Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2016 13:53 - Разломът в Европа и разгромът на България
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 2581 Коментари: 7 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Разломът в Европа е огромен. Борисов се е закачил за полата на провалената Меркел

от Калоян Методиев в Избор на редактора · 29/08/2016 · 09:41

 

image

Интервю на Христина Христова с Калоян Методиев за Мемория

 

– Според теб какви реални договорености очакваше да направи Борисов при посещението си в Турция? Каква беше целта му и имаше ли полезен ход?

– Никакви. Той не е в позиция да постига договорености. Може само да се надява на отсрочки във времето. Който не си охранява границите и не взима правилни решения навреме, се озовава в подчинено положение. За съжаление заложник в случая стана целият български народ. Борисов направи купища грешки, които се налага да поправя в скоростен порядък. Трябва незабавно да затвори границата. Оцеляването му в политиката вече зависи от това.

 

– А какви са очакванията на Ердоган от България? Кои са целите на турската политика, в които ние се вписваме, и изгодни ли са те за нас?

– Ердоган няма очаквания,  а само желания към България, които се изпълняват едно по едно. Списъкът набъбва всеки ден: оставяте този посланик, въпреки че се намесва във вътрешните ви работи и ви унижава; толерирате моята партия, регистрирате я; българското мюфтийството работи с мен и гостува на моята партия в Турция; предавате ми който искам без съд и присъда и т.н. Накрая ще направи така, че България да се командва дистанционно от едно политико-религиозно-етническо малцинство.

 

– Борисов каза, че е можел в Истанбул за няколко часа да реши проблемите на България с бежанците, но не го е направил в името на европейската солидарност. Допускаш ли, че това е така и че България може да се договаря с Турция зад гърба на ЕС?

– Това е нелепо. Той няма такава тежест на международната и регионална сцена. От повече от година няма такова нещо като европейска солидарност. Това го говорят само провалената Меркел и Борисов. Винаги твоят народ и твоите интереси трябва да стоят над тези на някакви международни организации, съюзи или форуми. Когато интересите ти съвпадат с тези на други страни, правите група. И какво точно може да предложи България на Турция, че да се договаря с нея – пазари, проекти? Или с какво я респектира – армия, оръжие, достойно поведение? Територията ни е интересна – нищо друго. Ние сме вафла, която Ердоган приближава към устата си и може по всяко време да схруска. И няма нужда да го прави с военна сила. Пуска потоците, променя етническия баланс в България; неговите структури, за които споменах, са готови и поемат нещата в своите ръце. Българската държава му помага с грешната си външна политика и отказа си да охранява границите.

image

 

Защо броят на нелегалните мигранти, влизащи в България, се увеличава, въпреки споразумението с Турция? Не би ли трябвало да е обратното? Преувеличена ли е опасността, че се пълним като басейн с мигранти и потокът вече няма накъде да се оттича?

– Защото споразумение се прави между страни, които си имат доверие и са предвидими. Ердоган свали самолета на руснаците, спря тока на американците в базата „Инджирлик“, където има атомни ракети. Не му пука от ядрени сили, не се съобразява с никого и нищо. Та от една безпомощна Европа ли ще се спре. Оставили са България да се пържи на бавен огън, да се изпразва демографски и сама да се търколи в краката му. Метафората с басейна е истина. Населението ни в момента се подменя. Младите българи масово бягат от страната, а на тяхно място идват млади мъже от Азия и Африка. Знаем как свършват подобни истории.

Освен това споразумението все още е в сила, но потоците не спряха от подписването му през март насам. В България постоянно има увеличение на потока от хора. Вече клечат край магистралите. Говоренето не е важно, а това, което се случва в действителност. Фактите са безпощадни.

 

– Как ще тълкуваш намерението на Унгария да върне 20 000 мигранти на Балканите и тезата, която развиха някои медии, че сега трябва да се защитаваме от Вишеградската четворка и от Австрия, които започват да се изказват и да действат все по-радикално по отношение на бежанците? Орбан например заяви, че ще строи втора ограда, а Австрия се изказа много остро за преговорите с Турция и за отпадането на визите за турски граждани.

– Унгарците са си прави за себе си. Пет страни предложиха преди година на Борисов да строят стена на българо-турската граница, да помагат с пари и хора за охраната. На крака му идваха, молиха го. Той отказа. Журналистите да го питат с какви мотиви. Че и сега ги напада. Румънският премиер обяви, че се присъединява към Вишеградската група, която е на път да стане най-влиятелния субект вътре в Съюза по отношение на мигрантската криза и отбраната на Европа. Лошата новина е, че те презират нашия министър-председател и вече не искат да ни пазят, а да ни ползват за буферно гето. Не обвинявам нито една от тези страни. Дори Сърбия, която не е член на ЕС и НАТО, има по-добър диалог с тях, отколкото ние.

image

 

– Как ще тълкуваш думите на Борисов, които бяха цитирани от срещата му с Ердоган – „Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка“? Започва ли някаква линия на противопоставяне между Вишеградите и Балканите, в това число и България?

– Да, тя е факт. Още от миналата година, когато го поканиха на среща, а той обяви по медиите, че се е обадил на канцлера Меркел да й каже, че отива само да ги чуе, ама нямало да се присъединява. Тогава го прецениха и го отписаха. Това не e поведение на национален политик. Сам си го направи.

 

– Какъв е коментарът ти за оценката на Борисов за Ангела Меркел в интервюто му пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”: „През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят нямаше по-успешна политичка от Ангела Меркел. Тъкмо на нея до голяма степен дължим факта, че Европа намери изход от финансовата и от гръцката криза“?

– Меркел е канцлер от 11 години. Тя управлява Европа през този период. На сметката й е бежанската криза, Брекзит, разделението вътре в Съюза, терористичните реалности. С кое точно е успешна? Самият Хелмут Кол се отрече от нея и я обвини за случващото се. Ако има някой, който разрушава Европейския съюз, това е Ангела Меркел. Вишеградската група се бори за спасяването на ЕС, а тя почти го разби. При тази нейна „успешна“ политика, защо България се търкаля в краката на Ердоган? Защо темата за разпада на ЕС е номер 1 на Стария континент? Защо Ципрас каза вчера, че Евросъюзът е пред колапс? За мен оценката за Меркел е точно обратната на Борисовата. Подмазвачеството никога не е носило нищо добро. Когато е толкова долнопробно, носи негативи както за българския премиер, така и за народа, който той представлява. Жал ми е.

– В същото интервю Борисов каза: „Държавите от Вишеградската група ни предложиха пари, за да построим ограда и по границата с Гърция. Но ние не го искаме. Много добре си спомням колко щастливи бяха българите, когато най-сетне получиха възможността свободно да пътуват из Европа.“ Моля те поясни ми – свободното пътуване не означава ли преминаване през КПП? Или „свободно придвижване“ означава всеки да си минава границата, където поиска? Ти минавал ли си през горите и планините, като отиваш в Гърция или в друга държава от ЕС?

– Няма как да коментирам тези несвързани и объркани твърдения. Обидно е за мислещата част от българския народ да я замерят с клишета в насипно състояние. Ние се редихме на опашки с часове пред западните посолства. Като студент стоях на минус 20 градуса на снега на една огромна опашка през нощта за шенгенска виза. Явно сме втора категория хора. Нахлуващите от Азия и Африка, които плащат по 10-12000 евро на трафиканти, са по-привилегировани от нас – минават както, откъдето и когато си искат. Мнозина получават и нови идентичности. Вчера джихадист – днес бежанец с ново име. Това, което се случва, е някаква лудост от гледна точка на морал, национална сигурност и политика.

 

– Има ли разлом в ЕС по отношение на бежанската криза и до каква степен той ще се задълбочи? Кои са лагерите днес в Европа и къде е България в тази нова геополитическа ситуация?

image– Разломът е огромен. От едната страна е Меркел и чиновниците от Европейската комисия. Френският президент върти около тях, но е притиснат от катастрофалния си рейтинг и излязлата от контрол ситуация с ислямските и африкански общности във Франция; тероризмът там стана част от пейзажа. От другата страна са Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Словения, Румъния, Австрия, Хърватия… Към тях започва да се присъединяват тихомълком и страни като Дания, които не искат споразумение с Турция. Скандинавските страни нямат избор, защото се задъхват от мигрантските потоци, социалните им системи не издържат, престъпността расте. Британците започнаха да събират багажа. България се е закачила за полата на Меркел. Аз не разбирам такава политика. Тя е недалновидна, лишена от логика, от обща култура, от познаване на историята, на геополитическите процеси, на националната сигурност, на дипломацията, на демографията.

Вчера на Берлинската среща чух поредната глупост, която ме плаши. В такъв преломен момент Борисов отново заговори за пари. На Италия и Гърция давали, а на нас не давали. Сигурен съм, че точно сега от Европейската комисия и канцлерството ще му дадат колкото поиска. Всичко е на тезгяха – и държавата ни, и хората й.

 

– Освен дипломацията, и въпреки че за много мерки вече е късно, какви трябва да бъдат действията на правителството оттук нататък, за да се справим? Какво би направил ти например, ако днес беше на мястото на премиера?

Бих поел политика на нулев прием. Като Австралия. Запечатване на границата. Като Унгария. Струпване на цялата налична военна, полицейска, доброволческа
сила – човек до човек. Оправяне на отношенията, които се развалиха с Вишеградската група и Австрия. Приемане на помощ от тях и от Сърбия, Румъния за обща отбрана (жива сила и финансови ресурси). Паднем ли ние, вълната идва до техните граници. Експертна помощ от страни, които имат опит в строежа на подобни съоръжения и опит със заплахите от подобни общности. Изтегляне на контингента от Афганистан и разполагането му по границата. Това са стъпките, които не търпят отлагане.

Цивилизационният избор днес е между Източна Европа и Азия, между християнските ценности и Ориента. Още не ни е дошло времето да се връщаме в Ориента.

Ясно и категорично трябва да се заяви на Анкара, че няма да толерираме политика на изнудване с бежанските потоци. Ако искат да сме комшии и партньори в НАТО, да си ревизират политиката. Ние сме суверенна национална държава и трябва да следваме своя политика. Затова Вишеградската група стана толкова силна. Защото го разбра и направи. Моментът за нас е исторически. България наближава важен кръстопът.
www.memoriabg.com/2016/08/29/borisov-se-e-zakachil-za-polata-na-provalenata-merkel/




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - От ФБ...
29.08.2016 23:18

"Жандармерията на юг от Ахтопол има по 50 лева за нощувки и спи по хотелите. Придиря за условията. Иска баня в спалнята. Не ще да си ляга по двама на спалня, когато просто не могат да им намерят свободни двойки. Може би защото няма вяра на собствения си задник. А като седи на пост, рови като кокошка в телефона си. Коли, джипове и автобуси от всякакъв характер летят покрай очите и ушите й с 200, но дори и завихрения прахоляк не може да им откъсне очите от фейсбука, където си чатят с разни гаджета. Вечер са на "кораба", дене -във Фейса. Охраняват, а не предотвратяват трафика. А афганистанците са осрали Странджа. По цялата гора - бутилки, боклуци, биваци. По средата на Велека са направили магистрала, лодкарите правят пачки и не мислят какво тая мръсна и смрадлива сган ще направи от държавицата ни. Турците ги експортират до Резовска, оттам ги поемат нашите трафиканти и хайде, хайде -през гората по джипове и уазки, ги закарат до София. Всички апаши са се прибрали от чужбина и се занимават с обезпечаването на тоя трафик - превоз, дрога и проститутки. Ужас! Скоро за нас, българите, няма да има друга тема. А иначе "жандармерията", дето ни пазела била, е на уклад от 50 лева за спане. За храна, пиене и жени - отделно. Ето, това означава да те пазят наемници." /Нора Стоичкова/
цитирай
2. saankii - стана по лошо и от война..Харесвам много Нора Стоичкова, поздрави ,марине !
30.08.2016 09:18
Всички апаши са се прибрали от чужбина и се занимават с обезпечаването на тоя трафик - превоз, дрога и проститутки. Ужас! Скоро за нас, българите, няма да има друга тема. А иначе "жандармерията", дето ни пазела била, е на уклад от 50 лева за спане. За храна, пиене и жени - отделно. Ето, това означава да те пазят наемници." /Нора Стоичкова/
цитирай
3. mt46 - Благодаря ти!... Поздрави!...
30.08.2016 13:52
saankii написа:
Всички апаши са се прибрали от чужбина и се занимават с обезпечаването на тоя трафик - превоз, дрога и проститутки. Ужас! Скоро за нас, българите, няма да има друга тема. А иначе "жандармерията", дето ни пазела била, е на уклад от 50 лева за спане. За храна, пиене и жени - отделно. Ето, това означава да те пазят наемници." /Нора Стоичкова/

Интересно ми е какво ли си мислят либерастите, "десните", заклетите привърженици на Боко и компания...
цитирай
4. apostapostoloff - От Особождението насам България води една порочна
30.08.2016 15:40
и погрешна външна политика, която се свежда до идиотския девиз: "Винаги с Германия, никога против Русия!"

Съвременната ситуация обаче налага нещо далеч по- различно: "Стойте далеч и от Германия, и от Русия."
цитирай
5. lion1234 - Хелмут Кол
30.08.2016 20:20
се отрекъл от Меркел, половината германци - също, Великобритания скъса с нея на 23-ти юни, Вишеградската четворка не ще да чуе за нея, но нашият Борисов все още се държи за ,,полата й''. Това не мога да го проумея, при положение, че наесен догодина предстоят избори в Германия и те са с предизвестен край, по отношение на фрау Меркел. Каква е тази наша съдба да се хващаме все за давещите се! ,,Четворката'' му предложила пари за строеж на стена и укрепване на границите, но той отказал, а сега плаче, че бежанският поток нараствал гороломно и затова моли Меркел за...пари!? Гордо заявява нашият премиер, че нямал да допусне Б-я да се превърне в ,,буфер между Турция и Европа'', а всичките му действия са насочени тъкмо в тази посока. Фактът, че се превърна в ,,пощальон'' между последните е само едно от потвърденията на това. В резюме: когато един политик не е умен, това е голям проблем, но когато дори не е хитър - това е вече катастрофа и за него самия, и за страната, която представлява.
Поздрави!
цитирай
6. mt46 - Не е проблем да имаме добри отношения с всички, стига да не ни се месят отрицателно в политиката, в икономиката...
30.08.2016 22:19
apostapostoloff написа:
и погрешна външна политика, която се свежда до идиотския девиз: "Винаги с Германия, никога против Русия!"

Съвременната ситуация обаче налага нещо далеч по- различно: "Стойте далеч и от Германия, и от Русия."

цитирай
7. mt46 - Благодаря ти! ... Поздрави!...
30.08.2016 22:47
lion1234 написа:
се отрекъл от Меркел, половината германци - също, Великобритания скъса с нея на 23-ти юни, Вишеградската четворка не ще да чуе за нея, но нашият Борисов все още се държи за ,,полата й''. Това не мога да го проумея, при положение, че наесен догодина предстоят избори в Германия и те са с предизвестен край, по отношение на фрау Меркел. Каква е тази наша съдба да се хващаме все за давещите се! ,,Четворката'' му предложила пари за строеж на стена и укрепване на границите, но той отказал, а сега плаче, че бежанският поток нараствал гороломно и затова моли Меркел за...пари!? Гордо заявява нашият премиер, че нямал да допусне Б-я да се превърне в ,,буфер между Турция и Европа'', а всичките му действия са насочени тъкмо в тази посока. Фактът, че се превърна в ,,пощальон'' между последните е само едно от потвърденията на това. В резюме: когато един политик не е умен, това е голям проблем, но когато дори не е хитър - това е вече катастрофа и за него самия, и за страната, която представлява.
Поздрави!

Ами от Брюксел иде "саламът"... И аз не мога да проумея защо Борисов е отказал помощ от "Четворката"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19117046
Постинги: 3677
Коментари: 44991
Гласове: 148721
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031