Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2016 12:59 - Завземането. Под работнически контрол
Автор: mt46 Категория: Видео   
Прочетен: 1465 Коментари: 2 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Препоръчвам ви да гледате този документален филм, когато имате време. Може да направите и паралели с действителността у нас по време на "прехода"...

"В разгара на драматичния икономически колапс на Аржентина през 2001, най-проспериращата средна класа в Латинска Америка се озовава в град на духовете сред изоставени фабрики и масова безработица. Заводът за авточасти „Forja“ стои спящ, докато доскорошните работници не започват да действат. Те са част от смелото ново движение на работници, които окупират банкрутирали бизнеси и създават нови работни места в руините на провалилата се неолиберална система.

Филмът на Наоми Клайн и Ейви Люис разказва как самоуправлението, солидарността и желанието за по-добър живот могат да помогнат на едни съсипани от МВФ, Световната Банка, корпорациите и неолиберализма хора, да си върнат обратно работните места и достойнството."
saprotiva.org/zavzemaneto-the-take/

Част 1
www.youtube.com/watch

Част 2
www.youtube.com/watch

Част 3
www.youtube.com/watch

Част 4
www.youtube.com/watch

Част 5
www.youtube.com/watch

Част 6
www.youtube.com/watch

Част 7
www.youtube.com/watch

Част 8
www.youtube.com/watch

Времетраенето на всяка част е десетина минути...












Гласувай:
15


Вълнообразно


1. kvg55 - Сега в Аржентина, скоро и в други ...
14.03.2016 15:27
Сега в Аржентина, скоро и в други страни.
цитирай
2. mt46 - Филмът е от 2004 г. Малко знаем, а и медиите избягват подобни теми...
14.03.2016 22:23
kvg55 написа:
Сега в Аржентина, скоро и в други страни.

Ето статия от 2012 г. - http://www.capital/biznes/kompanii/2012/05/04/1820534_arjentinskiiat_kongres_sushto_odobri_nacionalizaciiata/
Аржентинският Конгрес одобри с голямо мнозинство национализацията на най-голямата петролна компания в страната - YPF. Спорното решение бе подкрепено от долната камара на парламента в четвъртък, след като преди седмица то мина и през Сената.

В подкрепа на национализацията гласуваха 207 от депутатите, а само 32 бяха против, предаде "Ройтерс". По този начин парламентаристите дадоха зелена светлина за изземването на мажоритарния дял от държавата. Национализацията ще стане факт веднага след като президентът на Аржентина Кристина Фернандес подпише указа за обнародването на закона.

Законът, който скара Аржентина и Испания

Фернандес, която се опитва да наложи по-голям контрол на държавата върху икономиката на Аржентина, предложи изземването на контрола в YPF от сегашния мажоритарен акционер - испанската компания Repsol, близо шест месеца след като бе преизбрана за още един мандат като държавен глава.

Тази стъпка предизвика бурна вълна от недоволство в Испания, която заплаши с ответни мерки, включващи орязване на доставките на биодизел за Аржентина. Редица международни наблюдатели смятат, че насилственото отнемане на мажоритарния дял в YPF ще доведе до отлив на чуждестранните инвестиции в Аржентина в момент, в който страната силно се нуждае от тях. Страната бе засегната от глобалната дългова криза и свиването на търсенето от страна на основния търговски партньор - Бразилия.

Вълна от национализации в Латинска Америка

Петролната компания YPF бе собственост на държавата в продължение на десетилетия, но бе приватизирана през 90-те години. Сегашната ренационализация бе оправдана от Кристина Фернандес с липсата на достатъчно инвестиции от мажоритарния собственик Repsol, което е попречило да се увеличи добивът на нефт и природен газ. Това принуждава Аржентина да внася горива от чужбина, което води до огромни разходи за бюджета на страната.

Преди два дни Боливия също пристъпи към национализация на голяма местна компания, която е притежание на испанци. Става дума за най-големия доставчик на електричество Empresa Transportadora de Electricidad, който е собственост на испанската енергийна Red Electrica Española. На 1 май боливийският президент Ево Моралес заповяда на армията да превземе централата на фирмата в Koчабамба. Любопитното е, че Моралес също оправда мярката с това, че испанската фирма не е инвестирала "адекватно" в Боливия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19255081
Постинги: 3709
Коментари: 45241
Гласове: 149398
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930