Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2015 18:40 - За синекурците и други работи...
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 4180 Коментари: 10 Гласове:
14

Последна промяна: 29.05.2015 19:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Синекурци сан-суси Димитри Иванов
image
Димитри Иванов
Синекурци са хората, назначени на синекурни длъжности. На латински "сине кура" ще рече "без грижа". Сан-суси, превеждахме го във френския колеж.

Константин Стоилов учил в американския "Роберт колеж" в Цариград. После блестящият студент станал доктор по право в Хайделберг. В Сръбско-българската война бил "волноопределяющся", сиреч доброволец. Станал командващ взвод от трети ескадрон на Втори български конен полк, получил орден за храброст. После по въпроса докъде е България казал: "Дорде те псуват на майка все е българско. Почнат да ти псуват Богородицата, спри, щото си минал границата, ний чуждото не щем".

Аз не знам как псуват македонците, понеже като седна с тях, те са изключително добронамерени. Без Вени Марковски, потомък на "поета" - създател на "македонския език". Поетът Бойко Ламбовски бил на литературна сбирка западно от българската граница, там поетите се състезавали в написване на хайку и най-много се смели на двустишието:

"Хайку, хайку / Йебем ти майку".

Руският външен министър Лавров премина дипломатическата граница, споменавайки волнодумства като на Божидар Димитров, че България ще анексира част от Македония. Преди Лавров през ноември 2006 г. посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов каза, че България ще е руският троянски кон в ЕС в добрия смисъл. Няма троянски коне в добрия смисъл.

Българските дипломатически гафове пък са един билюк. Билюк е сто души османски аскер. С пълзене пред световното еврейско лоби Соломон Паси, който е менте евреин понеже майка му не е еврейка, каза: "Майната му православието". После премиерът Бойко Борисов се хвалеше, че стопирал три руски енергийни проекта, а военният му министър каза, че сме в "хибридна война" с Русия.

В България след Освобождението от турско робство благодарение на Русия имало синекурци в добрия смисъл. Те са синекурци, понеже сме ги назначавали без изпит. Не можеш да изпитваш човек, който знае много повече от теб. Не сме казали на езиковеда Балан: Ще ти дадем да оглавиш Книжовното дружество, ама първо ще се явиш на конкурс и ще представиш концепция. Книжовното дружество после прераснало в Българска академия на науките, БАН. След като нарекохме учените в БАН "феодални старци", сега сме взели на мушка Българската селскостопанска академия да я съсипем.

Много празни приказки изприказваха президентът, премиерът и вся остальная непьющая сволочь, че 24 май е най-българският празник. Не виждам нищо българско в това във Варна да дефилират мажоретки, не че имам нещо против мажоретките, милите деца. Много празни приказки изприказвахме, че са ни присърце книжовността и книгите, а ги облагаме с данък, сякаш издателите са съдържатели на клубове за хазарт.

В Царство България на 24 май бях знаменосецът на хубавото училище "Свети Седмочисленици", но го гръмна бомба, сега там е Спортната палата. Ходех да чета в Народната библиотека, но и нея я гръмна бомба. Там директори били едни синекурни личности, да не ви разправям. Георги Кирков, Петко Славейков, Константин Иречек, Стоян Заимов, Пенчо Славейков, Стилиян Чилингиров.

Директор на радиото беше Сирак Скитник. Той даскалувал по селата, после в родния ми Асеновград. В Петербург учил живопис, бил състудент на Марк Шагал и Василий Кандински. Върнал се доброволец в Балканските войни. Бил библиотекар в Министерството на просвещението. Основал литературни списания. Бил драматург на Народния театър. Немислимо е интелектуалните нули в СЕМ, сегашния съвет за електронни медии, да привикат такъв човек и да му държат сметка спазва ли си концепцията. Те могат да привикват сегашния директор на радиото Янкулов, понеже той е само един добър спортен журналист. Те не могат да намерят състудент на Шагал и Кандински.

Не само в България е така. Сега начело на Франция, Германия, Великобритания и САЩ не са личности като генерал Дьо Гол, Аденауер, Чърчил и Линкълн. Управляват нули, или пренебрежими величини или синекурци (синекурки) в лошия смисъл. В България положението е плачевно, като погледнеш какви охлюви са долазили до върха. Стоян Михайловски написал "Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова ... ". Но той написал също баснята "Орел и охлюв", за да знаем, че управляващите се издигат с пълзене.

Сирак Скитник умря в началото на англоамериканските бомбардировки на София 1943-44 г., когато от небето падаха бомби и гърмящи писалки. След като бомбите сринаха народната библиотека, изградихме по-хубава. Копияж на швейцарска сграда. Вместо достойните някогашни синекурци начело на Народната библиотека застанаха синекурци като Трайчо Костов и Орлин Василев. На село и в града цареше насилие, по-лошо от сегашната циганска напаст в община Гърмен и къде ли не, понеже беше насилие, облечено във власт. На село тропат посред нощ на вратнята, ако не отвориш, влизат, застрелват кучетата да не ги хапят, ако стопанинът не ще да си даде земята и животните в ТеКеЗеСе - хайде в дрънголника и бой, докато кандиса. В града звъняха на вратата в шест сутринта. Понеже баща ми вече беше тръгнал на работа, на мен непълнолетния връчиха заповедта за изселване.

Имаше градски банди. Най-опасна беше "Банда Русь". Тийнейджъри като мен, но имаха пистолети. На строежа на новата библиотека работеха приятелите ми Галин Малакчията и Шушми Боксьора. Те ми казаха: "Ти си глупак, дето се биеш с юмруци". Шушми ми направи "чорчик": 30 сантимова тръбичка с оловен накрайник, Галин на шмиргела ми изпили 300-грамова пила, която тренирахме да замятаме като нож от десет крачки. Но "Банда Русь", като ме сгащиха, не използвах нито ножа, нито чорчика. Щото се уплаших. Дадох им портмонето си. Те взеха парите в него, казаха ми "хороший мальчик" и ми го върнаха.

Когато над София валяха бомби и гърмящи писалки, въпреки че копчето за настройка на нашия "Телефункен" царската полиция го беше запечатала с печат от червен восък, аз, пикльото, отвинтвах задния капак и слушах новини от цял свят, за да се фукам пред гостите вкъщи колко съм осведомен. Но най обичах да слушам "Настроение", In the Mood, на военния оркестър на Глен Милър. После Andrews Sitsers го запяха: "Mr. What-ya-call-em what you doin" tonight / Hope you"re in the mood because I"m feeling just right. "Mr. What-ya-call-em" на ум си го превеждах "Г-н Еди-кой си".

Онзи ден Г-н Еди-кой си млад политик предложил българските политически партии да сключат джентълменско споразумение повече да не се замерят с кал чрез платени тролове. Толкова млад, а вече глупав. Джентълменско споразумение сключват джентълмени. Аз съм за троловете. Те са наследници на Mud-slingers, Mud-rakers и на "Nader"s Raiders". Първите замерят с кал. Вторите ровят в калта да набарат нещо скандално, например как Бил Клинтън изклинчил от войниклъка, когато той беше задължителен в САЩ, не е помирисвал война, а след години бомбардира Западните Балкани със снаряди с обеднен уран. Третите, щурмоваците на Ралф Нейдър, "The Nader"s Raiders" пребориха гиганта "Дженерал Моторс". Шокиращо през 1965 г., когато рейдърите доказаха, че "Chevrolet Corvair" is ?"Unsafe at Any Speed" и автомобилната индустрия в US си подви опашката. В USA Today и във Forbes Magazine онзи ден прочетох "Top 20 Most Dangerous Vehicles". The Nader"s Raiders" първи в света дадоха пример за защита на потребителските права, когато ние хабер си нямахме от разни там "омбудсмани", които, ако са умни, се спотайват в тяхната синекура, ако са глупави, вярват си, че от тях има някаква полза.
Телевизионерът Асен Агов каза: "Телевизията върви след победителите", той тръгна след интереса си и се надупи на юриста Светослав Лучников за разни комбини. Педерас"ите са възпитани хора. Аз съм невъзпитан. Като чух, че премиерът Бойко Борисов разговарял с папата на четири очи, почудих се на какъв език разговарял и псувах.

www.segabg.com/article.php

ПП: Колкото по-висока длъжност заемаш, толкова си по-малко длъжен на народа...

*     *     *
По-добре - да си безкнижен,
за да бъдеш по-безгрижен...

*     *     *
Ех, няма начин - да се турна
и аз на служба синекурна...

*     *     *
Питах Боримечката:
 - Кой ни издокара?...
А пък той извика:
 - Майката им стара!...

Марин Тачков
май 2015 г.




Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - марине ..голям кеф е да те чета....
29.05.2015 21:13
Благодаря ти за голямото търпение, още по голям хумор ..
и за Голямото ти Сърце!
С уважение /Юлия
цитирай
2. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
29.05.2015 21:45
milady написа:
Благодаря ти за голямото търпение, още по голям хумор ..
и за Голямото ти Сърце!
С уважение /Юлия

Малцина имат чувство за хумор, за ирония... Поздрави!...
цитирай
3. dinkov - Динков
30.05.2015 00:43
Синекурна длъжност търся си сега,
за да папкам и аз от народната пара !

С кеф ти изчетох постинга :). За съжаление е много точен :(
Ицко
цитирай
4. vishnichka - Привет,
30.05.2015 16:06
ааа, одеве писах коментар, който ми се загуби, щото линкът ти ме запрати към сайта и се зачетох там... Пак благодаря за споделената статия и гарнирано със социалната ти поезия.
:)
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави, Марине!
30.05.2015 17:49
Димитри Иванов е запазена марка, няма как от него да излезе нещо безлично Плюс това го прави и образователно. Незабележимо, без да те постави в неудобно положение, научаваш нещо
Чудесни допълнения от тебе!
Да, книгите създават грижи! Колкото е по-учен един народ, толкова е по - опасен за недоучилите управляващи
За способностите на управляващите може да се съди по отношението им към интелигенцията Като онова недоразумение с постната пица и феодалните старци
Когато от поста, който заемаш, не може да предложиш повече от постна пица и го обявяваш гордо на всеослушание , подаваш си аламинут оставката. Това следва от такава издънка Трябва да си голям темерут, да не го разбираш
Приятна вечер!
цитирай
6. mt46 - Благодаря!... Поздрав!...
30.05.2015 18:05
dinkov написа:
Синекурна длъжност търся си сега,
за да папкам и аз от народната пара !

С кеф ти изчетох постинга :). За съжаление е много точен :(
Ицко

"Сине, сине, що не стана синекурец?"... :)
Не си ли, сине, синекурец,
ще си останеш само с курец...
М. Тачков
цитирай
7. mt46 - И аз ти благодаря!... :)
30.05.2015 18:11
vishnichka написа:
ааа, одеве писах коментар, който ми се загуби, щото линкът ти ме запрати към сайта и се зачетох там... Пак благодаря за споделената статия и гарнирано със социалната ти поезия.
:)

Жалко за загубения коментар /и за загубеното време/!...
цитирай
8. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
30.05.2015 18:14
leonleonovpom2 написа:
Димитри Иванов е запазена марка, няма как от него да излезе нещо безлично Плюс това го прави и образователно. Незабележимо, без да те постави в неудобно положение, научаваш нещо
Чудесни допълнения от тебе!
Да, книгите създават грижи! Колкото е по-учен един народ, толкова е по - опасен за недоучилите управляващи
За способностите на управляващите може да се съди по отношението им към интелигенцията Като онова недоразумение с постната пица и феодалните старци
Когато от поста, който заемаш, не може да предложиш повече от постна пица и го обявяваш гордо на всеослушание , подаваш си аламинут оставката. Това следва от такава издънка Трябва да си голям темерут, да не го разбираш
Приятна вечер!

Да... Бай Димитри може да сложи в джоба си доста журналисти, депутати, министри...
цитирай
9. lion1234 - Даа, няма начин
31.05.2015 12:26
да се ,,турнеш'' - твърде ,,книжен'' си. Сам си си виновен. Виж, ако беше прочел една-единствена книга/ познай от първия път коя?/, имаше голям шанс да станеш министър-председател.
На времето министър-председателите на България, подобно на Константин Стоилов, са завършвали колежи и престижни университети в Западна Европа, а днес е достатъчно да прочетеш една книга и си готов за министър-председател!
Да се смееш ли, да плачеш ли?
цитирай
10. mt46 - Да, виновен съм си... Не всеки умее хубаво да пълзи и да се "туря"...
31.05.2015 14:05
lion1234 написа:
да се ,,турнеш'' - твърде ,,книжен'' си. Сам си си виновен. Виж, ако беше прочел една-единствена книга/ познай от първия път коя?/, имаше голям шанс да станеш министър-председател.
На времето министър-председателите на България, подобно на Константин Стоилов, са завършвали колежи и престижни университети в Западна Европа, а днес е достатъчно да прочетеш една книга и си готов за министър-председател!
Да се смееш ли, да плачеш ли?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162078
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031