Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2018 10:03 - Холандия не вярва на тикви
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 1361 Коментари: 17 Гласове:
12

Последна промяна: 10.02.2018 10:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

Холандия: Лъвчета може, Борисов не може в Шенген

Автор: Светослав Терзиев, в. Сега

image

 

Голям майтап: Рюте хареса Борисов като мъж, но не и като премиер. Затова не му даде шенгенски бонус, с който да се похвали като правителствен ръководител

 

Холандия прие без никакви спънки двете лъвчета от България, които премиерът Бойко Борисов лично разпореди да бъдат изпратени със самолет дни преди пристигането на премиера Марк Рюте. Надяваше се да получи от госта си обещание за частично приемане на България в Шенгенската зона, както му обеща две седмици по-рано в София германската канцлерка Ангела Меркел.За да спаси образа си на голям международник след седем години напразни опити да докаже, че държавата е готова за общото европейско пространство без вътрешни граници, Борисов имаше остра нужда поне от частичен успех - достъп по въздух и вода. Както се видя обаче, Марк Рюте даде достъп по въздух на лъвчетата, а на Борисов и сънародниците му каза да почакат, докато си довършат работата.

 

Не била много, но оставало нещо съществено, заради което Холандия не била склонна на компромиси. "Ние подкрепяме България за присъединяването към Шенген. Но работата още не е свършена - изисква усилия на много участници в процеса, включително и в България. Но искам да поздравя Борисов за постигнатото в това отношение. Както каза и Юнкер - има още малко, което България трябва да направи, аз вярвам, че тя ще го направи", заяви холандският премиер.Каква може да бъде тази работа, след като България е изпълнила отдавна всички технически критерии и трябваше да бъде приета най-късно до март 2011 г.? Преди седмица Борисов обвини западните лидери, че си измислят причини България да не влезе в Шенген.

 

"Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма", каза премиерът по време на лекция "Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" в Брюксел.Очевидно Борисов не забелязва проблем в България и е склонен да го търси на геополитическо равнище, но не и около себе си. "ЕС плащат за това, което САЩ, Русия, Китай и Турция, водени от своите геополитически интереси, предизвикаха в Сирия, Либия и Афганистан. Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси - всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа.

 

Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори", разгневи се премиерът. Той посочи, че арабската пролет е станала европейска зима и е нанесла огромни щети. Според него успешното справяне с кризата с мигрантите не е възможно без споразумението с Турция, за спазването на което ЕС плаща, както и споразумение с Италия, и добавя: "България е пример за това как бързо успяхме няколко правителства да направим заграждения".

 

За ситуацията, в която се намира Борисов, руснаците казват: "Я про духу, а он про ху-ху", което се доближава до българската пословица: "Каквото баба знае, това си бае"

 

Проблемът с мигрантите никога не е сочен официално като причина България да бъде държана извън Шенген. Нещо повече, когато Холандия и други държави (Германия,Франция, Австрия, Финландия) се запънаха за нейното приемане през 2011 г., никой не подозираше, че се задава мигрантска криза от Северна Африка и Близкия изток, надигнала се през 2015 г. Съображенията бяха други и са заявявани ясно на всеки Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, когато темата "Шенген" е фигурирала в дневния ред. Опасението винаги е било, че когато една държава (или по-точно две - България и Румъния) има образа на корумпирана, няма как да се гласува пълно доверие на нейното държавно ръководство, което носи най-голяма отговорност за това състояние.Когато му казваха на Борисов, че се опасяват от пропускливост на българската граница, която би била външна шенгенска граница, имаха предвид не липсата на телени заграждения, а прочутата подкупност на нейните пазители, които са производни на началниците си по-горе. Направата на ограда очевидно не решаваше проблема, макар че имаше значение за сдържане на мигрантския натиск извън пропускателните пунктове. През ГКПП-та потокът можеше да си тече регулирано, защото власти и каналджии се сработваха за по-невидим трафик на хора. Изпращането на контрольори от ФРОНТЕКС не бе достатъчно, защото въпреки тяхното присъствие оставаше загадка как така мигрантските центрове се изпразваха, без никой да забележи. Затова на поканата да посети границата Рюте отговори: "Няма нужда".Борисов мрази да го настъпват по мазола и напоследък се придържа към стратегията "Не ми говорете за корупция, защото такава няма". Той се надява, че с подкрепата на партийния си съмишленик Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, ще изиграе същия номер, чрез който в годишните доклади на ЕК за България отпадна проблемът с организираната престъпност, защото неизвестно как била изчезнала от само себе си.

 

Финансовият министър Владислав Горанов, който би трябвало да има представа от паричните потоци в страната, заяви простодушно миналата седмица на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството: "Корупцията остава вестникарско внушение". Защо? Нали 90% от медиите в България са вече проправителствени, след като скришом бяха одържавени с финансови инжекции през министерства, с контролирани от властите еврофондове и източване на послушни банки, висящи на вимето на държавата. Не е нужно да ровите в касите им, а погледнете съдържанието им - сякаш са си плюли в устата да правят пропаганден вятър на властта с едни и същи клишета.
 

Премиерът не се преструва на чак толкова улав, а търси наукообразни обяснения как корупцията е изчезнала. 


В речта си пред Европарламента миналия месец, а и пред други форуми той дава две доказателства: първо, не може да има корупция в държава, която постига по-бърз икономически растеж от други държави с по-добро реноме; второ, корупцията е изчезнала, защото е преборена контрабандата на цигари. И едното, и другото лесно се контрират с въпроси и отговори: Щом икономиката расте, защо населението не усеща растеж на доходите си?

 

Отговор: Защото колкото повече добавя икономиката, толкова повече има за крадене от корумпетата; Щом е спряла контрабандата на цигари, защо намаляват приходите от акциза - да не би да са намалели пушачите? Отговор: Защото делът на контрабандата спрямо законно продаваните цигари не намалява, а расте. И трето: Кой е казал, че в България се краде само от тютюна? Ами енергийният сектор, ами обществените поръчки, санирането, заменките и какво ли не? Корупция има и на високо, и на средно, че и на съвсем ниско равнище.

 

Досега максималната висота, до която е стигало правосъдието, е кмет на неголям град. Нагоре е защитено пространство. Това е белег и колко е реформирана българската съдебна система, която също е под специално наблюдение в Европа. Ако допуснем, че, както е тръгнало, Юнкер си затвори очите не само за организираната престъпност, но и за корупцията в България, ще му остане само да признае българската съдебна система за добре функционираща. Така ще изпълни обещанието си да отмени в края на годината Механизма за сътрудничество и проверка, който действа от първия ден на членството на България в ЕС. Румъния вече почти е готова да се освободи от унизителното наблюдение и нищо чудно България да бъде пришита към нея, без да е дала нито един достоен за сравнение резултат.За да не се случи това, има държави, които не се поддават на емоции, колкото и да им харесва самият Борисов. "Аз харесвам този мъж и мисля, че той харесва мен", заяви Рюте, което в превод от дипломатически език означава:Нищо лично - просто не си готов за ШенгенДа се сърдим ли на холандския премиер, че заради Борисов и аверите му в задкулисието наказва цяла България? Всъщност той е по-голям приятел на българите от собствените им ръководители. Рюте не участва в ограбването им, а неговата страна в момента е най-големият инвеститор в България и показва, че икономическите успехи са възможни и без да се краде. Просто той ни напомня известната истина, че всеки народ има такива управляващи, каквито заслужава. Ако искаме промяна, трябва сами да си свършим работата. Да съставим списък на корумпетата и да си изберем други ръководители.

 

Източник: segabg.com

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/holandiya-lyvcheta-mozhe-borisov-ne-mozhe-v-shengen
Гласувай:
12Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
10.02.2018 10:26
Какъв е този напън за шенгенското пространство, като имаме по-важни проблеми за решаване?
цитирай
2. zax - Това Шенген ми звучи като Ченгел.
10.02.2018 11:13
Това Шенген ми звучи като Ченгел.
цитирай
3. nedovolen - Не видя, че Европа ни закопва, сега и ...
10.02.2018 12:09
Не видя, че Европа ни закопва, сега и Ченген. Пастирът, сито, гладно в крайна сметка води стадото в кланицата.
На мен пък ми звучи като Ченген - опит за ченч ген. Да, ама не / П.Б./.
цитирай
4. bojinkata - Др. борисоффф, два сантиметра не ...
10.02.2018 16:25
Др. борисоффф, два сантиметра не стигат за да се задоволи ЕС и ни приеме. Ама те винаги си остават два!
За провала на бориСоффф си личеше и от мълчанието на джурвалята след посещението на големия приятел на Бг - Рюте!
цитирай
5. mt46 - Навярно финансови интереси на нашия "елит"...
11.02.2018 12:21
kvg55 написа:
Какъв е този напън за шенгенското пространство, като имаме по-важни проблеми за решаване?

цитирай
6. mt46 - Мда... :)
11.02.2018 12:22
zax написа:
Това Шенген ми звучи като Ченгел.

цитирай
7. mt46 - Има чейндж - има далавера... Но само за малцина...
11.02.2018 12:24
nedovolen написа:
Не видя, че Европа ни закопва, сега и Ченген. Пастирът, сито, гладно в крайна сметка води стадото в кланицата.
На мен пък ми звучи като Ченген - опит за ченч ген. Да, ама не / П.Б./.

цитирай
8. mt46 - Цялото му управление е провал за България. Но мнозина ще го разберат с голямо закъснение...
11.02.2018 12:27
bojinkata написа:
Др. борисоффф, два сантиметра не стигат за да се задоволи ЕС и ни приеме. Ама те винаги си остават два!
За провала на бориСоффф си личеше и от мълчанието на джурвалята след посещението на големия приятел на Бг - Рюте!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15874860
Постинги: 3186
Коментари: 41949
Гласове: 137155
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930