Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2014 22:26 - Новата дясна утопия... Демократурска власт
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 9072 Коментари: 21 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Новата дясна утопия, която ни готвят  

(пътешествие из токсичното сметище на политическите идеи)


Десните мислители са политически феномен. Изумителна е способността им да нагъват реалността в своето съзнание, да я разбъркват като някакъв силноалкохолен коктейл, да прибавят солидна доза синтетични мисловни дроги и като продукт да вадят токсични идеи на конвейер.

Повечето от тези идеи не само радикално прецакаха света, те ни запратиха в пропаст, от която ще излизаме с години. Това, разбира се, не попречи на световната дясна мисъл да обяви, че всичките й експериментални дивотии са били качествени, но дори поиска (а да бъдем честни и получи) нов шанс да продължи с произвоството на генно-модифицирана политика.

Тук няма да се занимаваме с българските представители на т.нар. „дясна мисъл”. Те в голямата си част са продукт на тоталитарната образователна система, имат повече ченгесарски обвързаности от герой на соцреалистичен роман, мотивирани са силно от западни пари, но пък безсилието им винаги финишира в 15 клишета и 10 неясни обвинения, към което й да е правителство, че харчи много и то за ненужни неща като детски градини, болници и социални програми, вместо да даде парите на богаташите, които невинно биха ги върнали като невиждан просперитет на обществото.

В България няма дясна мисъл, а само шаманистки техники и следователно нашата страна отпада от размисъла за мисловните боклуци, които ни продават отново в глобален мащаб.

Тези дни обаче предприех една почти християнска мъченическа мисия – реших да изследвам последните проблясъци на западната дясна схоластика, защото изпитвам нездраво увлечение към прокълнати учения и еретични възгледи.

Не мога да споделя, че съм ги изследвал задълбочено, защото попаднах на текстове, писани на език, разбираем единствено за закалени сектанти и зомбирани сухари, тренирани в специални лингвистични техники и секретен език.

За целта най-напред прелетях над сайта на Института за радикален капитализъм (WTF!) „Атлас” – очевидно конспирологична организация, сътворена по подобие на таен и вманиачен култ.

Самото име на института – „Атлас” - е вече тягостен символ. Понеже като нормални хора не сте длъжни да знаете политическата карма на заглавието, ще се опитам да ви я обясня с няколко думи.

„Атлас” препраща към творчеството на строгата господарка на капитализма, попзвездата на свободния пазар, американската авторка от руски произход Айн Ранд.

За да ви стане по-ясно – това е баба Ягата на съвременният фанатичен капитализъм, основната митологема на консерваторите, вещица от класа и съвсем очевидно – закалена злобарка и тесногръда фанатичка. Умишлено съм краен, защото култът към Ранд, който в България се прокарва от 25 души, е симптом за зловеща болест.

В романът си „Атлас изправи рамене” (хванахте ли идеята за заглавието на института?) апологетката на капитализма се опитва да сътвори една адски досадна и дидактична антиутопия за едно общество, което рухва, след като в него се въвежда планова икономика, а живителния и чудотворен предприемачески дух бива смазан. На власт, разбира се, идват социалисти, които омазват цялото положение, а пък главните герои не могат да се справят с това социално бедствие.

Признавам си откровено – не изчетох докрай книгата на Ранд. Казах си, че животът е твърде кратък, за да си причинявам душевно страдание, сравнимо с изслушването на дискографията на Сашка Васева плюс разглеждането на албум с нейни еротични фотоси.

Обожествяването на Ранд и създаването на ореол на непогрешимост около истеричния й фанатизъм, само по себе си трябва да ни подскаже, че десните мислители пребивават в състояние на перманентна шизофрения. Защо?

Откакто се помня слушам как драматични гласове ни обясняват, че основното зло на социализма е, че той е утопичен, а утопията е като чума, която тръгва по земята, защото е невъзможа, неизпълнима и следователно зловещо репресивна срещу свободния дух.

Ако успеем да преодолеем скуката на Ранд и солидния бетон на нейните думи, ще видим, че в самия си зародиш дясната мисъл не само е утопична, тя всъщност е свръхутопична.

В нито един момент десният мислител не допуска, че може да греши. Те обикновено се изживяват като носители на тайното знание за постигането на благосъстояние и на големите пари.

На всичкото отгоре дясната мисъл има перфектно обяснение за целия свят, за абсолютно всичко – от климатичните промени до банковата криза. Климатични промени – няма, а банковата криза бе предизвикана, защото десните правителства всъщност прилагали леви мерки. Култово.

Карл Попър, често цитиран автор, не напразно твърдеше, че един от сигурните белези, че имаме насреща си псевдонаука, е това, че тя е в състояние да обясни целия свят.

Но да речем, че можем да подминем този проблем и да се направим, че не забелязваме зловещите ветрове, които веят от това откритие.

Дясната свръхутопия е претърпяла драматично развитие от дните на Ранд досега.

В сайта на радикалните капиталисти налетях на статия със заглавието – „Демокрацията: Развенчаният идол” от Ханс-Херман Хоппе. Не го бях чувал. Кратка справка в интернет показва много интересни неща за този образ. Той е определен за „анархо-капиталист” (сърцето ми кърви при такава зловеща употреба на красивата дума „анархо”). Попаднах и на негова чудата мисъл: „Демокрацията няма нищо общо със свободата. Демокрацията е мек вариант на комунизма и съвсем рядко в историята на идеите, тя е била възприемана за нещо друго”.

Всъщност цитираната мисъл прекрасно обобщава статията му.

По-нататък задълбоченият изследовател в това ядрено бунище на идеите, може да открие почти изцяло изплагиатстван вариант на тези мисли в едно кратко антрефиле на Калин Манолов, който обаче все още не е взел напълно интелектуалния завой, в резултат на което текстът му заприличва на дъвка върху нагорещен асфалт – разтегля се немощно навсякъде, но упорито си прилича на пихтия. Тезата за модерната несъвместимост на пазара и демокрацията се повтаря като вирус из целия сайт.

Реших да потърся из западни сайтове на радикални капиталисти и налетях навсякъде на подобно разбиране.

Трябваше ми време да помисля върху новото развитие на нещата. Значи модерната дясна мисъл смята, че е крайно време капитализмът да се освободи от демокрацията.

Идеята е, че сам по себе си капитализмът ще регулира обществото по перфектен начин и няма нужда от нищо друго, което да подрива спокойния десен ред.

Мисълта е странна, защото вече запраща на друго ниво на мислене. Дълго време смятахме, че капитализмът и демокрацията са неразривно свързани. Нещо като кола и бензин – едното не може без другото.

Западните десни сектанти обаче са направили една крачка напред. Капитализмът не се нуждае от демокрацията, защото тя е вид омекотен комунизъм. Интересно.

Тук е времето да мислим внимателно. Демокрацията беше най-красивият отговор тоталитаризма. През желязната завеса демокрацията изглеждаше непостижим блян, невъзможен за постигане идеал. После обаче комунизмът рухна, а демокрацията се оказа пречка и новият враг на големите пари.

Защо е така?

Отговорът е много прост. Демокрацията опира до процедурата по свободни избори. А свободните избори красиво изравняват социалното уравнение – богаташът: 1 глас, беднякът: 1 глас.

И понеже капитализмът лежи изцяло върху идеята за неравенството, е съвсем ясно, че като цяло богатите, трябва да пръскат милиони, за да повлияят на свободния вот. Защото те винаги са в малцинство.

Идеята, че богатите и бедните могат да бъдат равни пред урните отдавна трови съзнанието на капиталистическата аристокрация. Демокрацията е виновна, заради това, че регулира политическия процес по начини, които вдигат нивото на стомашните киселини на съвременния капиталист и нарушават съня му с идеята, че трябва да плаща данъци и да хрантути бедните паразити.

И така се появява новата школа – „демокрацията пречи на просперитета”. Демокрацията е окова на свободния дух. Демокрацията може да призове на власт правителство, което да се опита да отнеме привилегиите на елита, а това вече в тяхното мислене е като ритуал по възкресяването на комунизма. Всяка форма на установяване на справедливост със силата на държавата се разглежда като сатанинско дело.

Добре дошли в поредната доза от свръхутопията!

Идеята за капитализъм без демокрация ще направи дори нацистка Германия да изглежда като апотеоз на нормалната държава. Сам по себе си капитализмът е взел жертви, сравними с тези, дадени в ГУЛАГ. И това е факт, върху който може да се изпише цяла книга. Нали се сещате какво ще представлява една държава, в която собствениците на фирми ще имат последната дума върху това какви заплати да дават? Или дали да има социални осигуровки? Или пък платена отпуска?

Демокрацията ти дава шанса да се надяваш на промяна. Капитализмът без демокрацията рязко посича тази надежда. Това ще е свят, изграден изцяло върху неравенството, върху неравенството, възприето дори като основополагаща ценност.

Много лоша новина за всички хора в неравностойно положение или пък за бедните, които искат лечение, образование и други екстри, запазени само за елитните класи.

Капитализмът твърди, че обича естествената свобода на човешкия дух. Интересно защо тогава цялата му история е история на нейното потъпкване?

Защото капитализмът без демокрация ще осигури абсолютна и неограничена свобода за 5 процента от целия свят , а всички останали просто няма да имат значение. Те няма да съществуват, защото естествената свобода ясно подсказва, че щом си слаб, имаш един изход за спасение - да умреш бързо. Ако някога десните утописти установят своя вариант за свят, бъдете сигурни – това ще е окончателният крах на всеки хуманизъм или социална свобода. Това ще най-зловещият вариант на кастово общество на абсолютната несправедливост.

В една от декларациите, на които можете да попаднете в този сайт се твърди, че в новия свят, светът на победилата дясна утопия, индивидът трябва да бъде освободен от натиска на безполезната държава, в този свят „пазарът, а не държавната бюрокрация определя ценностите”.

Краткият ни опит като държава в торнадото на капитализма съвсем ясно ни показа, че пазарът не създава ценности, освен една – печалба и пак печалба.

В това няма нищо лошо, защото предприемаческият дух трябва да бъде стимулиран, за да върви икономиката, но дори и кроткият анализ на хроничните кризи, които пазарните икономики преживяват, показва, че стремежът към неконтролирана печалба винаги унищожава капитализма.

Капитализмът е като ядрен реактор – създава енергия и работи, но само докато в контролната зала има инженери, които контролират параметрите му. Ако тези инженери ги няма, или пък се запият някъде – стигаме до Чернобил и ядрен взрив.

Толкова е простичко, но очевидно енергията на десните мислители е така запленена от новата утопия, че те никога няма да са в състояние да видят проблема.

Идеята на десните производители на радиоактивен отпадък обаче е вдъхновителна. Защото тя подсказва къде трябва да търсим истинския отговор на 21-и век.

И този отговор е много простичък – капитализмът не може да съществува без демокрацията, но демокрацията не се нуждае от капитализъм.

В нея има живителни сили, които могат да преодолеят диктата на пазара и диктатурата на сектантските клишета. Демокрацията не търпи аристокрацията, в идеалния си вид тя е антиелитарна и егалитаристка. И ми става мила, като виждам колко много я мразят богатите. Капитализмът е просто инструмент, демокрацията е ценност.

И е добър отговор за един полудял век.

Александър Симов

alexsimov.blogspot.com/2010/10/blog-post_2704.html


Демократурска власт    
Прекрасно! Грачат евро-гаргите: "Гра-гра!"...
И ние ли така ще трябва да крещим?...
Ако все пак ни водят те към пропастта,
и ние ли натам ще трябва да летим?...

Безспорно те над нас са. Или - върху нас.
И явно им е кеф покорно да лежим...
Народът роб е на невидимата власт -
демократурска, с осъвременен режим...

Марин Тачков
17 август 2014 г.




Гласувай:
34


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Невероятен и пленителен поглед върху настоящето!
07.09.2014 22:42
Животоспасяващо е такива идеи да завладеят света.
Нека им лепят етикети- като комунизъм например.
Убеден съм, че демокрацията може и без комунизъм, и без капитализъм.
И ще бъде!
цитирай
2. mt46 - Все още има мислещи, незомбирани личности...
07.09.2014 23:19
freeoldmen написа:
Животоспасяващо е такива идеи да завладеят света.
Нека им лепят етикети- като комунизъм например.
Убеден съм, че демокрацията може и без комунизъм, и без капитализъм.
И ще бъде!

Колкото и новата тоталитарна машина да се стреми да ни унифицира, да потиска, да смазва инакомислещите - човешките стремежи към свобода, справедливост, достоен живот... в един по-добър и нормален свят не бива да угасват...
цитирай
3. alexs - Днешната демокрация за която то...
08.09.2014 17:36
Днешната демокрация за която толкова се тръби е форма на прикрито робство и подтисничество на имащите богатство и власт над нямащите !
цитирай
4. emi1ts - Споделям
08.09.2014 17:42
мнението на freeoldmen - също съм убедена,че демокрацията може и без кому низъм,и без капитализъм т. е. без всякакви вече остарели разделения на такива и онакива.Видяхме вече,че като застанат горе всички бързо се "уеднаквяват"
Според мен въпроса е".. в контролната зала да има инженери.."Да се открият специалисти а не да се избират по партийна/на която и да е партия/препоръка.И още-когато се намерят такива хора да ги поддържаме ,защото ще знаем,че са единственото ни спасение!
цитирай
5. zaw12929 - Демокрацията бешв най дуброто, , , ...
08.09.2014 18:25
Демокрацията бешв най дуброто,,, но за групата на богатитя- от 5% на обществото... Не мога да го приема за нормално....
цитирай
6. tomich - 1.
08.09.2014 19:37
freeoldmen написа:
Животоспасяващо е такива идеи да завладеят света.
Нека им лепят етикети- като комунизъм например.
Убеден съм, че демокрацията може и без комунизъм, и без капитализъм.
И ще бъде!

Ако би било възможно днешното настояще да върнем назад в епохата на пещерния човек, сигурен съм, че той би гласувал абсолютно "егалитарно и антиелитарно" ;-)))...
цитирай
7. mt46 - :)
08.09.2014 20:39
tomich написа:
freeoldmen написа:
Животоспасяващо е такива идеи да завладеят света.
Нека им лепят етикети- като комунизъм например.
Убеден съм, че демокрацията може и без комунизъм, и без капитализъм.
И ще бъде!

Ако би било възможно днешното настояще да върнем назад в епохата на пещерния човек, сигурен съм, че той би гласувал абсолютно "егалитарно и антиелитарно" ;-)))...

Не е нужно да се връщаме толкова назад... Като пример ще посоча Великата френска/буржоазна/ революция /1789-1799 г./, чийто лозунг е "Свобода, равенство, братство"...
цитирай
8. mt46 - Но това не е истинска демокрация, т. е. народовластие...
08.09.2014 20:41
zaw12929 написа:
Демокрацията беше най-доброто,,, но за групата на богатите- от 5% на обществото... Не мога да го приема за нормално....

цитирай
9. mt46 - Колкото повече партии има, толкова по-зле за народа...
08.09.2014 20:46
emi1ts написа:
мнението на freeoldmen - също съм убедена,че демокрацията може и без кому низъм,и без капитализъм т. е. без всякакви вече остарели разделения на такива и онакива.Видяхме вече,че като застанат горе всички бързо се "уеднаквяват"
Според мен въпроса е".. в контролната зала да има инженери.."Да се открият специалисти а не да се избират по партийна/на която и да е партия/препоръка.И още-когато се намерят такива хора да ги поддържаме ,защото ще знаем,че са единственото ни спасение!

Ненормално е в малка България да има толкова много партии... Освен това най-силните от тях са олигархични...
цитирай
10. mt46 - Разбира се, че е така... И не само у нас...
08.09.2014 20:48
alexs написа:
Днешната демокрация за която толкова се тръби е форма на прикрито робство и подтисничество на имащите богатство и власт над нямащите !

цитирай
11. mt46 - ...
08.09.2014 22:12
Водачите на глистите

Разбрахте ли кои ще са
водачите на глистите?...
Ще могат ли
да клатят пак народа ни?
Как мислите?...

Марин Тачков
29 август 2014 г.
цитирай
12. mileidi46 - ще го клатят..ще го клатят..
08.09.2014 22:53
mt46 написа:
Водачите на глистите

Разбрахте ли кои ще са
водачите на глистите?...
Ще могат ли
да клатят пак народа ни?
Как мислите?...

Марин Тачков
29 август 2014 г.

народа ако не го клатят..май не знае какво друго да прави...
цитирай
13. batogo - !!!:)))
09.09.2014 08:24
Тук съвършено е описан руския тип социалистически капитализъм и е много наивно тази му изчанчена форма да се приписва на Западната демокрация. Това е точно формулата на Евразийския капитализъм, който може да се роди само в полирания мозък на постсъветската партийна номенклатура. Да не забравяме, че най-демократичната конституция е създадена и управлява Щатите, а най-недемократичната е създадена в съветска Русия и управлява съвременната руска държава?! :)))
цитирай
14. gosho568 - Демокрация ли бе да я опишеш. . .
09.09.2014 13:59
Демокрация ли бе да я опишеш...
цитирай
15. mt46 - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4288527
09.09.2014 21:15
ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ

Красотата може да спаси света, но в България тя е вестител на апокалипсиса. Когато синоптичната красавица каже по телевизията "очакват се валежи", населението се паникьосва, товари кокошките и прасето в москвича и хайде горе на баира, откъдето да гледа как водната стихия отнася половината село заедно с някой забравен старец.
Защо дъждът стана толкова опасен? Да погледнем трите най-явни причини.

Първо - язовирите и водоемите минаха в частни ръце и се реформираха - вместо да регулират водата, те развъждат риба.

Второ - дървената мафия
подложи
на гола
сеч горите
и при всеки дъжд от високото приижда нещо като цунами.

Трето - поддържането на коритата на реките, дигите, канализациите се възлага на мафиотски частни фирми, които се стараят да свършат минимум работа срещу максимум пари. Така една и съща работа, която в миналото се вършеше срещу 1000 лева, сега се върши срещу 10 000, 100 000, 1 милион.

И в трите случая забелязваме една и съща червена нишка - обществена дейност се приватизира, след което целта й се обръща на 180 градуса. В резултат - пълен хаос в състоянието на обществените дела.

Това у нас се нарича "реформа" - подмяната на важна обществена функция с частна файдица. Например по едно време излезе на мода да се премахват опорните стени на стари кооперации, за да се отварят магазини. Някои сгради вече паднаха, реформираха се. Реформира се ВиК в София, реформира се електроразпределението, реформира се дори националната сигурност, поради което родните разведки станаха чужди шпиони, а единствената армия в България са частните охранители.

Все по-често четем, че някой мъж продава жена си за секс. По принцип това е точно такава реформа, каквато е приватизацията на язовирите. О една страна, тя подменя функцията и на семейството, и на децата, ако изобщо се пръкнат. Но от друга страна, това е "добра политика" в областта на семейния бюджет.

Днес
цялата държава
прилича на
съпруг, който
се е превърнал
в сводник
на жена си
Реформирал се е. По-горе изброих трите най-популярни причини за наводненията. Но всеки може да каже - не, виновни са местните мафии, политическите партии, частната употреба на държавата от олигархията, комунистите, ченгетата, фолкпевиците. Аз бих включил и пропорционалната избирателна система, тъй като тя ражда политическия хаос.

Но сега няма да ви досаждам с М2 - чистата и свята мажоритарна система в 2 тура, защото вие сами го разбирате.

Изобщо България се превърна от стабилна държава в силно динамична и уязвима обществена система, в която "едно махване на крилото на пеперуда в Перник може да предизвика торнадо в Бургас". Този лаф съм го взел от един от видните теоретици на хаоса. При него пеперудата е в Бразилия, а торнадото в Тексас. Но разлика по принцип няма.

Например лесно е да свържем апокалиптичното наводнение в Берковица с Брюксел.

След като в резултат от лошия договор за влизане в ЕС селското ни стопанство се срина, десетки хиляди българи сега нямат друг поминък, освен да секат букаците. Ако ги спреш - ще се бунтуват. А и износът на дървесина раздува БВП и дава повод на статистиката да твърди, че България не е в криза. Ако има криза - виновен е дъждът.
Значи ли това, че Меглена Кунева е виновна за наводнението в Берковица? Не, разбира се. Пеперудата не е виновна, че е махнала с крило. Виновен е хаосът, който ние тук сътворихме чрез маниакалното налагане на чужди матрици върху националните дадености.

Който е учил поне малко социална психология, антропология или история, би трябвало да знае, че между англосаксонското и френското общество има огромна разлика. Още по-голяма е разликата с немското и австрийското общество, а китайците пък са направо друга форма на живот. Българското общество също е доста различно. Затова, когато тук
въвеждаме

хипертрофирани
англосаксонски
схеми, ние
създаваме хаос
И понеже днешните политици са закърмени с англосаксонски утопии, хаосът винаги ще е на власт. И все по-често дъждът ще води до апокалипсис.

Ами ако пеперудата, която предизвиква торнадото, го прави нарочно? Атаката срещу КТБ явно започва умишлено. Сега обаче гузната пеперуда вероятно е уплашена от непредвидимите последици, които могат да сринат финансовата система, а самата нея да закачат в хербарий. Затова тези ходове първо трябва да се моделират, а чак после да се предприемат.

Можеше ли пеперудата да знае какво върши? Теорията на хаоса отдавна е доста развита дисциплина не само в математиката и физиката, но и в социалните науки. Това е една от постмодерните теории за управление на обществото, на международните отношения и на войната. Оттук до прилагането е само една крачка. Например сега американските консерватори са ошашавени от външната политика на Обама и най-вече от това, което се случва в Близкия изток. Довчера Башар Асад беше дяволът, а борците за свобода – ангелите. Сега ангелите прекроиха картата на Сирия и Ирак, заплашват да си разширят халифата през Турция чак в България и дори взеха да режат американски глави. Асад вече е врагът на врага, тоест потенциален приятел. Иран пък е направо съюзник. Затова пък след порива към демокрация по цялата територия на Северна Африка и Близкия изток вилнеят въоръжени до зъби главорези, които се заканват с ножа на Америка. Нормално ли е това?

За един постмодерен политик
ненормалното е
нормално, стига
да постига целите
А Обама е постмодерен политик. Той е изучавал постмодерната международна политика в Колумбийския университет. Затова, когато консерваторите го критикуват, той отговаря: “Аз няма да слушам примитивни политици с практики от XIX в.”.

Хаосът отдавна се изчислява от тайни мозъчни тръстове със сложни математически модели. Те знаят как да създадат условията за хаоса, как да го предизвикат и накъде да го насочат. Затова трябва да се замислим – кои на пръв поглед дребни, но много опасни събития в България са случайни и кои – съзнателно предизвикани?

Вече дадох примера с КТБ. Дали целта не е много по-далечна? Друг подобен фактор са бежанците. Случайно ли едни млади алжирци минават нелегално в България? Я вижте на картата къде е Алжир. Последното нещо, което може да хрумне на един алжирски емигрант, е да мине българската граница в района на Любимец.

България е добре размекната, разклатена и готова за хаоса. Имунната й система е съсипана, армията я няма, обществените й структури са разпродадени за скрап. Щом един дъжд вече води до апокалипсис, какво остава за съзнателната намеса?
цитирай
16. get - - Не се явявам адвокат - на (WTF!) „Атлас” - Но?
09.09.2014 21:18
- Правим ли разлика между "демокрация" - "република" ?
- Не правим ли грешка, поставяйки на една плоскост икономика(капитала: финансов и промишлен) и държавно управление? (А прави ли се разлика м/у промишлен(предприемачески) и финансов(лихвен) капитал ?)
- Дадох пример от социологията с Принципа(закона) на Парето! “Правилото 80-20” или “Закон за елита”, при който:
"20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите." - Това е факт, над който следва да се замислим?!
- Каква е разликата ... Между социализма(който на практика бе) държавен капитализъм ... и капитализма(от западните демокрации)?
- Държавният капитализъм - не бе ли нещо подобно на това, което е наречено "военен комунизъм" ... а от Маркс, "азиатска форма на производство" ?

- Аз не съм достатъчно подготвен, да коментирам в цялата му дълбочина и сложност въпроса ... или поне така си мисля? :((
- Ето пример - потвърждение-Въпрос?! - Какво означава "Политиа", както е нарекъл книгата си (която превеждат - б.м.) "Държавата", Платон?
- Защо в нея, той пише следното?
"Тиранията се поражда, не от кой и да е строй, а разбира се от демокрацията; по друг начин казано, поради крайната свобода се поражда и най-голямото и страшно робство."

Втори пример от античността (ако трябва, мога и от, по-модерни времена ?).
- Защо на процеса проведен срещу Сократ, той казва: "Пред необходимостта да избирам между демокрация и монархия - избирам второто!
- Защото по-лесно е да отрежеш главата на един тиран - отколкото на едно безлично множество тирани."

"Робът се бори за свобода.
Свободният за съвършенство !"
цитирай
17. mt46 - ?
09.09.2014 21:20
batogo написа:
Тук съвършено е описан руския тип социалистически капитализъм и е много наивно тази му изчанчена форма да се приписва на Западната демокрация. Това е точно формулата на Евразийския капитализъм, който може да се роди само в полирания мозък на постсъветската партийна номенклатура. Да не забравяме, че най-демократичната конституция е създадена и управлява Щатите, а най-недемократичната е създадена в съветска Русия и управлява съвременната руска държава?! :)))

Тук е описана крайната форма на американския капиталистически неолиберализъм... А всяка крайност е унищожителна...
цитирай
18. mt46 - Това е партокрация, плутокрация...
09.09.2014 21:22
gosho568 написа:
Демокрация ли бе да я опишеш...

цитирай
19. kostadin - Животоспасяващо е такива идеи да ...
09.09.2014 22:33
freeoldmen написа:
Животоспасяващо е такива идеи да завладеят света.
Нека им лепят етикети- като комунизъм например.
Убеден съм, че демокрацията може и без комунизъм, и без капитализъм.
И ще бъде!

Демокрация може да има между равни по силите си субекти ,които да са макс 7 на брой.
Цялата чавешка история показва ,че в старанието си да е умен човек винаги щесе стреми да пороби себеподобните си Материализирането на идеите и желанията е трудно за изпълнение упражнение -тогава най- лесно е да го прехвърлим на плещите на по простите и недосетливите.
цитирай
20. mt46 - Всяка система си има предимства и недостатъци... И в даден момент се изчерпва...
09.09.2014 22:58
get написа:
- Правим ли разлика между "демокрация" - "република" ?
- Не правим ли грешка, поставяйки на една плоскост икономика(капитала: финансов и промишлен) и държавно управление? (А прави ли се разлика м/у промишлен(предприемачески) и финансов(лихвен) капитал ?)
- Дадох пример от социологията с Принципа(закона) на Парето! “Правилото 80-20” или “Закон за елита”, при който:
"20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите." - Това е факт, над който следва да се замислим?!
- Каква е разликата ... Между социализма(който на практика бе) държавен капитализъм ... и капитализма(от западните демокрации)?
- Държавният капитализъм - не бе ли нещо подобно на това, което е наречено "военен комунизъм" ... а от Маркс, "азиатска форма на производство" ?

- Аз не съм достатъчно подготвен, да коментирам в цялата му дълбочина и сложност въпроса ... или поне така си мисля? :((
- Ето пример - потвърждение-Въпрос?! - Какво означава "Политиа", както е нарекъл книгата си (която превеждат - б.м.) "Държавата", Платон?
- Защо в нея, той пише следното?
"Тиранията се поражда, не от кой и да е строй, а разбира се от демокрацията; по друг начин казано, поради крайната свобода се поражда и най-голямото и страшно робство."

Втори пример от античността (ако трябва, мога и от, по-модерни времена ?).
- Защо на процеса проведен срещу Сократ, той казва: "Пред необходимостта да избирам между демокрация и монархия - избирам второто!
- Защото по-лесно е да отрежеш главата на един тиран - отколкото на едно безлично множество тирани."

"Робът се бори за свобода.
Свободният за съвършенство !"

Да, има разлика между политически и икономически модел. Но в съвременния свят те са доста тясно свързани. Виждаме как икономически групировки /промишленият и финансовият капитал/ и интереси влияят на политиката, дори я определят...
Платон е първият утопист...
Истинска демокрация и истински комунизъм не е имало никъде...
цитирай
21. dimat - Хайде,в общия демократичен хор,да взема аз да изграча:
15.09.2014 18:12
Господа,на света отдавна няма нито капитализъм,нито демокрация,нито социализъм,нито ляво,дясно,средно,полусредно и други подобни пляви,с които заливат зашеметения средностатистически индивид.ВЕЧЕ ПО СВЕТА ШЕСТВА ПЪЛНАТА ОБЪРКВАЦИЯ В ГЛАВИТЕ НА ХОРАТА,МЪТНАТА ВОДА,ЗА ЛОВ НА РИБИ.

Това е моето виждане,резултат на моето наблюдение.Всички средства за масово оглупяване,всички "политически,икономически,финансови,идеологически образователни платформи",обслужват тази една единствена цел - ТОТАЛНОТО ОБЪРКВАНЕ НА ИНДИВИДА!

Стигна се до там,че индивидът да не знае от какъв пол е,а и изобщо,защо да има пол.Защо да има родина,семейство,родители?Защо? Не е ли достатъчен само един идентификационен номер?

А вие ми говорите,за дясно,ляво,капитализъм,комунизъм,за какво ли не,за всичко,което е свързано с някакъв индивид,със свое име,семейство,родина,идейна общност и каква ли не "плява" от гледна точка на "освободения" от всякакви условности индивид,ползващ "плодовете" на "тоталната свобода",която в недалечно бъдеще ще му бъде имплантирана в един чип.СВОБОДАТА "ЧИП", а пътят към тази свобода ще бъде "свободния порив и избор на чипа"."Човек",т.е,индивидът сам ще поиска чипа ,така както сега "сам" си прави татуировка.Но,пътят за тази "свобода",минава през джунглата на пълното объркване.Не вярвате ли?

АМИ,СПОМНЕТЕ СИ КЛИПА КЪМ ПЕСЕНТА НА "ПИНК ФЛОЙД","СТЕНАТА".ВЪРВИМ УВЕРЕНО И ВЪОДУШЕВЕНО,КЪМ МЕСОМЕЛАЧКАТА.ДАЛИ ЩЕ СТИГНЕМ ДО ИДЕЯТА ЗА РАЗРУШАВАНЕ НА СТЕНАТА?ДАЛИ ЩЕ Я РАЗРУШИМ?


Е,това пък,за ваше облекчение, може да бъде само един брътвеж на объркан индивид.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19117046
Постинги: 3677
Коментари: 44991
Гласове: 148721
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031