Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2022 22:17 - За "Време разделно"
Автор: mt46 Категория: Видео   
Прочетен: 6077 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 01.11.2022 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

IN MEMORIAM АНТОН ДОНЧЕВ

Васил Василев

Утре, 1 ноември, е денят на народните будители. От Паисий насам това са хора, за които си спомняме с гореща признателност и с чувство, че винаги ще им бъдем длъжни. Миналата седмица се простихме с един от тях – Антон Дончев.

Ще ви кажа нещо, свързано с него, за което не можех да говоря, докато беше жив. Става дума за една долна клевета, за която беше под достойнството му да дава обяснения на интригантите. Нямаше и да говоря сега, ако в дните след смъртта му старите бездарници не се бяха развилнели и не бяха подхванали отровния рефрен - ама май той не е написал Време разделно ? Не е ли Фани Попова - Мутафова ? Не, не е тя, а Яна Язова, поправят ги други сведущи. Откраднал ръкописа ѝ. Ами дали пък не е Багряна, а ? Нищо, че стилът, почеркът, мисълта са различни, важно е мълвата да трови. Нищо, че в Националната библиотека се пазят тетрадките, на които Дончев е писал на ръка в Родопите части от романа. Нищо, че нито една от набедените не е споменавала никога за роман като Време разделно и няма следа да е написала и ред по темата. Абе, и така да е, не отстъпват нищожествата, ама как се написва такъв роман за 45 дена. Не може да бъде !

Клети, нещастни анализатори.

Знаят ли те, че преди да се излее на листа, гениалната идея зрее дълго в главата на автора ? Не знаят, защото не ги е осеняла такава. А примери с гении колкото искаш. Пиесата ми е готова, остава ми само да я напиша, казва великият Расин. Панайот Пипков нанася за 15 мин. нотите на химна на българската наука и култура – “Върви, народе възродени” на една училищна дъска, пред децата. Марсилезата се ражда за няколко часа през нощта на 25 април 1792 г. Менделеев вижда Менделеевата таблица в съня си, събужда се и попълва квадратчетата. Операта “Тайният брак” от Доменико Чимароза е написана за 4 дни.

Та Антон Дончев не можел да напише “Време разделно” за 45 дни ли ? Този могъщ, всеобхватен, гръмотевичен ум ? Който се е докосвал до него знае, че не само друг не би могъл да напише “Време разделно”, но и Антон Дончев не би могъл да не напише “Време разделно”. Това е истината, която кара литературните усойници, хулителите на българската духовност и соросоидите да съскат и да цвъкат отрова около себе си. Ето я истината за писателя – тези томове са само част от сътвореното от него. Само тази книга е издадена в милион екземпляра, половината в чужбина. Ето с това Антон Дончев е влязъл в нашата и в световната литературна история, оказали се недостъпни за оглупелите му завистници.

За съжаление, авторът потвърждава поговорката “Никой не е пророк в собствената си страна “. Може романът да е издаван по цял свят, да е представян за Нобелова награда, но той, както стана дума миналата седмица, не се изучава в българските училища. Децата не знаят за него. Попитахме Министерството на образованието и науката как е възможно това. И ето какво ни отговориха : “ Текстът на Антон Дончев не е бил част от задължителните творби за изучаване в училище и не е предлаган за включване в учебните програми ”.

Значи “Време разделно” не е било предлагано да се изучава в учебните програми. Значи корифеите, които ги подготвят, са го счели за незначително, второстепенно, незаслужаващо внимание произведение. Завист или чуждестранна поръчка ? Най-любимият български роман след "Под игото" се определя от пресцентъра на МОН като “текстът на Антон Дончев “. Текстът ! Те творят оди, епоси, трактати, епопеи, авторът на “Време разделно” писал текст ! И представете си, “ по време на обсъжданията на учебните програми не е постъпвало предложение романът да се включи като задължителен за изучаване текст “.

Какъв парадокс ! Писателят, сравняван от световната литературна критика с Омир и с Шекспир не е предлаган за изучаване в родината си. Вярвате ли на това ? За идиоти ли ни вземат ? Тези, които предлагат, толкова ли са неграмотни, та не могат да различат зърното от плявата. Или по-скоро анонимните слуги на чужди интереси се примамват с евросеминари, екскурзийки, проектчета, наградички и поощренийца, за да потискат националното чувство у децата, да не знаят те историята си и богатството на родния език. Може и да са наплашени от ДПС, от присъдружните им партии или от Америка против България. И хората си траят. И "Време разделно" не се учи ! И все пак, ако поне един от безименните преподаватели, учители и експерти не го е страх, нека предложи великия роман за включване в учебната програма. Ще го направим герой на "Не се страхувай" и ще видим дали онези ще намерят аргументи да отхвърлят предложението. А ако никой не се престраши, ще намеря начин да поемем инициативата. Ще ви държа в течение.
( Из предаването “ Не се страхувай “, излъчено на 31 октомври 2022 г. по Евроком )

https://www.facebook.com/vassilpvassilev/posts/pfbid02PrCLoiUa1hnM29cjSwkWZ1Aq1Razv6BXvSEwNUvR55EwZAXtu9r8fSudrAKwoctxl



Тагове:   време,   разделно,   Дончев,   василев,


Гласувай:
16


Вълнообразно


1. kvg55 - mt46,
02.11.2022 13:46
Преди теб коментирах при leonleonovpom2 "Някои подозрителни съвпадения в историята и в литературата". Ставаше дума и за Антон Дончев и романът му "Време разделно", ръкописът на който уж бил подарен на Дончев от Фани Попова–Мутафова.
И при теб за Антон Дончев по същия въпрос. Виж ти съвпадение.
С други свои произведения Дончев е доказал, че е талантлив творец.
А специалистите литературни критици да сравнят писателските почерци на двамата и да се изкажат. Но такова нещо не съм чел.
цитирай
2. mt46 - Може би съвпадението не е случайно...
02.11.2022 20:01
kvg55 написа:
Преди теб коментирах при leonleonovpom2 "Някои подозрителни съвпадения в историята и в литературата". Ставаше дума и за Антон Дончев и романът му "Време разделно", ръкописът на който уж бил подарен на Дончев от Фани Попова–Мутафова.
И при теб за Антон Дончев по същия въпрос. Виж ти съвпадение.
С други свои произведения Дончев е доказал, че е талантлив творец.
А специалистите литературни критици да сравнят писателските почерци на двамата и да се изкажат. Но такова нещо не съм чел.

Можеше да сложа подзаглавие: "Клеветниците на България"... Оказва се, че доста от тях са българи...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19274751
Постинги: 3712
Коментари: 45252
Гласове: 149478
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930