Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2016 23:36 - Ще има ли отпор в Източна Европа
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 4605 Коментари: 13 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Това са 5-те минути слава за Турция. Отпорът в Източна Европа ще е чутовен

от Калоян Методиев в Избор на редактора · 08/03/2016 · 14:02

 

image

Интервю на Христина Христова с д-р Калоян Методиев за Мемория


– Стана ясно, че в Брюксел сделката между ЕС и Турция остава с отворен финал до следващата среща на 17 март. Според теб Европа ще приеме ли условията на Давутоглу за безвизов режим на турски граждани от юни т.г. и защо Турция толкова много държи на тази точка от договорките?

– Сигурно ще ги приеме. Поне такива са заявките от Туск, Меркел. Управляващите в Анкара вероятно държат на тази точка поради поне четири причини. Първата е увеличаване на одобрението към правителство вътре в страната – ето вече не сме втора ръка. Второ е, че навлизането в стратегическата дълбочина ще става много по-лесно, по-надълбоко и по-мащабно. Трето, това е начин да се отърват от най-бедната си и проблемна част от населението. В Източна Турция има милиони неграмотни и бедни, за които това е възможност. На четвърто място, едно ударно издаване на турски паспорти (къде официално, къде чрез корупция) на намиращите се на турска територия няколко милиона нелегални имигранти и бежанци ще изпразни за година-две територията й от проблеми. Отпадането на визите е грешка.

 

– Затвори ли си очите Европа за репресиите срещу свободата на словото в Турция и защо не се възпротиви категорично срещу поставянето под пълен контрол на опозиционните медии от страна на властта? Завземането с полиция на редакцията на вестник „Заман“ беше фрапантно нарушение на човешките права и свободи, а Европа почти мълчи по въпроса.

– Европа мълчи, защото Меркел, Оланд, Европейската комисия не казват „Стоп“ и не затварят границите. А и западноевропейското лицемерие вече е достатъчно популярно в Източна Европа. В Европа съдят хора за коментари под статиите и за политически некоректен език. В Турция арестуват журналисти и деца за писане срещу премиера и президента на базата на един стар закон. И на двете места има зловеща цензура, но на едното място тя се нарича цензура на либералната толерантност, а на другото – на ислямисткия режим.

 

– Какво ще се случи според теб с т. нар. Балкански маршрут? Реално нямаше категорично решение на срещата в Брюксел, въпреки че ЕС едва ли не обяви края на нелегалната имиграция?

– Потокът ще търси най-малкото съпротивление. Ако погледнете картата, има няколко варианта: България – през границата с Гърция и Турция; Албания; и от Гърция – с лодки към Италия. Маршрутите не са проблемът, а волята на няколко европейски правителства да държат границата отворена. Това е линията „Меркел“. Едни казват, че е план за предизвикване на имплозия вътре в Европа, други, че е либерален фанатизъм. Каквото и да е, не е добро за българското общество и неговото развитие. На нас ни трябва присъединяване към линията „Орбан“, където вече са словаци, чехи, поляци, австрийци, словенци. Това е нашият отбор – контрол над границите. А колкото до обявения край – нагледахме се на лозунгарството след всяка поредна среща на върха на ЕС. Всеки път еуфория, гръмки фрази, а накрая потокът пак си тече. Цялото нещо може да стане много бързо, евтино и хуманно.

 

– Как тълкуваш договорката за размяна на легални и нелегални мигранти и бежанци между ЕС и Турция на принципа „човек за човек“? Каква е уловката тук, ако има такава? Лидерите на ЕС вчера са изразили силно недоверие и съмнение, че тази точка от договора е измислена в Берлин, а не в Анкара.

– Това не са чували с брашно да ги разменяш. Ако някой си мисли, че ще стане по този начин, явно не познава европейските реалности. Прогнозата ми е, че още на първите такива опити либералните лобита ще впрегнат всички възможни медии, ще има живи вериги, спиране на кораби, лягане пред влакове и самолети, пропагандни репортажи, ревящи дечица, покъртителни съдби и все в този дух. Целият този пазарлък няма да доведе до нищо. Какъв е смисълът от тази размяна? Аз не го виждам. При положение, че повечето са с неизвестни идентичности, а не може да се има доверие кой ще бъде разменян от Анкара. Кой е бежанец и кой нелегален? Какво става с тези в Германия, например? Властите там признаха, че не знаят къде са стотици хиляди от пристигналите. Пръснали са се из гета и тайни квартири. Бих определил това решение като глупост на най-високо ниво.

 

– Ще успее ли Турция да активизира преговорите за присъединяване към ЕС, каквото е едно от условията й?

– Вероятно ще ги възстановят. Но брюкселката бюрокрация е царицата на размотаването. Така ще ги вкарат в процедурни хватки, изисквания, членове и членчета, че ще ги мотаят години наред. Турците не са глупави и го знаят. Това е инструмент от преговорния процес, а не реално желание. Турция не може да стане член на ЕС. Никой няма да го позволи. Европейското обществено мнение е категорично. Проблемът е, че етническият и религиозен състава в Западна Европа се променя много бързо, буквално за месеци, така че не знаем какво ще стане в следващите пет години. Със сигурност отпорът в Източна Европа ще е чутовен.

 

– Докъде е готов да стигне ЕС в отстъпките си спрямо Турция?

– Нямам представа. Знам, че Анкара ще натиска максимално – за да си вкара хората и да изкара пари. Давутоглу е опитен дипломат. Очевидно води повечето страни в ЕС за носа. Накрая ще изгуби и Турция горчиво ще плати сметката. Но това са нейните 5 минути слава.

– Как ще коментираш бъдещия изход от вече видимия разрив в ЕС относно политиката на съюза към мигрантската криза и отношенията с Турция?

Той зависи от падането на Меркел. След нейния край най-вероятно един по един ще изпопадат и нейните съюзници Франсоа Оланд, Бойко Борисов, Матео Ренци. Разбие ли се тази групичка, в Европейския съюз ще тръгне промяна. Както по отношение на Турция, така и спрямо мигрантските потоци. Това включва контрол над границите, край на отстъпките, обръщане към вътрешните проблеми.

 

– А как ще се справи Гърция с всичко това?

Като махне експеримента Ципрас. Износителят на проблеми клати цяла Европа. Как корумпираните гръцки правителства преди него можеха да охраняват островите, да спират лодките, да държат нелегалните в лагери, да построят ограда по границата с Турция? Той направи точно обратното. Дори най-близките им съюзници в ЕС – австрийците, го изолираха. Не ги канят на официални срещи, обвиняват ги за случващото се.

 

– Как виждаш последиците за България от кризата на гръцко-мекедонската граница?

– Броят на мигрантите край Гевгелия нараства всяка минута. Вече е езеро, което се превръща в море. Тръгне ли да се разплисква, ще стигне и до нас. Писал съм го преди месеци. Последната ПР акция на правителството, с уж учението на границата, не ми действа ободряващо. Вече трябваше да са започнали да опъват телените мрежи и да покриват българо-гръцката граница от Петрич по посока Свиленград.

Гърция е на кантар. Не е изключено да бъде жертвана. А това може да повлече и нас. Няма на кого особено да липсваме в Европейския съюз. Саркози официално каза, че България трябва да стане бежански център – да ни дават пари и да ги държим тук. Каквото направиха с Гърция. Страх ме е от алчността на българския политически елит. Българската държава има потенциал да се справи с тази криза. Тройката Ердоган-Ципрас-Меркел не е вечна.

 www.memoriabg.com/2016/03/08/otporut-v-iztochna-evropa-shte-e-chutoven/

ПП: Глупостта, лудостта и алчността на високо равнище са най-опасни...




Гласувай:
34


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - щем не щем...
09.03.2016 08:19
Русия ще довърши „войната“ която върви по план/от преди 150г !
а,някои си тук „демограф“си мечтаел за още джамии....
а, нещо по така отзадЕ.искаш ли Го,путъо?
цитирай
2. kvg55 - Много точно е казал нещата интер...
09.03.2016 11:12
Много точно е казал нещата интервюираният - за падението на Западно-европейския съюз в преговорите с Турция, за цензурата; но промяната в ЕС няма да е скорошна.
"Алчността на българския политически елит" е вече пословична.
цитирай
3. mileidi46 - Не ми е ясно, защо германците не с...
09.03.2016 13:33
Не ми е ясно,защо германците не свалят Меркел!
Какво чакат още..Май и те чакат ,,месията"..като нас!
Европа е полудяла.
цитирай
4. mihala - Обединена Европа никак не е обед...
09.03.2016 14:53
Обединена Европа никак не е обединена, което провокира отрицателни емоции и действия. Развитието е в бъдеще, което ще ни засегне, може би.
цитирай
5. zaw12929 - Глупостта, лудостта и алчността на ...
09.03.2016 17:32
Глупостта, лудостта и алчността на високо равнище са най-опасни..., ако са реалност в една държава
цитирай
6. get - - Можем да си отговорим КАТЕГОРИЧНО на поставеният от теб въпрос: Ще има ли отпор в Източна Европа
09.03.2016 20:26

- Ако сме дотолкова информирани - та още отсега да можем назовем КОЯ ОТ ДВЕТЕ КОМУНИСТКИ - Ще я гудят за глава на ООН-то ... генося Меркел или другарката Бокова?
цитирай
7. mt46 - Възможно е... Но и ние, източноевропейците, трябва да си помогнем...
09.03.2016 21:26
milady написа:
Русия ще довърши „войната“ която върви по план/от преди 150г !
а,някои си тук „демограф“си мечтаел за още джамии....
а, нещо по така отзадЕ.искаш ли Го,путъо?

цитирай
8. mt46 - Ако ЕС не се реформира сериозно, ще агонизира, ще рухне...
09.03.2016 21:31
kvg55 написа:
Много точно е казал нещата интервюираният - за падението на Западно-европейския съюз в преговорите с Турция, за цензурата; но промяната в ЕС няма да е скорошна.
"Алчността на българския политически елит" е вече пословична.

цитирай
9. mt46 - Германия е подчинена на САЩ, затова...
09.03.2016 21:33
mileidi46 написа:
Не ми е ясно,защо германците не свалят Меркел!
Какво чакат още..Май и те чакат ,,месията"..като нас!
Европа е полудяла.

цитирай
10. mt46 - Всяко сътресение ще ни засегне... Но сътресенията са неизбежни...
09.03.2016 21:35
mihala написа:
Обединена Европа никак не е обединена, което провокира отрицателни емоции и действия. Развитието е в бъдеще, което ще ни засегне, може би.

цитирай
11. mt46 - Реални са, макар че не всеки ги вижда, осъзнава...
09.03.2016 21:36
zaw12929 написа:
Глупостта, лудостта и алчността на високо равнище са най-опасни..., ако са реалност в една държава

цитирай
12. mt46 - Мда...
09.03.2016 21:49
get написа:

- Ако сме дотолкова информирани - та още отсега да можем назовем КОЯ ОТ ДВЕТЕ КОМУНИСТКИ - Ще я гудят за глава на ООН-то ... генося Меркел или другарката Бокова?

Явно ООН цени номенклатурните кадри, особено ако са компрометирани...
http://glasove/categories/komentari/news/izborut-na-bokova-e-sram-za-bulgariya-i-yunesko
цитирай
13. barin - Трябва да има отпор на действията на ...
15.04.2016 22:00
Трябва да има отпор на действията на ЕС, но как да стане. Не ни се дава възможност- всичко се решава от т.н." Велики сили" и на нас ни се нарежда какво да правим. Зависи коя държава ще бъде подкрепена, като засега Гърция и Турция, въпреки че не е член на ЕС са лансирани и солидно подкрепяни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19255081
Постинги: 3709
Коментари: 45241
Гласове: 149398
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930