Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2015 12:33 - Министерство на истината?...
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 3404 Коментари: 6 Гласове:
20

Последна промяна: 22.03.2015 20:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Публикувано на 21.03.2015 / 23:20 ПРОПАГАНДАТА, КОЯТО ИСКА ДА НИ ПОДЧИНИ

imageПомните ли с какво се занимаваше главният герой в зловещата антиутопия на Оруел „1984“?

Като чиновник в архивния отдел на Министерството на истината Уинстън Смит фалшифицираше старите броеве на в. „Таймс“. Редактираше статиите, които са станали неудобни за следреволюционното статукво, като изваждаше личностите, превърнали се в „неличности“, и ги заместваше с нови герои. С пренапечатването на архивите истинските хора постепенно изчезваха, а на тяхно място се появяваха въображаеми образи като смелчагата Огилви, проявил се в също толкова измислената война между „добрата“ Океания и „недобрата“ Евразия.

Самото Министерство на истината имаше изключително сложна структура. Огромни печатници с помощник-редактори, типографски експерти, печатари и лаборатории за фалшифициране на фотографии. Отделение за телепрограми с инженери, режисьори и актьори, специално подбрани заради умението да имитират гласове.

Цели армии чиновници в справочните отделения, които изготвяха списъци от книги и периодични издания за конфискуване. Хранилища, където се складираха коригираните документи, и скрити пещи, в които се изгаряха идеологически неиздържаните оригинали. А някъде горе стоеше „мозъчният тръст“. Той съгласуваше усилията на всички, определяше политиката какво да бъде съхранено, фалшифицирано или направо заличено и осигуряваше гражданите на Океания с „правилните“ вестници, филми, пиеси, романи, стихотворения и даже детски буквари.

На този фон едно съобщение от 17 март би трябвало да прозвучи повече от стряскащо.

Европейският съюз планира своеобразно Министерство на истината, което да се бори срещу дезинформациите от Русия, предаде АФП. Това ще стане чрез създаването на екип, който да следи руските медии, да открива откровените лъжи, да установява каква е истината и да го прави достояние на страните членки. Мярката е в отговор на умелата пропаганда на Москва във връзка с войната в Украйна. „Европейският съвет подчертава нуждата от противопоставяне на дезинформацията от руска страна и приканва шефката на евродипломацията Федерика Могерини заедно със страните членки и евроинституциите да изготви до юни план за действие в подкрепа на свободата на медиите“, се казва в проекторешението, цитирано от агенцията.

Към Европейския съвет, с други думи, предстои да заработи информационна цедка за случващото се в Русия и Украйна. По справедливата забележка на един колега това ще е нещо подобно на отдел „Пропаганда“ към ЦК на БКП, натоварен с функцията да отсява като лъжи, провокации и манипулации фактите, които не изнасят на евро-атлантическата линия. А също и обратното – той ще сътворява „правилните“ факти, които ще представя и разпространява в държавите членки като благонадеждни и неподлежащи на съмнение.

До юни обаче я камилата, я камиларя!

Докато тромавата брюкселска администрация тепърва започна да изготвя план срещу „дезинформациите“, руският президент Владимир Путин нареди пълна бойна готовност на Северния флот, преди това САЩ обявиха, че ще разположат 3000 войници за военни учения в балтийските републики. Войната, така да се каже, вече чука на вратата, а Европейският съвет още се лиготи с проекторешения за пропагандни контраатаки…

Впрочем щеше да е по-честно ЕС направо да забрани достъпа до руски медии и да въведе жестоки глоби за инакомислещите. Няма нужда от лицемерие, щом става дума за откровена цензура, която има толкова общо с ценностите на Европа, колкото фалшифицираните броеве на „Таймс“ имаха с истината. Опитите тоталитарният подход да бъде замаскиран като „действие в подкрепа на свободата на медиите“ само правят съвременните европейски уинстъновци още по-жалки. А все пак оригиналът Уинстън Смит изпитваше известен срам, макар и принуден с цената на живота си да върши безобразия с истината.

Истината? Свободата на словото?

Преди десетина дни Сюмъс Милн от в. „Гардиън“ чудесно описа как тези понятия се губят в „опорните точки“ на евро-атлантическата пропаганда. И го направи със заслужена ирония: „Всичко опира до Путин. Руският президент е диктатор експанзионист, започнал „безсрамна агресия“. Той е символ на „политическа поквара“, „разпарчетосващ“ своите съседи, като същевременно громи инакомислието у дома си и редовно е сравняван с Хитлер. Путин се е превърнал в злодея от комиксите, а Русия – в мишена на еднообразна войнствена пропаганда във всички западни медии. Всеки, който си позволи да упрекне властта в Киев за свалянето на законно избрания президент или за извършването на военни престъпления в Източна Украйна, е заклеймяван като марионетка на Кремъл.“

Точно така е, та затова и малцина се осмеляват да възразяват на „свободата на словото“. В България, която се нареди сред ястребите срещу Русия, а президентът едва се сдържа да обяви война на Путин, вече се правят и списъци на „рубладжиите“.

Те, горкичките, засега са само четирима, но пък за сметка на това към компанията имат шанса да се присъединят… Валери Жискар д`Eстен, Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински.

Във всеки случай последните рискуваха да се усъмнят в злодействата от руска страна и моментално нашенският Фейсбук ги обяви за изкуфели пенсионери. Рубладжията Бжежински посъветва Обама да не унижава Русия; Кисинджър го упрекна, че демонизира Путин, защото няма политика за Украйна. Легендарният бивш френски президент Д`Eстен пък даде цяло интервю за списание „Международна политика“, в което обясни, че най-сетне трябва да се запитаме какво стана в украинската столица преди година. „Каква е била ролята на ЦРУ в революцията на Майдана? Какъв е смисълът на последователната антируска политика, провеждана от Барак Обама? Защо САЩ поискаха да раздвижат пешките си в Украйна? Не опитаха ли американците да „компенсират“ слабостта си в Близкия изток с провеждането на европейския континент на една по-твърда политика спрямо Русия?“

Все неудобни въпроси, на които е трудно да се отговори, ако си непредубеден. И тъкмо по тази причина някоя брюкселска главица била осенена от малоумната идея да се направи Министерство на истината. Далеч по-лесно е да забраняваш, извърташ, манипулираш и лъготиш – това казваше и Уинстън Смит, който в един момент напълно изгуби представа къде свършва реалността и започва фалшификацията. „Как да отсееш истината от лъжата?“, питаше се той, докато от своя прозорец наблюдаваше сградата на министерството, върху чиято фасада бяха изписани трите лозунга на партията: ВОЙНАТА Е МИР. СВОБОДАТА Е РОБСТВО. НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА.

Накрая обаче ще завърша оптимистично. Ако ЕС действително реши да създаде такава уродлива структура, веднага можем да пратим обучени кадри. Например от социологическата агенция, която обяви, че 54% от българите симпатизират на Русия, а 61% се обявяват против санкциите срещу Москва, след което добави: „Но не вярват, че тя може да бъде техен модел за развитие и да им предостави по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от членството в ЕС и НАТО.“

Апелирам за нея, защото в изследването й не фигурираше нито един въпрос, от който да бъде направен подобен извод. В краен случай обаче за операцията са напълно пригодни и екипите на някои родни медии, които излязоха със заглавия като „Все повече българи не харесват политиката на Русия“, макар самите социолози с мъка да признаха: „Въпреки анексирането на Крим и конфликта в Украйна емоционалната привързаност на българите към Русия остава висока.“

Разбира се, твърдението за „емоционалната привързаност“ иде да изкара глупендери всички, които се усъмняват в евро-атлантическата непогрешимост. А и те действително са такива. Изкарват ги рубладжии, журналистът на финансираното от Америка радио „Свобода“ в Русия Андрей Бабицки даже беше уволнен заради лека критика към политиката на САЩ в Украйна. Прекрасният австралийски журналист Джон Пилджър беше заплашен с разправа от анонимни интернет тролове, след като написа, че пред света се възправя перспективата за голяма война защото е ясно, че САЩ твърдо са решени да изолират и да провокират Русия.

„Тази истина е обърната с главата надолу от журналисти, включително и от онези, които рекламираха лъжите, довели до кървавата баня в Ирак през 2003 година. Времената, в което живеем, са толкова опасни и толкова изопачени в очите на публиката, че пропагандата не е вече „невидимо правителство“ – както я наричаше Едуард Бернис, – тя е самото правителство. Тя управлява директно и без страх от опровержение с цел да ни подчини: да подчини нашето възприятие за света, нашата способност да разграничаваме истина от лъжа.“

Отговорът на Уинстън как да запазим тази способност е съвсем прост – да останем критично иронични. Да се подиграваме на всеки опит за похищение на свободата в името на ужким светли идеали, които ще превърнат свободата в робство, а невежеството в сила.

Любослава Русева
В. Преса

afera.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8.html

ПП: Ганьо и Гана тропат според войнстващата пропаганда...
М. Тачков




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. merlin68 - Нали знаем какво следва след обя...
22.03.2015 13:04
Нали знаем какво следва след обявяването на единствената истина - тези които не я приемат ще бъдат унищожаване. Всичко се повтаря и свободата на словото преминава в целесъобразност на словото, след това и демокрацията в терор. Както е казал поета:

Спите себе, братцы, все начнется вновь,
все должно в природе повториться:
и слова, и пули, и любовь, и кровь...
времени не будет помириться.
цитирай
2. mt46 - И в свободата на словото някои са по-свободни, "по-равни"...
22.03.2015 13:35
merlin68 написа:
Нали знаем какво следва след обявяването на единствената истина - тези които не я приемат ще бъдат унищожаване. Всичко се повтаря и свободата на словото преминава в целесъобразност на словото, след това и демокрацията в терор. Както е казал поета:

Спите себе, братцы, все начнется вновь,
все должно в природе повториться:
и слова, и пули, и любовь, и кровь...
времени не будет помириться.

В Европа има протести, а България спи и мълчи...
"20 хиляди излязоха в центъра на Мадрид на протеста срещу мерките за икономии наложени от Европейския съюз. Около 300 различни организации се обединиха под надслов "Хляб, достойнство, работа и жилища".
Безработицата в Испания е 23%. Правителството е орязало много държавни услуги и плащания, за да спести пари."

https://desinfowar.wordpress.com/…/20-%D1%85%D0%B8%D0%BB-%…/
цитирай
3. zaw12929 - КАТО СТАНЕ ПО ЗЛЕ... ЩЕ СЕ ОПРАВИМ- ШИЛО В ТОРБА НЕ СТОИ! НАЛИ?!
22.03.2015 15:06
iИСКА СЕ ПО НАРЕЖДАНЕ НА САЩ: Европейският съюз планира своеобразно Министерство на истината, което да се бори срещу дезинформациите от Русия, предаде АФП.

цитирай
4. mt46 - Мда...
22.03.2015 19:14
zaw12929 написа:
iИСКА СЕ ПО НАРЕЖДАНЕ НА САЩ: Европейският съюз планира своеобразно Министерство на истината, което да се бори срещу дезинформациите от Русия, предаде АФП.


Значи си оптимист, щом смяташ, че може да стане по-зле и да се оправим...
цитирай
5. dimat - Следващото министерство,което ще бъде създадено
23.03.2015 18:53
е "министерство на правилното мислене",като дейността му ще започва още при раждането на бебето,чрез запечатване на органа за мислене.

Не вярвате ли?

Ще повярвате.

Новите поколения няма и да подозират,че е съществувало "мислене".Тази дума въобще ще изчезне от употреба.

Даже вече това започва.По телевизия "7нews",в долния край на екрана се изписва "младите не вярват в нова студена война".Те хабер си нямат каква е била старата, а вече не вярват в новата.И изобщо,какво е това "студена война" - някаква супа ли е,или нов мулти-сериал на Дисни?!!
цитирай
6. mt46 - Роботизация...
23.03.2015 21:31
dimat написа:
е "министерство на правилното мислене",като дейността му ще започва още при раждането на бебето,чрез запечатване на органа за мислене.

Не вярвате ли?

Ще повярвате.

Новите поколения няма и да подозират,че е съществувало "мислене".Тази дума въобще ще изчезне от употреба.
Има учени, които са открили средство за редактиране на паметта, за заличаване на част от нея...
http://www.factor-news.net/index_.php?cm=10&id=18768
Даже вече това започва.По телевизия "7нews",в долния край на екрана се изписва "младите не вярват в нова студена война".Те хабер си нямат каква е била старата, а вече не вярват в новата.И изобщо,какво е това "студена война" - някаква супа ли е,или нов мулти-сериал на Дисни?!!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162196
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031