Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2016 18:47 - Манипулации на изборните резултати...
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 2098 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Манипулации на изборните резултати в Австрия (обобщение)

от Memoria de futuro в Актуално, Избор на редактора · 26/05/2016 · 11:12

 

image

В последните два дни всички австрийски вестници съобщават за нарушения и манипулиране на изборните резултати от подадените писмени бюлетини по пощата.

Както е известно, на втория тур на изборите за президент на Австрия се получи патова ситуация – двамата кандидати получиха по 50% от директните гласове. Спорът остана да се реши в понеделник, след отваряне на пликовете от дистанционното гласуване, изпратени по пощата. Резултатът – минимална преднина за кандидатана на „Зелените“ (участващ като независим) Александър Ван дер Белен пред Нарберт Хофер от Партията на свободата. Преднината на Ван дер Белен от всички изборни бюлетини за цялата страна е едва 31 026 гласа.

image

Александър Ван дер Белен

 

Австрийското Министерството на вътрешните работи обяви нередности в четири изборни окръга във Федерална провинция Каринтия. Във Вилах-град, вторият по големина град в провинцията, във Вилах-окръг, в Хермагор и Волфсберг, пише Дер Щандарт, Главната прокуратура е информирала Федералната изборна комисия, че писмените карти са отворени още в неделя, ден преди законния срок в 9 часа в понеделник и преброяването е извършено в отсъствие на свидетели.

Вилах е случай за прокуратурата – написа Клайнцайтунг. А вестник Куриер цитира говорителка на Главна прокуратура,  която е потвърдила внасянето на обвинение за провинция Каринтия. В него се посочва например, че ръководителят на изборната комисия във Вилах (град и окръг) е преброил без свидетели изборните карти още в неделя.

Дер Щандарт пояснява, че според Закона писмените карти трябва да се отворят точно в 9 часа на следващия ден след директното гласуване и само пред комисия от наблюдатели. Изборните бюлетини се изваждат пред комисията, разбъркват се и след това се броят. Както написа вестник Ди Прессе, именно в големите общини като Виена, където печели конкурентът Александър Ван дер Белен, десетки преброители и наблюдатели са служители в общините и близки до управляващата Социалдемократическа партия на Австрия. Дали това допринася за обективно преброяване, пише вестникът, остава да реши всеки сам за себе си. Опитът показва, че е възможна децентрализирана манипулация на писмените карти в редица случаи – заключава Ди Прессе.

image

Но не е само това. Он-лайн изданието Унцензирт.ат писа за възможни големи манипулации на изборни писмени карти по пощата в домовете за възрастни хора в страната, какъвто бе случаят с мистериозните резултати от последните избори във Виена. Освен това все още не е ясно, какво се случва с изборните карти по пощата, които не пристигат при получателя. Към проблема се  прибавят също и случаите с непрепоръчаните пратки. Но, припомня изданието, изборни гласове могат и да се търгуват – писмени карти могат да се поръчват и попълват от чужди лица.

Голямо безпокойство и учудване предизвика статистиката в град Линц. В изборно бюро, където са регистрирани 3 518 избиратели, били предадени 21 060 – от тях 6 059 за Норберт Хофер, 14 533 за Александър Ван дер Белен. В това бюро имало „летящи комисии“. Резултатъ бил влязъл и в таблицата за изборите по-късно. Такъв е и случаят с окръг Вайдхофен:

 

Не само в четирите окръга на провинция Каринтия, но и в окръг Югоизточна Щирия законът не е спазен. За това съобщава ръководителят на изборният щаб в Министерството на вътрешните работи Роберт Щайн в  предаване на държавната телевизия ORF в сряда вечерта.

От 7 394 редовни гласове, 4 201 са за Норберт Хофер, 3 193 за Александър Ван дер Белен.

В  предаването на ORF Щайн заявява, че в предоставената му информация се съобщава, че в петте окръга преброяването и мерките за анонимност не са извършени  в присъствието на всички членове на изборните комисии. Не били поканени всички –  „комичното“ в случая, казва Щайн, е че всички са потвърдили и са се подписали под протоколите, че всичко било според правилника и че броенето започнало в 9.00 часа в понеделник.

Срокът за оспорване на изборните резултати изтича на 8 юни.

Едва ли ще се стигне до това, защото Норберт Хофер вече поздрави своя опонент и призова привържениците си за спокойствие и обединение. Същото направи и  председателят на Партията на свободата Ханц-Кристиян Щрахе. „Горе главите приятели! Австрия се нуждае от Вас! Аз оставам верен на Вас!“- написа във фейсбук  Хофер.

image

Норберт Хофер

 

И все пак, страната е и ще остане разделена. Пропастта преминава не само през градовете и провинцията, а между мъжете и жените (по-голям процент от мъжете бяха за Хофер, а жените за Белен). Преди всичко изборите показаха задълбочаване на разделението в мирогледа, особено по темите за мигрантите и за Европа – изтъква в предаването Тагесшау германската обществена телевизия ARD.

Обобщение от австрийската преса: Александър Александров / Memoria de futuro
www.memoriabg.com/2016/05/26/manipulacii-izbori-avstria/

ПП: Разбирате ли защо не бива да се гласува дистанционно?...




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. stih - Благодаря, Марин!
26.05.2016 19:11
Интересно ми беше да прочета...

Преди всичко изборите показаха задълбочаване на разделението в мирогледа, особено по темите за мигрантите и за Европа
цитирай
2. mt46 - Мда... Европейските народи не искат мигранти от Африка и Близкия изток...
26.05.2016 22:41
stih написа:
Интересно ми беше да прочета...

Преди всичко изборите показаха задълбочаване на разделението в мирогледа, особено по темите за мигрантите и за Европа

цитирай
3. kvg55 - Залогът е голям и дори дисциплин...
26.05.2016 23:39
Залогът е голям и дори дисциплинираните австрийци допускат неволни грешки.
цитирай
4. mt46 - Едва ли грешките са неволни...
27.05.2016 13:24
kvg55 написа:
Залогът е голям и дори дисциплинираните австрийци допускат неволни грешки.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158572
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148914
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031