Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2018 12:07 - До вчера от сутрин до вечер лягахме със СССР, сега лягаме с Брюксел
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 2083 Коментари: 14 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Георги Марков: До вчера от сутрин до вечер лягахме със СССР, сега лягаме с Брюксел

12108 | 20 февр. 2018 | 15:11


   

Георги Марков, бивш конституционен съдия и народен представител от ГЕРБ, в интервю за Радио „Фокус“.

 

- В неделя унгарският премиер Виктор Орбан направи годишното си обръщение към нацията, с което фактически откри кампанията за редовните парламентарни избори в страната му на 8 април. Г-н Марков, какви акценти открои в годишното си обращение към нацията унгарският министър-председател Виктор Орбан?

- Това годишно обръщение – отчет на Орбан към избирателите беше следено с необичаен интерес. Първо, защото е 40 дни преди изборите, второ, това беше отчет за 8-те години управление на Орбан – два пъти по 4 години с по 2/3 мнозинство, и съвпада с 30-годишнината от неговата политическа дейност. Орбан е наистина феномен, легенда от 1988 година.

Неговото име ще бъде свързвано с падането на комунизма в Унгария, когато той заедно с няколко момчета – студенти от Юридическия факултет прави партията на младите демократи „Фидес“. Името буквално гръмна триумфално – аз оттогава го харесвам и обичам. През юни 1989 година на „Площада на героите“ този млад студент, слабичък тогава, с брадичка, отправя огнени слова за напускане на съветските войски от страната. През 90-те години партията му влезе в парламента. Като всеки млад човек, либерал, стана зам.-председател на Либералния интернационал, по-късно през 1998 година стана най-младият премиер на Унгария в историята на страната и я вкара в НАТО, за да престои 8 години в опозиция и да се върне на бял кон през 2010 година. И с този втори мандат се свързва второто голямо завоевание на Орбан – скъсването с посткомунизма. Унгария през 2012 година прие под негово ръководство новата Конституция, където християнството беше издигнато в конституционен принцип, а престъпленията на комунизма бяха приравнени с тези на фашизма.

Сега, през третия мандат на Орбан 2014-2018, може да кажем, че той нанесе тежък удар на неолибералната демокрация.

И днес, ако ме питате каква е Унгария, ще кажа – това е нелиберална демокрация. Какво означава? Той го разшифрира – суверенитет, християнство, национална памет, историческа памет, семейство и достойнство.

 

В тази реч, за която ме питате, мотото беше: „Християнството е последна надежда за Европа“. Орбан отправи директен призив към Берлин, Париж и Брюксел, че той и Вишеградската четворка няма да се подчинят на налагането на квоти, че християнството ще спаси Европа. Орбан отправи много добри думи към Българската православна църква за нейната  борба с ислямизацията на Европа. И повтори тезата си, че няма как да бъде нареждано на Унгария, защото тя няма шеф, с който да живее в собствения си дом. Още повече, че господата мигранти не желаят да ходят в Унгария, искат да са в Западна Европа.

Вече е известен конфликтът Орбан-Сорос. На 8 април изборите ще са битка между Орбан и Сорос. Плакатите на партията на Орбан са готови  – Сорос, вече на 90 години, държи на конци цялата опозиция в Унгария и я финансира, естествено, в отчаян опит да свали Виктор, след като не можа с майдан през 2012, по подобие на Украйна.

 

Издигането в култ на християнството е изключително важно, защото Орбан казва: „Ние сме страна, която няма да се подадем на интернационални настроения. Християнството е това, което е водещо, което ни е спасило през вековете.“ И оттук става ясно за големия конфликт между Централна и Западна Европа.

 

Орбан за пръв път си позволи – той е с много здрава нервна система, директно да нападне трима политици – бившия премиер на Италия и шеф на социалистите Матео Ренци, бившият премиер на Австрия и шеф на социалистите Фреймън, и доскорошния така да се каже лидер на социалдемократите в Германия Мартин Шулц. Не знам защо пропусна четвъртия - Милованович на Хърватия, но каза за тримата: „Те захапаха Унгария, но си счупиха зъбите“.

 

Всъщност, зъбите на тези трима политици бяха счупени от собствените им народи. Те наистина захапаха през 2015 година Орбан, че е диктатор, че е антисемит, защото не пусна мигрантите. Ренци обаче беше свален в Италия след катастрофална загуба на изборите в Рим и на червената крепост Торино, и след провален референдум. Фраймън беше буквално изгонен в Австрия, след като на президентските избори взе 10%, а партията му на парламентарните избори се класира трета. Пратиха го някъде на почивка в ООН да отговаря за младежката безработица – горките безработни младежи!

И Мартин Шулц – това е лапацалото, който най-много говори срещу Орбан. Това е човек, завършил 8-ми клас за разлика от Орбан, който е завършил Юридическия факултет. Този човек, който беше председател на Европейския парламент и му викаха мистър „Европа“, стана мистър „Катастрофа“.

 

Не знам дали Орбан е разбрал за днешната статия в „Билд“, която посочи, че социалдемократите в Германия за пръв път от Втората световна война са вече трета политическа сила. Те станаха втора с най-нисък резултат от Втората световна война на изборите 20%, Шулц не си даде оставката, в резултат на което днес се оказа по последните изследвания в Германия, че макар и с 0.5% „Алтернатива за Германия“ вече е втора политическа сила.

 Орбан каза за Шулц: „Той искаше всичко, а днес е едно нищо“. Много добре им ги каза нещата, защото това бяха хора, които се опитваха да се мешат във вътрешните работи на Унгария.

Идваме до голямата тема – в Европа няма повече да може от догодина след евроизборите и след конституирането на нова Европейска комисия, да продължава така - очевидно ще трябва да има някаква развръзка.

 

Централноевропейските страни в лицето на Вишеградската четворка няма вече да се съобразяват повече със заповедите на Меркел и на президента на Франция.

Тези внушения на назидателен тон, на размахване на пръст, безумното втълпяване на Меркел – че щом получавате фондове, трябва да си отстъпите суверенитета и да ни слушате, ние ви правим аутобани и мостове, вие ще приемате мигранти, да ви трепят жените - ще иват последствия. Аз съм потресен от статията, която излезе в сайта „Гласове“, какво става в Швеция януари месец. Швеция никога не е имала в своята история такъв бандитизъм и такова посегателство върху невръстни деца от мигранти. Тоест, няма да може да мине повече диктатът на Франция и Германия по отношение на тези страни.

 

Вероятно ще трябва да се върви към нов договор - този Европейски съюз да бъде от западноевропейски минисъюз, и един друг пък още по-минисъюз – централноевропейски. Няма как да стане продажба на суверенитет. Орбан каза на Меркел онзи ден на среща на Християндемократическите партии от Европа, където беше и една важна фигура на ЕНП Антонио Лопес: „Можем да минем и без фондовете ви. Икономиката ни е достатъчно силна“.

 

Всичко това беше свързано в речта в неделя и с възхода на унгарската икономика, и най-вече повишаване на раждаемостта в Унгария.

За 8 години, г-жо Събчева, 46% увеличаване на раждаемостта. Вижте мерките – намаляване на режийните разноски: газ, вода, ток и т.н. още през 2012 година с 25%, 33 хиляди евро подарък от държавата, ако семейството има трето дете, стига един от съпрузите да е до 40 години и да се осигуряват. Плюс този подарък от 33 хиляди евро, още 33 000 за трето дете, много нисколихвен заем за 25 години, безплатна храна по 4 пъти на ден в детските градини, а от тази година и в началните училища. 6-годишен отпуск по майчинство за жените и данъчни облекчения за младите семейства.

И аз видях през лятото, когато ходих да гледам Световното по плуване и водна топка, колко много унгарки, не от малцинствата, водят по две дечица и бутат по една количка. Това е изключително голям успех, заедно с това, че Унгария в рамките на управлението на Орбан, за 8 години има 1 милион нови граждани. В началото на декември едномилионният паспорт беше връчен на едно семейство от Войводина, от Сърбия, етнически унгарци. Неслучайно, аз съжалявам, че нашият премиер Борисов – тогава стана казусът с Главчев – не можа да отиде в Гьотеборг, където макар, че е социалист премиерът на Швеция Стефан Льовен, но Орбан говори за унгарското чудо в икономиката.

Неслучайно миналата година беше поканен на високи икономически форуми, а тази година само преди 12 дни в Берлин той изнесе лекция пред 50-те най-големи фирми в Германия. Миналата година лектор беше френският президент Макрон. Неслучайно Орбан беше поканен в Германия – 6 000 са немските фирми в Унгария, начело с „Мерцедес“ в Кечкемет, с „Ауди“ в Гьор и „Опел“. Та на тази среща той каза, че вишеградците ще са готови към 2030 година по икономически показатели да са на ниво на Западна Европа. Казва: „Няма да можем да ви стигнем в инфраструктурата, затова догодина ще разговаряме с новата Европейска комисия. Имаме План „Б“, вече сме в преговори с Китай, който е готов до 2030 да изгради нашата инфраструктура“. Прочие, това вече се състои – почва влакът-стрелът Будапеща-Белград и каргото Пирея-Скопие-Белград-Будапеща-остров Чепел.


- Г-н Марков, как е постигнато това унгарско чудо, как са постигнати тези показатели в икономиката?

- Аз се сещам за едно интервю на Станишев, между другото му изказвам искрени съболезнования, защото все пак той е български гражданин, шеф е на такава голяма организация като ПЕС, такъв бой ядат социалистите в Европа, такова чудо – аз съм роден 1950 година, досега не е било. Буквално във всичките страни, в които социалдемокрацията беше на мода, имаше големи лидери, се стигна до катастрофа. Сега предстои катастрофата в Италия – те ще са на трето място. Във Франция Манюел Валс каза, че социалистите "са починали", в Испания загубиха два пъти избори, в Австрия от мандатоносители, сега на изборите станаха трети, в Холандия са извън тройката. Та тогава г-н Станишев каза: „Унгария е водена надолу от Орбан“. Сега не искам да го опровергавам напълно. Мога да му кажа:  да, в известен смисъл Орбан поведе Унгария надолу - поведе я надолу като свали безработицата от 14% на 3.8% и в момента е една от най-ниските безработици в Европа, поведе я надолу като инфлацията е най-ниска от 42 години насам, и поведе я надолу като свали драстично за семействата режийните разноски. Вдигна я обаче нагоре с отваряне на икономиката на Изток – това беше неговият предизборен лозунг през 2009 година.

Днес Унгария е голям износител за Китай – десетки хиляди тонове месо летят всеки месец за Китай, по 2 милиона патици и други продукти. Руският пазар е залят с унгарски лекарства и стока. Туризмът никога не е бил – той винаги е бил развит, но никога не е имал такъв възход.

В Будапеща е пълно с китайци, с едни големи апарати цял ден щракат, лапат патици и гъски, и червено зеле, разнообразяват ги с гулаш.

Орбан проведе много добра икономическа политика, много добра политика на Унгарската централна банка. Унгария вкара своята Конституцията флоринта като национална валута, както и Полша, както и Чехия – те не желаят еврото.

Провежда много добра данъчна политика –  скоро свали данъците. Унгарската провинция благоденства, младите са по местата си. Заплатите на лекарите бяха вдигнати на лекар специалист с по 800 евро отгоре, многократно бяха вдигнати заплатите и на работещите в училищата. Никога спортът не е бил толкова цветущ в Унгария. Проведоха най-доброто Световно първенство и най-атрактивно първенство по плуване, водна топка, скокове във вода.

32 стадиона предстоят да бъдат довършени до 2020 година на обща стойност 750 милиона евро, с откриване на 750 хиляди нови работни места.

Изгонен беше Международният валутен фонд от Унгария. Банките – това каза в неделя Орбан: в държавата, в която 50 плюс 1 банките са унгарски, 50 плюс 1 от медиите са унгарски, и енергетиката -също, това е суверенна държава. Каза още: „Другото е световни финансови институции, разни мушмороци от типа на Сорос да се опитват да ни управляват“.

Така че Орбан икономиката проработи много добре. И аз не мога да правя прогнози, все пак на избори всичко става, но се очертава много категорична поредна победа с около 2/3 на Виктор Орбан. И това ще бъде много добре за Унгария и много добре за Европа, защото няма как да не се съгласим с Ванчо Кръстев – нашият политолог във „Файненшъл Таймс“, който беше писал преди 2-3 години: Меркел и Орбан – това са двете фигури в Европа, двете различни политики, едната на мултикултурализъм. Тази на Меркел е: „Елате, па ни трепете тук по Коледа, разваляйте ни коледните базари, изнасилвайте ни“, – както и стана. Ти го приемеш този афганистанец Абдула в германското семейство, в своя дом да го интегрираш и той ти закача – този мръсник, 15-годишното момиченце, и накрая го убива. А родителите на момиченцето отиват и казват: „Той го заплаши детето, че ще го изнасили, ще го убие“. И полицията го пуска – ето какво се случи.

 

Коледното обращение на Орбан беше четено в Европа повече от това на бла-бла приказките на папата-аржентинец. Орбан каза така: „Няма да ни отнемете Рождество Христово, няма да ни отнемете Коледа. Ще си бъдем „Весела Коледа“, а не „Весели празници“. Ще си бъде „Коледен базар“, а не „Новогодишен базар“. Нещо, което каза и Тръмп: „Американци, върнах ви Коледа“. Защото предишният президент 10 години не може да си строши езика да каже Рождество Христово.

Това е битката в Европа и тя ще се разреши по следния начин: Централноевропейските страни ще останат християнски и ще гарантират най-важното за своите граждани – живота и здравето им.

Двойна ограда на границата има на Унгария, 12 хиляди войници и полицаи я пазят. В напрегнати ситуации, каквито се очакват, а се очаква африканска вълна, идват австрийски полицаи и войници, полски хеликоптери. И е направил едни къщички, ако случайно някой мине, бум в къщичката, има вода, дават му там една питка и една рибена чорба, има телевизор, не може да се движи за Унгария.

НПО-та на Сорос, тези, които извършват антидържавна дейност в Унгария, ще си бъдат НПО-та, само че като канят мигрантите и получават пари от Сорос ще плащат 25 % данък за държавата и мероприятията им могат да бъдат най-много до осем километра от границата, не могат да я приближават. Това е новият закон, който е кръстен буквално „Анти-Сорос“.

Орбан има топки, иска да запази живота и здравето на своите граждани, иска Унгария на унгарците. Унгария е християнска и Европа е християнска. Казва за Европа: „Аз не мога да направя повече, защото сме малка страна с малък глас в европейските дела. Но за Унгария, докато съм жив, няма да пускам мигранти и ще останем християнска държава. Ще си правим унгарска икономика и няма да зависим от никого“.

Темата за суверенитета в Унгария е много важна унгарците са си хора, които обичат свободата. Неслучайно въстанаха през 1956 г., а ние от сутрин до вечер лягахме със Съветския съюз, сега от сутрин до вечер лягаме с Брюксел. Утре, ако се сменят нещата, пак ще лягаме и ще ставаме със Съветския съюз, това е нашата орисия. Докато унгарците са  горд народ, който не търпи да му се налагат неща отвън и това ще го покаже вотът на унгарския народ на 8 април.


- Той техният поет национален Шандьор Петьофи е казал: Две неща ми трябват на земята. Те са любовта и свободата.

- Да, те са любовта и свободата. И митингът, който ще е на 15 март, националния празник, кръгла годишнина от революцията 1848-а, когато Унгария е дала на света и великият Лайош Кошут. Велик мислител и велик политик. Всички митинги на Орбан завършват с една уникална песен и тя е песен на Петьофи: „Унгарски Боже, ние се кълнем, че роби няма да умрем“. Това е. Робската психика ги е напуснали и затова ще вървят напред.

 

- Как случващото се в Унгария може да повлияе на България, г-н Марков?

- Аз не мисля, че нещо може да ни повлияе. Аз се радвам за посещението на Орбан в България. Той е в много близки, в много приятелски отношения с нашия премиер Борисов. Аз съм благодарен на Борисов, че на 30 ноември преди две години, 2016 г., успях да присъствам на връчването на голямата награда, която Орбан му даде, един специален кръст, в Будапеща. Знаете, Орбан идва и беше в Бургас, прелетя с хеликоптер над нашата граница. Голям застъпник на България за членството на нашата страна не само в ЕС, но и в Шенген, както цялата впрочем Вишеградска четворка, но не мисля, че той по някакъв начин може да повлияе на нещата в България.

Защото, първо, нашият народ не е като унгарския.

Второ, управляващата партия не разполага с две трети, ние се управляваме в коалиция с коалиции. Непрекъснато ще се въртим в един омагьосан кръг. Дай Боже, някой ден да излезем от него. Но когато ме срещнат по улиците и ме питат, ще се оправим ли, аз казвам, че няма. Аз съм песимист, че ние ще се оправим. Защото ние винаги разчитаме някой да ни оправи отвън, а трябва да направим опит сами да си помогнем. Но очевидно не можем.


- Жалко, че не можем да постигнем показателите на Унгария, жалко, че не можем да постигнем родолюбието и стандарта на Унгария. Тъжен финал за разговор, който започна с невероятни факти. Факти за това как един народ и една държава, малка държава в сърцето на Европа, могат да се изправят на крака и да вървят към благоденствието си. Благодаря ви, г-н Марков, че ни отделихте това време.

- И аз благодаря.


http://epicenter.bg/article/Georgi-Markov--Izborite-v-Ungariya-prez-april-shte-sa-pole-na-sblasak-mezhdu-Orban-i-Soros/147682/11/0Гласувай:
181. veshter - Разликата е в това, че навремето никой не смееше да гъкне срещу СССр, защото отиваше на кино.
21.02.2018 12:43
Докато сега всеки може да говори и плюе колкото си иска и по СССР и по Брюксел. Има и още няколко, за някои може би по-несъществени разлики, но например можеш да отидеш където и когато пожелаеш, да работиш където пожелаеш. Докато навремето хората бяха вързани с три синджира за социалистическия Рай :)
цитирай
2. kvg55 - mt46,
21.02.2018 13:10
Макар че е политически бояджия, в случая Марков е прав.
цитирай
3. zax - ". . . Георги Марков: До вчера ...
21.02.2018 13:34
"...Георги Марков: До вчера от сутрин до вечер лягахме със СССР, сега лягаме с Брюксел..."
Тогава учихме руски - но певците ни не пееха на руски, за постъпване на работа никой не искаше да знаем и руски, и без редица други "нови придобивки".

цитирай
4. merlin68 - Разликата е в това, че навремето ...
21.02.2018 14:20
veshter написа:
Разликата е в това, че навремето никой не смееше да гъкне срещу СССр, защото отиваше на кино. Докато сега всеки може да говори и плюе колкото си иска и по СССР и по Брюксел. Има и още няколко, за някои може би по-несъществени разлики, но например можеш да отидеш където и когато пожелаеш, да работиш където пожелаеш. Докато навремето хората бяха вързани с три синджира за социалистическия Рай :)


Естествено, че нищо не си разбрал от прочетеното - да, може да отидеш където си искаш, и два милиона отидоха, проблема е, че скоро няма да има къде да се върнеш.
цитирай
5. pvdaskalov - * 1 *
21.02.2018 18:57
Маринчо, аз ще разширя зависимостта ни с един виц, който ми каза преди 4 години добре известния в Блог.бг Ж.
"Защо в България има наи-много Бе-еМ-Ве-та?"
"Амии, щото се подчиняваме на Берлин, Москва и Вашингтон."

Ако го знаеш отдавна, моля да ме извиниш.
Поздрави за серията достойни постинги!
П и е р
цитирай
6. mt46 - И какво от това, че днес може да се плюе?
21.02.2018 19:17
veshter написа:
Докато сега всеки може да говори и плюе колкото си иска и по СССР и по Брюксел. Има и още няколко, за някои може би по-несъществени разлики, но например можеш да отидеш където и когато пожелаеш, да работиш където пожелаеш. Докато навремето хората бяха вързани с три синджира за социалистическия Рай :)

Плюенето може да е някакво разтоварване, но не е утеха за духа, нито храна... Дела са нужни, както е казал Апостолът...
Проблемът в случая е защо Унгария може, а България не може...
цитирай
7. mt46 - У нас политическото бояджийство е нерядко срещана професия...
21.02.2018 19:21
kvg55 написа:
Макар че е политически бояджия, в случая Марков е прав.

Но когато нещо е вярно, не ми е изключително важно кой го е казал...
цитирай
8. mt46 - Вярно, че за постъпване на работа не се изискваше руски език!... :)
21.02.2018 19:23
zax написа:
"...Георги Марков: До вчера от сутрин до вечер лягахме със СССР, сега лягаме с Брюксел..."
Тогава учихме руски - но певците ни не пееха на руски, за постъпване на работа никой не искаше да знаем и руски, и без редица други "нови придобивки".


цитирай
9. mt46 - А и да ходиш да слугуваш на чужденците не е голямо благо...
21.02.2018 19:28
merlin68 написа:
veshter написа:
Разликата е в това, че навремето никой не смееше да гъкне срещу СССр, защото отиваше на кино. Докато сега всеки може да говори и плюе колкото си иска и по СССР и по Брюксел. Има и още няколко, за някои може би по-несъществени разлики, но например можеш да отидеш където и когато пожелаеш, да работиш където пожелаеш. Докато навремето хората бяха вързани с три синджира за социалистическия Рай :)


Естествено, че нищо не си разбрал от прочетеното - да, може да отидеш където си искаш, и два милиона отидоха, проблема е, че скоро няма да има къде да се върнеш.

цитирай
10. mt46 - Благодаря, Пиер!
21.02.2018 19:30
pvdaskalov написа:
Маринчо, аз ще разширя зависимостта ни с един виц, който ми каза преди 4 години добре известния в Блог.бг Ж.
"Защо в България има наи-много Бе-еМ-Ве-та?"
"Амии, щото се подчиняваме на Берлин, Москва и Вашингтон."

Ако го знаеш отдавна, моля да ме извиниш.
Поздрави за серията достойни постинги!
П и е р

Не го знаех, а и рядко помня вицове... Поздрави!
цитирай
11. helium -
21.02.2018 20:38
За теб доносникът Марков ли е авторитет ?
Сериозно ли не правиш разлика между ЕС и СССР ?
цитирай
12. mt46 - Не. Но какво от казаното не е вярно?...
21.02.2018 21:26
helium написа:
За теб доносникът Марков ли е авторитет ?
Сериозно ли не правиш разлика между ЕС и СССР ?

Ти сериозно ли си прочел постинга? Не става дума за разликите между СССР и ЕС, а за надупването, раболепието на българския политически "елит" към силните /преди - към СССР, сега - към ЕС и САЩ/. И най-вече за разликите между България и Унгария в политиката, в икономиката, в суверенитета, в националното достойнство...
цитирай
13. pando - При социализма
22.02.2018 10:12
Не можеше да псуваш властта,защото "Нещо" може да ти се случи. При капитализма можеш да псуваш властта,защото "Нещото" се е вече случило-МИЗЕРИЯ ПРОФУНДА.
Преди България беше уважавана държава,а днес е територия ограбвана от полуграмотни нагли простаци и прледатели...Просто не е сравнимо.
цитирай
14. dimat - В края на интервюто с Георги Марков,
22.02.2018 19:07
..същия дава един отговор,който много точно ни рентгенографира,като "народ":

"Защото, първо, нашият народ не е като унгарския."

Този отговор обезсмисля напълно всякакви други пояснения и съвсем се покрива с
вица,за оня случай,когато запитали едни войници защо не стреляли,те казали,че това е било по 10 причини и почнали да ги изброяват: първо,нямаше патрони...

Командирът им ги прекъснал с думите: Е,останалите няма смисъл да ми ги казвате!"

И тук е така ,няма ли народ,няма нищо,НИЩИЧКО!

Милион приказки се изприказват по форумите,от откровен хленч(най-масово),до даване на всякакви акъли,но малцина са тези,които посочват,ЧЕ ВСИЧКО ЗАВИСИ САМО ОТ НАС И САМО НИЕ МОЖЕМ ДА СИ ОПРАВИМ ХАЛА,НО ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ И МАСОВО ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦИТЕ!

...масово излизат такива,като унгарците,такива като гърците,а ние се упражняваме масово в ролята на умрялата лисица,та белким някой друг ни поднесе на тепсия,това,за което така неистово хленчим!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15932410
Постинги: 3193
Коментари: 41988
Гласове: 137327
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31