Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2022 11:10 - Лоши новини за сезона на ураганите през 2022 г.: The Loop Current, разпалител на чудовищни бури, изглежда много като през 2005 г., годината на Катрина
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 1063 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.05.2022 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Лоши новини за сезона на ураганите през 2022 г.: The Loop Current, разпалител на чудовищни ​​бури, изглежда много като през 2005 г., годината на Катрина

Публикувано: 18 май 2022 г., 13:14 ч. BST Актуализирано: 24 май 2022 г. 16:26 ч. BST  
  image

https://theconversation.com/bad-news-for-the-2022-hurricane-season-the-loop-current-a-fueler-of-monster-

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започва на 1 юни, а Мексиканският залив вече е по-топъл от средното . Още по-тревожно е течението от топла тропическа вода, което се навива необичайно далеч в Персийския залив за това време на годината, със силата да превръща тропическите бури в чудовищни ​​урагани.

 

Нарича се Loop Current и е 800-килограмовата горила на рисковете от урагана в Персийския залив.

 

Когато Loop Current достигне толкова далеч на север в началото на сезона на ураганите – особено през сезона, който се прогнозира, че ще бъде натоварен – това може да доведе до бедствие за хората по Северното крайбрежие на Персийския залив, от Тексас до Флорида.

 

Ако погледнете температурните карти на Мексиканския залив, можете лесно да забележите Loop Current. Той се извива през Юкатанския канал между Мексико и Куба, в Мексиканския залив и след това се извива обратно през Флоридския проток на юг от Флорида като Флоридско течение, където става основен принос за Гълфстрийм.

 

Loop Current е бил на север до Тампа, Флорида, в средата на май 2022 г. Скалата в метри показва максималната дълбочина, при която температурите са били 78 F (26 C) или повече. Ник Шей/Университет на Маями , CC BY-ND Когато тропическа буря премине над кръговото течение или един от неговите гигантски водовъртежи – големи въртящи се басейни с топла вода, които се отделят от течението – бурята може да експлодира със сила, докато черпи енергия от топлата вода.

 

Тази година Loop Current изглежда забележително подобно на начина, по който го направи през 2005 г., годината, в която ураганът Катрина прекоси Loop Current преди опустошителното течение на Ню Орлиънс. От 27-те наречени бури през тази година , седем се превърнаха в големи урагани. Уилма и Рита също прекосиха Loop Current през същата година и се превърнаха в два от най -интензивните атлантически урагани в историята.

 

The Loop Current през май 2005 г. изглеждаше поразително подобно на май 2022 г. Ник Шей/Университет на Маями , CC BY-ND Наблюдавам топлинното съдържание на океана повече от 30 години като морски учен . Условията, които виждам в Персийския залив през май 2022 г., са причина за безпокойство. Националната океанска и атмосферна администрация прогнозира сезон на ураганите в Атлантическия океан над средното ниво с 14-21 бури, от които 6 до 10 урагани. Loop Current има потенциала да засили някои от тези бури.

 

Защо Loop Current тревожи синоптиците Топлата океанска вода не означава непременно повече тропически бури. Но след като тропическите бури достигнат води, които са около 78 F (26 C) или по-топли, те могат да се засилят до урагани.

 

Ураганите черпят по-голямата част от силата си от най-високите 100 фута (30 метра) на океана. Обикновено тези горни океански води се смесват, позволявайки на топлите места да се охладят бързо. Но субтропичната вода на Loop Current е по-дълбока и по-топла, а също и по-солена от обикновената вода в Персийския залив. Тези ефекти възпрепятстват смесването на океана и охлаждането на морската повърхност, позволявайки на топлото течение и неговите вихри да задържат топлината на големи дълбочини.

 

В средата на май 2022 г. сателитните данни показват, че Loop Current има температура на водата 78 F или по-топла до около 330 фута (100 метра). До лятото тази топлина може да се разпространи до около 500 фута (около 150 метра).

 

Вихърът , който подхранваше урагана Ида през 2021 г., беше над 86 F (30 C) на повърхността и имаше топлина до около 590 фута (180 метра). При благоприятни атмосферни условия този дълбок резервоар с топлина помогна на бурята да избухне почти за една нощ в много мощен и опасен ураган от категория 4.

 

Налягането на урагана Ида спадна бързо, когато прекоси топла, дълбока вихрова граница на 29 август 2021 г. Ник Шей/Университет на Маями , CC BY-ND В рамките на буря топлата океанска вода може да създаде извисяващи се струи от издигащ се топъл, влажен въздух, осигурявайки високооктаново гориво за урагани. Помислете какво се случва, когато сварите голяма тенджера спагети на котлона и как парата се издига, когато водата стане по-гореща. Тъй като повече влага и топлина се покачват в рамките на ураган, налягането спада. Хоризонталната разлика в налягането от центъра на бурята до нейната периферия впоследствие причинява ускоряване на вятъра и все по-опасен на урагана.

 

Тъй като контурният ток и неговите вихри имат толкова много топлина, те не се охлаждат значително и налягането ще продължи да пада. През 2005 г. ураганът Уилма имаше най -ниското централно налягане в Атлантическия океан, а Рита и Катрина не изоставаха.

 

Как ураганите черпят гориво от водната вода. Ла Ниня, срязване на вятъра и други двигатели на натоварения сезон Синоптиците имат други улики за това как може да се оформи сезонът на ураганите. Единият е Ла Ниня, климатът, противоположен на Ел Ниньо.

 

По време на Ла Ниня по-силните пасати в Тихия океан извеждат по-студена вода на повърхността, създавайки условия, които помагат на струята да се изтласква по-далеч на север. Това има тенденция да изостри сушата в южната част на САЩ и също така да отслаби срязването на вятъра там. Срязването на вятъра включва промяна в скоростите на вятъра и посоките на вятъра с височината. Твърде силното срязване на вятъра може да разкъса тропическите бури. Но по-малкото срязване на вятъра, благодарение на La Niсa, и повече влага в атмосферата могат да означават повече урагани.

 

Как Ла Ниня засяга САЩ Ла Ниня беше необичайно силна през пролетта на 2022 г., въпреки че е възможно да отслабне по-късно през годината, позволявайки повече срязване на вятъра към края на сезона. Засега горните слоеве на атмосферата правят малко, което би попречило на засилването на урагана.

 

Твърде рано е да се каже какво ще се случи с кормилните ветрове, които ръководят тропическите бури и влияят на това къде отиват. Дори преди това условията над Западна Африка са от решаващо значение за това дали изобщо се образуват тропически бури в Атлантическия океан. Прахът от Сахара и ниската влажност могат да намалят вероятността от образуване на бури.

 

Изменението на климата играе роля С повишаването на глобалните температури температурата на океана  се повишава . Голяма част от топлината, уловена от парниковите газове, които се отделят от човешката дейност, се съхранява в океаните , където може да осигури допълнително гориво за ураганите.

 

Проучванията показват, че Атлантическият океан вероятно ще види повече бури , които се засилват в големи урагани , тъй като тези температури се повишават, въпреки че не е задължително да има повече бури като цяло. Проучване изследва сезона на ураганите през 2020 г. – който имаше рекордните 30 наречени бури, 12 от които удариха САЩ – и установи, че бурите са произвели повече дъжд , отколкото биха имали в свят без последиците от климатичните промени, причинени от човека.

 

Друга тенденция, която забелязваме, е, че топлите вихри на Loop Current имат повече топлина, отколкото видяхме преди 10 до 15 години. Все още не е ясно дали това е свързано с глобалното затопляне, но въздействието на тенденцията за затопляне може да бъде опустошително.

 

Тази статия беше актуализирана на 24 май 2022 г. с прогнозата на NOAA за сезона на ураганите в Атлантическия океан.

 




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39755361
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031