Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 13:04 - Блокаж или алтернатива?...
Автор: mt46 Категория: Видео   
Прочетен: 5756 Коментари: 19 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
  image Валентина Петкова Димитър Луджев: Този блокаж не води никъде

- Г-н Луджев, напоследък се чуват предложения да се свика Кръгла маса, на която да се намери изход от ситуацията. Като участник в Кръглата маса през 1990 г., смятате ли, че това може да е работещ модел?

- Общото между 1990 г. и днешната ситуация е политическият блокаж и противостоенето между управляващите и недоволните образовани градски среди. Но ситуацията днес е коренно различна. Тогава комунистическата власт беше нелегитимна, а системата отречена. Властта не можеше да черпи отникъде кредит на доверие.

Самата управляваща комунистическа партия беше обхваната от несигурност и страх за политическото и социалното си оцеляване. Днес няма такава ситуация. Парламентът е легитимно избран.

Друг е въпросът дали властите в България спазват конституцията или минават през заобиколни вратички, за да реализират частни и групови интереси.

- Ако днес има Кръгла маса, кои са страните, които равнопоставено биха могли да седнат на нея?

- От една страна, това са управляващите. Но те както са ясно изразени, така и се крият зад фасадата на т.нар. програмно правителство. Защитната им риторика се свежда до това да се даде шанс на това правителство.

Другата страна днес е под въпрос.

През 1990 г. имаше СДС - политическа сила с ясно изразена позиция за смяна на системата. СДС седеше на Кръглата маса като противовес - сила срещу сила, алтернатива на статуквото.

В момента няма такова нещо. Протестиращите демонстрират странен граждански инфантилизъм. Те така и не проумяха уроците на миналото, за да разберат нещо много просто. Че срещу сила трябва да застане сила. Че те трябва да намерят начин да се самоорганизират, да излъчат свое представителство, да формулират конкректни искания, които да представляват обществена алтернатива.

Иначе за какво ще се правят нови избори? Не можеш само да викаш "долу" и "оставка". Трябва да кажеш: "Има друг път и ние държим той да се следва. Да се скъса с досегашната партизанска грабителска и олигархична политика." За съжаление не виждаме подобно нещо.

- Уместно ли е днес изобщо да говорим за Кръгла маса? Това няма ли да е връщане назад?

- Кръгла маса в малко по-друг формат би била някаква възможност, за каквато говорят някои социолози и политолози. На нея парламентарно представени политически сили и парламентарно непредставени сили и неправителствени организации в равнопоставена дискусия могат да търсят изход от този политически блокаж.

Подобна Кръгла маса може да има оздравителен ефект, тъй като в добронамерен диалог могат да изкристализират полезни за България решения, да се стигне до споразумение с управляващите кога и по какъв начин да се проведат изборите.

Но аз не виждам кой би могъл да инициира подобно нещо. И най-важното - дори и да седнат на една маса, политическите сили и неправителствените граждански и други структури, доколкото ги има, те ще бъдат неравнопоставени. Защото отсъства алтернативната политическа сила, която може да застави управляващите да изпълнят дадени решения.

- Протестиращите не могат ли да заставят управляващите?

- През 1990 г. Кръглата маса на два пъти беше прекъсвана. Тогава ние от СДС инициирахме масови улични демонстрации, протести и митинги. Но улицата имаше сила с ясна цел и позиции, които СДС изразяваше. СДС тогава не беше партия, а движение, съвкупност от политически и граждански формации. СДС се сливаше с гражданите на улицата. Сега няма такова нещо.

- Но на улицата има хубава положителна енергия. Ще изчезне ли тя?

- Протестът донесе една много добра новина. Българските образовани градски среди, които бяха емигрирали някъде встрани и бяха се отчуждили от политическата система, се върнаха. Те излязоха от интернет пространството и преминаха в реалността.

Действително има положителна енергия най-вече с желанието да се скъса с тази задкулисна политическа игра, която доминира от десетилетия. Която доведе страната ни до окаяно състояние и съсипа обществения морал.

- Каква е прогнозата ви за развитието на събитията до есента? Ще има ли избори?

- Ситуацията е доста неясна. От една страна, управляващите партии не намират сили и не проявяват желание да предложат рационално решение, да намерят общ език с протестиращите. Сред ръководствата на двете управляващи партии явно цари мнението, че протестът ще се обезсили през лятото. Че със своите действия правителството ще накара по-голямата част от народа да заяви подкрепа и така или иначе няма да се наложат предсрочни избори.

От друга страна, ГЕРБ не желае да играе ролята на опозиция. Тази партия още веднъж демонстрира своята недемократичност, тъй като по конституция и по всички правила на парламентарната демокрация тя трябва да е в Народното събрание и от парламентарната трибуна, ако иска, да громи, да осъжда, да се противопоставя. Да направи опит да се превърне в изразител поне на тези избиратели, които я представляват и които със сигурност са недоволни от сегашното управление.

Безизходицата ще се засилва, ако продължава тази инфантилност на управляващи и протестиращи, които не търсят диалог за намиране на общи решения. Имитират се някакви разговори за Изборния кодекс, които са в много странен формат... Този блокаж доникъде няма да доведе страната. През септември-октомври ще се наложи промяна на формата на правителството.

- В какъв смисъл?

- БСП и ДПС ще се опитат да променят нещо в състава на правителството, в програмата му, в действията му. Може би ще направят опит за договаряне с ГЕРБ за вземане на някакви решения. Може би ще потърсят някакъв срок за изборите. Но нито едната, нито другата страна са склонни на компромиси. Поради което можем да откараме дълго време в блокаж, при който ще имаме правителство, което е с качества на служебно, а не се отива към избори.

Първият трус, който възникне по какъвто и да е въпрос - социален, икономически или кадрови, ще изправи управляващите до стената и ще ги принуди да отидат на избори.

- Има ли опасност да се стигне до сблъсъци?

- Мирният протест сега може би няма да успее. Но ще има нов сериозен протест в есенните и зимните месеци, когато може да се стигне до по-агресивни действия като през януари 1997 г. Защото икономическата ситуация продължава да се влошава. Хората, които сега протестират, не са от най-потърпевшите от икономическата криза. Но в един момент вероятно февруарският и сегашният протест ще се слеят в едно. Особено ако правителството продължава да се лашка между желанието на двете управляващи партии и негласно да толерира "Атака". Политическата конструкция в България не е работеща. Скъсани са всякакви връзки с гражданското общество.

Огромни групи хора са непредставени. Това ми дава основание да мисля, че политическата криза ще продължи дълго. Няма я алтернативата. За жалост много непродуктивни се оказаха българските граждански протести. Удивително е, че е загубен опитът от 1990 и 1997 г.

- Няколко десни партии правят опит за обединение. Може ли от това да се роди алтернатива?

- Една от причините за безизходицата е, че десните избиратели съществуват и голяма част от тях сега са на улицата. Но нямат представителство във властта. И което е по-лошо - не се виждат хора и структури, които могат да получат доверието на този електорат.

Аз съм скептично настроен към опитите за обединение на няколко десни партии. Защото те се явиха на изборите и показаха, че не се ползват с голяма подкрепа сред десните среди. По-голяма част от образованите десни избиратели предпочетоха да не гласуват. Вижда се, че хората на улицата държат да не бъдат свързвани с тези партии, а и въобще с която и да е партия. Опитът на тези формации да направят механично обединени съвсем не е обещаващ. В политиката не винаги едно плюс едно прави две. Не би трябвало да се очаква, че като се съберат тези формации, ще се съберат и процентите им. Напротив, всяка една от тях има избиратели, които не понасят друга формация.

- Сред протестиращите виждате ли да се заражда нещо ново?

- Това е проблемът. Гражданското общество, особено десните избиратели, нямат зрелостта да се организират автономно. А т.нар. десни формации нямат желание и зрелостта да подпомогнат създаването на мощно гражданско дясноориентирано политическо движение.

Отсега се правят сметки с кого да се обединят, за да вкарат повече свои хора в листите. Както левицата не си е научила урока от минали катастрофи, така и десницата не си е научила урока за това, че тя се отчужди от гражданското общество и загуби кредита му на доверие.

- Европарламентът ще продължи ли дебата за положението в България и за това, че националистическа партия и скандалният лидер крепят властта?

- Любопитното е, че чак сега голяма част от хората разбраха колко опасен може да бъде Сидеров и националистите в България. При предишния мандат "Атака" две години подкрепяше ГЕРБ и по същия начин осигуряваше мнозинство в парламента.

Тогава Сидеров и компания бяха предмет на присмех и публично осъждане, но не се считаха за сериозна заплаха. Сега разпадът стигна до там, че в момента в парламента са представени три популистки леви партии и една националсоциалистическа популистка партия. Никога не съм мислил, че ГЕРБ е дясна партия. Тя е недемократична, йерархична и лидерска партия. България и за това няма алтернатива.

www.trud.bg/Article.asp

ПП: Видеото, което предлагам на вниманието ви, предлага нова алтернатива - пряка демокрация...
Нали всички /най-вече протестиращите/ искаме промяна на Статуквото, нови закони, нови лица /не мутри/? ...
Допадат ми идеите за децентрализация, за прозрачност, за съкращаване на номенкла-турените кадри, на дър-държавния /държания/ апарат, за възраждане на България...







Гласувай:
36


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Звучи разумно.
08.07.2013 13:29
Звучи разумно.
цитирай
2. makont - Срещу сила, трябва да застане сила,
08.07.2013 13:51
а ние още не сме осъзнали силата си. Време ще мине...
цитирай
3. mt46 - Клоунинг -
08.07.2013 14:16
14:03 - allyally
цитирай
4. mt46 - Блокаж или бъг?
08.07.2013 14:27
Няколко пъти влизам в постинга си, а коментарите и карето с аватара ми са... невидими... Забелязах подобен проблем и в 2-3 други блога... Трябва да се кликне на ника, за да се появи аватара и да се гласува за блога...
цитирай
5. vishnichka - Пусни едно ЛС до админите да ти видят блога,
08.07.2013 16:21
все още се зарежда много бавно.

Протестите са на път да свършат, в смисъл да има оставка, а нямаме никаква представа какво ще следва подир извоюваната свобода.
Много притеснително!
цитирай
6. valeska - "Пряката демокрация не е за ...
08.07.2013 17:06
"Пряката демокрация не е за всяка уста лъжица! Нужни са подготвени хора. Ако народът е узрял за демокрация , то за пряка демокрация трябва доста по-дълго зреене. Поколения наред"…
цитирай
7. mt46 - У нас от 23 г. има лъжедемокрация, посттоталитаризъм...
08.07.2013 18:23
valeska написа:
"Пряката демокрация не е за всяка уста лъжица! Нужни са подготвени хора. Ако народът е узрял за демокрация , то за пряка демокрация трябва доста по-дълго зреене. Поколения наред"…

Нали все някога трябва да се постави начало?...
цитирай
8. gogi6666 - Измина ни животът в напразни очаквания за по-добра промяна.
08.07.2013 20:10
Демокрацията често бъркат с хаос и анархия.
цитирай
9. ishchel - Статията е интересна
08.07.2013 21:39
но има някои неточни акценти. Г-н Луджев пропуска да отбележи, че заслугата за съсипването в зародиш на гражданското общество у нас имат именно власт имащите, които в продължение на 23 години оставиха силови групировки, създадени знайно от кого, да тероризират обществото, използвайки стрàховите механизми с които си служат тези формирования, именно за подтискане и ликвидиране на всяка мисъл за съпротива от страна на хората към наложения властови модел, с единствена цел разпределение на парчетата от баницата и създаване на олигархичната структура на днешния елит.
цитирай
10. tota - Г-н Луджев е един от тези дето уча...
09.07.2013 10:21
Г-н Луджев е един от тези дето участваха в съсипването на държавата. Нима този така наречен преход не можеше да протече по друг начин. Можеше!!!
За каква демокрация говорим, когато никой не разкрива, чия собственост са заводите или кой ги е съсипал? Ами земята? Може ли някой да каже, кои са собствениците на българската земя. Персонално или българи - толкова дка, чужди граждани - точно кои - толкова дка земя.
Могат много неща да се направят, стига всички да сме на една вълна и бедни и богати - патриотичната - България да е на българите!! И воля да има за това.
Къде ти патриотизъм в ХХІ век, когато парите стоят над всичко!!

Интересно говори Петър Клисаров. Правила са необходими за да има ред.
Но, кога и къде е възможна демокрацията? Там където има дебел комат и просвета и култура.
Има ли го това у нас? И ако го има - стига ли да имаме демокрация!!!

Хубав ден на всички!!
цитирай
11. kbalenciaga - Постоянно пиша, че този блокаж е преднамерен и целенасочен
09.07.2013 11:53

И че заедно с тези протести се режисира под ръководството на Червените олигарси.
Но голяма част от блогърите тук, начело с Босия казват, че пиша глупости!

Една от причините е, че в момента се договарят парите по "европейските програми". Които всъщност са една голяма измама.

За периода 2007г.-20013г. България е внесла като вноски в ЕС малко над 5 млд. евро. Толкова е и усвоила ПО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ за същия период!
Голяма част от тези пари са пропиляни за далавери, подкупи, измами...

В едно изречение.
Всичките тези пари, които уж се дават по европейски програми всъщност са взети като вноски от джоба на българите, и после са им дадени същите пари, и то с големи условия, точно по определени схеми, правила, които са против интересите на българския народ!

Тези пари(5 млд. евро) ако не бяха минали през ЕС, а бяха дадени конкретно за производство- за изграждане на предприятия, заводи, за развитие на зеленчукопроизводството, сега България нямаше да е в такова лошо състояние!

Но тук идва проблема за ЕС. Така България щеше да стане по конкурентно способна на фирмите от ЕС. И много българи, които работят за Западните икономики сега щяха да работят за българската икономика.
Лекари, мед. сестри, инженери...нямаше да ходят в чужбина.

В този момент ЕС е най голямата спирачка за развитието на българската икономика! ФАКТ!
цитирай
12. kbalenciaga - А в случая, конкретно и аз мисля като tota
09.07.2013 11:58
Протестиращите от Столичната средна класа защо не задават тези въпроси, които tota пита?!

Защо не им прави впечатление например, че Боко Тиквата е обявил 14 хил. лева доходи?!
Не виждат ли че така им се подиграва директно в лицето?
цитирай
13. lion1234 - Много точно е отграничил...
09.07.2013 12:48
нещата Луджев, сравнявайки настоящия протест с този от 90-те: преди имаше ясна и напълно реално осъществима алтернатива - Националното движение СДС, а сега имаме един стихиен протест, лишен от ясен и значим политически субект като алтернатива на статуквото плюс един имагинерен ,,реформаторски'' блок, който я прескочи изборната бариера, я - не.
С интерес изгледах видеото: допаднаха ми споделените идеи за стегнат, оптимизиран админ. апарат, за електронното правителство и гласуване, за реалното разделение на властите и пр.
цитирай
14. mt46 - Да, този протест е твърде рехав - в сравнение с 90-те г.
09.07.2013 23:16
lion1234 написа:
нещата Луджев, сравнявайки настоящия протест с този от 90-те: преди имаше ясна и напълно реално осъществима алтернатива - Националното движение СДС, а сега имаме един стихиен протест, лишен от ясен и значим политически субект като алтернатива на статуквото плюс един имагинерен ,,реформаторски'' блок, който я прескочи изборната бариера, я - не.
С интерес изгледах видеото: допаднаха ми споделените идеи за стегнат, оптимизиран админ. апарат, за електронното правителство и гласуване, за реалното разделение на властите и пр.

Слушах по канал 3 представители на новия реформаторски блок - не ми вдъхнаха доверие /само за избори говорят, бръщолевят като досегашните депутати/...
А в това видео се предлага истинска алтернатива... Защо не канят г-н Клисаров в телевизиите?...
цитирай
15. mt46 - Не знам защо не питат. И защо не искат съд и затвор за ЦЦ и ББ...
09.07.2013 23:24
kbalenciaga написа:
Протестиращите от Столичната средна класа защо не задават тези въпроси, които tota пита?!

Защо не им прави впечатление например, че Боко Тиквата е обявил 14 хил. лева доходи?!
Не виждат ли че така им се подиграва директно в лицето?

цитирай
16. mt46 - Съгласен съм за ЕС... За какъв чеп ни е? Да ни заробва?... Искам независимост!
09.07.2013 23:28
kbalenciaga написа:

И че заедно с тези протести се режисира под ръководството на Червените олигарси.
Но голяма част от блогърите тук, начело с Босия казват, че пиша глупости!

Една от причините е, че в момента се договарят парите по "европейските програми". Които всъщност са една голяма измама.

За периода 2007г.-20013г. България е внесла като вноски в ЕС малко над 5 млд. евро. Толкова е и усвоила ПО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ за същия период!
Голяма част от тези пари са пропиляни за далавери, подкупи, измами...

В едно изречение.
Всичките тези пари, които уж се дават по европейски програми всъщност са взети като вноски от джоба на българите, и после са им дадени същите пари, и то с големи условия, точно по определени схеми, правила, които са против интересите на българския народ!

Тези пари(5 млд. евро) ако не бяха минали през ЕС, а бяха дадени конкретно за производство- за изграждане на предприятия, заводи, за развитие на зеленчукопроизводството, сега България нямаше да е в такова лошо състояние!

Но тук идва проблема за ЕС. Така България щеше да стане по конкурентно способна на фирмите от ЕС. И много българи, които работят за Западните икономики сега щяха да работят за българската икономика.
Лекари, мед. сестри, инженери...нямаше да ходят в чужбина.

В този момент ЕС е най голямата спирачка за развитието на българската икономика! ФАКТ!

цитирай
17. mt46 - Всички досега управлавали партии са участвали в съсипването на страната ни... Но никой не носи отговорност /наказателна/...
09.07.2013 23:35
tota написа:
Г-н Луджев е един от тези дето участваха в съсипването на държавата. Нима този така наречен преход не можеше да протече по друг начин. Можеше!!!
За каква демокрация говорим, когато никой не разкрива, чия собственост са заводите или кой ги е съсипал? Ами земята? Може ли някой да каже, кои са собствениците на българската земя. Персонално или българи - толкова дка, чужди граждани - точно кои - толкова дка земя.
Могат много неща да се направят, стига всички да сме на една вълна и бедни и богати - патриотичната - България да е на българите!! И воля да има за това.
Къде ти патриотизъм в ХХІ век, когато парите стоят над всичко!!

Интересно говори Петър Клисаров. Правила са необходими за да има ред.
Но, кога и къде е възможна демокрацията? Там където има дебел комат и просвета и култура.
Има ли го това у нас? И ако го има - стига ли да имаме демокрация!!!

Хубав ден на всички!!

Да, идеите на Клисаров са много добри, разумни, наистина демократични...
цитирай
18. mt46 - Това е интервю. Луджев отговаря на зададените му въпроси...
09.07.2013 23:43
ishchel написа:
но има някои неточни акценти. Г-н Луджев пропуска да отбележи, че заслугата за съсипването в зародиш на гражданското общество у нас имат именно власт имащите, които в продължение на 23 години оставиха силови групировки, създадени знайно от кого, да тероризират обществото, използвайки стрàховите механизми с които си служат тези формирования, именно за подтискане и ликвидиране на всяка мисъл за съпротива от страна на хората към наложения властови модел, с единствена цел разпределение на парчетата от баницата и създаване на олигархичната структура на днешния елит.

И Боко е участвал в силови групировки, но май никой не го пита за това... :)
цитирай
19. mt46 - Да, така е, Майсторе...
09.07.2013 23:47
gogi6666 написа:
Демокрацията често бъркат с хаос и анархия.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164514
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031