Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2017 20:48 - Не калинки, а пиявици...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 3316 Коментари: 12 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Не калинки, пиявици вече се разпореждат с живота ни!

от Memoria de futuro в Избор на редактора · 05/05/2017 · 00:08

 

image

Лиляна Павлова, която 20-годишна (!) става мениджър по програма „Фар“ и
оттогава все по министерства пребивава

 


от Диян Божидаров, в-к Сега

 

Важната новина от новото правителство е, че хора без ден реален трудов стаж, абсолютни анонимници в професионалния живот, ръководят България. И че това стана норма

Един съвет към амбициозните младежи в България. Ако искате да направите кариера, да натрупате влияние и пари, да ръководите хора и цяла държава, не е нужно нито да се посвещавате на професия, нито да отделяте залък, нито да усъвършенствате умения и знания, нито да правите бизнес, поемайки съпътстващите житейски рискове; достатъчно е просто от студентската скамейка да се завъртите край партия, да сте трудово мобилен спрямо нея (да не се притеснявате да я смените), или пък да се включите в някоя уж обществена сфера от обръчите на държавната администрация. Един ден вие със сигурност ще управлявате тази държава. Най-добре е, разбира се, ако имате вуйчо, татко или дядо владика.

За новото българско правителство, оповестено в сряда и гласувано вчера, за кратко време се каза доста – постове и ресори се „разджуркаха“ с цел трудоустрояване на хора, прозира задкулисие, ГЕРБ концесионираха министерства, дадени формално на националистите и т.н. Но най-важното остана в сянка. То е, че стана норма хора без никакъв реален трудов стаж да бъдат произвеждани в държавни ръководители. Момчета и момичета, които пирон не са забили в живота си и не са познати в нито една професионална област,

се оказват „експерти“ и непрежалим „управленски потенциал“.

Никнат от студентската скамейка, растат из коридорите на властта, оформят се житейски и „професионално“ изцяло в досег с бюрокрация и партии и…в един момент поемат ръководни постове и се разпореждат с България. Някои наистина имат владика в рода си, други просперират благодарение на партиите. Заедно образуват каста от партийци и „държавници“, която без никакъв досег с професионален, съсловен, въобще реален живот (камо ли да се докажат, да са най-добрите!), определят на всички нас кое е добро, зло, правилно, неправилно, създават правилата, средата…Допирът им с живия живот е бил винаги един – от позицията на администратори и началници.

imageНовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е вече „улегнал политик“. Кой не го знае, кой не е слушал за него – от Македония през България до Бесарабия. Депутат вече в 4 парламента, почти четвърт век лидер на ВМРО. Сеща ли се някой, въобще хрумвало ли е на гражданите на България, че този човек няма и ден реален трудов стаж? Веднага след студентската скамейка е назначен за секретар на ВМРО. Нищо не е произвел в живота си, нищо не е създал, в никаква среда не се е доказал, освен политическата. Партиец и депутат – това му е професионалната биография. Днес този човек ще отговаря и наставлява отбраната, вътрешния ред, националната сигурност. А и знаем от дългогодишното му законотворчество, че разбира от бежанци, роми, семейно планиране, образование, енергетика, стимулиране на дребен бизнес…Къде ли е придобил всички тези знания? Естествено, Каракачанов нямаше да е това, което е, без баща си (Дончо Каракачанов, комунистическа номенклатура) и кариерата си в ДС.

imageНовият министър на регионалното развитие Николай Нанков е на 34 години. За краткия си живот на зрял човек е бил един път депутат, два пъти зам.-министър и един път областен управител. Ръководи Ловешка област на 26 години!? Кога този човек е работил друго, освен началник? А, да,

като юноша е специализирал „Споделяне на ценностите и идеите на ГЕРБ“.

imageМинистърът на образованието Красимир Вълчев (роден 1975 г.) на 27 години влиза като чиновник в Министерството на финансите и пише държавния бюджет. На 34 години е главен секретар на МОН, почти винаги е бил такъв до днес. Известен е като порядъчен човек, но нямаше да просперира без набъркване в политиката (стартът е от СДС – Варна).

Николина Ангелкова, която, знае се, много разбира от туризъм, 25-годишна е била съветник на парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство (консултира съгражданина Ремзи Осман, ДПС). 31-годишна тя дефилира из агенции и министерства и така до днес. Първият й досег с туризма е назначаването й за министър през 2014 г.

imageМинистърът на икономиката Емил Караниколов на 24 години е юрисконсулт на Столична община, от тогава не излиза от ръководните постове на администрацията. Новото е, че незаменимият специалист на ГЕРБ вече е припознат и от „Атака“.

Списъкът може да бъде продължен. С Лиляна Павлова, която 20-годишна (!) става мениджър по програма „Фар“ (чиста административна длъжност). С Владислав Горанов, който на 21 години е на работа в министерството на земеделието, а на 24 е началник отдел във финансовото. Може да припомним Кристиян Вигенин, който пое външните работи на България след изцяло партийна кариера (БСП), както и съратникът му Сергей Станишев, който стигна по-далеч – премиер. За агенциите и ведомствата надолу по вертикала даже няма да споменаваме. „Българският Бил Гейтс от „Напоителни системи““ (Георги Харизанов) не е емблема, той е състояние.

Свикнахме с всички тези хора. Трябва да ги слушаме, да им се подчиняваме, те се разпореждат с нас, с децата ни. Днес те и такива като тях стават министри, приемаме го за нормално. Тази „нормалност“, това обичайно състояние е важната новина от новото българско правителство. Даже не прави впечатление, че до момента на влизането във властта всички тези хора са абсолютни анонимници не само в обществения живот въобще, а и конкретно в поверения им ресор.

Какви ли щяха да бъдат без партии и вуйчовци?

До вчера ги наричахме калинки, но предвид пораженията, не са ли пиявици?

Другото с новото правителство е проза. Имаме един сигурен министър на Делян Пеевски (герберът-атакист Караниколов), друг почти такъв (Румен Порожанов), имаме име, което е абсолютен скандал (пак Порожанов – няколко пъти шумно разследван, няколко пъти бит, със спрени пари от Брюксел за оглавявания от него фонд „Земеделие“). Налице е една трудоустроена „грешка“, на която Борисов очевидно търсеше работа (Цецка Цачева). Има го и абсурдът министърът на външните работи да е вицепремиер по съдебната реформа (Екатерина Захариева). Да не забравяме и чичковците патриоти Каракачанов и Симеонов, които следваше някак да бъдат уредени във властта, макар агентурното минало на първия да рискува проблеми с евроатлантическите съюзници. Доста неща си имаме, обаче и нещо липсва. Няма го Вежди Рашидов, който щеше да влиза в правителството, защото е етнически турчин. Отказа се, нека сега българите гадаят туй ли му беше най-голямото достойнство на Рашидов. Липсва и Лиляна Павлова там, където сме свикнали да я гледаме (регионалното развитие). Сложена бе да отговаря за подготовката на председателството в ЕС, като преди това съвсем целенасочено бе прожектиран сериала „Лили носи скъпа чанта“. Ако министри сменят постове заради чанта, то, по дяволите, в каква държава живеем наистина!?

image

Правителството „Борисов-3“ полага клетва в
Народното събрание, 4 май 2017

 

Впрочем по отношение на „кариерното развитие“ на държавните мъже и жени има още един интересен момент. Безценна банка кадри на настоящата власт се оказа групичка хора, именуващи се Институт за дясна политика, които от самото създаване обикалят медиите и обясняват колко прекрасна партия е ГЕРБ. Т.нар. институт и при старото правителство вкара човек (Тома Биков – в канцеларията на Румяна Бъчварова), и сега сполучи – цял министър (Нено Димов, бивш десебар, сега номинация на ВМРО). За малко да има и втори – на културата (Петър Николов, също многопартиец, зет на Йордан Соколов). Фронтмен на въпросния институт е самият Бил Гейтс Харизанов, който очевидно

чака ред да бъде достатъчно добре препран биографично,

за да се разпорежда пак с напоителни и други системи.

image

Нено Димов стана министър от квотата на ВМРО

 

Не си мислете, че тези хора са непременно лоши. Напротив, питайте доста медии, претендиращи да правят качествена журналистика и да проправят път на доброто. Те всекидневно им дават трибуна в качеството на „независими“ и „експертни“ наблюдатели, следователно смятат въпросния институт за позитивно явление. У нас всяка групичка от случайни граждани може да се именува я „институт“, я „академия“, я „инкубатор“ (каквото си пожелае), медиите безкритично да препредават названието и в един момент тя да произведе министри – безценен инженеринг, нали.

С една дума, младите хора в България да не мързелуват, ами да се навъртат край партии и институти – това е най-важно за карирерното им развитие. Пък тия, които имат дядовци партизани, бащите им са стара или нова агентура (или те самите са!), няма да ги мислим – България 2020, България 2030, България 2100 са техни. Някога мислехме, че няма да е така, ама се оказа точно така!

Източник: вестник „Сега“

www.memoriabg.com/2017/05/05/ne-kalinki-piavici/

*   *   *
Българските удавници
ще бъдат спасявани
от пиявици...

Марин Тачков




Гласувай:
24


Вълнообразно


1. valeska - Направих си труда да проверя какво ...
05.05.2017 21:16
Направих си труда да проверя какво пише в интернет за Екатерина Захариева - външен министър в Борисов3 и вицепремиер... Много интересно.. от обикновен адвокат става директор на дирекция в министерството на екологията през 2007 година, като през 2006 сключва брак с така наречения личен архитект на Росен Плевнелиев, после зам. министър на самия Плевнелиев и така нататък... Тя е специалист по всичко... Това ми прилича много на "каста от партийци и „държавници“, която без никакъв досег с професионален, съсловен, въобще реален живот (камо ли да се докажат, да са най-добрите!), определят на всички нас кое е добро, зло, правилно, неправилно, създават правилата, средата…
цитирай
2. feq - Потомството на старата бюрокрация :(
05.05.2017 22:21
Всички тези изброени са внуци или правнуци на бивши властници. Властта се предава по наследство. Такава мрежа от роднини и приятели трудно може да се разплете. :(
цитирай
3. vilish - Дали има накъде ...
05.05.2017 23:48
... ВЕЧЕ ... ;(
цитирай
4. tikoev - Атанас Буров: "Българинът, ...
06.05.2017 08:46
Атанас Буров: "Българинът, като му дадеш много пари или много ядене, се забравя.
На българина всичко трябва да му се дава отмерено и никога да не му се плаща много високо. Защото като забогатее, той се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешки образ. За него няма нищо свято на този свят.
Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него.
Българинът с пари се смята за много по-умен от този, който ги няма."
цитирай
5. mt46 - Благодаря за труда!...
06.05.2017 11:37
valeska написа:
Направих си труда да проверя какво пише в интернет за Екатерина Захариева - външен министър в Борисов3 и вицепремиер... Много интересно.. от обикновен адвокат става директор на дирекция в министерството на екологията през 2007 година, като през 2006 сключва брак с така наречения личен архитект на Росен Плевнелиев, после зам. министър на самия Плевнелиев и така нататък... Тя е специалист по всичко... Това ми прилича много на "каста от партийци и „държавници“, която без никакъв досег с професионален, съсловен, въобще реален живот (камо ли да се докажат, да са най-добрите!), определят на всички нас кое е добро, зло, правилно, неправилно, създават правилата, средата…

Доколкото знам, на Запад хората се назначават на работа според качествата си, а не според партийната принадлежност или роднинските си връзки...
цитирай
6. mt46 - Така е... И няма воля за промяна...
06.05.2017 11:39
feq написа:
Всички тези изброени са внуци или правнуци на бивши властници. Властта се предава по наследство. Такава мрежа от роднини и приятели трудно може да се разплете. :(

цитирай
7. mt46 - Навярно има. Щом още се борят за власт...
06.05.2017 11:40
vilish написа:
... ВЕЧЕ ... ;(

цитирай
8. mt46 - Прав е Буров - един от малцината умни и свестни български политици...
06.05.2017 11:42
tikoev написа:
Атанас Буров: "Българинът, като му дадеш много пари или много ядене, се забравя.
На българина всичко трябва да му се дава отмерено и никога да не му се плаща много високо. Защото като забогатее, той се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешки образ. За него няма нищо свято на този свят.
Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него.
Българинът с пари се смята за много по-умен от този, който ги няма."

цитирай
9. apostapostoloff - И какво излиза?
06.05.2017 15:36
Според тази левичарска драсканица с политика трябва да се занимават счетоводители, спортисти, сладкарки, коняри, но не и политици.

Вестник "Сега"- когато го разтваряте внимавайте да не се залеете с помия, пикня, лайна и сперма. То и затова този парцал излиза в тираж от 1000 бройки, които се плащат от Кремъл.
цитирай
10. mt46 - Демокрацията не изключва лявото мислене, нали?...
07.05.2017 12:26
apostapostoloff написа:
Според тази левичарска драсканица с политика трябва да се занимават счетоводители, спортисти, сладкарки, коняри, но не и политици.

Вестник "Сега"- когато го разтваряте внимавайте да не се залеете с помия, пикня, лайна и сперма. То и затова този парцал излиза в тираж от 1000 бройки, които се плащат от Кремъл.

цитирай
11. dimat - На такова Стадо,
08.05.2017 21:37
..такива овчари!

Скоро даже и овчари няма да има - овцете ще ги командват дистанционно,с чип в черепите а те ще си мислят,че "мислят"!

Бе-е-е!
цитирай
12. mt46 - Мда... Много лошо!...
09.05.2017 06:39
dimat написа:
..такива овчари!

Скоро даже и овчари няма да има - овцете ще ги командват дистанционно,с чип в черепите а те ще си мислят,че "мислят"!

Бе-е-е!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156233
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031