Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 12:59 - "Мой дорогой Владимир"...
Автор: mt46 Категория: Тя и той   
Прочетен: 2607 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Мой дорогой Владимир…

от Геворг Мирзаян в Избор на редактора · 27/11/2015 · 12:16

image


На посещение в Москва беше френският президент Франсоа Оланд. Обитателят на Елисейския дворец се опитва да сформира голяма коалиция срещу Ислямска държава.

Френският гост и руският му домакин направиха всичко възможно, за да демонстрират пред всички (включително пред германците, които с политиката си в Украйна изгубиха статута си на най-добър приятел на Русия в Европа) високото ниво на двустранните отношения. Оланд се обръщаше към Путин на „ти“, откри своята реч с фразата „Скъпи мой Владимир“ и призова Москва да се обединят срещу общия враг, извършил терористични атаки, както срещу френски, така и срещу руски граждани.

image

„Ние знаем, че тероризмът е общ враг, знаем къде е терористът, знаем неговото име, той има своя територия, финанси, армия, затова трябва да създадем широка коалиция“ – каза Оланд. Руският му колега не възрази, в края на краищата той призовава за коалиция от почти два месеца. „Считаме, че е абсолютно необходима, в този смисъл, нашите позиции съвпадат“, потвърди и Путин.

Руският президент би се подписал под думите на френския си колега, че за страните, борещи се с тероризма, „настана моментът да поемат отговорността за това, което се случва.“ Въпреки това, има два основни проблема, които трябва да бъдат решени.

 

На първо място – заедно с кого да бомбардираме?

Кремъл не иска да влиза в коалиция със страни-спонсори на тероризма, особено с тези, които свалят руски самолети, купуват петрол от Ислямска държава и снабдяват с оръжие и боеприпаси сирийските бунтовници. Сега Москва е активно ангажирана със стрелбата по тези бунтовници, ликвидацията на турските колони с боеприпаси и камионите с нефт, които турските прекупвачи чакат с нетърпение. Но да предава на Турция данни за своите планове (необходимо действие в рамките на коалицията), не възнамерява по очевидни причини.

 

Второ – кого да бомбардираме?

Париж не веднъж е заявявал, че иска да сформира коалиция именно срещу Ислямска държава. Москва настоява, че ударите трябва да бъдат не само по позициите на екстремистите от Ислямска държава, но и по други групировки, особено в северната част на Сирия. По напълно прагматични причини – прочистване на фланговете на армията на Асад, затваряне на сирийско-турската граница, принуждаване на останалите бойци да сключат бързо мирен договор и по-нататъшно настъпление срещу Ислямска държава.

Едва ли Франция ще приеме тази реалистична стратегия. Затова вероятно Париж и Москва ще си сътрудничат в борбата срещу Ислямска държава, включително на ниво генерални щабове, но няма да сключат никакво коалиционно споразумение. Или най-малкото дотогава, докато Русия, Иран и Сирия не свършат цялата мръсна работа, като прочистят фланговете и принуждят здравомислещата част от опозицията да подпише споразумение с Асад. Едва тогава Москва и Париж теоретично могат да влезе във формални коалиционни отношения.

Теоретични, заради това, защото Оланд не разполага с достатъчно суверенитет, за да взима подобни решения. Преди разговора с Путин френският лидер проведе необходимите консултации във Вашингтон и те не завършиха много добре – Белият дом не одобрява създаването на коалиция с Кремъл. „Трудно е да си представим сътрудничеството с Русия в Сирия,  ако Москва не промени стратегията си“, каза Обама след срещата си с Оланд. Освен това, по негово мнение, партньорите в сегашната коалиция са достатъчно. „Съединените щати са в група от 65 държави, водещи съвместна борба срещу Ислямска държава. В руската коалиция те са само две – Русия и Иран“, отбеляза американският лидер. За това, коя от коалиците какви усилия е положила, Обама не каза нищо.

 

Но Оланд не може да запази мълчание. Той трябва да отговори на терористичните атаки във Франция с реални действия и така да изпревари фронта на десните (които вече призоваха не само за коалиция с руснаците, но и за излизане от коалицията със страни-спонсори на тероризма). В този контекст, „сложно е да се обвиняват французите, заради опита им за сътрудничество с руснаците, след като Обама заяви, че атаките в Париж не са събитие, което да налага преразглеждане на стратегията на САЩ в Сирия“, каза бившият френски дипломат Симон дьо Галбер, който сега работи в американския Център за стратегически и международни изследвания. И допълни: „Каквото и да говорят за руснаците, днес те са единствените, които могат и желаят да извършат нещо значимо в борбата с тероризма“.

Между другото, тук става дума не само за Сирия и за френското отмъщение – за никого не е тайна, че чрез сирийската операция Русия иска да поправи руско-европейските отношения и дори да намери компромис с ЕС за Украйна. А по думите на Евелин Фаркас, доскоро заместник-помощник шеф на Пентагона по руските, украинските и евразийските въпроси, перспективата от предсрочна отмяна на санкциите на ЕС, както и обвързването на украинския със сирийския въпрос, винаги са будили безпокойство в САЩ. И сега целият въпрос е в това: ще помни ли Оланд „особената позиция“ на Франция и ще тръгне ли срещу формулираната от американците „колективна западна политика“, за да върне на Франция позицията на политически лидер в Европа, или ще остави тази задача на следващия десен президент.

Или на ултрадясната президентка.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Експерт

www.memoriabg.com/2015/11/27/moi-dorogoi-vladimir/

ПП: Мда... Международното положение е доста сложно, многозначително, напечено...

image
www.facebook.com/photo.php

А нашата странна страна на чия /от коя/ страна е?...






Гласувай:
10


Вълнообразно


1. mt46 - http://www.memoriabg.com/2015/11/28/rusia-blokada-na-tursko-siriiskata-granica/
28.11.2015 13:23

Русия ще помогне на Сирия за пълна блокада на турско-сирийската граница

от Memoria de futuro в Актуално от Мемория · 28/11/2015 · 12:10

lavrov_politika



Русия е готова в сътрудничество с Дамаск да предприеме практически стъпки за блокиране на турско-сирийската граница. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори със сирийския си колега Уалид Муалем.

Лавров припомни, че президентът на Франция Франсоа Оланд по-рано също предложи конкретни мерки за блокиране на границата между Турция и Сирия. „Ние силно подкрепяме това предложение. Отворени сме за съгласуване на практически стъпки, разбира се, в сътрудничество с правителството на Сирия”, каза Лавров. „Убедени сме, че затварянето на границата до голяма степен ще реши проблема с изкореняване на тероризма от сирийска земя. Надяваме се, че тази инициатива на президента Оланд ще получи практически израз в рамките на съвместната ни работа, включително в „Групата за поддръжка на Сирия „, заяви руският външен министър.

Междувременно в своя статия от петък, 27 ноември, The Wall Street Journal цитира представител на американската администрация, който заявява, че „има заплаха от международен мащаб, която идва от Сирия и преминава през границите на Турция”. САЩ са поискали от властите в Анкара да поставят допълнителни сили на границата със Сирия, за да се спре пресичането й от страна на бойци на Ислямска държава и по-специално на тези, които се отправят към Европа. Според източници на изданието в държавната администрация „има натиск върху Турция да разположи допълнително няколко хиляди войници по границата със Сирия”. Според Вашингтон е нужно „да се блокира приблизително 100-километрова отсечка от границата, която Ислямска държава използва за прехвърляне на чуждестранни бойци в зоната ва бойните действия и обратно”. По данни на вестника, след пресичането на този участък терористите, в частност тези на територията на Турция, се насочват към Европа.

„Правилата на играта се промениха. Стига вече! Границата трябва да се закрие”, цитира The Wall Street Journal представител на администрацията на САЩ по този повод. Все още не е ясно как ще реагира Турция, пише в статията. Турски официални лица са казали, че са съгласни със нуждата от по-строги мерки за сигурност по турско-сирийската граница и че са започнали да взимат „някои мерки”. „Американските чиновници са предупредили Анкара, че ще се изправи пред „сериозен отговор” от страна на европейските държави, ако Турция не успее да затвори границата и чуждестранни бойци отново успеят да избягат от Сирия и да извършат терористични актове в Европа”, пише в материала.

По материала работи Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: ТАСС
цитирай
2. mt46 - http://a-specto.bg/erdogan-si-otiva-za-da-doyde-davutoglu/
28.11.2015 20:48
Калина Андролова: Ердоган си отива, за да дойде Давутоглу
От Калина Андролова. Публикувано на 28.11.2015.

Световната общественост стана свидетел на това как САЩ изключително комбинативно въвлякоха Ердоган в собственото му самоотстраняване от власт. И ако цветната революция срещу него, съпортвана от Фетхуллах Гюлен, не успя, то инцидентът с руския свален самолет постави началото на края на Реджеп Ердоган. Военните експерти в Русия открито твърдят в медиите, че освен турците, в атаката срещу руския Су-24 са участвали още САЩ и Саудитска Арабия. И че свалянето на руската машина е предварително планирано. Според руските военни Су-24 е бил внимателно следен, набелязан е за жертва, а информацията за него, придобита от сложна радарна мрежа (в която влиза космическо, въздушно и наземно разузнаване), е умишлено предоставена на турците, за да извършат тази груба провокация. Както забелязахме, веднага след инцидента турците реагираха твърде самонадеяно, но когато се ориентираха, че са виртуозно изиграни, започнаха да се объркват. Турците ту бяха високотонално безкомпромисни, ту много съжаляваха за сваления руски самолет. Всъщност, истината е, че САЩ жертваха своя стратегически съюзник Турция, но Турция в лицето на Ердоган. Ударът е изключително умен: срещу Русия и срещу Ердоган едновременно. Ердоган очакваше подкрепа от САЩ, но получи презрителен отказ. Американският президент Барак Обама се обади на Ердоган и му каза, че ситуацията никак не е добра и не бива да се повтаря в бъдеще. Което говори, че главата на Ердоган е на дръвника, въпреки изборните му резултати. Американците препоръчаха на Турция да регулира инцидента с Русия … самостоятелно. По подобен начин преди време се изненада и Саакашвили, когато се оказа, че сам ще воюва с Русия. Набиват се на очи и още два факта, които подсказват, че САЩ са вдигнали мерника на Ердоган. Първо, „Амнести интернешънъл” обвини Турция, че нарушава международното право по отношение на бежанците като ги депортира от своята територия. И второ, около 50 американски военни влязоха в Сирия и се присъединиха към проамериканските кюрди в северна Сирия. А това означава, че Турция вече не може да ги бомбардира, както до този момент. Това също предполага и намеренията на САЩ най-после да подкрепят не просто автономна република, но самостоятелна и независима държава Кюрдистан. Което ще отключи невероятни сепаратистки проблеми в Турция, тъй като там кюрдите са около 20 милиона. Дори всички кюрди в Иран, Ирак и Сирия общо са по-малко от числото на кюрдите в Турция. В момента тече процес по замяната на Ердоган с Ахмет Давутоглу. Налице са много знаци за това. Той има достатъчен авторитет, за да заеме мястото на Ердоган в ролята му на най-значителна фигура на турската сцена. Вижда се, че докато тече кампания срещу Ердоган, че застрашава националната сигурност на Турция, Ахмет Давутоглу се усмихва от световните медии като английския „Таймс”, например, и спокойно обяснява, че ще работи и с Русия, и със съюзниците, за да заглади острия конфликт, възникнал след инцидента. Ердоган си отива, за да дойде Давутоглу. Западът няма особен избор. Западът в лицето на САЩ е напълно наясно с доктрината на Давутоглу. Неоосманизмът не е антизападен както радикалния ислям, който излиза от контрол. И по същността си представлява подем на Османските Балкани като център на световната политика. Обърнете внимание на тази теза, която не е за подценяване. Турска буферна зона в Черноморския регион и Балканите, и намаляване на значението на Православието с тенденция към изчезване, е добра стратегия срещу завръщането на Русия в Европа. Америка се опитва да намери подходяща стена, която Русия да срещне в Европа. Стената не може да бъде в центъра на Европа, тя трябва да е на Балканите и при балтийските републики. До няколко години ще забележите симптомите на тези стратегически намерения. Ето какво казва Давутоглу: „Ще превърнем Балканите, Кавказ, Централна Азия, заедно с Турция, в център на световната политика в бъдеще”. Че това е изключително удобна стратегия за въздържане на Русия. Скоро ще се сложи край на ислямистите от онзи вид, прекалено много проблеми създават. Турция е много по-цивилизована, отдавна инфилтрирана, има 50 годишен опит в това да бъде стена за опасността от Изток. Войната в Сирия е само подстъп към много по-важно разпределение на териториите. Не просто в Сирия, а и в Европа, и дори в Азия. Защото преди да може Турция да се превърне в нещо толкова голямо, което да приобщи Балканите и Кавказ, тя трябва да има енергийно осигуряване. Енергийната й сигурност не може да бъде свързана с Русия. В този смисъл тръбопроводите, за които се води битка в Сирия, и които могат да обезпечат Турция да бъде независима от руския газ в бъдеще, имат наистина стратегическо значение. Османските Балкани на Давутоглу са много умен ход, който не само не засяга Запада, но е твърде удобен за САЩ. България, разбира се, има дълбок комплекс от Турция и предвид турската общност у нас, предпочита да не изговаря подобни хипотези. Само че аз мисля, че трябва да се говори за тези неща, деликатно и уважително. Българските политици би следвало да се замислят, ако могат да мислят изобщо, дали любимото им НАТО, което ще се бори с Русия, не е просто инструмент за геополитическо преразпределение. Могат да бъдат задействани различни сценарии, включително извеждането на Турция от НАТО като й се предоставят фиктивни възможности да действа самостоятелно. В американската преса вече се появиха подобни тези за отстраняването на Турция от НАТО. Всъщност това няма да промени нищо за САЩ. Защото, когато трябва САЩ и НАТО са едно и също. Когато не трябва САЩ и НАТО са нещо различно. Така или иначе НАТО се крепи на американската военна мощ. Не е нужно някъде да има бази на НАТО, достатъчно е да има американски бази. В битката за Европа и въздържането на Русия подобно развитие на нещата не бива да се изключва. В тази битка всичко е позволено.

„Деконструкция”, БНР
цитирай
3. kvg55 - Стратегията на Русия е правилна и ...
28.11.2015 20:59
Стратегията на Русия е правилна и носеща успех. Сирийско-турската граница трябва да бъде запечатана за всякакво движение в двете посоки. Коалицията на САЩ, ако ще от 150 държави да се състои, е комична, защото съдържа в себе си и страни, поддържащи терористите.
цитирай
4. tryn - Прочетох и гласувах...
28.11.2015 21:58
Твоите постинги ме ориентират в сложната политическа обстановка - в световен мащаб.
Благодаря, Марин!
цитирай
5. mt46 - Мда... Ще видим кой кого и как...
28.11.2015 22:59
kvg55 написа:
Стратегията на Русия е правилна и носеща успех. Сирийско-турската граница трябва да бъде запечатана за всякакво движение в двете посоки. Коалицията на САЩ, ако ще от 150 държави да се състои, е комична, защото съдържа в себе си и страни, поддържащи терористите.

цитирай
6. mt46 - Здравей, Елица! Предполагам, че в щатите получавате по-различна информация...
28.11.2015 23:00
tryn написа:
Твоите постинги ме ориентират в сложната политическа обстановка - в световен мащаб.
Благодаря, Марин!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161547
Постинги: 3687
Коментари: 45093
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031