Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2021 23:03 - България – център на света
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 3308 Коментари: 11 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

.
Когато България беше центърът на света

Докато в учебниците по история развързаният цървул на Левски се поставя наравно с Просвещението и с Френската революция, българите ще си останат в една дълбока духовна провинция, пише Александър Андреев в коментара си.

    

 

image

 

Наскоро един известен български писател и журналист със срам и покруса ми се оплака, че едва сега разбира как не е знаел нищичко за историята на Полша. Признах му, че и за мен допреди няколко години важеше същото. Сведенията на моето поколение за тази голяма и важна страна идваха главно от пропагандни сериали за танкисти, кучета и капитан Клос. Но не е само Полша - неграмотни бяхме за цялата европейска история. И тепърва трябва много да наваксваме. Ето моят неизчерпателен списък от 10 точки:

1. Докато в часовете по история ронехме сълзи заради т. нар. „турско робство”, така и не научихме нищо за 30-годишната война, която е в основата на днешната европейска държавност.

2. За Наполеон и Виенския конгрес в главите ни наливаха само антимонархически глупости - а тъкмо там е заложен планът за днешна обединена Европа.

3. Многобройните руско-турски войни през 19 век кой знае защо се изучаваха главно като подстъп към онова, което се нарича Освобождение на България - та затова и до днес цари невежество за сложните руско-турски отношения.

4. Някой в училище да е чувал нещо за Френско-Пруската война и започналия от нея възход на Германия?

5. Балканската и Междусъюзническата война като увертюра към Първата световна и опит с цената на много кръв да се подели османското наследство. В училище учихме нещо съвсем друго: за българския героизъм и коварните съюзници.

6. Самата Първа световна война като апокалиптичен изблик срещу стария, вмирисан ред. Когато днес чета исторически книги, направо срам ме хваща за опростената, черно-бяла картина, която ни представяха учителите по история.

7. Почти нищо смислено не бяхме чували и за възхода на двете тоталитарни идеологии между двете войни - идеологии, които наистина помрачават съзнанието на стотици милиони хора в Европа. И на практика доказват, че мнозинството не винаги е право, а народите лесно се лъжат.

8. Че Хитлер започва Втората световна война - по това спор няма. Но защо и как, какви скелети крият в мазето си по-сетнешните победители и къде изчезнаха по време на войната многобройните симпатизанти на нацизма в Англия, Франция и САЩ?

9. За антисемитизма в цяла Европа, за чудовищните престъпления не само на Хитлер, но и на Сталин, за масовите чистки по време на войната и след нея - допреди 25 години това беше табу, а като гледам и днес учениците не се задълбочават в темата.

10. Какво точно е планът Маршал, как се денацифицира (Западна) Германия, защо тъкмо френско-германските отношения са ядрото на мирна и обединяваща се Европа? Изобщо - всичко, свързано с прошката, помирението и икономическия възход на Стария континент за дълги години беше изхвърлено от часовете по история.

Та се питам: Защо ли в училищата на НРБ не сме научили почти нищо за европейската история? А каквото сме научили, е било цензурирано, изкривено и манипулирано.

image

Александър Андреев











Отговорът има две страни: идеологическа и манталитетна. За идеологическата няма какво особено да говорим: знае се, че всичко беше пригаждано към историческия материализъм, че историята просто беше длъжна спретнато да се развива напред към победата на комунизма. По-потискащо обаче е манталитетното обяснение за нашата историческа неграмотност, защото то с всичка сила важи и до днес, доколкото и днешните (или поне вчерашните) ученици изучават почти същата осакатена и манипулирана история, в центъра на която някак саморазбиращо се е поместена България. За да го кажа ясно: българската история, разбира се, трябва да се познава, но е нелепо да учиш европейска история с внушението, че тъкмо България гнезди в нейната сърцевина. А проблемът е именно манталитетен, защото в дъното му е ниското самочувствие на българина, което се компенсира с историческа грандомания.

Така че докато в учебниците по история развързаният цървул на Левски се поставя наравно с Просвещението, с "вечния мир" на Кант и с Френската революция, българите ще си останат в една дълбока духовна провинция и няма да получат шанса да разберат, че живеят на един удивителен континент. И че са част от неговото минало, настояще и бъдеще.

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/a-19197609?fbclid=IwAR22J8wLMMDwFI6A3BYk0miVLCzVtqwaRM0DiQCVWnZNczT-yvqElstB3Es

ПП:
 В интерес на истината, когато бях студент, четях доста западна и антитоталитарна литература, философски книги, статии и т. н. ...


Хвалят се патриотари

с мисъл чудна, хвърковата. –

"Ний сме най-велики твари

и сме център на Земята!"...

  Марин Тачков 



Гласувай:
18



1. kvg55 - mt46,
25.07.2021 23:49
Не знам кога и къде е учил неуважаемият Андреев, но аз съм научил в училище и извън училището и за Тридесетгодишната война, и за Стогодишната война, и за Вартоломеевата нощ, и за Великата френска револююция, и за Жечьпосполита, и прочие. Още си спомням една рисунка от учебника по история – Английски стрелци с лъкове, които са били елитна войска. Спомням си как древните египтяни са пренасяли вода за напояване от река Нил, спомням си рисунката на разрушаването на Бастилията и карикатурата на Луи Филип – кралят-буржоа.
Много обичах да рисувам замъци и танкове.
Световната история приключваше с края на Втората световна война. На събитията след това сме съвременници и все нещо е писало по вестниците, в списание "Паралели" и прочие. За "чудовищните" престъпления на Сталин е научил от враговете му.
Убеден съм, че въпросната персона не знае нито едно стихотворение от Ботев наизуст.
За мен развързаният цървул на Левски е по важен от царуването на кралят Слънце.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей , Марине!
26.07.2021 00:35
Не ми стана много ясно, какво предлага въпросният господин?
Дано не греша, предлага да не се учи Българска история?! Вместо нея, да се учи/ само?/ Световна история? Може би защото нямаме история? По същя начин би трябвало французите да не учат за жакериите, чехите за Ян Хус!
Че имаше изкривени неща в нашата история, това е друг въпрос! За селскто въстание на Ивайло например Представено едва ли не, като антифашистко? За селския вожд Ивайло,който разбира от военно дело? Явно е феодал, поради това, вероятно недоволен от статута си! Та той бие ромеите, царя и татарите, нещо ,което никой дотогава в Европа не е правил! Какъв свинар е способен на подобен родвиг?
Или Междусъюзническата война Чистихме едни кабинети преди години и ми попадна книжка за нея с гриф секретно, за партийни организации !Прегледах я набързо и останах потресен В нея пишеше неща обратни на това в учебника ?Излизаше ,че ние сме били на път да я спечелим Гърците отчаяно молят за мир-армията им е в капан в Кресненското дефиле, умират от глад Същото е положението и със сърбите Армията им е обкръжена И после извесната история с румънската армиа, една разпасана команда, срещу която има само пъдари И една елитна дивизия, Плевенската, която може да я размаже , но и е забрането да стреля срещу тях? Защо ли се скриваха фактите? Стана ми ясно постепенно Да се очерни Фрдинанд като некадърник и виновник не преценил военните способности на армията ни Но данните показвт обратното Но има нещо по- важно Участието на Русия в намесата на Румъния, все пак дозирано-забранено им е на румънците да влизат в София И най вече, да не се разбере ,кой е забранил на Плевенската дивизия да размже румънците Защото на един батальон от нея не е съобщено И докато получи телеграмата, така е напердашил румънците край Пирдоп, че те били пред връщане обратно
Кой може да е забранил? Това е само Фердинад! А това означава , че е бил с договорка с руснаците!?
Затова е било секретно писанието

За каква възхвала на Българите говори въпросният човек? Напротив, в случая победата на Българската армия по д0ипломатически път е превърнага в поражение!?Служебно?
Има решение-Въпросният да предложи премахването на часовете по Българска историа Няма Българи, няма история!
И странното тълкувание за Турското робство
Може да не е робство в римски вариант- да се осигурява подслон и храна на роба Но за какво говори фактът ,че се отвличат момчета за еничари, че се наричаме рая, че нямаме право на редовна военна служба, че момичетата ни се продават на пазара за роби в Цариград? Единствено, че сме считани за втора ръка хора!? Че нямаме самостоятелна църква, че в нея е забранено да се служи на Български?
А, не е ли прекалено това искане на този патриот -евичарин? На чии интереси служи?
В никакъв случай не са на Българските!
цитирай
3. panazea - Истина е Марине !
26.07.2021 09:02
Ние сме центърът на Земята !
Другите народи ни се възхищават !
А ние сме самоиронични .
Да се самобичуваш не е грях , но всичко трябва да е с мярка .
Като откриваш грешките си , вървиш към съвършенство , но не се погубвай.
Аз съм на страната на унижените и оскърбените .
Българите , палестинците , кюрдите, индианците , индийците са подложени на изтребление и културата им на унищожение .Стотици народи са унижени .
Отвори си очите !
Бъди горд такъв , какъвто си !
Защото другите не са нито по-умни , нито по-добри от теб !
Светът има нужда от последните си мохикани.
Остани се със здраве !
Панацея
цитирай
4. panazea - Само ме мога да разбера , защо ни провокираш с писанията на новите еничери?
27.07.2021 08:43
Защо , Марине ! Ти на чия страна си ? На майкопродавците и отцеругателите?
Поредния пасквил на продалите се за жълти стотинки. Защо бе , Марине ? Защо си на страната на еничерите? С подобни писания не помагаш на народа си !
С какво Левски е по-долу от Жан Жак Русо ? Защото е бил българолюбец ?
Знаеш ли на кого е служил Жан Жак Русо?
Защо подценяваш Георги Раковски , начертал пътят ни за самоосвобождение?
С какво Раковски е по-долу от Гарибалди?
А , Раковски е бил самостоятелен и затова са го изгонили от Белградската крепост , когато с легията си е помагал на сърбите. А Гарибалди не е ясно на какви цели е служил и кой е финансирал дебаркирането му.
Защо сега искат да очернят Раковски , Левски и Ботев ? Самостоятелното освобождение на България не е било в плановете на световните сили.
Като искаш да си нихелист , бъди си ! Но стига си ни провокирал !
Ще реша , че си част от тайните слюжби !
цитирай
5. mt46 - За мен ключовата дума е "грандомания"...
27.07.2021 21:21
kvg55 написа:
Не знам кога и къде е учил неуважаемият Андреев, но аз съм научил в училище и извън училището и за Тридесетгодишната война, и за Стогодишната война, и за Вартоломеевата нощ, и за Великата френска револююция, и за Жечьпосполита, и прочие. Още си спомням една рисунка от учебника по история – Английски стрелци с лъкове, които са били елитна войска. Спомням си как древните египтяни са пренасяли вода за напояване от река Нил, спомням си рисунката на разрушаването на Бастилията и карикатурата на Луи Филип – кралят-буржоа.
Много обичах да рисувам замъци и танкове.
Световната история приключваше с края на Втората световна война. На събитията след това сме съвременници и все нещо е писало по вестниците, в списание "Паралели" и прочие. За "чудовищните" престъпления на Сталин е научил от враговете му.
Убеден съм, че въпросната персона не знае нито едно стихотворение от Ботев наизуст.
За мен развързаният цървул на Левски е по важен от царуването на кралят Слънце.

цитирай
6. mt46 - Здравей, Пан! Аз съм за умереността...
27.07.2021 21:23
panazea написа:
Ние сме центърът на Земята !
Другите народи ни се възхищават !
А ние сме самоиронични .
Да се самобичуваш не е грях , но всичко трябва да е с мярка .
Като откриваш грешките си , вървиш към съвършенство , но не се погубвай.
Аз съм на страната на унижените и оскърбените .
Българите , палестинците , кюрдите, индианците , индийците са подложени на изтребление и културата им на унищожение .Стотици народи са унижени .
Отвори си очите !
Бъди горд такъв , какъвто си !
Защото другите не са нито по-умни , нито по-добри от теб !
Светът има нужда от последните си мохикани.
Остани се със здраве !
Панацея

цитирай
7. mt46 - Не, не съм на страната на продажниците! Напротив...
27.07.2021 21:30
panazea написа:
Защо , Марине ! Ти на чия страна си ? На майкопродавците и отцеругателите?
Поредния пасквил на продалите се за жълти стотинки. Защо бе , Марине ? Защо си на страната на еничерите? С подобни писания не помагаш на народа си !
С какво Левски е по-долу от Жан Жак Русо ? Защото е бил българолюбец ?
Знаеш ли на кого е служил Жан Жак Русо?
Защо подценяваш Георги Раковски , начертал пътят ни за самоосвобождение?
С какво Раковски е по-долу от Гарибалди?
А , Раковски е бил самостоятелен и затова са го изгонили от Белградската крепост , когато с легията си е помагал на сърбите. А Гарибалди не е ясно на какви цели е служил и кой е финансирал дебаркирането му.
Защо сега искат да очернят Раковски , Левски и Ботев ? Самостоятелното освобождение на България не е било в плановете на световните сили.
Като искаш да си нихелист , бъди си ! Но стига си ни провокирал !
Ще реша , че си част от тайните слюжби !

Смятам, че някои тъмни черти от нашата народопсихология не бива да се прикриват. Пиша и публикувам в интерес на истината, а не на провокацията... Ценя, почитам българските национални герои и съм го доказвал нееднократно...
Остани със здраве!...
цитирай
8. panazea - Здравей, Марине !
28.07.2021 11:36
Ние партиотите пишем за премълчаните факти от историята и културата на Българите , защото продажниците ни пишат , че сме събрани тук куцо и сакато , всичко негодно. Затова сме се заели да променим тази картина с факти , които досега бяха тайна.
Ние не сме патриотари . Искаме България да саеме своето достойно място между другите народи . На Запад пишат за България или лошо , или нищо. Не забравяй , че ни обвиниха в покушение срещу папата , за да настроят всички католици срещу нас. Самият папа , вечен много болен , дойде тук , за да ни реабилитира.
След като имаме толкова неприятели , които искат да ни изтрият от лицето на земята , трябва ли и ние да наливаме масло в огъня?
Остани си със здраве ! Ние всичките сме за истината , такава каквато е , а не такава , каквато я пишат победителите.
А нашата народопсихология я е описал прекрасно Иван Хаджийски и затова са утрепали на Връшка чука ! Или смяташ , че това е случайност?
Панацея
цитирай
9. panazea - Когато четеш някой пасквил ,
28.07.2021 11:52
първо се поинтересувай кой , с каква цел го е писал , кой го е финансирал , на коя софра стои и после го публикувай.
Ние няма да си губим времето , за да оборваме всички отцеругатели.
Зад всички сладки приказки стоят пари , много пари.
Затова и заключенията са сгрешени. Защото трябва да се защитава някаква теза , в ущуъб на България.
Едните са американофили , другите са германофили , третите са туркофили, другите русофили . Кой ще бъде на страната на България?
Пан
цитирай
10. mt46 - Здравей, Пан!
28.07.2021 22:01
panazea написа:
Ние партиотите пишем за премълчаните факти от историята и културата на Българите , защото продажниците ни пишат , че сме събрани тук куцо и сакато , всичко негодно. Затова сме се заели да променим тази картина с факти , които досега бяха тайна.
Ние не сме патриотари . Искаме България да саеме своето достойно място между другите народи . На Запад пишат за България или лошо , или нищо. Не забравяй , че ни обвиниха в покушение срещу папата , за да настроят всички католици срещу нас. Самият папа , вечен много болен , дойде тук , за да ни реабилитира.
След като имаме толкова неприятели , които искат да ни изтрият от лицето на земята , трябва ли и ние да наливаме масло в огъня?
Остани си със здраве ! Ние всичките сме за истината , такава каквато е , а не такава , каквато я пишат победителите.
А нашата народопсихология я е описал прекрасно Иван Хаджийски и затова са утрепали на Връшка чука ! Или смяташ , че това е случайност?
Панацея

Често вашите "факти" са лъжливи, недостоверни, недоказани, манипулативни... За историята трябва да се пише БЕЗ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ!... Не вярвам в повечето конспиративни теории...
цитирай
11. mt46 - Ама избягвай да ме поучаваш!...
28.07.2021 22:10
panazea написа:
първо се поинтересувай кой , с каква цел го е писал , кой го е финансирал , на коя софра стои и после го публикувай.
Ние няма да си губим времето , за да оборваме всички отцеругатели.
Зад всички сладки приказки стоят пари , много пари.
Затова и заключенията са сгрешени. Защото трябва да се защитава някаква теза , в ущуъб на България.
Едните са американофили , другите са германофили , третите са туркофили, другите русофили . Кой ще бъде на страната на България?
Пан

И аз се дразня, когато отричате славяните и славянските езици и си губя времето, за да оборвам подобни абсурдости и фантазии!...
А да не мислиш, че зад националистическите групировки не стоят много пари и политически интереси!?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19159537
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031