Постинг
16.09.2017 12:55 -
Сладко от смокини
Здравейте мои виртуални дружки!Нищо ново не съм правила и моето местенце тук забуксува...Оказва се,че все още има нещо,което правя за първи път!....И това е този вид сладко-от зрели грамадни смокини!!Подариха ми ги и ни се "опряха",рекох да не ходят зян и се захванах!Много сладък плод,оказва се смокинята.Не прекалявайте със захарта.На около 20-25 броя едри узрели смокини сложих около 400 грама захар!Засипах ги от вечерта-уж да си останат цели-и ги сварих сутринта!Котлончето на 2,една чашка водичка и...бавно и славно се варят.Пак 2-3 се разпукнаха и разкашкаха,но не е проблем,аз ги хапнах при пробването!Около 1 час ви е нужен и след това им сложих половин лъжичка лимонтузу и понеже ми се видях безароматни,взех,че капнах 2-3 капки ванилия!Това си беше чист експеримент от моя страна!за пръв път правя такова сладко...То стана гъсто и блеедорозово,с една дума-хареса ми!
Привет, Галя! Вярно, че отдавна не си се появявала - мислех, че си ни забравила. Благодаря за рецептата!
Имаме две смокинови дръвчета, зиме ги опаковаме в найлони и царевичак за радост на полските мишки - така спасяваме топлолюбивите растения от свирепата зима на север от Балкана. Много раждат! Ядем, раздаваме - няма край! Правя сладко за сватовете ни от Полша - ние не го ядем:))) Ето рецептата:
Измивам 40 смокини (моите са средно едри), махам им опашките и ги варя 15 мин. (след завиране) заедно с малко син камък (колкото оризово зрънце - за запазване на цвета. Измивам, наливам студена вода ( без син камък) - и още 15 мин. варене. И още веднъж - общо 3 пъти. Прехвърлям смокините в гевгир, а в тенджерата правя сироп от 1 кг захар и 1,5 чаени чаши вода. Прибавям смокините и варя 20 -тина минути. Добавям чаена лъжичка лимонена киселина и пакетче ванилия. Насипвам сладкото горещо в буркани, запечатвам и обръщам.
Поздрави, скъпа Галя! Весела есен!
цитирайИмаме две смокинови дръвчета, зиме ги опаковаме в найлони и царевичак за радост на полските мишки - така спасяваме топлолюбивите растения от свирепата зима на север от Балкана. Много раждат! Ядем, раздаваме - няма край! Правя сладко за сватовете ни от Полша - ние не го ядем:))) Ето рецептата:
Измивам 40 смокини (моите са средно едри), махам им опашките и ги варя 15 мин. (след завиране) заедно с малко син камък (колкото оризово зрънце - за запазване на цвета. Измивам, наливам студена вода ( без син камък) - и още 15 мин. варене. И още веднъж - общо 3 пъти. Прехвърлям смокините в гевгир, а в тенджерата правя сироп от 1 кг захар и 1,5 чаени чаши вода. Прибавям смокините и варя 20 -тина минути. Добавям чаена лъжичка лимонена киселина и пакетче ванилия. Насипвам сладкото горещо в буркани, запечатвам и обръщам.
Поздрави, скъпа Галя! Весела есен!
Това ми хареса!Ако още веднъж ми подарят смокини,ще ги направя по твоя начин.За какво всъщност се варят смокините във вода...аз виждам,че пускат бял сок,за да се премахне той ли?Или целта е друга?Впрочем от моите 2 буркана остана половин...дали не сме изконсумирали нещо вредно....а стана много хубаво!По моя край този плод е екзотичен и аз правя наистина за първи път такова сладко,по измислен си мой начин.Ще опитам твоя!Днес е хубав празник,честито!
цитирайА няма ли във веригите магазини - едва ли са много скъпи, макар че съм виждала в Несебър и по 8-11лв. за килограм? Не знам защо по нашия край виреят смокини. Климатът ни е суров - Предбалкана, а в града ни като дълбока котловина има жестока температурна инверсия - понякога през зимата живакът пада под -30 градуса. Но аз увивам смокиновите храсти с найлони - и дори да измръзнат, напролет избиват нови леторасли.
Варенето с прекъсване - ти знаеш това, запазва меките плодове цели, а с водата се изхвърля и белият сок, който зелените смокини имат. Той съдържа силни алергени - дразни стомаха, бъбреците, може да причини изгаряне на кожата /и аз първия път, като очистих една кофичка смокини, пострадах, стигнах дори до лекар. Дано да намериш на пазара хубави смокини - сега му е времето - и да пробваш! Мисля, че ще ти хареса:)))
Поздрави, мила Галя! Прегръщам те!
цитирайВаренето с прекъсване - ти знаеш това, запазва меките плодове цели, а с водата се изхвърля и белият сок, който зелените смокини имат. Той съдържа силни алергени - дразни стомаха, бъбреците, може да причини изгаряне на кожата /и аз първия път, като очистих една кофичка смокини, пострадах, стигнах дори до лекар. Дано да намериш на пазара хубави смокини - сега му е времето - и да пробваш! Мисля, че ще ти хареса:)))
Поздрави, мила Галя! Прегръщам те!
Търсене