Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2015 21:50 - Вече няма лагери на смъртта
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 6953 Коментари: 18 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Първи концлагери: Куба, Британска Южна Африка, Намибия

Според някои автори, авторството на създаване на концлагери принадлежи на колониалните власти на Испания в Латинска Америка. В частност, американската изследователка Ан Апълбаум твърди, че първото подобие на концлагер се е появило в Куба още през 1895 г., по времето, когато тази страна е била колония на Испания.

Опитът на испанците (или американците) е възприет от британците, при създаването на концлагери за бурските семейсва в Южна Африка по време на Англо-бурската война (1899—1902) г. Целта на създаването на "лагери за концентрация" (именно тогава се появява и терминът) е да се лишат бурските партизани от възможност за снабдяване и поддръжка, събирайки фермерите в специално определени места. Понеже снабдяването на лагерите е било изключително лошо, в тях е царяла висока смъртност.

Към пролетта на 1901 година британски концентрационни лагери са създадени по цялата окупирана територия на бурските републики — в Барбъртън, Хайдълбърг, Йоханесбург, Клирксдорп, Мидълбърг, Почефстром, Стандъртън, Феринигинг, Фолксрюс, Мафекинг, Айрин и други места.

В концентрационните лагери англичаните затварят повече от 200 хиляди човека, основно жени и деца, което е около половината от бялото население на бурските републики.

В течение само на една година — от януари 1901 до януари 1902 година — в концлагерите от глад и болести умират около 17 хиляди човека, предимно деца. През април 1901 година в Йоханесбургския лагер умират почти 70% от намиращите се там деца до осемгодишна възраст.

В британските концентрационни лагери в Южна Африка загиват десетки хиляди задържани.

Немците за първи път използват метода на задържане на мъже, жени и деца в концлагери в Намибия (Юго-Западна Африка) през 1904 г. за борба с въстаниците от племето херреро.

Гърция - Първи концлагер в Европа

Гърция създава първия концлагер в Европа към 18 юни 1913г. Той е специално предназначен само за македонски българи от гражданското население и пленени български войници. Това е лагерът на о. Трикери, където само за 3 месеца са унищожени, според различните изследвания, между 1000 и 7000 българи. През октомври 1913г. военнопленниците са освободени, но съдбата на останалите българи е неизвестна. Сведения за този лагер дава чехът Владимир Сис, който през 1914г. посещава острова и намира масовите гробове на избитите българи и ги фотографира.

Концлагери през Първата световна война Концлагери в Румъния

През 1916 г. румънските власти създали в Молдова специални лагери, в които депортирали над 25 хиляди българи и български мюсюлмани, гагаузи, татари от Южна Добруджа. Много от тях загиват от недохранване и болести. [1].

Концлагери в Турция

През 1915 година са създадени лагери в Сирия за депортиране на арменци в Хам, Хомс и до Дамаск, през които от август 1915 до 1919 преминават над 130 хил. арменци. Освен тях са създадени лагери и до градовете Баб, Мескене, Ракка, Зиарет, Семга, Рас-ул-Айн, и в крайния пункт на керваните на смъртта — Дейр ез-Зор. В тези лагери депортираното население се държи под открито небе, лишава се от вода и храна. Гладът и епидемиите стават причина за висока смъртност, особено сред децата. По свидетелството на различни източници, в някои от лагерите остават живи няколко стотици от десетки хиляди депортирани. През март 1916 турското правителство решава да унищожи останалите живи депортирани арменци, които наброяват около 200 хил. човека.[2]

Концлагери в Австро-Унгария

В началото на Първата световна война австро-унгарските власти създават концлагера в Талерхоф (провинция Щирия). Там са задържани жителите на Галиция и Буковина, симпатизиращи на Русия. В официалният рапорт на фелдмаршал Шлеер от 9 ноември 1914 година се съобщава, че в Талерхоф в този момент се намират 5700 русофили. Общо от 4 септември 1914 до 10 май 1917 през лагера преминават повече от 20 хиляди човека. Само за първата година и половина са загинали около 3 хиляди задържани.

Концентрационни лагери за сърби има в Добож (46 хиляди), Арад, Нежидер, Дьор.

Концлагери в СССР image Основна статия: ГУЛАГ

Първият концлагер в Русия е създаден в Холмогори през 1920 г. по личното указание на Ленин. През 20-те години на ХХ в. в съветските лагери е въведен принудителен труд на задържаните, а след образуването на специалното ведомство (ГУЛАГ) лагерите за принудителен труд стават важна част от съветската система за задържане.

Концлагери във Финландия

След завършване на гражданската война от 1918, около 75 хиляди комунисти са били задържани в концентрационни лагери. 125 човека са убити, а приблизително 12 хиляди задържани са умрели от глад, болести и издевателства.

По време на Втората световна война финландската армия окупира Източна Карелия, където са създадени концентрационни лагери за съветски граждани от славянски произход, насилствено заселени в т.н. Карело-Финска република от други краища на СССР по наставление на Сталин. Първият лагер е основан на 24 октомври 1941 г. в Петрозаводск.

Числеността на задържаните във финландските концлагери е:

Общо на територията на Източна Карелия са действали 13 финландски концентрационни лагери, през които са преминали 30 хиляди човека. Около една трета от тях са загинали. [3]

Концлагери през Втората световна война Концлагери в Царство България

По време на участието на България във Втората световна война, прогерманското правителство създава система от концлагери, в които депортира противници на политиката си, а по-късно и съветски военнопленници. По-известни лагери са Еникьой, Гонда вода, Свети Кирик. По същото време се създава и лагерът на остров Белене, използван и по време на тоталитарното управление след 9.9.1944 год.

...

Концлагери в Гърция

Гърця открива най-зловещия си и най-голям концлагер в пролетта на 1947г. на о. Макронисос. Той е затворнически комплекс от лагер за интернирани, военен затвор, казарми и т.н. През него по различни оценки са репресирани от 50 000 до 100 000 души, много от които са македонски българи. В 1960г. комплексът е окончателно закрит и дейността му постепенно е поета от военните затвори.

Концлагери в Югославия

Най-печално известният концлагер в Югославия в годините след Втората световна война е Голи оток. В него са репресирани стотици хиляди души, голяма част от които макeдонски българи, а също и такива от Западните покрайнини. Тук са интернирани мъже с присъди от 6 до 24 месеца. Жените са изпращани в наказателно-поправителните "домове" в Столац (Херцеговина) и на остров Свети Гъргур, а бившите служители на Югославската армия, на Държавната сигурност и милицията - в лагера "Билеча". Тези концлагери са ползвани успешно за подавяне на всякаква съпротива срещу югославството или комунистическата власт на Тито.

...
Източник и повече инфо /за концлагерите в нацистка Германия, в НРБ.../ -

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80

ПП: Простете за невежеството ми, но доскоро мислех, че концлагерите са измислени от комунистите и от нацистите!...

Вече няма лагери на смъртта Вече няма
явни и специални
лагери на смъртта...
Те са навсякъде...
И хората се избиват
по-естествено,
неусетно,
постоянно,
"хуманно"...

Марин Тачков
12 май 2015 г.





Гласувай:
30


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздрави ,Марине!
17.05.2015 22:28
Хубав материал за зараждането и за развитието на концлагерите до наши дни!
Приятна вечер!
цитирай
2. mt46 - Благодаря ти! Поздрави!...
17.05.2015 23:03
leonleonovpom2 написа:
Хубав материал за зараждането и за развитието на концлагерите до наши дни!
Приятна вечер!

цитирай
3. sestra - Не, уважаеми Тачков,
18.05.2015 17:54
никой не твърди, че лагери не са съществували преди комунизма и нацизма. За нещо друго става дума - за лагерите, в които са били нашите бащи или поне... бащи на твои сънародници, хора, с които днес живееш. Например моят баща - в Богдановдол и Куциян, тук неспоменати. Става дума за Ловеч - също неспоменат, но най-вече за това, че десетилетия тези институции на терора не бяха известни никому, включително и на мен, чиито татко, най-добрият и силен човек на света бе тайно тероризиран всичките тези години от моя живот, а явно и преди това тайно от нас. Бил е притискан, заплашван и принуждаван да изкарва заплатите на милиционерски мекеренца, които са се гушели на негов и наш гръб, пишейки разработки. Баща ми е учил в американски колеж, а после заедно с основната си професия цял живот работеше с този език и над 80-годишна възраст взе висше филоогическо. Ето такъв човек милиционерчетата са превъзпитавали цял живот след лагерите. Бях на 14, когато баща ми ме заведе в лагера Белене. Чудиш се защо . И аз се чудех, дори упорито се съпротивлявах, но отидох и видях. Баща ми имаше една приказка, на която се чудех като дете - в болница и затвор винаги можеш да влезеш. Та за такива специфични лагерообразни неща говорим, не за историята на лагерите. Никак даже. Говорим за разбиране, човещина и светлина в душите, която не ти позволява да нараняваш с бездушие.
цитирай
4. panazea - А пък Българите в Македония ,Тито ги е изпращал в Голи Оток.
18.05.2015 20:36
И никой не е смеел да каже , че е българин.
Затова не се сърдете на по-младото поколение , техните бащи са изпращани по концлагери , ако се нарекат българи!
Поздрав, Марине ! Пан
цитирай
5. mt46 - Става дума за сравнително обективна гледна точка...
18.05.2015 21:00
sestra написа:
никой не твърди, че лагери не са съществували преди комунизма и нацизма. За нещо друго става дума - за лагерите, в които са били нашите бащи или поне... бащи на твои сънародници, хора, с които днес живееш. Например моят баща - в Богдановдол и Куциян, тук неспоменати. Става дума за Ловеч - също неспоменат, но най-вече за това, че десетилетия тези институции на терора не бяха известни никому, включително и на мен, чиито татко, най-добрият и силен човек на света бе тайно тероризиран всичките тези години от моя живот, а явно и преди това тайно от нас. Бил е притискан, заплашван и принуждаван да изкарва заплатите на милиционерски мекеренца, които са се гушели на негов и наш гръб, пишейки разработки. Баща ми е учил в американски колеж, а после заедно с основната си професия цял живот работеше с този език и над 80-годишна възраст взе висше филоогическо. Ето такъв човек милиционерчетата са превъзпитавали цял живот след лагерите. Бях на 14, когато баща ми ме заведе в лагера Белене. Чудиш се защо . И аз се чудех, дори упорито се съпротивлявах, но отидох и видях. Баща ми имаше една приказка, на която се чудех като дете - в болница и затвор винаги можеш да влезеш. Та за такива специфични лагерообразни неща говорим, не за историята на лагерите. Никак даже. Говорим за разбиране, човещина и светлина в душите, която не ти позволява да нараняваш с бездушие.


Когато човек е лично засегнат, това му пречи да разсъждава и да преценява обективно... Защо трябва по един начин да гледаме на концлагерите и репресиите при социализма, а по друг начин - на концлагерите и репресиите при капитализма и демокрацията?... Честно и човечно ли е да виждаме неправдата на едните, а да си затваряме очите за неправдата на другите?...
цитирай
6. tryn - И аз не знаех...
18.05.2015 21:30
Потресаващо е, но трябва да се знае и да се помни.
Благодаря за ценната информация, Марин!
Поздравления за стиха!
Елица
цитирай
7. podvodni - Днес, ти си вторият постинг от ка...
18.05.2015 21:37
Днес, ти си вторият постинг от категорията "проглеждащи".
Невежеството винаги може да бъде простено, макар и да не е редно, но въпросът е какво да правим с ината който потдържаше това невежество?
цитирай
8. sestra - Моля?!!...
18.05.2015 21:48
Кое ми пречи да бъда обективна, това, че знам от извора или това, че знам? Няма да се занимавам с теб да споря, многознайковци на чужд гръб са ми дошли до предела на търпимост, но ти нямаш нужното качество, за да говориш за човешки страдания, каквито представляват в своята същност лагерите. Нарича се ентропия това качество и да, не те виня - то се среща доста рядко.
цитирай
9. mt46 - Аз не съм те нападнал лично, нито съм започнал пръв да споря с теб...
18.05.2015 23:36
sestra написа:
Кое ми пречи да бъда обективна, това, че знам от извора или това, че знам? Няма да се занимавам с теб да споря, многознайковци на чужд гръб са ми дошли до предела на търпимост, но ти нямаш нужното качество, за да говориш за човешки страдания, каквито представляват в своята същност лагерите. Нарича се ентропия това качество и да, не те виня - то се среща доста рядко.

Ако не уважаваш мен и мнението ми, си е твой проблем...
цитирай
10. stela50 - За първи път чета така систематизиран материал
19.05.2015 01:14
относно концлагерите... дори когато пиша тази дума изпитвам ужас,
някаква вменена вина, болка и срам... но въпреки, че има места,
където не може да не изпитваш такива чувства, дори да не искаш да
си говориш и да си спомняш - трябва да се знае и помни...
Самата идея за лагерите на смъртта е страшна, нечовешка, неоправдана,
осъществяването й - още по-необяснимо, жестоко, потресаващо...
Но истината не може и не бива да остава скрита...
Днес няма... да, прав си - не са необходими...
Те са навсякъде...
И хората се избиват
по-естествено,
неусетно,
постоянно,
"хуманно"...
За съжаление е така, истина е...
Поздрави !
цитирай
11. panazea - Значи първи са испанците ,
19.05.2015 19:41
после англичаните . А ние се стремим към тяхната демокрация.
Американците пък си избиха туземците, за да ги цивилизоват.
Какво ли още се крие зад тези думички .
цитирай
12. mt46 - Благодаря, Пан!...
19.05.2015 21:07
panazea написа:
И никой не е смеел да каже , че е българин.
Затова не се сърдете на по-младото поколение , техните бащи са изпращани по концлагери , ако се нарекат българи!
Поздрав, Марине ! Пан

Доста тежка е историческата ни съдба...
цитирай
13. mt46 - Благодаря, Елица!...
19.05.2015 21:14
tryn написа:
Потресаващо е, но трябва да се знае и да се помни.
Благодаря за ценната информация, Марин!
Поздравления за стиха!
Елица

Мисля, че знанията, фактите, истините трябва да се споделят... А който както иска да ги възприема...
цитирай
14. mt46 - Човек не може да знае всичко. Но може да се стреми към познание...
19.05.2015 21:18
podvodni написа:
Днес, ти си вторият постинг от категорията "проглеждащи".
Невежеството винаги може да бъде простено, макар и да не е редно, но въпросът е какво да правим с ината, който поддържаше това невежество?

Както се казва, насила хубост не става...
цитирай
15. mt46 - Благодаря, Таня, за отзива, за разбирането!... Поздрави!...
19.05.2015 21:24
stela50 написа:
относно концлагерите... дори когато пиша тази дума изпитвам ужас,
някаква вменена вина, болка и срам... но въпреки, че има места,
където не може да не изпитваш такива чувства, дори да не искаш да
си говориш и да си спомняш - трябва да се знае и помни...
Самата идея за лагерите на смъртта е страшна, нечовешка, неоправдана,
осъществяването й - още по-необяснимо, жестоко, потресаващо...
Но истината не може и не бива да остава скрита...
Днес няма... да, прав си - не са необходими...
Те са навсякъде...
И хората се избиват
по-естествено,
неусетно,
постоянно,
"хуманно"...
За съжаление е така, истина е...
Поздрави !

На Земята, в живота има доста светлина и доста тъмнина...
цитирай
16. mt46 - Пан, не може да се сравняваме с големите колонизаторски страни - нито преди 100 г., нито сега...
19.05.2015 22:25
panazea написа:
после англичаните . А ние се стремим към тяхната демокрация.
Американците пък си избиха туземците, за да ги цивилизоват.
Какво ли още се крие зад тези думички .

По-добре щеше да е, ако бяхме възприели западноевропейския модел на социална демокрация, вместо американския неолиберализъм...
цитирай
17. zaw12929 - ние нямаме модел, ние сме сложени в ...
20.05.2015 17:53
ние нямаме модел, ние сме сложени в модела "западна либерална демокрация" , която нарича комунист всеки, който има собствено мнение, който иска България да има собствена национална програма за просперитет. Щом е така, ние сме в последния най добре организиран концлагер- колония, няма значение, как се нарича, но в него преобладаващата част са бедни, не ни дават на свинете, за тях ЕС предвижда баня, редовна храна, но не и за хората... да, а кокошките трябва да са щасливи... а хората- търпеливи
цитирай
18. mt46 - По-точно - в американския неолиберален модел...
20.05.2015 21:54
zaw12929 написа:
ние нямаме модел, ние сме сложени в модела "западна либерална демокрация" , която нарича комунист всеки, който има собствено мнение, който иска България да има собствена национална програма за просперитет. Щом е така, ние сме в последния най добре организиран концлагер- колония, няма значение, как се нарича, но в него преобладаващата част са бедни, не ни дават на свинете, за тях ЕС предвижда баня, редовна храна, но не и за хората... да, а кокошките трябва да са щасливи... а хората- търпеливи

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164423
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031