Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2016 22:04 - Аз, манипулаторът...
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 3602 Коментари: 11 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Аз, манипулаторът Истината за всеки от нас според психолога Еверет Шостром image Илюстрация: sonic002.ucoz.ru Манипулатор наричам човек, който се отнася към себе си и към другите като към обекти, вещи, подлежащи на използване и контрол. Съвременният манипулатор е продукт на научен и пазарен подход и в рамките на този подход човекът се разглежда като предмет, за който може много да бъде научено, за да може да му се въздейства. 
Ерих Фром пише, че предметите могат да се разчленяват и да бъдат манипулирани, без да се вреди на природата им. Но човекът не е предмет. Той не може да бъде разчленен, без да се наруши цялостта му, не може да бъде манипулиран без последствия за него. Основната задача на пазарния механизъм е да се вкорени у хората „предметно" отношение един към друг.
Човекът престава да бъде човек – той е потребител. За търговеца – той е възможен купувач, за шивача - костюм, за банкера – вложител. Пазарните отношения ни обезличават, лишават ни от индивидуалност и това ни кара да се бунтуваме. 
Аз не бих искал за бръснаря ми да съм просто една глава, бих искал да съм Еверет Шостром – жива, неразпарчетосана личност. За това жадува всеки от нас. Дълбоко в душата си иска да се чувства жив, уникален и неповторим, единствен по рода си. Но в действителност 
ние всички висим на кукичката 
на системата на комерсиалното мислене, която няма да изтърпи нищо подобно.
Благодарение на своите послушни марионетки тя всеки ден разиграва безконечния спектакъл на сцената на търговския театър. Там вежливи кукловоди, усмихващи се мазно, ни обгрижват и завличат от всички страни с идеалните си, заучени, готови, дежурни, безжизнени фрази. Това ни кара да се възмущаваме.
Но...
Във всеки от нас живее същият манипулатор. 
Затова ви предлагам да го открием и обозначим. Според мен многообразието от манипулатори във всеки един от нас може да се раздели на няколко основни типа. Във всеки един от нас преобладава един от тези манипулативни типове:
ДИКТАТОР. Демонстрира власт и сила. За да управлява жертвите си, той ги мачка, заповядва им, позовава се на авторитети и т. н. Като разновидности на Диктатора се проявяват Надзирателят, Деспотът, Важната шишарка, Божеството.
image

ПАРЦАЛ. Обикновено взема ролята на жертва на Диктатора и изглежда като пълната му противоположност. Парцалът се научава майсторски да се справя с Диктатора. Парцалът демонстрира своята чувствителност и ранимост, често забравя, не чува, пасивен е и мълчалив. Разновидности на Парцала: Развейпрах, Тъпакът, Хамелеонът, Срамежливецът, Угодникът.
КАЛКУЛАТОР. Опитва се на всяка цена на изчисли и проконтролира всички и всичко. Лъже, обърква, преувеличава, надхитрява, непрекъснато проверява останалите. Разновидности на Калкулатора: Аферистът, Съблазнителят, Тарикатът, Мошеникът, Шантажистът.
ЛЕПКА. Пълна противоположност на Калкулатора. Той е подчертано зависим, иска да бъде воден, търси обгрижване и готов да бъде направен за смях. Разрешава на другите да вършат нещата место него. Разновидности на Лепенката: Паразитът, Хленцалото, Вечното дете, Хипохондрикът, Безпомощният.
ХУЛИГАН. Демонстрира агресивност, жестокост и недоброжелателност. Управлява околните с помощта на заплахата. Разновидности на Хулигана: Псуващият, Омразникът, Главорезът, Заплашващият. Женските му варианти – Проклетия, Свадливката, Зла жена.
ГОТИН ПИЧ. Демонстрира сърдечност, загриженост, внимание. Просто убива с добротата си. С него е по-трудно да се справиш, отколкото с Хулигана – та кой ще се сбие с Готиния пич! В конфликта с Хулигана Готиният пич побеждава винаги. Разновидности: Предупредителят, Пацифистът, Душичката, Самоотвержецът.
СЪДИЯ. Подчертано критичен и скептичен. Не се доверява никому, непрекъснато осъжда и негодува, обидчив и злопаметен. Разновидности: Критикарят, Всезнайкото, Обвинителят, Събирачът на компромати, Следователят, Засрамващият, Оценяващият, Отмъстителят.
ЗАЩИТНИК. Противоположност на Съдията. Демонстрира своята поддръжка и снизходителност към грешките. Той разваля околните със свръхопекунство, не дава възможност на слабите да отстояват себе си и да придобият самостоятелност. Вместо да се заеме със своите неща, той предпочита да се грижи за другите като приема пожизнена опека над тях. Разновидности: Досадникът, Утешителят, Покровителят, Мъченикът, Помощникът, Алтруистът.
Манипулаторът във всеки от нас е или един изчистен тип, или е комбинация от няколко. Отношенията на манипулатора с другите хора се изграждат въз основа на строги закономерности. Ако той е един от ярко изразените типове, то неизбежно се проектира върху своята противоположност, превръщайки я в мишена. Например жените Парцали, много често си избират мъже Диктатори. Съзнателно ги крепят в тази им роля, като по този начин ги контролират чрез подривните си похвати. Понякога различните хора ни възприемат различно, защото на едни показваме едни манипулации, а на други - други. Ето защо е изключително важно да сме внимателни, когато даваме оценки за този или онзи, основавайки се на чуждо мнение. Чуждото мнение ни дава едностранна представа за личността, и най-често неправдива.
Съгласявам се напълно с Фредерик Перлз, че основната причина за възникване на феномена манипулация е във 
вечния вътрешен конфликт на човека 
между стремежа му за независимост и самостоятелност от една страна, и желанието да намери опора и да бъде одобрен в обкръжението си, от друга.
Като не се доверява напълно на собствените си сили, човек  предполага, че спасението му е в опората на другите. Но и на тях не се доверява. Ето защо той излиза на хлъзгавия път на манипулирането, за да „обязди" другите, за да може винаги да ги контролира, и така – да им има по-голямо доверие. 
Свикнали сме да мислим, че колкото по-съвършени сме и безупречни в очите на околните, толкова по-силно ще ни обичат. А всъщност по-близко до истината е обратното твърдение – обичат ни толкова повече, колкото по-готови сме да приемаме своите човешки слабости. 
Въпреки всичко е трудно да се спечели истинската любов, така че мързеливият манипулатор се опитва да се задоволи с някаква жалка алтернатива на любов. Той отчаяно се опитва да придобие безмерна власт над другите, власт, която би ги накарала да правят това, което се харесва на манипулатора, да мислят така – както той счита за правилно и да чувстват това, което той иска. С една дума – да ги превърне в предмети, в свои послушни вещи.
Източник: Shostrom E.L. Man, the manipulator: The inner journey from manipulation to actualization. Nashville, TN: Abingdon, 1967

spisanie8.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/3396-%D0%B0%D0%B7-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82.html

ПП: Коя е най-голямата манипулация в човешката история?... Може би е свързана с религиите...


*   *   *

Прощавайте,
но чувам дяволи
сърдити, ненаситни
и проклети -
шепнат утешително:
"Умрете!
За да се спасите"...

Марин Тачков
26 април 2016 г.



Гласувай:
20


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/04/29/es-project-cru/
29.04.2016 22:08

The Telegraph чрез разсекретени документи: Европейският съюз е проект на ЦРУ

от Memoria de futuro в Актуално · 29/04/2016 · 16:31

cru

Целта е била Американското разузнаване да запази зависимостта на Европа от Вашингтон.

Фактът, че САЩ активно противодействат на излизането на Великобритания от ЕС не е никак изненадващо, тъй като европейската интеграция от самото начало е американски проект, пише британският вестник „Телеграф”, цитиран от БГНЕС.

Според разсекретените материали на Държавния департамент американското разузнаване е финансирало създаването на Европейския съюз още в средата на миналия век. Например, в един от документите от 26 юли 1950 г. се разкрива информация за кампании за създаване на Европейски парламент. Инициатор на меморандума е Управление на стратегическите служби, което е предшественик на ЦРУ, посочва изданието.

Междувременно, САЩ винаги са обръщали особено внимание на Великобритания, а участието й в интеграцията винаги е било приоритет за тях, пише авторът на статията.

Според публикуваните данни ЦРУ си е сътрудничило с основателите на ЕС, използвайки ги като свои помощници. Целта е била американското разузнаване да запаси зависимостта на Европа от Вашингтон и да попречи на ЕС да намери алтернативни източници на финансиране, подчертава изданието.

Както отбелязва авторът на статията, в процеса на изграждане на обединена Европа е имало и провали. В служебни записки от 11 юни 1965 г. заместник-председателят на ЕС дава инструкции за създаване на единен паричен съюз. В документа се подчертава, че дебатът трябва да се избягва, докато решението за неговото създаване не стане неотложно.

Както показва историята, този подход не е много разумен, като се има предвид сегашната ситуация с дълга, дефлацията и масовата безработица в Южна Европа.
цитирай
2. milady - много добра находка ,харесвам „8“.
30.04.2016 08:22
Всичко е Игра, а защо не..
иначе би било непоносима ..скука ...
поздрав, марине и повече Слънце и Любов в душите!
цитирай
3. mt46 - Благодаря ти за отзива! Поздрави и на теб!...
30.04.2016 11:57
milady написа:
Всичко е Игра, а защо не..
иначе би било непоносима ..скука ...
поздрав, марине и повече Слънце и Любов в душите!

Светлоносни празници и делници!...
цитирай
4. dalida - Не прочетох всичко написано, защото още в началото малко се обидих на това:
30.04.2016 12:33
" Човекът престава да бъде човек – той е потребител. За търговеца – той е възможен купувач, за шивача - костюм, за банкера – вложител. Пазарните отношения ни обезличават, лишават ни от индивидуалност и това ни кара да се бунтуваме. " - взето от статията, която си написал.

Животните не могат да мислят затова не са човеци!

единственото което ни различава от животните е това, че ЧОВЕКЪТ може да мисли.

Щом може да мисли значи е - ЧОВЕК!

ЧОВЕКЪТ може да бъде:
- консуматор - потребител
- манипулатор и измамник
- фалшификатор или МАГ

Тази горната мисъл на оня дето не се чувства човек когато е потребител, от мен "Много здраве!"

Никога не се доверявам на такива "мислители" или "философи" защото това, което пишат винаги е средство за печелене на пари!

Има куп романи, книги, брошури и др. писмени документи пълни с измислиците на тези "мислители", чийто произведения стоят по рафтовете на книжарниците и обират праховете. Вече и българите не вярват на статистическите данни, защото се правят манипулативно!!
цитирай
5. apostapostoloff - Теории всякакви,
30.04.2016 17:45
теории колкото щеш...
цитирай
6. mt46 - Да. Но тази ми се струва правдоподобна...
30.04.2016 20:50
apostapostoloff написа:
теории колкото щеш...

цитирай
7. mt46 - С потребителите не бива да се злоупотребява...
30.04.2016 21:05
dalida написа:
" Човекът престава да бъде човек – той е потребител. За търговеца – той е възможен купувач, за шивача - костюм, за банкера – вложител. Пазарните отношения ни обезличават, лишават ни от индивидуалност и това ни кара да се бунтуваме. " - взето от статията, която си написал.

Животните не могат да мислят затова не са човеци!

единственото което ни различава от животните е това, че ЧОВЕКЪТ може да мисли.

Щом може да мисли значи е - ЧОВЕК!

ЧОВЕКЪТ може да бъде:
- консуматор - потребител
- манипулатор и измамник
- фалшификатор или МАГ

Тази горната мисъл на оня дето не се чувства човек когато е потребител, от мен "Много здраве!"

Никога не се доверявам на такива "мислители" или "философи" защото това, което пишат винаги е средство за печелене на пари!

Има куп романи, книги, брошури и др. писмени документи пълни с измислиците на тези "мислители", чийто произведения стоят по рафтовете на книжарниците и обират праховете. Вече и българите не вярват на статистическите данни, защото се правят манипулативно!!

Човек трябва да е философски и психологически грамотен, за да разбира подобни текстове... Авторът иска да каже, че на човека се гледа предимно като на потребител /т. е. материално, а не духовно/...
Когато човек робува на пазарните отношения, не се ли превръща в роб?...
Робът също мисли, но пълноценен човек ли е?...
цитирай
8. kvg55 - Излиза, че във всеки от нас вирее ...
30.04.2016 21:20
Излиза, че във всеки от нас вирее някакъв манипулатор.
цитирай
9. stih - Интересно!
30.04.2016 21:52
При различни бстоятелства, всеки може да се прояви и като манипулатор, и като манипулиран.
Щом живеем в общество, не можем да сме напълно независими в мислите и поведението си...
цитирай
10. mt46 - Разбира се. В по-голяма или в по-малка степен...
30.04.2016 21:56
kvg55 написа:
Излиза, че във всеки от нас вирее някакъв манипулатор.

Манипулации има и в семейните отношения - между съпрузи, между деца и родители...
цитирай
11. mt46 - Да, така е... Но не всички манипулации са вредни...
30.04.2016 22:49
stih написа:
При различни обстоятелства, всеки може да се прояви и като манипулатор, и като манипулиран.
Щом живеем в общество, не можем да сме напълно независими в мислите и поведението си...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161547
Постинги: 3687
Коментари: 45093
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031