Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2016 13:01 - Изгаряне на миналото
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 9404 Коментари: 26 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.   Един добър човек Димитър Кудоглу, дарил на Пловдив изгорелите днес тютюневите складове, навремето вярваше в хората Диляна ДИМИТРОВА 21.08.2016 image

Последните отблясъци от наследството, завещано на Пловдив от благодетеля Димитър Кудоглу. Снимка: Костадин Палазов

  Коментирано: 0 пъти Четено: 3454 пъти 
Още по темата image Горим България
image Пожар в Тютюневите складове в Пловдив (снимки, видео)

„Кудоглу“ наричаха пловдивчани най-красивия от тютюневите складове, изгорели тази събота. Пламнали следобеда, сградите озаряваха центъра на Пловдив цяла нощ. Красивата им осанка, олющена през годините, отгледала мъхове, лишеи, храсти и дори дървета по смъкналия се от колелото на времето покрив, грейна ослепително за последно – да ни остави поне този спомен от изящното си и бляскаво минало. За часове огънят превърна в пепел гръмкия им статут „паметници на културата“, даден като специална протекция от държавата. Лепта на милосърдие, прикрита зад коравосърдечие.  

Какво е Кудоглу? Кой е Кудоглу, се запитаха мнозина, загледани в огъня. Оказа се един добър човек, направил толкова, колкото братята Евлоги и Христо Георгиеви – но нямал техния късмет.

image

Димитър Петров Кудоглу, 1886 г.

Димитър Кудоглу е българин, роден в гръцкото село Малко Габрово. Негови били навремето изгорелите днес тютюневи складове в близост до Централна гара. Построил ги, а по-късно ги дарил на Пловдив – за да финансират с наема от тях „за вечни времена“ основания от него Дом на благотворителността и народното здраве „Димитър Кудоглу“. Болницата била съборена от местната община през 1973 г., за да бъде разширена пощата в центъра на града, а складовете отдавна не са общински, продавани от ръка на ръка… та да стигнат до огъня в събота, в края на „вечните времена“, непредвиден от мъртвия отдавна меценат.

Димитър Кудоглу бил едър тютюнотърговец, със седалище на дейността си в Ксанти. През 1903 г. напуснал гръцкото градче и се заселил в големия център на търговията с тютюн по онова време – Дрезден, Германия.

image

Домът на семейство Кудоглу в Дрезден

Кудоглу не забравил корените си и през 1908–1909 г. приспособил своя сграда в родното си село за амбулатория и аптека. Подарил родната си къща за училище. Подпомал със средства бежанците, дошли в Пловдив след Балканската война. През Първата световна война открил в града под тепетата 11 трапезарии за бедни. Финансирал старопиталища, благотворителни, културни, просветни, спортни юношески дружества, различни комисии, комитети, църкви, манастири, студенти, ученици, бедни и болни. Още през 1920 г. той внесъл 100 000 лв. в Българската академия на науките, с които основали фонд на негово име за награди и за издаване на книги. Дал 80 000 лв. за фонда на поета Иван Вазов и 100 000 лв. за Цанко Церковски.

Изразходваните от него средства за благотворителност надхвърлили 3 милиона лева, когато в ума му се оформила идеята за него по-голямо: да създаде център за борба с най-опасните по онова време болести, на първо място с туберкулозата. И го направил – издигнал масивна четириетажна сграда в центъра на Пловдив (на стойност тогава 5 милиона лв.) и два тютюневи склада на ул. „Иван Вазов“ (15 милиона лв.), като наемът от 800 000 лв. разпоредил да се внася ежегодно за издръжка на Дома на благотворителността и народното здраве. Министър-председателят Андрей Ляпчев внесъл в ХХІ Народно събрание законопроект за новото болнично заведение. Във встъпителните си думи държавникът заявил:

„Мой дълг е пред Народното събрание да изкажа благодарността на правителството и на целия български народ към този добър човек… той в цялата си житейска дейност се е ръководил преди всичко от принципа, че създава с труда си блага и пести от спечеленото не толкоз за лични изгоди и разпиляване, колкото за обществената полза.“

image

Ефорията на Дома на благотворителността и
народното здраве със своя благодетел в средата

Домът на благотворителността и народното здраве бил открит на 8 ноември 1927 г., Димитровден. Димитър Кудоглу заявил в пресата, че предпочита скромно тържество, без шумотевици – но на откриването станал свидетел на величествена манифестация, разказва историкът Владимир Балчев. Пловдивчани посрещнали събитието с рядка сърдечност – целият град излязал в центъра на града, за да приветства дарителя – потокът от хора се проточил от църквата „Св. Димитър“ в Стария град до днешния площад „Централен“. По пътя на Кудоглу към новата болница се сипели цветя, улиците били огласяни от викове „ура“ на хиляди болни, които получили шанс да бъдат лекувани.

„Съжалявам, че не съм Рокфелер или Форд, за да облекча страданията на десетките бедни и злочести, които всекидневно късат сърцето ми със своите молби, та да се създадат радост, благоденствие и щастие в нашата хубава родина“, споделил дарителят.

image

Щастливи, хиляди пловдивчани излезли по улиците
на града.

image

Пловдивчани приветстват благодетеля Кудоглу, излязал на бакона на Дома на благотворителността.

В този голям празник взели участие министър-председателят Ляпчев, директорът на народното здраве Кесяков, директорът на полицията Преславски, цялата местна власт начело с окръжния управител Димчев и кмета д-р Костов. След църковния обред на освещаването, извършен от епископ Харитон, речи държали председателят на Ефорията Недко Каблешков, министър-председателят Ляпчев и кметът на града, който обявил дарителя за почетен гражданин на Пловдив.

„Това е дар, който приживе правя на нашия многострадален народ, за да помогна за създаването на едно поколение здраво физически и нравствено, годно да твори морални и материални блага на нацията“, казва Димитър Кудоглу.

Речта си завършил с думите:

„Благодаря, благодаря милион пъти за честта, която ми правите. Никога няма да забравя симпатиите, що ми проявихте при освещаването на този Дом, който е ваш, който е Дом на целия български народ. Добивам нови сили за доброто на нашия народ. Силно вярвам, че и за България ще настанат по-радостни, по-светли и по-щастливи дни и че слънцето на свободата, правдата и истината ще изгрее върху всички краища на нашата хубава родна земя!“

С постановление на Министерски съвет от 4 октомври 1932 г. здравното заведение било освободено от мито и всякакви данъци и такси.

image

Цар Борис III и царица Йоана на посещение в Дома през 1940 г.

image

Димитър Кудолу и съпругата му на жп гарата

За 17 години в Дома на благотворителността били регистрирани над 420 000 прегледа. Повечето от тях безплатни. Лекарите се борели да откриват навреме коварната „жълта гостенка“, а около една десета от пловдивчани били засегнати от сифилис.

image

Болничното заведение дало надежда на хиляди.

До нас са останали някои посвещения от книгата на посетителите на Дома. На 25 април 1930 г. Дора Габе написала:

„С чувство на благоговение пристъпих прага на тоя дом на човешкото дело и си излизам с по-голяма вяра в хората.“

Ето какво е оставила в книгата и Мара Белчева:

„Тази е първата стъпка към човещина, достойна да бъде възпяна от най-вещия поет.“

В продължиние на 20 години двата тютюневи склада осигурявали издръжката на Дома на благотворителността и народното здраве. Това било първото по рода си болнично заведение на Балканите. Оборудването му било с последните достижения на техниката.

Владимир Балчев разказва, че след смъртта на Кудоглу през 1940 г. бил разкрит последния му подарък за Пловдив – той завещал 500 000 лева за изграждянето на детски ясли за 50 деца. Вдовицата на благодетеля помолила българската царица Йоана лично да изпълни последната воля на съпруга й. Сградата била завършена и открита още следващата година. Осветил я бъдещият патриарх Кирил. Стойността на сградата и нейното обзавеждане била 1 милион лева. Яслите, наречени „Екатерина и Димитър Кудоглу“, се намирали на днешния пловдивски булевард „Васил Априлов”.

image

Шествие по улиците на Пловдив изпраща Димитър
Кудоглу на погребението му.

Единадесет години след смъртта на Кудоглу – през 1951 г. – Домът на благотворителността и народното здраве е затворен с правителствен указ. А през 1973 г. местната власт решава да събори срадата, за да разширят пощата. Двата тютюневи склада, оставени за „вечни времена”, за да финансират болницата, били одържавени и продадени. И детските ясли днес вече не съществуват – с решение на общинския съвет от 2002 г. теренът е продаден на частна фирма. На това място днес се намира сградата, известна като „Копчето”.

image

Тютюневите складове на Димитър Кудоглу днес

Димитър Кудоглу бил добър човек. Щедро споделял онова, което притежавал. Късало му се сърцето за бедните и сиротните. Имал голяма вяра в хората и в добруването на нашия народ. Надявал се да остави след себе си поколение, здраво физически и нравствено, годно да твори морални и материални блага на нацията… Богат човек. Мечтател. Къде са днес такива като него?

www.ploshtadslaveikov.com/edin-dobar-chovek/

*   *   *
Щом изгаряме нашето минало
и всичко, което сме имали,
ще остане ли нещо от нас?...
Захвърлен и стъпкан фас...

Марин Тачков
21 август 2016 г.



Гласувай:
26


Вълнообразно


1. mrazekoff - Просто ....
21.08.2016 13:24
нямам думи :( . Една погребана добродетел.
цитирай
2. bumerang - Не познавам историята на тази сграда,
21.08.2016 14:28
Но от това, което пишете разбирам, че това изгаряне на миналото, както го наричате, май е започнало през 1951г., когато складовете били одържавени.
цитирай
3. milady - ;(((
21.08.2016 14:41
О,Боже, сърцето ми заплака..
......................
цитирай
4. merlin68 - Едно време България е раждала да...
21.08.2016 17:18
Едно време България е раждала дарители, днес ражда грабители. Това е защото са подменени ценностите ни. Успелият на времето задължително е отдавал дан на общото, на Родината. Днес успелия е човек успял от ограбването на общото, на Родината. Това е отговора на въпроса защо днес няма дарители.
цитирай
5. emi1ts - Ценно е
21.08.2016 18:14
да си припомняме такива примери на благородство и благотворителност!Знам от моя позната ,която работи в местния ни архив ,че в миналото е имало изобилие от такива примери - дарения и прояви на благотвори телност!
цитирай
6. merlin68 - Не познавам историята на тази сг...
21.08.2016 19:58
bumerang написа:
Не познавам историята на тази сграда, Но от това, което пишете разбирам, че това изгаряне на миналото, както го наричате, май е започнало през 1951г., когато складовете били одържавени.


Не само историята на тази сграда не познаваш. От 1951г. с одържавяването, започва модернизиране и увеличаване на производството, разрухата започва след 1990г. а логичния край с опожаряването идва днес за да може на мястото на тези сгради да се пръкне поредния МОЛ.
цитирай
7. mt46 - Да, и други добродетели са погребани...
21.08.2016 21:14
mrazekoff написа:
нямам думи :( . Една погребана добродетел.

Дори думата "добродетел" почти не се използва, изглежда старомодна...
цитирай
8. mt46 - Не знаех нищо за него... Оказва се, че е роден на днешната дата...
21.08.2016 21:18
milady написа:
О,Боже, сърцето ми заплака..
......................

"Димитър Кудоглу е роден на 21 август 1862 година в село Габрово, Ксантийско, в семейството на българите Петър и Стана Кудоглу, занимаващи се с търговия на тютюн. От седемте деца на семейството остават живи само две: Димитър и Мария."...
https://bg.wikipedia/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%9A%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%83
цитирай
9. usmivka99 - Благодаря за интересната публи...
21.08.2016 21:29
Благодаря за интересната публикация! Дано се раждат отново такива хора!!
цитирай
10. mt46 - Въпрос на гледна точка...
21.08.2016 21:49
bumerang написа:
Но от това, което пишете разбирам, че това изгаряне на миналото, както го наричате, май е започнало през 1951г., когато складовете били одържавени.

Колко и какво е разрушено и изградено за 26 г. съветски социализъм /от 1944 г. до 1970 г./? Колко и какво е разрушено и изградено за 26 г. американска демокрация или неолиберализъм /от 1990 г. до днес/?... А какво да кажем за огромните грабежи през последните 26 г., които едва ли имат аналог в историята ни от 1878 г. до 1989 г.?
Може ли да посочите поне един днешен бизнесмен, който да извършва благотворителност, съпоставима с тази на Димитър Кудоглу?...
цитирай
11. mt46 - Така е... Добрите ни традиции се унищожават...
21.08.2016 21:52
merlin68 написа:
Едно време България е раждала дарители, днес ражда грабители. Това е защото са подменени ценностите ни. Успелият на времето задължително е отдавал дан на общото, на Родината. Днес успелия е човек успял от ограбването на общото, на Родината. Това е отговора на въпроса защо днес няма дарители.

цитирай
12. mt46 - Да, имаме добри примери, но няма кой да ги следва...
21.08.2016 21:53
emi1ts написа:
да си припомняме такива примери на благородство и благотворителност!Знам от моя позната ,която работи в местния ни архив ,че в миналото е имало изобилие от такива примери - дарения и прояви на благотвори телност!

цитирай
13. bumerang - Точно затова става въпрос
21.08.2016 22:51
mt46 написа:
bumerang написа:
Но от това, което пишете разбирам, че това изгаряне на миналото, както го наричате, май е започнало през 1951г., когато складовете били одържавени.

Колко и какво е разрушено и изградено за 26 г. съветски социализъм /от 1944 г. до 1970 г./? Колко и какво е разрушено и изградено за 26 г. американска демокрация или неолиберализъм /от 1990 г. до днес/?... А какво да кажем за огромните грабежи през последните 26 г., които едва ли имат аналог в историята ни от 1878 г. до 1989 г.?
Може ли да посочите поне един днешен бизнесмен, който да извършва благотворителност, съпоставима с тази на Димитър Кудоглу?...


Точно това казвам и аз, че след 1944г. Са унищожени тези добродетели у българина. Тези днешни бизнесмени са отгледани и възпитани в соца или от родители, възпитани в соца. Днешните бизнесмени не са всичките на 25-30 години, а които са, гледат от другите, по-възрастните. Това е едно от най-големите престъпления на т.н. комунизъм: той подмени ценностите и това се прояви веднага след 89-та. Престъпленията след тази година се извършиха от хора, оформени от комунистическата матрица.

цитирай
14. mt46 - http://www.filibe.com/club/club6a80.html
21.08.2016 22:59
usmivka99 написа:
Благодаря за интересната публикация! Дано се раждат отново такива хора!!

И аз ти благодаря за отзива!... Странно е, че твърде малко днешни пловдивчани са чували за "Благодетеля", както са наричали някога Димитър Кудоглу...
Срамно е, че в наше време се допуска занемаряването и заличаването на стари и ценни културни паметници!... Навярно няма евросредства за съхраняването им, а и мутро-културата е по-важна...
цитирай
15. bumerang - В кое минало по-точно?
21.08.2016 23:02
mt46 написа:
emi1ts написа:
да си припомняме такива примери на благородство и благотворителност!Знам от моя позната ,която работи в местния ни архив ,че в миналото е имало изобилие от такива примери - дарения и прояви на благотвори телност!



В онова, което беше заклеймявано и отричано от комунистите, нали. На мен са ми разказвали, че собственика на едно малко предприятие подарявал на младоженец, който работи при него тухли, за да си построи къща младото семейство. Сега ще ревем за погубените добродетели и изкривения морал. Но то не се случва за няколко години. За това е нужно поне едно поколение.
цитирай
16. mt46 - http://solidbul.eu/?p=6325
21.08.2016 23:13
„Тютюневия град“ из Дневник на либертарианеца

Публикувано от Solidbul | Авг. 21, 2016

Николай Драганов

Събота, 16:00 часа
Добра новина! Пожар в тютюневите складове в Пловдив! Тези стари, порутени и неносещи никаква печалба сгради най-после ще бъдат срутени! Пък и едва ли е случайно – на пазара няма нищо случайно, всичко се случва с причина и като следствие от търсенето и предлагането! А кое се търси повече – някакви стари празни сгради или МОЛ-че? Опитахме веднъж просто да ги бутнем, но някакви левичари веднага ревнаха, та чак жива верига правиха! Само вериги са им в главата на тези комунисти! Така че, сигурен съм, най-после надхитрихме гадната държава с нейните отвратителни регулации в този пуст Пловдив! Европейска столица на културата! Целият ще го подпалим, ако трябва! Ще разбием всички вериги – живи или умрели, пред победата на капитализма на свободния пазар! Айн Ранд Акбар!

Събота, 23:40 часа
Лягам си удовлетворен и зареден с пропазарен ентуасиазъм! Даже си почетох малко Айн Ранд преди да заспя (просто за удоволствие, иначе я знам наизуст, разбира се). Дано сънувам, че се срещам с Лудвиг фон Мизес и му разказвам отличната новина от днес! Новината за победата над тоталитарната държава и нейните глупави регулации. Озаглавили ми го, моля ти се, „Закон за културното наследство“. Ще го изпепелим целия в огъня на пазара! Да се свети името на печалбата!

Неделя, 09:00 часа
Ставам и какво да видя? Моята дясна, пропазарна, либертарианска душа страда и се чуди. Някакъв ужасен левичарски вой, комунистическо бръщолевене! Дори (да не чуе хер Хайек, пу-пу) съмнения във величието на частната собственост! И някакви глупави обяснения, че печалбата не била най-важна. А бе, тия хора в кой век живеят? ХОДЕТЕ СИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ, пиша им веднага! И добавям: Едно време, като нямаше банани и кока-кола в магазините, по-добре ли ви беше, бе, а? Ама сградите били символ на Пловдив. Символ, символ, ама стои и не носи печалба! На такова хубаво място, това са си класически пропуснати пазарни ползи! Заради някаква глупава държавна регулация! Я си ходете у лево, другари!


Неделя, 10:00 часа
Успокоих се малко, та се сетих и друго да им напиша, преди да ги изтрия – вместо да адмирират този пробивен мениджърски пропазарен подход, те седнали да ми плачат за някакви тухли и старо дърво! А бе, другари, това е частна собственост (НЕПРИКОСНОВЕНА, тъпако!). И заради безобразна държавна намеса в свободния пазар, наречена Закон за културното наследство, тази собственост не може да носи печалба на своя собственик (да се свети частното му име!). Но той, като един Атлас, изправя гордо рамене, демонстрира завиден пазарен нюх, надхитрява лошата държава, която само спъва икономическото му развитие и печели своето заслужено предимство на пазара, придобивайки този отличен терен в Пловдив, но вече без да има нещо, което някой си глупав чиновник решил да определи за „културно наследство“. Сега вече спокойно ще му сменим предмета на дейност и ще подгоним печалбата и икономическата полза (амин!). Та това си е сбъдната либертарианска мечта!

Неделя, 13:00 часа
И друго ме натъжава и изумява. А бе, умни и красиви колеги, мениджъри, индустриалци, музиканти и поети, балерини, пианисти, ей, елите от жълтите павета! „Мутренска държава“ сме били?! Какви са тези приказки? Та нали заедно, с толкова мъка, толкова вечери обикаляне и дюдюкане свалихме комунистическата власт, за да възкачим там сегашното реформаторско, дясно правителство! Какви мутри ви гонят? Та нима забравихте, че схемата с пожарите беше приложена още през 2007-ма година при тогавашния кмет Бойко Борисов, когато други братя направиха пожара в хотел и кино „Сердика“? Та нали същият Бойко Борисов спаси от глупавите държавни регулации и проверки завода на нашия приятел Мишо Бирата! Същият Борисов през 90-те години охраняваше с голи ръце бизнеса и бранеше върховенството на по-силния пазарен играч, чупейки… регулации пред свободното предприемачество и високата норма на печалба! С толкова упоритост го върнахме на власт, а даже и реформаторите му пратихме да го крепят в името на дясното, пропазарно управление! А сега, когато проблемите (като този доста неприятен проблем в Пловдив) се решават със същия финес, ние пишем за мутренски държави? Впрочем, аз май дори не знам тази дума какво означава…

Неделя, 14:30 часа
Е, казах си го! Сега ще си сипя едно хубаво малцово питие и ще си пусна пак кадрите на горящите сгради в Пловдив, запалили завинаги в огъня си ниската норма на печалба, пропуснатите икономически ползи и тоталитарните държавни намеси в частната собственост и свободния пазар! А, и да си го напиша тук, че да не забравя: утре, понеделник, да се обадя на Меглена, та да извадят най-после от учебниците онзи вредител Димитър Димов и неговия глупав роман „Тютюн“, в който децата биват облъчвани с eй такива глупости: „Имаше някакъв съюз от много богати хора, от търговци, индустриалци и банкери, който беше подчинил правителството, полицията, войската, който решаваше и направляваше всичко… Над околийския началник стоеше областният, над областния – министърът, над министъра – правителството, а над правителството мафията – невидима, всемогъща и безчовечна!“
цитирай
17. mt46 - А защо това не се случи в Югославия, в Чехия, в Полша, в Унгария?... Да не би там да не е имало социализъм?!...
21.08.2016 23:29
bumerang написа:
mt46 написа:
bumerang написа:
Но от това, което пишете разбирам, че това изгаряне на миналото, както го наричате, май е започнало през 1951г., когато складовете били одържавени.

Колко и какво е разрушено и изградено за 26 г. съветски социализъм /от 1944 г. до 1970 г./? Колко и какво е разрушено и изградено за 26 г. американска демокрация или неолиберализъм /от 1990 г. до днес/?... А какво да кажем за огромните грабежи през последните 26 г., които едва ли имат аналог в историята ни от 1878 г. до 1989 г.?
Може ли да посочите поне един днешен бизнесмен, който да извършва благотворителност, съпоставима с тази на Димитър Кудоглу?...


Точно това казвам и аз, че след 1944г. Са унищожени тези добродетели у българина. Тези днешни бизнесмени са отгледани и възпитани в соца или от родители, възпитани в соца. Днешните бизнесмени не са всичките на 25-30 години, а които са, гледат от другите, по-възрастните. Това е едно от най-големите престъпления на т.н. комунизъм: той подмени ценностите и това се прояви веднага след 89-та. Престъпленията след тази година се извършиха от хора, оформени от комунистическата матрица.


Идеологическите клишета едва ли ще ви помогнат. Мафията няма партийна идеология!...
Да не би планът Ран-Ът да е измислен от комунистите?...
А и защо българският народ търпи всичките тези безобразия и престъпления? Сега нали свободно можем да протестираме?...
цитирай
18. bumerang - Този план е поръчан
22.08.2016 00:13
От правителството на България през 1990г. Чие ли беше това правителство?
И аз не използвам клишета, а мисля така. Ами защо не протестират? Вероятно защото смятат, че няма смисъл. Организирайте ги. Аз не мога да отговарям за хората.
А мафията да не би да са ни я изпратили от чужбина? Кой ги отгледа и възпита тези юнаци?

В коя от гореизброените държави след войната са осъдени от уж народен съд, а всъщност от комунистите толкова хора - поеече от 0,1% от населението?


цитирай
19. tryn - Един хуманист и високо добродетелен човек!
22.08.2016 00:52
Поклон пред милосърдието и делата му!
цитирай
20. krumbelosvet - Кудоглу е велик пример и велико изключение.
22.08.2016 05:45
Туберкулозата и неграморността бяха ИЗКОРЕНЕНИ от проклетите комунисти. Те построийа и Много ХИЛЯДИ детски ясли, лечебни заведения и културни домове.
А че няма разруха в другите бивши соц., е вярно донякъде, дотолкова, доколкотое било изгодно на ИСТИНСКИЯ рушител Силата ма Глобализма.
цитирай
21. milady - Айн Ранд Акбар?!! Хубава тема си постнал ,марине,отвори ми работа днес. Нали съм Боркиня за Права .
22.08.2016 08:35
Събота, 23:40 часа
Лягам си удовлетворен и зареден с пропазарен ентуасиазъм! Даже си почетох малко Айн Ранд преди да заспя (просто за удоволствие, иначе я знам наизуст, разбира се). Дано сънувам, че се срещам с Лудвиг фон Мизес и му разказвам отличната новина от днес! Новината за победата над тоталитарната държава и нейните глупави регулации. Озаглавили ми го, моля ти се, „Закон за културното наследство“. Ще го изпепелим целия в огъня на пазара! Да се свети името на печалбата!“
Николай Драганов

НО, от къде го изрови тоз мамин лиглъо, дето много я разбирал
тъз висша либертарианска Политика,и знаел „наизуст Айн Ранд.“
да му покажа аз ,как завършва старините си мадам Райнд.
болна самотна и неразбрана,молеща за ...социална пенсия
ще пиша по- после иначе и аз имам 2-3 книжлета от мадам,
ей тъй за обща култура,отгоре на това и бях “лоша капиталистика “
за един достатъчно дълъг период, за да мога да направя разликата ..
и,да си подигам нервите, за да пиша тук така нервно...
Многоо добър повод за размисъл,
поздрави на автора на поста !
цитирай
22. milena6 - Благодаря ти, Марине. Виждала съм ...
22.08.2016 10:01
Благодаря ти, Марине.
Виждала съм въпросния здравен дом на Димитър Петров Кудоглу
в последните му години преди да го съборят, гледах и как го
събориха и не „ошириха", а събориха и старата поща и построиха
нова просторна поща на освободения терен.
Само не знаех историята му и кой всъщност е
Димитър Петров Кудоглу...
цитирай
23. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/08/22/imashe-niakakva-mafia/
22.08.2016 12:58

Имаше някаква мафия, която управляваше невидимо държавата

от Димитър Димов в Избор на редактора · 22/08/2016 · 08:54

125-645x429

Горящите тютюневи складове в Пловдив, 20 август, 2016



d_dimovИз романа „Тютюн“ от Димитър Димов, XIII глава

…Пак фирмите, всичко се въртеше около фирмите, сякаш животът и честта на хората не съществуваха, а държавата — това бяха фирмите!… Все по-силно ставаше просветлението в главата на Чакъра. Той разсъждаваше бавно, тромаво, но мисълта му, почвайки от конкретни факти, стигаше до общи изводи. Имаше някаква мафия, която управляваше невидимо държавата. Имаше някакъв съюз от много богати хора, от търговци, индустриалци и банкери, който беше подчинил правителството, полицията, войската, който решаваше и направляваше всичко, който нямаше милост и не се спираше пред никакви средства, за да запази властта и грабителството си. И Рединготчето влизаше в този невидим съюз, в тази всесилна мафия.

Нима щеше да се намери разумен човек, който да отрече, че фирмите могат да отделят лепта от милионните си печалби, за да повишат надниците? Тютюневите господари живееха в малки дворци, возеха се в лимузини, оскандаляваха семейната чест на хората — тук Чакъра си спомни за Ирина и потрепера от гняв, — а работниците тънеха в безправие, немотия и болести. Всеки знаеше, че големците на много партии влизаха в управителните съвети на фирмите, че министри и генерали участвуваха с поставени лица в предприятия, на които „Никотиана“ купуваше тютюна и даваше трохи от печалбите си. На всички беше известно, че търговците, банкерите, индустриалците, министрите и генералите се поддържаха взаимно, че мафията им като огромен октопод, с хиляди заповядващи и смучещи пипала, беше обхванала сега целия народ и за да увеличи печалбите си, го тикаше към страната на германците, от които — Чакъра знаеше това от миналата война — не можеше да се очаква нищо добро.

Старшията отдавна съзнаваше това, но не смееше да го признае ясно пред себе си, защото същото твърдяха и комунистите. Но сега, когато мафията беше оскандалила дъщеря му, когато го изпращаше на явна гибел, когато му заповядваше да разгони с двадесет души хиляда и петстотин гладни хора, старшията го съзна ясно. Съвсем не беше виновен толкова околийският началник, който трепереше за хляба си и му даваше тази неизпълнима заповед!… Над околийския началник стоеше областният, над областния — министърът, над министъра — правителството, а над правителството — мафията — невидима, всемогъща и безчовечна!…

И тогава Чакъра въпреки дребното си благополучие, въпреки лозето и нивата си, въпреки малкия си имотец на село съзна изведнъж, че той и стражарите, които сега щеше да поведе, бяха само жалки слуги, само мизерно платени наемници на тази мафия, която не даваше ни пукната пара за живота им и гледаше само печалбите си.
цитирай
24. mt46 - Благодаря ви!... В миналото /капиталистическо и социалистическо/ има и добри, и лоши примери... Лошото е, че не следваме добрите...
22.08.2016 22:13
19. tryn - Един хуманист и високо добродетелен човек!
00:52
Поклон пред милосърдието и делата му!
цитирай

Изтрий
20. krumbelosvet - Кудоглу е велик пример и велико изключение.
05:45
Туберкулозата и неграморността бяха ИЗКОРЕНЕНИ от проклетите комунисти. Те построийа и Много ХИЛЯДИ детски ясли, лечебни заведения и културни домове.
А че няма разруха в другите бивши соц., е вярно донякъде, дотолкова, доколкотое било изгодно на ИСТИНСКИЯ рушител Силата ма Глобализма.
цитирай

Изтрий
21. milady - Айн Ранд Акбар?!! Хубава тема си постнал ,марине,отвори ми работа днес. Нали съм Боркиня за Права .
08:35
Събота, 23:40 часа
Лягам си удовлетворен и зареден с пропазарен ентуасиазъм! Даже си почетох малко Айн Ранд преди да заспя (просто за удоволствие, иначе я знам наизуст, разбира се). Дано сънувам, че се срещам с Лудвиг фон Мизес и му разказвам отличната новина от днес! Новината за победата над тоталитарната държава и нейните глупави регулации. Озаглавили ми го, моля ти се, „Закон за културното наследство“. Ще го изпепелим целия в огъня на пазара! Да се свети името на печалбата!“
Николай Драганов

НО, от къде го изрови тоз мамин лиглъо, дето много я разбирал
тъз висша либертарианска Политика,и знаел „наизуст Айн Ранд.“
да му покажа аз ,как завършва старините си мадам Райнд.
болна самотна и неразбрана,молеща за ...социална пенсия
ще пиша по- после иначе и аз имам 2-3 книжлета от мадам,
ей тъй за обща култура,отгоре на това и бях “лоша капиталистика “
за един достатъчно дълъг период, за да мога да направя разликата ..
и,да си подигам нервите, за да пиша тук така нервно...
Многоо добър повод за размисъл,
поздрави на автора на поста !
цитирай

Изтрий
22. milena6 - Благодаря ти, Марине. Виждала съм ...
10:01
Благодаря ти, Марине.
Виждала съм въпросния здравен дом на Димитър Петров Кудоглу
в последните му години преди да го съборят, гледах и как го
събориха и не „ошириха", а събориха и старата поща и построиха
нова просторна поща на освободения терен.
Само не знаех историята му и кой всъщност е
Димитър Петров Кудоглу...
цитирай
25. zaw12929 - Фабриката построена от д Желязков ...
23.08.2016 12:24
Фабриката построена от д Желязков 1836- за сукно, което облича армията- спира вноса от Европа внушителна 2 етажна само на горния етаж има 40 прозорци, а оборудването вътре за тачене изцяло измислено и реализирано от самоукия инженер построено за 2 години- срок, които и днес е непостижим за армия колективи...но този Паметник на Гения на Българската техническа мисъл 1908 година е превърнат в затвор- български затвор, какъвто и султанът не е имал
НИЕ НЕ ЦЕНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА РОДОЛЮБИЕ, НА ОНОВА, КОЯТО НЕ САМО НИ РАВНИ, А НИ ИЗВИСЯВА С ПРЕХВАЛЕНИТЕ "ПОСТИЖЕНИЯ" НА ДРУГИ- ПОЛУЧЕНИ С НАСИЛСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ ЧУЖДИ СЪЗДАТЕЛИ...
ДА ПАЗИМ И ВЪЗРОДИМ БЪЛГАРИЯ!
цитирай
26. stela50 - С уважение и преклонение пред Димитър Петров Кудоглу...
23.08.2016 22:41
пловдивчани знаят и помнят своите видни съграждани, според мен
малко са тези, които не са чували името на един от най-големите дарители,
напротив - личността на Кудоглу винаги е била еталон на сравнение,
пример за успелите хора... Да, сега наистина стойностите са различни,
но не е забравено делото на Димитър Кудоглу, факт е, че Пловдив
брани своите духовни богатства и паметта на видните си граждани.
Хубаво е да се знае повече за този невероятен човек...
Поздрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161787
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031