Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2016 22:48 - За нуждата от български управленски, духовен, интелектуален елит
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 2779 Коментари: 9 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
На дневен ред в България е създаването на нов управленски, духовен и интелектуален елит

от Калоян Методиев в България, Избор на редактора · 24/05/2016 · 15:50

 

image

Разговор на Христина Христова с Калоян Методиев за Мемория

Фотографии: Цеца Христова

РУБРИКАТА „РАЗГОВОРИ С БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ“ днес е по случай 24 май. На първия рожден ден на Мемория избрахме да поговорим с един от най-четените и предпочитани политически анализатори у нас в последната година. Експертизата на Калоян Методиев е чужда на казионния подход и се отличава със своята прямота, дълбочина, и най-вече с решителността за справяне с проблемите – затова той е предпочитан гост и на Мемория. В днешния двоен празник за нашия екип нагласата ни за това интервю е и малко по-специална.

Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки и университетски преподавател. Част е от експертния екип на Института за стратегии и анализи (ИСА), който публикува ежемесечни политически и геополитически доклади за събитията в България и по света. Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език.

 

 

– На 8 май 1875 г. в дописка във в-к „Знаме“, Христо Ботев казва: „Така 11 май (24 май по нов стил) стана празник народен, празник, който ни напомняше нашето преминало и настояще, и празник, който трябва да ни въодушевлява с идеята за пълно духовно и политическо освобождение.“ Започнах с този цитат на революционера Ботев не само защото след броени дни се навършват 140 години от героичната му смърт, но и заради това, че според него духовното и политическото освобождение са единен процес. Тоест, за Ботев днешният празник не е само на буквите и писмеността, а и на волята за политическа свобода. В тази връзка искам да те попитам – свободни ли сме днес духовно и политически?

По-скоро не. Свободата винаги е била, е и ще бъде застрашена. Така е още от времето на пещерния човек. Винаги някой иска да вземе територията ти, ресурсите ти, да те управлява, да те подчини. Така е устроен светът и ние сме длъжни да го приемем като обективен факт. Не искам да залитаме в крайности, както правят днешните либерали, които фанатично извеждат свободата като абсолютна ценност, но не бива и да подценяваме проблема. Либералите изградиха едно общество, в което свободата е доминанта, но се оказва, че това е една измама. И в духовен, и в политически смисъл. Ако някой малко се отклони от правилното поведение и мислене, следва тежко стигматизиране, бичуване и накрая и наказания от колодата с нови инструменти – език на омразата, нетолерантност, дискриминация… Претендентите за носители на свободата днес са най-големите й душмани. Новите потисници са много по-опасни от останалите, защото са перфидни до болка. Бунтът, който се наблюдава в цяла Европа, е свързан именно с битка за реалната свобода. Подчертавам – реалната, а не либералната свобода. Мислиш ли, че случайно партия номер 1 в Австрия се нарича „Партия на свободата“?

– През Възраждането сме имали своите духовни водачи. А днес народът ни е изцяло изоставен от своя елит, няма кой да откликва на неговата енергия и да я организира, да я  насочва градивно. Има ли сред нас нови, силни и обединяващи личности, способни да изнесат един обществен процес за по-добро бъдеще?

– Има, но още не са излезли на политическия терен. Ако кажа, че нямаме такива личности, значи сме свършили като държава и общество. А още ни има. Ние сме най-старата национална държава в Европа – без нас не може да го има Старият континент. Символично. Няма как да не кажа, че имаме тежък проблем с политическия елит. Не е подготвен, не е отдаден, не стои добре, съмнително е за кого и за какво работи. В този смисъл създаването, формирането на нов управленски, духовен и интелектуален елит е на дневен ред. Това е първостепенна задача пред обществото.

 

– Но защо например на унгарците им се получава, а на нас – не? Като цяло в Европа се чувства осезаем дефицит на открояващи се лидери като Виктор Орбан. Или греша?

– Не грешиш, а само избързваш. Това е тенденция в цяла Източна Европа. Национал-консерватизмът вече е политическата доминанта. Независимо от името на лидерите в отделните източноевропейски страни, там се води люта битка за суверенитета. Наричат ги непокорните общества. Независимо от политическите идеи и конфигурации, на повечето места там има съвпадение между елит и обществени настроения. Мигрантската криза беше просто повод да се откроят разликите между изтока и запада в Европейския съюз. Видя се, че може да сме едно като геополитическо пространство, някакъв икономически модел, но сме различни като мислене. На Запад има тежка лидерска и ценностна криза. В този смисъл България е в уникална ситуация –  исторически, традиционно, културно да принадлежи към източноевропейската група, докато елитът й днес е копие на западноевропейските като мнение, политика, цели, реторика. Изостанахме с една обиколка. Наваксването минава през силно, отговорно, откровено и гордо политическо лидерство. Така ги виждам нещата.

image

 

– Но защо българският патриотизъм днес се изявява най-вече като патриотарство, което не отваря визии и хоризонти пред нас, а гледа преди всичко в героичното минало и сякаш се захранва само оттам? Възможна ли е появата на истински, патриотично ориентиран политически субект? Как може да стане това?

Настъпващият из цяла Европа национал-консерватизъм няма никакво представителство у нас. Не просто е възможно, а е задължително да имаме такива субекти, такива политици, такъв елит. Кой у нас днес може да говори с останалите източноевропейски лидери? На какъв език? От какви позиции? Слугуването пред Меркел, Оланд и Ердоган каква работа ни върши? Няма патриотизъм без бунтарство. Не буквално, разбира се. Но ако това не стане, ще си клечим на позорното 28 място в ЕС, докато ни избягат и последните хора. Имаме политически елит, който е увиснал между еврожаргон, бюрократични фрази от една страна и хъшлашко говорене от друга. Няма я средата – националното говорене. Кои сме ние? Какво искаме? Слушам източноевропейските президенти, премиери, министри. Вече никой не говори така. Никой не се моли като бездомно куче за еврофондове, а си ги иска. Никой не ходи да ги целува на Европейски съвети в Брюксел, а тропа по масата. Никой не приема безропотно квоти или вноски, а съди и протестира. Самочувствието е важна част от политическия образ и статут на една страна.

– Зададох ти горния въпрос, защото в последно време политическата класа у нас сякаш се „усети“ за това какво търси обществената енергия и всички вкупом започнаха да говорят за патриотизъм – дори и президентът Плевнелиев, чийто действия и изказвания досега са били всичко друго, освен патриотични. Имам усещането, че започва една лицемерна и коварна игра на патриотизъм сред казионните партии. Така ли е?

Разбира се. Маркетингът, който е един от господарите на съвременното общество, вече е вкаран в оборот. Каквото искат клиентите, това ще им продаваме. Но това не е политика. Това е пазар. Той не произвежда, не дава посока, не движи, а само се докопва до ресурси, който в случая с избирателите е тяхното доверие. Големи лъжи и лицемерие ни чакат. Лъже-пророци, които оцеляват върху чувствата на хората. Има една хубава турска приказка – истината изтънява, но никога не се къса. Да, ще има лъжа, измама, коварство и лицемерие, но накрая ще бъде изобличено. Първо са думите, но следват делата. Надявам се на здравия разум и най-вече на инстинктите на българите. Те са най-добрата ваксина срещу политическата демагогия. Така или иначе, източноевропейският дневен ред ще дойде и тук.

 

– Наближават президентските избори. Според теб възможно ли е да бъде издигната кандидатурата на една достойна личност, която да бъде морален стожер и обединител на нацията, да бъде коректив в абсурдния политически живот? Позволява ли въобще ситуацията в България да бъде издигната такава  личност чрез гражданска инициатива и ако да – има ли тя шанс срещу казионния политически елит и срещу контролирания механизъм на изборите?

image
– Възможно е. Ситуацията, обаче, не го позволява. Още повече извън средите на доминиращите политически субекти. Впиването им във властта е много голямо. Пробивът би бил изключително труден. Промяната може да дойде през президентската институция, защото това е личностен пост. Много силен като образ, възможност за послания, за навигация на обществените процеси. Правилният човек там може да промени целият политически климат в страната. И не само да е коректив, а сериозно да притиска всяко едно правителство да се движи в определена посока. Но, пак казвам, много е сложна вътрешнополитическата обстановка. Затова и нямаме кандидати. Мръсен терен, мръсна атмосфера, политически застой, безпринципност, лоша медийна среда, ширеща се апатия… Средата е идеална за промяна, защото вече не е жизнеспособна, но не иска да си отиде. И няма да си отиде лесно.

 

– Как се срещат в историята водачът и народът? Това съдба ли е, предопределение ли е, или е въпрос на историческа зрялост и за двете страни?

– Много философски въпрос. Историята ги среща. Нещо в двете страни решава, че това е моментът. Не съм склонен да мисля, че политиката и историята са единствено рационално определени. Ирационалните пориви също имат голяма роля. Ако кажа, че съдбата няма роля, ще ви излъжа. Има, разбира се. Каквото и да правиш, ако нямаш късмет, нищо няма да се случи. Както казват в Родопите – което е писано на глава, няма да отиде на камък. Разбира се, не изключвам и подготовката, личностните характеристики, усилния труд, целеустремеността, чувството за ред и не на последно място – волята. Всичко това прави такава среща възможна.

 

– Ясно е, че съдбата на България днес е зависима от мощни, глобални геополитически процеси, от сблъсък на големи сили и световни играчи. Къде е спасителният път за нас?

– В София. (мълчание)

 

– В София… Ще преглътна краткия ти отговор, но пък може би той е достатъчно ясен. А Европа? В последните месеци става все по-ясно, че съдбата и бъдещето на Европа се контролират отвъд океана – имам предвид скандала с изтеклите документи на ТПТИ (TTIP), усилването на военното присъствие на НАТО, усещането, че Меркел е под външен контрол…. Преди няколко дни унгарският кабинет заяви категорично, че САЩ организирано пълнят Европа с мюсюлмани, за да я „разредят“ етнически. Има ли духовната мощ Европа да се противопостави на всичко това? Ще й го позволи ли световният хегемон?

Съдбата на Европа е на тежък кръстопът. Имам предвид Западна Европа. Там настава бой последен за суверенитета и оцеляване на коренните европейски народи – в демографски, културен, политически смисъл. Подемът на партиите-евроскептици в Австрия, Германия, Франция, Холандия е опит за спасение. От този изход до голяма степен ще зависи каква Европа ще имаме след 5-10 години. Перспективите не са добри. За Меркел се изговори и изписа много. Тя е проклятие. Самият Хелмут Кол, който я вкара в политиката, се отрече от нея.

ТПТИ е изначално порочен с непрозрачния си и антидемократичен характер. Да те притискат да подписваш нещо, което влияе върху живота на всеки един народ на континента, и да не ти показват текста, е демократично извращение.

В подкрепа на тезата на унгарското правителство, бих добавил поздравителното писмо от президента Обама до новоизбрания български министър председател Бойко Борисов от 21 ноември 2014. Има го на сайта на правителството (ТУК

)

image
Вътре имаше пасажи като: „Поздравявам България за приемането на хиляди бежанци и ви насърчавам в хода на работата ви за интеграцията им в обществото публично да отстоявате нуждата от толерантност.“ Какво влиза в работата на Обама този въпрос? С какво право определя кои са бежанци? Защо ще насърчава процеса? Къде в Европа се състоя тази интеграция? Очевидно това го интересува в България и Европа. Шоковото смесване на култури, религии, етноси. От това може да се роди само едно нещо – насилие и хаос. Американската камбанария е друга.

 

– В днешния ден не мога да не те  попитам и за Русия. На 24 май духовните и културните връзки в нашия православен свят се чувстват още по-осезателно. Коя е мъдрата граница, кое е златното сечение между крайното русофилство и крайното русофобство? Може ли въобще да има баланс у нас в тази драматична опозиция, която е пълна с историческа емоция и с някакъв особен, специфичен вид енергия?

Няма нужда от баланс – защото въобще няма нужда от фобии и филства. Поне на ниво политически елит. Мисля, че и на самите руснаци им омръзна от подобни трактовки. Няма нужда да се мразим или обичаме. Важно е да вършим работа. Може да се харесваме като политики, икономически проекти. Може да не одобряваме едни или други действия или намерения. Но любовно-омразните отношения са контра-продуктивни и за двете страни. Смятам съвременната руска администрация за много прагматична. И тя вече трудно се лъже от подобни емоции, с които често се парадира с цел харесване (и на Изток, а и на Запад). Ако някой не може да си контролира емоционалните нагласи, да ходи по спортни мероприятия. Аз политиката я гледам през друга призма.

Дали сме им православието, дали сме им буквите, които те съхраниха и превърнаха в световна сила. Между двата народа има големи симпатии, разбиране. Западняците никога не могат да разберат руснака, така както ние бихме могли. Мисля, че нашата роля в тази дихотомия е, че можем да сме своеобразен мост между Русия и Запада. Малък, но мост – по който може да се минава.

 

– Ако трябва да почнем отнякъде, за да се оттласнем дъното към „пълно духовно и политическо освобождение“, с което започнахме нашия разговор, откъде да започнем? От образованието, от вярата, от действието? Имаш ли своята визия за Начало?

– Аз бих започнал с началото на българското Възраждане. А то тръгва с простичките думи на един монах. Паисий Хилендарски е решил „История славянобългарска“ да започне с:О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.”

Останалото е църковните борби, духовното пробуждане, създаването на наш си елит, завръщането на българите от емиграция, героите, личностите, характерите, въстанията, Освобождението, съграждането на модерна и независима България.  Началото е словото.

 

– Благодаря ти за този разговор.

image
– И аз благодаря. Честит рожден ден на Мемория! Искам да пожелая на теб и екипа дълъг път напред и нагоре. За една година Мемория се разви до влиятелна медия, формираща обществено съзнание. Казвам го без преувеличение. И не само заради немалкия брой читатели, а заради алтернативния поглед, липсата на цензура, качествената селекция на материали, нестандартния подход. Това е особено ценно в момента и смятам, че трябва да продължи да се развива. Успех!

www.memoriabg.com/2016/05/24/na-dneven-red-v-bulgaria-e-suzdavaneto-na-nov-elit/

ПП: Калоян Методиев греши за началото на "История славянобългарска", но никой не е безгрешен...
Защо България няма български елит? - Защото е сателит...




Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/05/27/evrofondovete-spirat-inovaciite-ne-razvivat-regionite/
27.05.2016 22:50

Еврофондовете спират иновациите и не развиват регионите

Гост-автор, Споделено от мрежата · 27/05/2016 · 19:17

iordan-ivanov-author

от Йордан Иванов

Тази статия има за цел да разкрие дефектите на кохезионната политика на ЕС, а не да отрича положителните ефекти на европарите.

Европарите трябва да бъдат разглеждани само по един единствен начин. А именно като неестествен за пазара механизъм за подпомагане на фирми и публични администрации. По някакъв начин е общоприето, че щом се дават едни пари на една държава е по-добре да ги вземем независимо от това как, къде, кога и по какъв начин ще ги изхарчим. Поне такова беше убеждението ни, когато се борихме за тези пари. Уви, това се оказа съвсем невярно. Еврофондовете нанесоха тежки щети на българската икономика, които към момента вероятно са неизмерими. Ето ги и тях не по ред на важност:

I. НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ ЗА ПУБЛИЧНИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ:

1. Кметовете отказват да развиват регионите си по начин различен от субсидирането.

Тук е важно да отбележим, че и същите тези кметове нямат реални механизми в ръцете си да го правят, защото страната ни е силно централизирана, а централната власт отказва да повдигне дебата защо такъв огромен процент от фиска се разпределя от централната власт. Но все пак – общинските администрации са тотално обсебени от мисълта за получаване на европари, не мислят за работещи решения, които да направят територията на съответната община привлекателна.

2. Финансиране на нецелесъобразни проекти, които не дават придадена стойност.

Единици са общините, които реално финансират целесъобразни дейности. Непрестанно ставаме свидетели на всякакви абсурдни проекти, касаещи просто усвояване на едни пари с нулев интерес от страна на продукта, който те ще предложат на пазара.

3. Бомбата със закъснител – непоносими разходи за финансови корекции на общините.

Когато една малка община от 15 000 души получи 50 000 000 лв. за воден цикъл и пречиствателна станция и едновременно с това тя няма почти никакви собствени приходи, една съвсем малка грешка при управлението на проекта е възможно да доведе до финансова корекция от 5 000 000 лв. за общината. Което се явява непосилен разход. А проекти без финансови корекции почти няма. И причината е една. Финансовите корекции се налагат, поради това че управляващите органи биват санкционирани от Брюксел и за да не ощетят централния бюджет, те санкционират общините.

II. НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ ЗА ЧАСТНИЯ СЕКТОР:

1. Успиване на пазара

Масово в момента частни фирми чакат еврофинансиране, за да започнат добри бизнес идеи. Бизнесът отказва да търси начини за финансиране различни от европроектите, защото конкуренцията прави същото. А щом конкуренцията получава помощ, трябва и ти да я получиш – в противен случай сте неравнопоставени, което може да те доведе до фалит.

2. Изкривяване на пазара

Добрите идеи на много фирми в сферата на производство, IT сектора, услуги и др. биват изкривени и губят първоначалния си замисъл, защото бизнесът се опитва да ги нагласи така, щото идеите да отговарят на условията, които от съответния Управляващ Орган залагат. А кой залага условията за финансиране? Залагат ги някакви служители. Не пазара. Не търсенето. А просто някакви служители. В желанието на фирмите те да отговорят на условията за еврофинансиране, често пъти добрите бизнес идеи губят своя положителен замисъл.

3. Фалити на фирми

Това не се случва особено често, но имаме такива примери. Представете си, че Вие имате предприятие за производство на чаши, а точно на 50 км. от Вашето предприятие има идентично такова – със същият брой работници, същото оборудване, същите поръчки, същият пазар и същият капацитет на работа. И двете фирми кандидатстват за европроект. Обаче конкурента Ви е използвала думата „растеж“ в апликационната форма, а другата не. Думата „растеж“ много се харесва на някой служител в някое ведомство и той печели, а Вие не. Вашият конкурент си закупува най-модерната техника за 1 000 000 евро, а Вие просто сте изхарчили 3000 лв. на консултант и 75 човекочаса труд. Оборудвайки се с модерна техника, конкурентната на Вас фабрика вече е с 3 гърди напред и сваля продажните си цени. А Вие не можете да го направите. И чисто и просто фалирате. Но защо фалирате? Не защото пазарът е решил, че не разбирате от бизнеса си, а защото сте били в напълно неравнопоставено положение спрямо конкуренцията Ви. Целият проблем се крие в това, че някой, някъде, по някакъв начин решава кой да вземе една държавна помощ. А това на свободният пазар е повече от неприемливо и вредно.

Нещо като заключение

Общоприетото разбиране, че евросредствата са само позитив за бизнеса и регионите в страната се оказва тотално невярно. Те могат да имат своят силно деструктивен ефект.

Евросредствата не могат да бъдат достатъчни сами по себе си за развитие на икономиката ни. Те могат да ни помогнат, но докато не направим така необходимата съдебна реформа, докато не реализираме истинска децентрализация, докато не създадем конкурентна и честна среда за бизнеса, развитието на регионите и растежа на бизнеса ще бъдат мит.

Източник: yordanivanov
цитирай
2. kvg55 - Докато се създаде такъв елит, а той ...
27.05.2016 23:00
Докато се създаде такъв елит, а той не се създава в реторта, а се ражда и създава в живота, българите ще изчезнат.
цитирай
3. emi1ts - Сигурно,
28.05.2016 07:03
вярвам в това,има и други решителни ,смели и интелигентни личности като Калоян Методиев,който е направил много стойностен и задълбочен анализ,според мен!Хубаво е ,че се появяват медии като "Мемория",които имат интерес и насоченост такива стойностни личности да се появяват в общественото пространство!Приятен ден!
цитирай
4. bojil - В България имаме крайно неподго...
28.05.2016 07:22
В България имаме крайно неподготвен политически елит,понеже на комунистите Българи не им трябваха- на тях им трябваха "съветски хора". Затова Българите днес са на изчезване- червената система цели 70 години се грижеше и все още се грижи за всякакви цигани, турци, "македонци", каракачански "гърци", кубинци, виетнамци, анголци и пр.,а Българите бе зарязала и обрекла на доизживяване. В страни като Унгария, Полша, Хърватска и пр. номерът им обаче не можа да мине- докато Българският папа (патриарха) бе подменен от "Партията" с комунистическо (сиреч с еретическо) менте,това не можа да се случи с унгарския (т.е.- с общокатолическия) папа. Затова тамошното население можеше да намира опора и подкрепа в своя запазил независимостта си папа,а тукашното население можеше да намери най-много някой донос или торба с клевети за себе си от нашия. Това са част от причините: Съветникът отдавна го е разяснил.
цитирай
5. mt46 - Мда, ще станем малцинство и тогава ще сме с привилегии...
28.05.2016 11:57
kvg55 написа:
Докато се създаде такъв елит, а той не се създава в реторта, а се ражда и създава в живота, българите ще изчезнат.

цитирай
6. mt46 - Благодаря ти!...
28.05.2016 12:03
emi1ts написа:
вярвам в това,има и други решителни ,смели и интелигентни личности като Калоян Методиев,който е направил много стойностен и задълбочен анализ,според мен!Хубаво е ,че се появяват медии като "Мемория",които имат интерес и насоченост такива стойностни личности да се появяват в общественото пространство!Приятен ден!

Да, имаме немалко будни и свестни личности, но кой ще им позволи да заемат силни властови позиции?...
Благоприятни дни!...
цитирай
7. mt46 - Не е точно така...
28.05.2016 12:15
bojil написа:
В България имаме крайно неподготвен политически елит,понеже на комунистите Българи не им трябваха- на тях им трябваха "съветски хора". Затова Българите днес са на изчезване- червената система цели 70 години се грижеше и все още се грижи за всякакви цигани, турци, "македонци", каракачански "гърци", кубинци, виетнамци, анголци и пр.,а Българите бе зарязала и обрекла на доизживяване. В страни като Унгария, Полша, Хърватска и пр. номерът им обаче не можа да мине- докато Българският папа (патриарха) бе подменен от "Партията" с комунистическо (сиреч с еретическо) менте,това не можа да се случи с унгарския (т.е.- с общокатолическия) папа. Затова тамошното население можеше да намира опора и подкрепа в своя запазил независимостта си папа,а тукашното население можеше да намери най-много някой донос или торба с клевети за себе си от нашия. Това са част от причините: Съветникът отдавна го е разяснил.

Западната неолиберална система се грижи за цигани, турци, гейове и прочие малцинства, което е АНТИБЪЛГАРСКО!...
За 26 години България се срина икономически и духовно, благодарение на наложения от САЩ неолиберализъм и с продажническото съдействие на българските номенклатурчици /не комунисти, а партийци-службогонци/...
Какво общо имат чалгаризацията, мутризацията, мафиотщината, ганьовщината с комунизма /социализма/?...
цитирай
8. zaw12929 - Има такива хора в България, които са ...
28.05.2016 20:50
Има такива хора в България, които са истински патриоти, но... страхът е сковал другите партии- няма да бъдат във властта, ако признаят и се съюзят с АТАКА, БСП, ДПС, НФСБ, ВМРО- те се плюят един друг, за да заслужат... похвала, че са европейци, но не са българи... не рискуват за българската кауза...
Има Интернет идеи, лидери и... до там... или кога ли?!
цитирай
9. zaw12929 - Започна съвършено различно уст...
28.05.2016 20:56
Започна съвършено различно устроена реалност със различни, още неразгласени идеи, понятия – важното е, че ги има , опазват се от хибридната информационна атака на САЩ , които не допускат друга истина, освен лъжите за западната демокрация и нагли ценности и всяко друго се обявява за враг на човечеството, за тероризъм, докато истинските терористи заемат позиции.

Не става дума само за преход от еднополюсен към многополюсен свят, тъй като реално първият въобще не успя да се появи. Става дума за новия цивилизационен модел, или както се казва парадигма, която вероятно ще лежи извън конфликта капитализъм - социализъм, а в нещо ново, неизвестно и непроучено.

Светът е на прага, започна и е в ход преходът, към нова техно-промишлена и социо-културна система. Доказателство за това са постиженията не само на Китай, Русия, Индия . Основата й са нови, на взаимна изгода съюзи, технологии , вече открити и в разработка, превишаващи ефективността на днешните известни технически решения стотици пъти, базирани на открития, направени извън територията на САЩ на нови принципи във фундаменталните науки и пренасянето им в различни сфери на човешката дейност.Години наред САЩ бяха узурпирали незаслужено първите места на нобелови и други световни награди, доказваха „превъзходството“ на Западната култура, на либералната стратегия на трупа „капиталистическа система. Не им помогнаха и заемането на територии с оръжие, насъскването на едни, срещу други, въоръжавайки и двете страни.

САЩ нямат шанс да царуват в света. Техният елит няма необходимия цивилизационен код. Няма програма. Америка е болна цивилизация, израснала на пусто място, без история и корени, присвоила си правото да експериментира със съдбата на други народи.Виновна за това , което сполетя човечеството е алчността Британската империя, която постави началото на на тази държава със заселване на тази територия на стоварването на кораби с престъпници от английските затвори. Те не спряха да вършат престъпления: избиване туземното население, докарване роби от Африка и днес САЩ са държавата от гета, банки, наемници, които налагат с манипулации на услужливи платени медии налагат режими, които ограбват собствените си държави. Превръщат света в колония, което народите не желаят. Искат промяна, развитие, добруване…

Днешните САЩ нямат собствена вътрешна логика за развитие. Това е криза на цялата система, по-точно на нейното пълно отсъствие.

Русия, най важната страна от Ялта иска нова европейска архитектура и докато не се появи нов стабилен политически ред няма мир, стабилизация за Европа и света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19168890
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148934
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031