Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2014 21:36 - Това е демокрацията...
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 5966 Коментари: 14 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Това е демокрацията, свинковци    
Нощта ще ви се види като ден -
в модерна ферма, във Евросъюза...
По нова мода ще ви облечем,
но първо трябва да ви... нататрузим...

Без господар не можете, нали?...
Един е пътят верен - кръговратно...
Маймуните ловят се със пари...
Покланяйте се на телето златно!...

Системата, градена векове,
е съвършена... И зомбира всички...
А който е срещу реда - ще мре!...
Това е демокрацията, свинковци!...

Марин Тачков
24 март 2014 г.






Гласувай:
33


Вълнообразно


1. injir - , , A който е срещу реда - ще мре, , . . . ...
31.07.2014 21:41
,,A който е срещу реда - ще мре,,... Ама каква е разликата между демокрацията, евроатлантическите ценности и диктатурата...
цитирай
2. mt46 - Разликата ли?...
31.07.2014 22:15
injir написа:
,,A който е срещу реда - ще мре,,... Ама каква е разликата между демокрацията, евроатлантическите ценности и диктатурата...

Една от разликите е, че при демокрацията има повече възможности за грабежи, за измами, за процъфтяване на проституцията, на хазарта, за развитие на наркотрафика, на контрабандата и т. н.
цитирай
3. mt46 - -
31.07.2014 22:16
22:04 - allyally
цитирай
4. merlin68 - Това не е демокрацията. Просто има ...
31.07.2014 22:35
Това не е демокрацията. Просто има една негодна каста в света която превръща всеки идеал в мръсна дума.
цитирай
5. injir - Е, то това е цивилизацията ! - изрича ...
31.07.2014 22:42
Е, то това е цивилизацията ! - изрича героят от,, Криворазбраната цивилизация,, на Д. Войников..... Е то това са,, ценностите,, в тая криворазбрана демокрация.
цитирай
6. mt46 - Да, знам, че не е...
31.07.2014 23:16
merlin68 написа:
Това не е демокрацията. Просто има една негодна каста в света която превръща всеки идеал в мръсна дума.

Но истинската демокрация е утопия... Защото тази "каста" няма как да изчезне и да остави народите да се развиват свободно, мирно, спокойно...
цитирай
7. mt46 - Мда... Нова мода, нови "ценности"...
31.07.2014 23:22
injir написа:
Е, то това е цивилизацията ! - изрича героят от,, Криворазбраната цивилизация,, на Д. Войников..... Е то това са,, ценностите,, в тая криворазбрана демокрация.

цитирай
8. gosho568 - Мдаа...
01.08.2014 17:30
В България особено, демокрацията е заменена с думата "робство"... Поздрави!
цитирай
9. mt46 - Благодаря!...
01.08.2014 18:38
gosho568 написа:
В България особено, демокрацията е заменена с думата "робство"... Поздрави!

Невидимо, скрито робство... За някои - по-леко, по-меко, за други - по-твърдо...
цитирай
10. stela50 - Всъщност за каква демокрация говорим днес...
01.08.2014 21:24
гоним я вече доста години, а тя умело се крие от нас.
Споделям написаното от injir - и аз си мислех
за "Криворазбраната цивилизация"... колко актуално...
...Системата, градена векове,
е съвършена... И зомбира всички...
Не, не съвсем... докато глас надига се...
Поздрави !
цитирай
11. mt46 - http://glasove.com/komentari/40182-plevneliev---marionetka-na-partiqta-na-peevski
01.08.2014 22:05
Ден след като лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че партията му е готова да подкрепи дори и в последния момент актуализацията на бюджета, ако президентът свика разговори и би участвал в тях, Росен Плевнелиев свика консултации с парламентарно представените политически сили в 42-рото народно събрание, Реформаторския блок и "България без цензура”. Така за пореден път Плевнелиев бе активиран като крайно средство за влияние от страна на партията на Делян Пеевски за постигане на корпоративните цели на тази партия, надхвърляща далеч очертанията на ДПС и обединена около финансовите си интереси в КТБ.

След като изцедиха Орешарски докрай, а Бойко Борисов се провали по специфичния си за него начин, Местан, Пеевски и Доган активириха последния си коз, който се оказа президентът на Република България.

Искането за актуализация на бюджета и вземането на нови заеми не е заради лекарите и българските граждани, както казва Местан, а заради двата милиарда и половина, които трябва да покрият кражбите в КТБ и източените от нея средства.

Партията "КТБ"

обединява различни политически фигури и частни интереси, което прави разнищването на тази афера доста сложно и неразбираемо за външната публика. На това разчитат и архитектите на огромния грабеж, който трябваше да бъде маскиран като актуализация на бюджета. Няма съмнение, че основното авторство принадлежи на Доган, Пеевски и ДПС в съучастие с ГЕРБ (да не забравяме, че само един от най-приближените хора на Бойко Борисов от кръга "Котараците" има личен влог от 20 милиона в тази банка, какво да говорим за истински големите пари, изпирани от контрабанда и наркотици или вземани за създаване на медийна империя по време на управлението на тройната коалиция и главно - ГЕРБ).

До

активирането на Плевнелиев

се стигна след провала на Борисов, който подкрепи актуализацията на първо четене, но след бурната реакция за внезапния им съюз с ДПС и риска това да навреди сериозно на имиджа им преди предсрочните парламентарни избори, Бойко Борисов даде заден ход и обяви, че повече няма да влиза в пленарната зала. Това накара мнозина да побързат в радостта си, че готвената кражба е предотвратена. Оказва се, че Плевнелиев има също роля в този театър. Ролята на най-обикновен параван.

Ето как изглеждат нещата зад кадър:

Подкрепата на ГЕРБ за актуализацията и внезапното им влизане в парламента след едногодишно отсъствие от него нанесоха сериозна щета върху имиджа на Бойко Борисов като преродил се борец срещу корупцията и сегашното управление. Това го накара да отстъпи, но не и да се откаже от намеренията си. Може би сте забелязали, че ДПС малко се забави с връщането на мандата, което дори породи съмнения в някои среди, че няма да се случи въобще. По-вероятно е тази пауза да е била нужна на Доган и Пеевски да обмислят следващия си ход, който Местан пробута вчера след среща с държавния глава, продължила доста по-дълго от обичайното.

От изявленията на Местан след нея става ясно, че по-голямата част е преминала в инструктаж. На излизане лидерът на ДПС заяви буквално следното: "Ако има воля за разговори (по отношение на актуализацията на бюджета - б.ред.), ние ще участваме в тях. БИХМЕ ПОДКРЕПИЛИ ИНИЦИАТИВИ НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА В ТАЗИ ПОСОКА. АКО ТОЙ ПРЕЦЕНИ, ЧЕ ИМА НУЖДА ОТНОВО ДА СЕ СЪБЕРЕМ ДА НАПРАВИМ ОЩЕ ЕДНО ПОСЛЕДНО УСИЛИЕ ДА ПОСТИГНЕМ СЪГЛАСИЕ, НИЕ СМЕ ОТВОРЕНИ. Върнах проучвателния мандат с отказ да го реализирам. Самата процедура наистина продължи две минути, просто имахме разговор по другите актуални теми на деня. На първо място за това, че трябва да продължат усилията по отношение актуализацията на бюджета…", обяви Местан.

24 часа по-късно от администрацията на президента бе разпространена новината, че Росен Плевнелиев свиква консултации с парламентарно представените политически сили в 42-рото народно събрание и партиите, които имат представители в Европейския парламент, за да бъдат обсъдени неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на бюджета.

С две думи,

президентът направи онова, което Местан обяви предишния ден.

Личното ми предположение е, че влияние върху него е оказал и Бойко Борисов, който също има интерес от въпросната актуализация и бързо е пресметнал, че Плевнелиев може да послужи за параван.

Интересно ще ми бъде поведението на Реформаторския блок на тази среща, както и реакциите на "Протестна мрежа" и протестиращите от миналата година, които вече се обявиха срещу актуализацията на бюджета под надслова "Няма да платим".

Днес Росен Плевнелиев още веднъж открито застана на страната на интересите на Пеевски. От формална логическа гледна точка няма никакъв смисъл той да свиква консултации по въпрос, от който се отказаха всички парламентарно представени сили, с изключение на ДПС, което показва, че той участва в

задкулисен сценарий.

Всички, дори и БСП, започнаха да очакват краят на този парламент да се случи още преди месец, но изглежда, че Росен Плевнелиев не мисли така и е готов да услужи на Пеевски и Доган. Това е единственото възможно обяснение за нелогичното поведение от страна на президента.

По-долу ще ви припомня и цялостната му линия на поведение спрямо този скандал, но преди това ще направя и една малка забележка по повод кьорфишеците, които се пускаха в медиите през последните два дни, за да прикрият нелицеприятния факт, че

държавният ни глава изпълнява поръчките на ДПС и ГЕРБ.

Също така нелогично и внезапно името на Георги Близнашки бе завъртяно като основно за поста служебен премиер. Малко преди Плевнелиев да обяви намерението си за консултации по актуализацията на бюджета, стана ясно, че истинският фаворит се казва Калин Христов, подуправител на БНБ и част от проблема с КТБ. Дотолкова, доколкото Христов заедно със своите колеги, начело с Иван Искров, съзнателно прикриваше далаверите в тази и други български банки.

Продължавам с текст, който написах за в. "Галерия" преди три дни и който смятам все още за актуален, а горните думи прибавих като потвърждения на основната ми теза и за да бъда адекватен на събитията, които се разиграха в последните 24 часа.

Не президент, а мекере

Росен Плевнелиев се оказа обикновен подлизурко на Борисов и Доган. Думата мекере означава точно това. Използвам я, за да опиша, а не да обидя Плевнелиев. През миналата седмица той лично се яви в Народното събрание, за да довърши мръсната работа около грабежа на КТБ и замитането на следите. Имам всички основания да мисля, че неистовото желание на ДПС и ГЕРБ за актуализация на бюджета е свързано със сценария за окончателното прилапване на банката на Цветан Василев и заличаването на огромните злоупотреби с държавни пари. По парадоксален, но само на пръв поглед начин това заличаване може да се случи единствено чрез наливането на още държавни пари. Огромният грабеж чрез бюджета не прави впечатление на никого. Виж изчезналите (!?!) милиард и петстотин милиона лева от НЗОК по времето на ГЕРБ. Впрочем не съм чул Плевнелиев да каже нещо по този въпрос.

Парите, от които уж има недостиг, в България се пилеят по безумно-ориенталски маниер, но досега не съм чул принципна позиция от президента по този въпрос. Точно преди една година той върна актуализацията на бюджета, приета от редовно избран парламент и предложена от правителството с ясните цели да се попълни фискалния резерв, оставен от Борисов под критичния минимум, да се посрещнат плащания по задължения, направени от правителството на ГЕРБ, и държавата най-после да се разплати с бизнеса, защото правителството на ГЕРБ отказваше да връща ДДС за стотици милиони левове. Точната цифра преди година бе 776 милиона лева. Не съм чул Плевнелиев (и като бивш предприемач, който добре познава естеството на проблема) да се застъпи за бизнеса, да каже нещо критично срещу Дянков и политиката на Борисов, които попълваха дупките в бюджета с невърнатите на бизнеса пари. Преди година с акта на вето Плевнелиев подплати политически безпочвените обвинения на ГЕРБ и обслужващите ги протестъри, че правителството на Пламен Орешарски иска да открадне един милиард. Всички те бяха опровергани, защото парите отидоха по предназначение, а мотивите на президентското вето нямаха нито един сериозен аргумент. Днес, при положение че почти всички сериозни анализатори, публично ангажирани лица, политици и журналисти казват, че актуализация не е необходима и че приказките за нея са мотивирани само от политическа гледна точка, Плевнелиев най-изненадващо се яви в парламента, за да лобира за нови заеми. Не само, ами и с нахалното искане правителството, което той ще назначи за два месеца, да има правомощия да сключва заеми, каквито според сегашното законодателство не му се полагат. Ето какво намери да каже за важно Росен Плевнелиев в края на този парламент:



„Въпросите, които парламентът като минимум трябва да реши преди разпускането си, са три: да актуализира държавния бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса; да приеме решение, с което да позволи на служебното правителство да води преговори и да сключва споразумения с други държави и международни институции за заеми, както и да приеме мерки БНБ да бъде работеща институция“.



Все искания на новата коалиция между ГЕРБ и ДПС. Интересно е прозрението на злополучния ни президент, че БНБ не е работеща институция. И той като останалия политически елит се направи на изненадан от поведението на Иван Искров и подопечната му институция, които криеха години наред злоупотребите в няколко български банки и не предприемаха нищо, за да пресекат порочната практика на директни кражби от вложителите – нещо, което не може да се случи в нито една демократична страна.

Впрочем Росен Плевнелиев е копие на Иван Искров

Момче за политически поръчки, което бе извадено от ръкава на поредния политически шмекер и поставено на президентския пост, за да слугува на силните на деня. Дори и от интелектуална гледна точка двамата – гуверньор и държавен глава – поразително си приличат. Иван Искров и Росен Плевнелиев са глупави, инфантилни мъже, което проличава от първата минута, в която си отворят устата. И двамата са сервилни и престорено любезни като келнери във ВИП ресторант, а излъчването им предизвиква моментална скука. Дори и вроденият еротизъм на властта не може да ги спаси, защото от километри личи, че самите те нямат нищо общо с нея. Те са подставени лица, които изпълняват чужди заповеди и които не черпят силата си от институционалното си положение, а от онзи или онези, които са им го подарили. Оттам идва кухото излъчване на Плевнелиев, което дразни дори и неизкушените в политиката. И на двамата много би им подхождала униформата на пиколо или портиер, но нищо повече. Поставянето им на такива отговорни длъжности е престъпление, а собствената им некомпетентност не ги извинява, защото те самите са съучастници в престъпление.



И Иван Искров, и Росен Плевнелиев служат за параван, за прикритие на злоупотребите и безчинствата на истинската власт. Не си спомням за последните три години, откакто Плевнелиев е президент, да е казал нещо по принцип и в интерес на истината. Всичките му публични акции, с изключение на кукунделските му поздравления за Нова година, са в интерес или услуга на конкретна политическа изгода – най-вече гербаджийска. Нахалството му мина всякакви граници, когато миналата седмица той излезе, за да официализира съюза между Борисов и Доган. И не само. Той влезе в активна роля на икономически лобист в полза на двамата, което пак няма нищо общо с патоса му срещу задкулисието от миналото лято, което тогава обслужваше ГЕРБ и протестната мрежа на приятеля му Иво Прокопиев. Няма да се спирам на всичките му двулични безобразия, защото съм ги изброявал неведнъж – сега само ще припомня два факта. Плевнелиев подписа преправения заради Делян Пеевски закон, така че Пеевски да оглави ДАНС. Президентът бе част от хората, които направиха Пеевски шеф на ДАНС. Ден след избора се обърна срещу него и развя байрака на протеста срещу назначението. И другото, което никак не ми е маловажно, защото е свързано с фалшивите бюлетини, подготвени от ГЕРБ в Костинброд:

три дни преди Бареков да направи скандал в ТВ7, Росен Плевнелиев и отговорните фигури от служебния му кабинет са били уведомени от прокуратурата за наличието на тази грандиозна фалшификация.

Още в четвъртък президентът, премиерът Райков и вътрешният министър Петя Първанова са били информирани за наличието на близо 400 000 фалшиви бюлетини, подготвени за транспортиране по специално указани маршрути, но не са предприели нищо. А това беше мястото, в което и Плевнелиев, и Райков да реагират адекватно, защото единствената им задача в рамките на служебното правителство бе да подготвят предсрочните парламентарни избори. Тази информация бе обявена от най-високо място в прокуратурата. Друг е въпросът защо така и не си проби път в големите медии и защо скандалът в Костинброд никога не бе разглеждан именно от тази гледна точка – бездействието от страна на Росен Плевнелиев и на назначения от него Марин Райков – пряко отговорни за изборите. Впрочем изненадващата му бележка за БНБ, която цитирах по-горе, може да бъде разглеждана и в този контекст.

Звучи доста глупаво това Народно събрание, което с единия крак вече е в историята, тепърва да приема мерки за заздравяването на БНБ,

както съветва президентът. Няма логика в това. Лично аз бих бил по-склонен да търся връзка между изказването на Плевнелиев и факта, че бюлетините за новите избори ще се печатат именно в БНБ. Ще ми е интересно и ще следя, да не би в последния момент НС да реши да прави промени в тази посока. Не защото съм параноичен, а защото и ГЕРБ, и Плевнелиев имат богат опит във фалшифицирането на избори. Нямайте съмнение, че новото правителство ще е подредено от Борисов и ГЕРБ с мълчаливото одобрение на ДПС, а една от основните му задачи определено няма да е провеждането на свободни, демократични и честни избори. Както разбрахме от самия Плевнелиев, заемите и контролът върху БНБ ще са далеч по-важни за служебното правителство от всичко останало. Лично на мен ще ми е интересно дали ще успеят да излъжат българите втори път по-абсолютно същия начин. Не съм готов да се обзаложа, но ми става мъчно, защото и Плевнелиев, българският президент се оказа мошеник от долнопробна класа. Все пак в началото на деветдесетте Росен е продавал хороскопи и гледал на карти пред ГУМ-а на Благоевград. Тогава е бил на 27-8 години. Не на 18, а на 28. Само това е достатъчно, за да си създадете ясна представа с какво си имаме работа. Става дума за пълен потрес, разбира се!



Бележка на автора:

Малко след като публикувах този коментар стана ясно, че БНБ ще удължи надзора над Корпоративна банка и ще покани акционерите в нея да декларират дали могат да осигурят капитал и ликвидни средства:

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/31/2354013_bnb_shte_udulji_nadzora_nad_korporativna_banka/

Нещо, което трябваше да се случи още в самото начало на скандала. Така отпада необходимостта от актуализация на бюджета, която се прави предимно заради тази банка. В този контекст ще е интересно да проследим какви ще бъдат консултациите при Росен Плевнелиев и как ще обясни той своята закъсняла е неадекватна активност.
цитирай
12. planinitenabulgaria - Аз в момента съм в страната с най-развита демокрация - така поне се твърди.
02.08.2014 02:01
Тук хората твърдят, че са богати защото са умни и интелигентни. Второто го не забелязвам, дори напротив. Нещо друго обаче ми прави впечатление - тук всичко се следи. Дъщеря ми получава някаква помощ за детето, но е получила възнаграждение за извършена работа в размер, което я поставя в друга категория като получаващ помощ от държавата. Дойде един документ, тя веднага /!!!/ го попълни, изпрати, получи отговор на следващия ден. И каза, че ако не го върне в срока или въведе неверни данни ще стане страшно.
Смятам, че такава система нямат въведена още дори в Русия, Газа, КНДР, Северна Осетия, Абхазия, Приднестровието, Полуостровът на свободата /Крим/ или друга държава-идиот, ако съм я пропуснал.
Ако тази система я имаше у нас Тримата силни от втория ми постинг до главния прокурор едва ли щяха да оберат такава голяма банка като КТБ.
цитирай
13. mt46 - ...
02.08.2014 11:12
12. planinitenabulgaria - Аз в момента съм в страната с най-развита демокрация - така поне се твърди.

Ако демокрацията им беше най-добре развита, щяха да си седят на задниците и да си добруват, вместо да харчат милиарди за въоръжаване и да воюват по целия свят...
За КТБ - виж следващия ми коментар-цитат...
цитирай
14. mt46 - http://glasove.com/komentari/39203-borisov-i-dps-opitaha-da-falirat-dyrjavata-zashto-vsichki-mylchat
02.08.2014 11:13

Борисов и ДПС опитаха да фалират държавата. Защо всички мълчат?
2014-07-11 12:31:00 | Прочитания: 32627 | Коментари: 75 Принтирай Изпрати
Автор: Явор Дачков, в. Галерия

И тази седмица ще посветя коментара си на кризата около Първа инвестиционна банка, която за малко да прерасне в обща банкова криза. И само адекватните реакции на банкери и управляващи предотвратиха най-страшното. Преди седмица описах ролята на Бойко Борисов, който се опита да внесе психологическа дестабилизация чрез истерично поведение в медиите, за да се възползва политически от ситуацията.

Тогава мислех, че той просто играе безотговорно политическата си игра и се опитва по безскрупулен начин да извлече дивиденти от една ситуация.

Тогава все още нямаше фактология и пълнота за детайлите в дните на най-голямо напрежение, а именно 28 и 29 юни.

През изминалата седмица обаче във вестниците „Капитал“ и „Банкер“ се появиха статии, описващи подробно поведението на политическите сили и управляващите, както и на ръководството на БНБ и банкерската общност в тези два дни, които можеха да променят новата история на България, но

за щастие това не се случи.

Проверката ми показа, че информацията, изнесена от колегите, почти 100 % е вярна, като тук-таме по политически съображения са премълчани някои дреболии, което не е важно. Важното е, че тази история беше разказана.

Срамното е, че тя не се появи на подобаващото място в големите телевизии и че върху нея не беше направен кратък документален филм, както щеше да стане във всяка нормална страна. За да може колкото е възможно повече хора да разберат как действат политиците им в кризисни ситуации и което е по-важното - кои от тези политици предизвикват кризисните ситуации.

Ето защо ще преразкажа много накратко и достъпно онова, което се е случило, с уговорката, че миналия път, изглежда, съм подценил дълбоката злонамереност и користните действия на Борисов и някои други политици.

Хронологията накратко:

* В четвъртък, 26 юни, по обяд се пуска слух, че банката на Цеко Минев ПИБ има проблем, който накара хиляди вложители да се наредят на следващия ден 27 юни пред клоновете й във всички градове на България. Само за един ден частни вложители са изтеглили от банката 800 млн. лева.

До вечерта на 27 юни, петък, във всички възможни медии икономисти, политици и институции обявиха, че няма проблем с българските банки, и призоваха хората да не се поддават на паника, защото вложенията им са на сигурно място.

* На 28 юни сутринта по всички ефирни телевизии Бойко Борисов започна истерично да призовава за незабавна оставка на Орешарски и за спешна намеса на МВФ. Освен това за десети път повтори тезата отпреди ден, че трябва „да се вземе заем от едни 5-6 милиарда, за да се подпре бюджетът и банковата система“.

Бойко Борисов беше единственият от политиците, който твърдеше, че има огромен проблем и че страната е в тежка икономическа и финансова криза.

Миналата седмица допуснах, че това е безобразно политиканстване, а и до голяма степен фрапираща неграмотност.

След публикациите в „Капитал“ и „Банкер“ си дадох сметка, че Бойко Борисов е работил съвсем координирано и хладнокръвно с ДПС, за да дестабилизира страната и да я хвърли в хаос.

* Събота сутринта на 28-и се провеждат няколко срещи при премиера Орешарски, на които се лансира идеята да се обяви временна банкова ваканция, т.е. затваряне на всички банки за няколко дни. На практика това би означавало тотален срив на системата и признаване на управлението за наличието на криза, каквато на практика не е имало.

Затваряне на всички банки означава, че всички банки имат проблем, а след отварянето им опашките пред ПИБ щяха да се увеличат по 100, и то пред клоновете на всички банки в страната. Новината щеше да обиколи света, а България щеше да бъде обявена за фалирала без каквато и да е същинска причина за това.

Забележете кой дава идеята за тази банкова ваканция. ДПС и ГЕРБ, подкрепени от шефа на БНБ Иван Искров. Те са се опитали на няколко пъти да прокарат това решение въпреки многократните уверения на експерти и банкери, че проблем в банковата система няма.

Днес е лесно да се разказва за тези събития, защото не сме участвали в тях и имаме макар и малка дистанция. Представете си каква е била ситуацията в реално време, когато управляващите е трябвало да вземат решение в рамките на няколко часа и то

да бъде вярното решение.

Въпреки че отстрани изглежда лесно, в действителност далеч не е било така, особено след натиска от страна на ДПС, ГЕРБ и шефа на БНБ. Всъщност хората, които са им се противопоставили, са били председателят на Народното събрание Михаил Миков, финансовият министър Петър Чобанов, лидерът на БСП Сергей Станишев и почти всички водещи банкери в страната.

Странно е било поведението на Пламен Орешарски, който въпреки компетентността и експертността си е запазил мълчание, по-скоро в подкрепа на ДПС и ГЕРБ. Всъщност в събота вечерта е преобладавало мнението за временна ваканция и Кипърски вариант: въвеждане на дневен лимит за тегления до 300 евро и за трансфери в чужбина до 5000 евро.

Благополучното разрешение се случва чак на другия ден, в неделя, когато Станишев, Миков, Чобанов, депутатът от БСП Румен Гечев и представители на банките категорично са се противопоставили на тази идея, а бившият управител на БНБ от 1997 г. Светослав Гаврийски направо е заплашил, че ще излезе пред медиите и ще разобличи пъкления план на ДПС и ГЕРБ, който според него водел до истинска катастрофа.

Почти същата

закана е отправил

и председателят на парламента Михаил Миков, който е обявил, че решението за банкова ваканция и Кипърски вариант е абсурдно и че то се гради само върху общия политически интерес на ГЕРБ и ДПС.

Миков също е заплашил с публично разобличаване пред медиите.

Интересно е, че така наречените експерти на Борисов, с които той се хвалеше, а именно Владислав Горанов и Ивайло Московски, са предлагали банковата ваканция да продължи чак до провеждането на нови избори, което предложение е малоумно, откъдето и да го погледнем. Най-активни в подклаждането на тази идея са били представителите на ДПС и ръководството на БНБ.

Това обяснява и медийната активност на Бойко Борисов в съботния ден, който е знаел какво става в кухнята на управлението и каква тенджера под налягане е на път да избухне в нея и се е опитвал да опакова и подготви медийно абсурдното решение за банкова ваканция, което на практика би било равносилно на истинска катастрофа.

И би хвърлило страната в хаос.

Седмица по-късно в речта си пред пленума на БСП Сергей Станишев разказа, макар и без имена, тази история независимо от публикациите във вестниците, които споменах.

В нея между другото той казва: „Напрежението в банковия сектор беше съзнателно използвано, за да предизвика изкуствена политическа и финансова криза, която да срине държавата, реалната икономика и спестяванията на хората. Вината трябваше да бъде стоварена върху БСП.

Чухме политически лидери, които публично внушаваха, че държавата е във фалит, че се срива и се нуждаем от банкова ваканция, а тайничко потриваха ръце това да увеличи изборния им резултат наесен. Нещо повече - планът беше България да бъде поставена под външен протекторат и

МВФ да определя

всички наши основни политики - в областта на здравеопазването, пенсионната система, финансите. Всичко! Бяхме на една крачка от реализацията на този сценарий. В такава игра БСП не може да участва! Като лидер на партията не можех да позволя всички политически сили да се обединят в коалицията на безотговорнността, късогледството и националното предателство“.

Думите на Станишев се потвърждават от публикациите в „Капитал“, който не може да бъде заподозрян в симпатии към лидера на БСП, а точно обратното – това е вестник на негови политически врагове.

От всичко казано дотук, излиза, че БСП, финансовият министър Чобанов и банкерът Светослав Гаврийски са спасили България от поредната изкуствено предизвикана криза.

Може да звучи парадоксално, но е факт.

Освен това трябва да се каже, че действията на ДПС, ГЕРБ и шефът на БНБ Искров не могат да бъдат окачествени по друг начин освен като криминални и мотивирани от престъпни намерения.

В страни с по-развита демокрация и усъвършенствано законодателство тези хора щяха да бъдат изправени пред съд, да не говорим, че щяха да приключат с политиката веднъж завинаги.

Редно е българите най-накрая да си отворят очите и да си дадат сметка какво се случва, защото за пореден път щяха да бъдат измамени по най-бруталния и престъпен начин. И то от партиите, които се канят да управляват след следващите избори, а именно

коалицията между ГЕРБ и ДПС.

Ето защо фактите около събитията, разтърсили банковата и политическата ни система около Петровден, трябва да се знаят и помнят. За да можем наесен да направим информиран политически избор, а не да гласуваме така, както ни кажат от телевизора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19160713
Постинги: 3686
Коментари: 45090
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031