Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2016 22:39 - ББД набира сила...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2017 Коментари: 4 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Безусловният базов доход набира сила в Европа

от Даниел Равентос и Джули Уарк в Избор на редактора · 30/05/2016 · 09:19

 

image

imageДаниел Равентос преподава икономика и социология в Университета на Барселона. Член на редакторския екип на международното политическо издание Sin Permiso и съавтор на книгата „Основният доход: материалните условия за свобода“.

imageДжули Уарк е родена в Австралия. Сдобива се с испанско гражданство и от 27 години живее в Барселона. Тя е преводач и дългогодишен активист за човешки права. Последната ѝ книга е озаглавена „Манифест на човешките права“.

 

 

През последните няколко месеца безусловният базов доход, или наричан още основен доход безусловно плащане в брой на определена сума за всеки гражданин – привлича все повече внимание в медиите и в социалните мрежи и набира голяма популярност  в Европа. На фона на цялата дискусия се отличават три особено интересни явления.

1.На първо място, Янис Варуфакис – гръцкият финансов министър от първия кабинет на Сириза, който стана известен със своята твърда опозиция срещу предложения от ЕС режим на строги икономии – се е превърнал в такава медийна звезда, че неговите думи се разпространяват масово всеки път, когато той изкаже някаква политическа или икономическа позиция. От тази гледна точка неговият коментар върху безусловния базов доход (който той определи като „необходимост“ на конференция в Цюрих на 5-ти май т.г.) не трябва да бъде пренебрегван.

В около половинчасов разговор Варуфакис постави нови рамки на дебата. Той опроверга отдавна наложената капиталистическа теория, изтъквайки как сме били подведени да вярваме, че богатството се създава в частната сфера и впоследствие щедро се разпределя в обществената сфера. Реалността е обратната. Продължавайки линията на публичния разговор, който той проведе с Ноам Чомски през април (и в който Чомски изтъкна, че повечето открития в медицината са станали възможни благодарение на изследвания, финансирани с обществени средства), Варуфакис даде и друг пример за осигуряването на корпоративни печалби от обществени средства – iPhone, всяка част от който е създадена чрез правителствени субсидии. В тази връзка, би било справедливо печалбите, които в момента правят по-богати едва малцина, да облагодетелстват цялото общество чрез честно разпределение на съвкупните средства. По този начин всеки гражданин би имал средствата да се стреми към едно по-достойно съществуване и, на свой ред, да направи своя принос към обществото – било то индивидуално или като член на една издържана икономическа общност. Основният доход би бил дивидент, а не правителствена субсидия.

image

Друг съществен аргумент на Варуфакис е, че отделянето на пазара от държавата е илюзорно. Без пазар не може да има държава; същевременно всички пазари имат политически характер и са оформени от закони и регулации, които облагодетелстват едни, а други – не. Днес капиталистическата система демонстрира все по-агресивно и нагло, че пазарът работи за богатите и ощетява бедните. Според Варуфакис в един добре функциониращ пазар не само началниците и шефовете, но и работниците трябва да имат правото да кажат „не“. Именно това е един от основните аргументи за основния доход: работниците биха имали много по-добра позиция за преговори, отколкото в момента. Заемащ нормативната позиция, че свободата на действието изисква основен доход, Варуфакис представя безусловния базов доход не като средство да бъде запазена платежоспособността на най-бедните членове на обществото, а като начин хората да получат възможността да бъдат продуктивни граждани във времена на бързо напредваща роботизация и механизация. Основният доход би предоставил възможност за творческа дейност наместо рутинните задачи, които така или иначе постепенно биват изместени.

2. В този контекст трябва да бъде споменато и направеното през месец април от германската компания Dalia Research европейско проучване на базата на 10 000 интервюта в 28 държави, според което 64% от европейците биха подкрепили въвеждането на безусловен базов доход при евентуален референдум. Едва 24% от хората са против идеята, а въздържалите се са 12%. Интересно е, че резултатите показват връзка между запознатостта с основния доход и подкрепата за неговото осъществяване; с други думи, колкото повече хората са наясно с идеята, толкова по-вероятно е те да я подкрепят.

image

Разбиването на резултатите показва следната картина за шестте водещи държави в ЕС: В Испания в подкрепа са гласували 71%, във Великобритания, Италия, Германия и Полша над 60%, а във Франция – 58%. Информацията за Испания съвпада с по-ранно проучване от юни 2015 г., когато 72% от хората са отговорили „да“ на следния въпрос: „Основният доход е месечно заплащане в брой на стойност от 650 евро за всеки член на обществото. Финансира се от данъчни реформи, което би означавало преразпределение на приходите от най-богатите 20% към останалата част от населението. Бихте ли се съгласили такава мярка да бъде въведена в Каталуния?“ Имайки предвид, че двете проучвания са направени независимо едно от друго и в интервал от една година, съответствието на резултатите е впечатляващо.

3. Трето: на 5-ти юни Швейцария ще се превърне в първата държава в света, която провежда референдум за въвеждането на основен доход (предложени са 2500 долара месечно за възрастни и 625 долара за непълнолетни). След като бяха събрани 126 000 валидни подписа, текстът на Федералната инициатива за безусловен базов доход  бе публикуван във Feuille Federale на 11-ти април 2012 г. Гражданите ще гласуват за следното изменение на Конституцията:

 

imageЧл. 110а БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД

– Конфедерацията ще осигури въвеждането на безусловен базов доход.
– Основният доход ще предостави възможност на цялото население да живее с човешко достойнство и да участва в обществения живот.
– Начинът, по който основният доход ще бъде финансиран, както и неговият размер, ще бъдат регулирани спрямо закона

 

 

Пет седмици преди референдума 40% от населението заяви, че ще гласува с „да“. Подкрепата за предложението обаче почти се е удвоила от началото на годината, което до голяма степен потвърждава принципа, че по-голямата запознатост с идеята води до нейното по-широко одобрение. Мнозинството от френскоговорящата част на Швейцария подкрепя основния доход. Значителен е натискът срещу неговото приемане от страна на банките, политиците и високите етажи на работния сектор. Мейнстрийм коментаторите продължават да повтарят, че ако разполагат с основен доход, хората ще напуснат своите работи; отново обаче отговорът е изненадващ. По данни на скорошно проучване едва 2% от гражданите ще спрат да работят, в случай че бъде въведен основен доход.

image

Камион изсипва монети от 5 цента в центъра на Федералния площад в Берн по време на митинг, организиран от комитета на инициативата „2500 швейцарски франка месечно за всички“, 4-ти октомври 2013

 

При всички положения резултатът от референдума ще бъде на ръба, но вече е извоювана голяма победа. Една „грасруутс“ гражданска инициатива успя да предизвика национален дебат относно стойността на труда, неговата връзка с натрупването на богатство, консуматорството, икономическото неравенство, несигурността, обществото, в което хората искат да живеят, както и правото на достойно и пълноценно съществуване.

 

Макар че трите изложени явления са много различни в своята същина, всички те утвърждават основния принцип – да бъде гарантирано физическото съществуване на цялото население – особено предвид икономическата криза от 2008 г. и последвалите я строги икономии, които бяха въведени не толкова, за да стабилизират икономиките, колкото за да утвърдят позициите на богатите (до голяма степен осигурени от лишенията на мнозинството). Основният доход е най-общо една инициатива на хората, които искат си възвърнат основните човешки права, справедливостта, свободата и достойнството. Както се изрази един от организаторите на швейцарския референдум, „всички жители на държавата ни са наясно, че тяхното право на доход, който е достатъчно голям, за да им осигури достойно съществуване, е легитимно и признато.“

image

Има няколко вида противници на основния доход и това не са само болшинството от богатите хора, които очевидно не искат да се разделят с богатствата си или да предоставят повече свободи на експлоатираното мнозинство. Всяка една добра идея, произлизаща от народа и в духа на своето време, предизвиква отрицанието на куп политици и академици, които се стремят да я оспорят; сякаш светът не се е променил от началото на икономическата криза и дори сякаш той може да се върне в доброто старо време преди неолибералната контрареформация от 70-те години на миналия век. За много хора гарантирането на тяхното физическо оцеляване е въпрос на живот и смърт. Погледнете само разликата в продължителността на живота на богатите и на бедните хора (според скорошен материал, публикуван в Ню Йорк Таймс, съществува явна връзка между доходите и продължителността на живота на американеца – таблиците показват, че най-богатият 1% от населението живее средно с 10 години при жените и 15 години при мъжете по-дълго от най-бедния 1%. Тази тенденция се е засилила в периода между 2001 г. и 2014 г. – бел. ред.) Ако има критики към основния доход, то те трябва да бъдат конструктивни, обосновани и сериозно обсъдени. Това е въпрос, който в чисто етическо и експертно отношение изисква сериозен дебат.

image

Мярката, която би осигурила физическото съществуване на цели народи, първоначално може да шокира някои хора. Но основният аргумент е ясен и повечето бедни хора са до болка запознати с него във всяка една минута от своя живот: докато съществуват колосални разлики в заможността и властта, свободата ще им бъде отказвана. Това е една трудна битка, в която безусловният базов доход набира все по-голяма сила.

Превод: Мoмчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: COUNTERPUNCH

www.memoriabg.com/2016/05/30/bezuslovniat-bazov-dohod-nabira-sila-v-evropa/

*   *   *

Всеки под това небе
иска благо... да яде...

М. Тачков


ПП: Четиво за жените...
shash.bg/samotnite-majki-v-daniq/
Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hel - На пръв поглед е добре. Но преди г...
31.05.2016 13:04
На пръв поглед е добре. Но преди години, когато нямаше безработни, много хора просто проспиваха на работното място. Имах си приказка - заплата за затъпяване и си мислех дали не е по-добре да си безработен с някакъв доход и да можеш да се занимаваш с нещо, което обичаш, да се образоваш и развиваш. Но ако безусловния базов доход е каквато е сега минималната социална помощ (май 115лв), за какво развитие може да става въпрос. То и за сметките няма да стигне. От друга страна сега голяма част от ромите не са ли в подобно положение - получават си помощите, но как живеят... Колко от тях се образоват и искат да се занимават с нещо стойностно.
цитирай
2. kvg55 - Това подаяние на капитала съвсем ще ...
31.05.2016 15:50
Това подаяние на капитала съвсем ще разложи човечеството.
цитирай
3. mt46 - Ами нали говорим за солидарност, за защита на правата на човека?...
31.05.2016 18:29
kvg55 написа:
Това подаяние на капитала съвсем ще разложи човечеството.

цитирай
4. mt46 - Може доста да се спори...
31.05.2016 18:46
hel написа:
На пръв поглед е добре. Но преди години, когато нямаше безработни, много хора просто проспиваха на работното място. Имах си приказка - заплата за затъпяване и си мислех дали не е по-добре да си безработен с някакъв доход и да можеш да се занимаваш с нещо, което обичаш, да се образоваш и развиваш. Но ако безусловния базов доход е каквато е сега минималната социална помощ (май 115лв), за какво развитие може да става въпрос. То и за сметките няма да стигне. От друга страна сега голяма част от ромите не са ли в подобно положение - получават си помощите, но как живеят... Колко от тях се образоват и искат да се занимават с нещо стойностно.

А да не би депутатите, многохилядните държавни служители-бюрократи да вършат кой знае каква народополезна работа?...
Мисля, че месечната помощ за дълготрайно безработните у нас е около 40 лв. /срещу които трябва да работиш определен брой дни в общината, кметството/... Помощите за българи и за роми са едни и същи...
Аз пък знам за пенсионери, които работят /явно не им достигат пенсиите/. Знам за хора, които имат право да се пенсионират, но продължават да работят, за да получават повече пари...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15844852
Постинги: 3181
Коментари: 41917
Гласове: 137017
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930