Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2015 13:37 - Де бой, де!...
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 2700 Коментари: 7 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Писмо от “България” 1 Забранени песни Димитри Иванов
image
Димитри Иванов
Четиво забранено за политици. Също за политолози, социолози, политолози, антрополози. За историци-хистерици. За дипломати и примати хейтъри и тролове. Те да си хортуват на тяхна маса. Ай сиктир от моята, пъдя ги на турско-български.

Към нормалните читатели: Простете моите груби думи. Ометоха ли се навлеците? Добре. Те за 9-ти май и за Втората световна война всичко знаят. Аз зная само как се казвам, къде живея и кога съм роден. Роден съм преди Втората световна война. За мен тя е patchwork от виделици и преживелици. Пачуърк, шарен като българска черга. Който предпочита едноцветен мокет, да не ме чете и да не ме коментира. Да си носи наочниците и да е щастлив. Глупаците са щастливи. Мислят, че са остроумни. На тях всичко им е ясно.

На мен не ми е ясно що оста Рим-Берлин-Токио не спечели войната. Тогава първом чух "нов световен ред". По радио София куплетистът Миленков си акомпанираше на китара и пееше: "Рим Берлин и Токио / Верни във борбата / Скоро ще наложат / Нов ред на Земята /" Нямаше звукозаписи, нямаше плейбеци. Гюрга Пинджурова-Тричкова, Тамбурашкият оркестър - всичко на живо от студиото. Но имаше грамофонни плочи. Предавателят във Вакарел се чуваше чак в Северна Африка, войниците на фелдмаршал Ромел пишеха писма до радиото, искаха преди сън да чуват "Лили Марлен", любима песен на немските, а и на воюващите с тях английски войници на фелдмаршал Монтгомъри.

"Лили Марлен" беше забранена песен. Гьобелс я беше забранил, понеже Марлене Дитрих, която я пееше, беше останала в САЩ вместо да се завърне в Берлин. Но Радио "София" я пускаше и преди сън всички чувахме "Vor der Kaserne / Vor dem grossen Tor / Stand eine Laterne / Und steht sie noch davor / So wolln wir uns da wiedersehn / Wenn wir bei der Laterne stehn / Wie einst / Lilli Marleen / Wie einst, Lilli Marleen".

Монтгомъри носеше барета със само две звездички. Ромел "Фенека" (лисицата на пустинята) позираше с песъчинки в бръчиците около очите. Генерал Владимир Стойчев няма снимка с мундир и ушанка като съветските генерали. Нисичък, но изпъчен, само по куртка и фуражка до маршал Толбухин (до 1990 г. Добрич се казваше Толбухин), с два пръста по широка сабя от обикновените кавалерийски. Когато Добрич бил румънски. Спайч (моят кръстник Димитър Списаревски) спирал с приятелите си файтоните с румънски офицери, превивал им сабите на коляно, връщал им ги превити на буквата "г" и момчетата казвали "Тук е България". След това се завърнал от Германия като летец-изтребител с диплома с пречупен кръст, подписана от Херман Гьоринг. Заспивах, когато лампата светна и влязоха баща ми, майка ми, Фроса Каблешкова, гаджето на Спайч, и Спайч, който каза на майка ми "Дай му чирозите утре". Майка каза "Да ти превържа ли ръцете". Спайч каза "Не, под ръкавиците хич не личи". Те били в бара на "Раковски", там, където е сега Театърът на армията. Там имаше едни стъпала надолу и влизаш в нощен бар. Преди входа беше ел.таблото с бушоните. В бара изсвирили немския химн и всички станал прави. После българския химн и немските офицери останали седнали, пиели мастика и замезвали със салатка от чирози с копър. Фроса, като си го знае Спайч, че е кибритлия, своевременно прибрала чирозите с копър и ги завила в пергамент преди Спайч да обърне масата и да развърти едрите си юмруци. И той съобразителен, на излизане развъртял бушоните и никой не знае какво станало в тъмното, няма свидетели.

Аз исках да съм като Спайч. Генерал Луков беше създал младежката организация "Бранник". Бранниците имаха хубави униформи пясъчен цвят "хаки" или "каки" не знам как е. Първата си кола купих в Япония, поръчах я в точно този цвят и обяснявах "В лайняно жълто, за да ми отива".

"Бранниците поздравяваха с вдигната ръка като Мусолини и Хитлер. Носеха значка с "Б" (Бог, Борис, България и Бранник) и казваха: "За България и нейните колонии!" Колониите бяха Тасос и Самотраки. Беломорието и Македония бяха "Новите земи", Южна Добруджа (Силистра, Тутракан, Добрич, Балчик) станала румънска през 1913 г., Хитлер я върна на България през 1940 г.

Бранниците на Луков караха мотори "Ромел" с кош, които много ми харесваха: 1500 кубика, две от трите колела задвижващи и със задна скорост. Когато казах, че искам да стана бранник, баща ми само се намръщи, а майка ме наби с дилафа (машата), казвайки нещо на фрески, което не разбрах, макар че говорех френски. Нашето момиче, синеоката Катеринка от Вакарел се чувстваше член на семейството, прегърна ме така, че нейното дупе да отнесе ударите, но не успя и аз си изядох боя. Сега правозащитните дами казват: Не бийте децата си. Джентълмените казват, че е конституционно право на жената да не я бият. Аз казвам: Жена, която се свързва с простаци, заслужава да я бият. Тя не може да размаха конституцията пред лицето на замахващия простак. Възпитанието започва вкъщи. Като деца ни биеха и ние станахме мъже не като сегашните сополи. В Англия беше "Spare the road spoil the child". В България беше "Дете се целува само когато спи". Без US лигавщини като "I love you". Малолетният не е подсъден, ако вземе ключовете от колата и утрепе себе си, съученици и чакащи на спирката. Ако беше възпитаван с родителски бой, това не би станало.

След като аз си изядох боя, татко каза: "Хайде сега в Петлите!" Всички се ухилихме. Кръчмата "Дивите петли" беше като тръгнеш от "Попа" по "Граф Игнатиев" отдясно преди да стигнеш до църквата "Свети Седмочисленици". В "Дивите петли" имаше препариран глухар. Див петел. Там ни чакаше д-р Недков светило в пластичната хирургия и ловец. Той обясни, че дивият петел, глухарят, не е глух. Има невероятно остър слух. Невъзможно е да припариш до него. Той не чува само когато кукурига. От кукуригу до кукуригу с прибежки се приближаваш до него и го отстрелваш. Дивите кокошки, глухарите не кукуригат и тях не можеш да ги отстреляш. Природата си знаела работата. Достатъчен бил един глухар на десет диви кокошки.

Сега си мисля: Премиерът Бойко Борисов ще го застрелят. Той безспир кукурига за успехите си. Провалил бил три руски енергийни проекта. И сега няма "да си направим едно хъбче". Турция и Гърция ще си го направят за "Турски поток".

Кукуригащата хвалипръцковщината е заразна. Военният министър Ник. Ненчев се похвали, че искали да го подкупят. Сега органите харчат пари на данъкоплатците да проверяват застрашен ли е скъпоценният му живот. Ник. Ненчев изглежда голям храбрец когато иде реч за чужд живот.

Докато френският посланик в София говореше за гнили ябълки в българската съдебна система, аз гледах в супермаркета невкисващото кисело мляко на френската фирма Danone и въздишах за истинското българско овче или биволско кисело мляко. Гледах негниещите генно модифицирани вносни домати с long shelf life и си спомнях за прекрасните български градински домати и как България задмина Испания и Италия по износ на домати.

След 1989 г. първият дар, който българите получихме, беше царевица от САЩ. Гниеща в силозите, макар генно модифицирана. Един US конгресмен измисли как фермерите в Средния Запад да гласуват за него. "Вашата царевица гние непродаваема в силозите. Вместо да я хвърлите купуваме я по Foreign Aid Bill, предвиждащ транспорт с US кораби. The US shipping companies си вземат навлата от българите, вие се отървавате от гнилата царевица". Припомням случая не от злопаметност, а от възхищение пред практичността на US бизнеса.

Миналата седмица Франция направи нещо далеч по-значително: тя каза че по-скоро ще потопи в океана два вертолетоносача, капарирани от Русия, отколкото да се отцепи от US санкциите, наложени на Русия; същевременно продаде на Катар 24 многоцелеви изтребители "Рафал". Второто не можеше да стане без Франция да кукурига за първото.

US ни най малко не се тревожат за "демокрацията" в Саудитска Арабия, докато тя купува десетократно повече US оръжие и плаща в петродолари. Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи бяха наказани, Ирак и Либия разпердушинени в името на "демокрацията" понеже искаха недоларови плащания. Това предизвика предвидим хаос, наплив на бежанци. САЩ казаха Европа да ги интегрира, германски бойни кораби също ги спасяват от удавяне, но ги стоварват в Италия. Английските хитреци хитруват, както навремето през 40-те на ХХ век, когато европейски евреи, еврейки и еврейчета поеха към Палестина на борда на гнили корита, а англичаните не ги пускаха да слязат на брега. Те пътуваха в нечовешки условия както сегашните пришълци към Европа.

Онзи ден консерваторът Камърън спечели изборите. Той обеща референдум дали GB да остане в ЕС. Ако има референдум, той ще е много смешен. Камърън ще се моли да не го спечели.

За пришълците в България, български NGO кокошки казаха "Те ще обогатят генетичния ни фонд, ще решат демографския ни проблем". Вярно, те бързо се размножават. Ами забулете се, размножавайте се с тях, ако сте полово незадоволени, не се правете на общественички. Де бой, де! Френското нахалство и на US наглостта край нямат. След разпадането на съветския блок, където България беше най-верният сателит на Москва, Жак-Ив Кусто прелетя с вертолет над АЕЦ "Козлодуй" и отсъди: Тези реактори са опасни и трябва да се закрият. Командан Кусто беше световноизвестен. Jacques-Yves Cousteau и 23-годишният Луи Мал (Louis Malle) направиха един филм със забележителни за онова време (1956) подводни снимки. Филмът се казваше "Светът на мълчанието" (Le Monde du silence, The Silent World). Присъдата си над АЕЦ "Козлодуй" произнесе от пиедестала на своето невежество за енергетиката. Той искаше в Сахара да се добива слънчева еленергия за Европа. Той казваше energie solaire, а не фотоволтаици, както сега казваме, и тази идея вероятно има бъдеще, но едва ли в България, която не е Сахара и ветрогенераторите и слънчевите панели станаха спекулативни начинания да расте цената на еленергията и да се съсипва природата. Де бой, де...

Цялата статия -
www.segabg.com/article.php

У нас се навъдиха доста специалисти по тралалогия...
Някои имат средно образование, а мнозина - безследно образование...
Навярно реката на вярата се влива в морето на не/до/верието...
Благодарение на Горбачов, на "демокрацията" и на себе си, доста българки успешно проституират у нас и в чужбина...
В НС подготвят пенисионна реформа...
Уви, не правят застраховане
срещу политическо таковане...

Марин Тачков
май 2015 г.





Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - Право в десятката. . Браво. Прим...
13.05.2015 14:35
Право в десятката..Браво.
Приматите в блога има да се чудят за какво иде реч:)))
Поздрави!
цитирай
2. vishnichka - Човек не може да следи целия нет,
13.05.2015 19:16
благодаря ти за споделеното!Това е от вида публикации и автори, чийто вроден аристократизъм изискват прочит в мълчание и размисъл...
:)
цитирай
3. mt46 - Благодаря! Поздрави!... :)
13.05.2015 21:27
mileidi46 написа:
Право в десятката..Браво.
Приматите в блога има да се чудят за какво иде реч:)))
Поздрави!

Доста приватизатори ни приматизираха...
Приматизацията на нацията върви с успешни темпове...
М. Тачков
цитирай
4. mt46 - И аз ти благодаря!... :)
13.05.2015 21:33
vishnichka написа:
благодаря ти за споделеното!Това е от вида публикации и автори, чийто вроден аристократизъм изискват прочит в мълчание и размисъл...
:)

Мисля, че Димитри е по-умен от доста професори и министри...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Да, казва истини!
13.05.2015 22:00
Без оранжерии, през 1958 г България е № 1 в света по износ на домати
Сега внасяме домати , лук , чесън и какво ли не
Имахме икономика, сега какво?
Да префразираме Сталин:
Има икономика, има проблем, няма икономика, няма и проблем
Това ли е постигнатото?
Поздрави, Марине!
цитирай
6. mt46 - Без икономика е по-лесно за управниците...
13.05.2015 23:06
leonleonovpom2 написа:
Без оранжерии, през 1958 г България е № 1 в света по износ на домати
Сега внасяме домати , лук , чесън и какво ли не
Имахме икономика, сега какво?
Да префразираме Сталин:
Има икономика, има проблем, няма икономика, няма и проблем
Това ли е постигнатото?
Поздрави, Марине!

А и населението ни доста намаля... По-малко хора - по-малко проблеми...
Благодаря, Лео! Поздрави!...
цитирай
7. apostapostoloff - Само за "Сега" е тоа матриял,
14.05.2015 13:41
никой друг не би го поместил и не би платил и стотинка за него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162936
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148920
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031