Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2016 22:11 - "Чиста и свята мажоритарна система"...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 3530 Коментари: 16 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

image

 Автор: Кольо Колев

Всеки може да си мисли каквото ще за Слави Трифонов. Но това, което е несъмнено, е, че той е един от малкото безжалостни и последователни критици на бойкоборисовщината в продължение на години. Като за капак, референдумът на Слави категорично изигра немалка роля в съкрушителната загуба на ГЕРБ на президентските избори.

 

От своя страна, Борисов естествено недолюбва Слави Трифонов.

 

И изведнъж виждаме двамата обединени в една кауза и под едно знаме – „Чиста и свята мажоритарна система в два тура!“. Борисов дори заявява, че е готов да спонсорира съставянето на правителство в името на тази кауза – въпреки че винаги е бил против, знаел, че това е вредно… но било трябвало да се съобразим с волята на народа, изразена именно в референдума на върлия му противник Слави Трифонов. Референдум фактически срещу статуквото, част от което се явява и самият Борисов.

 

Чудеса! Някои го интерпретират като отмъщение спрямо реформаторите и патриотите, други – като характерната за Борисов „последователност“, трети като гърч на изгубилия имидж властник, стремящ се да се представи отново за изразител на волята на народа.

 

Разбира се, има по нещо от всичко това. Но в основата е чисто рационален мотив – бъдещата власт, властта след изборите! 

 

Борисов най-сетне осъзна това, което му казаха изборите. Ореола му го няма! Няма го ранния „наказващия Борисов“, който ще вземе колите, парите и жените на „лошите“ и ще облети със самолети имането им. Няма го и „Борисов строителя“, който ще покрие страната с магистрали и спортни зали. Няма го и „Борисов – човекът от народа – ти прост и аз прост!“. Останал е само властникът, който тегли на наш гръб едни милиарди, които, странно как, отиват все в ръцете на „правилните“ хора и зад които неизменно наднича неизменният #Кой.

 

И Борисов осъзна, че не може да разчита на всенародната любов, а само на… своите „хранени хора“. А те съвсем не са малко. Назначените, уредените и „подкрепените“ от ГЕРБ държавни, общински служители и чиновници заедно със своите семейства са не по-малко от 300 000 човека. Работниците и служителите на фирмите, печелещи системно обществените поръчки (и които могат да бъдат натиснати), са около 150–200 хиляди. Отделно са НПО-та, медии и организации, финансирани от рекламните бюджети на оперативните програми или директно от бюджета.

 

Както се вижда, една огромна маса от порядъка на 600–700 хиляди гласоподаватели. Да, те са крайно недостатъчни за спечелването на пропорционални избори, защото срещу тях ще застанат едни 3 милиона други, недоволни избиратели. Но са напълно достатъчни за категорична победа при едни 100 % мажоритарни избори в два тура.

 

Причината е пределно проста. Имаме едни консолидирани и силно мотивирани (в името на запазване на работата и хляба си) 20% избиратели на ГЕРБ. Срещу тях ще застанат кандидатите на 5–6 партии (БСП, патриоти, реформатори, ДПС, АБВ, Марешки и др.), както и неизвестно количество инициативни комитети, част от които инспирирани от Цветан Цветанов. Гласовете естествено се пръскат и кандидатът на ГЕРБ се явява на втори тур. И за да не стане като на президентските избори – всички срещу ГЕРБ – Бойко Борисов предлага т.нар. „френска система“. Там на втори тур се явяват не двама, а трима, четирима и дори повече кандидати – всички преминали 12,5%. Накратко, отново имаме разпръскване на гласовете и печели този с най-консолидирани избиратели и… партията с най-много пари!

 

Защото извън парите за плакати, реклама, концерти и кебапчета ще настъпи масово купуване на гласове. А в един едномандатен район има около 23–24 хиляди реални избиратели. От тях пред урните ще застанат не повече от 12–13 хил. човека. В случая с ГЕРБ е достатъчно купуването на 3–4 хил. гласа в район, за да се гарантира победа в едни „чисти и свети мажоритарни избори“ в два тура „по френски“.

 

Или казано простичко, срещу скромната сума от около 30 млн. лева могат да се напазаруват около сто депутати в страната. (По данни на „Медиана“ между 15 и 20% от избирателите са склонни да продадат гласа си в зависимост от сумата.)

 

И така – коя е партията с най-много свои „хранени“ хора и най-много пари? Можете да си отговорите и сами!

 

Бойко Борисов чудесно си е направил разчетите. Пропорционалната система вероятно ще е съкрушителна за ГЕРБ на тези избори. „Чистата и свята мажоритарна система с френски привкус“ му дава сериозен шанс да се върне на бял кон във властта, при това с убедително мнозинство. Сега остава да видим дали реформаторите и патриотите са склонни да го обслужат надлежно. Но и да стане, и да не стане, Борисов не губи. Ако правителство в рамките на този парламент не може да се формира, ТОЙ ще се яви като истинския изразител на волята на народа срещу лошите „партийци“ (с надеждата, че ще чопне нещичко от тия 2,5 милиона избиратели, гласували за мажоритарна система). Ако РБ направи правителство дори с хоризонт 2–3 месеца, това ще му трасира пътя за триумфално връщане във властта и ироничната възможност да се надсмее над референдума.

 

Ето как, парадоксално, Борисов и Слави Трифонов се оказаха обединени в една кауза! Макар и с различни мотиви.

 

Слави Трифонов с убеждението, че 100% мажоритарната система ще разтърси политическото статукво, ще промени системата.

 

Бойко Борисов с ясния разчет, че същата мажоритарна система (с френски привкус) е единственият му шанс да запази властта – да запази статуквото.

Остава открит въпросът „Кой се лъже в разчетите си ?“.

Тъжно ми е да го кажа, но според мен Борисов е много по-близо до истината – или поне до тази „истина“, която ще му позволи да ни потрети!     

 

---------------------

 

П.П. Дълбокото ми убеждение е, че разумният компромис е смесена избирателна система със 120 пропорционално и 120 мажоритарно избрани депутати (т.нар. „немска система“), което ще намали негативите и на двете системи и ще раздвижи самите партийни елити. И трябва да кажа, че Борисов е прав и за това, че партиите нямат време да „шикалкавят“, за да се произнесат по въпросите на референдума. Независимо че това не е „волята на народа“, а само на значителна част от него.
www.glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/borisov-i-slavi-trifonov-pod-edno-zname

ПП: Навярно доста хора отново ще бъдат надеждно, успешно прекарани...




Гласувай:
26


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. podvodni - Още когато стана ясно, че рефере...
18.12.2016 23:05
Още когато стана ясно, че референдума е насрочен заедно с президентските избори и еуфорията бе във върховата си точка, предупреждавах, че това е една голяма шашма и манипулация. Не ми повярваха и ми се присмяха.
Да де, но по стара традиция денят за размисъл се оказва, че не е преди самият ден на избор а много след него.
За мен е гордост, че отново се оказах прав, а за другите е кофти тръпка.
цитирай
2. tryn - Дае надяваме на Коледно чудо...
19.12.2016 00:42
...и Бог да помисли за народа!
цитирай
3. zaw12929 - Най полезно за държавата ще е избора ...
19.12.2016 02:48
Най полезно за държавата ще е избора ма съдебна система, която да прати в затвора Борисов, Костов и екипите им съсипали България Стига вече! Престъпленията са видими!
цитирай
4. syrmaepon - Аз мисля, че мажоритарната система ...
19.12.2016 10:49
Аз мисля, че мажоритарната система в българия е в плюс за всички стари муцуни, включително и БСП. И няма никакво значение дали са против или не - общо взето - всичко е театро. Има и по-прост начин в парламента да влязат "12 партии" както някои искат - просто трябва да се махне 4 % - ия праг. Те и сега партиите са 7-8 и ефекта е пак същия. А БСП и сега успешно работят с така наречената "гражданска" квота, какъвто пример е самия нов президент, когото дори почти заплашиха, че ако не слуша партията....Бих казала, че сме избрали не президент а вицепрезидент в сянка с опряно дуло в гърба. Това е нагледен пример какво ще се получи от мажоритарната система с "новите" лица. Преди каквато и да билопромяна в изборната система, трябва да има огласена воля за морал и справедливост и законност. Иначе всеки от сърце като бесните старчета Коледа и Мраз може много да обещава, но трябва и да отговаря за това какво върши после.
цитирай
5. tikoev - Ако се намали броя на депутатите от ...
19.12.2016 10:53
Ако се намали броя на депутатите от 240 да речем наполовина вътрешните борби в партииите ще се ожесточят от което ще има полза само народа. За сведение една Индия при население от 1,3 милиарда има в парламента си 500 депутата! България при това съотношение колко трябва да има? :)
цитирай
6. mt46 - Мда...
19.12.2016 19:45
podvodni написа:
Още когато стана ясно, че референдума е насрочен заедно с президентските избори и еуфорията бе във върховата си точка, предупреждавах, че това е една голяма шашма и манипулация. Не ми повярваха и ми се присмяха.
Да де, но по стара традиция денят за размисъл се оказва, че не е преди самият ден на избор а много след него.
За мен е гордост, че отново се оказах прав, а за другите е кофти тръпка.

А аз си мислех, че референдумът е насрочен заедно с президентските избори, за да се повиши избирателната активност... Не съм участвал в референдума, защото съм против първите два въпроса...
цитирай
7. mt46 - "Бог помага, но в кошара не вкарва"... Как Бог ще помисли, ако ние не мислим разумно?...
19.12.2016 19:47
tryn написа:
...и Бог да помисли за народа!

цитирай
8. mt46 - Мда... Но не се знае дали и кога...
19.12.2016 21:17
zaw12929 написа:
Най полезно за държавата ще е избора на съдебна система, която да прати в затвора Борисов, Костов и екипите им съсипали България Стига вече! Престъпленията са видими!

цитирай
9. mt46 - Благодаря ти за мнението... Избирателната система не е сред най-важните ни проблеми...
19.12.2016 21:20
syrmaepon написа:
Аз мисля, че мажоритарната система в българия е в плюс за всички стари муцуни, включително и БСП. И няма никакво значение дали са против или не - общо взето - всичко е театро. Има и по-прост начин в парламента да влязат "12 партии" както някои искат - просто трябва да се махне 4 % - ия праг. Те и сега партиите са 7-8 и ефекта е пак същия. А БСП и сега успешно работят с така наречената "гражданска" квота, какъвто пример е самия нов президент, когото дори почти заплашиха, че ако не слуша партията....Бих казала, че сме избрали не президент а вицепрезидент в сянка с опряно дуло в гърба. Това е нагледен пример какво ще се получи от мажоритарната система с "новите" лица. Преди каквато и да билопромяна в изборната система, трябва да има огласена воля за морал и справедливост и законност. Иначе всеки от сърце като бесните старчета Коледа и Мраз може много да обещава, но трябва и да отговаря за това какво върши после.

цитирай
10. mt46 - Да, множко са ни депутатите, а и партиите...
19.12.2016 21:22
tikoev написа:
Ако се намали броя на депутатите от 240 да речем наполовина вътрешните борби в партииите ще се ожесточят от което ще има полза само народа. За сведение една Индия при население от 1,3 милиарда има в парламента си 500 депутата! България при това съотношение колко трябва да има? :)

цитирай
11. get - - А необходимо условие ли е, за да имаме парламент - наличието на ... ?
20.12.2016 13:37
mt46 написа:

Да, множко са ни депутатите, а и партиите...

tikoev написа:
Ако се намали броя на депутатите от 240 да речем наполовина вътрешните борби в партииите ще се ожесточят от което ще има полза само народа. За сведение една Индия при население от 1,3 милиарда има в парламента си 500 депутата! България при това съотношение колко трябва да има? :)



... партии?
- А следва ли партиите да бъдат на "хранилка" на държавата - тоест на НАША ИЗДРЪЖКА? Защо, след като един ЧОВЕК ИСКА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА - аз да му плащам масрафа? Искаш да си политик - Моля, бъди така добър да събереш съмишленици и средства и осъществи намеренията си ... А то инак - Какво става, скимнало му на някой да става президент или депутат трябва да се КООПТИРА в най-добре НАСТАНИЛА СЕ НА ДЪРЖАВНАТА ТРАПЕЗА ПАРТИЯ ... която пък в следствие на това дърпа НЕ САМО ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ а й влиза в ПРЕСТЪПНИ СХЕМИ при УСВОЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА с ... ? Както казва Меди-Сава Доганов: "подставени лица и кръгове от фирми ... които "печелят" държавни поръчки!
- Не разБираме ли че ...!? По този начин създаваме БЛАГОПРИЯТНА политико-икономическа "хранителна среда" за политически а от й икономически МОНОПОЛИСТИ - а това вече ми докарва на ПРЕСТЪПНИТЕ СХЕМИ използвани от "мафията" в Италия и по други места?

- За това ОТНОВО - Не на ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА - облагодетелстваща политическите корпорации наричани у нас с името ПАРТИИ!
- Да! За преки избори с електронно гласуване и ... вероятно ? ... следва да се въведе КУЛТУРНО-ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ за ГЛАСУВАНЕ - за да престане тази престъпна схема с ... "бира-скара" при купуване на гласове?!
- Премахване на 4% бариера за влизане в парламента - която е абсурдна при условието на пряк-мажоритарен избор!

- С тези условия - "големите партии" ще престанат да бъдат и ПОЛИТИЧЕСКИ МОНОПОЛИСТИ!

- "Кънчовците" социолози са по произход а от там и по презумпция ЛЪЪЖЦИ - Защото те "живеят" за сметка и вследствие на "големите партии" и се явяват техни PR-и!
цитирай
12. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
20.12.2016 19:48
11. get - - А необходимо условие ли е, за да имаме парламент - наличието на ... ?
13:37

Съгласен съм. Но това, дори да е възможно, няма как да стане изведнъж, веднага, освен чрез народна революция... :)
цитирай
13. get - - Мога да ти обясня и по този момент ... ама ще трябва да "спорим" прави ли са Троцки и ... ?
20.12.2016 21:04
mt46 написа:
11. get - - А необходимо условие ли е, за да имаме парламент - наличието на ... ?
13:37

Съгласен съм. Но това, дори да е възможно, няма как да стане изведнъж, веднага, освен чрез народна революция... :)


... Ленин, обвинявайки Карл Каутцки, че е предател на "плотерариата" - КОГАТО ТОЙ ГИ КРИТИКУВА - За въведеният ЧЕРВЕН ТЕРОР - който води до блокиране на ... каква и да е инициатива от пролетариата!
- Посочвайки им това, той ги критикува, че ако не са действали, като средновековни азиатски тирани нямало е да се стигне до МАСОВИЯТ ГЛАД ши СТУД взел ПЕТ МИЛИОНА ЖЕРТВИ(приблизително) от мирното население ... по време на събитията известни ни като "гражданска война" и "бял терор"!

- Правилно разбери - ако трябва да говоря от позиции и с понятия от марксизма-ленинзма ... Това което става в Русия след болшевишкият преврат ... след този преврат ... настъпва както небивал терор, довеждащ до тотиларност(всецялостна намеса на държавата във всяка една сфера от живота) ... но и до форма на държавно управление ... което Маркс нарича в творчеството си - АЗИАТСКИ СПОСОБ НА УПРАВЛЕНИЕ (и производство).
- Тоест в резултат ТОТАЛИТАРНАТА форма на ДЪРЖАВНАТА НАМЕСА ... Същата неминуемо ще доведе ... до ТИРАНИЯ било от едно лице ... или от една "служебна" върхушка ... тоест това е партийната "номенклатура"! Явление не само теоритично, но и специфично за тези етапи и форми на по-късният и "развит" социализъм!

- Защо се утвърждава в Русия - вероятно това е свързано и с нейните чисто исторически особености в социалното и развитие! (И за това имаме писано доста).

- Така че НЕ! НЕ НИ ТРЯБВА РЕВОЛЮЦИЯ - а по-малко НАМЕСА, държавна, в живота на обикновените граждани! Която ще им даде възможност те да се организират и обединят в граждански движения създавани единствено и само с цел РЕАЛИЗИРАНЕ НА КОНКРЕТНИ МЕРОПРИЯТИЯ//ЦЕЛИ! След ПОСТИГАНЕТО тези обществени организации се саморазпускат - а не да остават и паразитират както е при съвременните партии??!!
цитирай
14. mt46 - ...
20.12.2016 22:32
get написа:
[quote=mt46] 11. get - - А необходимо условие ли е, за да имаме парламент - наличието на ... ?
13:37

Съгласен съм. Но това, дори да е възможно, няма как да стане изведнъж, веднага, освен чрез народна революция... :)


... Ленин, обвинявайки Карл Каутцки, че е предател на "плотерариата" - КОГАТО ТОЙ ГИ КРИТИКУВА - За въведеният ЧЕРВЕН ТЕРОР - който води до блокиране на ... каква и да е инициатива от пролетариата!
- Посочвайки им това, той ги критикува, че ако не са действали, като средновековни азиатски тирани нямало е да се стигне до МАСОВИЯТ ГЛАД ши СТУД взел ПЕТ МИЛИОНА ЖЕРТВИ(приблизително) от мирното население ... по време на събитията известни ни като "гражданска война" и "бял терор"!..."

Не съм запознат с някои подробности, но:
- немалко кървави революции, бунтове, въстания... е имало и в Западна Европа...
- според Маркс комунизмът е трябвало да настъпи след революции в развитите капиталистически държави...
- едва ли би имало такъв червен терор, ако противниците на Октомврийската революция се бяха подчинили, вместо да се съпротивляват /това е съвсем теоретична хипотеза/...
- наистина ли вярваш, че мирно, без масови народни протести днешната плутокрация, олигархия, партокрация ще отстъпи властта си?...

цитирай
15. get - - Тираните ПЪРВО - Са, пренебрежимо, като цифра МАЛЦИНСТВО и ВТОРО СА ... ?
20.12.2016 23:59
mt46 написа:
get написа:
[quote=mt46] 11. get - - А необходимо условие ли е, за да имаме парламент - наличието на ... ?
13:37

Съгласен съм. Но това, дори да е възможно, няма как да стане изведнъж, веднага, освен чрез народна революция... :)


... Ленин, обвинявайки Карл Каутцки, че е предател на "плотерариата" - КОГАТО ТОЙ ГИ КРИТИКУВА - За въведеният ЧЕРВЕН ТЕРОР - който води до блокиране на ... каква и да е инициатива от пролетариата!
- Посочвайки им това, той ги критикува, че ако не са действали, като средновековни азиатски тирани нямало е да се стигне до МАСОВИЯТ ГЛАД ши СТУД взел ПЕТ МИЛИОНА ЖЕРТВИ(приблизително) от мирното население ... по време на събитията известни ни като "гражданска война" и "бял терор"!..."

Не съм запознат с някои подробности, но:
- немалко кървави революции, бунтове, въстания... е имало и в Западна Европа...
- според Маркс комунизмът е трябвало да настъпи след революции в развитите капиталистически държави...
- едва ли би имало такъв червен терор, ако противниците на Октомврийската революция се бяха подчинили, вместо да се съпротивляват /това е съвсем теоретична хипотеза/...
- наистина ли вярваш, че мирно, без масови народни протести днешната плутокрация, олигархия, партокрация ще отстъпи властта си?...



... ОТКРОВЕНИ СТРАХЛИВЦИ!

- Вероятно не си твърде категоричен в знанията си, след като твърдиш: "Маркс говори за революция"? Не, това не го говори Маркс, а Ленин, като с това прави РЕВИЗИЯ именно в тази част на Марксовата теория за "социализма" - който ще настъпи най-напред ... в най-високо развитите, не само технологично а и парламентарно страни!
- Маркс предупреждава, че ако победата на социализма не е в най-развитите страни ... следва израждането на СОЦИАЛИЗМА ... Но не Маркс, Ленин и "марксизмо-ленинизма" са от значение в случая - А ... ?
Изхождайки от предходното ми твърдение - следва ИЗВОДа: Ако ги нямаше измежду нас хората - такива желаещи да заемат мястото на ТИРАНИТЕ а с това и подпомагайки ги пряко или косвено - тиранията щеше да е умряла от само себе си!

- С други думи, нещата опират - На кой да гласуваме доверието си ... Когато ни увещава "Аз съм месията"! Как мислиш, ще разберем, че ни лъже :))) ?
цитирай
16. getmans1 - А бе, Тачков, аз стигнах до тук: ...
21.12.2016 00:01
А бе, Тачков, аз стигнах до тук:
„Всеки може да си мисли каквото ще за Слави Трифонов. Но това, което е несъмнено, е, че той е един от малкото безжалостни и последователни критици на бойкоборисовщината в продължение на години. Като за капак, референдумът на Слави категорично изигра немалка роля в съкрушителната загуба на ГЕРБ на президентските избори.



От своя страна, Борисов естествено недолюбва Слави Трифонов.



И изведнъж виждаме двамата обединени в една кауза и под едно знаме – „Чиста и свята мажоритарна система в два тура!“.“

... останалото го прекарах „по диагонал“!
Само не ми е ясно защо един литературен човек така може да си плюе по ... литературата?
Бас хващам, че няма да искаш да ме разбереш какво искам да кажа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19314616
Постинги: 3715
Коментари: 45271
Гласове: 149532
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930