Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2016 21:55 - България трябва да поддържа отношенията си с Русия
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 1702 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Американският посланик Ерик Рубин: България трябва да поддържа отношенията си с Русия

image

Журналистът от бТВ Светослав Иванов разговаря с американския посланик

Снимка: btvnovinite.bg

 

- Започваме този разговор в седмицата на българската Независимост - голяма дата в нашата история. Само допреди няколко дни обаче нашето небе беше охранявано и от американски изтребители. Как ще убедите всички онези, които виждат в това знак за зависимост, а не за независимостта за България?

 

- Благодаря ви за въпроса, но искам да започна с поздравление към вас и вашите зрители по случай Деня на независимостта. Аз разбирам колко голямо значение има тази независимост за България, колко много сте се борили за нея след толкова векове.

 

Поздравявам ви, но също искам да кажа, че моята работа и роля тук е да помагам тя да бъде съхранявана. В този смисъл мисията по обща охрана на въздушното пространство беше много успешна. Под никаква форма тя не може да бъде свързвана със зависимост, а точно обратното. Тя беше израз на истинско партньорство и съюз.

 

Американски пилоти летяха с българските си колеги пилоти и патрулираха заедно. Всички разноски по тази кратка мисия бяха поети изцяло от Съединените щати.  Има интерес и от други съюзници в НАТО. В същото време България продължава да осъвременява военновъздушните си сили, като целта е те да бъдат напълно модернизирани в синхрон с решението на парламента. Ние искаме да подкрепим това.

 

Както знаете, в момента вашата бойна авиация е доста малка и всеки е съгласен, че се нуждае от модернизация. Това също беше и добра възможност за американските и българските пилоти да обменят опит, да поработят заедно, но изцяло под българско командване в рамките на българското въздушно пространство. Това беше подкрепяща мисия, с която се гордеем.

 

- Националният спор про и анти Русия тук е стар, колкото Ню Йорк, вашия най-голям град. Факт е, че в последните години Русия увеличава влиянието си тук, увеличават се и руските пари, които идват по различни канали. Междувременно не виждаме нови американски инвестиции. Президентът Обама така и не направи посещение през двата си мандата. Губите ли битката за присъствие в региона?

 

- Нека ви отговоря с нещо, което съм казвал и преди. Според мен това е фалшива дилема и българите трябва да отхвърлят всички онези, които им казват, че са изправени пред подобен избор. Тук няма казус. България трябва да поддържа своите отношения с Русия.

 

Русия е най-голямата държава в света, не е далеч от България, имате дълбоки исторически връзки. Представата, че не могат да се поддържат отношения с Русия, е нелепа. От друга страна, идеята, че не може да имате добри отношения с Русия, ако имате добри отношения с Европейския съюз или НАТО, в които членувате, със съюзници като Съединените щати, също е грешна. Мисля си, че правилният курс е да се опитвате да имате добри отношения с всички, но също да показвате ясно, че България е член на Европейския съюз и НАТО и това е демократичният избор на българския народ.

 

На второ място, има невярно схващане, че няма нови американски инвестиции. Проверихме тази сутрин с Американската търговска камара, които ни предоставиха най-актуалната статистика. През последните три години над един милиард лева са влезли в България като директни американски инвестиции в сферите на земеделието, електрониката, високи технологии, развойната дейност от големи американски компании. Очевидно обаче това не е достатъчно.

 

Искаме цифрата да достигне до един милиард долара и ние работим сериозно за нови инвестиции. Но не е истина, че няма такива. И ако проверите в Американската търговска камара, сигурен съм, че те с радост ще ви дадат доста добри примери и ще ви споделят бъдещите си планове. България има нужда от повече работни места и добри заплати, за да задържи младите и да продължи да повишава стандарта си.

 

- Посланикът на Франция, чийто мандат приключи, многократно подчертаваше негативната роля на олигарсите и корупцията в България. Съгласен ли сте с вашия колега?

 

- Не мисля, че моята роля е да се съгласявам или да не се съгласявам с коментарите на други посланици. Но ще ви кажа следното - във всяка страна има корупция. В моята държава също, а в моя роден щат Ню Йорк двама от най-високопоставените служители на федералното правителство се намират в затвора заради корупция. Въпросът е как се борим с корупцията.

 

Мисля, че в България има напредък, законодателството се развива. Очевидно има още много работа и ние непрекъснато се опитваме да помогнем за повече прозрачност. За мен в това се крие решението - гражданите да имат повече информация какво се случва зад сцената. Затова подкрепяме и свободните медии, професионалната журналистика, разследванията. Това е важен инструмент за намаляването на корупцията в обществото.

 

- Европа и специално България е първият бряг. в който се блъска всяка нова бежанска вълна. Строи се защитна стена между България и Турция. София настоява за повече финансова солидарност от Европейския съюз. Какво е вашето мнение по въпроса?

 

- Това е въпрос от голяма важност. България не само е външната граница на Европейския съюз, но тя е и най-близката граница до размирния Близък Изток. България върши много добра работа, но това е много скъпо начинание и страната ви се нуждае от помощ. Най-голямата подкрепа логично идва от Европейския съюз, защото това все пак е граница на този съюз.

 

Ние също се опитваме да помогнем. На посещение дойде високопоставен представител на службата "Митници и гранична охрана" на САЩ, а вицепремиерът Бъчварова посети границата между САЩ и Мексико преди три месеца.

 

Като цяло сътрудничеството ни с вашите гранични власти е много близко. Ние няма да заменим Европейския съюз, защото това не е наша граница, но искаме да помогнем за справянето с това предизвикателство.

 

- България ще избере своя президент няколко дни преди вие да научите името на новия си президент. При вас отдавна текат дебати, а тук все още такива липсват. Все още не знаем всички кандидати, най-голямата партия не е съобщила името на своя кандидат. Липсващият дебат - това позитивен или негативен знак е?

 

- Разбирам ви, но много хора биха казали, че нашата кампания е прекалено дълга. И да ви споделя честно - това е и моето мнение. Не знам какъв е точният баланс колко дълга трябва да е една кампания. Няма да коментирам вашата политическа система, но ще кажа, че е много важно българският народ да има възможност да избере демократично своя лидер - нещо, което по време на тоталитарните времена липсваше. Честният и демократичен избор е много важен.

 

- Въпрос, свързан с друг избор - този за нов генерален секретар на ООН. Какво е мнението на Съединените щати за шансовете на Ирина Бокова?

 

- Важно е да кажа, че ние не коментираме избора, преди той да е приключил. Това е решение на страните-членки на ООН, те трябва да кажат кой кандидат би бил най-добрият избор. Това не е публичен процес и ние никога не бихме коментирали какво се случва, преди изборът да е приключил. Не мога да ви кажа повече, освен да ви повторя, че всички кандидати в надпреварата са впечатляващи в различни области и ние гледаме на това с цялата сериозност, която се изисква като част от ООН и постоянен член на Съвета за сигурност.

 

- Добре, но като постоянен член на Съвета за сигурност, бихте ли приели смяна на българската номинация в последния момент?

 

- Не мога да спекулирам и отново - това не е процес, който бихме коментирали. Ние ще работим с всички държави в Ню Йорк за избирането на най-добрия възможен кандидат, около когото страните ще се обединят.

 

- Ваше превъзходителство, благодаря ви за този разговор.

 

(Едно интервю на Светослав Иванов, бТВ)
glasove.com/categories/novini/news/poslanik-erik-rubin-bylgariya-tryabva-da-poddyrzha-otnosheniyata-si-s-rusiya

ПП: Странно, нали?...Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. flymore - Защо ли не вярвам!?
25.09.2016 22:31
Думи, думи, думи...
Поздрав от мен и лека нощ, приятелю!
цитирай
2. mt46 - Благодаря, приятелко!...
25.09.2016 23:18
flymore написа:
Думи, думи, думи...
Поздрав от мен и лека нощ, приятелю!

Не знам дали е умерена дипломатичност или дипломатична лицемерност...
Лека нощ!...
цитирай
3. barin - Не трябва да се допуска случая от ...
26.09.2016 06:18
Не трябва да се допуска случая от края на XIX в. за прекъсване на дипломатическите отношения с Русия. Тогава това става по вина на Русия. Сега Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и държавите се съобразяват с това. Друг е въпросът защо състава на постоянните членове не е променен седемдесет години. Независимо, че сме в Европейския съюз. България като малка държава не може да бъде независима. Поздрави за сполучливата тема, mt46!
цитирай
4. mt46 - Благодаря ти за мнението! Поздрави!...
26.09.2016 20:44
barin написа:
Не трябва да се допуска случая от края на XIX в. за прекъсване на дипломатическите отношения с Русия. Тогава това става по вина на Русия. Сега Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и държавите се съобразяват с това. Друг е въпросът защо състава на постоянните членове не е променен седемдесет години. Независимо, че сме в Европейския съюз. България като малка държава не може да бъде независима. Поздрави за сполучливата тема, mt46!

Възможно е между САЩ и Русия да има ново споразумение за сферите на влияние... А и за кукловодите заселването на България с мигранти е по-важно от отношенията ни с Русия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15897641
Постинги: 3189
Коментари: 41966
Гласове: 137231
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31