Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2017 19:17 - Провеждането на честни избори ще е трудна задача
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 2326 Коментари: 5 Гласове:
17

Последна промяна: 30.01.2017 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Автор: Валентин Вацев   28.01.2017 |  Видяна 4754 пъти Този политически елит си отива, издавайки неприлични звуци и миризми      

/Поглед.инфо/ Интервю на Красина Кръстева с политическия анализатор Валентин Вацев.

Провеждането на честни избори ще е трудна задача. Няма да се гледат нито средствата, нито кумовата срама.

Борисов не може да си позволи да губи власт и затова той ще използва целия административен ресурс, за да продължи властта си.

- Какъв е вашият прочит на политическата ситуация, г-н Вацев - служебният кабинет встъпи в длъжност, предсрочните избори са насрочени – 26 март, „битката“ започна?

- Коя ситуация? Има три ситуации в момента – малка, средна и голяма ситуация.

- Тогава да караме по големина – коя е малката ситуация?

- Това е ситуацията около президента и неговите действия. Служебният кабинет, разбира се, е негово действие. Всяко служебно правителство има две задачи. От класическата политическа наука знаем, че власт е това нещо, което трае. Ако една власт не трае, е ситуацията „халиф за една нощ“. Истинската власт трае. Дали ще е властта на Бойко Борисов, която изтрая дълго или властта на Либералдемократичната партия в Япония, която трае горе – долу от Втората световна война насам, властта е нещо, което трае във времето. В този смисъл служебното правителство не е власт, защото то е с ограничен времеви хоризонт и се разглежда не като власт, а като функционален инструмент за постигане на определени цели. Всички български служебни правителства имат две цели – първата е видима, а втората – невидима.

- Не е ли една – да подготвят и проведат изборите?

- Това е видимата. Тя е постоянна. Кабинетът трябва да проведе изборите и да успее да ги вкара в широкоразбраните рамки на закона и политическото приличие. Това е изключително трудна задача, защото за Борисов и компания, т.нар. партия ГЕРБ, е изключително опасно да губят властта точно сега.

- Защо?

- Единственото безопасно място за Бойко Борисов е властта. Излезе ли от властта, ще трябва да действа по костовски – да си организира секта „Бойковисти от седмия ден“ или „Свидетели на Бойко“, които да му пазят гърба, защото докато си на власт прокурорите са много мили хора и пият кафе с тебе. Загубиш ли властта, прокурорското съсловие се превръща в ято гарвани, което зловещо кръжи над главата ти и ти задава крайно противни въпроси.

- Бойко Борисов няма нужда от секта. Той е лидер на
партия – ГЕРБ, а тя в момента е най-голямата партия в България.

- Не, Бойко Борисов няма партия, освен ако не броите Цветан Цветанов за партия. ГЕРБ не е партия. ГЕРБ е държава и то оправна държава и в много отношения – ефективна. Тя постига своите не официални, а реални цели. ГЕРБ отговаря на идейно-политическото състояние на БКП в последните три години преди да умре. Това е деполитизирана структура, сплотена от общи интереси, но без идеологически живот. Такива партии държави са изключително стабилни, когато срещу тях няма политическа заявка. Затова беше нужно да се прави СДС, за да успее СДС да формулира политическата заявка срещу БКП, за да умре тя. Защото целта бе да умре БКП.

- Сега има ли политическа заявка срещу ГЕРБ?

- Това е много голям въпрос, след секунда ще му отговоря. Работата е там, че ако Борисов сега загуби властта (а това е напълно възможно), за един ден може да го направят отново честен човек, като му отнемат трудовите спестявания, а освен това, в зависимост от разположението на звездите, той може да стане я Нелсън Мандела, я Ахмед Доган. Борисов не може да си позволи да губи власт и затова той ще използва целия административен ресурс, за да продължи властта си. Какво ще стане, разбира се, трябва да питате пророците, но при това положение свободни, честни, прозрачни, демократични избори са невъзможни. Това е много трудна задача за днешното служебно правителство. В момента не мога да кажа дали то е в състояние да се справи с нея.

- На изборите няма да се явява само ГЕРБ все пак!

- Донякъде борисовата задача да се удържи на всяка цена във властта ще зависи, разбира се, от главния противник – БСП. И тъй като в БСП процесите вървят в кръгово-противоречива форма, (там всяка крачка се анулира от друга неправилна крачка) и в момента се вихри поредната апаратна лудост.

- Кое наричате лудост? Заседанието на конгреса ли?

- Апаратната лудост е, че не толкова г-жа Корнелия Нинова, колкото регентите, които са груповият ръководител на партията (част от тях се виждат, друга част съществуват, но са невидими), са решили да я използват, за да разчисти тя станишевото наследство. Напомням, че Станишев беше човекът, който най-дълго е ръководил БСП и се появи т.нар. станишевски елит. Това са централни, регионални и дори местни кадри, които са се реализирали политически по негово време. Ако става дума просто за това да се погребат няколко вечни политически мумии от БСП, аз бих приветствал. Там наистина има хора, които нищо не са правили, освен да ръководят БСП и да украсяват политическия хоризонт. На тях им желая почетно погребение в криптата на парламента, като му дойде времето.

Но в случая задачата не е тази, задачата е да се смени станишевския елит, да се разчисти, за да може да дойде нов елит, с който да се работи по-лесно. От станишевския елит към Корнелия Нинова се усеща тиха фронда, което може много сериозно да пречи. За хората, които са зад Корнелия Нинова (тя може би продължава да вярва, че е суверенна и самостоятелна, но тя съвсем не е такава) единственият печеливш дългосрочен политически и исторически ход е все пак коалиция с ГЕРБ. Това може да се постигне чрез разбиване на кадровата структура на БСП в навечерието на изборите и докарване до равни резултати, което предопределя голяма, широка, „историческа коалиция” на ГЕРБ и БСП. Борисов ще се съгласи, защото от другата страна на везните е заплахата да бъде направен честен човек чрез отнемане на трудови спестявания.

- Кога я виждате тази голяма коалиция – веднага след тези избори или по-късно?

- След неуспеха и на двете основни политически сили и след невъзможността да се появи трета сила, която да получи подкрепата и на БСП, и на ГЕРБ в парламента. Затова централната, стратегическа политическа задача е всеки да бъде отслабен по съответен начин до тава степен, че да няма ясен победител в изборите, което пък да предопредели широка коалиция „в името на националното спасение”.

- Говорите така, сякаш и над Бойко Борисов, и над Корнелия Нинова, и над всичко има някакъв „всевишен“, който движи техните стъпки!

- Не, не. Аз вярвам в един Всевишен, който е прекалено високо над нас и който не се занимава с нашите глупости. А „всевишния“ в дадения случай, ако въобще терминът е уместен, е политическият елит на страната, които желае да продължава да съществува в относителен политически, стопански и медиен комфорт, като парцалените кукли, поставени пред очите на обществото трябва да продължават да изпълняват функциите си. С други думи – актуалният политически елит на България има нужда от стабилна ляво-дясна политическа конфигурация, на която дума да не може да се каже. Трябва да се изгради архитектурна конструкция. Няма никакво значение един Борисов повече или по-малко или една Корнелия повече или по-малко. Вие, журналистите (при цялото ми уважение), сте свикнали да разбирате политическия свят през призмата на персоналността. А всъщност тайната на политическия свят не е характерът на Корнелия или на Бойко, а необходимостта от структурно равновесие с цел оцеляване на днешния политически елит. Това е един от възможните пътища.

Провеждането на честни избори ще е трудна задача. Няма да се гледат нито средствата, нито кумовата срама. Защото ще се впрегне целият административен ресурс. От своя страна ръководството на БСП е разцепено от ужасен вътрешнополитически идеен конфликт. От една страна са бизнессоциалистите, които виждат бъдещето си само в мир с Бойко Борисов, а от друга страна са борците за автентична социалистическа партия. Засега всеки държи с две ръце гушата на другия и в такива случаи влизат в действия краката – раздават се ритници. БСП в момента не е готова да побеждава на избори, но какво ще става, ще разберем следващите 45 дена.

- Нека се върнем на служебното правителство и двете задачи, които има. Разгледахме само едната - изборите.

- Да, но винаги има и една втора задача. Например, едно от предишните служебни правителства имаше за задача, докато отпред стои достолепният министър-председател, група не много отговорни  държавни служители от военните кръгове на България трябваше да отидат в чужбина и да обещаят в ръководството на НАТО, че България ще участва във военен конфликт срещу Русия. Зад гърба на обществото! Георги Близнашки бе в смъртна опасност - да се окаже виновен за подобни ангажименти. Но се оказа, че Близнашки е опитен и не позволи отговорността да стигне до него. Това бе клинтъновата идея, не на Обама, да се воюва с Русия на всяка цена.

- Да се върнем на нашите избори – казвате „ще бъде впрегнат целият административен ресурс“. Кой ще го впрегне, кой ще го използва?

- Административният ресурс е чеиз на всяка власт. Девствени власти няма. Първа задача на властта е да се удържи, ако е възможно – със законни средства, ако не е възможно – и без тях.

- Нали служебният кабинет ще наблюдава същата тази администрация?

- Служебният кабинет не просто ще наблюдава, той ще отговаря за провеждането на честни, демократични, съобразени със закона избори! В България изборите не толкова преразпределят власт, колкото легитимират власт, но и това е ужасно трудно. Предполагам, че президентът Радев знае това. Но вторите, сенчестите задачи на служебните правителства, винаги са по-интересни. Аз например, помня едно служебно правителство, което имаше за задача не толкова да направи избори, колкото да осигури волята на Газпром да се сключи договор, изгоден за него, но неизгоден на България. Това беше кабинетът на Софиянски.

А сенчестата задача на това правителство е да промени нетърпимото състояние на днешните българо-руски отношения, да намести изкълчената става. Разбира се, още дълго ще продължи да боли, но откровените форми на политическо безумие и особено зоологическите фази на българската русофобия се очаква да затихнат. Българските русофоби ненавиждат Русия, но не знаят какво има там. Те не знаят, че там има могъща атлантическа пронатовска партия, която тържествува всеки път, когато се окаже, че комитетът НАТО – Русия ще започне да работи. И една друга, не по-слаба, антинатовска партия, която в момента кове оръжия срещу НАТО. И затова не виждам никакво противоречие в това президентът Радев да твърди, че е убеден натовец и едновременно с това да получава разбиране от могъщата руска атлантическа пронатовска партия. В Русия има страшно влиятелни кръгове, включително в Кремъл, които много биха искали Русия да стане член на НАТО и които се обиждат, когато им се каже, че НАТО си отива в историята.

- Започнахме разговора с това, че ситуацията е малка, средна и голяма. Ако това е малката, какви са средната и голямата?

- Средната е състоянието на Европейския съюз (ЕС), който е в изключително деликатна фаза. ЕС трябва най-после да намери окончателната си политическа форма. Да се откаже от европейския федерализъм. Това е дългосрочна ситуация, но сега там много бързо и много мощно се променят значими фактори. Още тази година ще се промени не просто стилистиката на европейското ръководство, а по-скоро формата на тяхното политическо договаряне, формулата на единното им съществувание. Начинът на тяхното общежитие се променя. Променят се императивите, самосъзнанието, вътрешнодържавните отношения, променят се ръководните политически сили, променя се външната политика на ЕС, променят се фундаменталните отношения между Брюксел и Вашингтон. И това ще стане още тази година, защото историята не дава повече време. Аз изключително се дразня, че в България се занимаваме с нашенските си тупордии и нямаме готовност, начин, воля и нагласа да участваме в тези процеси. А те засягат нашата национална съдба. Това е втората ситуация.

- А какво би трябвало да направим?

- Воля и култура за участие в този процес би трябвало да има не отделният индивид, а националният елит. Но тъй като българският национален елит е отвъд срока на своята историческа годност, той просто може да се занимава само с проблемите на своето храносмилане. Ако в България имаше отговорен национален елит, той би трябвало да участва в съграждането на новия европейски дом. А ние нямаме становище по всичките тези въпроси. Това е типичен котловинен синдром, така разсъждават хората, които живеят в племенна форма по долното поречие на река Амазонка, откъснати от света.

- Каква е третата ситуация?

- Опитът на политическите структури на глобалния финансов капитал да унищожат Американската държава. Тръмп е израз на реакцията срещу опита Американската държава да бъде сведена до пощенска кутия на финансово пребиваване на транснационални и наднационални глобални капитали. Тръмп за моя лека изненада успя да събере огромна подкрепа. Явно индустриалните корени на онази Америка са били много дълбоки. Зад гърба на Тръмп се събраха капитаните на умиращата американска индустрия, средните бачкатори, производителите на оръжие и на всякакви други неща, които не са финансови деривати. Това е онази класическа индустриална Америка, която беше удивително жестока и удивително великолепна страна, която се опитва да се върне в днешния свят. Срещу Тръмп обаче се е изправил наднационалният глобален капитал, който е дълбоко ешелониран и който никога не е имал проблеми с финансите. Той ги произвежда. За много по-малко неща Жаклин Кенеди остана вдовица. Тръмп, по логиката на своето действие, ще трябва да засегне интересите на Федералния резерв, а за тези неща късат ръцете до кръста. В момента ние сме свидетели как „американската мечта“ се съпротивлява срещу глобалния финансов капитал. Забележете как противниците на Тръмп се държат като глобална сила. Те са организирали дори в София шествие срещу Тръмп. Тяхната позиция е: стана грешка, но властта сме ние! В „Америка за България“ вместо да се скрият зад бюрата и да премислят, излязоха със становище. То гласи общо взето така – ние досега бяхме дискретни, отсега нататък ще ни виждате непрекъснато и вие ще видите. Противниците на Тръмп са в атака и всичко това ще се отразява върху нашата съдба.

- Какво чака „котловинното племе“?

- България се научи да живее с гръб към елитите си и със съвсем умерен интерес към глобалните процеси. Българинът е в задния двор при чушкопека. Ние това го умеем. Събудиха се синдромите на т.нар. османско културно петвековно присъствие, когато българите са можели да живеят с попа си, с манастира си. Вазов е описал това нещо чудесно в „Чичовци“. Ние се връщаме в епохата на Иван Вазов от преди Освобождението.

Но, третата ситуация ни засяга, защото тя делегитимира културната претенция на отиващия си днешен български елит. Ще дойде момент, когато всички теоретици на цивилизационния избор ще трябва да потърсят водоем, в който да се удавят.

- Хем казвате, че глобалният елит се съпротивлява и може би ще удържи победа, хем теоретиците на цивилизационния избор трябва да се удавят. Не разбирам.

- Когато господарите побеждават, лакеите се давят. Българският политически елит не е част от глобалния елит, който воюва срещу Тръмп. Това са просъветските лакеи, които за една нощ станаха проамерикански лакеи. Но лакеят е лакей, господарят се променя, лакеят не се променя!

- И какво ще стане?

- Българският политически елит е делегитимиран и изключително много зависи от това ще успеят ли архитектите на българския политически живот да принудят двата основни политически фактора – партията БСП и държавата ГЕРБ да живеят в мир, което да стабилизира условията за живот на днешния политически  елит или няма да успеят. И тогава обществото ще бъде с развързани ръце да избира елита си. Най-напред ще изтече калната вода, ще минат няколко манифестации през центъра на София от „спасители на нацията“, всеки от който носи в джоба си запасен вариант на конституция и учебник по смисъл на живота. Това са „приятелите на народа“, които са много гладни и искат власт. След това ще се появят и отговорни хора, които на този етап ще ги познаете по това, че не искат да се занимават с политика. Но политиката е такава властна дама, която, ако ти не я искаш – тя те иска. И ще ги вмъкне в политическия живот. Така че, този политически елит си отива. Отива си, издавайки неприлични звуци и миризми. Големият въпрос е световната катастрофа, която наближава, ще катализира ли процеса на това изтичане в канализацията на днешните теоретици на цивилизационния избор.

Така че България има само три задачи. Първо, да напусне НАТО. Второ, да участва в процеса на сваляне на санкциите от Русия. Трето, да започнем да мислим за евразийския интеграционен процес в условията на нов Европейски съюз, в който вече няма да ни питат – как смеете да гледате към Кремъл, след като сте европейци. Европейско-руската конфронтация, която има американска енергия, е започнала да затихва. Това не е енергията на цяла Америка, а енергията на клана Клинтън.

- Ще ви напомня, че България напусна СИВ и Варшавския договор, след като ги беше напуснала държавата, която ги създаде – Съветския съюз! По същата логика България ще напусне НАТО, когато тези, които са го конструирали го напуснат.

- Нас в НАТО не ни искаха, това е разликата. Да сме в НАТО днес, това беше мокрият утринен сън на децата на комунистическата номенклатура. Вижте състава на учредителите на Атлантическия клуб, само двама души нямат или висок произход, или високи служебни функции. А идеята да се превърнем  от руска задунайска република в американски задокеански щат е на второ поколение комунистическа номенклатура.

- Кога ще видим края на тези три ситуации, за които говорите?

- За тези три проблемни ситуации даже не искам да давам прогнози. Но времевият им хоризонт е след нашите избори. Миналата година беше годината на скъсаните нерви, а тази година е година на мрачни чудеса. Които много сериозно ще променят пейзажа – и в България, и в Европа, и в света.

Епицентър
avtorski.pogled.info/article/82091/tozi-politicheski-elit-si-otiva-izdavaiki-neprilichni-zvutsi-i-mirizmi

*   *   *
Кажете ми! -
Ще гербереем ли?
Ще бесепеем ли?
Или и двете?...

Марин Тачков




Гласувай:
17


Вълнообразно


1. flymore - Нито едното, нито..
30.01.2017 09:52
другото!
Време е да осъзнаем какво искаме и очакваме от политиците, управляващи България. Да настояваме с твърдост и непоколебимост реализация на управление в полза на народа. Да видим обикновения българин с усмивка на лице, а не вървейки по улиците, погледът му да е забит в земята...
цитирай
2. inel379 - !
30.01.2017 16:06
Каквото и да е "еене" без видими промени е опасно,
дано на повечето хора поне това им стане ясно.
Поздрав!
цитирай
3. mt46 - Добре... Но проблемът е, че малцина се борят за истинска и положителна промяна...
30.01.2017 21:24
flymore написа:
другото!
Време е да осъзнаем какво искаме и очакваме от политиците, управляващи България. Да настояваме с твърдост и непоколебимост реализация на управление в полза на народа. Да видим обикновения българин с усмивка на лице, а не вървейки по улиците, погледът му да е забит в земята...

цитирай
4. mt46 - Благодаря ти!...
30.01.2017 21:30
inel379 написа:
Каквото и да е "еене" без видими промени е опасно,
дано на повечето хора поне това им стане ясно.
Поздрав!

Дано положението да се проясни и да се пооправят повече кривини!...
Поздрав и на теб!...
цитирай
5. mt46 - ...
30.01.2017 22:21
Доста отговорни властници и институции са безотговорни...
Марин Тачков
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19253928
Постинги: 3709
Коментари: 45241
Гласове: 149397
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930