Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2014 21:44 - Все ми е тая кой ще изхвърчи...
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 5255 Коментари: 11 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
#
#
# ​Кой ще изхвърчи от Държавния департамент и от ЦРУ за провала на операцията в Украйна Последна редакция на 21/04/14 12:16

Д-р Мирослав Дърмов, Лексингтън, САЩ

специално за Faktor.bg

Когато се провали операцията с използване на химическо оръжие в Сирия, която следваше да стане причина за американска намеса в гражданската война, за да се намери оправдание за случилото се, администрацията уволни една “калинка“, защото излъгала, че има докторска степен. Едва ли може да се приеме на сериозно, че недоучилата аспирантка е отговорна за изпращането на кораби от военноморския флот на САЩ край бреговете на тази близкоизточна държава, но все пак е някакъв опит да се поеме отговорност. Интересното днес е кой ще изхвърчи от Държавния департамент и от ЦРУ за провала на операцията в Украйна. Макар че единственото, което се получи като резултат, е, че днес никой в изпълнителната и законодателната власт или медиите на Съединените Щати няма да посмее да повдигне темата за намаляване на военния бюджет. 

Впрочем, това не е нещо ново. 

Още от края на Втората световна война, когато победата на съюзниците е очевидна, Франклин Рузвелт, на 11 януари 1944 г. в обръщението към нацията говори за необходимостта от социален пакет от права, наречен втори Bill of Rights. В това свое обръщение той отбелязва, че сигурността не е само защита от агресия, но и икономическа, социална и морална сигурност и подчертава, че свободата от страх е вътрешно свързана със свободата от нуждата.

Както показва историята на втората половина на 20-ти век, американският елит е в постоянна нужда да търси външния враг. Първоначално Съветския съюз, след това Ал-Кайда, сега отново Русия, може би за да не останат средства за осъществяване на този втори пакет от права. И както личи, подобна политика няма да отиде в миналото, а ще има дълготрайни последствия в 21 век.

Връщайки се няколко месеца назад се вижда, че някой е смятал, че поради корумпираността на Янукович и при събиране на агресивна тълпа на Майдана, властта там може да бъде променена и така да се постигнат няколко стратегически цели. При това при създалата се ситуация всеки изход би бил печеливш. Ако Янукович беше използвал сила за разпръскване на протестиращите, жертвите щяха да бъдат стотици и тогава на улицата щяха да излязат милиони недоволни. В случай, че напуснеше властта (както и стана), следваше да се проведат парламентарни и президентски избори (лидерите на протестиращите настояваха точно за това, но после забравиха) и можеше да се стигне до някакъв баланс в управлението, който да ги легитимира и да им даде възможност да проведат реформите. Още повече, че в началото на март Партията на регионите беше демобилизирана и победата на опозицията беше сигурна. Но главозамаяни от самоназначението си във властта и окуражавани от западните си покровители, лидерите на Майдана пристъпиха към 

реализирането на геостратегически цели, нямащи нищо общо с проблемите на Украйна,

вместо да се концентрират върху реалните проблеми на страната.

На първо място, стратегически проблем беше Крим и базата на руския черноморски флот. В случай на стабилизиране на властта в Киев, черноморският флот щеше да бъде лишен от базата си на полуострова и ще трябваше да се придислоцира в Азовско море, от където излизането е под сериозен въпрос. Поради това Русия реагира незабавно и присъедини полуострова.

Второ, съществува проблемът за наследството на Съветския съюз и икономическите връзки на Русия с Източна и Югоизточна Украйна, където е въгледобива и стоманодобива на Донбас и множеството производствени структури, свързани с военно-промишления комплекс на Русия. (Виж схема1).

image

При подобна заплаха е обяснима реакцията на Кремъл относно развитието на недоволството в Източна Украйна. Русия е инвестирала от векове в региона и е малко вероятно да е готова да се откаже от него, само защото Вашингтон е обявил, че самоназначилите се киевски управици за законна власт и следователно следва да се изпълняват техните решения. В допълнение, плановете на властите в Киев вероятно засягат и интересите на олигарсите от региона, което обяснява породилите се тенденции за отделяне от Украйна поради заплаха срещу добрите им бизнес отношения с Русия..

На трето място е проблемът с транспорта на газ от Русия за Европа. При една несигурност на доставките, а в тази насока работят управвляващите в Киев, е нормално да се допусне търсенето на алтернативни доставки за Европа, а това може в близко бъдеще да се осъществи от САЩ (Виж схема 2)

image

Подобна стратегия засяга не само интересите на Русия, но и на Европа, макар че е малко вероятно да бъде реализирана.

Странното в случая е, че някой си е въобразил, че това може да се постигне само с дипломатически натиск, психологическа война, заплаха от икономически санкции и демонстрация на военна мощ. Впрочем, военните демонстрации вече завършиха със заслепяването на системите на разрушителя „Доналд Кук“, един от четирите кораба, които според рекламите следваше да обезсмисли ракетните войски на Русия. Колкото до санкциите, те все още са въпрос на дискусия в Европа и както личи, не се посрещат с особен ентусиазъм.

Интерес представлява и

ефектът от психологическата война.

Проведено в Германия социологическо изследване показва, че 47% от допитваните твърдо заявяват, че Германия следва да е на страната на Запада и 49% са на мнение, че трябва да се търси междинна позиция, някъде между Запада и Русия. В допълнение към това се изразява недоверие към дипломатическата реторика на САЩ и дори се констатира сериозна доза антиамериканизъм. Много е вероятно подобни настроения да съществуват и в останалите държави от Западна Европа и аргументите на психологичната обработка да са ефективни само в бившите страни от Източния блок. Като илюстрация на подобен феномен може да бъде приведено поведението на Плевнелиев, който повтаря в всяко свое изказване вече изразена позиция от представители на НАТО или дипломати на САЩ. Или мненията на стратези като Мони Паси, които призовават в България да се разположи ядрено оръжие на НАТО като израз на „тихата дипломация???“, само дето забравя, че това ще превърне страната в легитимна цел и последствията биха били купища от радиоактивна пепел.

Колкото до кризата в Украйна, то тя ще продължи още доста време, само че с намалена интензивност. И това няма да се дължи на документа от Женева, защото това иначе добре написано дипломатическо творение се интерпретира от подписалите го доста различно. Вашингтон и Киев под разоръжаване на незаконните формирования разбират сепаратистите от Донбас, а за Източна Украйна и Кремъл това са всички въоръжени формирования, създадени от властите в Киев, включително и Националната гвардия. Очевидно властите в Киев вече са разбрали, че армията няма намерение да бъде участник в тяхната борба за закрепяне във властта. В тази връзка следва да се отбележи, че идеята за така рекламираната „антитерористична“ кампания, явно е дело на някой, който едва ли познава психиката на украинския военнослужещ. И това което е неизбежно, е национален диалог.

От друга страна, за близо два месеща в управлението, лидерите на Майдана доведоха страната до банкрут. Играта с газа няма да им е от полза, защото Европа ще продължава да купува от Русия и поведението на временните украински власти едва ли я прави щастлива. Израз на европейското недоволство първи дадоха спокойните и балансирани чехи, чиито президент не направи дипломатически гаф, наричайки украинските лидери „гангстери“, а просто отправи сериозен сигнал, че всяко търпение има своите граници. И като финал, над Майдана не се изсипа златен дъжд, както се рекламираше, а 

Украйна беше оставена от Запада на Международния валутен фонд да я обезкости.

А това означава разпродажба, което прави олигарсите недоволни и мерки за затягане на коланите, което прави народа гневен. Това е и причината, поради която лидерите на Майдана не бързат с избори за Радата, които биха отразили народната воля, а се опитват посредством шмекерлъка на президенските избори да търсят някаква форма на легитимност.

За съжаление, с подобни трикове недоверието между регионите няма да изчезне. И темата за случващото се в Украйна, като изтъркана плоча ще продължава да се върти в световните медии, независимо, че първоначалния замисъл чрез дестабилизация на Украйна да се разклати Европа и Русия не се осъществи. Последствията ще са изцяло за украинците. Реалността ще бъде засилване на военното присъствие на НАТО в страните близо до Русия, с всичко, което следва за тях при евентуален сценарий на военен конфликт.

www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/19560-koy-ste-izhvarchi-ot-darzhavniya-departament-i-ot-tzru-za-provala-na-operatziyata-v-ukrayna.html

ПП: И над нас, овцИте, дебнат натовците...


Тагове:   украйна,   НАТО,   ЦРУ,   все,   КОЙ,   тая,   ще изхвърчи,   дърмов,


Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Благодаря!...
24.04.2014 22:29
22:22 - Браво

от: vdp
на г-н Дърмов за чудесния анализ и браво на блогъра mt46 за популяризирането му...


Ето и позицията на Т. Блеър - http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_04_23/Toni-Bler-Zapadt-trjabva-da-zabravi-za-raznoglasijata-s-Rusija-0965/
"Страните на Запада трябва да забравят за разногласията с Русия по въпроса за Украйна и да се заемат с решаване на проблемите на ислямския екстремизъм, смята експремиерът на Великобритания, специалният посланик по Близкия изток Тони Блеър.

Той има намерение днес да се изкаже в офиса на американската информационна агенция Bloomberg с реч, посветена на проблемите на радикалния ислямизъм.

„Заплахата на радикалния ислямизъм не намалява, а се увеличава и разпространява по целия свят. Необходимо е да се признае съществуването на проблема и да бъдем готови да се сближим и да сътрудничим с Русия и Китай”, подчертава Блеър."
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_04_23/Toni-Bler-Zapadt-trjabva-da-zabravi-za-raznoglasijata-s-Rusija-0965/
цитирай
2. mt46 - http://www.cross.bg/ykraiina-klays-prezident-1407137.html#axzz2zhnzRFza
24.04.2014 22:32
/КРОСС/ Западът и САЩ провокираха неразрешим конфликт в Украйна, тази страна трябва сама да определи пътя на своето развитие, заяви бившият чешки президент Вацлав Клаус в интервю за националната телевизия.

„Не Русия и не Путин са причината за това, което избухна на Майдана. Ситуацията бе създадена от Западна Европа, от Съединените щати", каза Клаус. Според него Украйна сама може да реши накъде да се ориентира - на Запад или на Изток.

„Аз казах, не натискайте Украйна, ще я унищожите, ще я сринете. Именно това се случва сега", посочи бившият чешки президент. Според него разрешаването на украинската криза е в отказа от всякаква чужда намеса в делата на страната. Сега, според Клаус, само гражданите на Украйна трябва да решат как да живеят занапред.

Бившият чешки президент разкритикува позицията на ЕС и САЩ за финансовата помощ за Украйна. По време на посещението си в Киев американският вицепрезидент Джо Байдън обеща помощ от 50 млн. долара. Според Клаус, тази нищожна сума е едва 0,06% от украинския БВП.

„Това е много смешна помощ. Колко ли струва полетът на вицепрезидента Джо Байдън в Украйна, дали не е приблизително такава сума? Не вярвам, че ще помагат на Украйна", каза Клаус. Той отбеляза, че не е привърженик на „международното раздаване на пари".

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/ykraiina-klays-prezident-1407137.html#ixzz2zplg0sWS
цитирай
3. mt46 - http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_04_24/Slovakija-otkaza-da-razpolozhi-vojski-na-NATO-na-svoja-teritorija-0218/
24.04.2014 22:34
Словашкият президент Иван Гашпарович отхвърли възможността за разполагане на контингент на НАТО на територията на страната във връзка със ситуацията в Украйна.

"Мисля, че днес това не е необходимо", каза той в четвъртък в Братислава след заседанието на Съвета за сигурност на Словашката република.

Гаспарович също така съобщи, че ще обсъди положиението в Украйна с ръководството на Чехия по време на визитата си в Прага днес.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_04_24/Slovakija-otkaza-da-razpolozhi-vojski-na-NATO-na-svoja-teritorija-0218/
цитирай
4. mt46 - http://alterinformation.wordpress.com/2013/12/04/42768804305135/
24.04.2014 23:30
Изказването на носителката на Нобел за мир г-жа Магуайър на таз годишната световна среща на Нобеловия комитет (21-23 октомври), която не беше преведена и публикувана на български език в нито една медия.

ВРЕМЕ Е ДА ДЕЙСТВАМЕ СОЛИДАРНО ЗА МИР

Скъпи приятели,

Вярвам, че в следващия етап от човешката еволюция трябва да прегърнем ненасилието. Това означава да отречем насилствените методи и насилието във всяка една негова форма на проявление и да решим нашите проблеми чрез ненасилствени методи, спазването на човешките права и международното право.

Да заменим въоръжените „въстания“, милитаризма и войната със силата на международното право не е невъзможно и ще бъде постигнато, когато достатъчно голяма маса от хората с критично мислене приемат, че всеки един човешки живот е свещен и кажат „не“ на убийствата, силовите методи и заплахите, които са предпочитани от повечето правителства по света. Предизвикателството е да заменим насилието с мирните начини, по които да решим нашите проблеми.

Няма нищо героично в въоръжените конфликти, войните и ядрените оръжия. Нито в самоубийствените атентати, извънсъдебни убийства, тайни процеси и измъчвания – това винаги е било грешно и ние като граждани на този свят можем да спрем всичко това като надигнем своите гласове срещу подобни методи, прилагани от отделни личности, въоръжени бунтовници или правителства. Измъчването никога не трябва да бъде приемано и незачитането на човешкитеправа в „борбата срещу тероризма“ е отричане на праваа на всички граждани по света на свобода, извоювана с труда на толкова много хора.

Когато основни човешки права са нарушени или премахнати от правителствата хората имат моралното и правно основание да си ги поискат обратно. В противен случай ще живеем в страх и ще бъдем доминирани от богатите по наследство и идентичност.

Човешкото семейство изживява голям копнеж за свобода. Ние се изморихме от войните, милитаризма и съпътстващите ги страдания. Живеем в свят на истерично желание за война и невиждано високи военни-бюджети, в който богатите стават все по-богати, а бедните стават все по-бедни. Не можем да се справим с бедността и да създадем условия за развитие и представителна демокрация, ако не прекратим милитаризма и войните. Бедноста и мизерията никога няма да бъдат преодолени докато водим политика възнаграждаваща богатите и наказваща бедните. Нещата няма да се променят докато нашите правителства поставят окупациите и войните над нуждата на собствените си граждани от добро образование, здравеопазване и грижа за най-бедните и застрашени от маргинализиране наши съграждани. Защо в 21 век, столетие след Първата световна война ние все още тренираме армии, които да избиват и измъчват други хора и какво можем да направим преди да е станало твърде късно?

Вярвам, че можем да променим своята нагласа и убеждения. Голяма част от нашето мислене е изкривено и базирано на страха от „другите“. Гледаме другите хора и държави под лупата на страхът, което води до нетърпимост и демонизирането на „другите“, които виждаме като отделни и различни, заради тяхната религия, раса, прослойка и тн., ние позволихме страхът да се превърне в наш господар.

Вече и американския народ е прекалено уморен да гледа как неговите млади мъже и жени умират по чужди земи и войната и милитаризма да носи толкова бедност за толкова много американци в толкова много градове. Из Европа също виждаме хора, които са против войните, истерията расте, както и безработицата. Много от нас имаха големи надежди, когато Европейския съюз обедини различните държави в Европа. Надявахме се той да работи за мира и да предотврати още войни в Европа. Сега виждаме масова милитаризация на Европа чрез НАТО, когато държавите са разтърсвани от социални проблеми и невиждана безработица. И тези държави са принудени да финансират войните и инвазиите и съпътстващата ги разруха на други държави като Ирак, Афганистан, Либия и тн. и това се случва против волята на техните народи и по-голямата част от хората по света. Скорошно изследване показа, че в период на такава криза разходите на ЕС са се увеличи до 194 млрд. евро, което е равностойно на годишните дефицити на Гърция, Италия и Испания взети заедно. През 2012г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1, 756 трлн. – най-високите някога. Време е да премахнем НАТО, да прекратим военните авантюри на Европа и да спрем противо-ракетния щит, както и да спрем да създаваме ядрено оръжие. Не ни трябва противо-ракетен щит, а край на ядреното оръжие. Вместо щит, се нуждаем от обособена неядрена зона в опита си да спрем милитаризирането на Европейския Съюз и да спрем неговото движение в грешна посока, противоречаща на неговите основни идеи и желания. Идеи и желания, които споделят европейските граждани.



*Мейрид Майър е носител на Нобелова награда за мир от 1976г. Известна е с борбата си с борбата си против ционисткия режим и за правата на палестинския народ. През 2010г. беше екстрадирана от Израел, след като се опита да достигне до палестинците в Газа, за да достави хуманитарна помощ. През 2012г. пък се обяви против връчването на Нобел за мир на Европейския Съюз, като с още двама лауреати изрази позиция, че това не е удачно и ЕС не заслужава подобна награда.
цитирай
5. dobronameren - Много поздрави на mt46 от Историята
26.04.2014 03:08
Имам твърде много конкретен фактологичен материал за Мирослав Дърмов (и за цялото партийно войнство в ДПС) в моите медийни разследвания за събитията в България след 1989г. Нямам място тук да го повтарям, все пак само коментирам. Тук (а и в моите „Хроники“) само ще добавям. Добавеното можете сами да намерите в Мрежата.
Мирослав Дърмов е роден в 1954г. Завършва психология в Дрезден, ГДР. Но става доктор… по право с темата “Паспортната система в НРБ”. (Някъде близо преди1989г. във факултет №1 на ДС в Школата в Симеоново – вж. по-долу) „Първите законови промени след 10 ноември по тази тема превърнаха идеите ми от научна разработка в практическо законодателство“. Кавички, защото е цитат на самия М.Дърмов. Иначе си е баш признание, че паспортната система на нова България е същата като на НРБ.
Има още признания: „В МВР съм работил в продължение на 6 години, 2 от които в Софийско градско управление и 4 в школата, където бях аспирант.“ Научаваме още, че е зет на Исмаил Билен, генерален секретар на Турската комунистическа партия, която по време на следването му е нелегална и седалището й е в Лайпциг, ГДР. Някъде около 1980г, се жени за дъщеря му. Тя му е втора съпруга - обърнете внимание! Три-четири години по-късно вече пише устава на бъдещето ДПС, заедно с Ахмед Доган.
Нататък - Дърмов е депутат във Великото народно събрание (1990) от листата на ДПС, а в следващия парламент (1991-1994) е народен представител от БСП. По-късно (1995-1997) е главен съветник на парламентарната комисия по национална сигурност, ръководена от Николай Добрев. След смъртта на Добрев в 1998-ма, изчезва. Тук (в постинга) се обажда за втори път (първия път – малко преди последните президентски избори в 2011г,). Научаваме, че от 10 години (значи след 2000-та) живее и работи в Лексингтън, Кентъки, САЩ, като доктор по психология.
Твърде „къса“ им е на нашите комунисти резервната скамейка, щом пущат в игра престарели и изгоряли „футболисти“.
цитирай
6. mt46 - Много поздрави и от мен!...
26.04.2014 14:03
5. dobronameren - Много поздрави на mt46 от Историята
03:08
"Имам твърде много конкретен фактологичен материал за Мирослав Дърмов (и за цялото партийно войнство в ДПС) в моите медийни разследвания за събитията в България след 1989г. Нямам място тук да го повтарям, все пак само коментирам. Тук (а и в моите „Хроники“) само ще добавям. Добавеното можете сами да намерите в Мрежата..."

Ето статия от 2010 г. на Дърмов за прехода -
http://www.eurochicago.com/2010/03/miroslav-darmov-konspiratsiyata-ot-tchervenata-nomenklatura-do-mazhkata-barbi/
Тук пък може да видите положителното мнение на десния Иво Инджев за Дърмов -
http://ivo.bg/2011/01/13/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2/
Но темата на постинга не е личността на Дърмов...
цитирай
7. dobronameren - Темата на постинга ви наистина не е личността на Дърмов
27.04.2014 09:25
А аз показвам подробности за него, само защото искам да се знае на кои "експерти" сте заложили ЛИЧНО, за да доказвате любимата си тема, mt46, "какви загубеняци са американците, сравнявани с Путин". В този същия смисъл намесването на Иво Инджев в спора от ваша страна може би е по смислено.
много по-интересно е, въпреки, че също не е по темата на постинга ви, що щете толкова години по гнилия Запад, като сърцето ви ви тегли към Русия?
Ами, послушайте го.
цитирай
8. mt46 - ...
27.04.2014 12:50
dobronameren написа:
А аз показвам подробности за него, само защото искам да се знае на кои "експерти" сте заложили ЛИЧНО, за да доказвате любимата си тема, mt46, "какви загубеняци са американците, сравнявани с Путин". В този същия смисъл намесването на Иво Инджев в спора от ваша страна може би е по смислено.
много по-интересно е, въпреки, че също не е по темата на постинга ви, що щете толкова години по гнилия Запад, като сърцето ви ви тегли към Русия?
Ами, послушайте го.

Неслучайно съм добавил в три коментара позициите на бивш чешки президент, на настоящия словашки президент, както и на носителката на Нобел за мир г-жа Магуайър ...
Моето сърце не ме тегли нито на Запад, нито на Изток... Предпочитам да си остана тук, в родната България...
цитирай
9. dobronameren - Бихте могли да посочите мнението за Дърмов и на:
27.04.2014 21:55
Доган, Местан, Виденов, Станишев... Или на проф. Людмил Георгиев например. Или на някой подобен. Чужденец, също така. Е, и какво? Дърмов е агент на ДС. И това го знаете дори вие.
Да не би да бъркам, като твърдя, че не живеете в България отдавна? Познавам ви само от написаното в постингите ви и ако там не пишете истината, аз какво съм виновен? Впрочем сега прочетох пак последния абзац от вашия коментар 8-ми. И тако, и вако. "Предпочитам да си остана в родната България" не подсказва изобщо къде живеете. Тарикатско, нали!
цитирай
10. mt46 - Не, не знаех нищо за Дърмов...
27.04.2014 22:20
dobronameren написа:
Доган, Местан, Виденов, Станишев... Или на проф. Людмил Георгиев например. Или на някой подобен. Чужденец, също така. Е, и какво? Дърмов е агент на ДС. И това го знаете дори вие.
Да не би да бъркам, като твърдя, че не живеете в България отдавна? Познавам ви само от написаното в постингите ви и ако там не пишете истината, аз какво съм виновен? Впрочем сега прочетох пак последния абзац от вашия коментар 8-ми. И тако, и вако. "Предпочитам да си остана в родната България" не подсказва изобщо къде живеете. Тарикатско, нали!

Грешите. Живея в България, не съм я напускал за повече от месец... Странно ми е кои мои постинги са ви навели на мисълта, че съм в чужбина!...
цитирай
11. dobronameren - От 2010 г. насам - да. А преди това?
01.05.2014 03:37
Не ми е работа да се меся във вашия личен живот. Но чета постингите ви, особено след като Путин "разклати" нашите "червени домати". Това ви прави публична личност. Така, че ние, четящите, имаме право да се интересуваме от предишния ви живот, така да се каже. И вие не бива да се сърдите, а да ни отговаряте коректно.
Лично аз не виждам нищо осъдително в това. Не искам да повтарям вашата грешка, че сочите като източник за една теза лицето Мирослав Дърмов, след като "не знаете нищо за него".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156159
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031