Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2019 23:38 - Водата помни доста балами
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 1228 Коментари: 2 Гласове:
26

Последна промяна: 21.12.2019 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .
.
.
Памет на водата или как ни промиват мозъка

Публикувано на 25.11.2014 by Vanya Mileva 92 коментари   

image
Масару Емото

През 2014-та година си отиде японския експериментатор Масару Емото, чиято книга “Посланията на водата” с красиви снимки на снежинки и вълнуващи послания за доброта и мир въодушеви милиони по света и не малко и в България. Идеите на Емото са в основата на един не по-малко нашумял руски филм  “Великата тайна на водата”, а също и знаменития “What the bleep do we know!?”.

Емото се прочу с експериментите си, в които показва как структурата на водата зависи от оказваното върху нея въздействие, например човешки мисли, молитви, емоции, музика и т.н. Доказва го със снимки, заснети с електронен микроскоп с 20 000-но увеличение, често подвеждащо описани като “молекули” на водата, водни кристали, които наричаме просто снежинки.

Това обаче, което ни се представя от д-р Масару Емото не е научен експеримент или научна хипотеза, а повече арт проект, който носи на г-н Емото добра печалба.

За снежинките – малко от неалтернативната наука

imageкристална решетка на снежинка

Вероятно Йохан Кеплер е първият учен, който е решил, че проблема за образуването на снежинките си заслужава да се разгледа в книга. През 1611г. излиза монография му “За шестогълната снежинка”.

Снежинките имат хексагонална (шестоъгълна) структура на кристалната решетка, така че най-срещаната форма на снежен кристал е шестоъгълната призма, показан вдясно.

Каква е връзката на строежа на молекулата на водата и кристалната решетка на леда

Свободната молекула вода може да се изобрази като тетраедър, в центъра на който се намира атом кислород,  а на двата върха – по един водороден атом.

Водородните атоми, свързани с кислородния атом, сключват ъгъл 104,45 ° (104 ° 27 ‘). Кислородът е доста по-електроотрицателен от водорода и притегля електронна плътност към себе си. Поради тази причина, при кислорода се създава лек отрицателен заряд, а при водорода – лек положителен. Така се създава електромагнитно привличане между кислорода на една водна молекула и водорода на друга. Всяка водна молекула  образува до четири водородни връзки като две от тях образува атомът на кислорода и две – атомите на  водорода...
/.../

Масару Емото показва голямата разлика в снимките на снежинки, след като преди това са “слушали” класическа музика (Бетовен, Бах, Моцарт) или метъл. Също така по-красиви са снежинките, на които им се казват “правилните” думи  “благодаря”, “ангел”, “Майка Тереза”, за разлика от “гади ми се от теб”, “демон”, “Хитлер”.

Снежинките са толкова различни, че винаги може да се подберат такива, които да подкрепят дадена теза

Отдавна е известно, че никога една снежинка не се повтаря – всички са различни. Така че няма значение каква музика слушат или какво им се говори или какви цветенца се топят във водата – всеки път ще получаваме уникални снежинки, между които можем да си изберем красиви или грозни.

Можем да си зададен и въпроса какво се случва с думите, които звучат по един и същ начин, но имат различно значение, понякога противоположно по смисъл? Например, нормалното българско име Галина означава на италиански „кокошка“ .Как водата “разбира” на какъв език й се говори?
/.../

Наука или маркетинг

 

Известният скептик Джеймс Ранди предлага на Емото наградата от 1 млн. долара, ако успее да повтори опитите си в научна среда. Емото не е взел тези пари досега. Може би, защото годишният оборот от продажбата на бутилки с “вълшебната” вода достига над 14 млрд. долара. Всяка бутилка със “запомнени” вдъхновяващи слова струва по 13.5 долара парчето.
/.../

Добре, нека да приемем, че водата наистина има “памет”. Представете си колко “спомени” ще има в нея, какъв път изминава една водна капка в кръговрата си, с колко вещества влиза в контакт.

Голяма част от водата, която пием е преминала през пикочните пътища на хора и животни, през канализационните системи, дъждовните облаци и какво ли още не.

Ако водата е толкова чувствителна към мисли, контакти, каква информация би събрала след няколко кръговрата? И в бъркотията от толкова “спомени” как хомеопатите разчитат водата да “избере” някое от милионите вещества, с които е била в контакт и точно то да лекува?

/.../

Разбивачите на митове

imageИдеята на Емото дори не е и оригинална – отдавна се разпространява едно необосновано твърдение, че класическата музика има благоприятен ефект върху растенията, а рок музика им пречи.

Популярните Mythbusters, “разбивачи на митове” проверяват този мит в епизод 23. Седем малки оранжерии са подложени на класическа музика, хеви метъл, нежни думи и ругатни. Има и една контролна, оставена на тишина. Положителните и отрицателните послания са на безкрайно повтарящ се запис за да не се замърсят пробите с издишвания въглероден диоксид.

Резултат: Растенията, подложени на записи с послания са пораснали повече, отколкото контролата, независимо от това какво им е говорено: нежно или ядосано. Растенията в оранжерията с записа на класическа музика също пораснали повече, а растенията, “слушали” интензивно дет метъл нарасват най-добре от всички.

Извод: Растенията растат по-добре под въздействието на въздушни трептения или по-просто – вятър, чувстват се по-добре, когато се проверява. “Чудо” няма. Може да видите първата част и втората част в youtube.

/.../

“Великата тайна на водата” се състои всъщност в това, че е изключително евтина. И докато другите шарлатани правят магически предмети под формата на гривни, пирамиди и топки, използвайки сравнително скъпи метали, камъни, д-р Емото и неговите последователи използват вода – вещество, с ниска цена и неограничени количества, без никакви разходи за производство – само наливаш и лепиш етикети.

На по-наивната част от населението по света и у нас се предлагат готова “жива” вода или “концентрат”, който можете да добавите към чешмяната вода, магически бутилки и прочие устройства, които променят структурата на водата, увеличават големината на молекулите.  Търговците твърдят, че предлагат вода с клъстери, които са по-големи, по-малки или със шестоъгълна форма, което им позволява да стимулират “клетъчната хидратация” и премахнат “токсините” от тялото ви.

Нито едно от тези твърдения няма подкрепа в научните общности в областта на химията, биохимията или физиологията.

Водата без съмнение е в основата на живота. Незаменима е за самото ни съществуване. Поддържането на хигиена е немислимо без вода. Не позволявайте да ви промиват мозъците.
/.../
Автор: Ваня Милева

Източник: A Snowflake Primer, caltech.edu

Emoto Peace Project

Великата Тайна На Водата

Experiment! What can thoughts do to us??

A Grain of Truth: Recreating Dr. Emoto’s Rice Experiment, Skeptical Inquirer

Is Masaru Emoto For Real?!!

Друг свят в капка вода

Episode 23: Exploding House , mythbustersresults

Сеанс водяной магии с разоблачениями, Робин Локсли

Water Structure and Science, Martin Chaplin

https://bgchaos.com/851/polemics/unintelligent-design/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B7/
 

 



Тагове:   водата,   памет,   помни,   балами,


Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
20.12.2019 06:38
Водата е в основата на живота.
цитирай
2. mt46 - Да, но не бива да се спекулира с нея...
21.12.2019 22:00
kvg55 написа:
Водата е в основата на живота.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19313373
Постинги: 3715
Коментари: 45271
Гласове: 149531
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930