. Първо, хората ще останат без зъби. Второ, какво лице трябва да имам и какъв гьонсурат трябва да съм, за да погледна колегите си, другите лекари, които са си лекари. Каквито са английските служби, френските служби, италианските служби, американските служби и пр. Как ще ги погледна? Като какъв ще седна да разговарям с тях на една маса? Със зъболекаря от Америка, със зъболекаря от Германия и т.н.? Но на нас, българите, това усещане не ни пречи. Ние сме великанчовци! Аз имам такива драстични примери, добре, че този народ изобщо не знае какво се случва.

- Добре, КОЙ разруши всички структури? Кого обслужи това разрушаване?

- Това разрушаване обслужи политическите вътрешни врагове. Ние, хората от разузнаването, бяхме някаква разменна монета. Какво мислите, че американците или германците са казали да се унищожи българското разузнаване ли? Няма такова нещо. Ако щеш, даже и руснаците обслужи. Една от първите цели на руското външно разузнаване в момента е: „Работа срещу България, срещу българските служби!”. Като се изхожда от презумпцията, че ние, българите, като най-близки до тях и като език, и като нрав, и като връзки, сме най-податливи. Няма нищо общо между СССР и Руската федерация. Нищо общо! И службите им не са тези, които тогава бяха. Аз съм работил с руските служби преди промените и съм работил срещу руските служби след промените. И ги познавам много добре. Метаморфозата е страхотна. И от моя страна, и от тяхна. Онези, съветските служители на СССР, бяха едни елегантни, изискани разузнавачи. Един от тях дори стана „Мистър Елеганс” на Рим. И ела да видиш, след като се разпадна СССР, какво чудо, каква паплач беше назначена. Личаха си от километри.

- Там в Русия след 1989 г. беше същата разруха, както и при нас.

- Да, обаче това не се случи на Полша. Не се случи. Защото Анджей Милчановски каза: „Не ме интересуват вашите партийни пристрастия, вие, когато влезете през тази входна врата на министерството, пред вас трябва да бъде само полското знаме. Бяло и червено. И нищо друго не бива да ви вълнува”. И поляците са едни от най-близките партньори на американските служби. Но те запазиха ядрото на своите служби. Да, както и при нас, всеки нов министър-председател сменя директора на службите, ръководните кадри, но всичко останало оставаше напълно работещо. Това е смазана машина, която може да се нагажда и да реагира на всяко едно обстоятелство, на всяка опасност. Но къде се намира Полша? Те казват: „Ние сме като хамбургер: отгоре хлебче, отдолу хлебче, ние по средата сме масълцето. Отгоре Русия, отдолу Германия. Кой, накъдето тръгне, винаги минава през маслото”.

- Имаме пълен разпад на силовата съставка от националната сигурност. Аз истински се плаша.

- Да започнем от там. Може ли да се даде бюджет на разузнавателната служба, по-нисък, отколкото е бюджетът на Националната служба за охрана?! Може ли шеф на разузнаването да ти бъде един граничен полицай? Извинявай. Драгомир Димитров. Добре, нали всички ние от ДС трябваше да си отидем, защо тогава не си отиде Кирчо Киров? Някой задавал ли си е въпросът. Кой стоеше зад Кирчо Киров?

- Тоест искате да кажете, че тъпите връзки си остават, пък всичко друго се разпада?

- Така. Какви резултати има господин Кирчо Киров? Като разузнавач, като ръководител? Какъв е бил? Та той не е бил даже резидент. Щото не е лесно да си резидент. Да управляваш един куп оперативни работници и агентура. И ти самият да участваш във всичко.

- Парадоксът с неграмотника, който се оказва шеф на по-умните от него, е доста популярен, дори на запад. Говорим за цялостния разпад.

- Добре, вземаме един Димо Гяуров. Вие знаете ли, че аз му пишех на него в скоби какво означава терминът, който съм използвал. И той най-накрая ми каза: „Вие ме разбирахте, вие наистина сте разузнавач”. Когато си подавах рапорта за напускане. Калина, никой не ни е виновен. Кой гласува Закона за разкриване на агентурата? Никой днес няма да стане агент на българските служби. Никой.

- Да, но десницата обяснява, че това са агенти на комунистическите служби.

- Те отново подмениха темата. Те отново сравняват оперативния работник, разузнавача или контраразузнавача с доносника. Какво значи агент? Какво значи секретен сътрудник? Първо, агент зад граница може да бъде само чужд гражданин. Българският гражданин, който тук ти е бил агент, там е секретен сътрудник. Всичко това беше подменено даже и като понятия. За да бъде сравнено с доносника, който е слухтял какъв виц съм казал за Тодор Живков. Ние стигнахме до парадокси, Калина. По повод 20-годишнината на АРЗ получаваме поздравления от Бойко Борисов. Следват плахи ръкопляскания. После поздравления от Драгомир Димитров, шеф на службата. Следват по-силни ръко пляскания, защото все пак това е службата, в която сме си дали младостта и живота. Ръкоплясканията не са за него, а за самата служба. И най-накрая Горан, шефът на АРЗ, казва, шегувайки се: „И сега ще разберете този поздрав от кого е, въпреки че наскоро не се предвиждат избори”. Поздрав от Михаил Миков. Никой не ръкопляска.

- Най-големият проблем на разузнавачите е с БСП. Тази партия трябваше да осигури защита и достойно отношение в обществото за вашата гилдия.

- Близо десет години бях началник на „Охрана и сигурност” на Националната здравноосигурителна каса. Разкривам поредното длъжностно престъпление във вид на подкуп за лекарство, което може да убие между 1000 и 3000 души. Стигам до Станишев. Обяснявам му, че утре „тук под прозорците ви, господине, ще се съберат и ще ви изметат, даже не ще ви изметат, а ще ви обесят”. „Ми идете, казва той, при моя…”. Казвам: „При кого?”. И той най-накрая ме изпраща при приятелчето си Емил Райнов, зам.-министър на здравеопазването и сегашен зам.-председател на Комисията по здравеопазването. Който всъщност беше разследван и беше в прокуратурата.

- Това може ли да бъде обяснение, че бившата номенклатура и конструкторите на „новия демократичен ред” премахнаха експертите от службите, за да не им пречат по време на прехода за вътрешното разграбване?

- Че, разбира се. Как да ме оставиш ти мен на работа, след като утре аз мога да ти подготвя документите за прокуратурата. Десницата ни нарича, че сме червени, а червените ни наричат, че сме бившата ДС. За да се вадят от време навреме тези плашила като карти, като някакъв ас от ръкава. С което отново да се отклони обществената енергия от истинските проблеми. Калина, може ли един тунел от два километра да струва по-скъпо от един тунел, дълъг 24 километра?! И онзи ден най-официално излиза един пъпеш и разказва как 2-километровият тунел е един много сложен тунел… конфигурацията, скалите, ронливи… и пр.

- Вие сте общували с чуждите служби, бихте ли ми казали защо европейските лидери не могат да вземат никакво адекватно решение? Покрай бежанската вълна това се видя съвсем ясно. Службите ли не работят, или докладите им стигат до политическия елит, но там загубват значение?

- Искам да ви кажа следното, службите в тези страни са много самостоятелни. В дейността им никой не се бърка. За придобиване на информация се предоставят толкова средства, колкото са необходими. Недейте да мислите, че службите на запад, които се наричат помежду си „партньорски”, са страхотни приятели един с друг. Всеки работи за себе си, защото това са суверенни държави с истински работещи служби. А ние сме разкрачени към всички. Къде е нашият суверенитет? Къде са нашите цели? Коя е НАШАТА ОСНОВНА ЗАДАЧА? Къде е българската доктрина? Такава няма, Калина! Няма.

- Сигурно има някаква записана камуфлажна доктрина?

- Моля ви се, Калина! Знаете ли в какво се състои нашето разузнаване в момента? Да четат интернет по цял ден. Но аз и тях ги разбирам. Първо, те не знаят как да вербуват. Защото вербовъчният процес е един много сложен и фин процес. Че аз толкова внимание на сина си не съм отделял, колкото на агентурата си. Като възпитание, като проверка. Като учение, като всичко.

- Няма кой да ги обучава днес.

- Да, няма кой да ги научи. Така че, първо, говорим за субекта, който трябва да вербува. Такъв няма. Второ, отиваме към обекта. Например лицето Хикс. Че кой днес ще се съгласи да сътрудничи на българските служби? Утре да се появи на първата страница на вестника. Ето, затова няма да имаме разузнаване. Или пък да вземем лицето Божидар Димитров. Преди се криеше от нас, сега е решил, че е голям разузнавач. По едно време аз съм го водил този човек и той ми направи големи бели във Ватикана. И баш тогава, когато не трябваше да ги прави! Доскоро Божидар Димитров не можеше да помирише Ватикана. Защото беше сложен във всички техни забранителни списъци. Там има много голям ред. Създадени са канали, връзки. И Аксиния Джурова е била, и проф. Дуйчев е бил, и още десетки са били там като учени да се запознаят с документи, които са свързани с българската история, с отношенията между България и Ватикана, между православието и католицизма, и т.н. Трябва да се попълва всеки ден един формуляр, в който да описваш какво ти трябва. На следващия ден тези материали ти се предоставят като микрофилми и ти започваш да четеш, да си вадиш бележки, прави ти се фотокопие на оригиналния документ, ако е нужно за твоя научен труд, и пр. Божидар Димитров вземал, снимал, писал, изнасял, внасял, объркал всички правила и норми и сега ми се бие в гърдите. Та даже и книга написа великият разузнавач! Но аз знам колко е разузнавач. Извинявайте. Колко души ние направихме и професори, и доценти, защото трябваше да реализираме придобитото, откраднатото, купеното отвън. Трябваше да го легализираме по някакъв начин тук на място и вече като наше. Да се хвалим после по света. Че колко струва една разработка на едно лекарство, на един елемент електронен? Откъде в България тези средства, ако не бяхме ние.

- Разкажете някоя история от вашия разузнавателен опит.

- Един ден в България научават, че в Италия има някакъв особено продуктивен род крави. Голям млеконадой, а при определен начин на гледане дават и много месо. Ние там намерихме подход и едно италианче ни продаде един термос с бича сперма. Обаче той ни каза, че виталитетът на спермата е само 12 часа. Това се случва на 480 километра от Рим. Можете ли да си представите какво каране е било по магистралата. Той ми каза и още нещо: „Внимавай! Много мирише”. Освен това термосът трябва да бъде на студено. Как да измисля посред лято студено? Вземам една хладилна чанта, лед, термосът вътре и отивам на летището. Насреща ми митничарят. Давам си дипломатическия паспорт. Той ме пита какво нося. Аз друг багаж нямам и казвам, че в тази горещина си нося само чай. Даже съм го сложил в лед, казвам. Вдигам чантата и отварям да види термоса, въпреки че не съм задължен. Влизам, Калина, вътре в самолета. Излита самолетът и започва една ужасна воня. Знаейки, че ще се размирише, от фришопа съм си купил един супер изискан дезодорант, с който започвам бавно-бавно да пръскам. Ароматът на дезодоранта се смесва с миризмата на бичата сперма и става още по-лошо. Можете ли да си представите двете седалки, аз на едната, италианец някакъв на другата, който започва да се чуди какво се случва и откъде е тази ужасна миризма! От мен се стичаше пот на струи. Тогава грабвам чантата и отивам при командира на самолета. Всички пилоти ме познаваха, защото аз единствено имах пропуск да ходя до нашите самолети на „Балкан”, да предам поща, да взема поща и пр. Пилотът ме вижда: „Какво става, пак ли си ти?”. „Имам голям проблем, малко ще ви умирише кабината, но… за България!”. Умирисах им душите на пилотите. Кацна самолетът, чакаха ме на стълбата, качихме се веднага на едно малко самолетче и направо излетяхме за Толбухин при кравите. Оплодиха ги същата вечер. Не можете да си представите какви стада станаха, които се разпръснаха по цяла България! И след това, Калина, тези стада бяха унищожени и изклани. От ликвидационните съвети. Така че понятието национална сигурност е едно много широко понятие. Тя е включително и тези крави.

- Да, и образование, и здравеопазване, и икономически, и военен сектор, всичко. Да се върнем пак на поведението днес на европейския елит, то е такова, сякаш европейските служби са мъртви. Те не виждат ли заплахи за Европа… Или политическият елит си прави каквото иска, независимо от анализите на службите?

- Представяте ли си какво се случва с една информация, която пристига примерно от Бейрут? Тази информация заедно с още други информации, дошли по други канали, се обобщава в информационния отдел на службата и се предоставя на министър-председателя, на президента, на председателя на Народното събрание, които трябва да се запознаят с тях. И с това, Калина, се приключва. Тук отварям една скоба, за да кажа, че Иван Костов беше министър-председателят, който не пропускаше и един ред от нашите информации. Аз съм виждал мои документи, изпращани до него, които той е подчертавал на места, на други е поставял въпросителни, написал е „да се доуточни” или „да се направи еди-какво си”. Докато Филип Димитров не ги отваряше. Както му се изпращаше запечатаният с червен восък плик, така се връщаше.

- Тоест службите са един инструмент, който може да бъде ефективен, само ако политическата власт иска това. Ако не иска, просто службите са безполезни.

- Да, абсолютно. Те могат и да имитират дейност. Както в момента нашите служби имитират дейност. Резултати конкретни трябва да има: брой на вербувана агентура, брой на отворени дела, степен на разработка, брой на получена информация и колко от тази информация е използвана? Щото аз мога да ти напиша, че Пейо кафеджията днес е продал двайсет кафета, ама за какво ти е тази информация? Но ако ти напиша, че Пейо кафеджията в свободното си време в склада за кафето прави бомба, това вече е информация, която се използва. Дали ще последва нещо от тази информация, това е друга тема. Но моята работа е това, да захранвам центъра с информация. А центърът да доразвива по-нататък и да използва информацията.

- Че те нашите служби дори най-видимата информация не ползват и асимилират, а камо ли невидимата и тази, дето се нуждае от сериозен анализ и експертна прогноза.

- Давам ви един пример. Преди десетина години ми се обаждат от Народното събрание, аз вече работех в Здравната каса, началник „Сигурност и охрана”. Правели чистка на архива и намерили някакви мои документи. Да отида там и в мое присъствие да направят опис, за да се унищожат. Не знам за какво става дума изобщо. Отивам. И виждам, Калина, един жълт плик, аз съм го запечатвал, аз съм го пращал. Изобщо никога не е отварян. 13 години след като аз съм го изпратил. Тринайсет!

- До кого е адресиран?

- До конкретна комисия в Народното събрание. И като го отварям, Калина, и ми се обърна всичко отвътре. Три дни съм седял денонощно, за да превеждам едни италиански закони, които италианският парламент беше приел за борба с организираната престъпност. Трябваше само да ги видят, да ги разгледат, да ги смелят, да ги сдъвчат и да ги приложат.

- Е, поне да се осведомят, да видят как хората по света се справят.

- Това е. Разбирате ли.

- Често казват, ето, България е малка страна, няма ресурс и пр. Ами Израел да не би да е голяма страна? А какво разузнаване има.

- Абсолютно невярно е това, че разузнаването зависи от това дали страната е малка ,или голяма. Работил съм и с Мосад. Тогава партньори от Мосад ми казаха така: „Ние ви слагахме навремето кога пред, кога след КГБ. Вас”. Аз лично осъществих контакта с италианските служби навремето. И от мен започна летоброенето на това сътрудничество. Тогава те просто не можеха да разберат как ние работим без пари. За тях това беше много чудно. Тогава ми предложиха да остана в Италия.

...

- Господин Константинов, защо никой не прави нищо, за да спре разпадът на държавността, България просто загива?

- Калина, те ще се избият за сребърници, хвърлени на мазния тезгях. Няма идеология, няма партия, няма нищо. 25 години няма национална доктрина.

- Благодаря ви за това интервю!

Източник: a-specto
 

Публикувано на
16.02.2016

Автор: Калина Андролова


Видяна: 2542bulgarski.pogled.info/news/71564/Palen-razpad

imageПП: Има ли по-продажна и
безродна паплач от нашата?...

Има доста говедни гледни
точки...

Марин Тачков
image imageПрочети цялата статия тук: Пълен разпад - Поглед ИнфоГласувай:
21
0


Вълнообразно


1. kvg55 - На такива хора трябва да се дава д...
16.02.2016 22:09
На такива хора трябва да се дава думата, а не на разни чиновници, които се ровят като плъхове в архивите на ДС и плещят глупости по телевизиите.
цитирай
2. mt46 - У нас се навъдиха доста малоумници, които се прехранват, като бръщолевят...
16.02.2016 22:15
Налице е пъКлен разпад на българската държавност...
Марин Тачков
цитирай
3. tryn - Много време ми отне, но...
16.02.2016 22:20
...прочетох нещо стойностно, за което благодаря!
цитирай
4. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/02/16/pred-ochite-ni-e-zapochnalo-svobodno-padane/
16.02.2016 22:27
Николай Слатински

Властта, особено тази власт, управлява без каквато и да било стратегия. Тя действа ситуативно, „отиграва“ проблемите, имитира управление, симулира наличието на някакви идеи и се опитва да внушава чрез пропаганда, че нещо прави. Всъщност, тя се опитва да обясни, че макар и да не прави нищо, го прави добре.

Подобно „управление“ като номер минава у нас.

Малко харизма, малко медийно промиване на общественото съзнание, малко еврофондове и много взети назаем милиарди, срещу ипотекиране на бъдещето на държавата, а вече и на нейното настояще.

Но това е така не от вчера, камо ли от днес.

Днес обаче има повод за замисляне и тревога.

Защото властта очевидно е загубила ориентация, инстинктите й за оцеляване вече не работят, тя започва да се поддава на паника.

Всичко, което се случва, е все едно при снишаващия се стремително дирижабъл хората в неговата кошница да започнат да изхвърлят от нея торбите с пясък, само и само той да се поиздигне поне с малко. Но проблемът е, че всъщност дирижабълът е пробит и шумът, който се чува е от изтичащия от него газ.

Ние виждаме, да го кажа отново, паника у властта. Ние съзерцаваме пасивно пълната загуба на ориентация у властимащите. Пред очите ни е започналото свободно падане.

Проблемът е, че поради разни въздушни течения, това падане може да се забави, да ни се струва, че ние криво-ляво летим. Това обаче не е летене, то е носене в разни посоки и по капризите на ветровете. Единствената реална перспектива е неизбежният удар в земята.

За жалост, като общество отново и отново се хвърляме да обясняваме някой конкретен ход, дадена импровизация, отчаян опит да се симулира контрол върху дирижабъла. Това е взиране в повърхностното, във видимото от притъпените ни сетива.

А трябва да търсим дълбоката причина за случващото се.

И тя е в пълната неспособност на властта да овладее управлението на дирижабъла „България“. Никога и никъде не се е случвало една сложна система, каквато е държавата, с нейното общество и гражданите й, да е издържала дълго на „управление“ от паникьосани, загубили ориентация, имитиращи управление и симулиращи контрол върху властта, изплашени и напълно неспособни да се справят с положението любители. За жалост, едва ли точно ние, ще сме първите, които ще избегнат възмездието, за това, че са поверили управлението на държавата си на точно такива паникосани и дезориентирани аматьори…

Източник: Клуб „Z“
цитирай
5. mt46 - Здравей, Елица! И на мен ми отне немалко време...
16.02.2016 22:32
tryn написа:
...прочетох нещо стойностно, за което благодаря!

Може да пропадаме, но пропадаме свободно...
Марин Тачков
цитирай
6. dimat - В цялото това интервю,
20.02.2016 00:26
не схванах разузнавачът да е казал най-важното,ЧЕ ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ СА СИ СВЪРШИЛИ ПЕРФЕКТНО РАБОТАТА,КАТО СА ПОДБРАЛИ ЦЯЛАТА ТАЗИ ПОСРЕДСТВЕНА ПАСМИНА,КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА ПРЕЗ ЦЕЛИТЕ ТЕЗИ 26 ГОДИНИ,А КАКТО ВЪРВИ И В БЪДЕЩЕ.

Много добре са изготвили списъците с посредственост,която са предали на своите политици и държавни чиновници,които от своя страна са ги пробутали у нашия "елит",като "препоръки" ,за изпълнение,заедно с "програмата" Ран-Ът" ...и толкова.
Оттам нататък посредствеността си е свършила цялата тази работа по разрушаването на страната,която кохорти от чужди разузнавания и въоръжени до зъби армии не са можели да свършат.Превъзходно свършена работа.
цитирай
7. mt46 - Възможно е да има намеса, влияние и на западните тайни служби... Но той смята, че основната вина е наша...
20.02.2016 22:25
dimat написа:
не схванах разузнавачът да е казал най-важното,ЧЕ ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ СА СИ СВЪРШИЛИ ПЕРФЕКТНО РАБОТАТА,КАТО СА ПОДБРАЛИ ЦЯЛАТА ТАЗИ ПОСРЕДСТВЕНА ПАСМИНА,КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА ПРЕЗ ЦЕЛИТЕ ТЕЗИ 26 ГОДИНИ,А КАКТО ВЪРВИ И В БЪДЕЩЕ.

Много добре са изготвили списъците с посредственост,която са предали на своите политици и държавни чиновници,които от своя страна са ги пробутали у нашия "елит",като "препоръки" ,за изпълнение,заедно с "програмата" Ран-Ът" ...и толкова.
Оттам нататък посредствеността си е свършила цялата тази работа по разрушаването на страната,която кохорти от чужди разузнавания и въоръжени до зъби армии не са можели да свършат.Превъзходно свършена работа.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 14354056
Постинги: 2755
Коментари: 38384
Гласове: 126347
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930