Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2014 19:54 - Децата роби...
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 2010 Коментари: 6 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Децата роби на Швейцария чакат възмездие В продължение на десетилетия десетки хиляди са били насилствено отнемани от семействата им и пращани да работят във ферми По материали от чуждия печат


image
И-НЕТ СНИМКИ Симонета Сомаруга (вляво) на форум на ООН срещу принудителния труд. Миналата година тя поднесе извиненията на държавата за десетилетната порочна "социална" практика деца да бъдат въдворявани насила във ферми, където да работят
"Тъмната страна" на Швейцария - това е животът на десетки хиляди деца и тийнейджъри, насилствено отнемани от семействата им, които по една или друга причина са били оценявани от властите като ненадеждни и неспособни да се грижат за тях. Практиката продължава десетилетия, до 1981 г., когато е прекратена с промяна в законодателството след намесата на Европейския съд по правата на човека. И е оставила незаличими белези. Миналата година жертвите бяха поканени на церемония в Берн, на която министърът на правосъдието Симонета Сомаруга им поднесе извиненията на държавата.

"Роден съм без баща и майка ми ме оставила на баба да ме гледа. Когато баба ми почина, ме настаниха при един фермер. Трябваше да доя кравите, преди да тръгна за училище, отнасяха се с мен много сурово. Бях никой", разказва пред електронното издание "Суисинфо" Пол Щуцман. Той става занаятчия. Със съпругата си имат 6 собствени деца, но се грижат и за още две на роднина. Прехвърлилият 70 г. Щуцман е едно от близо 100 000 деца, които са пострадали от тази политика на държавата през XIX и XX век.

Децата били евтина работна сила, а понякога били бити, недохранвани или обекти на сексуално посегателство. Неомъжените им майки, основно ученички или напуснали училище, са задържани без присъда или са изпращани в психиатрични заведения. Понякога родителите били кастрирани или стерилизирани и принуждавани да дадат децата си за осиновяване.

Verdingkinder, или

"децата по договор", са били предимно малчугани от бедни градски семейства.

Повечето от тях били изпращани в семейства на фермери, където служели за евтина работна ръка, отбелязва Ройтерс. В началото на XXI век разказите на швейцарци, пострадали от нечовешкия закон, започнаха да се появяват в медиите и предизвикаха дискусии в парламента. Дълго време църквите, кантоните, общините и правителството си прехвърляха вината, като дори се опитват да омаловажат злоупотребите, извършвани с децата.

Ледът се пропуква през 2010 г., когато след активно и сериозно лобиране жените, задържани без присъди в затвора "Хинделбанк" в кантона Берн, получават официално извинение от федералните и кантоналните власти. А през 2013 г. за пръв път се събират представителите на държавните институции, на църквите, на кантоните и на Съюза на фермерите в Швейцария заедно с представители на жертвите. Бившият федерален депутат Хансруеди Стадлер е номиниран от правосъдния министър Симонета Сомаруга да е посредник в дискусиите между пострадалите и институциите. "Не можем да продължаваме да извръщаме глави настрана, защото точно това правехме дълго време", заявява на церемонията Сомаруга. "Днес трябва да е

ден за признаване на грешките

и на призив да спрем потисничеството и забравата". Сомаруга се ангажира с още мерки срещу последствията от "този тъмен период от швейцарската история", като евентуални законови промени и финансови компенсации за жертвите на тази политика.

"По онова време е било нормално да се държат зле с децата и бедността е смятана за недостатък, който може да се преодолее. Един ден бях поканен на среща с тези хора и до такава степен бях шокиран от разказите им, че останах без думи", казва Валтер Цвален, председател на Асоциацията на откраднатите деца. Смята се, че около 10 000 от пострадалите от "социалните мерки" в Швейцария деца са още живи, но в асоциацията на Цвален членуват едва 40 души. "Те прекалено много се срамуват да се появят публично, болезнено е да се отварят старите рани", обяснява той.

Тъй като архивите са разпръснати между кантоните, общините и институциите, а и някои от тях са унищожени, все още не е проведено национално проучване на тази практика, отбелязва "Суисинфо". Ето защо устните свидетелства са единственият надежден източник на информация за случилото се. Цвален е създал

уникална библиотека с 620 дневника

с показания от множество страни, където са се прилагали подобни практики. "Навсякъде е същото. Документите са малко, като в Швейцария, но показанията на свидетели си приличат - от Германия и Полша до Чехословакия и Норвегия", обяснява той. Ройтерс припомня, че правителствата в Канада и Австралия преди няколко години също поднесоха извинения за отнемането на деца от родителите им, като мярката е засягала предимно коренното население на двете страни.

"Не можем повече да пренебрегваме факта, че това се е случвало. В много семейства има хора, които са били във фермите", казва изследователят Пиер Аванцино, бивш преподавател във факултета за социални дейности в Университета за приложни науки в Лозана. "През 1987 г. децата, които са били отнемани от родители, чиито професии са били свързани с постоянно пътуване, бяха реабилитирани и получиха компенсации. Тогава беше лесно, защото програмата "Деца на пътя", действала от 1926 до 1973 г., е одобрена на федерално ниво. Архивите са централизирани, така че правителството не можеше да избегне нито извинението, нито компенсациите," казва той.

За децата, принуждавани да работят по фермите, и за хората, затваряни без присъди,

са нужни години на натиск, включително гладни стачки,

искове към европейския съд за човешките права и дори пътуващата изложба, преди няколко кантона и накрая държавата да им се извинят.

Сега в парламента се обсъждат начини за морални репарации и национално изследване на вредната практика. Но въпросът за финансови компенсации се отхвърля категорично от десните партии. Икономист от голяма банка преди година пресметна, че неплатеният детски труд в селското стопанство може да се изчисли на 20 до 65 млрд. швейцарски франка. При това положение 10-те хиляди оцелели жертви на детския робски труд биха могли да претендират за около 1.2 млрд. франка, писа електронното издание "Суисинфо".

----Хронология----

Макар че все още няма сериозни научни изследвания за това как са отглеждани децата извън семействата си, официално се признава, че до 1981 г. децата и младите хора, нуждаещи се от грижи, насилствено са въдворявани в институции или във ферми.

1944: Седмичното сп. "Ди Национ" публикува разследване за дом за момчета в Соннеберг, кантона Люцерн. Автори са журналистът Петер Сурава и фотографът Пол Сен. По-късно домът е затворен, а директорът му е осъден за лошо отношение към момчетата.

1974: Журналистът и политик Артур Хонегер публикува роман с автобиографични елементи за насилственото въдворяване на деца. Изкупени са над 100 000 бройки от книгата.

1981:   7 г. след ратифицирането от Швейцария на Европейската конвенция за човешките права към швейцарския закон са добавени клаузи, забраняващи отнемането на свободата с цел социално подпомагане.

1991: Историкът от Берн Марко Льоенберг, чийто баща е жертва на насилствената политика, публикува първото и досега единствено изследване на тази практика в кантона Берн.

1999: Във федералния парламент започва инициатива за компенсации на жертвите на насилствената стерилизация. Досега няма резултат от инициативата.

2009-2013: Над 85 000 души в Швейцария посещават пътуващата изложба "Откраднато детство" с над 300 истории и снимки

Кантоните Берн, Люцерн, Фрибур и Тургау официално се извиниха за провеждането на тази политика в миналото. През 2010 г. след парламентарно разследване тогавашният правосъден министър Евелин Видмер-Шлумф се извинява за затварянето на невинни жени в затвора "Хинделбанк" в кантона Берн.

2011: Внесени са две парламентарни предложения - за реабилитиране на жертвите и апел към правителството да проучи всичко, което се е случвало, и да се извини на жертвите.


image
 В затвора Хинделбанк в кантона Берн са затваряни жени, чиито деца са били отнемани
image
Снимки Архив Бившият федерален депутат Хансруеди Стадлер ще посредничи между жертвите и институциите
image
 Пол Щуцман с болка си спомня за преживяното, след като е бил даден за осиновяване на фермери
  www.segabg.com/article.php



Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. f873 - Здравей, освен провокация не ви...
15.10.2014 21:24
Здравей,
освен провокация не виждам друга цел на поста. Това чуждоземно както и други законодателства пренесени в ”бялата книга” у нас - Бяла, защото всяка страница от книгата на псевдо държавата е ..... празна.

Законодателство, съдебна система, цел за просперитет на държавата, контролни функции - бялата и ”невидима” картина ... нарисувана от неизвестен художник.




цитирай
2. mt46 - Здравей!... Не е провокация... Понякога ми се струва, че е неуместно идеализирането на Запада...
15.10.2014 23:28
f873 написа:
Здравей,
освен провокация не виждам друга цел на поста. Това чуждоземно както и други законодателства пренесени в ”бялата книга” у нас - Бяла, защото всяка страница от книгата на псевдо държавата е ..... празна.

Законодателство, съдебна система, цел за просперитет на държавата, контролни функции - бялата и ”невидима” картина ... нарисувана от неизвестен художник.





цитирай
3. mt46 - А ние вървим... назад... http://www.dw.de/%D1%88%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%
15.10.2014 23:33
Шрамайер: „Бъдещето на България е мрачно”

България е изтерзана, апатична, капитулирала. Само силата на картелите и задкулисието не е пречупена, посочва в разговор за Дойче веле германският дипломат Клаус Шрамайер.

Победители на българските парламентарни избори няма, но победените са мнозина, казва бившият заместник посланик на Германия в България Клаус Щрамайер.

„На първо място е България”, посочва дипломатът. „Страната се върти в кръг. България е отново там, откъдето Борисов започна през 2009 година със своето правителство на малцинството. Пет загубени години. България е в застой от октомври 1993 година. С оттеглянето на Филип Димитров дойде царството на олигарсите по времето на Беров, Виденов и прочие. А вероятно днес положението е още по-лошо, защото олигарсите, най-вече Ахмед Доган, успяха да укрепят позициите си”.

Необяснимо

Загубиха и българските избиратели, казва Шрамайер, според когото е необяснимо как партията, която се оттегли под натиска на улицата в началото на 2013, днес отново е най-силната политическа формация. „Загубиха и протестиращите от 2013-а. Но и те сами са си виновни, защото не успяха да предложат работеща организация с атрактивна програма и силни лидери. Те дори не успяха да изразят своя протест срещу властващата система, като се въздържат от вота”, критичен е дипломатът.

В крайна сметка българите избраха най-малкото зло – политик като Бойко Борисов, прозападен и антикомунистически настроен, от когото знаят какво могат да очакват, констатира Шрамайер, обръщайки внимание на един интересен факт - за пръв път в България не се появи месия, както се случи със Симеон Сакскобургготски през 2001 година или с Борисов през 2009-а.

Ако изборите решаваха, а не създаваха проблеми

Дипломатът не вижда много възможности пред структурата на бъдещия кабинет. Според него Бойко Борисов отново ще разчита на кабинет на малцинството, което означава, че „при това ще му се наложи да търси подкрепата на "благосклонните" или купените депутати, а в най-лошия случай - на негласната подкрепа на ДПС".
[Д-р Клаус Шрамайер, бивш заместник посланик на Германия в България]

Д-р Клаус Шрамайер, бивш заместник посланик на Германия в България

Подобно на други германски политически наблюдатели, Клаус Шрамайер не смята, че нови избори биха били решение за България. „Те биха довели до още по-лош резултат - до укрепване на задкулисието, от което се възползват популистките, а дори и проруските националисти", посочва дипломатът.

Бъдеще ли е да го опишеш

„Бъдещето е мрачно. България е изтерзана, апатична, капитулирала. Само силата на картелите и задкулисието не са пречупени”, тревожно констатира бившият заместник посланик на Германия в България. Дипломатът няма съмнения, че картелите и задкулисието ще продължават да дърпат конците на българската политическа сцена. "Те няма да прекратят опитите да източват банки като КТБ, да си присвояват средства от ЕС, да продадат България на Москва, така че да я откъснат от Запада и да спрат нейното демократично развитие като правова държава", прогнозира Шрамайер.

Но ще се намери ли някой, който да се противопостави на тези процеси? - "Духът на революционните протести сякаш е сломен, не се очертават нови политически сили, а Реформаторският блок е една жалка картинка", казва германският дипломат. Или пък ще се появи някой нов Борисов, който да отговори на изискванията на деня? Подобно на Порошенко в Киев? - "Има подобни очаквания, но дали има признаци за това?", казва Шрамайер.
цитирай
4. liliyanaandreeva - Ужасно!
16.10.2014 23:55
Ужасно!
цитирай
5. latestnews - Швейцарската роботърговия
07.02.2015 13:55
Радвам се че най-сетне правдиви преводи намериха публикация и на българския пазар за да ограмотят крайно неграмотните и неглижиращия една огромна съвременна детска роботърговия, българи.
Дерзайте.
Цяла Скандинавия ви чака с подобни новини за публикации. Можете да започнете от моите преводи.
Поздрави
цитирай
6. mt46 - Благодаря!...
13.06.2016 13:00
4. liliyanaandreeva - Ужасно!
16.10.2014 23:55
Ужасно!
цитирай

Изтрий
5. latestnews - Швейцарската роботърговия
07.02.2015 13:55
Радвам се че най-сетне правдиви преводи намериха публикация и на българския пазар за да ограмотят крайно неграмотните и неглижиращия една огромна съвременна детска роботърговия, българи.
Дерзайте.
Цяла Скандинавия ви чака с подобни новини за публикации. Можете да започнете от моите преводи.
Поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158622
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148915
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031