Най-четени
1. radostinalassa
2. kvg55
3. mt46
4. zahariada
5. varg1
6. planinitenabulgaria
7. wonder
8. missana
9. iw69
10. getmans1
11. rosiela
12. leonleonovpom2
13. hadjito
14. apollon
2. kvg55
3. mt46
4. zahariada
5. varg1
6. planinitenabulgaria
7. wonder
8. missana
9. iw69
10. getmans1
11. rosiela
12. leonleonovpom2
13. hadjito
14. apollon
Най-популярни
1. katan
2. shtaparov
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. lamb
6. mt46
7. dobrota
8. bojil
9. vidima
10. donkatoneva
2. shtaparov
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. lamb
6. mt46
7. dobrota
8. bojil
9. vidima
10. donkatoneva
Най-активни
1. penata555
2. jelliana
3. radostinalassa
4. lamb
5. toni1956
6. lordmdobrev
7. varg1
8. hadjito
9. kvg55
10. iw69
2. jelliana
3. radostinalassa
4. lamb
5. toni1956
6. lordmdobrev
7. varg1
8. hadjito
9. kvg55
10. iw69
Постинг
22.03 23:11 -
В хижа "Маматаситракия"
Автор: mt46
Категория: Регионални
Прочетен: 3972 Коментари: 12 Гласове:
Последна промяна: 22.03 23:16

Прочетен: 3972 Коментари: 12 Гласове:
22
Последна промяна: 22.03 23:16


.
.
.
Между тайнствената Историческа дупка и крайграничното село Аврен се намираше хижа "Маматаситракия". Ивангел Местния я беше наел за цяла година, защото интуицията му подсказваше, че благодарение на Историческата дупка историята може да се преобърне, България да се прочуе в цял свят и да заеме полагаемото си място на старославна, велика държава, на първостепенна балканска сила...
Страстните любители на историята бяха изморени заради постоянното обикаляне около Дупката, започнаха да страдат от глад и безсъние... Ивангел покани останалите герои в хижата, казвайки:
– Да видите, че ние, Българите, все пак сме много добри и гостоприемни!... Обаче от вас ще искам скромен наем, да осигурявате продукти за ядене, да готвите...
– Нема проблеми, брато! – рече сърбинът. – Аз съм насреща...
– Евалла! Ашколсун! – каза доволно Осман...
Македончо и Зорба кимнаха с глави. Марин Правдолюбивия от Немайкъде също се съгласи...
Гостите се настаниха в двуетажната хижа "Маматаситракия", която беше в старинен стил. За всеки имаше отделна стая...
– Като за първа вечер – рече Ивангел, – предлагам да сготвим заедно една балканска чорба или яхния, балканско печено на фурна... И да направим тържествена вечеря – в чест на Великата Българска Дупка, която ни събра, за да ни разкрие големите исторически загадки!...
Всички се обединиха около идеята. Разтовариха колите си, прибраха хранителните продукти в хладилниците...
– Да започваме! – каза Ивангел в кухнята. – Първо да турим голямата тенджера на печката... Дайте три литра вода!...
Сърбинът Бранислав донесе трилитрова бутилка с вода, която изля в тенджерата...
Ивангел извади от шкафа сол и брашно:
– Първо ще ви докажа научно, експериментално как подобно се разтваря в подобно!... Ето – слагам във водата три лъжици сол. Това е древнотракийска сол от Месембрия!... Сега добавям една лъжица брашно, направено по древнобългарска технология! Разбърквам ги хубаво... Е, видяхте ли, че се разтвориха?... Това значи, че траки и българи са едно и също или са съвсем подобни!...
Сърбинът Бранислав се засмя:
– Да, но водата е славянска! Налял съм я от Славянските извори!...
– Твоите измислени "славяни" – рече Ивангел – са всъщност Българи! Без сол и брашно са гола вода!... Така-а-а... Печката е включена. Давайте! Да слагаме, каквото сте донесли!...
– Аз – каза бай Марин от Немайкъде – нося един морков и две глави лук! Също така – чушки, картофи...
– А от мене – изпъчи се гъркът Зорба – гръцки маслини, зехтин, домати... Чух, че тук, в България, сте закъсали с доматите и ги внасяте от чужбина...
Осман Тюркоман рече:
– Аз пък съм донесъл от Турция пет литра стогодишна отлежала ракия!... Също и турски суджуци, правени от български овце, от гръцки ярета и от сръбски телета!... Сирене и кашкавал по древнотюркска технология...
Дойде ред на Македончо:
– Нося яйца от специални кокошки, македонска порода – от времето на великия Филип Македонски... И два буркана славянски мед – подарък от една руска мечка!...
Сърбинът каза:
– От мен – разни старославянски подправки... Също и разни кон-серви! Например консервирано говеждо – от говеда, които са първокласна славянска порода!...
Ивангел се подсмихна и предложи:
– Ами да туряме от всичко по малко, та да видим какво ще излезе – чорба ли, яхния ли... Някои неща ще сложим в тава и... хоп – във фурната!... Един да измие зеленчуците, двама да ги нарежат, а аз ще ги разпределям в тенджерата и в тавата... А-а, някой да направи голяма шопска салата! Друг да нареже мезета и да приготвя масата!...
Всички заработиха дружно, с мерак... Направиха невиждана и нечувана балканска чорба и фантастично балканско печено на фурна!...
Не мога да ви кажа рецептите, понеже Ивангел слагаше продуктите на око, по интуиция. А неговата интуиция беше забележителна! На нея се основаваха историческите му прозрения, подозрения, презрения...
Марин Тачков
.
.
Между тайнствената Историческа дупка и крайграничното село Аврен се намираше хижа "Маматаситракия". Ивангел Местния я беше наел за цяла година, защото интуицията му подсказваше, че благодарение на Историческата дупка историята може да се преобърне, България да се прочуе в цял свят и да заеме полагаемото си място на старославна, велика държава, на първостепенна балканска сила...
Страстните любители на историята бяха изморени заради постоянното обикаляне около Дупката, започнаха да страдат от глад и безсъние... Ивангел покани останалите герои в хижата, казвайки:
– Да видите, че ние, Българите, все пак сме много добри и гостоприемни!... Обаче от вас ще искам скромен наем, да осигурявате продукти за ядене, да готвите...
– Нема проблеми, брато! – рече сърбинът. – Аз съм насреща...
– Евалла! Ашколсун! – каза доволно Осман...
Македончо и Зорба кимнаха с глави. Марин Правдолюбивия от Немайкъде също се съгласи...
Гостите се настаниха в двуетажната хижа "Маматаситракия", която беше в старинен стил. За всеки имаше отделна стая...
– Като за първа вечер – рече Ивангел, – предлагам да сготвим заедно една балканска чорба или яхния, балканско печено на фурна... И да направим тържествена вечеря – в чест на Великата Българска Дупка, която ни събра, за да ни разкрие големите исторически загадки!...
Всички се обединиха около идеята. Разтовариха колите си, прибраха хранителните продукти в хладилниците...
– Да започваме! – каза Ивангел в кухнята. – Първо да турим голямата тенджера на печката... Дайте три литра вода!...
Сърбинът Бранислав донесе трилитрова бутилка с вода, която изля в тенджерата...
Ивангел извади от шкафа сол и брашно:
– Първо ще ви докажа научно, експериментално как подобно се разтваря в подобно!... Ето – слагам във водата три лъжици сол. Това е древнотракийска сол от Месембрия!... Сега добавям една лъжица брашно, направено по древнобългарска технология! Разбърквам ги хубаво... Е, видяхте ли, че се разтвориха?... Това значи, че траки и българи са едно и също или са съвсем подобни!...
Сърбинът Бранислав се засмя:
– Да, но водата е славянска! Налял съм я от Славянските извори!...
– Твоите измислени "славяни" – рече Ивангел – са всъщност Българи! Без сол и брашно са гола вода!... Така-а-а... Печката е включена. Давайте! Да слагаме, каквото сте донесли!...
– Аз – каза бай Марин от Немайкъде – нося един морков и две глави лук! Също така – чушки, картофи...
– А от мене – изпъчи се гъркът Зорба – гръцки маслини, зехтин, домати... Чух, че тук, в България, сте закъсали с доматите и ги внасяте от чужбина...
Осман Тюркоман рече:
– Аз пък съм донесъл от Турция пет литра стогодишна отлежала ракия!... Също и турски суджуци, правени от български овце, от гръцки ярета и от сръбски телета!... Сирене и кашкавал по древнотюркска технология...
Дойде ред на Македончо:
– Нося яйца от специални кокошки, македонска порода – от времето на великия Филип Македонски... И два буркана славянски мед – подарък от една руска мечка!...
Сърбинът каза:
– От мен – разни старославянски подправки... Също и разни кон-серви! Например консервирано говеждо – от говеда, които са първокласна славянска порода!...
Ивангел се подсмихна и предложи:
– Ами да туряме от всичко по малко, та да видим какво ще излезе – чорба ли, яхния ли... Някои неща ще сложим в тава и... хоп – във фурната!... Един да измие зеленчуците, двама да ги нарежат, а аз ще ги разпределям в тенджерата и в тавата... А-а, някой да направи голяма шопска салата! Друг да нареже мезета и да приготвя масата!...
Всички заработиха дружно, с мерак... Направиха невиждана и нечувана балканска чорба и фантастично балканско печено на фурна!...
Не мога да ви кажа рецептите, понеже Ивангел слагаше продуктите на око, по интуиция. А неговата интуиция беше забележителна! На нея се основаваха историческите му прозрения, подозрения, презрения...
Марин Тачков
Вълнообразно
Следващ постинг
Предишен постинг
Ха–ха–ха!
"Тунджа–манджа" – това са блоговите исторически теории за миналото на българите.
цитирай"Тунджа–манджа" – това са блоговите исторически теории за миналото на българите.
Уникално, свежо, пророческо и актуално!
Оригинална марка Балкански мишмаш според кулинарната рецепта – прорицание на Света Ванга, че помирението на народите ще тръгне от България първо между Балканските народи, и после с другите!
И под Тяхната егида на:
МИШМАШ=Ешуш и МаМа=Ешуш и Мария Магдалена
МАМАТА СИ ТРАКА=Мама Диана и Иса от Тракия
Ешуш/Иса от Тракия и Мама Диана Мария Магдалена са Българските Всесилни и Всемогъщи Богове Творци и Демиурзи, Господари и Властелини на световете и Автори и Постановчици на транс епохалната експериментална екстремална риалити драматизация "Българите и човешката цивилизация" – Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, по – късно манипулирана като Богородица или Дева Мария (Богиня Диана Мария/Богиня Мадара), Родоначалниците на новоепохалната генерация на Арианите/Арии/Раи/Арийци от Българския жречески род Дуло, от който род са всички духовни водачи и лидери и интелектуалният творчески и прогресивен елит на всички народи и племена, както и изродените им реакционни управленчески и богаташки елити, от този род сме и всички тия феноменни Българи и крипто Българи със задължително начално ниво на IQ > 70 и следващите висши нива на IQ > 130 > 140..., които познаем Боговете ни и се познаем, че сме Тяхни генетични потомци с унаследени Техните характеристики – сиреч сме богове, все още с малка "б", с помощта на
Свещения шифър, който ви разкриваме чрез Тайната на Свещения Български език
http://bezistena.blog/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
Бъди благословен, приятел!
цитирайОригинална марка Балкански мишмаш според кулинарната рецепта – прорицание на Света Ванга, че помирението на народите ще тръгне от България първо между Балканските народи, и после с другите!
И под Тяхната егида на:
МИШМАШ=Ешуш и МаМа=Ешуш и Мария Магдалена
МАМАТА СИ ТРАКА=Мама Диана и Иса от Тракия
Ешуш/Иса от Тракия и Мама Диана Мария Магдалена са Българските Всесилни и Всемогъщи Богове Творци и Демиурзи, Господари и Властелини на световете и Автори и Постановчици на транс епохалната експериментална екстремална риалити драматизация "Българите и човешката цивилизация" – Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, по – късно манипулирана като Богородица или Дева Мария (Богиня Диана Мария/Богиня Мадара), Родоначалниците на новоепохалната генерация на Арианите/Арии/Раи/Арийци от Българския жречески род Дуло, от който род са всички духовни водачи и лидери и интелектуалният творчески и прогресивен елит на всички народи и племена, както и изродените им реакционни управленчески и богаташки елити, от този род сме и всички тия феноменни Българи и крипто Българи със задължително начално ниво на IQ > 70 и следващите висши нива на IQ > 130 > 140..., които познаем Боговете ни и се познаем, че сме Тяхни генетични потомци с унаследени Техните характеристики – сиреч сме богове, все още с малка "б", с помощта на
Свещения шифър, който ви разкриваме чрез Тайната на Свещения Български език
http://bezistena.blog/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
Бъди благословен, приятел!
bezistena написа:
Уникално, свежо, пророческо и актуално!
Оригинална марка Балкански мишмаш според кулинарната рецепта – прорицание на Света Ванга, че помирението на народите ще тръгне от България първо между Балканските народи, и после с другите!
И под Тяхната егида на:
МИШМАШ=Ешуш и МаМа=Ешуш и Мария Магдалена
МАМАТА СИ ТРАКА=Мама Диана и Иса от Тракия
Ешуш/Иса от Тракия и Мама Диана Мария Магдалена са Българските Всесилни и Всемогъщи Богове Творци и Демиурзи, Господари и Властелини на световете и Автори и Постановчици на транс епохалната експериментална екстремална риалити драматизация "Българите и човешката цивилизация" – Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, по – късно манипулирана като Богородица или Дева Мария (Богиня Диана Мария/Богиня Мадара), Родоначалниците на новоепохалната генерация на Арианите/Арии/Раи/Арийци от Българския жречески род Дуло, от който род са всички духовни водачи и лидери и интелектуалният творчески и прогресивен елит на всички народи и племена, както и изродените им реакционни управленчески и богаташки елити, от този род сме и всички тия феноменни Българи и крипто Българи със задължително начално ниво на IQ > 70 и следващите висши нива на IQ > 130 > 140..., които познаем Боговете ни и се познаем, че сме Тяхни генетични потомци с унаследени Техните характеристики – сиреч сме богове, все още с малка "б", с помощта на
Свещения шифър, който ви разкриваме чрез Тайната на Свещения Български език
http://bezistena/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
Бъди благословен, приятел!
Оригинална марка Балкански мишмаш според кулинарната рецепта – прорицание на Света Ванга, че помирението на народите ще тръгне от България първо между Балканските народи, и после с другите!
И под Тяхната егида на:
МИШМАШ=Ешуш и МаМа=Ешуш и Мария Магдалена
МАМАТА СИ ТРАКА=Мама Диана и Иса от Тракия
Ешуш/Иса от Тракия и Мама Диана Мария Магдалена са Българските Всесилни и Всемогъщи Богове Творци и Демиурзи, Господари и Властелини на световете и Автори и Постановчици на транс епохалната експериментална екстремална риалити драматизация "Българите и човешката цивилизация" – Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, по – късно манипулирана като Богородица или Дева Мария (Богиня Диана Мария/Богиня Мадара), Родоначалниците на новоепохалната генерация на Арианите/Арии/Раи/Арийци от Българския жречески род Дуло, от който род са всички духовни водачи и лидери и интелектуалният творчески и прогресивен елит на всички народи и племена, както и изродените им реакционни управленчески и богаташки елити, от този род сме и всички тия феноменни Българи и крипто Българи със задължително начално ниво на IQ > 70 и следващите висши нива на IQ > 130 > 140..., които познаем Боговете ни и се познаем, че сме Тяхни генетични потомци с унаследени Техните характеристики – сиреч сме богове, все още с малка "б", с помощта на
Свещения шифър, който ви разкриваме чрез Тайната на Свещения Български език
http://bezistena/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
Бъди благословен, приятел!
kvg55 написа:
Ха–ха–ха!
"Тунджа–манджа" – това са блоговите исторически теории за миналото на българите.
"Тунджа–манджа" – това са блоговите исторически теории за миналото на българите.
все до Истанбул ходи. Питах го кво толкова има там, той се хили и казва: ходя да се наям!
Колкото до ракията, не знам кой за пръв път е варил ракия, но монголите я имат като арак (по-скоро е водка, но е интересно откъде знаят думичката :).
Най-добрата ракия, която съм пил, е сръбска. Поръчай си сръбска сливовица, дори и да не е от скъпите, ей тая
https://www.meik98wines.com/%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0-0-70%D0%BB-%D0%B1%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE-plum-brandy-sljivovica-takovo_22748
да разбереш къде е дребната грешка в софрата :):):):).
цитирайКолкото до ракията, не знам кой за пръв път е варил ракия, но монголите я имат като арак (по-скоро е водка, но е интересно откъде знаят думичката :).
Най-добрата ракия, която съм пил, е сръбска. Поръчай си сръбска сливовица, дори и да не е от скъпите, ей тая
https://www.meik98wines.com/%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0-0-70%D0%BB-%D0%B1%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE-plum-brandy-sljivovica-takovo_22748
да разбереш къде е дребната грешка в софрата :):):):).
6.
mt46 -
https://www.1001recepti.com/article/?txt_id=1302-rakiia-istoriia-vidove-nachini-na-prigotviane
23.03 22:05
23.03 22:05
По всяка вероятност наименованието „ракия“ идва от турската дума „raki“, която пък произлиза от арабската „arak“. Последната се превежда като „пот“. Колкото и странно да звучи. Според арабите думата е подходяща, тъй като денят се къпе в пот, докато се раждат плодовете, от които се приготвя ракията. Оттук възниква и още една теория – че ракията е дошла по нашите земи с нахлуването на османските турци на Балканския полуостров. Според други източници пък френският фармацевт, лекар и алхимик Арно дьо Вилньов в началото на XIV-ти век дестилира вино и получава като продукт гроздова ракия, като след години откритието било пренесено на Балканитe. Спирам с историята, тъй като се опасявам, че ако продължа, е твърде вероятно да предизвикам конфликт поне между няколко държави.
цитирай.
цитирайИсторикът МаматасиТрак
На инцест е тръгнал пак
Четиридесет и шест-
хилядният му инцест.
цитирайНа инцест е тръгнал пак
Четиридесет и шест-
хилядният му инцест.
Марине, пиши каквото си искаш, твое право си е!
Бълhарска чертичка си е и присмиването над ползотворния труд на другия и принизяването му до под средното ниво дори, да е като на всеки от тълпата, както във вица не е " славянска"...
На историческа тематика имам десетки статии, включая и научна студия, намираща се на другия полюс на копипейст/ любимите ти/текстове! Защото всичко е мое, авторско!
За какво ли не- солодобивът, за който доказах, че е от древността, за крепостта на града, за разказа на Анхиалските монети, за тракийската могила, за битката на Симеон Великиы Краеведската тематика също ми е на ниво, за ваяшките песни от Козичено, това само за района около Поморие!
А какво съм направил за музея, какви неща съм предоставил и дарил? На трите музея!
Аз обичам да се шегувам, приемам шеги по мой адрес , също! Но когато са еднопосочни , целящи омаскаряване и принизяване, приемам ги за злонамерени
Като твоите!
Като извинение бих приел от тебе материал, осмиващ твоите копипейст текстове и дребните хуморески, под нивото на децата от детската градина!
цитирайБълhарска чертичка си е и присмиването над ползотворния труд на другия и принизяването му до под средното ниво дори, да е като на всеки от тълпата, както във вица не е " славянска"...
На историческа тематика имам десетки статии, включая и научна студия, намираща се на другия полюс на копипейст/ любимите ти/текстове! Защото всичко е мое, авторско!
За какво ли не- солодобивът, за който доказах, че е от древността, за крепостта на града, за разказа на Анхиалските монети, за тракийската могила, за битката на Симеон Великиы Краеведската тематика също ми е на ниво, за ваяшките песни от Козичено, това само за района около Поморие!
А какво съм направил за музея, какви неща съм предоставил и дарил? На трите музея!
Аз обичам да се шегувам, приемам шеги по мой адрес , също! Но когато са еднопосочни , целящи омаскаряване и принизяване, приемам ги за злонамерени
Като твоите!
Като извинение бих приел от тебе материал, осмиващ твоите копипейст текстове и дребните хуморески, под нивото на децата от детската градина!
Самым известным и традиционным алкогольным напитком из молока является
монгольский арак , приготовленный из кумыса (кумыс, то есть перебродившее
молоко кобылы, может содержать 5-6% алкоголя и, соответственно, быть сырьем
для перегонки в крепкий спиртной напиток).
Традиционно монголы делали арак в перегонных аппаратах, которые многие
сейчас называют монгольским - Mongolian still. Такой способ домашней
дистилляции широко распространен и на территории некоторых регионов России
бывшего СССР, особенно в Сибири и Средней Азии. Не исключено, что именно
Чингисхан и его воины принесли с собой это умение на покоренные земли.
Под названием "Арак"
В соседних ближневосточных странах напиток известен под разными
названиями — Арака (Araka), Араки (Araki), Арики (Ariki), которые очевидно имеют
общую основу. Жители Ирака считают, что первоначально напиток был сделан в
этой стране, а затем распространился в другие регионы. Другие говорят, что эта
водка получила своё название от разаки (razaki), винограда, используемого в
создании напитка. Обе теории приемлемы.
Но есть ещё одна теория — то, что арак (arak) на арабском значит «потеют» и
араки (araki) значит «тот, кто потеет». Однако речь в данном случае идет не о
реакции организма на прием внутрь слишком большого количества этого
напитка. Речь идет о процессе дистилляции. Когда вино или сусло нагревается в
перегонном кубе, его "арак" собирается в длинном горлышке сосуда, прежде чем
вытечь в виде "чистого" спирта.
Хотя, действительно, если вы выпьете слишком много арака, вы и вправду будете
очень сильно потеть.
Алкогольные напитки под названием "арак" встречаются в Монголии, на Шри Ланке и в Бали.
У арабов арак - на анисе (анасон).
цитираймонгольский арак , приготовленный из кумыса (кумыс, то есть перебродившее
молоко кобылы, может содержать 5-6% алкоголя и, соответственно, быть сырьем
для перегонки в крепкий спиртной напиток).
Традиционно монголы делали арак в перегонных аппаратах, которые многие
сейчас называют монгольским - Mongolian still. Такой способ домашней
дистилляции широко распространен и на территории некоторых регионов России
бывшего СССР, особенно в Сибири и Средней Азии. Не исключено, что именно
Чингисхан и его воины принесли с собой это умение на покоренные земли.
Под названием "Арак"
В соседних ближневосточных странах напиток известен под разными
названиями — Арака (Araka), Араки (Araki), Арики (Ariki), которые очевидно имеют
общую основу. Жители Ирака считают, что первоначально напиток был сделан в
этой стране, а затем распространился в другие регионы. Другие говорят, что эта
водка получила своё название от разаки (razaki), винограда, используемого в
создании напитка. Обе теории приемлемы.
Но есть ещё одна теория — то, что арак (arak) на арабском значит «потеют» и
араки (araki) значит «тот, кто потеет». Однако речь в данном случае идет не о
реакции организма на прием внутрь слишком большого количества этого
напитка. Речь идет о процессе дистилляции. Когда вино или сусло нагревается в
перегонном кубе, его "арак" собирается в длинном горлышке сосуда, прежде чем
вытечь в виде "чистого" спирта.
Хотя, действительно, если вы выпьете слишком много арака, вы и вправду будете
очень сильно потеть.
Алкогольные напитки под названием "арак" встречаются в Монголии, на Шри Ланке и в Бали.
У арабов арак - на анисе (анасон).
krumbelosvet написа:
Историкът МаматасиТрак
На инцест е тръгнал пак
Четиридесет и шест-
хилядният му инцест.
На инцест е тръгнал пак
Четиридесет и шест-
хилядният му инцест.
leonleonovpom2 написа:
Марине, пиши каквото си искаш, твое право си е!
Бълhарска чертичка си е и присмиването над ползотворния труд на другия и принизяването му до под средното ниво дори, да е като на всеки от тълпата, както във вица не е " славянска"...
На историческа тематика имам десетки статии, включая и научна студия, намираща се на другия полюс на копипейст/ любимите ти/текстове! Защото всичко е мое, авторско!
За какво ли не- солодобивът, за който доказах, че е от древността, за крепостта на града, за разказа на Анхиалските монети, за тракийската могила, за битката на Симеон Великиы Краеведската тематика също ми е на ниво, за ваяшките песни от Козичено, това само за района около Поморие!
А какво съм направил за музея, какви неща съм предоставил и дарил? На трите музея!
Аз обичам да се шегувам, приемам шеги по мой адрес , също! Но когато са еднопосочни , целящи омаскаряване и принизяване, приемам ги за злонамерени
Като твоите!
Като извинение бих приел от тебе материал, осмиващ твоите копипейст текстове и дребните хуморески, под нивото на децата от детската градина!
Бълhарска чертичка си е и присмиването над ползотворния труд на другия и принизяването му до под средното ниво дори, да е като на всеки от тълпата, както във вица не е " славянска"...
На историческа тематика имам десетки статии, включая и научна студия, намираща се на другия полюс на копипейст/ любимите ти/текстове! Защото всичко е мое, авторско!
За какво ли не- солодобивът, за който доказах, че е от древността, за крепостта на града, за разказа на Анхиалските монети, за тракийската могила, за битката на Симеон Великиы Краеведската тематика също ми е на ниво, за ваяшките песни от Козичено, това само за района около Поморие!
А какво съм направил за музея, какви неща съм предоставил и дарил? На трите музея!
Аз обичам да се шегувам, приемам шеги по мой адрес , също! Но когато са еднопосочни , целящи омаскаряване и принизяване, приемам ги за злонамерени
Като твоите!
Като извинение бих приел от тебе материал, осмиващ твоите копипейст текстове и дребните хуморески, под нивото на децата от детската градина!
Иване, аз не осмивам, нито принизявам постиженията ти, които вероятно имат важно местно значение... Но не мога да съм безразличен към това, което прави вашата агитка. Не мога да съм безразличен към извращаването, към грубото и нагло манипулиране на българската история, към принизяването и непризнаването на трудовете на редица значими световни и български учени... Вие не спирате да се гаврите с науката, да се мъчите да осакатите българската национална идентичност, да се изхождате върху славяно-българското ни народностно самосъзнание... Вашите псевдонаучни писания са под средното ученическо равнище...
Имам предостатъчно авторски постинги и мога да си позволя да копипействам. Мнозина копипействат, на тях правиш ли забележка за това? Или те дразнят само моите копипейстове, защото опровергават, изобличават псевдоисторическите ви фантасмагории?...
Търсене
Блогрол
1. М. Тачков - Български песни /стихосбирка/
2. М. Тачков - Ако бях премиер
3. Дела
4. Деспи...
5. Стойнев
6. Светлана
7. Блогът на Стойнев
8. Блог. бг - правила
9. М. Тачков - Любовна балада
10. Публикации - сп. "Пламък"
11. "Изповедта на една компаньонка"
12. Плагиатска "стихосбирка"
13. "Добри да бъдем"
14. Най-хубавата
15. Молитва
16. Меджик
17. Две и 200
18. Да се завърнеш... Редактиране...
19. За държавата, цените, политиците и бюрократите
20. Всеки стих е път към Теб
21. Н. Николов
22. 22. Защо някои другари не са ми драги
23. Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма
24. Контрол чрез глада. Монсанто
25. Да бъдем максимално живи
26. М. Тачков - "Светлей, Училище"
27. М. Тачков - Светоглед
28. М. Тачков - Аз обвинявам
29. 29. Противоречия в автохтонната теория
30. Славянизация
2. М. Тачков - Ако бях премиер
3. Дела
4. Деспи...
5. Стойнев
6. Светлана
7. Блогът на Стойнев
8. Блог. бг - правила
9. М. Тачков - Любовна балада
10. Публикации - сп. "Пламък"
11. "Изповедта на една компаньонка"
12. Плагиатска "стихосбирка"
13. "Добри да бъдем"
14. Най-хубавата
15. Молитва
16. Меджик
17. Две и 200
18. Да се завърнеш... Редактиране...
19. За държавата, цените, политиците и бюрократите
20. Всеки стих е път към Теб
21. Н. Николов
22. 22. Защо някои другари не са ми драги
23. Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма
24. Контрол чрез глада. Монсанто
25. Да бъдем максимално живи
26. М. Тачков - "Светлей, Училище"
27. М. Тачков - Светоглед
28. М. Тачков - Аз обвинявам
29. 29. Противоречия в автохтонната теория
30. Славянизация