Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2021 16:01 - © Еднополярният свят приключи в Афганистан
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1425 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 23.09.2021 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.09.2021г.
     Популярен  анекдот в Съединените щати днес е : "Ако мислите за безсмислеността на съществуването си, припомнете си, че САЩ са потрошили двадесет години и $два трилиона в Афганистан, за да заменят управлението на талибаните с управление на "Талибан". Шегата звучи особено мрачно в контекста на 20-та годишнина от събитията на 11.09.2001 година.
– Помниш ли как започна всичко? – така, изглежда, беше изпято в една популярна песен. Само преди два месеца US-Америка се сбогува с Доналд Ръмсфелд, министър на отбраната в правителството на Буш-младши и архитект на войната в Близкия изток. Тя се сбогува с голям сарказъм и почти неприкрита омраза към О`бозе почившия.
Е, жестоко, но справедливо. US-Америка помни добре тези времена и събития. Национален шок, унижение, объркване, гняв. И – приятелски хор от неокони* (под ръководството не на Ръмсфелд, а на неговият заместник Улфовиц) и барабанен тътен : всичко за войната срещу световния тероризъм! С враг номер 1 Осама бин Ладен! С враг номер 2 Саддам Хюсеин! – Защо Хюсеин? – попитаха Ръмсфелд озадачени. На което той спокойно отговори : Защото на практика няма какво да се бомбардира в Афганистан, не е както в Ирак!
Спомня се и прочутата "Доктрина на Улфовиц", която звучеше така : на всеки няколко години US-Америка трябва да превзема някоя малка държава, което не е жалко, и да я удря в стената.
Изглежда, че бойният плам на американските неокони е изстинал много през тези двадесет години. А самата US-Америка бяга позорно от последната си имперска "провинция". И дори бившият президент Тръмп не може да се въздържи от злорадство, подигравка със своя заклет враг, който успя да го изхвърли от президентския пост.
Освен хумора и лудостта като запазена марка на Тръмп, бившият президент, разбира се, е прав. Бягайки, губейки танкове, пари и чуждестранни (например украински) войници от Афганистан, US-Америка не просто губи лице, престиж и всъщност ненужно наследство и главоболие. Тя губи еднополюсния свят, който е изградила с такава грижа от времето на Буш-старши.
Спомнете си онези пламенни речи от трибуната на ООН за нов хегемон и необходимостта от изграждане на нов световен ред? Двадесет години по-късно генералите на американския нов световен ред остават с жалки остатъци от горещата американска мечта. Крахът в Афганистан заплашва да върне САЩ към статуквото на регионална сила, в която щастливо бяха почти през цялата си кратка история. В края на краищата сега "вакуумът на властта" неизбежно ще започне да се запълва с нови играчи : Русия, Турция, Китай, Иран, Индия, Пакистан. За което вече има доста панически ропот в Европейския парламент.
"Европейският съюз не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и да станат спонсори на Кабул!" – повишава глас Жозеп Борел. "Пакистан, Иран и Индия трябва да бъдат призовани да се изправят срещу Русия и Китай", повтаря Дейвид Макалистър. "Франция никога няма да признае талибаните в Афганистан", весело се намесва Льо Дриан. А британският министър на външните работи Доминик Рааб дискретно информира, че страната му възнамерява да работи "по въпросите за сдържане на "Талибан" чрез Русия, Китай и Индия.
Всичко това, от една страна, съживява здравословно чувството за хумор ("Нека просто да опитат" – е отговорът на заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко на думите на Борел : "ЕС не трябва да допуска Русия и Китай …" – това наистина е добър отговор), от друга страна, причинява много по-малко радостни състояния на дежавю. По някакъв начин твърде ярко си представям дипломатическата суматоха преди Първата и Втората световна война, където всичко се връща в своите роли и места : вечно истеричната Франция и разпалващата се коварна Великобритания и us-американския каубой, който маха с юмруци от седлото, подбуден от своят обичан ФРС.
И има твърде много припокриващи се интереси във вакуума, който остава след изчезването на хегемона. Дали талибаните (организация, забранена в Русия) ще дадат малкото нещо, което обещават, или ще се обърнат към ISIS (организация, забранена в Русия) № 2 в южната част на Русия? Ще останат ли те единственото фанатично чудовище, на което приличат днес, или след като дойдат на власт, ще започнат ли да се разпадат на фракции, кланове, блокове? Как ще се сблъскат интересите на Китай, Турция, Пакистан, Иран и Индия тук? И кой ще може да стане този нов Сдържащ тук, който няма да допусне нов хаос? Това е по силите на Русия? Но няма никой друг. Докато тези, които се интересуват от повторно натискане на спусъка в страната, имат цял ​​набор от нови възможности.
Така че да се отпуснете и да се смеете твърде силно на нещастни партньори едва ли изглежда подходящо днес. Но да бъдете нащрек и да не пропуснете шанса си – сега е моментът.
* Неоконсерватори
Владимир Можегов

https://vz.ru/opinions/2021/8/27/1115178.html




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. mt46 - Мда...
23.09.2021 21:56
В световната история няма еднополюсност... Силите и величието на великите сили са се променяли...
цитирай
2. born - Процесът май се развива във времето ...
23.09.2021 22:45
Процесът май се развива във времето не точно от Афганистан, а още от Виетнам, доколкото не ме лъже паметта. Но нали "луд умора няма" ...
цитирай
3. kvg55 - 1. mt46
23.09.2021 23:04
Досега никоя империя не е владяла цялата земя.
цитирай
4. kvg55 - До 2. born
23.09.2021 23:05
Прав си в историческата ретроспекция и в извода за международната дейност на янките.
цитирай
5. marana69 - ...Светът е ЕдноПолярен, т е..''движе се'', от КАПИТАЛА..
24.03.2023 12:34
[quote=kvg55]
Досега никоя империя не е владяла цялата земя.


пп
а, Капитлалът, не е, стационарна величина..
Той, е Глобалистки, по своето естество..
к.говедаров , тВа са 'битовизми, и парзитизми', ако, позволиш,
да бъда откровеена..
Нишо, съществено, не си разбрал, и от К Маркс..
а, той, все пак, се е учил..от Великият Хегел/и, мой, Учител )
цитирай
6. kvg55 - До 5. marana69
24.03.2023 13:06
Буржоазният капиталистически свят се движи ог капитала, драга.
А той е временен, както и ти си временна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752322
Постинги: 2808
Коментари: 25791
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031