Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2017 20:12 - Ваше Превъзходителство...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 1439 Коментари: 5 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Ваше Превъзходителство, господин Рубин!

от Калина Андролова в България, Избор на редактора · 18/04/2017 · 10:27

 

image

Негово Превъзходителство г-н Ерик Рубин – посланик на САЩ в България

 

от Калина Андролова – гл.редактор на списание a-specto

А кой ще посочи „Америка за България”?

imageКакто обича да казва един мой приятел с находчив и интелигентен ум, преподавател по политически науки в университета: „България е протекторат, в който командват не даже американци, а американски лакеи… ”. Което е много неприятно заради снижаването на нивото на общуване и преценки. Наскоро излезе доклад, финансиран от „Америка за България”, в който няколко медии са изправени до стената като виновни носители на антидемократичната пропаганда в България. Сред тях е и списание A-specto, затова като главен редактор на изданието бих искала да споделя в публичното пространство няколко факта. Няма да обсъждам авторите на доклада, но е потресително, че някои от тях са синове на комунистически величия. Бащите, тясно свързани с комунистическия режим и съветската власт, а децата – водят борба срещу „антидемократичната пропаганда”, на хранилка при новите политически господари – САЩ. В случая авторите не са важни. Докладът за тях е прехрана. Важен е поръчителят. „Америка за България” от години корумпира медийната и изобщо публичната среда в България. Купува влияние и осъществява инвазия в комуникационните и културните системи на обществото. И това най-после трябва да се каже открито.

Фондацията не е единствена, тя е част от типичната мрежова структура, отглеждана и разгръщана на териториите на чужди държави като инструментариум за изпълнение на геополитическите задачи на американския фактор, както и на корпоративистките такива. Технологията за финансиране на „интелектуални ядра” под формата на институти, фондации, културни центрове, неправителствени организации за защита на „демокрацията” и „човешките права”, разни съвети (с помпозни наименования) и прочее – тази технология е доста стара. Тя възниква като идея за алтернативна война с комунизма около концепцията за т.нар. мека сила. Първият съществен успех е през 80-те години в Унгария. Лицето, употребено тогава за пробив от стратегическите служби, е Джордж Сорос. Профилът му е специално търсен. Като бежанец от Унгария лесно може да бъде защитена легендата му на милиардер-носталгик, който иска да подпомогне родината си. Практиката се използва по-късно във всички прицелни държави. Влиянието на Сорос нараства благодарение на задачите, които му се връчват в геополитически план. Името му е само наименование на една технология. Сорос не е Сорос. Той е персонификация на стратегически дейности, насочени към контрол на общественото мнение, а от там и към контрол на управленската власт в дадена държава. Това в действителност представлява сваляне на суверенитета на страната, тъй като решенията на властта са продуцирани от публичен натиск.

Бихме могли да наречем процеса „демокрация”, ако натискът беше естествен, но той е конструиран и контролиран. Властовият елит на държавата става играчка в ръцете на „влиятелни” групи, които осъществяват натиск, наричайки себе си „гражданско общество”. Ако се налага, се свикват улични бунтове, ако е по-лек случаят – само се говори по медиите. Така всяка демократично избрана власт при нужда може да стане жертва на преврат, дирижиран от улицата (но всъщност от донорите на клетъчната мрежа). Натискът в медиите се осъществява изключително перфидно, като се нагнетява „удобната” теза чрез симулирана „експертна компетентност”, идваща уж от разни посоки (не един, а много авторитети говорят за това). Силата на технологията е именно в мрежовата структура, която е без явен център и изглежда множествена. Всъщност обаче става дума за кухи НПО-та, зад които стоят по няколко човека, подсигурени с пищно финансиране и маскирани с „правилната” идеологическа фасада – демократични ценности, гражданско общество, толерантност, човешки права и пр. Тъй като тези понятия асоциират безспорни цивилизационни стълбове, сами по себе си представляват уникална защита срещу удари. Кой би могъл да се обяви срещу НПО, свързано с човешките права? Или срещу институт, който развива гражданското общество в една незряла демокрация? Никой не би посмял да се обяви срещу базисни културно-цивилизационни ценности. Най-малкото пък това може да направи някакво си крехко правителство, което веднага ще бъде обвинено в недемократизъм и авторитаризъм. Ето, това е голямата хитрост, която предпазва мрежата (която иначе е страшно агресивна към местния властови елит, особено ако той работи за националния интерес) от явни удари. Използва се фразеология и понятиен апарат, които създават колективна хипноза. Тази технология прави властите в суверенните държави приклекнали и безпомощни спрямо намеренията на чуждите финансови донори. Само че и тази технология също както цветните революции (които са част от мрежовите практики) има един ужасяващ недостатък: понеже е фалшива, рано или късно осветляването й ще я направи неработеща. Това е технология, която се основава на създаването на НПО-ядра с изкуствен авторитет. Сгромолясването на авторитета на НПО-клетките практически унищожава технологията.

Ваше Превъзходителство, господин Рубин, Вие сте посланик на САЩ в България. Вие представлявате една велика страна. И подобни недомислени доклади са неприемлива грешка в практиките на подопечните Ви фондации. С тях етикетирате, посочвате, дискредитирате, превръщате се в нещо като идеологическа полиция… Една от най-лошите черти на комунизма беше липсата на други идеологически линии, а подобен доклад представлява в същността си борба с различната гледна точка. Войната на САЩ за демокрация отдавна се е превърнала във война срещу демокрацията и плурализма. И това наистина е тъжно.

Ваше Превъзходителство, от доклада става ясно, че е крайно време да изберете на чия страна сте: на президента Тръмп или на несполучилата Хилъри? Съвсем видимо е, че с Вашето разрешение и под Вашата сянка се насаждат антиамерикански настроения. Именно подобни опити за разправа със свободата на словото сеят съмнения в „демократичните” американски пориви. С този маниер се воюва не за Америка, а за концепцията анти-Америка. Ваше Превъзходителство, на целия свят му стана ясно, че именно тази същата технология на омаскаряване и дискредитиране беше използвана и дори още се използва срещу президента на САЩ Доналд Тръмп. Той самият освети тази технология многократно, обвинявайки медиите в САЩ в тенденциозност и зависимости. Вероятно докладът е бил поръчан още преди да бъде ясен резултатът от изборите. Тъй като „изследователите” с „демократично злорадство” отбелязват, че списание A-specto НЕ КРИТИКУВА ТРЪМП. И това е представено като доказателство за тежка антидемократична пропаганда.

Искам да Ви напомня, Ваше Превъзходителство, че президент на САЩ не е Хилъри Клинтън, а Доналд Тръмп. Става дума за дейности, извършвани под Вашето крило и с парите на американския данъкоплатец. Американските служби може и да не харесват Тръмп, но той е демократично избраният президент на САЩ и е антидемократично да се води истинска пропагандна война срещу него, каквато, Ваше Превъзходителство, водеха всички медии в България, които поощрявате с парите на американския народ (който, апропо, избра Тръмп). В доклада е обяснено защо ТЕЗИ МЕДИИ са демократични и непропагандни. Една от истините, които тези „ваши” доверени медии непрекъснато изговаряха и все още изговарят, е КАКЪВ НЕСПОСОБЕН КЛОУН е американският президент Доналд Тръмп. Вие споделяте ли тази гледна точка, която в доклада се нарича „демократичната” гледна точка и която е щедро финансирана от подопечните Ви институти и фондации???!!! По всичко изглежда, че споделяте тази теза, иначе щяхте да спрете чудовищните глупости за Тръмп, които се изливаха от въпросните „демократични” медии в България, получаващи финансова подкрепа от „Америка за България”.

„Америка за България”, Ваше Превъзходителство, работеше СРЕЩУ Тръмп по време на кандидатпрезидентската кампания. При това работеше доста грубо. Работеше срещу Тръмп дори когато той вече беше избран за президент. И Вие добре знаете това. Вашата кукла, бившият външен министър Даниел Митов, си позволяваше главозамайващо груби и неприлични реплики по медиите срещу Тръмп, което мен лично много ме озадачаваше. От 30 години насам за първи път се случва български министър да обижда американския президент в публичното пространство! И всички медии вкупом да обясняват какво недоразумение е той. Какво се случва, господин посланик?! Успявате ли да управлявате процесите?

САЩ са могъща държава и като такава би било добре, ако дейностите й в чужди страни не са толкова нелепи. Нито един интелигентен човек няма да се отнесе сериозно към поръчковия доклад на „Америка за България”. Този доклад омаскарява предимно финансиралата го фондация, но служителите там нямат достатъчно усет, за да усетят това. Както нямат усет и за динамичните промени в убежденията на европейците днес. Мисля, че е крайно време да спрете да подценявате интелигентността на гражданите в България, а и на жителите на планетата изобщо. Много държави в Европа се съобразяват с хегемониалния статут на САЩ и са много внимателни в отношенията си с американските външнополитически сътрудници (или по-скоро опекуни). Само че има една подробност. Непремерената и небалансирана намеса в публичната среда на тези страни подхранва застрашителен по обем антиамериканизъм, който бавно се надига и структурира във вид на антисистемни политически движения. Вие и Вашите стратези не забелязвате ли тези процеси?! Защото подобни доклади са доказателство за пълното неразбиране на това какво се случва в Европа. Няма да преборите суверенистките тенденции в националните държави чрез техники за дискредитация. Просто обществата се развиват, търсят някакъв път след глобализма, макар и изтърбушени, макар и объркани. Американската концепция за общ глобален свят превърна националните властови елити в обикновен сервизен персонал за администриране на дейностите на транснационалния капитал. И както казваше американският драматург Артър Милър: „Когато се изтощят основополагащите илюзии, епохата може да се смята за приключила”.

Да, Ваше Превъзходителство, държавите имат суверенитет. И това понятие не е срамна дума, нито пък е пропагандна паразитна фраза, както авторите на доклада се опитват да ни убеждават. За съжаление България е държава само с формален, а не с реален суверенитет. Един от основните признаци за това е, че важните решения за държавата се вземат от външен фактор. Вие най-добре знаете това.

И накрая, Ваше Превъзходителство, да Ви споделя едно наблюдение. Когато удряте по истината, тя кънти още повече. Така беше и по времето на комунизма. Именно това събори комунизма. Лъжата.
www.memoriabg.com/2017/04/18/vashe-prevazhoditelstvo-gospodin-rubin/

*   *   *
- Защо, драги българи,
така сте се сгърбили?...
- От болки и скърби...

Марин Тачков
Гласувай:
17


Вълнообразно


1. saankii - страхОотна е тази Калина ..
19.04.2017 22:29
абсолютно издържан анализ..
благодаря,марине..
но, Реалностат върви на ..майната си..
и в девета глуха..
цитирай
2. zaw12929 - на чия страна сте: на президента ...
20.04.2017 18:55
на чия страна сте: на президента Тръмп или на несполучилата Хилъри? Съвсем видимо е, че с Вашето разрешение и под Вашата сянка се насаждат антиамерикански настроения. Защо, драги българи,
така сте се сгърбили?...
- От болки и скърби...
цитирай
3. mt46 - И аз ти благодаря!... Май всичко върви на май...
20.04.2017 20:22
saankii написа:
абсолютно издържан анализ..
благодаря,марине..
но, Реалностат върви на ..майната си..
и в девета глуха..

цитирай
4. mt46 - Мда...
20.04.2017 20:24
zaw12929 написа:
на чия страна сте: на президента Тръмп или на несполучилата Хилъри? Съвсем видимо е, че с Вашето разрешение и под Вашата сянка се насаждат антиамерикански настроения. Защо, драги българи,
така сте се сгърбили?...
- От болки и скърби...

Някои "превъзходителства"
са превъзбудителства...
М. Тачков
цитирай
5. mt46 - http://new.glasove.com/categories/na-fokus/news/tova-tomov-zatvorete-ochi-i-poglednete-sys-syrcata-si
20.04.2017 21:16

Тома Томов: Затворете очи и погледнете със сърцата си
Автор: Гласове
Всички статии на автора
20.04.2017 10:59 31229 преглеждания 27 коментар/а

Принтирай
Изпрати

44-тото Народно събрание беше открито от доайена сред депутатите - журналистът Тома Томов, избран за народен представител от "БСП за България". Пред новоизбраните депутати той произнесе реч, която ги върна в миналото, при провеждането на първото Народно събрание на свободна България, председателствано от Панайот Волов.Снимка: БТА

Ето какво каза Тома Томов пред новоизбраните народни представители:Почитаеми господин президент, Ваше Светейшество, Ваши Превъзходителства!
Уважаеми представители на различните вероизповедания!
Драги колеги журналисти! Скъпи сънародници!

Възрастта ми дава няколко минути право да ви помоля –
затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си на каданс как целият този декор около вас изчезва - колоните, лампериите, кристалните полилеи, банките, и пода под краката ви дори.
През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската държава.
И Бенковски излиза от Панагюрище на 14 априлий, начело на десетки конници, които бляскат с оръжията си...
Гората раззеленена, дружината пее, тих ветрец играе с гривите на конете им.
През урви и пропасти само по една две хайдушки пътеки може да се достигне до това чудно място, наречено Оборище.
Прехвърчат искри от конски копита, кос подсвирва нейде из тъмното усое, строги стражници питат „Кой живей?” и отговорът е „Да живее България!”...

А след третата стража тъмнината е все по-гъста и пътеката все по-тънка, и води все по-надолу, в усоето, към дъното на един кратер, из който ще изригне страховита лава...
И изведнъж там, в дълбокото, където чернее като в рог, от огньовете и фенерите се издига голямо светливо кълбо и гледката е грандиозна, величествена и феерична, като в античен театър.

Първото законодателно българско Народно събрание.

Поп Грую Бански с червения епитрахил и сабята; Георги Икономов, яснопевецът; Захарий, летописецът; Бенковски, пламтящ от безпаметна любов към Отечеството; на черковната маса, пренесена незнайно как през пущинаците, грее Светото Евангелие, а върху него - кръст и револвер.
А председател на този най-пръв по достолепие парламент е благородният Панайот Волов. Тъкмо той преди седмица, навръх Великден, е написал възванието:
„О, българино, докажи, че живееш и ти, покажи как знаеш да цениш скъпата свобода. Ти, който търсиш свобода, чест и човешко право за себе си, пази така също свободата, честта и правдата на оногова, който ги потърси при тебе, защити го!”…
Тъкмо него ще клъцне по ръката една змия черна, изпълзяла като прокоба, спуснала се към сърцето на съзаклятието… Винаги ще се намери някоя черна змия…


Депутатите, разположени амфитеатрално върху папрат и букови листа: 13 учители, 11 занаятчии, 19 търговци (някои твърде заможни),
17 земеделци, трима свещеници и един лекар. Измежду тях - 27 войводи и 34-ма посветени в народното дело още от Апостола Васил Левски, йеродякон Игнатий. Всичките образовани, просветени и просветлени. Не момчетии, не луди глави, а хора на средна възраст, наясно с историческите последици от вулкана, който ще предизвикат.
Те не мислят за кариера, не сключват сделки, не правят компромиси. Защото няма баланс между свободата и робството, между правдата и неправдата. Дали клетва пред Бога и пред Народа. С едно желание – да положат живота си за свободата на България. Нищо повече. И нищо по-малко.
„Моите оборищенски депутати са ангели, най-чистите и идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения на които бяха грозната бесилка и заптийския камшик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде”.
Не знае милост Захарий Стоянов.


Ние сме наследниците, това е нашият свят, наша грижа и отговорност. Очаква се всеки един от нас да изпълни дълга си.
Отново.Точно 141 години по-късно.


Партийните лидери след малко ще произнесат своите речи, убеден съм, ще кажат много разумни неща. Има въпроси, по които трябва да постигаме съгласие и които да обсъждаме помежду си: демографската криза, бедността, бежанците, битовата престъпност.
Но в този свят, който неотвратимо се свлича в лудницата, на нас, българите, ни липсва една национална идея която да държи центъра, да ни обединява.
След няколко месеца в тази зала ще се взимат решения, касаещи живота на 500 милиона души в Европейския съюз. Трябва ни сила и интелект да се вслушват и уважават нашия глас.

И да помним думите на Васил Левски:
„Нека това, което сме писали и говорили вчера, да е и днес пред очите ни, та да не ни се смеят хората в работите утре”.
Нямах намерение да произнасям политическа реч, да хвърлям камъни. Търсех образ, икона, които да ни върнат към корените, храм, в който да се молим всички заедно. Оборище.
Това е...

На всички ви желая на добър час. Желая ви го от сърце.
Да сте живи и здрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15904469
Постинги: 3190
Коментари: 41970
Гласове: 137256
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31