Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2015 23:36 - Обезбългаряването на българите...
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 4549 Коментари: 16 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Децата, които никога няма да проговорят български  (80 коментара)


image

“Аз вече имам, това, за което копнеех. Защо трябва да ми пука за България? Защо трябва да имам нещо общо с тази страна?”

Скъпи сънародници, обичам България, но вече съм убеден, че има доста българи зад граница, на които, меко казано, не им пука за родината. В чужбина живее една такава безлична маса български емигранти, за които повечето от вас навярно дори не подозират, че съществува.

 

В последните няколко месеца станах свидетел как десетки интелигентни българи, мои познати, се преселиха в Англия. Всички те имаха собствени жилища, добри професии и солидни доходи. Познавам още толкова, които също имат завидно материално и социално положение в страната, но и те се стягат да емигрират.

 

Това не е икономическа емиграция, а нещо различно. Нещо, което е тревожно, защото потвърждава, че интелигенцията напуска страната. Тъжно. Но има и друго, което е още по-тъжно. Идвайки в Англия, а навярно и по другите части на света, тази интелигенция забравя завинаги родината. Ще се опитам да се обоснова.

 

Сравнително скоро след като дойдох в Англия, се случи нещо, което ме изненада. Градът, който избрахме със съпругата ми, не е никак голям. Не познавах никого и дните ми, макар и пъстри от впечатления, бяха сиви и еднообразни. Или иначе казано - липсваха ми познанства с други сънародници. След около два месеца на изолация най-накрая така желаните познанства се случиха.

 

Първите българи, които срещнах, бяха от смесени бракове - Петър - университетски преподавател по компютърни системи, женен за англичанка, и Боряна - учителка по пиано, омъжена за англичанин. Петър имаше две деца, а Боряна - три. Забелязах, че нито децата на Петър, нито тези на Боряна говорят български. Това ме озадачи и веднага попитах защо не са научили децата си на български? Отвърнаха ми, че това не им е нужно. После седмици наред се питах как ли се чувстват тези родители; тези, български родители, чиито деца говорят само английски?

 

След време се случи така, че за моя радост се запознах с още две, но този път, изцяло български семейства. Те живеят в Екситър - съседния по-голям град до нас. Мъжете са университетски преподаватели, а жените работят на добри длъжности. Всичко изглеждаше хубаво, докато не се разговорих с децата им. За моя изненада се оказа, че децата в тези изцяло български семейства също не говорят и дума български! Не издържах и се намесих. Отговорът на родителите им беше, че когато питали децата си нещо на български, те отказвали да отговарят, а когато ги питали на английски, те веднага отговаряли. Ще се опитам да онагледя споделеното с действителна случка, за да добиете представа колко нелепа е ситуацията.

 

Бяхме се събрали с едното от споменатите семейства на вечеря. Четиримата възрастни стояхме на масата, а децата ни си играеха край нас. Естествено всички говорехме на български. Техните деца обаче говореха на нашите на английски. Жена ми се почуди: “Е, хубава работа? Тук сме само българи, пък децата ни си говорят на английски?” Думите й увиснаха в пространството. Настъпи неловко мълчание. Аз обаче се включих и попитах: “Защо позволявате това? По този начин децата ви ще загубят връзката с България!” Знаете ли какво ми отговари университетският преподавател? Каза ми: “Е, и какво от това?” Разбирате ли за какво страшно мислене става дума? “Е, и какво от това?” Неговите думи се запечатаха дълбоко в съзнанието ми.

 

С течение на времето, срещайки се с различни хора, аз започнах да приемам споменатата позиция - на отчужденост към българщината, не за правило, а по-скоро за изключение. Докато се стигна до събитието, което смени отново цялата ми нагласа. То се случи наскоро след тазгодишните великденски празници и така силно ме провокира и натъжи, че никога няма да го забравя.

 

В близост до нашата кооперация има поляна с пейки, маси и стационарни барбекюта. Когато времето е хубаво, мястото се изпълва с хора, които пекат различни меса на барбекютата, хранят се на открито и се забавляват.

 

След светлия празник решихме и ние да си направим нещо като български Великден. Поканихме всичките си български приятели и ги помолихме да доведат колкото могат повече още наши сънародници на срещата. И мисля, че се получи - събрахме се шест български семейства. Аз посрещнах всички с поздрава: “Христос Воскресе” и повечето ми отговориха, но двама се заинатиха. Единият ми вика: “Абе, знае ли човек дали е така”, а другият се прояви като типичен неверник и ми върна въпроса с въпрос: “Ама ти вярваш ли в тия работи?” Истински голямата изненада обаче дойде малко по-късно. Тя се случи, когато установих, че децата на всичките тези шест български семейства не говорят изобщо български. Направих си труда да заговоря всяко едно от тях поотделно, за да се уверя, че е така.

 

Седнахме да обядваме и се обърнах към родителите им с въпроса защо децата им говорят само английски. Те ми отвърнаха, че така е било по-лесно за самите тях, т. е. за децата. Това за мен беше пълен абсурд. На поляната тичаха, смееха се и се гонеха тринадесет българчета, които си говореха и подвикваха на английски!? Попитах една майка защо допуска това. А тя ми отвърна, че и аз съм щял да го приема, но още ми било рано. “Не, никога няма да допусна това с децата си”, съпротивих се аз, а тя спокойно ми отвърна: “Значи ще ги подложиш на излишен стрес”.

 

Малко по-късно се обърнах със същия въпрос и към другите, като настоях за отговор, защото английските викове от тичащите наоколо наши, български деца не ми даваха мира. И тогава дойде шокиращото обяснение на един от бащите (отново университетски преподавател в Екситър), когото ще цитирам по памет:

 

“Това, че няма да знаят български, не е никакъв проблем! На тебе още ли ти пука за България? Я се огледай къде сме? Какво повече може да иска човек от живота? Ние ще им дадем всичко. Ще им помогнем да се изучат, да завършат колежи и един ден да си намерят хубава работа. Ще имат парички и... пей, сърце. Ти не си отскоро тука и е време да зарежеш тия националистични дивотии и да погледнеш на живота по-философски.” Сякаш нож ме жегна в сърцето при тия думи. “Прощавай, но не мога да се съглася с теб!”, апострофирах го аз. “Ама какво толкова се изненадваш - продължи той, - аз съм човек с доста контакти и познавам поне още двадесет българи, чиито деца също не говорят и дума български.”След тези думи не намерих сили да продължа спора и замълчах. Другите гости на масата обаче напълно се съгласиха с него и даже вдигнаха наздравица.

 

Когато вечерта останах сам, се попитах, ако наистина така мислят повечето български интелектуалци емигранти, за какво всъщност иде реч? Ако всички престанат да учат децата си на български, какво ще стане с България? По-точно какво ще остане от нея един ден?

 

Сега, преди да ме обвините в лицемерие, защото аз самият живея в Англия, а това знам, че е нормално да подразни някои, помислете над този материален поглед на българина емигрант. Когато той вече е придобил онова, което не е имал в България и когато е получил така жадувания по-уреден живот. Колко бързо и колко лесно забравя откъде е дошъл. С каква лекота къса нишката с миналото си и как става апатичен към вярата и родината си. И всичко това, без да е имало война. Без да е имало световен катаклизъм. Без да е имало репресии...

 

Просто той е станал друг човек. Превърнал се е за няколко години в “нов” човек. Той има пълен хладилник. Собствена къща. Две коли. Няколко хиляди в спестовната си сметка. Той е на върха на света. Той е “щастлив”. Погледнете към този “красив” образ и го запомнете. Ако един ден съдбата ви се стече така, че и вие се окажете от другата страна на границата, да не допуснете това да се случи и с вас. Не казвам, че тези интелигентни емигранти трябва да се върнат в България. Не казвам, че трябва да я обичат. Нито пък, че трябва да са православни християни. А още по-малко пък да занимават децата си с нашата автентична и уникална азбука.

 

Животът е неприкосновен свещен дар и всеки сам избира как да премине през него. Аз просто се питам на глас кое е това, кое кара тези хора, в даден момент, напълно да забравят за България? Кое ги отвращава дотолкова, че решават, че ще е добре да прекъснат завинаги пътя на техните деца към родината?

 

Трудно е да се посочи лекарството за това състояние, но не е толкова трудно да се напипа първопричината. Според моите скромни наблюдения тя се съдържа основно в типичния нихилизъм на българина. Именно нихилизмът и всичко свързано с тази грозна поведенческа черта е нещото, което е най-страшно. И то е страшно не защото косвено допринася за обезлюдяването на страната, а затова защото очертава тази ужасна българска мисъл на успелия емигрант: “Аз вече имам, това, за което копнеех. Защо трябва да ми пука за България? Защо трябва да имам нещо общо с тази страна?”

 

Един наивник обаче все още вярва и обича тази страна. Това е авторът на тези редове (и той знае, че не е единствен). Този наивник от време на време пише за нея. Пише предимно с болка, но често и с надежда. Този наивник има една мечта. Една детска и наивна мечта. Тя е да види как България се възражда. Как хората се връщат към вярата и националните ценности и се събуждат от дългогодишната летаргия. А интелигентните наши емигранти постепенно преосмислят приоритетите си и започнат да учат децата си и на български.

 

По в-к Труд, Мартин Ралчевски  -  С. М.

 bolgari.net/decata__koito_nikoga_niama_da_progovoriat_bylgarski-o2-243.html

ПП: Защо немалко българи не искат да знаят своя род и език? А техните внуци съвсем ще се обезбългарят...
Нима по този начин се държат другите народи?...
Дали е виновна глобализацията, или по-скоро - дебилизацията?...
М. Тачков
Гласувай:
22
0


Вълнообразно


1. freeoldmen - Темата е трудна и мъчна,
12.10.2015 00:40
но неслучайно именно "интелигентите" първо предават корените си.
Просто защото те са в първите редици на облъчените от "прекрасният нов свят",
обгрижени с много пари, щедро предложени от "Големия брат".
Не е съвпадение, че ако разровим услужливо забравените от тях корени,
ще открием, че са потомци на родове, обслужващи презреният комунистически
модел в България.
Прав им път.
Да се множат и допринасят за напредъка на приютилата ги нова родина.
До следващият, който предложи по- изгодна оферта...
цитирай
2. rosiela - Анонс
12.10.2015 00:47
Материалът е много показателен,но има обяснение за тези неща.Едно от тях е,че хората отвратени бягат оттук и не искат да си спомнят.Не е само незаинтересованост към родовите корени.Може би авторът е добро изключение..
цитирай
3. aip55 - Всяка държава е
12.10.2015 10:00
Родина майка за хората, ако имат щастлив и задоволен социален живот. Като нашата държава е мащеха за народа си, нормално е да се имигрира. Кой е доволен от мащехата? Автора не е прав в мислите си. Тук в България вече 25 години цари гладен и физически геноцид над българите. Ми прави са хората, че са имигрирали. Животните, че са животни мигрират по инстинкт, за да търсят прехраната си, а ние хората сме глупави, че още стоим в скапаната ни Родина.
цитирай
4. estirbg - Споко,
12.10.2015 12:54
скоро ще им се отнеме безхаберното настояще и спокойното "светло" бъдеще.
Ще сте свидетели как ще притичват на тумби (ако успеят да се доберат до България)....
Човешката история приключва скоро и то ще е по най-драматичния начин. Ние сме последното поколение и няма как да не се отчете предателството и невярността към Бог, народ, Родина и семейство.
Имайте още мааалко търпение. Сирийската бежанска инвазия е катализаторът - събитията ще се затъркалят като снежна топка и ще пометат всичко ...
цитирай
5. stela50 - Убедена съм, че българите по света тъгуват по своята Родина...
12.10.2015 19:04
за държавата... не мога да твърдя, а и бих ги разбрала.
Всеки от нас има деца, роднини, близки, приятели, които
по една или друга причина са заминали в чужбина...
и никак не им е лесно, но понякога човек няма избор,
друг път - сам прави този избор... имам приятели и колеги,
които живеят с мисълта, че ще се завърнат след време...
Много тежка тема... особено за децата, които се раждат там.
и все пак не мисля, че носталгията по родината не остава
в душите и сърцата, а и тъгата по останалите близки тук...
..."Пише предимно с болка, но често и с надежда.
Този наивник има една мечта. Една детска и наивна мечта.
Тя е да види как България се възражда."...
Поздрави !
цитирай
6. mt46 - Може би интелигентните снобари и еснафите...
12.10.2015 19:11
freeoldmen написа:
но неслучайно именно "интелигентите" първо предават корените си.
Просто защото те са в първите редици на облъчените от "прекрасният нов свят",
обгрижени с много пари, щедро предложени от "Големия брат".
Не е съвпадение, че ако разровим услужливо забравените от тях корени,
ще открием, че са потомци на родове, обслужващи презреният комунистически
модел в България.
Прав им път.
Да се множат и допринасят за напредъка на приютилата ги нова родина.
До следващият, който предложи по- изгодна оферта...

Но смятам, че корените са още в турското робство. Тогава някои доброволно са се потурчвали, са служили на турската власт, други са се гърчеели...
цитирай
7. mt46 - ?
12.10.2015 19:16
rosiela написа:
Материалът е много показателен,но има обяснение за тези неща.Едно от тях е,че хората отвратени бягат оттук и не искат да си спомнят.Не е само незаинтересованост към родовите корени.Може би авторът е добро изключение..

Това не обяснява защо не искат да знаят своя род и език. Нима мигрантите от Сирия, Ирак, Афганистан или от Турция се отричат от род, език и вяра?...
цитирай
8. kvg55 - Древните римляни за казали : Ubi ...
12.10.2015 19:17
Древните римляни за казали : Ubi bene, ibi patria - Където е добре, там е родината.
В скоби преводачът е направил следното пояснение : Девиз на безотечествениците.
Държавата ни няма, каквато и да било политика към мигрантите - наши и чужди.
Явно родината не може да разчита на част от емигрантите. Неясно е, и доколко
страната ни може да разчита и на имигрантите.
цитирай
9. mt46 - Явно не си разбрал добре...
12.10.2015 19:19
aip55 написа:
Родина майка за хората, ако имат щастлив и задоволен социален живот. Като нашата държава е мащеха за народа си, нормално е да се имигрира. Кой е доволен от мащехата? Автора не е прав в мислите си. Тук в България вече 25 години цари гладен и физически геноцид над българите. Ми прави са хората, че са имигрирали. Животните, че са животни мигрират по инстинкт, за да търсят прехраната си, а ние хората сме глупави, че още стоим в скапаната ни Родина.

Основният проблем не е, че са мигрирали, а че се отричат от всичко българско...
цитирай
10. mt46 - Мда... Гаранция за добро и сигурно бъдеще няма никъде...
12.10.2015 19:24
estirbg написа:
скоро ще им се отнеме безхаберното настояще и спокойното "светло" бъдеще.
Ще сте свидетели как ще притичват на тумби (ако успеят да се доберат до България)....
Човешката история приключва скоро и то ще е по най-драматичния начин. Ние сме последното поколение и няма как да не се отчете предателството и невярността към Бог, народ, Родина и семейство.
Имайте още мааалко търпение. Сирийската бежанска инвазия е катализаторът - събитията ще се затъркалят като снежна топка и ще пометат всичко ...

цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
12.10.2015 19:28
Нещо им липсва на безотечествениците!
Първите седем години и качествени родители
Иначе всякакви оправдания могат да се съчинят
Имах възможност, с багажа си да замина, но не съжалявам , че не го направих Просто така съм научен и възпитан!
Приятна вечер!
цитирай
12. mt46 - Благодаря!...
12.10.2015 22:49
stela50 написа:
за държавата... не мога да твърдя, а и бих ги разбрала.
Всеки от нас има деца, роднини, близки, приятели, които
по една или друга причина са заминали в чужбина...
и никак не им е лесно, но понякога човек няма избор,
друг път - сам прави този избор... имам приятели и колеги,
които живеят с мисълта, че ще се завърнат след време...
Много тежка тема... особено за децата, които се раждат там.
и все пак не мисля, че носталгията по родината не остава
в душите и сърцата, а и тъгата по останалите близки тук...
..."Пише предимно с болка, но често и с надежда.
Този наивник има една мечта. Една детска и наивна мечта.
Тя е да види как България се възражда."...
Поздрави !

Да, има и тъгуващи, свестни, има и непукисти...
Поздрави!...
цитирай
13. mt46 - Да, хубав девиз на безродниците... Доста неща биха могли да се оправдаят...
12.10.2015 22:55
kvg55 написа:
Древните римляни за казали : Ubi bene, ibi patria - Където е добре, там е родината.
В скоби преводачът е направил следното пояснение : Девиз на безотечествениците.
Държавата ни няма, каквато и да било политика към мигрантите - наши и чужди.
Явно родината не може да разчита на част от емигрантите. Неясно е, и доколко
страната ни може да разчита и на имигрантите.

И през турско сме нямали държава, но сме имали емигранти, които са милеели за родината и са се борили за свободата и бъдещето й...
цитирай
14. mt46 - Здравей, Лео!... Благодаря ти!...
12.10.2015 23:06
leonleonovpom2 написа:
Нещо им липсва на безотечествениците!
Първите седем години и качествени родители
Иначе всякакви оправдания могат да се съчинят
Имах възможност, с багажа си да замина, но не съжалявам , че не го направих Просто така съм научен и възпитан!
Приятна вечер!

Всички сме виновни, че допуснахме 25 г. да ни лъжат и ограбват разни политици, партии, олигарси, мафиоти... Виновни сме, че не се преборихме за основното си конституционно право на достоен живот - тук, у нас... И продължаваме да търпим!...
Лека вечер!...
цитирай
15. apostapostoloff - Това са смешни неща-
13.10.2015 06:06
нито един емигрант не притежава жилище, защото и в Англия, и в Германия, и въз Франция едно прилично жилище струва над 500 000 евро. Сума, непосилна за средния англичанин, немец и французин. Какво остава за българските емигранти, които навсякъде са втора ръка хора и получават съвсем ниски заплати.

В странство има само неудачници, некадърници и простаци, които работят обща работа. Те са около 450 000 души и няма никакво значение дали техните тъповати копилетии ще проговорят български.

В България останаха само читавите, знаещи и можещо хора, които получават вече най- високите заплати в ЕС и трупат не МИЛИОНИ, а МИЛИАРДИ в банките. Освен това ВСИЧКИ българи имат сериозна недвижима собственост.
цитирай
16. mt46 - Ти си знаеш и повтаряш едно и също нещо... :)
13.10.2015 21:21
apostapostoloff написа:
нито един емигрант не притежава жилище, защото и в Англия, и в Германия, и въз Франция едно прилично жилище струва над 500 000 евро. Сума, непосилна за средния англичанин, немец и французин. Какво остава за българските емигранти, които навсякъде са втора ръка хора и получават съвсем ниски заплати.
В странство има само неудачници, некадърници и простаци, които работят обща работа. Те са около 450 000 души и няма никакво значение дали техните тъповати копилетии ще проговорят български.

В България останаха само читавите, знаещи и можещо хора, които получават вече най- високите заплати в ЕС и трупат не МИЛИОНИ, а МИЛИАРДИ в банките. Освен това ВСИЧКИ българи имат сериозна недвижима собственост.


Като имаме жилища и като получаваме по 400 лв. заплати, по 150-200 лв. пенсии, как да преживяваме?!... Това е геноцид!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 14589104
Постинги: 2814
Коментари: 38907
Гласове: 128100
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930