Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2022 07:01 - © Помощта не е термин от пазарната икономика
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2475 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 28.09.2022 07:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.09.2022г.
     Още през март изданието "
Quartz" пише : "САЩ искат да изпратят повече газ в Европа, но почти нямат излишък"
image

"Европа има дупка с размерите на Русия в доставките на природен газ и САЩ искат да помогнат за запълването ѝ. Днес (25 март) представители на САЩ се съгласиха да доставят на Европейския съюз допълнителни 15 милиарда кубични метра втечнен природен газ до края на 2022 година, за да компенсират вноса от Русия.
Това е хубав политически жест, докато Европа се бори по всякакъв начин да спре да плаща на правителството на Владимир Путин стотици милиони долари на ден за газ. Но той представлява само около 10% от износа на руски газ за Европа. И има още един малък проблем : САЩ вече изнасят почти всяка капка LNG, която могат.
Търсенето на втечнен природен газ в световен мащаб нарасна още преди конфликта в Украйна, тъй като страните навсякъде се стремят да намалят зависимостта от въглища. През последните няколко години американските износители се надпреварват да пуснат онлайн повече терминали за доставка и през декември 2021 година най–накрая надминаха Катар и Австралия като най–големият износител на LNG в света.
image

Американските терминали за износ на втечнен природен газ вече работят близо до върховия си капацитет, въпреки че конфликтът в Украйна кара Европа отчаяно да търси повече

През февруари износът на втечнен природен газ от САЩ достигна рекорд от 13,3 милиарда кубически фута на ден, за първи път всичките седем американски терминала бяха напълно закачени с танкери наведнъж. След като последният завършен нов терминал, Calcasieu Pass в Луизиана, бъде напълно оперативен до края на тази година, общият капацитет за износ на САЩ ще бъде 13,9 bcf/d.
image

Графика за износа на втечнен природен газ от САЩ

Изграждането на нова инфраструктура за износ на втечнен природен газ отнема години, така че не е ясно как САЩ могат да изпълнят краткосрочното си обещание към Европа, освен да убедят азиатски клиенти като Китай и Япония да препродадат част от своя американски втечнен природен газ в Европа.

В по–дългосрочен план европейските купувачи вече подписват предварителни договори за LNG от САЩ, който няма да бъде доставен до 2025 година, а по–късно. Европа също ще трябва да разшири инфраструктурата на своите терминали за внос", пише изданието "Quartz".
Пак на същата дата, 25–ти март, вестник The New York Times пише : "Защо САЩ не могат бързо да отучат Европа от руски газ; Планът на администрацията на Байдън за изпращане на повече природен газ към Европа ще бъде възпрепятстван от липсата на терминали за износ и внос".
"Президентът Байдън обяви в петък, че Съединените щати ще изпратят повече природен газ в Европа, за да ѝ помогнат да прекъсне зависимостта си от руската енергия . Но този план до голяма степен ще бъде символичен, поне в краткосрочен план, защото Съединените щати нямат достатъчно капацитет да изнасят повече газ, а Европа няма капацитет да внася значително повече.
Но енергийни експерти казаха, че изграждането на достатъчно терминали от двете страни на Атлантическия океан за значително разширяване на американския износ на втечнен природен газ или LNG за Европа може да отнеме две до пет години.
image

Кей във Вилхелмсхафен, Германия, където "Uniper", иска да построи терминал за LNG

Съединените щати имат изобилие от природен газ, голяма част от него в шистови полета от Пенсилвания до югозапада. Газът излиза от земята заедно с петрола от Пермския басейн, който пресича Тексас и Ню Мексико
… ".
Да запомним този абзац!
"Големият проблем с изпращането на Европа на повече енергия е, че природният газ, за ​​разлика от суровия петрол, не може лесно да бъде качван на океански кораби. Газът трябва първо да бъде охладен в скъп процес на експортни терминали, най–вече на брега на Персийския залив. След това втечненият газ се излива в специализирани танкери. Когато корабите пристигнат на местоназначението си, процесът се изпълнява в обратна посока, за да се превърне LNG обратно в газ.
Голям терминал за износ или внос може да струва повече от 1 милиард долара, а планирането, получаването на разрешителни и завършването на строителството може да отнеме години.
"Нуждите на Европа от газ далеч надхвърлят това, което системата може да достави", казва Никос Цафос, енергиен анализатор в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон", пише The New York Times.
"Ролята на САЩ в осигуряването на краткосрочните доставки на природен газ за Европейския съюз", анализира в публикация от 26–ти май "Nature Energy".
"Планът на Европейския съюз да прекрати постепенно вноса на руски природен газ до 2027–ма година отчасти се основава на увеличаване на краткосрочния внос на втечнен природен газ от Съединените щати.
Тук обсъждаме ключови технически и геополитически предизвикателства при посрещането на европейските нужди от LNG в близко бъдеще. Първо, ние проучваме техническата осъществимост за увеличаване на краткосрочните доставки на втечнен природен газ от САЩ за Европа въз основа на последните глобални данни за търговията с втечнен природен газ. Второ, обсъждаме критичната роля на дипломацията на ЕС с Азия и други потребители на LNG от САЩ в развиващия се свят за временно пренасочване на доставките към Европа. Трето, обсъждаме как ЕС може временно да разшири капацитета за внос, за да получи допълнителен LNG. И накрая, завършваме с дискусия за това как подобряването на европейската енергийна сигурност чрез увеличен износ на втечнен природен газ от САЩ представлява възможност за едновременно постигане на целите за климата, от "NatureEnergy".

Фигура 1 : Месечен износ на LNG от САЩ за Европа и останалия свят
image

Европа (ЕС–27 + Обединеното кралство) е показана в оранжево, лява ос, останалият свят, сив, лява ос. Частта от износа на САЩ, отиващ за Европа, е на синя, дясна ос. Общо 29% от износа на втечнен природен газ от САЩ е бил за Европа през 2021 година, което е показано със синята пунктирана линия. Данни от месечните отчети за природен газ в САЩ".

И така – публикации все в този умерено оптимистичен дух
. Проблем са терминалите, а не възможностите за добив на Съединените щати. Както прочетохме в The New York Times,  "Съединените щати имат изобилие от природен газ" – конвенционален и шистов.
Но една по раншна публикация от 31–ви януари в The Conversation поставя въпроса : "Могат ли САЩ да намерят достатъчно източници на природен газ, за да неутрализират енергийния лост на Русия над Европа?"
image

"За да отслаби влиянието на Русия, администрацията на Байдън работи за осигуряване на допълнителни доставки на газ за Европа от други източници. Експертът по глобална енергийна политика Ейми Майерс Джафе обяснява колко газ е наличен и какво е свързано с пренасочването му.
Оказва се, че експертът нищо не обяснява. Съдържанието на статията не кореспондира със заглавието ѝ. Не се отговаря на въпроса "имат ли Съединените щати достатъчно източници на природен газ за да задоволят нуждите на Европа". Вместо това ни в клин, ни в ръкав се коментират евентуалните проблеми на Руската федерация и Владимир Путин.
И така, след затишие през лятото по въпроса, в края на този месец в руски информационни сайтове се появиха следните информации :
"Въпреки факта, че САЩ станаха най–големият производител на нефт и газ в света, това няма да спаси Европа от енергийна криза. Това съобщава британският вестник Financial Times. Американските производители на шистов газ и петрол няма да могат драстично да увеличат износа : според публикацията доставките на LNG и петрол от САЩ вече са достигнали максимума. Експертите смятат, че местните предприемачи не се интересуват от увеличаване на добива на суровини.
"САЩ не могат да произвеждат повече. Няма да има помощ. Нито от производителите на газ, нито от производителите на петрол", казва Уил Ван Ло, ръководител на американската инвестиционна компания "Quantum Energy Partners", съобщава «Секрет фирмы» на 15–ти.
В неделя Financial Times  излезе със заглавието "Начинанието на американския пионер в износа на газ се проваля на фона на ненаситното търсене"
image

"Американските власти, оказващи натиск върху Европейския съюз, за ​​да го принудят да се откаже от руските енергийни ресурси, гарантираха помощ. В навечерието на студовете обаче Щатите отказаха да увеличат производството на газ, за ​​да спасят Европа от замръзване, пише РИА Новости.
"САЩ увеличиха енергийните доставки само за да се възползват от високите цени в Европа", признават западни анализатори, донася на 21–ви "Конт"
"Инвеститорите в по–голямата си част не искат шистовите компании да следват модел на растеж. Капиталовите опции са прекалено ограничени. Компаниите предпочитат по–малко производство, повече печалба", казва Бен Дел, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания "Kimmeridge Energy", цитиран от "Новости" на 15–ти.
"Според експерти и пазарни участници американският износ на шистов газ е почти на предела на възможностите си. Доставчиците от САЩ няма да могат да компенсират Европа за недостига на енергийни ресурси, който със сигурност ще се появи в региона след влизането в сила на ембаргото върху петрола от Русия", пише на 21–ви "Новости Восточной Ленты".
image

Кой превари, той натовари! Бройките са ограничени 

Та такива ми ти работи
капитализъм, пазарна икономика, материални интереси.
"Алексей Мухин, генерален директор на Центъра за политическа информация, обяснява в «Аргументы и Факты» нежеланието на американските корпорации да увеличат износа за Европа : «Отказът на американските петролни и газови корпорации да увеличат енергийните доставки за Европа беше очакван. Командно–административните методи в икономиката отдавна не работят. Пазарът диктува своите условия. Затова европейците трябва да разберат, че когато американският президент Байдън се кълне да замени газа от Русия, зад това не стои нищо. Администрацията на САЩ не може да нареди на американски петролни и газови корпорации да доставят енергия на Европа.
Американците технически имат възможност да увеличат доставките, но е безсмислено да се анализира сериозно техния свободен капацитет или празен танкерен флот, тъй като американските петролни и газови компании няма да увеличат износа на енергия за Европа. Те се придържат към правилото "по–малко производство – повече печалба" и просто нямат желание да помагат на някого. Русия може да помогне на Европа, докато американците смятат, че "извършената услуга е безполезна", за разлика от ръста на печалбите, предизвикан от прекомерно високите цени на дефицитния енергиен пазар в Европа.
Но чиновниците от ЕС, които са нарушили множество договорни задължения към Русия, няма да бъдат наказани, техните волунтаристични решения ще останат без последствия. Европейската индустрия ще пострада, но те трябваше да предотвратят разрушаването на отношенията с нашата страна. Тогава мълчаха, а сега идва разплатата», казва Алексей Мухин.

https://qz.com/2146865/the-us-has-almost-no-gas-to-spare-for-europe/
https://www.nytimes.com/2022/03/25/business/energy-environment/biden-europe-lng-natural-gas.html
https://www.nature.com/articles/s41560-022-01054-1
https://theconversation.com/can-the-us-find-enough-natural-gas-sources-to-neutralize-russias-energy-leverage-over-europe-175824
https://secretmag.ru/news/v-ssha-otkazalis-narashivat-dobychu-gaza-i-nefti-radi-evropy-15-09-2022.htm
https://www.ft.com/content/689c3e6e-a529-49a1-a0f0-820f4f7d6830
https://cont.ws/@fruct/2216547
https://news.mail.ru/politics/53066674/
https://novostivl.ru/post/1092986/
https://aif.ru/money/economy/pomoshch_ne_pridet_ssha_ne_mogut_narastit_postavki_nefti_i_gaza_v_evropu




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Имат, имат (желание)
28.09.2022 10:55
Помагат мълниеносно да ни олекнат джобовете и да ходим да просим по кьошетата..
цитирай
2. kvg55 - До 1. morskipesni
28.09.2022 12:50
А, чуждите джобове да пребъркат, янките винаги имат желание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5723031
Постинги: 2799
Коментари: 25701
Гласове: 34092
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031