Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2015 22:14 - Промяната е възможна...
Автор: mt46 Категория: Видео   
Прочетен: 3500 Коментари: 19 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Речта на кандидата за президент Бърни Сандърс, която възпламени Америка       image

 

/Поглед.инфо/Публикуваме пълната реч на кандидата за президент на САЩ Бърни Сандърс, направена пред 29 000 души в Портланд, Орегон.

Сандърс е сред малцината политици на най-високо ниво в Америка, които не са обвързани с нито една от големите партии - Демократическата и Републиканската. Бил е независим кмет на най-големия град в родния си щат Върмонт - Бърлингтън, след това става независим конгресмен, а в момента е независим сенатор. Сандърс, без да е член на Демократическата партия, е кандидат на същата за президент на САЩ. В момента според преобладаващата част от социологическите сондажи Отвъд океана, той е втори след Хилъри Клинтън, а подкрепата за него расте с всеки изминал ден. Той се превърна в атракция с това, че с речите си привлича десетки хиляди души, които го слушат и гледат на живо. Речта, която е преведена по-долу е направена в препълнена 20 000-на зала, пред която е имало още 9 000 души, които са гледали и слушали Сандърс на голям екран. Само на това събрание той е говорил пред повече хора, отколкото всички други кандидат-президенти на двете партии... взети заедно.

Това е невероятно! Тази кампания е за това - да събира хората заедно! Започнахме тази кампания преди три месеца и половина и енергията зад нас е нищо по-малко от необикновена. Благодарим ви, че сте тук! Имахме огромни събрания в родния ми Бърлингтън, в Минеаполис, в Далас, в Хюстън, в Ню Орлийнс, вчера имахме 15 000 души в Сиатъл. Но Портланд, вие събрахте повече отколкото всички останали! Това е до момента най-голямата тълпа - 29 000 души! Благодаря ви!

Нека започна с това. Няма президент, който ще се бори по-упорито от мен да спре институционалния расизъм в тази страна и да реформира нашата счупена система на криминално правосъдие. Днес в Америка имаме този ужасяващ факт - имаме повече хора в затворите, отколкото всяка друга държава по света. Искам да видя тази държава да има повече работа и образование, отколкото хора в затворите.

Братя и сестри, нашата страна днес е изправена пред повече кризи, отколкото през 30-те г. на миналия век. Това, което ние ще направим и това, което е нашето разбиране е, че проблемите са създадени от лоша публична политика. Добра публична политика ще премахне тези кризи. Затова ние се събираме днес - за да създадем добра публична политика!

Днес ние казвам ясно и високо, че тази велика нация принадлежи на всички нас, а не само на шепа милиардери. Живеем в най-богатата държава в историята на човечеството, но малцина разбират това или го усещат, защото почти цялото богатство се контролира от шепа хора. Заедно ще променим това!

Нашата страна днес има по-големи неравенства на доходите и богатствата, отколкото която и да е развита държава на планетата. Пропастта между най-богатите и всички останали е много по-лоша отколкото, когато и да е било след 1928 г. Според мен проблемът с неравенството на доходи и богатства е най-големият морален проблем на нашето съвремие. Ще инжектираме този морален проблем в политиката. Днес!

Има нещо ужасяващо грешно, когато 0,1% от хората имат толкова богатство, колкото имат останалите 90% от населението. Има нещо ужасяващо грешно, когато повече от 50% от прихода генериран от всички ни днес, отива в най-богатия 1%. Има нещо ужасяващо грешно, когато в последно време виждаме огромен ръст на милионерите и милиардерите, когато обикновените американци работят повече часове срещу по-малки надници. Ние имаме, за наш срам, най-големия процент на детска бедност, от която и да е развита страна в света. Това трябва и ще се промени!

Тази кампания изпраща послание към класата на милиардерите - да, ние имаме куража да си премерим силите с вас! Нашето послание към милиардерската класа е - вие няма да продължавате да получават милиарди данъчни облекчение, докато има деца в Америка, които си лягат гладни! Вие няма да продължите да спирате фабрики в Америка и да изпращате работите ни в чужбина, докато милиони американци имат нужда от работа. Няма да продължавате да криете милиарди долари на Кайманите и Бермуда, докато ние имаме огромни нужди, които не можем да посрещнем тук. Алчността на милиардерската класа и корпоративна Америка трябва да бъдат спрени. Достатъчно! Трябва да се прекрати!

image

Когато говорим за икономика обаче има и друг проблем, не е само гротескното неравенство на доходите. Трагичната реалност е, че средната класа на Америка, някогашният повод за завист на целия свят, изчезва през последните 40 години. Въпреки технологичния бум и растежа на продуктивността средния доход на семействата днес е с приблизително 5 000 долара по-нисък отколкото е бил през 1999 г. В моя щат Върмонт и тук в Орегон не е необичайно да видиш не просто хора, които работят не на една работа, а на две, че и три работи, за да сглобят някакъв доход и минимални осигуровки. Америка не трябва да бъде такава! Имаме нужда от икономика, която работи за работещите хора, а не само за милиардерите!

Нека ви кажа нещо, което често се пропуска. Всеки месец правителството прави статистика на безработицата. Последните данни са, че безработицата е 5,3%. Това, което не ви казват е, че този официален процент на безработица не отчита тези, които са се отказали да си търсят работа, както и тези, които работят почасово. Ако ги добавим, истинската безработица е над 10%. Нека ви кажа и друго, за което почти никой не говори, а именно за младежката безработица в САЩ. Преди месец излезе изследване на истинската безработица сред младежите. При завършили гимназия младежи между 17 и 25 г., които са бели, безработицата е 33%. Ако си латинос - 36%. Ако си чернокож - 51%! Не можем да позволим да обърнем гръб на цяло поколение от млади хора! И ако някой мисли, че тези скандално високи нива на безработица не са свързани с факта, че имаме повече хора в затвора, отколкото всяка друга страна, то той ще е в жестока грешка. Моята визия е вместо да инвестираме в затвори и зандани, да инвестираме в работни места и образование за младите хора! Аз не искам САЩ да продължи да има повече хора в затворите отколкото всяка друга страна. Искам нашата страна да има най-добре образованото население на света!

И когато говорим за икономиката, нека бъдем пределно ясни - милиони от нашите съграждани работят на надници, които са прекалено ниски. Хората в тази страна не трябва да са принудени да работят по 60-70 ч. на седмица, за да оцелеят. Федералната минимална работна заплата от 7,25 долара на час е надница, която гарантира умиране от глад. Тя трябва да се увеличи и да гарантира живот! Аплодирам тези градове, които увеличиха минималната заплата на 15 долара на час и това е точно това, което трябва да направим на федерално ниво - 15 долара на час!

Братя и сестри, не е радикална идея да кажем, че ако някой работи по 40 часа на седмица в тази държава, то този човек не трябва да живее в бедност. И когато говорим за нормални и прилични заплати има и още нещо, което трябва да решим. Говоря на мъжете сега - борете се за равно заплащане между мъже и жени! Няма защитим аргумент, който да предопределя жените да получават по-малко от мъжете. Това трябва да се промени!

Знам, че много от вас са чули, че моите републикански колеги говорят за "семейни ценности". Те обожават семействата. Но и вие, и аз знаем какво имат предвид под "семейно ценности". Под това те разбират жените в тази страна да нямат право да контролират собствените си тела, с което не съм съгласен! Под това те разбират, че жените не са достатъчно умни, за да си купят сами контрацептиви, с което не съм съгласен. Още под това разбират, че нашите гей братя и сестри не трябва да могат да се женят и да имат равни права с останалите граждани, с което не съм съгласен! 

image

Имам 4 деца и 7 прекрасни внуци и с жена ми Джейн сме женени от 27 г. Ние вярваме в семейството, но нашето разбиране за семейство е доста по-различно от виждането на републиканците. Според мен, когато говорим за семейни ценности, трябва да споменем международния срам, че Америка е единствената основна световна сила, която все още не признава платената семейна отпуска и платени болнични. Нека ви кажа какво значат семейните ценности. Днес една жена тук в Орегон ражда. Това е голям ден за майката, за бащата, за цялото семейство. Много голям ден е и за самото дете. Но ето какво се случва и тук искам да обърнете особено внимание на семейните ценности - ако тази майка и това семейство има достатъчен доход тя ще може да остане вкъщи седмици и месеци, за да се грижи и да обича детето си. А това по-всяка вероятност е най-важното и ценно нещо, което едно човешко същество може да направи в живота си. Но идва и "Но"-то - ако тази жена няма достатъчен доход тя ще е принудена да се раздели от новороденото си бебе след 5, 10 или 14 дни след раждането и да се върне на работата. Това не е семейна ценност! Затова аз ще се боря за 12 седмици платен семеен отпуск и платен болничен. Да позволиш на една майка и един баща да опознаят новороденото си бебе е семейна ценности, ако това въобще значи нещо.

В резултат на колапса на средната класа, днес нашите граждани работят повече отколкото работят гражданите на всички други водещи държави в света. 85 % от мъжете и 65% от жените работят повече от 40 часа на седмица. И въпреки това се появяват всеки ден нови работни места, които предлагат нула платени почивни дни годишно. Ето затова имаме нужда от това всеки работник в Америка да има 2 седмици платен отпуск! И имаме нужда от платени болнични за всеки американски работник!

Когато социолозите питат американците какви ги тревожи най-много, отговорът винаги е един и същ - работата! Хората се притесняват за икономиката, ако си на 55 се притесняват, че ще ги замести някой на половината на тяхната възраст, но и на половината на тяхната заплата. Ако си току-що завършил колеж е много трудно пък да си намериш работа, която да осигурява заплата, която ти трябва. Според мен имаме нужда от основна федерална програма за осигуряване на работни места! Програма, която възстановява нашите рушащи се пътища, водохранилища и отпадъчни хранилища. В Америка инфраструктурата не трябва да се разпада, вече представихме законопроект - 1 трилион долара за 5 г., който създава 30 млн. добре платени работи.

Когато говорим за работа, трябва да говорим не само за откриване на работни места, но и за запазване на работни места. Пред вас стои сенатор, който е бивш конгресмен и като такъв е гласувал срещу НАФТА и всички други такива споразумения. И аз ще помогна да се продължи битката срещу унищожителното TPP споразумение. Корпоративна Америка трябва да разбере, че сега е времето да се инвестира в Съединените американски щати!

Братя и сестри, когато говорим за алчност, за арогантност, за кражба, това са само някои от думите, които описват случващото се на Уолстрийт. Алчността, незаконното и неморално поведение на Уолстрийт вкара тази страна в най-лошия икономически срив след Голямата депресия. Днес намирам за интересно как деца получават присъди за цигара марихуана, докато изпълнителните директори на тези големи компании минават между капките. Как става така че когато директорите на Уолстрийт разрушават икономиката и милиони американци си губят работните места и домовете, а за тези директори няма никакви последици освен че сега изкарват повече пари отколкото преди кризата. Това ще се промени! Истината е, че повечето големи финансови институции са по-големи днес, отколкото когато ги спасихме, защото бяха твърде големи, за да фалират. Според мен, първо, трябва да възстановим Глас-Стийгъл (законодателна уредба въведена след Голямата депресия, която ограничава и силно регулира дейността на банките - бел. прев.) и второ и най-важно - трябва да разделим тези финансови институции. Ако банка е твърде голяма, за да фалира, то тази банка е твърде голяма, за да съществува! Имаме нужда от финансова система, в която банките инвестират в малките и средни предприятия и помагат на хората да си купят домове, а не такава, в която банките съществуват сами за себе си.

image

Приятели, нека бъда максимално откровен - в резултат на унищожителното решение на Върховния съд, което позволи неограничено финансиране на предизборните кампании американската политическа система силно се корумпира, а основите на американската демокрация са подкопани. Това което съда каза на най-богатите хора в Америка беше следното: "Хора, вие вече притежавате по-голямата част от американската икономика, вече сте невероятно богати, но сега ние ще ви дадем възможност да си купите самото правителство на САЩ." Точно и това ще се случи, ако не ги спрем. Ако можете да повярвате - едно семейство, семейството на екстремно десните братя Кох, които искат да сложат край на всяка социална придобивка в Америка, те смятат, че минималната заплата е твърде висока и искат да я изтрият. Тези хора само за този изборен цикъл това семейство ще похарчи повече пари отколкото двете големи американски партии взети заедно. Когато само едно семейство може да си позволи нещо такова, това не е демокрация, това е олигархия и тя трябва да си замине! Борим се за запазването на нашата демокрация и да спрем възможността правителството ни да бъде купено от шепа милиардери и политиците им! Направих много малко обещания по време на тази кампания, но едно от тях е, че моите номинации за Върховния съд ще са придружени с тест. И този тест е всяка от моите номинации да каже на американския народ, че те ще се борят за премахването на това решение за финансирането на кампаниите!

Братя и сестри, не само, че трябва да се преборим с това решение, но и ако вярваме, че американската демокрация трябва да е жива и да има една от най-високите избирателни активности в света, а не една от най-ниските, демокрация, в която всеки един гражданин без значение от политическите си убеждения, искам да можете да се кандидатирате за публични постове без да се налага да молите милиардери за подаяния. Затова трябва да преминем към обществено финансиране на предизборните кампании!

Когато говорим за демокрацията, нека кажа нещо. Преди няколко дни има среща с Мартин Лутър Кинг III и една от най-големите групи за граждански права у нас. Говорихме за две неща - почетохме победата от преди 50 г. във връзка с въвеждането на закона, който разреши на всеки американец, без значение цвета на кожата му, да има право да гласува. Мнозина знаят, че преди две години Върховния съд въведе поправка на този закон и щати навсякъде в страната направиха така, че да става много по-трудно на хората да гласуват уж, за да се борим с изборните измами. Нека кажа ясно - изборните измами са сериозно нарушение и трябва да се преследват с цялата строгост на закона. Но за щастие трябва да кажем и друго - в Америка почти няма изборни измами. Това, което републиканците направиха беше да направят редица бариери пред цветнокожите, бедните и възрастните да гласуват. С това целта им е ясна - да направят по-труден изборния процес за хора, които не гласуват за тях. Аз съм политик, участвам отдавна в избори. Спечелил съм много, малко съм загубил. Но никога не ми е хрумвало да спечеля избори като лиша тези, които не биха гласували за мен от правото им на глас. Нека бъде максимално ясен - тези хора, които нямат смелостта да се борят за идеите си, които смятат, че единствения начин да спечелят избори е да откажат правото на глас на тези, които не ги подкрепят, тези хора са страхливци! Ако се бориш за пост имай смелостта да се изправиш пред хората, а не да се страхуваш от тези, които не биха гласували за теб. Като президент една от най-големите ми битки ще е да премахна всички тези ограничения, за да могат всички пълнолетни граждани да гласуват.

Братя и сестри, всички сте наясно, че живеем в силно конкурентна световна икономика и че ако тази страна иска да оцелее, това може да стане само, ако имаме високо образовано население. Това, което се случва в тази страна във връзка с висшето образование е национален позор. Имаме стотици хиляди умни млади хора, които искат да идат в колеж, но не могат да учат, защото семействата им нямат пари. Това е не само нечестно към младите хора, но е и глупаво, ако въобще се интересуваме от бъдещето на икономиката ни. Затова създадох законодателство, което казва, че всеки публичен университет в Америка ще е безплатен! Има деца, които в 3-ти и 4-ти клас знаят, че никога няма да отидат в колеж. Те си казват, че няма нужда да учат, защото няма да отидат в колеж. Но когато кажем на всяко дете, че ако учи осърдно, то то ще отиде в колеж, то това ще революционализира образованието в Америка. Има огромна маса от американци, които страдат под бремето на огромни студентски заеми. Преди няколко години проведох среща с млади хора. Една от жените, която е извършила жестокото престъпление да иска да стане лекар и да се грижи за хората с ниски доходи, впрочем - точно от тези доктори, от които имаме нужда. Тя е приключила висшето си образование с 300 000 долара дълг. Друга жена завършила за зъболекар е с 400 000 долара дълг. Стотици хиляди американци приключват образованието си с 500-600-700 000 долара заеми. И плащат лихви в порядъка на 6-7-10 процента. Не мога да разбера как някой може си рефинансира ипотеката на 2-3 процента лихва, докато друг плаща 7-8 процента лихва на студентски кредит. Това законодателство, което предложих, решава този проблем по два начина - първо, даваме възможност на хората да рефинансират тези си задължения при по-ниска лихва и второ - ще накараме правителството да спре да печели от студентските заеми! Не мога да проумея как имаме хора, които плащат по 20-25% от доходите си по студентските си кредити. Това трябва да се промени!

Когато говорим за нашите отговорности като човешки същества трябва да разберем, че имаме морална отговорност да оставим тази планета на децата и внуците си обитаема. Научната общност са напълно единни казвайки ни, че промените в климата са реални и са вследствие на човешката дейност. Те вече предизвикват сериозни щети. В момента имаме малък времеви прозорец, в който имаме възможност да преобразим енергийната си система преди ситуацията значително да се влоши. Това, което учените ни казват, е че ако не действаме в следващите няколко години смело и бързо, то до края на века планетата ни ще е с няколко градуса по-топла. А това означава - повече суша, повече наводнения, по-големи нива на океаните, повече световни конфликти, тъй като хората ще се бият за намаляващите водни и териториални ресурси. Нашата морална отговорност е да работим с Китай, с Русия, с Индия, за да променим енергийните си източници от фосилни горива към устойчиви и ефективни такива. 

image

Когато говорим за проблемите пред нашата страна, моля разберете, че ние оставаме последната водеща държава в света, която не гарантира на всичките си граждани достъп до здравеопазване. Последните законодателни промени направиха известни стъпки напред, но 35 млн. нямат здравна осигуровка, а още повече хора са недоосигурени. Според мен достъпа до здравеопазване е човешко право на всички хора! И затова вярвам, че трябва да вървим към здравеопазване за всички! Нека сте наясно какви са приоритетите на републиканците - по време на бюджетирането те приеха да се изхвърлят 27 млн. души от системата на здравеопазване. Като ги питате какво ще се случи с тези хора те казват: "Не ни интересува". Във време, в което семействата се борят да сложат храна на масата, половината от децата са лишени от храна в училище заради милиарди орязване на бюджетите за храна в системата на публичното образование. Трябва да кажем на републиканците и на донорите им, че това не може да продължава! Няма да спрем социалните гаранции, а ще ги увеличим. Няма да спрем парите на ветераните, а ще ги увеличим!

Тази кампания има за цел да събира хората за политическа революция. Докато може и да имаме разлики в мненията е задължително да застанем заедно за децата ни и родителите ни, за да създадем нация, в която всеки, всеки, всеки живее с достойнство! Когато говорим за всички това включва и онези 11 млн. души без документи в тази страна. Тези хора не може да продължават да живеят в сенките, да продължават да са експлоатирани и да продължават да са разделени от семействата си. Имаме нужда от цялостна реформа в емигрантската система в посока на по-лесно придобиване на гражданство. 

Всички знаете, че светът е лудо и страшно място. Виждаме терора и ужаса, виждаме какво прави Ислямска държава, виждаме варварщината и всичко това. Никой няма магическо решения на тези проблеми. Онзи ден говорих с президента във връзка с неговото решение да недопускаме Иран да създаде ядрено оръжие, но да го направим без да се стига до война. Знам много за цената на войната. Научих, че наскоро в Афганистан и Ирак сме загубили още смели наши сънародници. Научих, че имаме стотици хора върнали се без крайници. Говорих с представители на онези стотици хиляди с посттравматичен стрес. Цената на войната е реална и е ужасна. Вярвам, че войната е последния възможен изход, а не първия възможен изход! Като човек гласувал срещу войната в Ирак, не мога да ви обещая, че споразумението с Иран ще сработи. То е сложно и включва Китай, Русия, Германия, Франция, Великобритания и Иран. Но това, което мога да ви кажа е, че трябва да дадем шанс на това споразумение, вместо да вървим към война!

Нека завърша с една молба. Умолявам ви да мислите за големите неща, а не за дребните. Искам да мислите за това което тази страна може да бъде и това не е утопична мечта, а реалност. Можем да бъдем нация, която гарантира здравеопазването на всички хора като човешко право. Можем да бъдем нация, в която работещите родители могат да ходят на работа, но децата им са в достъпна и качествена забавачка и градина. Можем да сме нация, в която всеки американец, без значение от дохода си, може да получи висше образование. Можем да бъдем нация, в която всеки възрастен може да изживее живота си с достойнство и сигурност. Можем да бъдем нация, в която всеки, без значение от расата си, вярата си, увреждането си или сексуалната си ориентация, може да бъде равноправен на всички останали, защото това е негово/нейно рожденно право. 

Братя и сестри, това е нацията, която можем да създадем, когато се съюзим и не позволим да ни разделят! Не можем да бъдем разделяни на черни и бели, на родени тук и родени в чужбина, на гейове и хетеро, на мъже или жени! Те имат неограничени количества пари. Притежават по-голямата част от тази страна, контролират по-голямата част от медиите, много са силни. Но ние имаме нещо, което те нямат - имаме обединен народ! Когато сме единни и не позволяваме на дребните неща да ни разделят, когато казваме "ДОСТАТЪЧНО! ТАЗИ СТРАНА НИ ПРИНАДЛЕЖИ!". Когато направим това - никой и нищо не може да ни спре! Благодаря ви!

В И Д Е О

Превод: Хаштаг-BG

Източник: Хаштаг-BG


Прочети цялата статия тук: Речта на кандидата за президент Бърни Сандърс, която възпламени Америка - Поглед Инфо
ПП: Възможно е промяна в световен мащаб да започне от силна държава като САЩ. Ако Б. Сандърс спечели доверието на американците, ако спечели изборите и изпълни обещанията си. И ако не бъде убит като президента Кенеди...
Другата опция е световна война, изтребление на голяма част от човечеството...
Гласувай:
13
1


Вълнообразно


1. stela50 - Прочетох речта на кандидата за президент Бърни Сандърс
14.08.2015 22:55
и намирам за нормално да възпламени Америка... много емоционална,
звучи откровено и убедително - моите уважения - американските лидери
са известни с умението си да водят предизборните си кампании почти
перфектно - много всеотдайно и професионално... да напомнят Кенеди -
неговата невероятна харизма и увереност. Да... нещо трябва коренно
се промени, да има и друг изход - не война. Възможно е промяната
в световен мащаб да започне от силна държава като САЩ ако...
ако Сандърс спечели доверието на американците, ако спечели изборите
и изпълни обещанията си... сигурно има и още "ако"...
И въпреки многото условия, дано наистина започне промяна...
Дано !
цитирай
2. vestige - Ако бях американка
14.08.2015 23:21
бих гласувала за него. Дано не е само предизборно лустро
цитирай
3. kvg55 - Силна критика на положението в САЩ. ...
14.08.2015 23:48
Силна критика на положението в САЩ.
Ако работиш на две и три места, не ти остава време
да четеш книги, да посещаваш театър и кино.
Остава ти време за телевизия (манипулативна), кола и пуканки.
Бърни Сандърс говори за политическа революция.
Същи болшевик.
Според Маркс социалистическата революция ще започне от най-развитата капиталистическа страна.
цитирай
4. kbalenciaga - Бърни Сандърс е това в момента, което иска Олигархията
15.08.2015 00:00
Поискала ли бе Олигархията той да не говори така, нямаше и да се чуе за него.
В стила, който са вкарали навсякъде "Разделяй и Владей", НАЙ-ВАЖНОТО УСЛОВИЕ е да има ВРАГ.
ВИНАГИ!
Да има противопоставяне.

Всъщност той говори точно като Волен Сидеров. Като него казва много истини.
НО.
Това което мен ме ВТРЕЩЯВА е че хората не искат да мислят!
И в САЩ, и в България, и в Германия...на всякъде чакат някой да им сипе, на готово. А това ВИНАГИ е Олигархията.
Както и в този случай.

На първо четене:

Говори колко зле били американците?!
Американците били зле?!!!
А как живеят хората по света според него???
Да дойде в България да види как масово българските пенсионери са принудени да живеят с 100-150 долара на месец!
Ами ако разбере че в Африка, държавни служители работят за 18 долара НА МЕСЕЦ!
Тоя човек изобщо имали най-малка представа за света?!

Другото което е, много популизъм, а нищо за една от най-важните теми?!
Армията!
Какъв е бюджета на САЩ за Армията сравнен с останалите големи военни сили?!
Сравнен например с Русия?!

Друго, нескончаемите държавни заеми, и за тях нито дума?!

Изобщоооо...със сигурност има и още...

цитирай
5. milady - колега ,ти си разумен мъж над средна възраст ...
15.08.2015 10:01
как ти се струват тези “Утопии“ ??
да се замислят кандидатите за „Американската мечта “ !! аз настръхнах ....
Хората са примитивни съшества ,и умират ,да слушат....
сладки слова ...........
няма да стане
а освен това не разбрах ,какво ще прави с военния Бюджет,
/ и арсенал за билиони долари !!

пс. верно ли живееш в САЩ ....
цитирай
6. mt46 - Защо да е утопия?...
15.08.2015 13:36
milady написа:
как ти се струват тези “Утопии“ ??
да се замислят кандидатите за „Американската мечта “ !! аз настръхнах ....
Хората са примитивни съшества ,и умират ,да слушат....
сладки слова ...........
няма да стане
а освен това не разбрах ,какво ще прави с военния Бюджет,
/ и арсенал за билиони долари !!

пс. верно ли живееш в САЩ ....

1. Нима не е било утопия, че робовладелското общество може да се замени с феодално, а по-късно - феодализмът да се замени с капитализъм?...
2. Нима неолибералната система е най-добра и вечна?...
3. Толкова ли е невероятно американците да се осъзнаят, да изберат по-разумен, градивен път на развитие?...

ПП: Не, не е вярно...
цитирай
7. mt46 - 4. kbalenciaga - Бърни Сандърс е ...
15.08.2015 13:49
4. kbalenciaga - Бърни Сандърс е това в момента, което иска Олигархията
00:00
"Поискала ли бе Олигархията той да не говори така, нямаше и да се чуе за него.
В стила, който са вкарали навсякъде "Разделяй и Владей", НАЙ-ВАЖНОТО УСЛОВИЕ е да има ВРАГ.
ВИНАГИ!
Да има противопоставяне.

Всъщност той говори точно като Волен Сидеров. Като него казва много истини.
НО.
Това което мен ме ВТРЕЩЯВА е че хората не искат да мислят!
И в САЩ, и в България, и в Германия...на всякъде чакат някой да им сипе, на готово. А това ВИНАГИ е Олигархията.
Както и в този случай.

На първо четене:

Говори колко зле били американците?!
Американците били зле?!!!
А как живеят хората по света според него???
Да дойде в България да види как масово българските пенсионери са принудени да живеят с 100-150 долара на месец!
Ами ако разбере че в Африка, държавни служители работят за 18 долара НА МЕСЕЦ!
Тоя човек изобщо имали най-малка представа за света?!..."

Естествено е всяка държава да мисли първо за себе си, за своите интереси, за интересите на своите граждани... Никоя държава не може и не е длъжна да оправи целия свят. Но ако тези промени се осъществят в САЩ, това навярно ще се отрази благоприятно и на голяма част от света /в т. ч. и на България/... Преди съм писал, че е по-добре САЩ да оправят вътрешните си проблеми, вместо да се месят във вътрешните работи на доста други държави...
цитирай
8. mt46 - Да, това е положението в щатите...
15.08.2015 13:57
kvg55 написа:
Силна критика на положението в САЩ.
Ако работиш на две и три места, не ти остава време
да четеш книги, да посещаваш театър и кино.
Остава ти време за телевизия (манипулативна), кола и пуканки.
Бърни Сандърс говори за политическа революция.
Същи болшевик.
Според Маркс социалистическата революция ще започне от най-развитата капиталистическа страна.

Политиката в САЩ наистина е доста антисоциална... Бърни би могъл да обърне нещата в щатите. Не е случайна личност, има забележителна биография...
цитирай
9. mt46 - Не ми се вярва да е само предизборно...
15.08.2015 14:05
vestige написа:
бих гласувала за него. Дано не е само предизборно лустро

Както споменах, Сандърс не е новоизлюпен, случаен политик, каквито се появяват предизборно у нас...
"... Тогава отделих време и прочетох повече за политическия му път. Той е изумителен. Сандърс, който е роден през 1941 година, е участник в повечето битки за граждански права и демокрация, за които знаем от историческите филми. Например, през 1963 година е участник в похода за Работа и Свобода, прословутото събиране във Вашингтон, където Мартин Лутър Кинг чете своята известна реч "Имам една мечта...". Като сенатор след това Сандърс е най-активният глас срещу неравенството в САЩ, най-активно подкрепя идеята за обществено, а не частно здравеопазване и общо-взето се оказа единственият политик, който открито тръгна на поход срещу милиардерите, като дори отказа техните пари като дарения. Така Сандърс се оказа най-големият глас срещу бедността след Робърт Кенеди, който бе убит, преди да има шанс да стане президент..." / А. Симов/

Прочети цялата статия тук: Бърни Сандърс - кръстоносният поход срещу милиардерите - - Поглед Инфо
цитирай
10. mt46 - Да, има и други "ако"...
15.08.2015 14:10
stela50 написа:
и намирам за нормално да възпламени Америка... много емоционална,
звучи откровено и убедително - моите уважения - американските лидери
са известни с умението си да водят предизборните си кампании почти
перфектно - много всеотдайно и професионално... да напомнят Кенеди -
неговата невероятна харизма и увереност. Да... нещо трябва коренно
се промени, да има и друг изход - не война. Възможно е промяната
в световен мащаб да започне от силна държава като САЩ ако...
ако Сандърс спечели доверието на американците, ако спечели изборите
и изпълни обещанията си... сигурно има и още "ако"...
И въпреки многото условия, дано наистина започне промяна...
Дано !

Но на този етап е достатъчно да се раздвижат умовете и духовете на американските граждани...
цитирай
11. milady - Благодаря все пак за любезния отговор. Марин4о, по добре си пиши социал.Поезия!!
15.08.2015 15:36
mt46 написа:
milady написа:
как ти се струват тези “Утопии“ ??
да се замислят кандидатите за „Американската мечта “ !! аз настръхнах ....
Хората са примитивни съшества ,и умират ,да слушат....
сладки слова ...........
няма да стане
а освен това не разбрах ,какво ще прави с военния Бюджет,
/ и арсенал за билиони долари !!

пс. верно ли живееш в САЩ ....

1. Нима не е било утопия, че робовладелското общество може да се замени с феодално, а по-късно - феодализмът да се замени с капитализъм?...
2. Нима неолибералната система е най-добра и вечна?...
3. Толкова ли е невероятно американците да се осъзнаят, да изберат по-разумен, градивен път на развитие?...

ПП: Не, не е вярно...


пс Не се заяждам преднамерено , но как биха могли,
да тръгнат нещата на добре, след като ВСичко е Фалшиво в Америка ..
да не изреждам, че от 15 г събирам инфо, ...
освен това, те/ свръхбогатите / не желаят ,да се променя статуквото..
Досега ,ТЕ са избирали Президента/ и неговата политика / ....
дълга тема ,сложна , не чух твоя отговор по Военната доктрина,
военния бюджет и.....безумния арсенал оръжия за билиони ???
Моля ,да бъдем по точни, а не емоциоанални ,като маймуни .
поздрав/ Юлия

цитирай
12. mt46 - Доводите на Сандърс са повече рационални, отколкото емоционални...
15.08.2015 19:02
milady написа:
mt46 написа:
milady написа:
как ти се струват тези “Утопии“ ??
да се замислят кандидатите за „Американската мечта “ !! аз настръхнах ....
Хората са примитивни съшества ,и умират ,да слушат....
сладки слова ...........
няма да стане
а освен това не разбрах ,какво ще прави с военния Бюджет,
/ и арсенал за билиони долари !!

пс. верно ли живееш в САЩ ....

1. Нима не е било утопия, че робовладелското общество може да се замени с феодално, а по-късно - феодализмът да се замени с капитализъм?...
2. Нима неолибералната система е най-добра и вечна?...
3. Толкова ли е невероятно американците да се осъзнаят, да изберат по-разумен, градивен път на развитие?...

ПП: Не, не е вярно...


пс Не се заяждам преднамерено , но как биха могли,
да тръгнат нещата на добре, след като ВСичко е Фалшиво в Америка ..
да не изреждам, че от 15 г събирам инфо, ...
освен това, те/ свръхбогатите / не желаят ,да се променя статуквото..
Досега ,ТЕ са избирали Президента/ и неговата политика / ....
дълга тема ,сложна , не чух твоя отговор по Военната доктрина,
военния бюджет и.....безумния арсенал оръжия за билиони ???
Моля ,да бъдем по точни, а не емоциоанални ,като маймуни .
поздрав/ Юлия


Виждаме, че е против войната /гласувал е срещу войната в Ирак/... По време на Студената война в САЩ е имало разоръжаване. Защо да е невъзможно и сега?...
цитирай
13. ok3223 - Какво се форсирате бе, какички ...
15.08.2015 21:30
Нееещо не ви се вярва, че и в САЩ има разумни хора, които виждат нещата такива, каквито са, а не както ги представят пресата и телевизиите, и искат да ги променят към добро, и за доброто на цялата американска нация.
Наистина е позор, да нямат безплатно образование и здравеопазване, а да харчат трилиони за войни, и да са натрупали държавен дълг за около 60 трилиона, и богатствата на нацията да се притежават от 1% от населението. И американеца за да оцелее, да е принуден да работи на 2 - 3 работни места, за да нахрани посредствено семейството и осигури посредствено образование на децата. Да притежават най-скъпото здравеопазване, достъпно на малцина, никакъв платен годишен отпуск и платени болнични. Все неща отдавна общодостъпни в много държави по света, мноого, ама много по - бедни от САЩ .
И да не изпълни, поради съпротивата на богатите слоеве и милиардерите цялата си програма, а само 1/10 от нея БЪРНО САНДЪРС, това ще бъде огромен и решаващ скок в социалната държавна политика на САЩ към по-добро, за 99% от народа на Америка.
Това ще постави САЩ начало на решителни промени в социалната, световната и военната, и в геостратегическата политика на САЩ.
СВЕТЪТ ЩЕ ПОЕМЕ ПО НОВ ПЪТ, НА РЕШИТЕЛНИ ПРОМЕНИ В СОЦИАЛНАТА, ДЪРЖАВНАТА И ВОЕННА ПОЛИТИКА, КЪМ МИР И РЕАЛНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ВСИЧКИ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА.
ТОВА ЩЕ СЛОЖИ НАЧАЛОТО НА СВЕТОВНАТА РЕВОЛЮЦИЯ. ДАНО ДА Е МИРНА, ЗА БЛАГОТО НА СВЕТЪТ И ЧОВЕЧЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО.
ЩЕ НАСТАНЕ ВЕЧНА ОБИЧ, ВЕЧНА ПРАВДА НАД СВЕТА, КАКТО ГО Е ВЪЗПЯЛ ПОЕТА.
цитирай
14. kbalenciaga - На приказки всичко е възможно...но...
15.08.2015 21:53

Това което говори Бърни Сандърс, с оглед днешното състояние в САЩ, е по-малко вероятно, отколкото съществуването на Дядо Мраз.

По горе съм обяснил защо той днес говори така, кой му е позволил, кой има интерес, защо го прави и т.н.
Ама както и там казах хората не искат да мислят...те чакат на готово някой да им сипе...

Това е положението...Да идва Дядо Мраз...
цитирай
15. zaw12929 - НЕКА ГО ИЗБЕРАТ, ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ...
15.08.2015 23:15
НЕКА ГО ИЗБЕРАТ, ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ РЕАЛИЗИРА:
ОБАМА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ С ОБЕЩАНИЕ, КОЕТО НЕ ИЗПЪЛНИ- ЩЕ СПРЕ ВОЕННИТЕ МИСИИ
И без това има информация, за милионите затворници, за гета на неграмотни негри. Да той каза за ужасяващата липса на социални права на работещите: отпуски, болнични, майчинство и става ясно че социализмът е по висша форма на обществено развитие- където има справедливост. Няма олигарси, не са богатствата в 1% от населението. В България не е имало комунизъм- имахме социална държава. Можехме да я подобрим, а не да унищожаваме. В САЩ няма демокрация, при цитираните факти..
През 1989 имах надежда, за по добро бъдеще, което се оказа, като стоките в мола- цветни лъскави опаковки- отровно съдържание. Не е в състояние системата да наложи справедливост, доходи, развитие, а само грабеж.
Привличат елита на държавите, а тяхната младеж неграмотници, способни само да воюват да натискат копчета и пускат бомби.
цитирай
16. mt46 - Да, ще видим...
16.08.2015 10:47
zaw12929 написа:
НЕКА ГО ИЗБЕРАТ, ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ РЕАЛИЗИРА:
ОБАМА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ С ОБЕЩАНИЕ, КОЕТО НЕ ИЗПЪЛНИ- ЩЕ СПРЕ ВОЕННИТЕ МИСИИ
И без това има информация, за милионите затворници, за гета на неграмотни негри. Да той каза за ужасяващата липса на социални права на работещите: отпуски, болнични, майчинство и става ясно че социализмът е по висша форма на обществено развитие- където има справедливост. Няма олигарси, не са богатствата в 1% от населението. В България не е имало комунизъм- имахме социална държава. Можехме да я подобрим, а не да унищожаваме. В САЩ няма демокрация, при цитираните факти..
През 1989 имах надежда, за по добро бъдеще, което се оказа, като стоките в мола- цветни лъскави опаковки- отровно съдържание. Не е в състояние системата да наложи справедливост, доходи, развитие, а само грабеж.
Привличат елита на държавите, а тяхната младеж неграмотници, способни само да воюват да натискат копчета и пускат бомби.

Зависи доколко президентът е зависим от военните, от олигархията...
цитирай
17. mt46 - Да, и в САЩ има свестни хора, критици на Системата...
16.08.2015 10:54
ok3223 написа:
Нееещо не ви се вярва, че и в САЩ има разумни хора, които виждат нещата такива, каквито са, а не както ги представят пресата и телевизиите, и искат да ги променят към добро, и за доброто на цялата американска нация.
Наистина е позор, да нямат безплатно образование и здравеопазване, а да харчат трилиони за войни, и да са натрупали държавен дълг за около 60 трилиона, и богатствата на нацията да се притежават от 1% от населението. И американеца за да оцелее, да е принуден да работи на 2 - 3 работни места, за да нахрани посредствено семейството и осигури посредствено образование на децата. Да притежават най-скъпото здравеопазване, достъпно на малцина, никакъв платен годишен отпуск и платени болнични. Все неща отдавна общодостъпни в много държави по света, мноого, ама много по - бедни от САЩ .
И да не изпълни, поради съпротивата на богатите слоеве и милиардерите цялата си програма, а само 1/10 от нея БЪРНО САНДЪРС, това ще бъде огромен и решаващ скок в социалната държавна политика на САЩ към по-добро, за 99% от народа на Америка.
Това ще постави САЩ начало на решителни промени в социалната, световната и военната, и в геостратегическата политика на САЩ.
СВЕТЪТ ЩЕ ПОЕМЕ ПО НОВ ПЪТ, НА РЕШИТЕЛНИ ПРОМЕНИ В СОЦИАЛНАТА, ДЪРЖАВНАТА И ВОЕННА ПОЛИТИКА, КЪМ МИР И РЕАЛНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ВСИЧКИ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА.
ТОВА ЩЕ СЛОЖИ НАЧАЛОТО НА СВЕТОВНАТА РЕВОЛЮЦИЯ. ДАНО ДА Е МИРНА, ЗА БЛАГОТО НА СВЕТЪТ И ЧОВЕЧЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО.
ЩЕ НАСТАНЕ ВЕЧНА ОБИЧ, ВЕЧНА ПРАВДА НАД СВЕТА, КАКТО ГО Е ВЪЗПЯЛ ПОЕТА.

Осъзнаването на масите е труден и бавен процес... От идеите до реализирането им има незнаен, тежък път...
цитирай
18. milady - я , да видим , Кой тук .....
16.08.2015 21:56
Ако има и други сенатори като БЪРНИ САНДЕРС, може би САЩ и целият свят ще се отърват от този огромен еврейски ”Октопод” наречен ФЕДЕРАЛЕН РЕЗЕРВ.
Ще спре „еврейската печатница“ на долари и светът ще си отдъхне от икономическите кризи, инфлации, девалвации и други спекулации, с които банките на РОТШИЛД, РОКФЕЛЕР, ДЖЕЙ ПИ. МОРГАН и други еврейски банкови магнати експлоатират света.
Ако и сега Президентът Барак Обама, Сенаторите и другите американски управници отново си затворят очите, „ОКУПИРАЙ УОЛСТРИЙТ”/създание на еврейските банкери/ще избухне с нова, още по-голяма сила и ще предизвика непредвидими за САЩ последици.
Очевидно, все още в Америка има много хора които не виждат, че ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ води „Титаникът САЩ” към айсберга!

Еврейчето Барни не е толкова велик, той работи по плана на Рокфелер за унищожаване на Америка като умиращ кон и създаването на БРИКС.
razuznavane/
цитирай
19. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
16.08.2015 23:11
milady написа:
Ако има и други сенатори като БЪРНИ САНДЕРС, може би САЩ и целият свят ще се отърват от този огромен еврейски ”Октопод” наречен ФЕДЕРАЛЕН РЕЗЕРВ.
Ще спре „еврейската печатница“ на долари и светът ще си отдъхне от икономическите кризи, инфлации, девалвации и други спекулации, с които банките на РОТШИЛД, РОКФЕЛЕР, ДЖЕЙ ПИ. МОРГАН и други еврейски банкови магнати експлоатират света.
Ако и сега Президентът Барак Обама, Сенаторите и другите американски управници отново си затворят очите, „ОКУПИРАЙ УОЛСТРИЙТ”/създание на еврейските банкери/ще избухне с нова, още по-голяма сила и ще предизвика непредвидими за САЩ последици.
Очевидно, все още в Америка има много хора които не виждат, че ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ води „Титаникът САЩ” към айсберга!

Еврейчето Барни не е толкова велик, той работи по плана на Рокфелер за унищожаване на Америка като умиращ кон и създаването на БРИКС.
razuznavane/

По принцип и аз съм скептичен, Тома неверни... Да, нужно е Бърни да има по-голяма подкрепа и сред високопоставените политици...
Не ми се вярва да работи за чужди, антиамерикански интереси...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 13775414
Постинги: 2668
Коментари: 37446
Гласове: 123591
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728