Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2016 22:02 - Празнуването на Кирил и Методий
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 1789 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.
Христо Ботев за Кирил и Методий

от Христо Ботев в Избор на редактора · 23/05/2016 · 21:18

 

image

в-к Знаме, г.I, брой 15 от 8 май 1875 г.

Празнуването на Кирил и Методий

В историята на сичките почти европейски народи се срещат такива личности, на които деятелността е имала общечовечески характер и затова по своето всемирно значение заслужава почит и уважение от страната на секи един човек, който не е дотолкова безсовестен, за да каже: „Аз изпълних вече длъжността си към отечеството, което ме е родило, и не дължа вече нищо на човечеството, което ми е дало средства да живея”.

И в историята на нашият потъпкан и поробен днес народ се срещат страници, в които българският гений е записал такива важни и знаменити събития, които ни дават право да се гордеем, че и ние сме внесли някога си нещо в историята на общочовеческият напредък, и които, разбира се, тряба да възбуждат почет и уважение не само в душата на (1) нашето младо поколение, но на секи честен, искрен и признателен славянин.

Едно от тие събития, без съмнение, е кръщението на българският народ, т.е. приеманието на онова хуманно човеческо учение, което от една страна, ако и да принесе заедно със себе си из Византия заразата на нашето политическо падение, но от друга страна, турна начало на оная знаменита в старо време славянска култура, за която възпоминанията днес сближават и въодушевляват с взаимни симпатии почти сичките славянски племена. Днес почти сичкият славянски мир празнува денят 11 май (2) и днес секи славянин въздава чест и хвала на двамата наши солунски братя Кирила и Методия. Тие са гениите, които са записали знаменитото събитие в нашата бурна история, и тие са представителите пред богът на славянският братски, равноправен и свободен съюз.

Като българи и проповедници на свободата, на братството и на сближението между славяните, наша длъжност е да видиме какво значение има и тряба да има за назе денят, в който ние празнуваме паметта на нашите равноапостолни братя. За нас не е важно дотолкова тяхното значение в историята на християнството и на православната восточна черкова, затова ние оставяме в мир и покой епохата на тяхната деятелност и обръщаме се към съвременното значение на празникът 11 май.

imageВ продължението на страшните и нечуените исторически страдания на нашият народ паметта на Кирила и Методия се избърса из минеите (3) на фанариотската черкова и достигна до такова забвение, до каквото беше достигнало и съществуванието на българският народ. Няма повече от 20 години, откакто тая памет се поднови изново чрез борбата, която пламна между българският и гръцкият елемент и която направи 11 май празник за победа над православно-разбойническият разврат, празник за освобождението ни от фанариотските дългополи тирани и празник за нашето историческо възрождение. Така 11 май стана празник народен, празник, който ни напомня нашето преминало и настояще, и празник, който тряба да ни въодушевлява с идеята за пълно духовно и политическо освобождение.

Но как празнуваме ние тоя знаменит и свещен за нас празник? Ето стават вече толкова години, откакто ние сме смъкнали от шиите си фанариотският ярем и откакто живееме самостоятелно в черковно отношение; а събираме се да празнуваме паметта на това освобождение само затова, за да се понапием, понаядем и повеселим и за да покажем, че от 365 дена в годината ние само тоя ден посвещаваме на народът си и само в тоя ден биваме патриоти. Да! Патриоти сме ние, дордето сме пиени, народни сме, дордето робът има още с какво да ни храни! У нас на тоя празник патриотите четат слова и речи, разказват за заслугите и деятелността на светите мъже, предъвкват и кълчевят историческите и съвременните истини, играят народни игри, пеят „народни” песни, пият, ядат и се веселят; а в това също време пред тежките и безчовечните страдания на народът дигат тостове за здравието на тирана, за дълго действието на робството и за щастието на глупците. На тоя свещен и тържествен за нас празник вие ще да чуете, че патриотите реват: „Да живее робът! Да живее нашият милостив тиранин! Да живеят нашите калимавки! Да живеят пиевиците на народът! Да живее нашата всеобща подлост!”

Какъв срам и присмех за паметта на оние, които така пламенно и искрено са обичали човечеството и които така енергически и самоотвержено са работили за ползата и за свободата на своят народ! „Но да живее всеобщата славянска глупост!” – ще да извикаме ние и ще да се обърнеме към нашата емиграция.

И тука, както в поробеното отечество на Кирила и Методия, народният празник е тържество само на пиянството и на виковете, и тука, както в нещастна България, свободните робове празнуват 11 май само затова, за да покажат особеностите на своята славянска натура. Служба в черковата, слова и речи пред чужденците, музика и пиянство на банкетите, тостове за свободата на България и най-после сън, като настане вторият или третият час на нощта. На другият ден българското „аз” не съществува: пресипналите патриоти се хвалят един пред други, че ги боли глава, че яли повече, отколкото заплатили, и че останали твърде доволни от „разпалените” тостове на патриотическото вино. Иди после това при изтрезнелият патриотин, който вчера е бил готов да се бори с Голиата и да даде даже и джигерът си за пилав на революцията, и помоли му се да изпълни барем едно от вчерашните свои тържествени обещания, и ти ще да видиш, че политическият Лесепс (4) ще да ти каже, че си луд или че не си още изтрезнял. Видите ли кои сме ние?

Тъй е изминала нашата емиграция своят десетгодишен живот във Влашко; тъй ние от година на година на секи 11 май освобождаваме своето нещастно отечество. Гладните и голите седят на бреговете на Дунавът и оплакват България, а ситите и затлъстелите ни учат, че по-напред човек тряба да бъде полезен на себе си, пък тогава вече на своето отечество. О, патриоти, патриоти! О, хамелеони, хамелеони! Де е българският Нарушевич(5), за да падне пред вас на колене и да извика: „Волы, ослы и всякiй скотъ, хвалите господа!”

Но като казваме тие думи, ние се обръщаме към оние, които не могат да пеят песента на Сиона(6) в чужда страна и които плачат за Ерусалимът на Кирила и Методи я със следующите думи: „Братия! Не сядемъ мы на совьть злыхъ и нечестивыхъ и съ подлецами не пребудемъ, а примкнемъ къ свободнимъ и окружимъ олтарь бога нашего!”

11 май скоро ще да бъде празник на нашата революция и на нашата свобода.

Христо Ботев
8 май 1875 г.

image

 

Бележки

(1) в оригинала „в”
(2) по стар стил 24 май – празникът на славянската писменост и култура – се е отбелязвал на 11 май
(3) минеи – черковни книги
(4) Лесепс (1805-1897г.) – френски дипломат, известен със своята настойчивост и упоритост; политическият Лесепс – Ботев подиграва наши „патриоти”, които само на думи са политически деятели
(5) Адам Нарушевич (1733-1796г.) – виден полски историк и писател-демократ, известен с острите си сатирически и разобличителни статии против полското чорбаджийско съсловие (шляхта)
(6) Сион – централният хълм на Йерусалим, символизиращ еврейската родина. В псалм 136 на Библията се казва: „При реките вавилонски – там седяхме и плачехме, кога си спомняхме за Сион…”
www.memoriabg.com/2016/05/23/hristo-botev-kiril-i-metodii/

liternet.bg/publish5/hbotev/pub/kiril.htm




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. ard - Здравей mt46
23.05.2016 22:52
Повод за размисъл:
''Тъй е изминала нашата емиграция своят десетгодишен живот във Влашко; тъй ние от година на година на секи 11 май освобождаваме своето нещастно отечество. Гладните и голите седят на бреговете на Дунавът и оплакват България, а ситите и затлъстелите ни учат, че по-напред човек тряба да бъде полезен на себе си, пък тогава вече на своето отечество. О, патриоти, патриоти! О, хамелеони, хамелеони!"

Честит 24 май!
цитирай
2. mt46 - Благодаря ти!...
23.05.2016 23:53
ard написа:
Повод за размисъл:
''Тъй е изминала нашата емиграция своят десетгодишен живот във Влашко; тъй ние от година на година на секи 11 май освобождаваме своето нещастно отечество. Гладните и голите седят на бреговете на Дунавът и оплакват България, а ситите и затлъстелите ни учат, че по-напред човек тряба да бъде полезен на себе си, пък тогава вече на своето отечество. О, патриоти, патриоти! О, хамелеони, хамелеони!"

Честит 24 май!

Силен текст на Ботев! Но няма кой да го чете...
Честит празник!...
цитирай
3. indiram - Здравей, МТ46!
24.05.2016 16:36
За днешния ден - 24 май -

Честит празник, МТ46!

Поздрави!
цитирай
4. dimat - Поздравления,mt46,
24.05.2016 18:57
за така ТОЧНО И НАВРЕМЕННО,поднесения ни Ботев!!!

Господи,сякаш го е писал,буквално днес!!!
цитирай
5. mt46 - Благодаря! Поздрави!...
26.05.2016 17:35
indiram написа:
За днешния ден - 24 май -

Честит празник, МТ46!

Поздрави!

цитирай
6. mt46 - Да, гениалният Ботев е актуален... Поздрави!...
26.05.2016 17:36
dimat написа:
за така ТОЧНО И НАВРЕМЕННО,поднесения ни Ботев!!!

Господи,сякаш го е писал,буквално днес!!!

цитирай
7. stela50 - Силно и смело... по Ботевски !
26.05.2016 18:20
Поздрави за постинга !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162196
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031