Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2016 19:49 - Кой ще победи?...
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 2403 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 26.02.2016 20:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Змията, Тръмп и Brexit

от Мартин Армстронг в Избор на редактора · 26/02/2016 · 16:50

 

image

 

imageНякои хора ме питат дали подкрепям републиканците или демократите / консерваторите или лейбъристите/. И двете политически страни грешат. Те насърчават своите избиратели, като използват обществени проблеми, които напрягат всички; що се отнася до икономиката обаче, между тях няма никаква съществена разлика. Нито едните, нито другите няма да реформират или да съкратят състава на правителството. Тяхното решение е като това на Кристин Лагард: да грабят още и още, докато не стане така, както те желаят.

imageПитали са ме и дали считам, че Тръмп ще ни спаси. Няма. Не мисля, че някой е способен да го направи в този късен исторически етап. Прочитът, който Тръмп направи на песента „The Snake“ („Змията“) от Ал Уилсън, е типична част от цикъла (в песента се разказва как една жена спасява измръзнала змия и се грижи за нея, а накрая змията я ухапва – бел.ред.). Кризата с държавния дълг от средата на 19-ти век бе предизвикана от войната между президент Андрю Джаксън и Банката на САЩ, която финансираше неговите политически опоненти. Джаксън разруши централната банка, което даде начало на ерата на обезценените банкноти. Паниката от 1837 г. се превърна в Депресията на 40-те години на 19-ти век, а отделните щати започнаха да издават облигации в опит да спасят банките си, които в крайна сметка не успяха да изпълнят своите задължения. И до днес в своите счетоводни книги Английската банка има неизплатени от щатите облигации.

Икономическите проблеми на онова време произвеждат същата реакция на населението спрямо имиграцията. В средата на 19-ти век това са ирландците. Движението срещу имигрантите ескалира в престрелки по улиците на Филаделфия през 1844 г., а събитията стават известни като „бунтовете на местните“. Тези „местни“ американци (първите бели имигранти) се обявяват срещу всички имигранти, тъй като се опасяват, че ще останат без работа. В този смисъл прочитът, което Тръмп направи на „Змията“, е в точно съответствие с историята и отразява същия този въпрос, който повдигат и защитниците на излизането на Великобритания от ЕС: Спрете имигрантите!

image

Идеята е, откровено казано, че историята се повтаря. Намираме се в период на икономически упадък. Жизнените стандарти се влошават, а правителството разширява своето влияние – за това са допринесли както републиканците, така и демократите. Европейците мразят Тръмп от една страна заради някои негови крайни изявления и от друга – тъй като кариерните политици го считат за изключително опасен - пред вид факта, че същата тенденция се очертава и в Европа. В САЩ обаче колкото повече Тръмп се опълчва срещу политиците на статуквото, толкова повече нараства неговата популярност. Междувременно банкерите са изключително притеснени както от Тръмп, така и от Бърни Сандърс, тъй като виждат в тях заплаха. Очевидно, ако те не притежават кандидата за президент, той би могъл да ги осъди за техните престъпления.

Кметът на Лондон Борис Джонсън се обяви в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС. От другата страна е министър-председателят Дейвид Камерън, който твърди, че ако остане в ЕС, Великобритания „ще има най-доброто от двата свята“. Можем да очакваме спад в цената на британската лира като част от официалната атака за убеждаване на хората да останат в ЕС. Тогава ще бъде наложена тезата как спадът на валутата е доказателство, че Великобритания трябва да остане в потъващия кораб ЕС.

image

Идеята тук е, че политическото прочитане на „Змията“ е белег на времето, в което се намираме. То е израз на същата тази човешка реакция, която винаги се проявява във време на сериозен икономически упадък. Решението на Меркел да отвори вратите на Европа пред потока от имигранти дойде точно в неподходящия момент на икономическия цикъл. В един бичи пазар никой не би обърнал внимание. С оглед на цялостната ситуация и на предсказаните последици обаче, това, което тя направи, беше глупаво и логично бе интерпретирано като бедствие.

В тежките времена, надвиснали сега над нас, мюсюлманските имигранти ще се конкурират за работни места, ще взимат държавни помощи и ще предизвикват негодуванието на тези, които виждат как жизнените им стандарти все повече се влошават. Това е просто част от цикъла на войната, който настъпи през 2014 г. Многократно съм заявявал това, което глобалните тенденции демонстрират – войните не се случват, когато всички са „угоени и щастливи“.

image

Цикъл на войната и политическата промяна
(25,049 години)

 

Прочитането на „Змията“ от Тръмп налива масло в огъня. Независимо коя страна заемате по този въпрос, моментът за това е напълно подходящ, тъй като всички ще бъдем повлияни от предстоящата буря. В този смисъл за мен това не е нещо ненормално; то е знак, че цикълът се разгръща. Няма да взимам страна. За мен това е показателно и потвърждава развиващата се тенденция.

Може ли Тръмп да предотврати нашия упадък? Не. Той най-вероятно не осъзнава мащабите на риска, пред който сме изправени. Хората не бива да се съсредоточават единствено върху личността на Тръмп, защото те ще пропуснат цялостната тенденция. Той не създава тенденцията, а е неин симптом. Имам повече вяра в Тръмп, доколкото той не е кариерен политик – това дава крехката надежда, че когато сбърка, той евентуално може да промени позицията си. Кариерните политици никога няма да променят своите позиции, защото те са неспособни да признаят грешките си. Просто са обучени по този начин.

Фактът, че Камерън иска да остане в намиращия се в бедствено положение ЕС, е показателен, че той поставя политиката пред собствената си държава. В случай, че Великобритания гласува да напусне съюза – а този вот вероятно ще бъде манипулиран, както беше манипулиран и референдумът за отделяне на Шотландия от Великобритания – това ще се превърне в масова епидемия за ЕС и той ще се срине, тъй като се опитаха да превърнат един европейски проект в политически, а не в икономически. Според мен Камерън и ЕС ще манипулират потенциалния вот за напускане, за да може Великобритания да остане на борда на потъващия кораб. Ако тя напусне, Европейският съюз ще се срине.

image

„Тези, които гласуват, не решават нищо. Всичко решават тези, които броят гласовете.“
Сталин

 

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Armstrong Economics

www.memoriabg.com/2016/02/26/zmiyata-trump-i-brexit/

ПП: И аз имам подозрение, че положението и голожението едва ли ще се оправят...
М. Тачков



Тагове:   Мартин,   Армстронг,   змията,   Тръмп,


Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tryn - Песимистично!
26.02.2016 20:18
Ще бъде истинско чудо, ако Европа и ЕС наистина решат проблемите си...
цитирай
2. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/02/26/orban-tonut-na-germania-e-riazyk-grub-i-agresiven/
26.02.2016 20:48

Орбан пред „БИЛД“: Тонът на Германия е рязък, груб и агресивен

от Memoria de futuro в Геополитика, Избор на редактора · 26/02/2016 · 09:22

6,w=985,c=0.bild

BILD: „Политикът, който обича да говори в прав текст“



Унгарският премиер Виктор Орбан в интервю пред германския в-к БИЛД (с Вон K. Дикман, Ханс-Йорг Фервалд и Д. Бискп)

БИЛД: Господин премиер, обявихте, че в Унгария системата за разпределение на бежанците в ЕС чрез квоти ще бъде гласувана на национален референдум. Смятате ли да нарушите единството в Европа?

ОРБАН: Разпоредих се за този референдум, за да предотвратя силовото налагане на разпределянето на бежански квоти, което нарушава европейските права. Не може да се игнорира мнението на хората и да взимаме решения, които ще нанесат трайни промени в техния живот и в живота на бъдещите поколения. Приемането на зададените квоти би променило профила на Унгария и на Европа: етническия, културния и религиозния. Решението ми не е насочено против Европа, а е в името на защита на европейската демокрация. Защото, какъв е основният принцип на демокрацията? Това е предаността към нацията. Ние в Централна Европа знаем от историческия опит: рано или късно ще загубим свободата си, ако не се застъпваме за интересите на нашите граждани. Това ще рече: не желаем при нас да идват мигранти. Защо да внасяме у нас проблемите на западните държави?
orban-bild-01

Виктор Орбан разговаря с издателя на БИЛД Кай Дикман (вляво) и главния репортер Ханс-Йорг Фелвалд. Снимка – Даниел Бискуп



– По-важни ли са за Вас интересите на Унгария, отколкото тези на Европа?

– Европа е съвкупност от национални интереси. Европейската политика не може да е насочена срещу интересите на отделните държави. Което е лошо за германците, австрийците или унгарците, означава, че това не е добра политика на ЕС.

– За Хелмут Кол Европа е означавала всичко. Ще пропилеем ли днес Европа – 25 години след края на Студената война?

orban-bild-02– Аз се смятам за ученик на Хелмут Кол. И се радвам, че този европейски прорицател е още сред нас. Хелмут Кол никога не би поставил националните интереси след европейските. Като федерален канцлер той винаги знаеше: един европейски план може да бъде съставен само от национална необходимост. Това, което ни заплашва днес, е хаосът в Брюксел, парализирането на Съюза.

– Кое е това, което най-много Ви тревожи?

– Това, че Брюксел търпи нарушаване на договорите и че го стимулира. Критериите от Маастрихт, Шенген, Дъблин – нищо вече не важи. Германия, Австрия и разбира се Унгария, се позовават на общите правила и договори. Но президентите на Европейските институции всъщност залагат на трайното нарушаване на договорите. Не се ли придържаме към нашите договорености, Европа ще се разпадне.

– Вашият словашки колега, премиерът Фицо, упреква Германия в „диктат“ по въпроса за бежанците. Споделяте ли това мнение?

1422976105414– Аз не бих говорил за „диктат“. Все пак Германия е велика сила в Европа, натискът от Берлин има тежест. Това превъзходство се усещаше в присъствието на Хелмут Кол, направо физически, чрез неговата фигура (смее се). Но Кол никога не ни накара нас, малките страни, да го почувстваме. Ние не само имахме респект от него, ние му симпатизирахме. И той на нас. Днес тонът от Германия е рязък, груб и агресивен. Това днес е голям проблем на фона на хаоса с мигрантската криза. Защото германците и ние, хората в Централна Европа, съхраняваме основните европейски ценности: християнската представа за света, увереността, че договорите ще се спазват. Трябва да сме единни, вместо да се караме. Още повече, че от Брюксел идват съвсем други сигнали: мулти-култи, безпорядък, нарушаване на договори.

– Има ли Германия вина за катастрофата с бежанците?

– Не, бежанската вълна бе предизвикана от хаоса в Средния Изток, в Сирия и в Ирак. Германският канцлер само реагира на това и покани мигрантите. Очевидно тя е имала предвид доброто за народа. И аз желая от сърце на г-жа Меркел да успее в това, с което се е захванала. Ние в Унгария обаче си запазваме правото да не започваме с подобни експерименти – защото смятаме, че те не са в интерес на нашия народ.

-Експерименти?

– Който масово приема в страната си нерегистрирани бежанци от Близкия изток, внася и тероризъм, криминална престъпност, антисемитизъм и хомофобия. Ние, унгарците, сме смесица от култури. В Будапеща е най-голямата синагога в Европа. Само на хвърлей място е най-голямата католическа катедрала на континента. Християни и евреи живеят заедно, а не редом. Няма гета и забранени за влизане зони, нямаме сцени като тези в Новогодишната нощ в Кьолн. Това нас, унгарците, много ни разтърси. Аз самият имам четири дъщери. И не искам децата ми да растат в един свят, в който Кьолн може да се повтори.

orban-bild-04

– Преди пет месеца, когато Германия отвори границите си – казахте в интервю за Билд: „Член 1 от конституцията на Унгария гласи – всичко, което прави германският канцлер, е правилно.“ Това важи ли още днес?

– Да, само че с едно допълнение: ние не трябва да подражаваме във всичко на германците! Германската бежанска политика не е без алтернатива, но аз не виждам никаква алтернатива в г-жа Меркел.

– Харесвате ли се в ролята на най-големият опонент на германския канцлер?

– Факт е: ако Берлин и Брюксел се бяха вслушали в нас, централните европейци, то днес щяхме да имаме няколко десетки хиляди истински бежанци, а не милиони неконтролирани мигранти. От самото начало настоявахме: спирайте мигрантите, регистрирайте и отделяйте – търсещите убежище от икономическите мигранти.

orban-bild-03– Къде сбърка г-жа Ангела Меркел, за да бъде днес толкова изолирана в Европа, изоставена и от Вас?

– Орбан (смее се) – ето Ви член 2 на Унгарската конституция: „Никога не давай съвети на германския канцлер!“ Но сега сериозно: аз мисля, че европейската политика по мигрантския въпрос все повече се изолира. Политиците, не само в Германия, много малко се вслушват в народите си. Който иска да решава прииждането на мигранти, без да пита гражданите си и срещу тяхната воля, ще загуби поста си.

– Казано иначе: чувствате ли се изоставен от г-жа Меркел, откакто тя се превърна миналото лято в герой за бежанците, а Вие в изкупителна жертва?

– Не, федералният канцлер не ни е предавал, дори и тогава, когато имаме различни мнения, като разпределението на мигрантските квоти в Европа. Ние не искаме нелегални мигранти. Не искаме да импортираме проблемите, които възникнаха в Германия. Ние не възприемаме да ни налагат това. Никой в Унгария не разбира – що за натиск е това.

orban-bild-05

– След срещата на Вишеградската четворка критикуваха Унгария: който иска солидарност, трябва и да бъде солидарен. Все пак Унгария е от страните, които в най-голяма степен се ползват от помощите на ЕС, Германия е с най-големия дял в тях.

– Ние не дължим нищо на Германия. И германците не ни дължат нищо. Германия ни подкрепи в приемането ни в ЕС. За което сме й благодарни. Но след това Унгария отвори пазара си за всички страни членки на ЕС. От това спечелиха всички. Значи ние сме се издължили. Насред финансовата криза, в началото на нашето управление, в 2010-та, казах: „Ние не искаме да се спасяваме с германски пари.“ Така и стана – върнахме със собствени сили кредитите си на Валутния фонд. До последен цент погасихме задълженията си към ЕС. Ние, унгарците, не обичаме да живеем за сметка на другите. И не желаем други да живеят за наша сметка.

– Въпреки това: става дума за солидарност!

– Ние сме солидарни! Унгария пази южната граница на ЕС, при това без финансова помощ от Брюксел. 200 милиона евро за опазване на границата сами си осигурихме. Освен това помагаме на Балканските страни, без ЕС да ни е предоставил и цент. Да не говорим за онези, които напуснаха Украйна, които прииждат в Полша и у нас. Един милион в Полша и 100 000 у нас. За което никой в ЕС не говори. Вместо това трябвало да отворим вратите си за мигранти от Близкия изток?!

– ЕС реши срещу волята на някои страни членки да разпредели 160 000 бежанци. Ще спази ли Унгария тази квота?

orban-bild-06

– Това решение не е легитимно, то противоречи на правото на ЕС. Ние внесохме жалба в Европейския съд, както и Словакия. Освен това: колко от тези 160 000 вече са разпределени досега? Точно няколкостотин. Този метод за разпределяне е просто една безсмислица, той не функционира. Но това в Брюксел никой не желае да признае.

– Не се ли опасявате от налагане на санкции, ако бойкотирате разпределението на бежанците?

– Това не е нищо друго, освен внушаване на страх. Следващият бюджет на ЕС ще бъде гласуван през 2020. За санкции ще са необходими гласовете на повече държави. А това няма да стане.

– Какво ще стане с Гърция, там сега се струпват стотици хиляди бежанци. Не Ви ли е все едно? Имате ли още доверие в Гърция, или отдавна сте отписали тази страна в криза?

cipras– Отдавна сме изплакали сълзите си за Гърция. Отправяхме достатъчно молитви. Предлагахме всякаква форма на помощ – пари, персонал, техническо съдействие. В готовност бяха 300 офицери за опазване на границата. Можеш да помагаш на онзи, които желае и сам да си помогне. Сега е ред на гърците да действат.

– Вие смятате ли за уместно изваждането на Гърция от шенгенското пространство?

Договорите са категорични: който не изпълнява задачите си по опазване на външните граници, трябва да си понесе последствията. Стискам палци на гърците, но те трябва да спазват закона и правото.

– На 7 март трябва да се проведе извънредна среща на високо равнище на ЕС заедно с Турция. За Ангела Меркел Турция отдавна е един от най-важните й съюзници в бежанската криза. Имате ли доверие в Анкара, имате ли доверие на Ердоган?

fft99_mf6069270– Президентът Ердоган отдавна е един от моите приятели. Независимо от това, аз смятам, че сега ЕС се държи като просяк към Турция. Ние се молим покорно на г-н Ердоган – срещу пари и обещания – за сигурност за нашите граници, защото не можем сами да си ги опазим. Това не е добра политика. Защото тя прави бъдещето и сигурността на Европа зависими от благоволението на Турция.

– Неотдавна Вие говорехте за „таен германско-турски пакт“. Чувствате ли се изнудван?

– Брюксел отправя обещания към Турция, които ние въобще не можем да изпълним или не желаем да изпълним. Планът да приемем стотици хиляди мигранти от Турция в Европа и да ги разпределим, е една илюзия. Защото нито една страна членка на ЕС не желае или не е в състояние да изпълни това. Мен ще ме обесят в Будапеща на първия стълб, ако аз се съглася на това.

orban-putin-hungar_3203042b– Поддържате тесни връзки с Владимир Путин, с президента Ердоган. Напоследък и към спорното правителство на Полша. Защо все си избирате трудни приятели?

– Държа на националните интереси. Съгласно историческия опит, Унгария може да живее в сигурност и благополучие, когато Берлин, Москва и Анкара са на наша страна и съответно имат интерес от успеха на Унгария, макар не винаги да сме на едно мнение по отделни въпроси. За Полша: народите на Централна Европа и на Унгария са жизнено свързани. За Полша много от нас биха пролели кръвта си. И обратно – много поляци биха дали при нужда живота си, за да предпазят Унгария. В исторически план това не рядко се е случвало…

– Без мир в Сирия няма да се реши кризата с бежанците. Но Русия продължава бомбардировките. Това ще увеличи бежанците към Западна Европа. Какви са според Вас плановете на Путин?

– Ние, европейците, трябва да се научим на повече скромност. Конфликтите в Близкия и Среден Изток ние не можем да разрешим със собствени сили. Ние критикуваме Русия, докато САЩ уговарят с Русия спиране на военните действия в Сирия. ЕС се явява тук като съсед, надничащ през стобора. Има опасност ние, европейците, да станем смешни, ако пропуснем шанса си да бъдем единодушни в бежанската политика. Европа се държи като възрастна жена, която отчаяно клати глава от заплашителните новини в медиите – но едновременно с това пропуска да заключи вратата.

orban-bild-07

Превод от немски: Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: BILD
цитирай
3. mt46 - Мда... А като добавим и проблемите на щатите...
26.02.2016 20:51
tryn написа:
Ще бъде истинско чудо, ако Европа и ЕС наистина решат проблемите си...

За автора: "Мартин Армстронг е един от най-добрите икономически анализатори в света, наричан "Американският Нострадамус". Бивш председател на Принстън Економикс Интернешънъл. Известен е със своите финансови и икономически прогнози, които в голяма степен се сбъдват и са базирани на развития от него Модел на икономическото доверие (Economic Confidence Model), както и на разработения от него т. нар. "Pi-Code", който много експерти считат за „световна формула“. Тя показва как се развива световната икономика и разкрива нейните вечни приливи и отливи."
цитирай
4. kvg55 - Те броячите на гласовете един път ...
27.02.2016 19:41
Те броячите на гласовете един път вече решиха избора - на Джордж Буш младши.
Който и да е президент на САЩ, не може да промени нищо, защото не президентът взема управленските решения. Тези, които ги вземат, не желаят промяна.
цитирай
5. mt46 - Мда, и там има фалшификации...
27.02.2016 22:46
kvg55 написа:
Те броячите на гласовете един път вече решиха избора - на Джордж Буш младши.
Който и да е президент на САЩ, не може да промени нищо, защото не президентът взема управленските решения. Тези, които ги вземат, не желаят промяна.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19117251
Постинги: 3677
Коментари: 44991
Гласове: 148721
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031