Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2016 20:33 - Трансхуманизмът - вратата е отворена и ние сме вътре
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 5498 Коментари: 18 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Трансхуманизмът – вратата вече е отворена и ние сме вътре

от Петър Клисаров в Избор на редактора · 15/10/2016 · 10:27

 

image

imageПетър Клисаров е представител за България на канадска държавна ядрена компания AECL до 2005; генерален директор за България на АЕСОМ (най-голямата международна инженерингова консултантска компания в света) до 2011.

Автор e на книгите „Игрите на властта” (2012 ), „Пряката демокрация – ключът за Реформа”(2013), „Огледало на Протестите 2013-2014” и др.

Философските му изследвания са в областта на Философия на политиката (политически теории и практики през постиндустриалната епоха, Нов политически модел на управление, базиран на съвременните реалности и технологии) и Философия на трансхуманизма (биотехнологиите и бъдещият свят).

Идеологията, която изповядва, е свързана с политическия модел на управление „Пряка демокрация“.

 

 

Спряла  ли е човешката еволюция в сегашния етап на развитие и достигнала ли е върха си? Трансхуманистите мислят, че не. Тяхното виждане е, че посредством бързото развитие на науката и технологиите ще получим възможността за увеличаване на човешкия потенциал.

Желанието да разбираме света около нас го има от хилядолетия, какво е новото? Това, че имаме технологични възможности, които ще ни позволят истински скок в усвояването на космоса и трансформацията на човека. Ще ни позволят да заемем своето място в историческото развитието на космоса.

Има ли по висша цел, по благородна цел от личната безопасност и щастие?

Хората се отличават от животните по това, че сами изграждат средата, в която живеят. Човечеството вече има възможността много бързо да промени курса на „естествения подбор” и тази възможност е осъзнаването на по-висшата цел. Която предстои да бъде по-ясно дефинирана.

Постигането на такава цел може и се осъществява посредством генетика, роботика, нанотехнологии, информационна наука, неврология, когнитивни технологии и др. Как развитието на тези технологии ще трансформира хуманоидите и животните? Ще запази и заздрави ли то екозоологичната структура? Това са въпроси, на които философията на трансхуманизма търси отговори.

Едно е почти сигурно: ерата на хуманоидите, както ни е позната, върви към своя край. Постхуманоидната ера ще започне всеки момент и наченките вече ги виждаме.

image

За яснота трябва да започнем от обяснението на някои от основните термини:

imageТРАНСГЕНЕТИЧЕН ОРГАНИЗЪМ (Тransgenic)

 

 

Това е организъм, чийто гени са променени посредством ген или гени от друг вид същества или породи. Засега това се прави само с животни и растения, но дали има и опити с хора, си остава загадка, както и между хора и други същества, наричани още извънземни. Накратко: става дума за преминаване на бариерите между различни видове. Стволовите клетки се ползват точно за това.

imageТРАНСХУМАННИ ОРГАНИЗМИ (Transhuman)

 

 

Tова са модифицирани хуманоиди посредством водещи технологии (генно инженерство, дигитални технологии, биотехнологии). За целта се ползват импланти, подобряващи функционирането на телата, продължителността на живота, възможностите на мозъка и когнитивните разпознавателни способности. Принципът е да се подобрява, а не да се запълват липси.

imageПОСТХУМАННИ ОРГАНИЗМИ (Posthuman)

 

 

Това е, когато хуманоид и интелигентна технология стават все повече вътрешно обвързани. Запазва се външният вид, но процесите на информация са различни.

imageПОСТХУМАНИЗЪМ (Posthumanism)

 

 

Епохата с масово присъствие на постхуманни (постхюман) организми. Това ще бъде епоха на смъртта на човека такъв, какъвто го познаваме днес. Тя ще бъде доминирана от привилегирован вид същество, стоящо самостоятелно като вид и притежаващо уникални характеристики, които го правят изключително във вселената и превъзхождащо предишните видове.

Да идем към нещо, което може, така да се каже, да пипнем:

Human genome project – програма за картографирането на човешките гени, стартирана през 1990 г. в САЩ като 10-годишна, но е завършена през 2003 г. Били са отделени по 300 милиона долара на година за 10 години (общо 3 милиарда), като до април 2003 г., когато проектът е завършен, той е струвал на данъкоплатците 3,8 милиарда долара. За всеки инвестиран долар са върнати 140. Друг въпрос е тези 140 пъти повече пари дали са отишли при данъкоплатците в хазната, или са печалби на частни корпорации.

image

Именно този аргумент използва Обама през февруари 2013 г., опирайки се на заключенията на президентската Агенция за научна и технологическа политика (Office of science and technology policy), за да стартира друга милиардна програма, наречена Тотално картографиране на мозъка (Total mapping of the human brain).

За да илюстрираме огромния интерес, е важно да кажем кой финансира тези програми. Това са Здравният департамент (институцията с най-голям бюджет в Америка), Националната научна фондация DARPA(Агенция по програмите за перспективни изследвания в областта на отбраната), военните, частни капитали на фармацевтичните и други корпорации.

Въпреки многото негативни неща, свързани с управлението на Буш-младши, трябва да отбележим, че той е ограничил развитието на генетичните експериментите с хора. С идването си на власт Обама с един от първите документи, които подписва, отменя ограниченията, отваряйки по този начин пътя за сегашното състояние на нещата, за които говорим.

Това се представя на света под формата на хуманните идеи и цели за развитието на медицината, борбата с болестите и човешкото страдание. Това до известна степен е така, но какво става с останалото, за което говорим, и вече е реалност?

DARPA има програма, наречена: „extended performance warfare”, прикрито наименование на киборги и генетично модифицирани войници – било то хора, животни или нещо друго. (Пример с директор от DARPA и личната му драма, повлияна от ампутираните крайници на сина му, е наливането на милиони в проучвания и разработки и така човечеството е получило сегашния вид на протези, които освен по механичен път, вече могат да се командват и с мисъл.

image

Друг пример е кръстоската между паяк и коза: влакното на паяка е много здраво, но не може да се добиват количества, необходими за военната индустрия и затова ги кръстосват, за да могат да доят козата с по-големи резултати).

В бюджета на DARPA за 2011 г. се появява перо „биодизайн” – това е другата дума за безсмъртие. Вече е създаден такъв организъм, който при репликирането си се копира 100% (в досегашния си вариант човек старее, тъй като не се копира на 100% , а на 99.9%; това е нашия биочасовник, предвидената ни смърт). Възможностите за такова вмешателство позволяват да се вгради и така наречения „kill swish”, ако е необходимо да се спре или унищожи такъв организъм при нужда.

Това е само началото на Трансгенетиката. Понеже е трудно, бавно и скъпо да се тестват лекарства по установения ред, се вземат гени от човек и животно, прави се химера (организъм по примера на древното чудовище от старогръцката митология с глава на лъв, опашка на дракон и туловище на коза), върху нея тестват лекарствата и така скъсяват и спестяват време и пари. Но така започва и производството на човешки органи в животни.

Ето така чрез Трансгенетиката се създава ново културно-социално движение, наречено Трансхуманизъм.

Терминът е въведен за първи път през 1957 г. от биолога Джулиън Хъксли за идентифициране на хора, които се привързват и асоциират с технологии. През 90-те философът Макс Мор развива темата като Философия на Трансхуманизма.

Така чрез нововъзникващите полета на науката и генетичните манипулации можем да променим това, което наричаме хуманоид (човек), да пренапишем нашето ДНК, да създадем хомо сапиенс 2.0 – човек втора версия, получила вече своя акронимН+”.

Трансхуманният организъм (Трансхюмън) е човек в преход към „Н2”, а крайната цел е постхуманният (постхюман) организъм – нещо, което е толкова радикално променено, че вече не представлява човек.

image

/.../


Вече е ясно, че опитите за хибриди между хора и животни са започнали в тайна, дебатът е как да се продължи това на светло. Вече има частни лаборатории, които не оперират с държавни средства и не подлежат на рестрикции и дебати. Те са много напред в опитите. Какво може да стане? Неконтролиран бум на разрушение. Важен е въпросът: имаме ли право, след като еволюцията не го прави, ние да го правим?
/.../

Ползите са: удължаване на човешкия живот; край на човешките страдания и болести; има шанс за 50-годишните сега да доживеят до 1000 поради бързото развитие на науката днес; издръжливост на телата ни – да няма умора; когнитивно подобряване – мозъкът да разпознава в по-голям диапазон сигналите от външната среда и да функционира по-бързо, както и да се свързва с компютри, за да сваля информация, без да се чете.

image

Ако мислите, че това е невероятно, в Трансхуманистичната епоха има и други екзотични идеи като Постджендървзема се най-доброто от мъжа и жената и се прави нов организъм. Може да се вземат от такъв организъм най-добрите неща и от друг такъв – също, за да се направи още по-подобрен нов вид. Може да се комбинират 10 или 20 такива организми чрез суперинвитро оплождане, след което всичко това (генетичният материал) да се постави в биоутроба (нещо като пашкул), където да порасне (но също и да се образова, като и да слуша гласа на избран родител и пр.). Пример: в Англия вече има дете от трима родители.

image

Илюстрация към романа „Прекрасният нов свят“ от
Олдъс Хъксли

 

 

ВРАТАТА Е ОТВОРЕНА И НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ВЪТРЕ

 

 

Единственият начин това да не се допусне и да не се използва за контрол над народите, както и за военно превъзходство – от военолюбците, е новият политически модел на управление Пряка демокрация. Ясно е, че представителната демокрация е изчерпана и не притежава инструмент за контрол над избраниците си. Защото се вижда ясно, че те се възползват от предоставената им власт от суверена и срещу лични облаги се продават на този, който плаща – олигарси, корпорации. Никой не знае къде може да ни отведе използването на тези постижения за целите на могъщи групировки в сянка.

Бих попитал и къде е България в решаването на тези жизнено важни въпроси. Защо нашите политици дори не знаят думите, които дискутираме? Защо се допуска отново някой да прави световни политики, които да ни се нахлузят като хомот, който трябва да теглим в следващите хилядолетия? Докога така, скъпи сънароднико?
www.memoriabg.com/2016/10/15/transhumanism-vratata-veche-e-otvorena-i-nie-sme-vutre/

Трансхуманизъм

Странен транс! И танц убийствен.
Транс хуманен... Виж - летиш
в свят богат, благоизмислен,
нареден от разум висш...

Ще си празен, чист, бездушен.
И без болки, без беди...
Роб доволен и послушен,
безпроблемен ще си ти...

Няма да те мъчат грижи -
нерви, раждане, деца...
Нито мисълта за ближен,
жаждата за красота...

Точно, като по часовник,
ще вървиш напред, кръгом...
Съвест няма да те трови,
ни тъга по роден дом...

Виждаш ли - огромно гробище
на духа, на любовта?...
Ще живееш ли? - Без обич.
И отвъд човечността...

Марин Тачков
15 октомври 2016 г.

Гласувай:
31


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - любимата ми Тема...
16.10.2016 20:45
поздрав..
няма кой да те чуе в Чалгария..
Юлия
цитирай
2. anin - Уауу!
16.10.2016 21:14
Много ми допадна стихото, точно добре си го казал! :)
цитирай
3. mt46 - Благодаря!... Ех, "който има уши, да слуша"... Поздрав!...
16.10.2016 21:41
milady написа:
поздрав..
няма кой да те чуе в Чалгария..
Юлия

цитирай
4. mt46 - Благодаря ти за отзива!... :)
16.10.2016 21:42
anin написа:
Много ми допадна стихото, точно добре си го казал! :)

цитирай
5. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%85%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
16.10.2016 21:44
"Трансхуманизъм (от лат. trans – отвъд и homo – човек; изписвано също като H+ или h+) е интернационално интелектуално движение, което поддържа идеята за подобряване на човешките умствени и физически възможности, използвайки новите технологии.[1] Трансхуманистите изучават потенциалните възможности и опасности от напредващите технологии, които биха могли да преодолеят фундаменталните човешки ограничения и етика.[2][3]

Думата „трансхуманизъм“ за пръв път е употребена в творбата на Данте Алигиери „Божествена комедия“, написана през 1312 г. Тогава, обаче, Данте не е влагал същият смисъл. Съвременното значение на термина е създадено от футуролога FM-2030 през 1960-те години.[4]


1 Основни цели
2 Технологии
3 Виж още
4 Източници

Основни цели

Трансхуманизмът цели безкрайно усъвършенстване на човека чрез научно-технически прогрес. Като основни точки за достигане на тази цел могат да се отбележат:

подкрепяне на техническия прогрес;
изучаване на науката и техниката навреме, за да се предотвратят потенциални опасности и нравствени проблеми;
разширяване възможностите и свободата на индивида, чрез научно-технически постижения;
противопоставяне на организации, обявили се срещу техническия прогрес;

Към момента технологиите, позволяващи изкуственото подобряване на човека са:

Допинг
Крионика
Ноотропни средства
Невропротезиране
Неврокомпютърен интерфейс
Изкуствени органи
Пластична хирургия
Екзоскелет

С научния напредък се очакват скоро да се прилагат и следните технологии:

Генно инженерство
Качване и сваляне на съзнанието
Екзокортекс"
цитирай
6. emi1ts - "Има ли по висша цел,
16.10.2016 23:16
по благородна цел от личната безопасност..." - Твоето стихо е прекрасен отговор на този въпрос!Според мен звучат доста опасни и с огромни рискове тези експерименти а постигането на положителни резултати изглежда съмнително!
Лека вечер!
цитирай
7. tryn - Трансхуманизъм!
17.10.2016 03:52
Всяко научно постижение може да служи и на доброто, и на злото.
Да се надяваме на човешкия разум...
цитирай
8. krumbelosvet - Някои си играят на богове.
17.10.2016 05:00
Най-мслкото следствие е, че вече НЯМА домати, непоразени от ГМО. Това лято за първи път това се отрази решително и на дините. За тровенето на хората не ми се говори. Винаги досега, очевидно и сега, първото и най-мощно приложение на науката е.ВОРННО.
цитирай
9. mihala - Всяко вмешателство довежда до о...
17.10.2016 10:06
Всяко вмешателство довежда до окончателното ни загиване!!!
цитирай
10. lion1234 - Ужасяващи неща!
17.10.2016 16:53
Явно Нихилизмът с ускорени крачки се е запътил към своя апогей. Впрочем, великолепното ти стихо прекрасно илюстрира същината на този нов постхуманоиден свят.
цитирай
11. mt46 - Благодаря ти за мнението! Лека вечер!...
17.10.2016 19:06
emi1ts написа:
по благородна цел от личната безопасност..." - Твоето стихо е прекрасен отговор на този въпрос!Според мен звучат доста опасни и с огромни рискове тези експерименти а постигането на положителни резултати изглежда съмнително!
Лека вечер!

Да, човекът не е опитно зайче...
цитирай
12. mt46 - Да... Но не и на изкривения човешки разум...
17.10.2016 19:07
tryn написа:
Всяко научно постижение може да служи и на доброто, и на злото.
Да се надяваме на човешкия разум...

цитирай
13. mt46 - Да, играят си на богове...
17.10.2016 19:11
krumbelosvet написа:
Най-малкото следствие е, че вече НЯМА домати, непоразени от ГМО. Това лято за първи път това се отрази решително и на дините. За тровенето на хората не ми се говори. Винаги досега, очевидно и сега, първото и най-мощно приложение на науката е.ВОРННО.

Виждаме, че тези резултати са положителни за бизнеса, но отрицателни за здравето на хората...
цитирай
14. mt46 - Явно натам вървим...
17.10.2016 19:16
mihala написа:
Всяко вмешателство довежда до окончателното ни загиване!!!

Има една каста с месианско самочувствие и самомнение, която експериментира с човечеството...
цитирай
15. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
17.10.2016 19:20
lion1234 написа:
Явно Нихилизмът с ускорени крачки се е запътил към своя апогей. Впрочем, великолепното ти стихо прекрасно илюстрира същината на този нов постхуманоиден свят.

А защо не се мисли и действа за подобряване на социалната среда, в която живеем?...
цитирай
16. mt46 - !...
17.10.2016 20:12
"Страхувам се, че ще дойде ден, когато технологиите ще изместят човешките взаимоотношения. И тогава светът ще се напълни с идиоти."
Алберт Айнщайн
цитирай
17. lion1234 - Как защо?
17.10.2016 20:14
Защото социумът е последнада грижа на инициаторорите на всички тия дивотии. Тяхната цел е личната изгода. Фактът, че всеки вложен долар имал възвръщаемост 140 долара, красноречиво говори за какво става дума. Явно тези ,,иноватори'' все още робуват на илюзията, че ще продължават вечно да тънат в охолство сред океана от беднотия и мизерия - сътресенията ще бъдат неизбежни, справка - ЕС.
цитирай
18. mt46 - Точно!...
17.10.2016 21:49
lion1234 написа:
Защото социумът е последнада грижа на инициаторорите на всички тия дивотии. Тяхната цел е личната изгода. Фактът, че всеки вложен долар имал възвръщаемост 140 долара, красноречиво говори за какво става дума. Явно тези ,,иноватори'' все още робуват на илюзията, че ще продължават вечно да тънат в охолство сред океана от беднотия и мизерия - сътресенията ще бъдат неизбежни, справка - ЕС.

Световният елит, учените и тези, които ги финансират... искат да моделират света според своите виждания...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15842730
Постинги: 3180
Коментари: 41915
Гласове: 137014
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930