Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2015 18:34 - „Маршът на единството“ на държавните глави в Париж - инсценировка...
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 1487 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
„Маршът на единството“ на държавните глави в Париж - инсценировка на странична улица 2015-01-15 15:44:58 | Прочитания: 10019 | Коментари: 33   Автор: Deutsche Wirtschafts Nachrichten При шествието в Париж в памет на жертвите от атаките държавните глави и правителствени ръководители не маршируваха начело на народа. Те преминаха изолирано и строго охранявани през една странична улица. Инсценировката показва нагледно разделителната линия между политическите елити и гражданите. Една модерна политика би трябвало да се откаже от подобни режисирани изяви и мероприятия – не на последно място, за да не навредят на тяхната достоверност.

 

image

 

Тези снимки обиколиха света: Повече от един милион участници в марша в Париж в неделя изразиха категорично своята   солидарност с жертвите на терористичните атаки. Начело на движението по всички телевизионни канали можеха да се видят ръководителите на правителствата в Европа. На практика всяка новинарска медия излъчи съобщение за марша в памет на жертвите, който показва гражданите и техните политици като едно цяло – обединени от болката и ужаса, предизвикани от убийствата в "Шарли Ебдо" и в еврейски супермаркет.   

Единството обаче, както се оказва сега, е било оптическа измама: Защото политиците не маршируваха начело на народа, а в една затворена странична улица до площад "Леон Блум". „Народът“ зад политиците не бяха гражданите на Париж, а силите за сигурност. Улицата зад малката група на политиците остана празна. Снимките бяха направени в близост до метростанция Волтер, потвърждава и "Монд".

Видеото към статията показва инсценировката изцяло (http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/13/trauermarsch-der-staatschefs-in-paris-war-inszenierung-auf-nebenstrasse/). По ирония на съдбата видеото е на руския държавен канал РТ, но поради естеството на сцените изглежда, че е изцяло от френски източници. Дали става дума за официалния видео- и снимков материал от Елисейския дворец, все още не можем да потвърдим.  

Решаващите снимки от марша в страничната улица започват в 2 часа и завършват някъде около 2:33:05 часа. Може да се види, как политиците се подреждат по списък. След това те тръгват в шествие. 

На улицата цари призрачна тишина. Накрая Франсоа Оланд се сбогува с колегите си, отива на един – също така затворен – площад, и се ръкува с някои от хората. Политиците все още са хванати ръка за ръка, после се качват в своите лимузини и отпътуват всеки по своя маршрут. Правителствените ръководители дори и за секунда не влизат в контакт с човешкото мнозинство. "Индипендънт" първи съобщи за инсценировката. "Шпигел" също засяга темата и съобщава за това. Кореспондентът на FT  Борзоу Дарагахи публикува в Туитър:

 

image

image

image

 

Американският политолог и университетски професор Йън Бремер публикува в Туитър:

 

image

 

Една такава инсценировка предизвиква множество проблеми: тя дава храна за истински теории за заговора, в които се твърди, че целият политически свят е фалшификация (под fake (англ. фалшификат) се обозначава имитация, заблуждение или измама с фалшиви факти – бел. на преводача). Инсценировката ще подхрани предубеждението, че медиите не казват „истината“. Всеки може да разбере, че политиците не могат да се потопят в едно огромно море от хора. Но това трябва да бъде съобщено на читателите и зрителите.  

Тук възниква и вторият проблем:  

Повечето медии – сред които и "Германски икономически новини" (Deutsche Wirtschafts Nachrichten) – не присъстваха на живо на събитието. Те, както и ние, ползват материали от новинарските агенции. Ние получаваме нашия снимков материал от  агенция DPA. DPA работи много внимателно и грижливо с материали в областта на снимковите източници. Така например под фотографията на един от предполагаемите извършители на терористичните актове изрично беше поставено предупреждение: DPA не може да носи отговарност за истинността на видеоматериала. Под снимките на марша обаче би трябвало да стои също прецизното указание, че държавните глави са се събрали в една странична улица. Това обаче не стана: веднъж се казваше, че снимката показва политиците „на улиците на Париж“, после отново “на улиците на Париж, при участие във възпоменателния марш на единството“. Това най-малкото въвежда в заблуждение.   

Третият проблем са разходите: Нима днес няма възможност да бъде показана солидарността с жертвите на терора и насилието, без да бъдат прахосвани огромни суми на данъкоплатците? Защо трябва десетки държавни глави, включително и антуражът им и персонал от службите за сигурност, да летят до Париж, когато градът се използва единствено за кулиси? Спектакълът сигурно е струвал няколко милиона, които отново по някакъв начин ще трябва да бъдат поети от данъкоплатците.  

И в заключение си остава ключовият въпрос:

Къде преминава границата между политиката и спектакъла?

Неоспорим факт е, че политиката се нуждае от ритуали. Но това става проблем, когато медиите и гражданите биват водени за носа при инсценирането на тези ритуали: те отсега нататък ще се съмняват във всяко изказване на политиците. И тогава в политиката ще стане така, както  при отчаяния клоун, на когото никой не иска да вярва, че цирковото шапито гори.  

 

 

Превод от немски: Евгения Вангелова

 glasove.com/politika/46842-marshyt-na-edinstvoto-na-dyrjavnite-glavi-v-parij---inscenirovka-na-stranichna-ulica---





Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Поредната
15.01.2015 21:22
политическа издънка за която научаваме!Нашата българска приказка за "Лъжливото овчарче"важи с пълна сила!Благодаря за информацията!
Поздрави!Приятна вечер!
цитирай
2. mt46 - Благодаря!...
15.01.2015 22:49
emi1ts написа:
политическа издънка за която научаваме!Нашата българска приказка за "Лъжливото овчарче"важи с пълна сила!Благодаря за информацията!
Поздрави!Приятна вечер!

Световните висши политически сили живеят в друг свят, доста отдалечен от света на народите, на простолюдието... Лицемерни, лъжливи, фалшиви са... Масовите медии ги обслужват... Затова не бива да им вярваме сляпо...
Лека вечер и нощ!...
цитирай
3. metlichina - жалка картинка...
17.01.2015 21:03
и така услужливо неотразена от нашите продажни медии..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19160411
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031