Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2014 21:37 - Проблеми и дилеми
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 3234 Коментари: 7 Гласове:
25

Последна промяна: 12.10.2014 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

Днес ни управляват Доган и Борисов. Изборите им създадоха дизайнерски проблем, но властта е у тях 2014-10-08 09:27:50 | Прочитания: 6382Автор: Явор Дачков Въпросът кой ще управлява с ГЕРБ е фалшив и от нощта на изборите ни се натрапва, за да отклони вниманието ни от очевидното. Този въпрос получи отговора си още в началото на лятото, когато ДПС се отказа от управляващата коалиция с БСП. Днес всички се питат кой с кого, защото в България паметта е къса и трае от един сутрешен блок до друг сутрешен блок. Отговорът бе даден преди пет месеца, когато ГЕРБ и ДПС се разбраха за съвместно бъдещо управление. Това не е станало публично, което не означава, че не е станало задкулисно – любима дума на българските протестърски активисти.

Изборите на 5 октомври се случиха именно поради тази договорка, а не защото Георги Близнашки, Александър Кьосев и Калин Янакиев седяха на жълтите павета с Конституцията в ръка. Не протестите, нито икономическото положение, нито парламентарна или управленска криза станаха причина за извънредния вот на 5 октомври. Единствената причина бе изневярата на ДПС, която заряза столетницата малко преди медената им година да е изтекла, за да се върне при старата си любов с генералски пагон и мутренско минало.

Защо всички упорито забравяме, че Бойко Борисов бе предложен за най-високото звание в своята полицейска кариера от Ахмед Доган?

Днес нещата са толкова прости и ясни, че е обидно да бъдат коментирани. ГЕРБ и ДПС получиха желаното мнозинство, но единственият им проблем е как да го легализират. Нещо като контрабандата, която и двете страни отлично познават и която е оставила траен отпечатък и в политическото им мислене.  

Бойко Борисов получи контрабандно мнозинство в днешното Народно събрание, но големият му проблем е как да го представи като честно спечелен политически капитал.

По-лесно е да разбираме Борисов през манталитета на контрабандиста, отколкото на политика. Все пак половината от биографията му по време на прехода официално е свързана с криминалния начин на мислене, действие и общуване. Според свидетелствата на хора, които са го наблюдавали отблизо, Борисов е изнасял амфетамини за Турция и е внасял хероин оттам по заръка на Бай Миле и СИК, и то в лично качество, а не като тартор на организация. Неговият ум, неговото сърце, неговият интегритет са формирани в криминална среда и е повече от наивно, да не кажа глупаво, да се тълкуват жестовете и постъпките му на политик от типа невзрачен възпитаник на български социалистически ВУЗ. Още по-малко с измислените категории на т.нар. западна демокрация, които така и не видяхме реализирани в България.

Тази забележка е по повод безкрайните словесни упражнения на тема „немска коалиция и възможна ли е тя у нас”. Не е възможна, разбира се, защото се намираме в България, а не в Бавария. Ако се вгледаме внимателно в политическата биография на Бойко Борисов, ще видим, че неговото влизане в политиката и шеметните му успехи се дължат единствено и само на контрабандния начин, по който го прави и което е по-важното – по който му позволяваме да го прави. 

Борисов превзема българската политика така, както ТИР с контрабандни цигари преминава през ГКПП „Капитан Андреево” посред нощ

– лампите на митницата са изгасени, дежурният митничар е „наш човек”, но за да не се обърка нещо, за всеки случай преминаването на пратката се следи от екип на НСБОП, в случай че някой от държавните служители прояви самодеен ентусиазъм и реши да проверява камиона. 

За незапознатите ще поясня, че в такива случаи служителите от специалните служби се стрелват като ястреби, за да съобщят на „неправилния” митничар, който е решил да работи съвестно, че пратката е контролирана, а контрабандата се следи от най-високо ниво, за да се хванат поръчителите и т.н. Е, от 13 години Борисов минава контрабандно през българската политика, но никой не е заловил нито поръчителите, нито се е осмелил да му направи дори елементарна проверка на документите.

Трябва ли да казвам, че загасените светлини на митницата и колата на НСБОП са метафора за заспалата журналистика и безгръбначните институции, които направиха възможна политическата кариера на бодигарда от СИК. Въпросът ми е риторичен – трябва. Предпочитам да обидя по-интелигентните читатели, отколкото да не бъда разбран.

Та да се върнем на днешната следизборна ситуация. Непрекъснато всички повтарят, че ДПС няма да участва във властта, но е точно обратното. Борисов няма да назначи формално министър от партията на Доган, а неформално ще остави нейните хора на ключови места в съдебната власт, в европейските фондове за екология и земеделие, както и в строежа на ключови обекти, в това число и на „Южен поток”. Освен това никой няма да махне ДПС от невидимата, но крайно доходоносна позиция на основен разпоредител на големите поръчки в здравеопазването. Публична тайна е, че ДПС държи под контрол огромните пари, които се изливат в този сектор. Все ще устискат един мандат, без „лексемата” Мариана Георгиева да им е министър. Важното е далаверата да върви. Така, както впрочем вървеше и при предишното управление на ГЕРБ, когато ДПС уж беше в опозиция, а тандемът Делян Пеевски – Цветан Василев постигна невиждани висоти с помощта на държавата в лицето на Бойко. Един съвет от мен –

който от политиците ви каже, че не иска да вижда ДПС във властта, значи работи ДПС да е на власт.

Елементарно упражнение, което лично мен ме обижда, защото от сто километра е видно, че Борисов и Доган са в съюз и играят заедно. Но да се върнем на изборите. Борисов вече си беше уредил мнозинството с ДПС и се яви на предварително спечели избори, но най-неочаквано му се получи засечка: осветлението не угасна, за да мине пратката незабелязано.

Реформаторският блок не взе достатъчно гласове и съответно мандати в новото Народно събрание, за да направи параван пред контрабандното управление на Бойко и Доган. Така го интерпретира самият Борисов. Забелязахте ли, че всички бяха изненадани от високия резултат на реформаторите, а само лидерът на ГЕРБ беше кисел от тях в нощта на изборите. От една страна, ГЕРБ инвестира много и като отношение, и като хора с финансови възможности в Реформаторския блок, така че да го превърне в прилична патерица, а от друга страна, нито реформаторите, нито ГЕРБ получиха необходимия брой гласове, за да съставят дясноцентристката коалиция и така да легитимират същинския съюз между ГЕРБ и ДПС. В интерес на истината, ГЕРБ се оказаха по-голямо разочарование, защото получиха под деветдесет мандата. На всичкото отгоре, поради ниската избирателна активност в Народното събрание влязоха всякакви партии, които изразиха готовност да участват в прекарването на пратката и в подялбата на нейната печалба. Борисов веднага схвана този сюжет и затова изглеждаше толкова недоволен. 

Повече съучастници, по-малко печалба. Това е дилемата в българския политически живот днес,

а не как партиите да постигнат широк консенсус в името на важните за България политики като здравеопазване, административна реформа, правосъдие и социално осигуряване. 

Борисов и Доган имат дизайнерски проблем и той се състои в следното: как да направят уродливата си коалиция приемлива и да я скрият или изперат – както ви харесва – чрез лесно преглъщащи се политически съдружия. Предполагам с голяма степен на достоверност, че са вършили това в банката, която самите те затвориха принудително. Прането на пари от наркотици, контрабанда на алкохол, цигари, горива и други стоки, проституция и трафик на хора са истинските специалности на тези политици. 

В момента ГЕРБ и ДПС се опитват да направят с държавата онова, което направиха с КТБ.

 Да изперат и откраднат вот. Гласоподаватели ли са, вложители ли са, е все едно. В момента се опитват да намерят легитимация за вече извършени престъпления, а за съжаление, желаещи за съучастници бол. Всички те са избрани от народа. 

В този коментар няма да се фокусирам върху останалите политически сили. Ще го отложа за по-късно, когато правителството бъде съставено, но засега намирам, че само БСП е уцелила вярното поведение в тази вакханалия, и заявеното решение да остане твърда опозиция запазва дългосрочните й шансове след катастрофалните резултати от изборите. Подозирам и че Волен Сидеров ще прояви здрав инстинкт за самосъхранение, но както казах, не искам тук да правя анализ на отделните партии. Ще го оставя за деня, в който ще се избере новото правителство. Сега ще пробвам да говоря не като анализатор на контрабандата в България, а като наивен и отстранен политически наблюдател, който се опитва да си обясни възможността за бъдещата управляваща коалиция, както и да обобщи резултатите на своите наблюдения от година насам. 

По формални причини управляваща коалиция е невъзможна: ГЕРБ дойде на власт срещу управлението на БСП и ДПС, след масови протести, които задаваха въпроса „Кой?” по адрес на Делян Пеевски. Днес, когато се разбра, че Пеевски се е разбрал с Борисов, няма въпроси „Кой?”. Излиза, че протестиращите протестират, когато Пеевски и ДПС управляват с БСП, но нямат нищо против, когато управляват, и то задкулисно, с ГЕРБ и Борисов. Впрочем последните избори бяха истински морален разгром за протестиращите от миналото лято. Пеевски не само запази властта си, но и я разшири. Волен Сидеров, който бе изпаднал отвсякъде, се върна в политиката, в НС попадна още една националистическа партия, а БСП се клонира в лицето на Първанов и не само че не умря, ами остана втора политическа сила с всички шансове да се върне триумфално във властта след поредното поражение на Борисов и ГЕРБ, този път в компанията на ДПС. Не бива да забравяме това

– ДПС и ГЕРБ днес са управляващата коалиция, която търси явочна квартира за мръсния си съюз.

Каква по-подходяща роля за това от най-големите антикомунисти и борци срещу ДС от самонареклите се реформатори! От формална гледна точка РБ е опозиция както на ДПС и БСП, така и на ГЕРБ. Борисов е член на БКП и кадър на силовите мутренски групировки. Петър Москов казваше с презрение за него, че е разтривал ушите на Тодор Живков. Освен това Борисов наскоро назначи (чрез служебното правителство) Димитър Гогов за шеф на „Южен поток” – ясен знак, че ГЕРБ не се отказва от този проект, просто иска да измести фирмите подизпълнителки на БСП и Цветан Василев и да ги замени с тези на ГЕРБ и Пеевски. Как реформаторите ще управляват с този човек, е въпрос с повишена трудност за всеки средностатистически демократичен избирател. Другите анти-Бойко и анти-ДПС партии на нивото на предизборните си заявки са ББЦ на Бареков, „Атака” на Сидеров и Националният фронт на Валери Симеонов. Техните лидери и изявени членове са казвали такива ужасни неща за Борисов и ГЕРБ, да не говорим за ДПС, че дори и на мен ми е неудобно да ги цитирам тук.

Те влязоха в парламента единствено и само защото бяха анти-ГЕРБ.

Остава АБВ на Първанов, който отдавна е лявата патерица на Борисов и направи движение с единствената цел да отслаби БСП, да я постави в послушно положение спрямо ГЕРБ, така както направиха десните със СДС и отломките му. Нека отново повторя, за да не се хване някой буквалист – не си правете илюзията да мислите, че ДПС е в опозиция, а Борисов го е бил. Не се правете на неосведомени и незнаещи по въпроса за истинската власт в България. Тя е у Ахмед Доган и това личи само от начина, по който Пеевски командва прокуратурата и ВСС. Борисов е подизпълнител на тази „обществена поръчка”, която нарекохме политическа контрабанда. Всеки, който влиза в коалиция с ГЕРБ или по какъвто и да било начин ги подкрепя, е сатрап на Доган и ДПС. Това е просто, ясно и безусловно. Всички приказки, които ще чуете от тук нататък за националното спасение, общите компромиси, широкия консенсус и прочие локуми, се опитват да прикриват срамната тайна на Бойко, Доган и техните съучастници. Тайната на задкулисната им власт, която безпроблемно преминава в публична пред безучастните български погледи.

glasove.com/politika/42690-dnes-ni-upravlqvat-dogan-i-borisov-izborite-im-syzdadoha-dizajnerski-problem-no-vlastta-e-u-tqh

*     *     *
Дами, господа и балами!...
Виждам две възможни коалиции -
на срама и на безсрамието...

Марин Тачков
8 октомври 2014 г.




Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - Това е перфектен анализ,поздрави ...
09.10.2014 09:12
но ,защо само 77 прочита...
спиш ли бе ..гоги4...

цитирай
2. mt46 - Разбира се, че е перфектен - нали затова съм го постнал...
09.10.2014 13:15
milady написа:
но ,защо само 77 прочита...
спиш ли бе ..гоги4...


За задкулисните играчи и за поддръжниците на мутроолигархичната ни антидемократична система доста истини са неудобни...
цитирай
3. mt46 - http://glasove.com/politika/42744-gerb-s-84-deputata-bsp---39-dps---38
09.10.2014 14:00
"В 43-то Народно събрание ГЕРБ ще има 84 мандата, "БСП Лява България" – 39, ДПС – 38, Реформаторският блок – 23, Патриотичният фронт - 19. "България без цензура" печели 15 депутатски места, "Атака" и АБВ ще имат по 11 народни представители. Рекорден е броят на невалидните бюлетини - 218 хиляди, което е два пъти повече от предишните избори.

Преференциалният вот пренареди няколко от листите в избирателните района и там има пренареждане на листите, съобщава БГНЕС.

Преференциите разместиха десет от листите на ГЕРБ. След отчитане на преференциите с номер 9, ЦИК потвърждава засега разместване в листите на ГЕРБ в десет избирателни района. Това са листите в Силистра, Пазарджик, Пловдив - област, Софийска област, София - 25-и МИР, София - 23-ти МИР, Хасково, Стара Загора, Плевен и в Благоевград. В тези листи деветите по ред се качват нагоре. 9 беше номерът на ГЕРБ в изборните бюлетини, припомня БНР.

За реформаторите на този етап преференцията налага една промяна в София, където третият измества втория в листата.

По данни на ЦИК гласувалите на изборите за 43-то Народно събрание в България и чужбина са 3 501 000 души. Като се извадят недействителните бюлетини, излиза, че действителните гласове, които се разпределят между партиите са 3 283 000."
Явно преференциите са объркали по-неграмотните избиратели...
цитирай
4. planinitenabulgaria - Явор Дачков
09.10.2014 22:59
е изнесен напред воин на задкулисието.
цитирай
5. mt46 - А дали задкулисието е само едно?...
10.10.2014 20:00
planinitenabulgaria написа:
е изнесен напред воин на задкулисието.

http://www.zadkulisite.com/post-727
За големановците политиката винаги е била доходоносен бизнес

Очевидно е - целта на ГЕРБ и Борисов е да останат на всяка цена във властта, за да не им бъде търсена отговорност, за да има давност и във времето да покрият следите от аферите, в които са участвали. За тях е без значение дали са в коалиция, единственото важно е да са във властта. За да не могат да ги безпокоят нито прокурори, нито следователи, да не ги рекетират и бизнесът им да върви. Това искат от ГЕРБ и в частност - Борисов.

При ДПС е друго - те имат твърд електорат и с тях трябва да се подходи по различен начин, за да не преяждат с власт, за да не стигат до брутални злоупотреби и наглост, когато прокарват закони, които после сами не спазват, но пък стават оръжие за разчистване на сметки. Брилянтен пример е КТБ. Депутатът Делян Пеевски е тясно свързан с краха на банката. А в същото време ще става вносител на закон в новия парламент, в който дава регламенти как да се процедира с финансовата институция. Абсурдите при ДПС са правило.

Интересен сегмент на политическия пейзаж в момента са малките партии, които прескочиха изборната бариера. Тъй като не са били във властта и са амбицирани да участват, предполагам, че ще се полакомят да бъдат на управленски постове. И когато стигнат до тавана си на некомпетентност, заедно с невъзможността на ГЕРБ и досегашните политици да управляват държавата и да стимулират икономика, при неизбежния провал и срив, просто ще излязат от политиката. Завинаги. Може би, това е лекарството, за да се отървем от всички измислени политици наведнъж - като си ги оставим да се сринат заедно.

За съжаление, политиката в България е доказала, че е много доходоносен бизнес, особено за наследниците на Големанов. Погледнете политици като Румен Овчаров, които са се борили със зъби и нокти да останат в предишния парламент. Какъв е залогът? Те си знаят - ако не прекрачат на червения килим им се налага да дават отчисления от бизнеса си на партиите, което без да използваме чадъра на евфемизмите, си е чист рекет. Погледнете и към Реформаторския блок, там са предимно адвокати и като не им върви бизнеса и не могат да правят достатъчно пари, са се ориентирали съвсем практично. Те отлично знаят какви суми се въртят в политиката и се опитват да влязат в играта, да се наместят някак си. Те наивно си мислят, че като знаят да говорят пред камерите и познават законите могат да бъдат и политици, и министри. Да въртят икономика, енергетика, финанси, да създават блага - мечтатели! Много бързо ще усетим на гърба си, че не могат. Вече наблюдаваме същото и при служебното правителство – в него влязоха хора от протестите, уж учени, уж експерти, пък го удариха на кадрови метли, мегаломански проекти, празни приказки и разходки по изложби. И никакви реални резултати за начало на реформи, промяна на Изборния кодекс и създаване на условия за навлизане на нови политически субекти в политиката.

Прогнозата ми при сегашната конфигурация след изборите е, че каквото и правителство да се състави, то няма да работи и ще се разпадне. Защото политиците, които стоят зад него ще се изпокарат. Ако не направят правителство и се отиде на нови избори и ако успеят да ядосат достатъчен брой хора, за да се явят по-голяма част от гласоподавателите пред урните, малките партии ще отпаднат и, може би, тогава Борисов ще получи повече гласове. Но всички тези варианти не са добри за България. Те отлагат във времето реалните реформи и създаването на нова икономика, съобразена със световните тенденции, за които, най-отговорно казвам, политиците нямат никаква идея.

За мен е истинско забавление да слушам как Борисов се хвали с международните си контакти, как го поздравявали за успеха играчите от голямата политика. Те се стараят да държат добър тон с него и го хвалят, защото знаят, че това е важно за него. За Борисов, очевидно, не е толкова съществено народът как го приема и дали е доволен, а се пъчи с посланици, президенти и секретари от САЩ и Европа и с това издава провинциалния си нрав на политик от периферията - не географски, а ментално. А има толкова проблеми в държавата ни, които е трудно дори да бъдат систематизирани - спрените проекти, липсата на инвестиции и, забележете, случили се по времето на неговото управление. В книгата ми "Игрите на властта" съм описал всички детайли от този период за страната, когато България забуксува поради липсата на компетентност, капацитет и опит.

Не разбирам защо и как ГЕРБ искат отново да са начело на държавата - без да имат кадри, без да са си взели поука от миналото, без да се доверяват на евентуалните си партньори?

Петър Клисаров, политолог

Агенция БГНЕС
цитирай
6. batogo - !!!:)))
12.10.2014 11:10
Интересно?! Машата на най-върлия мафиот у нас - Алексей Петров, главен редактор на вестника му "галерия" , се е изказал компетентно?!?! Гладна кокошка просо сънува :)))
цитирай
7. mt46 - Демокрация... Има разни гледни /и гладни/ точки... :)
12.10.2014 17:33
batogo написа:
Интересно?! Машата на най-върлия мафиот у нас - Алексей Петров, главен редактор на вестника му "галерия" , се е изказал компетентно?!?! Гладна кокошка просо сънува :)))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19167712
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148931
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031