Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2013 19:40 - Какви са тия о-гра-гра-ничения?...
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 3305 Коментари: 6 Гласове:
32

Последна промяна: 28.11.2015 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
image

Нов опит направи премиерът Дейвид Камерън да смекчи общественото безпокойство около очакваната имигрантска вълна от България и Румъния с обявените ограничения за използване на британска система за социални помощи от имигрантите от Европейския съюз.

В статия за в. “Файненшъл таймс”, цитирана от британския печат, Камерън огласи мерките и изтъкна, че Европа трябва да се реформира, за да върне доверието на гражданите си, имайки предвид опасенията, че неограничената имиграция подхранва подкрепата за десни популистки партии като Британската партия на независимостта.

Великобритания от десетилетия е главен поддръжник на разширяването на ЕС и на свободното движение, но сега иска да ограничи достъпа чрез нови правила, които да спрат притока на работници от бедните към по-богатите страни членки на съюза. При перспективата за бъдещо разширяване към Балканите, а може би и Турция, Камерън настоява за нови правила, които ще забавят напълно свободния достъп до трудовите пазари, докато не се гарантира, че отварянето на трудовия пазар няма да доведе до огромна миграция, посочва “Файненшъл таймс”.

Както и в. “Гардиън”, който подробно излага новите мерки, в. “Индипендънт” отбелязва, че новодошлите източноевропейски имигранти ще се сблъскат с по-строги изисквания за отпускане на социални помощи, а бездомниците ще бъдат депортирани. Камерън обяви мерките след натиск от страна на торите Лондон да не се подчини на Европейската комисия и по-строго да контролира правото на българи и румънци да работят във Великобритания, допълва “Индипендънт”.

Камерън ограничава достъпа на български и румънски имигранти до британската система за социални помощи, пише също и в. “Дейли телеграф”. Наред с обявяването на рестриктивните мерки Камерън атакува лейбъристите, заявявайки, че причина за сегашната ситуация е фактът, че предишното правителство не е възприело по-твърда линия, когато през 2007 г. България и Румъния са били приети в ЕС. Премиерът изтъкна, че имиграционната политика на лейбъристите е причина на сегашната враждебност на британците към мигрантите от ЕС. Камерън нарече огромна грешка това, че не е бил наложен контрол.

“Силните думи на Камерън са лишени от смелост”, пише “Юропиън войс” в заглавие на коментар по повод на изразените тази седмица от британския премиер Дейвид Камерън намерения за налагане на по-строги ограничения върху пребиваването на имигранти в Обединеното кралство. Според основания от “Икономист груп” вестник сега Камерън се страхува и даже е изпаднал в паника, което е “твърде отблъскващо представление”. Той се бои от Британската партия на независимостта (БПН) - антиимигрантска и евроскептична партия, която изглежда ще се представи добре на изборите за Европейски парламент през май догодина, подчертава “Юропиън войс”.

Изданието припомня вчерашната статия във “Файненшъл таймс”, в която Камерън заявява, че споделя дълбоките опасения на съгражданите си от негативните отражения върху британския трудов пазар, които ще окажат българите и румънците от 1 януари догодина. “Юропиън войс” констатира, че в миналото, когато премиерът “беше по-малко склонен към шовинизъм или имаше повече нравствена смелост”, той се противопоставяше на тези опасения, но сега ги споделя.

Печатното издание възразява срещу позицията на Камерън с няколко аргумента. Първо, той преднамерено смесва правата на българите и румънците на социални облаги с правата им да работят, а освен това данните сочат, че имигрантите във Великобритания от другите страни внасят повече в данъчната и социалната система, отколкото получават облаги от нея. Така, лишени от спекулацията за заплахата от “социалния туризъм” на българите и румънците, думите на Камерън са по-скоро израз на шовинизъм, отколкото са икономически аргумент.

Жестоката истина е, че Великобритания се нуждае от имиграция, защото без нея икономиката ще страда особено заради недостига на квалифицирана местна работна ръка, заключава “Юропиън войс” и добавя, че ако Дейвид Камерън наистина иска да говори за реформи в ЕС, трябва да изостави тактиката на сплашване.

“Файненшъл таймс” също пише днес, че са налице доказателства за ползата от имигрантите за британската икономика. По данни на Националния институт за икономически и социални изследвания има положителна и забележителна обвързаност между наемането на мигранти и прираста на производителността за периода 1997-2007 г. Мигрантите по правило са назначавани на вакантни места за квалифициран труд, без да изместват британци, сочат проучванията на института.

Според тях няма и доказателства за “социален туризъм”, защото в Обединеното кралство идват относително млади хора, които в по-малка степен ползват здравни услуги. Друго проучване, цитирано от “Файненшъл таймс”, показва, че за периода 1997-2011 г. имигрантите от Европейската икономическа зона са внесли в британската хазна и социални програми 8,8 милиарда лири повече, отколкото са получили като социални придобивки.

“Файненшъл таймс” подчертава, че тези изследвания не отразяват другите ефекти от големия приток на икономически имигранти - например училищата са поставени под силен натиск и политиците с основание се опасяват от проблеми като този. Политиците имат право да преосмислят функционирането на националната социална система в ерата на масова миграция. Но принципът, че работната ръка има право на свободно придвижване из ЕС е правилен и трябва да се спазва, заключава вестникът.

“Ню Йорк таймс” отбелязва, че обявените от Дейвид Камерън намерения разширяват спора между ЕС и Великобритания. Според вестника изявленията на британския премиер са признак за това как антиимигрантските партии като БПН изместват вдясно основните политически течения - явление, което се наблюдава във Франция, Холандия, Дания и Гърция.

Трудно е да се отиде толкова вдясно, че да бъдат удовлетворени привържениците на тези партии и в това се увери Никола Саркози, който не успя да привлече достатъчно гласове от десния Национален фронт, за да бъде преизбран за президент на Франция през 2012 г. А твърдият подход към мигрантите цигани от времето на консерватора Саркози се запази и при приемника му, социалиста Франсоа Оланд, пише нюйоркският вестник.

БТА
e-vestnik.bg/19321/yuropian-voys-silnite-dumi-na-kameran-sa-lisheni-ot-smelost/

Още по темата -

e-vestnik.bg/19325/kade-ste-patrioti/

ПП: Камерън, какви са тия о-гра-гра-ничения?...
Или вие, европейските и-грачи, не искате да играете спортсменски с нас?... Ами играйте си сами!...







Гласувай:
32




1. mt46 - http://e-vestnik.bg/19325/kade-ste-patrioti/
29.11.2013 21:22
Къде сте, патриоти?

29 Ноември 2013

Веселин Желев
Веселин Желев. Снимка: личен архив

Къде са националистите?

Британският министър-председател посяга на правата ми. И няма кой да ме защити.

Тъжно е някак си да се събудиш в едно дъждовно европейско утро и да установиш, че ти носителят на български паспорт, не представляваш национален интерес.

И никой от национално отговорните политици не те защитава.

Дейвид Камерън написа в понеделник във “Файненшъл таймс” какво мисли да ми направи – на мене и на всичките ми сънародници, които искат свободно да се движат в ЕС.

Той иска първо да стесни достъпа ми до неговата страна, а ако се провра през него, да ми остави минимални шансове за социална защита.

Аз членувам в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. И като влизах там, ми казаха: Добре дошъл в съюза на свободното движение на стоки, капитали, услуги и хора.

Това, че хората бяха на последно място, малко ме смути, но не го драматизирах. Бях свикнал с това място от предприсъединителното ми битие.

После ми казаха, гледай сега, тук при нас движението наистина е свободно, но е бавно. Първите седем години те пускаме да идваш на разходка в другите страни, но не и да работиш там.

Добре, викам аз, седем години чаках да ме пуснете при вас на разходка, мога да почакам още седем за работа.

И ето ги, вторите седем години свършват на 1 януари 2014 г. И Камерън се е притеснил, че ще дойда в неговата хубава страна. Да я разваля.

Знам го аз за какво се притеснява всъщност. Не е от мене. С такива като мене не само мрачният Албион, ами цяла Западна Европа е пълна много отдавна.

И тя срещу нас няма нищо против. Имаме квалификации. Говорим техните езици, че и други, а те не говорят нашия. И сме готови да работим повече от тях за по-малко пари. И не само сме готови, но и работим.

Но заедно с нас идват и едни други наши европейски съграждани, които нито говорят тукашния език, нито могат и искат да работят нещо, а направо се нареждат пред социалните служби, без нищо да са внасяли.

А техните социални служби и помощи не са като нашите. Тук една помощ е колкото две български заплати.

Като погледнеш статистиките, тази втора категория мобилни източноевропейци са съвсем малко. Но правят голямо впечатление с подхода си, който е напълно чужд на тези подредени, богати, спестовни, протестантско-капиталистически общества.

Малка вреда, но голям скандал, който е добре дошъл за тукашните “Атаки”. И в най-богатите страни има нещастни хора. Аутсайдери. И благодарение на демокрацията те си имат хейтърски (мразещи) партии.

Тези партии са приложение на политиката като масова психотерапия. Намираш си обект и си изливаш всичките проблеми върху него във вид на омраза.

Една такава партия, Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж, последните години хапе големи хапки от електората на консерваторите на г-н Камерън.

Ей тук го стяга чепика, завалията, че ние мобилните новоевропейци караме воденицата на г-н Фараж. На колкото частични избори е хванал консерваторите на толкова ги е бил. И Дейвид, горкият, чака със свито сърце парламентарните избори през 2015 г.

Партията му е разделена като БСП. Хардлайнерите искат Велика Британия да напусне ЕС. Референдум искат за това. Както 59 социалисти искаха да не продаваме земя на чужденци. По-умерените консерватори, където е и самият премиер, искат да предоговорят с ЕС участието си в него. Но и а тях не им е ясно как да направят това. И само вдигат предизборен шум около него. Защото да предоговориш европейски договор е като да пренапишеш Новия завет след преговори с четиримата евангелисти.

Г-н Фараж е малък на ръст човек, но голям оратор. С удоволствие слушам как убедително говори глупости и лъжи в Европейския парламент. “Атака” имат много хляб да ядат, докато го стигнат. Лъжите му са убедителни, защото се базират на верни предпоставки за недостатъците на Европа.

Да, тя е тромава. Да, тя е неконкурентоспособна в сравнение със САЩ, Япония, че и с Китай. Да, тя е бюрократична. Да, тя е още е далече от обикновения човек. Да, тя може да е по-демократична. Да, тя често е лицемерна. Но като погледнем към Русия, Китай, Бразилия и Индия, едва ли имаме по-добра алтернатива от нея – с всичките й несъвършенства.

Това, последното мистър Фараж го пропуска. И “Атака” го пропуска. Като ни освободят от империалистите и колонизаторите, а на Фараж хората, като освободят Острова от бедните чужди навлеци и брюкселското иго, при кого ще ни/го заведат. “Молчит наука”, както пееше Висоцки в прекрасната си песен за телевизора в лудницата.

Ако светът се развива както днес, след 20 години няма да има нито една европейска страна, дори Германия, сред осемте най-богати в света, т.нар. Г-8 прогнозират в съвместния си труд “За Европа” Ги Верхофстадт и Даниел Кон-Бендит, лидери съответно на либералите и зелените в Европейския парламент. Ако Европа иска да значи нещо в утрешния свят, тя е осъдена да е заедно. Както каза неотдавна председателят на Еврокомисията Жозе Барозу, ние сме в една лодка. Не може да потъне само гръцкия й край, а германският да продължи да плава. Спасяваме се заедно, или потъваме всички поотделно.

Но това са аргументи за четящата публика. Тя е това малцинство, което губи изборите. Печели ги мнозинството телевизионни зрители, които искат кратки и разбираеми послания. От рода на “тези са добрите, а тези лошите”. В това отношение между България и Британия няма никаква разлика. В това отношение сме напълно европейска страна.

Затова г-н Камерън не се свени от реториката на Фараж. Напротив – опитва се да му я открадне, да й придаде цивилизован, консервативен вид, хем патриотичен, национално-отговорен, хем, европейски. Това е точно британски подход – if you can’t beat them, join them. Ако не можеш, да ги биеш, присъедини се към тях.

По тази причина и България и Британия са се присъединили към Европа. По същата причина някои партии в България, Британия и навред в ЕС се присъединяват към антиевропейската реторика.

Това е голямо, но и опасно изкушение. Наблюдателите вече предсказаха на Камерън, че намеренията му ще го вкарат в тежка юридическа битка с ЕС, която е с отворен край. Той има съмишленици сред влиятелни държави-членки, които имат сериозно законодателно тегло в ЕС и са се оплаквали от т.нар. “социален туризъм” (Германия, Холандия, Австрия) но едва ли биха клатили основите на Европа заради него.

В предизборния си зор Камерън се опитва да третира българите и румънците, както актуалните български патриоти се опитват да третират сирийците. И както Башар Асад хич не го е еня за неговите бежанци, така и българското правителство зъб не обелва на Камерън. Оставило е тази чест на един самотен, но достоен посланик в Лондон – Константин Димитров.

Мълчи и опозиционната “Атака”. Мълчат ВМРО и другите улични патруло-патриотари.

Единствен, който защити европейските права на българите, се оказа Европейската комисия. “Свободата на движение не подлежи на предоговаряне”, каза тя на Камерън в сряда. Спомнете си за това, драги сънародници, когато ви говорят против Европа.

От нея са ни малкото хубави неща през последните 24 години – например възможността да живееш и работиш там, където ти харесва. Сега се опитват да посегнат и на нея със съвсем български, партизански мотиви.

От блога на Веселин Желев
цитирай
2. kbalenciaga - Както съм писал и до сега
30.11.2013 14:28
И подробно обяснено в темата ми за Пиявицата Германия.
Западните държави изсмукват като пиявици трудоспособното население от България, но не искат социални слаби и безработни?!

И после дори и българи пишат, че материала на България бил лош?

Да се спре потока от работоспособни емигранти към Германия.
Да я напуснат в същото време около 30% от германското работоспособно население, е тогава да видим колко е добър немския материал.

Сещате ли се какво ще се случи тогава с Мит-а за много работния германец?



цитирай
3. lion1234 - Тврде жалко,
30.11.2013 16:58
че и Камерън се включи в нелепия популистки хор на патриотари и ксенофоби, от рода на Фарадж, за някаква си страховита ,,заплаха'' от притока на българи румънци след 01.01.2014. Още по-тъжно е, че и по-голямата част от британската преса/ включително сериозен в-к като ,,Гардиън''/ стана част от тази срамна антиимигрантска кампания. Връх на идиотизма пък бе фактът, че Германия и Франция - стожерите на европейската идея за движение на хора, стоки и капитали - също запяха в този жалък, злощастен и фалшив хор!
Добре, че Вивиан Рединг и оня комисар от унгарски произход дадоха добър урок на британския премиер, напомняйки на последния, че 1,4 млн. британци обитават еврозоната и се ползват от облагите й необезпокоявани от никого .
цитирай
4. mt46 - Да, пиявици са... А и европейското лицемерие е известно...
30.11.2013 17:26
kbalenciaga написа:
И подробно обяснено в темата ми за Пиявицата Германия.
Западните държави изсмукват като пиявици трудоспособното население от България, но не искат социални слаби и безработни?!

И после дори и българи пишат, че материала на България бил лош?

Да се спре потока от работоспособни емигранти към Германия.
Да я напуснат в същото време около 30% от германското работоспособно население, е тогава да видим колко е добър немския материал.

Сещате ли се какво ще се случи тогава с Мит-а за много работния германец?

Защо тръбят, че били защитници на малцинствата?...


цитирай
5. mt46 - Да, жалко за тях!...
30.11.2013 17:35
lion1234 написа:
че и Камерън се включи в нелепия популистки хор на патриотари и ксенофоби, от рода на Фарадж, за някаква си страховита ,,заплаха'' от притока на българи румънци след 01.01.2014. Още по-тъжно е, че и по-голямата част от британската преса/ включително сериозен в-к като ,,Гардиън''/ стана част от тази срамна антиимигрантска кампания. Връх на идиотизма пък бе фактът, че Германия и Франция - стожерите на европейската идея за движение на хора, стоки и капитали - също запяха в този жалък, злощастен и фалшив хор!
Добре, че Вивиан Рединг и оня комисар от унгарски произход дадоха добър урок на британския премиер, напомняйки на последния, че 1,4 млн. британци обитават еврозоната и се ползват от облагите й необезпокоявани от никого .

Всъщност омразата и презрението им към българите не са от вчера...
цитирай
6. mt46 - И нещо за нашата граница - http://pressadaily.bg/publication/29483-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F-
30.11.2013 19:12


Чавдар Петров е роден през 1950 г. в София. Завършил е Висшия икономически институт „Карл Маркс“. От 1974 г. работи в МВР в икономическото направление на контраразузнаването (НСС). В периода 1995-1996 г. е заместник-директор на службата с ресори икономическа и вътрешна сигурност, което включва и границите. Председател на Националната асоциация „Сигурност“ и заместник- председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


- Г-н Петров, като експерт как оценявате кризата с нелегалните имигранти?

- Моето мнение и на колегите от асоциация „Сигурност“ е, че ситуацията е тежка. Правителството хвърля усилия. Не бива да го виним, че не прави нищо. Напротив, но е очевидно, че не достига административен и финансов капацитет. Държавата не е подготвена да поеме такава вълна от бежанци. Може би, увлечени в последните години в политически борби, никой управляващ не предвиди, че може да се стигне до такава ситуация, за да се вземат предварителни мерки. Защото сега се действа на пожар. Ако имахме подготовка, нямаше да се допусне толкова много хора да влязат у нас, и то нелегално, през зелената граница. Те не са бежанци, те са незаконно пребиваващи в нашата държава, защото са минали нелегално границата. Не говоря за мотивите им. Те сигурно си имат своите основания, за да бягат от родния си край и да дойдат тук. Но ние пък трябва да пазим себе си и нашата страна. След като първите вълни от имигранти достигнаха Западна Европа след събитията в Северна Африка, никой на Стария континент не инициира законодателни мерки по този въпрос. И какво стана? България, Италия и Гърция се оказаха най-засегнати от имигрантската вълна.

- Казвате предварителни мерки. Какви трябваше да бъдат те?

- Сегашното правителство прави каквото може. Но предишните какви мерки са взели? С риск да огорча някого ще посоча една - защо махнахме кльона по турската граница? Това беше грешка. Аз бях заместник-директор на НСС и по мое време помня, че натискът за махането на кльона беше огромен.

- Кой настояваше държавата да го направи?

- Общо взето никой не искаше, това беше приумица на ген. Стоян Андреев, тогава съветник на президента Желев. Той най-много натискаше да се махне, за да покажем колко сме се отворили към света. Тогава тези кльонове пазеха не само от нелегално преминаващи хора, те пазеха да не се пренасят и наркотици и да се върши контрабанда. И най-важното - това е границата между Европа и Азия. Оттам влизаха страшно много зарази по животни и по растения, колкото и да ви е странно. Европа ни даваше страшно много пари за научно-производственото обединение „Ветеринарно дело“, за да изнесе борбата с шапа и с другите ветеринарни болести тук. Когато вдигнахме кльоновете, имаше няколко епидемии от шап, дошли от Азия. Казвам и по растенията - сигурно малко хора знаят факта, че в България преди около 30 години беше унищожена реколтата от захарно цвекло точно от болест. Заразата бе пренесена през границата по гумите на колите. И епидемията първо тръгна в Хасковско, после пламна цялата държава. Забележете - оттогава България има много ниски реколти от захарно цвекло. А с това се нанесоха и големи щети на държавата, защото сме принудени да внасяме захар от чужбина.

- Но сега се възстановяват загражденията по границата. Правилно ли е това?

- Приветствам тази инициатива, въпреки че за мен е много закъсняла. Хубавото е, че ако това стане, потоците ще минават само през ГКПП, където ще се отсейват нелегално преминаващите, броят им ще се намали много. Трябваше преварително да имаме подготвени лагери. Това е друга мярка. Когато започна войната в Сирия, специалистите очакваха да се стигне рано или късно до това нещо. Бежанската вълна е факт. Сега работата на нашите служби е да отсяват хората от тази вълна. Защото наред със сирийските бежанци у нас влизат доста чужденци от африканските страни, а и от Азия. Тоест ние трябва да открием тези хора, да ги отсеем и да ги върнем в техните държави в съответствие с международните договори.

- В момента се води полемика за имигрантите. Има твърдения, че те са терористи. Така ли е?

- В по-голямата си част това са граждани, които страдат от войната и търсят мирен и спокоен живот. Но като човек от службите за сигурност винаги ми светва една червена лампичка. Според мен заедно с бежанците у нас влизат и други групи. За терористи не знам, но за ислямски фундаменталисти съм сигурен.

Те се разсейват веднага по селата и започват да създават бази там. Идват с много пари. Кой им дава тези пари? Работа на службите е да направят филтър и да ги спират. Този филтър може да е от служители на МВР и ДАНС. А защо не и преимуществено от бивши колеги, които са работили по тези въпроси. Те за това са обучени, да набележат хората, които представляват т.нар. оперативен интерес, и вече да ги подадат на службите.

У нас влизат не терористи, а фундаменталисти

- Значи вие смятате, че заплахата не е от тероризма, а от ислямския фундаментализъм?

- Факт е, че Турция не спира имигрантите, а каналите минават оттам. Турците много добре ги знаят. Очевидно е, че нашето правителство не може да се договори с турската страна. Аз смятам, че т.нар. каналджии са толерирани от южната ни съседка. Да не кажа, че ги подпомага, но си затваря очите да не им пречи. През каналите у нас може да се вкарат хора, свързани с фундаменталисти. Базите, които ще създадат тук, ще „лъснат“ след 10-15 г. Затова трябва да действа този филтър, за който говоря. Работата на службите и на специалистите е да отсеят контингента, който може да извършва някаква дейност против държавата, и да спрат проникването на ислямския фундаментализъм у нас.

- Предлагате бивши служители от МВР и спецслужбите да помагат в кризата с бежанците. Но ще се справят ли?

- Ние от Националната асоциация „Сигурност“ и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва сме подготвени в тази област, имаме много експерти, подаваме ръка на правителството и на всички институции. Те да преценят в какво можем да им бъдем полезни.

- Разграден двор ли е границата ни в момента, след като доскоро през нея минаваха по 200 души на денонощие?

- Ами, разграден двор беше доскоро. Сега МВР взе мерки. Ограничи имигрантите през последните две седмици. Това пак бяха пожарни мерки.

Според мен България трябва да инициира, и то много спешно, двустранни и многостранни, в смисъл Европа да ни помага, разговори с Турция. Тя трябва да си влезе също в ролята и да спира нелегалните бежански потоци. Защото тези хора, за да се придвижат от сирийската граница до българската, са минали хиляда и повече километри през турска територия. Някой им помага.

- Защо страната ни се оказа в това положение?

- Това, което липсва на нашата политическа класа, на нашия политически елит, е стратегически и политически анализ. Ние в момента реагираме на заплахата, наречена сирийски бежанци.

Но моето предвиждане е, че в бъдеще такава заплаха ще възникне и от Египет, и от Либия. Тези държави са на прага на гражданска война. Либия е далеч, но Египет е близо до нас. С това трябва да са наясно нашите политици.

(в. Преса, печатно издание, брой 326 (677 от 29 ноември 2013)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162643
Постинги: 3687
Коментари: 45097
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031