Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2015 20:27 - Американската империя
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 14984 Коментари: 32 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

Американската империя: за начинаещи

Уилям Блум


Разговор с Уилям Блум, проведен в Боулдър, Колорадо

http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=11&ItemID=2517

 

Добър вечер!

Приятно е да бъда тук – особено сега, когато бомбите още не са започнали да се сипят – имам предвид в Ирак, не в Боулдър. Редът на Боулдър ще дойде след Ирак и Иран, ако вие не се стегнете и не престанете да каните хора като мен, за да разговарят с вас. За пръв път след 11.ІХ миналата година аз говорих пред публика на семинар в университета на Северна Каролина. В резултат на тази обществена проява имената на моя милост и на някои от другите лектори бяха вкарани в списъка на организация, основана от Лин Чейни, съпругата на знаете кого.

Дневният ред на тази организация може да се разбере от издадения от нея доклад, озаглавен: “Да защитим нашата цивилизация: как нашите университети провалят Америка и какво може да се направи”. В доклада и на уебсайта им се нападат преподаватели и студенти от много университети, които не прегръщат топло новия бомбен бяс на Америка и дори се осмеляват да предполагат, че някои чужденци може би наистина имат достатъчно сериозна причина да мразят Съединените щати – или, както аз уточнявам, да мразят външната политика на Съединените щати.

Поради включването на името ми във въпросния списък, както и заради някои мои статии, написани по-късно, получих много изпълнени с омраза писма. Електронна поща имам предвид. Очаквам да получа и първото електронно писмо с антракс. Електронната поща разпространява вируси, защо не и бактерии? Почти никога тези писма не атакуват изразени от мен факти или идеи. Главното обвинение е, че не съм патриот. Вярно, че те имат предвид някакъв сляп патриотизъм, но дори и да имаха по-уравновесени възгледи, пак щяха да бъдат напълно прави за мен. Аз не съм патриот. Не искам да бъда патриот. Дори ще стигна до там да заявя, че имам остра патриотична недостатъчност.

Много хора от левия политически спектър сега – както и през 60-те години – не искат да отстъпят проблема за патриотизма на консерваторите. Мнозина от левицата твърдят, че те са истинските патриоти, защото изискват Съединените щати да съблюдават собствените си прокламирани принципи. Хубаво, но аз не съм от тези леви. Не смятам, че патриотизмът е една от благородните страни на човечеството. Джордж Бърнард Шоу писа, че патриотизмът е убеждение, според което собствената ти страна превъзхожда всички останали, защото ти си роден в нея. Да не забравяме, че германците, които поддържаха нацистката власт, биха могли да бъдат наречени патриоти – и германското правителство ги наричаше точно така.

Миналата година не беше лесна за хора като мен, посред цялата патриотична оргия. Та имаше ли спасение от “Сплотени в борбата” или “Бог да благослови Америка”? Да не говорим за знамето – то е навсякъде: купувам си банан и то е там, лепнато на него, американското знаме! Изведнъж всеки стана герой. Кметът на Ню Йорк, Руди Джулиани, стана герой. На 10 септември той беше един нахален, безчувствен реакционер. Изведнъж стана герой, че и държавник, говори пред ООН. Джордж Буш също стана герой. Хора, които го наричаха идиот на 10.ІХ, го посрещаха като герой и диктатор след 11.ІХ. В пиесата “Галилей” на Бертолт Брехт, един персонаж казва на друг: “Нещастна е страната, която няма герои.” А другият му отговаря: “Не. Нещастна е страната, която има нужда от герои.”

Въпреки че не съм предан на никоя страна или правителство, като по-голямата част от вас аз съм верен на някои принципи - например, политическа и социална справедливост, икономическа демокрация, правата на човека.

Смисълът на моето послание към вас е следният: “Ако сърцето и умът ви казват простичко и ясно, че бомбардирането на обеднели, гладни, невинни селяни е нещо ужасно и в никакъв случай няма да заздрави сигурността на американския народ, то следва да протестирате по всички възможни за вас начини, без да се тревожите, че някой може да ви обвини в липса на патриотизъм”.

Тъжно и жалко е, че имаше много малко протести срещу бомбардирането на Афганистан. Според мен това показа как събитията бяха сплашили хората. Събитията плюс разширените правомощия на полицията начело с аятолах Джон Ашкрофт. Според мен това се дължеше също и на факта, че хората смятаха, че каквито и ужаси да предизвикат бомбардировките, те ще очистят и някои много гадни антиамерикански терористи. Но колко от хилядите, избити в Афганистан, според вас, наистина имат пръст в случилото се на 11.ІХ? По груба моя преценка нито един. А колко от тях някога са вземали участие в какъвто и да било друг терористичен акт срещу Съединените щати? Никога няма да научим със сигурност, но предполагам, че ако има такива, те се броят на пръстите на едната ръка. В края на краищата, терористични атаки не стават всеки ден и обикновено се изпълняват от шепа хора. И така, дали между всички избити от действията на САЩ, има някои от тази шепа хора, мнозина от които са вече в затвора? Не забравяйте, че мнозинството от обучаващите се в лагерите на Ал Кайда в Афганистан бяха там, за да помогнат на талибаните в гражданската война, нищо общо с тероризма или със Съединените щати. За тях това беше религиозна мисия и съвсем не беше наша работа. Но въпреки това ние избихме част от тях, а други държим при ужасни условия в базата Гуантанамо в Куба, без да му се вижда краят. Много от затворниците там правят опити за самоубийство.

Забележително е наистина, че така нареченото наше правителство продължава да ръси по целия свят огромни количества мощни експлозиви върху главите на беззащитни и безпомощни хора. А уж нямаше да стане така. В началото на 80-те години Михаил Горбачов закри съветската полицейска държава, после падна и Берлинската стена и хората от Източна Европа радостно празнуваха НОВИЯ ДЕН, Южна Африка освободи Нелсън Мандела и апартейдът започна да се разпада, в Хаити се проведоха първите свободни избори в хаитянската история и беше избран истински прогресивен човек за президент… Човек оставаше с чувството, че всичко е възможно, оптимизмът бе завладял света, също както сега го владее песимизмът. Съединените щати се включиха в тържеството като бомбардираха и окупираха Панама – и то само седмици след падането на Берлинската стена. В същото време те се намесиха най-безсрамно в изборите в Никарагуа с цел да елиминират сандинистите. А после, когато Албания и България, “току-що освободени от мъртвата хватка на комунизма”, както се изразиха тогава нашите медии, - се осмелиха да изберат правителства, неприемливи за Вашингтон, то Вашингтон просто се намеси и отхвърли избраните правителства. Скоро след това дойде и бомбардировката на народа на Ирак в продължение на 40 ужасни дни - безмилостно, безпричинно – и това беше краят на надеждите ни за различен и по-добър свят. Но нашите лидери не се спряха. Скоро след това нападнаха Сомалия – още бомби, още смърт. Междувременно те продължиха да бомбардират Ирак в продължение на години. Те се намесиха, за да смажат дисидентските движения в Перу, Мексико, Еквадор и Колумбия – все едно беше студената война през 50-те години в Латинска Америка, и през 60-те, и през 70-те, и през 80-те, продължиха да го правят и през 90-те. След това бомбардираха народа на Югославия в продължение на 78 дни и нощи. И още веднъж – миналата година - грубо и открито се намесиха в изборите в Никарагуа, за да предотвратят победата на левицата. Междувременно, разбира се, те бомбардираха Афганистан и по всяка вероятност са избили в тази тъжна страна много повече невинни цивилни граждани от загиналите на 11.ІХ, и тази бройка ще се увеличава с бъдещата смърт на ранените от бомбардировките, със смъртта на бъдещите жертви на пръснатите касетъчни бомби и отравянията с обеднен уран. И през всичките тези години те не разхлабват мъртвата си хватка по отношение на Куба. И това е само частичен списък. Няма ги обещаните ни дивиденти от мира, нито за американците, нито за останалия свят. Какво става, по дяволите?

От ранно детство ни се втълпяваше, че студената война, Корейската война, Виетнамската война, огромните военни бюджети, всички нахлувания в чужди страни и сваляния на правителства в резултат на наша намеса – онези, за които знаем – втълпяваше ни се, че всичко това е, за да се преборим с една и съща заплаха: Международния комунистически заговор с щабквартира в Москва. И какво стана? Съветският съюз се разпадна. Варшавският договор се разпадна. Източноевропейските сателити станаха независими. Дори бившите комунисти станаха капиталисти… А външната политика на Съединените щати не се промени изобщо. Дори НАТО остана – НАТО, който беше създаден – поне така ни беше казано – да защитава Западна Европа от евентуална съветска инвазия! Дори НАТО остана: по-голям от всякога, ставащ все по-голям и трупащ все повече и повече мощ – НАТО с една вече глобална мисия. Стигна се дори до там, че Хартата на НАТО беше използвана, за да се оправдае включването на страните членки в нахлуването на САЩ в Афганистан.

Всичко се оказа една голяма измама. Съветският съюз и нещото, наречено “комунизъм” като такова, не са били обект на нашите глобални атаки. Никога не е имало Международен комунистически заговор. Врагът се оказа всяко правителство или движение – или дори отделна личност – които се осмеляваха да пречат на експанзията на Американската империя. Няма значение с какво име наричахме този враг – комунист, държава-престъпник, наркотрафикант, терорист… Смятате, че Американската империя е против терористите, така ли? А как наричате онзи, който взривява самолет и убива 73 души? Който прави няколко покушения срещу на дипломати? Който изстрелва снаряди срещу кораби, пуснали котва в американски пристанища? Който поставя бомби в безброй търговски и дипломатически сгради в Съединените щати и в чужбина? Десетки подобни актове. Този човек се казва Орландо Бош, той е кубинец, живее в Маями необезпокояван от властите. Маями дори веднъж обяви Ден в чест на Орландо Бош. Той беше освободен от затвора във Венецуела, където беше задържан за взривяване на самолет, отчасти поради натиск от страна на посланика на Съединените щати във Венецуела - Ото Райх, който по-рано тази година беше назначен от Джордж Буш в Министерството на външните работи. Когато Бош се завърна в Съединените щати през 1988, Министерството на правосъдието го обяви за особено опасен терорист и беше твърдо решено да го депортира, но това беше предотвратено от президента Буш, първия, подпомогнат от сина му Джеб Буш, губернатор на Флорида.

След като знаете вече всичко това, смятате ли наистина, че Джордж Буш Втори и семейството му са против тероризма? Е, да, те са против онези терористи, които не сътрудничат на Империята. Между другото, взривеният от Бош самолет беше кубински. Куба го иска от Вашингтон заради това и още редица други сериозни престъпления. За Куба той е какъвто е Осама бин Ладен за Съединените щати. Но Съединените щати отказват да го предадат. Можете ли да си представите реакцията на Вашингтон, ако бин Ладен внезапно се появи в Хавана и кубинците откажат да го предадат? Можете ли да си представите реакцията в Съединените щати, ако Хавана обяви Ден на Осама бин Ладен?

Подкрепата на Вашингтон за истински терористични организация е много широка. Нека да дадем само два примера от последните няколко години. Етническите албанци в Косово провеждаха безброй терористични нападения в продължение на години в различни части на Балканите, но те са наши съюзници, защото нападат хора, които са в немилост пред Вашингтон. Военизираните групировки в Колумбия с цялата им жестокост не биха могли да започнат мръсната си работа без поддръжката на колумбийската армия, която пък се радва на буквално неограничена подкрепа от страна на Съединените щати. Това само по себе си дисквалифицира Вашингтон като водещ война срещу тероризма. Буш освен това често гневно говори и срещу държави, приютяващи терористи.

Нима наистина го мисли? Защото коя страна приютява повече терористи от Съединените щати? Орландо Бош е само един от многобройните анти-Кастро кубинци в Маями, провели стотици, ако не хиляди терористични актове в самите Съединени щати, в Куба и къде ли не другаде – всякави видове палежи, покушения и взривове. Същото се отнася и за многобройните други терористи - наши приятели - палачи и мъчители, нарушители на човешки права - от Гватемала, Ел Салвадор, Хаити, Индонезия и от къде ли не – все съюзници на Империята. ЦРУ търси терористи в пещерите на Афганистан, докато в същото време агентите на Управлението в Маями си пият бирата по баровете с терористите. Как да разбираме всичко това? Как да се ориентираме във външната политика на нашите правителства?

Ако трябваше да напиша книга, озаглавена “Американската империя за начинаещи”, на страница първа ще прочетете: “Никога не търсете моралния фактор. Външната политика на Съединените щати няма морален фактор в своята ДНК.”

Прочистете ума си от този излишен багаж – той само пречи да видим нещата отвъд клишетата и баналностите. Знам колко е трудно за повечето американци да приемат казаното от мен за чиста монета. Не е лесно да се преглътне смисълът на това, което говоря. Хората гледат нашите лидери по телевизията, снимани в пресата, виждат ги усмихнати или засмени, шегуващи се. Виждат ги със семействата им, чуват ги да говорят за Бог и любов, за мир и законност, за демокрация и за свобода, за човешки права и справедливост, дори за бейзбол… Как е възможно такива хора да бъдат морални изроди, как така ги наричат неморални? Те носят имена като Джордж, Дик и Доналд – няма нито един Мохамед или Абдула сред тях. И дори говорят английски. Е, Джордж почти. Хора с имена като Мохамед или Абдула режат ръце и крака като наказание за кражби. Знаем, че това е ужасно. Ние сме твърде цивилизовани за такива неща. Но хора с имена Джордж, Дик и Доналд ръсят касетъчни бомби върху градове и села, и невзривените от тях се превръщат в пехотни мини. Не след дълго някое дете ще вдигне някоя или ще стъпи на някоя и ще загуби крак, ръка или и двата си крака, или и двете си ръце, а понякога и очите си. А онези касетъчни бомби, които експлодират, те си носят други ужаси.

Но нашите лидери не са може би толкова неморални, колкото са аморални. Тоест, причината не е в това, че те извличат някакъв вид удоволствие, предизвиквайки толкова много смърт и страдание. На тях просто не им пука…, ако това е разлика, която си струва да изтъкнем. Докато смъртта и страданията придвижват дневния ред на Империята, докато подходящи хора и подходящи корпорации трупат състояния, власт, привилегии и престиж, докато смъртта и страданието не се случват на тях и близките им, те ще бъдат безразлични към случващото се на другите хора – включително и на американските войници, които те хвърлят в техните войни и онези, които се връщат – които успяват да се завърнат – си идват със синдрома на Ейджънт Ориндж или със синдрома на Войната в Залива, които продължават да разяждат телата им. Нашите лидери нямаше да заемат тези постове, ако се смущаваха от такива неща. Вероятно е страхотно да бъдеш лидер на Империя – всъщност, славно… опияняващо… чувството, че можеш да правиш каквото поискаш на когото поискаш толкова дълго, колкото поискаш – поради всяка една причина, която ти хрумне… защото имаш властта… “защото тяхна е властта и славата”...

Когато преди години работех върху книгата си “Държава-престъпник”, използвах съчетанието “Американска империя”, което, струва ми се, че не бях виждал напечатано дотогава. Използвах го предпазливо, защото не бях сигурен, че американският читател е узрял за него. Но се оказа, че не е било нужно да бъда чак толкова предпазлив. Днес то гордо се използва от поддръжниците на империята. Да вземем Динеш Д’Суса, консервативен интелектуалец от Института “Хувър”. Тази година той написа статия озаглавена “Похвално слово за Американската империя”, в която изтъкна, че американците трябва най-сетне да осъзнаят, че САЩ “са се превърнали в империя, най-великодушната някога имперска сила”. Робърт Каган от Фондация “Карнеги” пише: “Истината е, че благосклонната хегемония, упражнявана от Съединените щати, е добра за огромна част от населението на света. Тя определено е по-добрата световна уредба от всяка реалистична алтернатива.” А коментаторът Чарлс Краутхамър говори за “безпрецедентно благотворната абсолютна власт” на Америка. Ето как хората, бракосъчетали се с американска външна политика, се погаждат с нея – те заключават, прокламират и може би дори вярват, че нашата външна политика е една доброжелателна сила, просветена империя, осигуряваща ред, благоденствие и цивилизовано поведение по всички кътчета на земното кълбо, а ако бъдем принудени да воюваме, то ние провеждаме хуманитарна война.

Тъй като аз съм посветил по-голямата част от зрялата си възраст на документирането на точно обратното в най-дребните подробности с цел разкриване на забележителните по своята жестокост ужасяващи въздействия от множеството намеси на САЩ в живота на хората във всяко кътче на света, вие вероятно разбирате защо моята реакция на подобни твърдения е… Хайде, бе?

Консервативните интелектуалци…. Това не е ли оксиморон? Те са също толкова аморални, колкото са и онези в Белия дом и Пентагона. В края на краищата, частиците обеднен уран не се отлагат в техните дробове, за да ги облъчват до края на живота им; Международният валутен фонд не разорява тяхната икономика и не орязва техните услуги от първа необходимост; не техните, а други семейства се скитат отчаяно из пустинята като бежанци. Лидерите на империята, имперската мафия – Буш, Ръмсфелд, Чейни, Пауъл, Райс, Волфовиц, Пърл – и техните писари – са не по-малки фанатици и фундаменталисти от Осама бин Ладен. И смяната на режима, която успяха да наложат в Афганистан, наистина им замая главите. Днес Кабул – утре светът! Така че, свят, свиквай. С Американската империя. Голямата суперпродукция – очаквайте скоро по местните кина.

 ...

radr.net/ZBG/adisp.php



Гласувай:
38


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Страшни истини,
06.02.2015 20:47
изказани от умен човек с простички думи...
Наистина, в света се случва нещо, твърде различно от
захаросаните внушения на властимеющите.
цитирай
2. mt46 - Така е...
06.02.2015 22:04
freeoldmen написа:
изказани от умен човек с простички думи...
Наистина, в света се случва нещо, твърде различно от
захаросаните внушения на властимеющите.

Пропагандата и захаросаните внушения за демокрация, морал, справедливост... са за балъци, за зомбита или за наивници... Истината е, че се води война за повече власт, за световно господство...
цитирай
3. emi1ts - Благодаря!
06.02.2015 23:10
Интересна информация!
Поздрави!Лека вечер!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави!
07.02.2015 00:26
Дано ЕС се усети, че го употребяват в случая с Украйна От загриженият за демокрацията САЩ И да не се хване на уловката
Дано Париж и Берлин свършат нещата в правилната посока, те знаят какво е руски" ботуш"!
На САЩ е лесно друг да върши това, което искат
Ами не стана ли много?
Все в името на доброто не постигнаха нищо добро-създадоха Бин Ладен, разбутаха арабските държави така, че ние сърбаме сега бежанските потоци , Афганистан, да не се връщаме към други с по-задни дати
Нищо против тях, расизмът им е в миналото, бомбардировките на София, Враца, Пловдив- също, но да не ни карат да вадим горещи картофи от огъня с голи ръце, защото и армия нямаме!
Спокойна нощ!
цитирай
5. mileidi46 - Абсолютно вярно!
07.02.2015 01:51
Страхотна статия!!Благодаря.
цитирай
6. milchov - Това е
07.02.2015 09:35
видимата страна на американската империя. Представяте ли си зад кулисите какво е...
цитирай
7. unearthly - Здравейте.
07.02.2015 09:51
Аз съм от наивните, които им се иска да няма държави въобще. Да няма граници.
И хората да са едни такива добри-добри. Но..........
Уви.

Лек ден Ви пожелавам.
цитирай
8. germantiger - ...
07.02.2015 14:52
Пропуснал е умишлено или поради невежество фундаменталното, а именно:

- РУСИЯ ВЛАДЕЕШЕ 136 НАРОДНОСТИ (и продължава да владее маса от тях)

- БЕШЕ ИМПЕРИЯ ВЕКОВЕ ПРЕДИ ЩАТИТЕ ВЪОБЩЕ ДА ГИ ИМА

Ако някой започне да ги поставя на мястото им, първо едните, после другите...

Иначе казано - другарю мериканос, не така - не каруцата пред коня!

За разлика от другаря мериканец на левичарска хранилка, за разлика от него аз съм бил в един друг континент в локации, където освен бедни и нещастни хора (както той ги пише) лично съм видял и усетил небедни и свирепи небели хора. За разлика от другаря, обаче - аз съм бил там, свършил съм нещичко, което той не е.

Моята КОНКРЕТИКА е различна от неговото ЛАЛАДЖИЙСТВО!

А той чудесно знае - всяка велика сила, всяка суперсила действа така както са действали Рим, Британската империя, СССР и САЩ днес - това е неминуемо, неотвратимо, макар и антихуманно и нечовешко.

Всички други кандидати за световни шерифи - москали от Кремлин (татарска дума), китайски другари и брадати тарамбуки са изверги пред които, хамериканската империя е буквално цветя и рози (съвсем сериозно)!
цитирай
9. sestra - Потърсих дата, кога се случва това интервю,
07.02.2015 15:17
тъй като става дума само за Буш младши, но не открих. Все пак намерих темата в дискусия от 2007 г., та си направих ясен извод: прибързани заключения относно фалшивостта на руската имперска заплаха, защото днес всички опасности, заради които НАТО наужким било поддържано са факт, изправил на нокти целия нормален свят. обичам Русия с кефира, кваса и блинчиките, както и руския борш с червено цвекло, с интересната си аристокрация и хора на изкуството с мащабен дух, но само в строго селектираните и интимни териториални граници. Но не се виждат такива национално-здравословни интереси в руските управници все още. Уви. И вместо в тази посока да се поучи от мъдрата българска политика спрямо своите бивши територии, сега Путин скача срещу нас и ни заплашва. Хайде по-направо да си говорим за тези неща.
цитирай
10. mt46 - http://lubamanolova.info/component/tag/%D1%83%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BC%20%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BC
07.02.2015 15:31
"Цитираната книга на Блум представя само от 1945 г. до 2000 г. пълен списък на:
• Интервенциите на империята САЩ, представящ 67 случая
• Бомбардировки на 25 суверенни държави
• Намеса в изборите или провалени избори в 23 суверенни държави
• Политически убийства(или опити) в 35 държави
• Прилагани изтезания в 11 държави
Според статистиката на Блум това прави общо 167 случая на тежко политическо насилие извършено от империята по света, след Втората световна война. При което империята САЩ е убила

между 12 и 16 милиона души.
Ужасяващ световен рекорд!"...
цитирай
11. germantiger - ...
07.02.2015 15:50
mt46 написа:
"Цитираната книга на Блум представя само от 1945 г. до 2000 г. пълен списък на:
• Интервенциите на империята САЩ, представящ 67 случая
• Бомбардировки на 25 суверенни държави
• Намеса в изборите или провалени избори в 23 суверенни държави
• Политически убийства(или опити) в 35 държави
• Прилагани изтезания в 11 държави
Според статистиката на Блум това прави общо 167 случая на тежко политическо насилие извършено от империята по света, след Втората световна война. При което империята САЩ е убила

между 12 и 16 милиона души.
Ужасяващ световен рекорд!"...


Никакъв рекорд - нито по мащаб, нито в брой жертви, нито световен.

Руския Съветски съюз ликвидира над 40 млн. души само в собствените си граници като жертви на червения терор и такива жертви далеч не бяха масово руснаците.

Руската империя със своите войни в Средна Азия преди векове, в Кавказ пак преди век и повече, както и с удавените в кръв полски възстания ликвидира милиони повече от посочената за САЩ цифра.

Двете империи - Съветска/преди това Руска и Американска са пример за кръв и намеса по света. Разликата е в това, че като по-нехуманна и с азиатски манталитет - руската е изтребила повече свои и чужди от америкаснката и го е правила повече време като исторически период - това е.
цитирай
12. mt46 - Тигре, става дума за времето от края на ВСВ до днес...
07.02.2015 18:32
germantiger написа:
mt46 написа:
"Цитираната книга на Блум представя само от 1945 г. до 2000 г. пълен списък на:
• Интервенциите на империята САЩ, представящ 67 случая
• Бомбардировки на 25 суверенни държави
• Намеса в изборите или провалени избори в 23 суверенни държави
• Политически убийства(или опити) в 35 държави
• Прилагани изтезания в 11 държави
Според статистиката на Блум това прави общо 167 случая на тежко политическо насилие извършено от империята по света, след Втората световна война. При което империята САЩ е убила

между 12 и 16 милиона души.
Ужасяващ световен рекорд!"...


Никакъв рекорд - нито по мащаб, нито в брой жертви, нито световен.

Руския Съветски съюз ликвидира над 40 млн. души само в собствените си граници като жертви на червения терор и такива жертви далеч не бяха масово руснаците.

Руската империя със своите войни в Средна Азия преди векове, в Кавказ пак преди век и повече, както и с удавените в кръв полски възстания ликвидира милиони повече от посочената за САЩ цифра.

Двете империи - Съветска/преди това Руска и Американска са пример за кръв и намеса по света. Разликата е в това, че като по-нехуманна и с азиатски манталитет - руската е изтребила повече свои и чужди от америкаснката и го е правила повече време като исторически период - това е.

Дали убийството е "в името на комунизма", или е "в името на демокрацията", все си е убийство... Проблемът е във фанатичната вяра, че САЩ са най-демократичната, най-хуманната, най-справедливата, най-моралната нация в света /което не е истина, според мен/...
цитирай
13. mt46 - Русия не застрашава нито една страна, която е член на НАТО...
07.02.2015 18:42
sestra написа:
тъй като става дума само за Буш младши, но не открих. Все пак намерих темата в дискусия от 2007 г., та си направих ясен извод: прибързани заключения относно фалшивостта на руската имперска заплаха, защото днес всички опасности, заради които НАТО наужким било поддържано са факт, изправил на нокти целия нормален свят. обичам Русия с кефира, кваса и блинчиките, както и руския борш с червено цвекло, с интересната си аристокрация и хора на изкуството с мащабен дух, но само в строго селектираните и интимни териториални граници. Но не се виждат такива национално-здравословни интереси в руските управници все още. Уви. И вместо в тази посока да се поучи от мъдрата българска политика спрямо своите бивши територии, сега Путин скача срещу нас и ни заплашва. Хайде по-направо да си говорим за тези неща.

Външната политика на Путин е отбранителна, докато политиката на НАТО е агресивна, завоевателна... Виж колко военни бази има НАТО по света...
цитирай
14. sestra - Ама ти не слушай Путин какво разправя за политиката си,
07.02.2015 19:04
mt46 написа:
sestra написа:
тъй като става дума само за Буш младши, но не открих. Все пак намерих темата в дискусия от 2007 г., та си направих ясен извод: прибързани заключения относно фалшивостта на руската имперска заплаха, защото днес всички опасности, заради които НАТО наужким било поддържано са факт, изправил на нокти целия нормален свят. обичам Русия с кефира, кваса и блинчиките, както и руския борш с червено цвекло, с интересната си аристокрация и хора на изкуството с мащабен дух, но само в строго селектираните и интимни териториални граници. Но не се виждат такива национално-здравословни интереси в руските управници все още. Уви. И вместо в тази посока да се поучи от мъдрата българска политика спрямо своите бивши територии, сега Путин скача срещу нас и ни заплашва. Хайде по-направо да си говорим за тези неща.

Външната политика на Путин е отбранителна, докато политиката на НАТО е агресивна, завоевателна... Виж колко военни бази има НАТО по света...


ами гледай какво прави и това, че никога не поема отговорност за действията си, товари някакви маргинали, мними опълченци да тормозят невинни хора, да мрат като мухи със стотици на ден, а той си е все чистичък. САЩ не постъпват така и никога не са постъпвали. Путин е световен терорист и затова няма военни бази, което е ужасно зле за всички нормални хора.
цитирай
15. vencivaleri1951 - Манипулираш, при това елементарно
07.02.2015 19:39
germantiger написа:
[quote=mt46]"Цитираната книга на Блум представя само от 1945 г. до 2000 г. пълен списък на:
• Интервенциите на империята САЩ, представящ 67 случая
• Бомбардировки на 25 суверенни държави
• Намеса в изборите или провалени избори в 23 суверенни държави
• Политически убийства(или опити) в 35 държави
• Прилагани изтезания в 11 държави
Според статистиката на Блум това прави общо 167 случая на тежко политическо насилие извършено от империята по света, след Втората световна война. При което империята САЩ е убила

между 12 и 16 милиона души.
Ужасяващ световен рекорд!"...


Тези 136 националности като относителен дял са малко над 5% от общото население. Разбира се, изключвам тези етноси които имат суверенна държава/ Грузинци, украинци, белоруси, арменци, от азиатските републики, прибалтийци, германци:).../ Повечето от тези федерати нямат друга граница освен Руската федерация.. Нямали са никога държава, нямат писменост. Има и уникални случаи. Една колег/ от Полша/а в университета опита да се пошегува с колега от Якутия, който я харесваше и я канеше през ваканцията да му погостува. Попита го- Хубаво , ти ме каниш на гости, но покажи ми къде е това Якутия... Той се засмя и и показа.... Якутия е около 3млн кв км, с 4 климатични и три часови пояса. Показа и и я попита-Я сега ти покажи къде е Полша...панито му отиде на гости:) Ето географски някой нарекъл тази обширна територия Якутия, но какво общо имат якутите с територията? Те са 200, 300 хиляди души и нямат нищо общо с развитието и просперитета на района.
Кавказките племена са с не повече от 3, 4 милиона души население общо/там са множеството националности/ , а сепаратистки настроените групи искат цяла Южна Русия и значителни части от Украйна. Искат тези места в които са придружавали турците и воювали на тяхна страна срещу Русия. Тоест териториите на набезите им където са плячкосвали. Впрочем кавказките племена са подчинени имено зард набезите им. /Кавказ тогава не е интересен /
цитирай
16. germantiger - ...
07.02.2015 20:21
12. mt46
Дали убийството е "в името на комунизма", или е "в името на демокрацията", все си е убийство... Проблемът е във фанатичната вяра, че САЩ са най-демократичната, най-хуманната, най-справедливата, най-моралната нация в света /което не е истина, според мен/...

...

И аз това казвам/пиша - двете империи са нехуманни и това е нормално за велики или суперсили, те са длъжни да са такива, каквито векове преди тях са били други. И така те са нехуманни и античовешки, но за това са политики и сили, защото на властта и силата, морала пречи - това не е цинизъмн, а факт и хилядолетна човешка история. Нещо повече - здравия смисъл отрича нравствеността в определени ситуации, сблъсъци, конфликти и то с право.

Къде видя или чу вяра в най-прекрасните САЩ ?!

В БЪЛГАРИНА (МАСАТА ОТ НЕГО И ДНЕС) ИМА ОМРАЗА КЪМ ВСИЧКО ЩО Е ЗАПАД И САЩ, БЪЛГАРИНА ДЕСЕТИЛЕТИЯ БЕШЕ ВЪЗПИТАВАН В ЛЮБОВ КЪМ РУСКОТО, В СЛУЖБА КЪМ РУСКОТО И В ОБОЖЕСТВЯВАНЕ НА РУСКОТО ВКЛ. И УРОДЛИВОТО.

Погледни блог.бг и сам ще се убедиш - омразата към САЩ е маса повече отколкото възвисяването им в нечии глави.
цитирай
17. germantiger - И да допълня с още мои думи
07.02.2015 20:22
РУСОФИЛСТВОТО Е

- най-извратеното - филство, защото то започва с любов към големия – руския, от малкия – българския;
- русофилството поставя в основата собствената слабост и немощ на българина като комплекс и иска да се реализира като друг – голям, чужд и руски;
- русофилството е любов, обикновено всяко друго филство в България се основава на нечии чужди постижения – било германски в армия, наука, философска мисъл; било франкофонство – в музика, литература; било „имагинерно” и отвлечено - американско или англофилство покрай Адам Смит, банките и икономиката;
- казвам, че РУСОФИЛСТВОТО Е ЛЮБОВ КЪМ ДРУГ, НЕ КЪМ СЕБЕ СИ, А ВСЯКО ДРУГО -ФИЛСТВО КЪМ ЗАПАДЕН НАРОД Е ОСНОВАНО НА УВАЖЕНИЕ! РУСОФИЛЪТ ОБИЧА, А „ЗАПАДНОФИЛЪТ” УВАЖАВА!
- НЯМА ПО ЖАЛКО ФИЛСТВО ОТ ТОВА КЪМ РУСИЯ, ТО Е СЕБЕОТРИЧАЩО, КОМПЛЕКСАРСКО И МАЛОБЪЛГАРСКО, ТО Е ИЗВРАТЕНО!

С „ДВЕ ДУМИ”
ЧЕРВЕНИ МАЙЦЕПРОДАВЦИ
цитирай
18. germantiger - Обичайте си москалите, въздигайте си русията, но ИСТИНАТА ще се научите да я слушате и четете
07.02.2015 20:28
1. Русия беше империя много повече и преди щатите

2. Русия изби много повече свои и чужди отколкото САЩ досега

3. Русия като манталитет и властови практики е исторически изверг над САЩ

4. Разбира се, че Русия освен всичко лошо, е направила и ХУБАВО за България (Освобождението с гл. буква), САЩ почти не

5. Понятно (с русизъм) България е свързана с Русия (освен с продажното си бглоби) и с фундаментални неща като кирилица и вяра - дадени на Русия от българи

6. България няма бъдеще, защото нейните държавници не са Стамболов, а руски или американски мекерета
цитирай
19. germantiger - Чудесно Валери - току-що оправда индианския геноцид
07.02.2015 20:35
Следвайки твоята логика

- не много, а всички племена въобще са нямали граници със света
- те са нямали писменост - факт извън "рисунките"
- нямали са държави, по-късно имат обединения за кратки периоди
- инднаселението според изследовател;и се е колебаело от 200 000 до 12 млн.
(а про по подчинените от руснаците народи винаги са били много повече)

и впрочем Валери - балтийците са имали писменост, латиницата
татарите са имали държави, то те са владеели московата в големи части (А ПРО ПО КРЕМЛИН/КРЕМЪЛ Е ТАТАРСКА ДУМА)
поляците Валери са имали също държави и то впечатляващи
какъв го е дирил руснака в средна Азия, Валери... какъвто британеца също от юг на средната Ейша

И Валери - руснаците също са нямали писменост... българите им я дават (нищо страшно, Рим е дал писменост на целия свят до днес)

Иначе за факта, че Русия мачка народи векове преди САЩ няма що да кажеш... да

За факта, че Русия е изтребила повече свои и чужди от САЩ - тоже... да
цитирай
20. mt46 - Кой предизвика и финансира Майдана? - Русия или САЩ?...
07.02.2015 20:48
sestra написа:
mt46 написа:
sestra написа:
тъй като става дума само за Буш младши, но не открих. Все пак намерих темата в дискусия от 2007 г., та си направих ясен извод: прибързани заключения относно фалшивостта на руската имперска заплаха, защото днес всички опасности, заради които НАТО наужким било поддържано са факт, изправил на нокти целия нормален свят. обичам Русия с кефира, кваса и блинчиките, както и руския борш с червено цвекло, с интересната си аристокрация и хора на изкуството с мащабен дух, но само в строго селектираните и интимни териториални граници. Но не се виждат такива национално-здравословни интереси в руските управници все още. Уви. И вместо в тази посока да се поучи от мъдрата българска политика спрямо своите бивши територии, сега Путин скача срещу нас и ни заплашва. Хайде по-направо да си говорим за тези неща.

Външната политика на Путин е отбранителна, докато политиката на НАТО е агресивна, завоевателна... Виж колко военни бази има НАТО по света...


ами гледай какво прави и това, че никога не поема отговорност за действията си, товари някакви маргинали, мними опълченци да тормозят невинни хора, да мрат като мухи със стотици на ден, а той си е все чистичък. САЩ не постъпват така и никога не са постъпвали. Путин е световен терорист и затова няма военни бази, което е ужасно зле за всички нормални хора.

цитирай
21. mt46 - Това си е твоята гледна точка...
07.02.2015 21:14
18. germantiger - Обичайте си москалите, въздигайте си русията, но ИСТИНАТА ще се научите да я слушате и четете
20:28
1. Русия беше империя много повече и преди щатите

2. Русия изби много повече свои и чужди отколкото САЩ досега

3. Русия като манталитет и властови практики е исторически изверг над САЩ

4. Разбира се, че Русия освен всичко лошо, е направила и ХУБАВО за България (Освобождението с гл. буква), САЩ почти не

5. Понятно (с русизъм) България е свързана с Русия (освен с продажното си бглоби) и с фундаментални неща като кирилица и вяра - дадени на Русия от българи

6. България няма бъдеще, защото нейните държавници не са Стамболов, а руски или американски мекерета

Защо си се захванал за Русия? Темата на постинга не е Русия... Като говориш за империи, защо не казваш нищо за Османската империя? И коя империя е донесла повече зло на българите - Руската или Османската?...
Престъпленията на комунизма /сталинизма/ и на фашизма /хитлеризма/ са отречени, осъдени отдавна. Не е така обаче с престъпленията на Американската империя срещу човечеството. Схващаш ли разликата?...
цитирай
22. mt46 - Благодаря ви за коментарите!... Леон, ЕС е инструмент, оръжие на САЩ /и не само относно Украйна/...
07.02.2015 21:18
3. emi1ts - Благодаря!
06.02 23:10
Интересна информация!
Поздрави!Лека вечер!
цитирай
Изтрий
4. leonleonovpom2 - Поздрави!
00:26
Дано ЕС се усети, че го употребяват в случая с Украйна От загриженият за демокрацията САЩ И да не се хване на уловката
Дано Париж и Берлин свършат нещата в правилната посока, те знаят какво е руски" ботуш"!
На САЩ е лесно друг да върши това, което искат
Ами не стана ли много?
Все в името на доброто не постигнаха нищо добро-създадоха Бин Ладен, разбутаха арабските държави така, че ние сърбаме сега бежанските потоци , Афганистан, да не се връщаме към други с по-задни дати
Нищо против тях, расизмът им е в миналото, бомбардировките на София, Враца, Пловдив- също, но да не ни карат да вадим горещи картофи от огъна с голи ръце, защото и армия нямаме!
Спокойна нощ!
цитирай
Изтрий
5. mileidi46 - Абсолютно вярно!
01:51
Страхотна статия!!Благодаря.
цитирай
Изтрий
6. milchov - Това е
09:35
видимата страна на американската империя. Представяте ли си зад кулисите какво е...
цитирай
Изтрий
7. unearthly - Здравейте.
09:51
Аз съм от наивните, които им се иска да няма държави въобще. Да няма граници.
И хората да са едни такива добри-добри. Но..........
Уви.

Лек ден Ви пожелавам.
цитирай
цитирай
23. leonleonovpom2 - Американската империя твърди че ...
07.02.2015 21:39
Американската империя твърди че оре нивата в името на доброто
А после други жънат зло
Някои имат ядрени оръжия, други химически според тях Този с химическото оръжие го обесиха Оказа се ,че нямал
Добре, че в последния момент се уплашиха от Иран, иначе земята сега щеше да е във вида от преди милиони години
Аз се възхищавам от американците ,с които съм бил в контакт и съм се учил от тях Били са ми пример
Но не мога да кажа същото за политиците им Те в името на доброто/ така декларират/ служат на мръсни интереси, на войнолюбците, които печелят от войните Единственият начин да се спрат-никой не ги кара насила да правят добро , е да усетят заплаха за тях самите, както беше с Иран, донякъде и с Корея
И в библията е казано- Не прави непоискано добро
Руснаците може да бяха неверници, но винаги докарваха нещата така, че били повикани
Садам не си спомням да е викал американците Нито Кадафи Или аятоласите
За постигнатото заслужават уважение - в икономика, наука Но не им подхожда ролята на жандармерист Ако е по линията на ООН- с пълно подчинение на решенията му- тогава ДА
Това ми е скромното мнение, но какво ли значение има то?
цитирай
24. germantiger - Не каруцата пред коня
08.02.2015 00:12
Какво са 2 нуки бомби пред архипелаг Гулаг?!

Какво са стотици хиляди японци пред милиони всякакви.

Едните направиха зверства и другите също - факта обаче е - руските бяха в милиони повече и това чудесно знаем, че е истина вкл. и ти си знаеш!

Какво са 25 години фалшива червена демокрация, пред 45 години лагери и чрвен режим?!

Какво са Рузвелт пред Сталин или Кенеди пред Хрушчов?!

Какво са 2 века държава отвъд океана пред над 10 века империя подчинила десетки племена и народи?!
цитирай
25. vencivaleri1951 - Да се връщаме до времето на Грозни няма смисъл
08.02.2015 00:33
[quote=germantiger]Следвайки твоята логика

- не много, /quote]

Хайде до век назад.

Разликата между САЩ и СССР например по отношение на " племената" е в това, че янките им направиха резервати, а руснаците ги настаниха в Кремъл
Хайде сметни колко години от 17та до 90та начело на Съюза е стоял Руснак и колко представител на "завладените" етноси? Направи демографска справка на ЦК, Думата, Политбюро и в същото време на Белия дом, Капитолия и преброй там индианците, мексиканците, кубинците... Когато говориш за прибалтика не е лошо да попрегледаш материали от 17та и да видиш ролята на прибалтийците в Октомврийската революция. Погледни колко има в Централния комитету в комисариата...Кремъл е охраняван до Бресткия мир от латвийски стрелци. Прибалтика по времето на СССР бе с най-висок стандарт, а днес сериозно перо в бюджетите им е алкохолния и секс туризъма. Днес прибалтийците са свободни, членове на НАТО, ЕС, но голяма част са гастарбайтери в Русия, Белорусия... Някога правил ли си следната аритметика. Правителствата на Украйна, Грузия, Прибалтийските републики са силно враждебни към Русия. Къде имат право, къде не. Русия приема на работа близо 7млн души на работа от тези държави. Четох , че украинците внасят годишно в Украйна 15млрд долара. Съществена част от бругтия продукт реализират и гастарбайтерите от другите споменати страни. Е ако руснаците бяха отмъстителни и кофти хора както ги описваш не биха ли врътнали кранчето на този паричен поток. Някакво трудово имбарго например. Ето Световната банка обещава на Украйна почти тези пари които гастарбайтерите и вкарват от Русия. Обещава тези милиарди, но при доста унизителни условия и на кредит Русия изхранва няколко милиона украински семейства. А ако престане?
цитирай
26. mt46 - Да, така е... Но световната общественост не търси сметка за злодействата на САЩ...
08.02.2015 11:53
leonleonovpom2 написа:
Американската империя твърди че оре нивата в името на доброто
А после други жънат зло
Някои имат ядрени оръжия, други химически според тях Този с химическото оръжие го обесиха Оказа се ,че нямал
Добре, че в последния момент се уплашиха от Иран, иначе земята сега щеше да е във вида от преди милиони години
Аз се възхищавам от американците ,с които съм бил в контакт и съм се учил от тях Били са ми пример
Но не мога да кажа същото за политиците им Те в името на доброто/ така декларират/ служат на мръсни интереси, на войнолюбците, които печелят от войните Единственият начин да се спрат-никой не ги кара насила да правят добро , е да усетят заплаха за тях самите, както беше с Иран, донякъде и с Корея
И в библията е казано- Не прави непоискано добро
Руснаците може да бяха неверници, но винаги докарваха нещата така, че били повикани
Садам не си спомням да е викал американците Нито Кадафи Или аятоласите
За постигнатото заслужават уважение - в икономика, наука Но не им подхожда ролята на жандармерист Ако е по линията на ООН- с пълно подчинение на решенията му- тогава ДА
Това ми е скромното мнение, но какво ли значение има то?

цитирай
27. mt46 - Хайде, без спекулации!...
08.02.2015 12:27
germantiger написа:
Какво са 2 нуки бомби пред архипелаг Гулаг?!

Какво са стотици хиляди японци пред милиони всякакви.

Едните направиха зверства и другите също - факта обаче е - руските бяха в милиони повече и това чудесно знаем, че е истина вкл. и ти си знаеш!

Какво са 25 години фалшива червена демокрация, пред 45 години лагери и чрвен режим?!

Какво са Рузвелт пред Сталин или Кенеди пред Хрушчов?!

Какво са 2 века държава отвъд океана пред над 10 века империя подчинила десетки племена и народи?!

"Каруцата пред коня"?... Конят на американската каруца са западноевропейците. Ако ще се връщаш векове назад, виж колко колонии са имали западноевропейците и американците в Африка, в Азия... Целият континент Австралия е също колонизиран от западноевропейците...
И най-важното - след ВСВ СССР и Русия се реформираха, промениха и външната си политика. Освободиха България, Източна Германия и т. н. от присъствието, от властта си... Докато САЩ засилиха агресивната си и колониална имперска политика... Месят се във вътрешните работи на доста европейски държава. С какво право?...
Още нещо - СССР и Русия не са нападали с атомни и с химически оръжия други страни и народи, за разлика от САЩ и НАТО...
цитирай
28. germantiger - ...
08.02.2015 12:49
Не след ВСВ Марине... след Студфената война, която изгубиха защото САЩ ги би в нея.

Ако бяха победили в Студената война Марине, как щяха да се реформират?

И в какво са се реформирали - кой ги упоравлява - кгб и комуняги

Кой ги води - нефта, газта, панславизма

НИКОЙ НЕ СЕ Е РЕФОРМИРАЛ - НИТО НА ИЗТОК, НИТО НА ЗАПАД

СССР няма нужда да ползва нукиоръжие - той използва десетилетия наред лагери, хора на прасетата, архипелаг Гиулаг и ПОНЕЖЕ НЕ ЗНАЕРШ ДА ТИ СПОМЕНА - ПОЛЗВАЛ Е ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ 20-ТЕ ГОДИНИ - В ГРАЖДАНСКАТА СИ ВОЙНА, СРЕЩУ СЕЛЯНИ, КОИТО НЕ СА БИЛИ С ЧЕРВЕНИТЕ - в няколко такива ъвзстания.
цитирай
29. mt46 - А кой управлява САЩ? - Шепа банкери, олигарси, мафиоти... ЦРУ да не е по-добро от КГБ?...
08.02.2015 13:49
germantiger написа:
Не след ВСВ Марине... след Студфената война, която изгубиха защото САЩ ги би в нея.

Ако бяха победили в Студената война Марине, как щяха да се реформират?

И в какво са се реформирали - кой ги упоравлява - кгб и комуняги

Кой ги води - нефта, газта, панславизма

НИКОЙ НЕ СЕ Е РЕФОРМИРАЛ - НИТО НА ИЗТОК, НИТО НА ЗАПАД

СССР няма нужда да ползва нукиоръжие - той използва десетилетия наред лагери, хора на прасетата, архипелаг Гиулаг и ПОНЕЖЕ НЕ ЗНАЕРШ ДА ТИ СПОМЕНА - ПОЛЗВАЛ Е ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ 20-ТЕ ГОДИНИ - В ГРАЖДАНСКАТА СИ ВОЙНА, СРЕЩУ СЕЛЯНИ, КОИТО НЕ СА БИЛИ С ЧЕРВЕНИТЕ - в няколко такива ъвзстания.

САЩ имат около 17 трилиона долара държавен дълг към различни държави - живеят на кредит, на гърба на другите. Има ли по-голям световен паразит от тях? Защо не си плащат дълговете, а?... Световната финансова криза, от която страда и цяла Европа, беше предизвикана не от Русия , а от върхушката на САЩ. Как може да оправдаваш държава, заради която страда половината свят?!...
цитирай
30. mt46 - Какво искате - война ли? Да лапнете целия свят? Това не е ли фашизъм?...
08.02.2015 13:57
/КРОСС/ "Протестна акция срещу дейността на НАТО се провежда днес в Мюнхен. На централния площад са се събрали няколкостотин души, които настояват Алиансът да сложи край на войнстващия си курс, както и да прекратяване на конфронтацията с Русия.
Участниците в митинга държи плакати: "Няма НАТО - няма война", "Аз обичам Европа, аз обичам Русия" и многобройни призиви за мир.
"През последните години НАТО отприщи много войни по света, сега виждаме това и в Украйна", каза един от протестиращите.
Украински тема звучи на протеста и по друг повод. Много от участниците изразиха съболезнованията си за жертвите както в зоната на конфликта в Украйна, така и в други региони като Одеса."

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/nato-ykraiina-obicham-1451788.html#ixzz3R9a1CvXf
цитирай
31. gosho568 - Всичко, написано в постинга си е ...
08.02.2015 14:17
Всичко, написано в постинга си е истина, докато не затрият света Американците, няма да мирясат..!!! Поздрави!
цитирай
32. mt46 - Фактите говорят... Поздрави!...
08.02.2015 19:40
gosho568 написа:
Всичко, написано в постинга си е истина, докато не затрият света Американците, няма да мирясат..!!! Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162196
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031