Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2016 21:32 - Да почетем Ботев
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 5085 Коментари: 9 Гласове:
22

Последна промяна: 02.06.2016 00:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Смешен плач
Христо Ботев

 

 

        Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!
        Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! Хвъргайте кал и камъни връх гроба на Домбровски, защото не стана слуга на някоя коронясана глава, а поборник на велика идея, на висока цел и с гърди твърди се опря на предателите на Франция и виновниците на толкова злочестини в човещината.
        Цял свят оплака Париж, цял свят прокле комунистите, и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното.Смешен плач! Като че от Нимврода до Наполеона, от Камбиза до Вилхелма войната не представя едни и същите зрелища, една и същата цел с едни и същите средства. Като че Наполеон, в името на цивилизацията и Вилхелм, в името на божия промисъл, не направиха повече зло, повече варварство в 19-ий век, отколкото напр. Александър Македонски с походите си преди толкова векове. Но там е варварството, там са укорите и проклятията, дето робът, човекът, като не чуят думите му, разума му, улавя се за крайност и се бори на живот и смърт, доколкото му позволяват средствата, които са низки, защото са малки, а малки само затуй, защото им са ги отнели господарите. Тогава човекът наричат разбойник, развратник, низък и варварин! Такива бяха и комунистите.
        Християнството има своите мъченици, доде нарече роба "син божий, син человеческий"; има ги и революцията, за да "направи скитника гражданин"; има ги и ще ги има и социализмът, който "иска да направи човека повече от син божий и гражданин - не идеал, а същ човек, и от него да зависи градът, а не той от града". Християнството, революцията и социализмът - монархията, конституцията и републиката - те са си фактове и епохи исторически, кои ще отрече само тоя ум, който не признава прогреса в человечеството.
        Училището и само училището, казва баба Македония, ще избави Европа от социален преврат - училището и само училището, повтаряме ний, ще я приготви за тоя преврат; но не училището на Златоуста и Лойола, на Вилхелма и Наполеона, а онова на Фурие и Прудона, на Кювие и Нютона - и училището житейско.
        Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба. "И свободата ще има свойте езуити", казва Гейне.
        Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба? ... И ще бъде ден - ден първий.

 

Памфлетът "Смешен плач" е публикуван в бр. 2 на вестник "Дума на българските емигранти".

litclub.com/library/bg/botev/publ/plach.htm

                Поклон

Поклон! Поклон! Дълбок поклон -
пред тези, дето в бой загинаха!...
Защо ли съхне - клон по клон -
дървото свято на Родината?...

Уви! Поробени сме пак.
И кланяме се на злодеи...
Народът - бос и прост, и плах -
благоробува и мъртвее...

Треперим за пари, за хляб...
И ако днес възкръсне Ботев -
той пак с презрение и гняв
ще каже, че сме идиоти...

Марин Тачков

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch

 www.memoriabg.com/2016/06/01/jiv-e/








Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Поклон!
01.06.2016 22:14
Поклон пред Ботев и всички загинали,отдали живота си за България!
Вечна памет!Поздравления за силните стихове!
цитирай
2. mt46 - Благодаря! Поклон пред духа и делото на Ботев , пред всички, паднали за свободата на България!...
01.06.2016 22:54
emi1ts написа:
Поклон пред Ботев и всички загинали,отдали живота си за България!
Вечна памет!Поздравления за силните стихове!

цитирай
3. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/06/01/jiv-e/
02.06.2016 00:10

Жив е

от Христо Ботев в Талант · 01/06/2016 · 23:32

2016-06-01_232953

Дописка за в-к „Нова България“, Букурещ, 3 май 1876

Захваща се вече драмата на Балканския полуостров. Многославният восточен въпрос, който до вчера се мислеше за непроменим на политическата сцена на Европа, стъпи вече в своя трети акт и няма вече съмнение, че той ще да се изкара до край. Първият акт захванаха юначните братя херцеговинци; вторият премина в безполезни стратегически, и дипломатически пантомими от страна на Сърбия и на Черна Гора; а третият, на който началото трябваше да бъде край на безчовечното турско господство и в който трябваше да участвува всичкият южнославянски хор, се захвана само от нашия нещастен и до край убиен български народ.

Телеграфът и частни наши писма ни донесоха известието, че всичката пловдивска каза е потънала в кръв и бунтът е обхванал средата на Балкана от Сливен и до Троян, и Средна Гора от Панагюрище до Стара Загора. Други така също верни известия ни дадоха да разберем, че и нашите шопи в Пирот и в Белоградчик са дигнали топора си против своите петвековни кръвопийци. Освен това, железницата между Варна и Шумен е прекъсната, а това е знак, че и в Дунавския вилает нашето народонаселение е присъединило и ще присъедини своите яки мишци в съсипването позорните вериги на робството. С една дума, българският бунт е влезъл вече в своите права и борбата се е захванала с всичката своя отчаяност. Касапницата ще бъде страшна и отвратителна, жертвите ще бъдат безбройни и от двете страни. Но треперете, тирани! Полудейте, дипломати! Късайте си косата, велики царе юдейски на капитала! Босфорският идол ще падне, „болният човек“ ще да умре и вашите безбройни капитали ще да потънат в помията на турския разврат и в свещената кръв на нашата свобода.

Тука не е Меншиков в Цариград и Русия със своите казаци на Дунава, против която да станете и избиете цели 800,000 живи същества и да потрошите повече от 8 милиарда франка, за да опазите европейското равновесие. Тука не е Сърбия и Черна Гора със своите дълбокоумни князе и дипломати, против които да употребите игото и махмузите на г. Андраши, за да ги накарате да не разбъркват сдружения „общи мир“. Тука не са ромънските трима патриоти, които за едно „аферим“ от страна на турците са готови да пазят своята строга неутралност до такава степен, защото от страх за своя латинизъм би били готови да ни изпроводят там, където са изгинали техните прадеди Бранковяни.

Тука е гласният, отчаяният и мъжественият седеммилионен български народ, който в продължение на цели пет столетия е носил на плещите си най-безчовечното робство в Европа и който днес въстава и иска от света едно от тия две неща: или свобода, или смърт! Тука е неумолимата логика на историята, на която сентенцията е унищожение на старото, на гнилото и на несъвременното, и живот на новото, на здравото и на човеческото.

Ще може ли някой да отстрани тая сентенца и да накара природата да влезе в друг път? Ще поиска ли общочовешкият деспотизъм да се турне още веднаж против стремленията на нещастната турска рая? Ние знаем твърде добре, че в Европа, която се гордее с всякакви „богоугодни“ и „человеколюбиви“ учреждения и в която има съставени общества даже за състрадание към животните, – в тая съща Европа е съществувал и съществува заговор против освобождението на южните славяни и въобще против свободата на всичкото човечество; ние знаем така също, че тоя заговор е олицетворен в така наречената европейска дипломация, на която проводник в настоящето време е благородният татарски граф Андраши; знаем най-после, че всичките дипломатически доброжелания на Европа да се облекчи чрез някакви си административни реформи животът на турската рая, не са нищо друго, освен желания да се отстрани за време окончателната смърт на Турция и да се задържи с това причината на една кървава общеевропейска война, в която една или две държави да могат безпрепятствено да хвърлят жребии връз ризите на Турция — една Босна и Херцеговина, а друга на Цариград и на всичките черноморски богати страни.

Следователно — твърде близо е до ума, че и в тоя случай дипломацията ще се притече със своите политически услуги и ще се опита да излъже въстаналата рая така също, както е лъгала, лъже и се приготовлява последен път да излъже отчаяните вече херцеговинци. Но късно е вече! Нека дипломатите смятат „раята“ за скотове, нека Андраши пише реформаторски ноти, нека и европейската официална журналистика оплаква упорството на въстаналите; ние вярваме и мислим, че всичко това ще има смисъл до тогава, докато силата на гладиаторите придобие почтителност както пред своите врагове, така и пред своите неприятели, т. е. Европа ще има право и повод да се намеси със своите „человеколюбиви“ предложения само тогава, когато въстанието се ограничи само в една или две провинции. Повдигне ли се всичкият български народ, излязат ли из своите граници Сърбия и Черна Гора и не съгласят ли се херцеговинците и бошанците да положат оръжието си и пред втората нота на Андраши, то въпросът е решен и свободата на Балканския полуостров е осигурена. Не в тая ли ера влизаме ние?
цитирай
4. syrmaepon - Всъщност можеби и двете
02.06.2016 10:44
"Училището и само училището, казва баба Македония, ще избави Европа от социален преврат - училището и само училището, повтаряме ний, ще я приготви за тоя преврат; но не училището на Златоуста и Лойола, на Вилхелма и Наполеона, а онова на Фурие и Прудона, на Кювие и Нютона - и училището житейско. "

Може да я избави от ненужен преврат и да я приготви за истинската революция, която се случва в умовете и само там ражда плодове.
цитирай
5. lion1234 - Да бъдеш роб доброволно,
02.06.2016 12:00
в условията на абсолютна свобода, на възможност за избор и действие това вече наистина е диагноза, която Ботев е определил точно, кратко и ясно. Стихотворението ти плющи като звучен шамар, но наистина са ни необходими шамари, за да се опомним най-сетне.
Поклон пред тези, които избраха Балкана пред мизерното живуркане сред деспотизма и тиранията!
цитирай
6. tryn - Поклон!
02.06.2016 20:18
Вечна слава и признателност към Ботев и борците, паднали за свободата!
Поздравления за стиха и хубавия постинг!
цитирай
7. mt46 - ...
02.06.2016 21:50
syrmaepon написа:
"Училището и само училището, казва баба Македония, ще избави Европа от социален преврат - училището и само училището, повтаряме ний, ще я приготви за тоя преврат; но не училището на Златоуста и Лойола, на Вилхелма и Наполеона, а онова на Фурие и Прудона, на Кювие и Нютона - и училището житейско. "

Може да я избави от ненужен преврат и да я приготви за истинската революция, която се случва в умовете и само там ражда плодове.

Някога писах в една литературоведска статия за Ботев /публикувана в сп. "Леториси"/, че и еволюционните идеи /на Славейков/, и революционните идеи /на Ботев/ имат право, основание...
цитирай
8. mt46 - Благодаря ти за отзива!... Поздрави!... И поклон пред героите!...
02.06.2016 21:52
lion1234 написа:
в условията на абсолютна свобода, на възможност за избор и действие това вече наистина е диагноза, която Ботев е определил точно, кратко и ясно. Стихотворението ти плющи като звучен шамар, но наистина са ни необходими шамари, за да се опомним най-сетне.
Поклон пред тези, които избраха Балкана пред мизерното живуркане сред деспотизма и тиранията!

цитирай
9. mt46 - Благодаря, Елица!...
02.06.2016 21:58
tryn написа:
Вечна слава и признателност към Ботев и борците, паднали за свободата!
Поздравления за стиха и хубавия постинг!

Днес Ботевият дух явно не може да събуди задрямалите или спящите дълбок сън българи...
Ботев не пасва на модерната глобалистическа и педерастка идеология, политика...
М. Тачков
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19117121
Постинги: 3677
Коментари: 44991
Гласове: 148721
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031